TIISTAI 10.02.09
1. ISRAELIN vaalipäivä alkoi myrskyisissä, sumuisissa ja sateisissa olosuhteissa, kuten säätieteilijät ennustivatkin. Tämä voi vaikuttaa äänestysvilkkauteen, varsinkin siellä, missä on kuljetusongelmia ilman sateitakin. Lämpötila tänään 9 astetta, eilen 24 C-astetta. Mutta kuivuudesta huolimatta luonto seuraa aikatauluaan: pähkinäpensaat kukkivat valkoisinaan.
Sekä Netanyahu että Livni vakuuttavat voittoa. Molemmat eivät voine voittaa, joten toinen jäänee toiseksi ellei Israel Beiteinu tee suurta yllätystä ja kipua toiseksi. Se on jo vaikuttanut Likudin menestykseen, sillä monet Likudia perinteisesti äänestäneet ovat paremman puutteessa harkinneet Beiteinun sopivaksi korvaavaksi puolueeksi.
LIKUDIN taholla myönnetään, että virheitä tuli tehtyä vaalitaistelun aikana. Siellä luotettiin Obaman tapaiseen taisteluun, joka perustui suurelta osin internetin käyttöön, ja toisaalta Livnin mahdollisuuksiin ei uskottu, koska ero oli suuri. Tämä osoittautui harhakuvitelmaksi, mikä ei johdu vain Kadiman äänestäjien uskollisuudesta tai uusista äänestäjistä, vaan sitä, että Israel Beiteinu on vienyt Likudin ääniä. Lisäksi Netabyahun ”sisäinen sota” vähän toisenlaista oikeistopolitiikkaa ajavaa Feigliniä vastaan karkotti Likudin kannattajia. Se oli tarpeeton ja tyhmä operaatio, jota häneltä ei olisi osannut odottaa. Luultavasti myös tapa, millä Dan Meridor sivuutettiin Moshe Yaalonin ja Benny Beginin hyväksi, karkotti vasemman laidan kannattajia. Kadiman vaalitaistelu oli tavanomainen. Voisi sanoa, että siitä puuttui dramatiikkaa, joka olisi herättänyt ihmisten mielenkiinnon, mutta toisaalta se antoi turvallisen jatkuvuuden tunnun. Naisjärjestöt ovat olleet innostuneita naisehdokkaasta pääministeriksi.
LABOURIN vaalityöskentely kuihtui verenvähyyteen, anemiaan, mikä latisti sen mitään sanomattomaksi. Ainoat herättävät huudot tulivat Pines-Pazin taholta, mutta ne olivat vihantäyteisiä, ärsyttäviä enemmän kuin vakuuttavia. Puolueen puheenjohtaja Ehud Barak ei pystynyt nousemaan sekavista ja vaikeasti ymmärrettävistä ajatuskuvioistaan, minkä johdosta hänestä jäänyt kuva on epämääräinen ja etäinen.
2. VAALITOIMISTOT avattiin 07.00 aamulla ja pidetään auki iltakymmeneen tänään. Äänestäjiä on kaikkiaan 5 278 985; äänestyspaikkoja on 9 263; puolueita mukana äänestyksissä 33 kpl, mutta vaalikynnyksen vuoksi korkeintaan tusinan verran päässee sisälle; vaalit pidetään 1050 päivää edellisten jälkeen.
Nyt valittava Knesset, Israelin parlamentti, on järjestyksessä 18.
Arabipuolueet ovat kehottaneet jäseniään boikotoimaan vaaleja, mikä voi pudottaa niitä pois Knessetistä, jos äänestäjiä on liian vähän. Keskusvaalitoimikunta määräsi arabi-enemmistöinen Umm el-Fahmin kaupungin vaalivalvojaksi ja paikalliseksi puheenjohtajaksi äärioikeistolaiseksi luokitellun Baruch Marzellin, jota arabit sanovat estävänsä päästämästä vaalipaikalle. Heitä lienee mennytkin kaupunkiin johtavalle tielle sulkemaan hänen tiensä. Haaretzin web-sivulla kerrotaan, että pohjoisen poliisipiirin komentaja päätti estää Marzellin pääsyn vaalipaikalle levottomuuksien välttämiseksi. Tilanne on varsin erikoinen, kun viralliseksi vaalipaikan puheenjohtajaksi valittu henkilö ei voi päästä toimipaikalleen. Tämäkin osaltaan osoittanee poliittisen tilanteen erikoisuuksia Israelissa mutta myös hallituksen lepsua suhtautumista maan virallista politiikkaa ja hallitusta vastustavia kohtaan. (haaretz)
3. PA:N ULKOMINISTERI Riad Malki sanoi Varsovassa, että hänen uskomuksensa mukaan Hamas ampuu raketteja Israelin puolelle voidakseen vaikuttaa Israelin vaaleihin. Hamasin tarkoituksena on saada aikaan häiriöitä Israelin sisällä, hän arvioi. Hän ei yksilöinyt, miten tämä vaikuttaisi Hamasin asemaan ja käynnissä oleviin aselepo-neuvotteluihin, mutta sanoi niiden voivan vahvistaa oikeiston menestystä vaaleissa. Tämän hän katsoo heikentävän PA:n asemaa siten, että äänestäjät voivat kannattaa puolueita, jotka ovat rauhanprosessia vastaan. Hän käytti sanontaa ”ovat rauhaa vastaan”, mikä on vasemmiston ja palestiinalaisten tapa luokitella eri tavoin ajattelevat ”rauhan vastustajiksi”, ikään kuin heillä olisi monopoli asiaan.
LIKUDIN puheenjohtaja Binyamin Netanyahu sanoo aloittavansa rauhankeskustelut PA:n kanssa uudelta pohjalta, joiden päämääränä on vahvistaa palestiinalaisten taloutta. Hän myös vakuuttaa, ettei hänen johtamansa hallitus keskity maan luovuttamiseen palestiinalaisille eikä juutalaissiirtolaisten karkottamiseen kodeistaan Juudeassa ja Samariassa, mikä on ollut Olmertin hallituksen politiikkana, ja jota Livni pääministerinä tulisi jatkamaan.
Malki oli Abbasin kanssa Puolassa keskusteluissa hallituksen kanssa. Molemmat vakuuttivat PA:n halua jatkaa rauhankeskusteluja Israelin uuden hallituksen kanssa, johtakoon sitä Netanyahu tai Livni tai joku muu, joskin he vierastavat oikeistolaisia. He myös kehottivat Israelin uutta pääministeriä jatkamaan neuvotteluja USA:n uuden hallituksen ohjauksessa eikä jättämään tilaisuutta käyttämättä. (JP)
4. JUUTALAISJOHTAJAT ovat olleet ärtyneitä paavin kutsuttua takaisin katolisen kirkon piiriin holokaust-kieltäjän piispa Richard Williamsonin. Paavi on kuitenkin ottanut etäisyyttä piispaan, koska hän edelleen väittää, ettei natsien juutalaisuhreja ollut kuutta miljoonaa.
Paavi Benedict XVI tapaa torstaina USA:n juutalaisjärjestöjen kattojärjestön, Conference of Presidents of Major American Jewish Organizations, edustajat.
Järjestön taholta vakuutetaan, että sen intressien mukaista on pitää hyvät suhteet katolisen kirkon kanssa, mutta ei millä ehdoilla tahansa. Konferenssin hallituksen apulaispuheenjohtaja Malcolm Hoenlein antoi kiitosta paavin omalle suhtautumiselle juutalaiskysymykseen ja lisäsi vierailtuaan Auschwitzissa ja Colognen synagogassa, että hyökkäys juutalaisia ja juutalaisuutta vastaan on samalla hyökkäys kirkkoa vastaan.
Maanantaina kardinaali Walter Kasper, joka valvoo kirkon uskonnollisten asiain komissiota, tapasi Ranskan juutalaisjärjestöjen katto-organisaation (CRIF) johtajan Richard Prasquieren sekä Maailman juutalaiskongressin edustajan Maram Sternin. Prasquier kertoi Kasperille, ettei holokaustin kieltäminen ole vain mielipide vaan se on rikos.
Piispa Willamson on julkisesti kieltänyt, ettei holokaustin juutalaisuhreja ollut kuusi miljoonaa vaan muutamia satoja, eikä mitään kaasukammioita ollut natsien kuolemanleireillä. (JP)
5. EGYPTIN presidentti Hosni Mubarak elättelee toiveita, että rauhantila Gazan kaistalle voitaisiin toteuttaa jo ensi viikon aikana. Hän esitti näitä toiveitaan tavattuaan Ranskan presidentti Nicolas Sarcozyn eilen. He keskustelivat puolentoista tai kahden vuoden aselevosta Israelin ja Hamasin välille. Sarcozy oli pitemmän rauhanajan kannalla, kuten myös, että Gilad Shalit, jolla on myös Ransjan kansalaisuus, vapautettaisiin mahdollisimman pian. Mubarak kertoi, että hän oli keskustellut Sarcozyn kanssa Gazan jälleen rakentamista koskevan konferenssin järjestämisestä maaliskuun 2. päivänä. Israelin viranomaiset sanovat, ettei heitä ole informoitu sellaisesta konferenssista.
Kairon intressinä on myös Fatahin ja Hamasin välisen riidan ratkaiseminen, ja Kairo on tiettävästi kutsunut eri palestiinalaisryhmiä Kairoon 22. helmikuuta keskustelemaan sovinnosta. Nasser al-Qidwa, entinen PA:n ulkoministeri ja Arafatin sukulainen, varoittelee, ettei sovintoa voida saada aikaan, ellei siihen sisälly rauhansuunnitelma Israelin ja palestiinalaisten välillä. Hän vaatii, että ensin tulee laatia ohjelma, joka takaa sekä arabien että kansainvälisen laillisuuden. ”Hamasilla ei ole vastausta avainkysymyksiin, miten selvittää palestiinalaisten kiireisimmät ongelmat,” hän selittää.
Abbas sanoo olevansa halukas jatkamaan keskusteluja Israelin uuden hallituksen kanssa, mutta edellyttää, että sen tulee ensin lopettaa ”uusien setlementtien” rakentaminen. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- UNRWA aloitti uudelleen keskeyttämänsä avustustoimet Gazan kaistalla sen jälkeen, kun Hamas palautti varastamansa 200 tonnia avustustarvikkeita sen varastoihin. Israel salli kuitenkin avustusrekkojen pääsyn Gazaan UNRWA:n ongelmasta huolimatta.
- IDF avasi tulen kohti miestä, joka sunnuntaina yritti ylittää Gazan ja Israelin välisen turva-aidan. IDF:n mukaan, jonka Islamic Jihad myöntää, mies kuului tähän terrorityhmään, ja hän sai surmansa kivääritulesta.
- Turvallisuusviranomaiset julistivat korkean hälytystilan vaalien ajaksi ja sulki kaikki yhteydet Juudean ja Samarian palestiinalaisalueille.
- Saadakseen lisää potkua loppukirilleen vaalitaistelussa Israel Beiteinun johtaja Avigdor Lieberman kävi eilen rukoilemassa Itkumuurilla. Käynti aiheutti ivallisia kommentteja sekä vasemmiston että Shasin taholta. Jotkut äänestäjät sanovat, että Liebermanilla voi olla oikea ote suhteessa arabeihin, mutta samalla hän haluaa vapauttaa sianlihan myynnin maassa. Tämä on osoituksena siitä, ettei Lieberman ole huolissaan maan uskonnollisesta tilanteesta, he selittävät, vaikka vakuuttavat samalla, etteivät he itsekään ole uskonnollisia. Ehkä tämä on heidän silmissään ulkokultaisuutta.
- Umm el-Fahmin tapausta ei ole vielä käsitelty loppuun. Jotkut tahot vaativat, että kaupungin äänestysliput täytyy mitätöidä kapinahankkeen takia; toiset vaativat, että hallituksen tulee ulottaa arvovaltansa kaikkialle maassa, myös arabienemmistöisiin kaupunkeihin.
- Marzellin tilalle lähetetty NU:n kansanedustaja Arieh Eldad joutui myös poistumaan Umm el-Fahmista mielenosoituksen takia, vaikka hänen edustajansa sanoo, ettei se johtunut siitä.
- Obama aikoo aloittaa keskustelut Iranin kanssa lähikuukausien aikana, mutta Venäjän rakentama Bushehrin ydinvoimala aloittaa kolmessa kuukaudessa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021