TORSTAI 19.02.09
1. PRESIDENTTI Shimon Peres aloitti eilen illalla puolueitten delegaatioitten kuulemisen
saadakseen kuvan, ketä ne suosittelevat hallituksen muodostajaksi. JP kertoo, että Netanyahun mahdollisuudet kohosivat eilen pienpuolueitten ilmoittaessa kannattavansa Likudia. UTJ, Shas, Habeit Hayehudi ja NU yhdessä Likudin kanssa muodostavat 77 kansanedustajan blokin, joka suosittelee Netanyahua. Israel Beitejun (IB) puheenjohtaja Avigdor Lieberman kotiutui myös Minskistä, mutta hänen päätöksensä on edelleen salaisuus, jota hän ei ole halunnut kertoa. IB:n oletetaan suosittelevan presidentille yhteishallituksen muodostamista, mutta ei tiedetä, ketä hän suosittelee hallituksen muodostajaksi. Se selvinnee aamupäivän kuluessa, kun IB tapaa Peresin puoli yhdentoista aikaan.
KADIMAN taakse jää enää selvä vähemmistö. Sekä Meretz- että Ladour-puolueitten johto suosittelee jäämistä oppositioon puolueen eheyttämiseksi. Myös kolme arabipuoluetta ovat vihjanneet jäävänsä oppositioon. (JP)
2. HALLITUS taisi sotkea Kairon johdolla käytävät epäsuorat aseleponeuvottelut Hamasin kanssa pahan kerran Olmertin vaadittua eilen 11-henkisen turvallisuuskabinetin neljän tunnin istunnossa, että Gilad Shalitin vapauttaminen Hamasin vankeudesta nostetaan neuvottelujen kärkeen, ja että Shalitin vapauttaminen sidotaan Gazan terminaalien avaamiseen. Vain hätäapukuljetukset sallitaan terminaalien kautta, muu liikenne on suljettu, kunnes Shalit on vapautettu. Kabinetti teki samalla päätöksen, että aselepo-neuvottelujen jatkaminen Hamasin kanssa on epävarmaa. Turvallisuusvankeja voidaan vapauttaa Shalitin vapauttamista vastaan, mutta vankien määrä ja henkilöllisyys jätettiin vastuussa olevien elinten ja virkamiesten ratkaistavaksi myöhemmin.
HAMASIN johto reagoi kabinetin päätökseen epäuskoisesti ja ärtyneesti todeten, että päätös merkitsee iskua Egyptin neuvottelijoitten selkään. ”Hamas ei taivu Israelin kiristyksen edessä”, siellä todetaan. Hamasin edustaja selvitti, ettei Hamasilla ole kiire päästä sopimukseen Israelin kanssa, mutta että se ”pidättää oikeuden puolustaa itseään”. Tämä tarkoittaa lisää raketteja ja kranaatteja muka ”itsepuolustukseksi Israelin vastatoimia vastaan, jotka se itse provosoi”.
ISRAELIN hallituksen edustaja selitti, ettei Israel ole kiinnostunut Shalitin vapauttamisen ohella muista sopimuksista Hamasin kanssa. ”Jos he puhuvat vuoden aselevosta 18 kuukauden asemesta, he puhuvat itsekseen”, hän totesi ja lisäsi, että jos Hamas pidättää tultaan, IDF pidättää omaansa, mutta jos he jatkavat raketti- ja kranaattitultaan, IDF tulee vastaamaan siihen nopeasti, voimalla ja yhtäjaksoisesti. Kabinetin päätöksessä mainitaan, että myös aseitten salakuljetus ja terrorijärjestöjen vahvistuminen oikeuttavat IDF:n voimallisiin vastatoimiin. JP:n artikkelin kirjoittajat H Keinon ja Kh A Toameh uskovat, että päätöksessä ilmenee Tzipi Livnin vaikutus, joka on vastoin puolustusministeri Ehud Barakin suositusta virallisen aseleposopimuksen solmimiseksi Hamasin kanssa. Päätös asiassa oli yksimielinen. Liikenteen lisäämisestä terminaalien kautta Gazaan keskustellaan erikseen sitten, kun Shalit on vapautettu, hallituksen edustaja selittää päätöstä. Eilen keskiviikkona pari sataa rekka-autoa vei tarvikkeita Gazaan ja sama määrä arvioidaan vietävän myös tänään.
HALLITUKSEN päätös tarkoittanee sitä, että asia siirtyy seuraavalle hallitukselle. (JP)
3. PALESTIINAN AUKTORITEETIN (PA) johto seuraa sydän kylmänä Israelin hallituksen aikomuksia vapauttaa tärkeitä turvallisuusvankeja, ei siksi, että se huolehtisi israelilaisten turvallisuudesta, vaan siksi, että se pelkää oman asemansa vaarantumista. Edellisten vaarallisten palestiinalaisvankien vapauttamisen jälkeen on todettu, että 180 israelilaista on saanut surmansa vapautettujen käsissä heidän palattuaan terrorismiin. Mutta ei tämä huoleta PA:n johtoa. Suurin pelon aihe on Marwan Barghoutin vapauttaminen. Hänellä on läheiset suhteet Hamasin kanssa, ja hänen tiedetään pitäneen jatkuvaa yhteyttä vankilastaan käsin Khaled Mashaalin kanssa Damaskoksessa sekä Osama Hamdalin kanssa Libanonissa. Israelin demokratian kummallisuuksia on, että se sallii vaarallisina pidetyille vangeille oikeuden omaisten ja muitten vierailuihin sekä sallii heidän pitää yhteyttä vankilan ulkopuolisiin Israelille vaarallisina pidettyihin henkilöihin.
PA:N johto pelkää, että Barghoutin vapauttaminen ja paluu Ramallahiin rohkaisee Abbasin vastaisia nuoria vihaisia miehiä, jotka vaativat uudistuksia PA:n sisällä ja vanhojen johto-miesten eroa tehdäkseen tilaa uusille aloitteille ja johtajille. Fatahin ”vallankumousneuvosto” kokoontui Ramallahiin viikon alkupuolella tutkiakseen tilannetta. Siellä vaadittiin konferenssin kutsumista keskustelemaan asioista. PLO:n Algerian lähettiläs Muhammad Hourani vaati, että konferenssi pidetään 15. huhtikuuta. Fatahin johto epäilee, että aloite tullaan toteuttamaan, sillä päivämääriä konferenssin pitämiseksi on tehty aiemminkin ilman tulosta. Neuvostossa tehtiin päätös aloittaa Fatahin valvoma satelliitti TV-asema Fatahin imagon parantamiseksi vastapainoksi Hamasin valvomalle TV-asemalle. Abbas taiteilee arabivaltioitten ja USA:n ja Israelin kannatuksen välillä, jotka eivät aina ole yhteneväisiä. Abbas ei uskaltanut osallistua Dohassa pidettyyn operaatio Cast Lead käsittelevään konferenssiin pelätessään USA:n ja Israelin rankaisevan häntä, minkä johdosta Hamas edusti kokouksessa palestiinalaisia. (JP)
4. JP:N TOIMITTAJA Gil Hoffman selvittelee kolumnissaan, mikä Netanyahun asenne voisi olla turvallisuusvankien vapauttamiseen, joka voi joutua hänen käsiinsä, jos Olmertin hallitus ei onnistu päättämään Gilad Shalitin vapauttamisesta Hamasin kanssa. Hoffman toteaa aluksi, että Netanyahu on hyvin varovainen ottaakseen kantaa nyt meneillään olevaan neuvotteluratkaisuun, mutta ilmeisesti toivoo, että Olmert hoitaisi asian virkakautensa aikana. Hoffman käy läpi tapaa, millä Netanyahu on suhtautunut aiemmin tehtyihin vankien vapauttamiseen, ja joutuu toteamaan, ettei Netanyahun toiminta ole ollut johdonmukainen. Vaikka hän joissakin kirjoituksissa varoittaa vapauttamiseen liittyvistä vaaroista, v. 1997 hän pääministerinä vapautti sheikki Ahmed Yassinin kahden Jordaniassa pidätetyn israelilaisen agentin vapauttamista vastaan, Yassin perusti vuotta myöhemmin Hamasin terrorijärjestön, josta Israelin johto kuvitteli saavansa sopivan avustajan Fatahin painostamiseksi. Hamas on sittemmin kehittynyt yhdeksi vaarallisimmista Israelia uhkaavista terrorijärjestöistä. Netanyahu on vuosien aikana useissa tilanteissa hyväksynyt turvallisuusvankien vapauttamisen toimiessaan sekä pääministerinä että talousministerinä. Tämä näyttää todistavan Netanyahun luonteessa piileskelevän epävarmuuden ja epäluulon, minkä johdosta hän aloitti sodan Likudin kansanedustajaehdokasta Moshe Feigliniä vastaan, mikä vei Likudilta äänestäjiä 5-6 kansanedustajan verran. (JP)
5. OLMERTIN hallituksen kiemurat aseleponeuvotteluissa Hamasin kanssa voivat aiheuttaa pahan särön Israelin ja Egyptin välisissä diplomaattisuhteissa. Operaatio Cast Lead tuntuvasti heikensi Hamasin voimaa, mutta se ei pystynyt lopettamaan raketti- ja kranaattitulta Gazasta Israeliin eikä myöskään lopettamaan aseitten ja räjähteitten salakuljettamista Egyptistä Gazaan. Operaation jälkeen olisi ehkä ollut suotuisa tilaisuus painostaa Hamas Israelille edulliseen sopimukseen, mutta hallituksen epäröinti ja epäjohdonmukaisuus sotki neuvottelut, jotka juuttuivat mielipiteitten vaihtamiseksi ja antoivat Hamasille tilaisuuden ryhdistäytyä uudelleen. Samalla näyttää menneen arabivaltioitten salainen usko siihen, että Israel olisi hoitanut Hamasin niillekin aiheuttaman ongelman. Tarkkailijat uskovat, että Olmertin myöhäisessä tilanteessa syntynyt vaatimus Gilad Shalitin vapauttamisen nostamiseksi neuvottelujen kärkeen yllätti egyptiläiset täysin, jotka olivat uhranneet runsaasti aikaa ja voimavaroja neuvotteluihin, mitkä nyt näyttävät keskeytyvän epämääräiseksi ajaksi. ISRAELIN pääneuvottelija Amos Gilad oli yhtä yllättynyt mutta myös vihainen: ”En ymmärrä, mitä he aikovat tehdä. Loukata egyptiläisiä? Me olemme jo tehneet tämän. Tämä on silkkaa mielettömyyttä. Egypti on lähes ainoa ja viimeinen liittolaisemme. Minkä vuoksi? Me vahingoitamme kansallista turvallisuuttamme. Egyptiläiset osoittavat suurta rohkeutta.” Kairo antoi Israelille vapauden toimia Gazassa operaation aikana ja ilmaisi halunsa parantaa aseitten salakuljetuksen valvontaa ja estämistä, ei ehkä 100 % mutta 60 % kuitenkin, hän selittää. Gilad puolustautui syytöksiä vastaan, että hän olisi toiminut oma-aloitteisesti ja vetänyt Israelia aseleposopimukseen, jota sen hallitus ei halunnut. Sanailu johti siihen, että Olmert kritisoi Giladia julkisesti: ”Sano mitä haluat suljettujen ovien takana, mutta ei julkisesti median silmien edessä.” Olmert painotti syytöksessään sitä, ettei valtion virkamiehellä ole mitään oikeutta julkisesti kritisoida valtion pääministeriä. Tilaisuudessa mukana olleet oikeusministeri Daniel Friedman ja talousministeri Roni Bar-Or pitivät myös Giladin repliikkejä hyljättävinä. Amos Gilad aikoo kuitenkin jatkaa keskusteluja Egyptin kanssa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Presidentti Shimon Peres tunnusti puhuessaan Amerikan kongressin edustajille ensimmäisen kerran, että hän teki virheen tukiessaan Gazan evakuointia. Hän ei kuitenkaan ole vielä tunnustanut, että hänen elämänsä suurin virke olivat Oslon sopimukset, joista sovittiin laittomasti vihollisjärjestön kanssa. Toiseksi suurin virhe on se, ettei hän tunnusta tätä. (JP)
- Hamas syyttää PA:n turvallisuusvirkailijoita, että he raakalaismaisesti kiduttivat Hamasin tukijaa, joka lopulta kuoli vammoihinsa. PA väittää, että hän teki itsemurhan. Hamas itse kiduttaa omia vankejaan yhtä säälittömästi. (JP)
- Jordanian parlamentin edustajat peruuttivat matkansa Haagiin kuninkaallisen oikeuden pyynnöstä. Heidän tarkoituksenaan oli esittää syytös Israelia vastaan Haagin kv.-oikeudessa sotarikoksista operaatio Cast Lead aikana.(JP)
- IDF teki salaisen operaation viime yönä Gazassa. Sotilaat haavoittivat toisessa tapauksessa terroristia, joka oli asentamassa pommia turva-aidan viereen.
- Israel Beitenu suosittelee Netanyahua laajan yhtenäishallituksen muodostamiseksi. (ynetnews) Meretz, Balad ja Labour eivät suosittele ketään.
- Dubai sallii Israelin tennispelaajan Andy Ramin pelaamisen, mutta ei naispelaajan Shahar Peerin. (INN)
- Turvallisuusministeri Avi Dichter varoittaa, että Israelia on uhkaamassa kahden vihamielisen muslimivaltion syntyminen rajoilleen, yksi Gazaan ja toinen Länsirannalle. (INN)
- Tuula Hannale Ikonen: Shalom! Hain Yossin eilen KYSistä kotiin iltapäivällä. On Jumalan ihmeellistä rakkautta, että Hän on kuullut rukouksemme. Hän voi hyvin, saa osallistua hengelliseen toimintaan (mielin määrin), mutta on työstä pitkällä sairaslomalla. Seuraava kontrolli neurologisella on 7.5.09. - Ei ollut vielä Yossin aika. Hän välittää rakkaat siunaushalausterveiset jokaiselle teille,
jotka olette kantaneet rukouksissa häntä ja meitä näinä kriittisinä päivinä.
Sen olemme tunteneet, että Isä on kantanut ja kantaa meitä jokaista
edelleenkin.
Lämpötila, Jsm: To: 7-11; Pe: 9-21; La: 6-10; Su: 5-6 C-astetta, pilvistä, paikoin kevyttä sadetta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129845 Kuvia Israelista.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019