TORSTAI 05.02.09
1. HAMAS lähetti pyssymiehensä hakemaan YK:n varastoihin säilöttyjä huopia ja ruokapaketteja, jotka oli paketoitu valmiiksi jaettaviksi sotaa paenneille Gazan asukkaille. UNRWA:n paikallisjohtaja Ging kertoo, että varaston henkilökunta pystyi estämään ensimmäisen yrityksen, mutta Hamasin miehet palasivat aseittensa kanssa ja ottivat mukaansa henkilökunnan estelyistä välittämättä 3 500 huopaa ja 200 ruokapakettia. ”Olemme suunniltamme tapauksen johdosta”, Ging sanoi, ”pakolaisille tarkoitettujen avustusten varastamisesta. Olemme vaatineet niiden palauttamista.” Hamasin taholta ei ole saatu mitään vastausta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun YK:n edustaja tunnustaa vapaaehtoisesti, että Hamas varastaa avustuslähetyksiä YK:lta, vaikka IDF on useaan kertaan vuosien aikana osoittanut tällaista tapahtuvan toistuvasti. Ruoka- ja välttämättömyystavaroitten lisäksi Hamas varastaa Gazan voimalaitokselle tarkoitettua polttoöljyä sekä bensiiniä. IDF:n edustaja kertoo, että Hamas varasti Gazan hätäaputoimituksia myös operaatio Cast Lead aikana IDF:n salliessa kuljetuksia sinne myös taistelujen aikana 80 rekkaa päivässä. (JP)
2. HAMASIN hallituksen sosiaaliministeri Ahmad Kurd ei kiellä ”takavarikointia”, mutta hän sanoo UNRWA:n keskittäneen avustuksia alueelle, jota ei oltu tarkoitettu avustusten saajaksi, eli että YK jakoi avustuksia ryhmille, jotka vastustavat Hamasin hallintoa. Hamasin edustaja Taher Nunu vaati YK:lta anteeksipyyntöä, että se levittää valheellista tietoa.
Euroopan Komission edustaja Alix de Mauny, joka lahjoitti 626 miljoonaa USD palestiinalaisille vuonna 2008, sanoo näin: ”Olemme hyvin huolissamme, mutta tämä on ainutlaatuinen tapaus, ainakin toivomme niin. Reagoimme sitten, jos tilanne kehittyy tämän ainutlaatuisen tapauksen ulkopuolelle.” Kysymyksessä lienee paha informaatiokatkos.
HAMAS jakoi 50 miljoonaa USD käteisenä hätäapusuorituksena vaikeuksiin joutuneille. Myös PA:n hallitus on toimittanut varoja Gazan palestiinalaisille. PA:n pääministeri Salaam Fayad kertoi, että hallitus lahjoittaa 600 miljoonaa USD Gazan jälleen rakentamista varten. Hän sanoi, että varat jaetaan pankkien kautta suoraan hakijoille ohittaen Hamasin, ja hän olettaa, että kansainväliset lahjoittajat korvaavat varat PA:lle.
Israelin sosiaali- ja terveysministeri Isaac Herzog, joka valvoo ulkomaisten avustusten kuljettamista Gazan kaistalle, sanoi tapauksen vahvistavan aiempia tietoja, että Hamas jatkaa Gazan asukkaitten elinolojen kurjistamista käyttäen kaikkia keinoja heidän kärsimystensä lisäämiseksi. ”Operaation Cast Lead aikana Hamasin johtajat olivat huolissaan omasta selviytymisestään ja turvallisuudesta jättäen täysin huomioimatta kansan tarpeet”: (JP)
3. HAMASIN virkailija Ahmed Yousef Gazassa kertoi JP:n toimittajille Brenda Gzzar ja Yaacov Katz keskiviikkona, ettei sopimus kestävästä aselevosta ole vielä valmis, vaan se vaatii määrättyjen kohtien selventämistä. Aselevon kestoajasta keskustellaan, onko se vuoden vai 18 kuukautta kestävä, ja kuinka paljon rakennustarvikkeita Israel on valmis hyväksymään Gazan kaistalle. Israelilla on ollut varauksia tietyille materiaaleille, joita voidaan käyttää myös rakettien ja pommien rakentamiseen.
Ahmed Yousef toimi pääministeri Ismail Haniyehin neuvonantajana. Hänen toimistotilansa, jotka sijaitsivat samassa rakennuksessa ulkoministeriön kanssa, tuhoutuivat pommituksissa operaatio Cast Lead ensimmäisen viikon aikana. Yousef kertoi, että ongelmat ovat siksi suuria, että niiden selvitteleminen vaatii enemmän kuin pari päivää.
Kairossa ilmestyvä al-Ahram lehti kertoo, että aseleposopimus on saatu valmiiksi ja hyväksytty molempien osapuolten toimesta viitaten korkealta Hamasin virkailijalta Salah Bardawilliltä saamiinsa tietoihin. Aseleposopimus on uutisen mukaan 18 kuukauden mittainen. Kaikki Gazan ulosmenoterminaalit avataan liikenteelle, joitten kautta kulkee 80 % aiemmin kielletyistä tarvikkeista, ennen kaikkea rakennusmateriaaleja, kertoo ynetnews.
4. INN kertoo web-sivullaan, että Hamas vaatii 18 kuukauden mittaisen aselepo-sopimuksen solmimista torstaipäivän aikana. Sopimus tulisi koskemaan Israelia ja kaikkia Gazan kaistalla toimivia palestiinalaisjärjestöjä. Tiedoista kertoi englanninkielinen Al-Arabiya lehti. Sen julkistaman uutisen mukaan Hamas haluaa tarkempia selvityksiä tarjouksesta avata 80 % terminaalien kautta Gazaan kulkevien tavaroitten laadusta. Israel vastustaa eurooppalaisten tai turkkilaisten rajavalvojien edustajien sijoitusta Israelin ja Gazan välillä toimiviin terminaaleihin, mitä Hamas sanoo suosittelevansa.
EGYPTIN ulkoministeri Ahmed Abul Gheit epäilee, että sopimus valmistuisi hyväksymis-kuntoon torstaiksi, mitä hän kuitenkin toivoo. Hamasin edustaja kertoi Reutersin toimittajalle, että Hamasin johto piti tärkeän istunnon keskiviikkoiltana, mutta ei tiennyt, mitä siellä päätettiin. Arabimedia on kertonut, että militaristijärjestöt ovat aloittaneet joukkojensa koulutuksen Gazassa harjoitellen sotilaitten sieppaamista. Hamas uhkaa myös aloittavansa raketti-iskut uudelleen, jos sopimusta ei saada aikaan torstaina.(INN)
5. YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO, joka tunnetaan nimellä 5+1, eli viisi pysyvää YK:n turvallisuusneuvoston jäsentä – USA, Englanti, Ranska, Kiina ja Venäjä - täydennettynä Saksalla, piti eilen keskiviikkona viiden tunnin mittaisen istunnon suljettujen ovien takana. Yhdysvaltoja edusti ulkoministeri Hillary Clintonin lisäksi alivaltiosihteeri ulkomaanasioissa William Burns, joka jatkaa tointaan Bushin hallituksen jälkeen Obaman alaisena.
JP:n asiasta kertova artikkeli kertoo, että turvallisuusneuvosto toivotti tervetulleeksi USA:n halun aloittaa suorat keskustelut Iranin kanssa. ”Uuden hallituksen valmius saada yhteys Iranin hallituksen kanssa sai kaikkien istuntoon osallistuneitten maitten hyväksymisen Wiesbadenissa, Saksassa,” kertoi Saksan ulkoministeriön edustaja Jens Ploetner Berliinissä. Hän lisäsi - varmuuden vuoksi - Saksan toivovan, ettei Iran ymmärrä tätä turvallisuus-neuvoston ojentamaa kättä heikkouden osoitukseksi. (JP)
6. ISRAELIN viranomainen selittää, ettei Euroopan maitten tukema USA:n ja Iranin välisen kontaktin aloittaminen tarkoita USA:n asenteen pehmentymistä Iraniin nähden. ”Jos he (Iranissa) kuvittelevat, että Obama on jokin skandinaavinen rauhanintoilija, silloin he eivät ymmärrä terästä tämän miehen takana. Eurooppalaiset ihmettelevät, onko uusi lehti avattu Iranin suhteissa, mutta tämä on sama Iran, joka on osoittanut horjumattoman kielteistä asennettaan hylätessään kaikki eurooppalaiset tarjoukset.” Viranomainen suosittelee luottamista Obamaan myös eurooppalaisille, vaikka he nyt ovat jakautuneita hänen suhteensa. Israelilainen viranomainen uskoo, että USA:n hallituksella on selvempi ymmärrys tästä tilanteesta, ja vaikka se nyt haluaa keskustelua Iranin kanssa, se tulee estämään Iranin saavan ydinaseita. Hänen mielestään Obaman henkilövalinnat avainvirkoihin todistavat hänen aikomustensa ja tavoitteittensa suunnan. (vrt. Jes.36:6)
USA:n ulkoministeriön edustaja Robert Wood selitti, että Iranin suhteissa edetään kahdella tasolla: Iranille asetetut sanktiot ovat voimassa, joskaan tällä hetkellä niitä ei kovenneta, ja toisaalta aloitetaan suorat keskustelut Iranin kanssa. 5+1 maitten jäsenet keskustelevat asioitten etenemisestä toistaiseksi puhelimen välityksellä. Ensimmäinen takaisku saatiin, kun USA:n naisten badmington-joukkue ei saanut viisumia ensi viikon kilpailuihin Iranissa.
Saksan ulkoministeriön edustajan mukaan Iranin laukaisema Omid-satelliitti on ilman muuta huomioitava uutta strategiaa luotaessa, mitä USA ja Israel ovat vaatineetkin. Hän kehotti samalla Irania avaamaan ydinlaitoksensa IAEA:n tarkastajille, mikä selventäisi tilannetta oleellisesti. Hän ei halunnut ottaa kantaa sanktioitten koventamiseen. (JP)
7. VAALIUUTISIA. Viisi päivää enää, kun Israelin poliittinen suuntaus lyödään lukkoon seuraavan neljän vuoden ajaksi. Likudin johtaja Binyamin Netanyahu on paistatellut kansan-suosionsa pettämänä laakereillaan kuvitellen suosionsa jatkuvan ilman ponnisteluja. Vasta viime päivien gallupien hälyttämän hän on alkanut ounastella, ettei voitto tulekaan kuin Manulle illallinen. Likud aloitti gallupeissa 34 kansanedustajan tarjouksilla, viimeiset lupaavat sille enää 24 paikkaa, eli Kadiman paikkaluku alkaa olla parin kolmen päässä. Tämä edustaja-määrä vaikeuttaisi huomattavasti Likudin mahdollisuuksia hallituksen muodostamiseksi. Netanyahu on kosiskellut Labouria ja Israel Beiteinua hallitukseen, luvaten kummankin puheenjohtajalle tärkeää ministeripaikkaa. Israel Beiteinun puheenjohtaja Avigdor Lieberman on joutunut toistuvien huhujen ja todellisten tai tehtyjen syytösten alaiseksi. Hänen syytetään kuuluneen laittomaksi julistettuun Kach-puolueeseen, häntä verrataan natseihin ja häntä syytetään rasismista. Hänen tukijansa sanovat kunnioittavansa hänen suoraa ja selkeää kantaansa kiistakysymyksiin ilman kiertelyjä, kuten Barak, Livni ja Netanyahukin tekevät. Viimeisissä gallupeissa Israel Beiteinu on jo ohittanut Labourin. Myös National Union (NU) ja UTJ ovat lisänneet kannatustaan. Arabipuolueet uhkaavat boikotoida vaaleja, mikä voi pudottaa niistä pari tai kolmekin pois Knessetistä.
Keskusvaalitoimikunta valitsi NU:n (Ichud Leumi) Baruch Marzellin vaalivalvojaksi Umm el Fahmin arabikaupunkiin, jonka asukkaat uhkaavat estää hänen pääsynsä kaupunkiin. Marzellia syytetään äärioikeistolaiseksi, jota poliisi jahtaa kaiken aikaa. (INN)
8. UUTISOTSIKOITA
- Israelin laivasto esti Libanonista lähteneen laivan pääsyn Gazaan pakottaen sen Kyprokselle. Aluksessa on 60 tonnia lääkkeitä, ruokaa ja leikkivälineitä. Aluksessa on mukana ihmisoikeusjärjestön edustajia ja aiempi Jerusalemin kreikkalaiskatolinen arkkipiispa Monsignor Hilarion Capucci. Kyproksen viranomaiset tarkastavat, onko aluksen lastin mukana Hamasille tarkoitettuja aseita. Laivan tuleva kohtalo on epäselvä. (INN)
- Hamas-johtaja Mahmoud Zahar on edelleen piilossa. Hänen kerrottiin haavoittuneen ja päässeen Egyptiin sairaalahoitoon. (INN)
- Hamasin neuvottelijat Kairossa sanovat, että sopimus aselevosta on valmis, mutta Hamas ilmoittaa hyväksymisestä lauantaina. (haaretz)
- Ihmisoikeusjärjestöt sanovat, ettei Hamasin sotarikossyytteitä tarvitse tutkia, koska ne ovat ilmiselvät, mutta Israelin osalta ne täytyy tutkia. (JP)
- IDF sanoo surmanneensa Jihad-johtajan Ala a-Din Abu Rovin kodissaan Qabatiyassa, mutta palestiinalaiset kieltävät uutisen.
- Rautatievirkailijat julistivat lakon koko maahan pysäyttäen kaiken rautatieliikenteen.
- PA:n puheenjohtajan ominaisuudessa maailmaa kiertävä Mahmoud Abbas sanoi puhuessaan EU:n parlamentin istunnossa keskiviikkona, että hän tulee painostamaan Israelin johtajien asettamisesta syytteisiin sotarikoksista IDF:n viimeisen operaation aikana Gazassa. Hän ei näe mitään vertailukohtaa Hamasin Israelin siviilikohteisiin tulitauon aikana ampumien satojen rakettien ja IDF:n Gazan operaation välillä. Hän sanoi, ettei kukaan haavoittunut Ashkelonissa: Autoja ja taloja vaurioitui 122 000 asukkaan kaupungissa, mutta kukaan ei haavoittunut.” Liekö kysymyksessä sokeus vai verikatkos aivoissa. Siinä meillä on todellinen rauhankumppani! - Jos joku lukija ei ole huomannut, web-sivun osoitteessa http;//www.israelupdate.achlak.net oikeassa laidassa on pari uutta kirjoitusta: ”Laittomuuden Ihminen”, sekä jatkokertomuksena ”MINÄ, terroristi I”.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019