TIISTAI 03.02.09
1. ”MENNÄÄN ja vapautetaan Jerusalem yhdessä, jotta voimme rukoilla siellä”, kehotti Hamasin ulkomaanasioitten toimiston johtaja Khaled Mashaal iranilaisia opiskelijoita puheessaan heille keskusteltuaan Iranin korkeimman johdon kanssa. Mashaal johtaa Hamasin delegaatiota, joka on jo kolmatta päivää korkean tason keskusteluissa Teheranissa. Hamasilla ja Teheranilla on muutamia tärkeitä tehtäviä, joihin tulee saada ratkaisu pian.
Ensimmäinen koskee Hamasin hallintoa Gazassa, joka tarvitsee käteistä entistä kipeämmin porttien ulkomaailmaan pysyessä suljettuina ja Egyptin tehostaessa salakuljetustunnelien valvontaa USA:sta ja Saksasta saamiensa uusien teknisten laitteiden avulla.
Toiseksi Hamas tarvitsee aseita menettämiensä korvaamiseksi ja uusien, entistä tehokkaampien hankkimiseksi. Tällaisia voisivat olla Iranissa valmistetut kiinalaiset Silkworm C-802 maalta merelle ammuttavat ohjukset, joita Iran on kehittänyt edelleen siten, että ne toimivat ilman tutkaa. Näillä Hamas pystyisi tehokkaasti häiritsemään Israelin laivaston meri-valvontaa Gazan rannikon edustalla. Pitkänkantomatkan Fajr-ohjuksilla Hamas pystyisi terrorisoimaan paitsi Beershebaa, Ashkelonia ja Ashdodia myös Tel Avivia ja Dimonaa, eikä Jerusalemin eteläiset ja läntiset lähiötkään ole enää kaukana sen vaikutuspiiristä.
Kolmanneksi Hamas suunnittelee perustavansa Abbasin johtaman PLO:n tilalle uuden kattojärjestön, joka edustaisi kaikkia palestiinalaisryhmiä. (JP, WND)
2. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad piti holokaust muistoviikon aikana kaksi puhetta, joissa hän tunnettuun tapaansa väitti juutalaisten liioittelevan holokaustin uhrien määrää, ja toiseksi hän hyökkäsi rajusti ”siivotonta sionistista hallitusta” vastaan. Puhuessaan Shariffin teknisen yliopiston opiskelijoille Teheranissa 27. joulukuuta hän väitti juutalaisten suurentelevan holokaustin uhrimäärää voidakseen sen varjolla hallita voittajia, varsinkin Yhdysvaltoja ja Englantia, kansainvälisellä areenalla. Hän väitti, että laiton sionistinen hallitus on holokaustin tuote, ja että ”samalla kun miljoonia ihmisiä kuoli sodan seurauksena, juutalaiset käyttävät holokaustia verukkeena murhaten alkuperäisiä arabeja, karkottaen heitä ja perustaen juutalaisen valtion Palestiinaan”.
”Eikä siivoton sionistinen hallitus ole ainoa holokaustin tuote, vaan sionistit hallitsevat useita voiman, varallisuuden ja median keskuksia”, Ahmadinejad väitti lisäten, että ”he ovat vietelleet useita poliitikkoja ja puolueita käyttäen heidän kauttaan hyväkseen kansojen hyvinvointia ja varallisuutta, riistäen kansoilta heidän vapautensa, tuhoten heidän kulttuurinsa ja inhimilliset arvot korruptionsa kautta”. Hän sanoi islamin sivilisaation ja kulttuurin olevan uhka lännelle, jonka valta perustuu painostukseen ja vallanhimoon. (INN)
3. IRANILAISEN TV-yhtiön IRINN haastattelussa seuraavana päivänä Ahmadinejad jatkoi hyökkäystään Israelia ja holokaustia vastaan vaatien samalla, että USA:n uuden hallituksen tulee purkaa sotilaalliset tukikohtansa kaikkialla maailmassa. Obaman hallitukselle hän osoitti viestin, että ”niiden, jotka siellä haluavat muutosta, tulee pyytää anteeksi Iranin kansalta ja pyrkiä korvaamaan musta menneisyytensä, rikokset, joita he ovat tehneet Iranin kansalle”.
Viitatessaan äskeiseen IDF:n operaatioon Cast Lead Gazassa hän muistutti Iranin osuutta sen aseistaessa Hamasin taistelijat lisäten: ”Jos Iran ei olisi ollut sidottu poliittisiin näkökohtiin ja maantieteellisiin ongelmiin se olisi ollut valmis puolustamaan mainetta, kunniaa ja inhimillistä arvokkuutta yhdessä Gazan kansan kanssa”. (INN)
4. IRAN ampui eilen omatekoisella ohjuksellaan avaruuteen tekokuun nimeltä ”Omid”, toivo. Iran kokeili rakettiaan viime vuoden helmikuussa ja lähetti elokuussa avaruuteen tekokuun jäljitelmän, mitä USA kutsui epäonnistuneeksi. Nyt ammuttu tekokuu haluttiin ampui helmikuussa, jonka aikana juhlitaan islamilaisen vallankumouksen 30-vuotispäivää.
Laukaisua seurannut TV-asema kertoi satelliitin palvelevan tutkimuksen ja tietoliikenteen tarpeita. Presidentti Ahmadinejad ylisti satelliitin onnistunutta ampumista avaruuteen sanoen: ”Iranin läsnäolo avaruudessa on nyt historiallisesti todistettu tarkoituksenaan levittää yksijumalisuutta, rauhaa ja oikeutta”. TV-yhtiö kertoi laukaisutilaisuutta kuvatessaan, että ”satelliitti Omid on suunniteltu keräämään informaatiota sekä testaamaan laitteistoa, ja että satelliitissa oli kokeiluluonteinen satelliitin ohjausjärjestelmä ja voima-asema”.
Koska Iran on kansainvälisten sanktioitten alainen, sen täytyy turvautua suuressa määrin kotitekoiseen teknologiaan, mutta länsivallat uskovat, että se perustuu suureksi osaksi Venäjän, Kiinan ja Pohjois-Korean luovuttamaan tieto-taitoon. Iranin ensimmäinen satelliitti Sina-1 laukaistiin avaruuteen venäläisellä ohjuksella 2005.
Satelliitin avaruuteen vienyttä ohjusta voidaan tietenkin käyttää myös sotilaallisiin tarkoituksiin, mikä huolestuttaa paitsi Israelia myös monia muita maita.(haaretz)
5. ISRAEL ESITTÄÄ, että USA ja EU muuttavat sota-alustensa mandaattia Punaisellamerellä ja Välimerellä siten, että niillä on oikeus siepata laivoja, jotka kuljettavat aseita Gazaan. Israelin tekemää esitystä käsitellään USA:n ja EU:n konferenssissa keskiviikkona Kööpenhaminassa. Siellä pyritään löytämään formulat, joilla laiton aseitten vieminen Gazan terroristeille voitaisiin estää. Israelin puolustus- ja ulkoministeriöt harkitsevat, onko aihetta lähettää oma edustaja konferenssiin. Kansainvälisten lakien mukaan vain oman maan laivaan voidaan tunkeutua ilman lupaa kansainvälisillä vesillä, minkä johdosta epäilyttäviä aluksia voidaan seurata ja tarkkailla, mutta tunkeutumista niihin tai niiden sieppaamista tutkimista ja mahdollista lastin purkamista varten pidetään merirosvoutena.
USA:n kuudennen laivaston alus pysäytti iranilaisen aluksen kansainvälisillä vesillä Adeninlahdella tarkistaakseen sen lastin, mutta joutui päästämään aluksen jatkamaan matkaansa Kyprokselle, jonka lipun alla se purjehti. USA:n sota-alus seurasi iranilaista laivaa Kyprokselle Limassolin satamaan varmistaakseen, ettei se purkanut lastiaan välillä.
Ongelma koskee myös merirosvojen sieppaamia aluksia, joita sota-alukset voivat pysäyttää mutta eivät voi tunkeutua niihin edes vapauttaakseen panttivankeina pidettyjä merimiehiä tai alusten matkustajia. Napolin-sopimuksen puitteissa Välimeren maat jakavat tiedustelu-tietoja keskenään, mutta Israel toivoo, että sitä voitaisiin muuttaa koskemaan myös aseitten salakuljetus- ja lopettamisoperaatioita. (JP)
6. TERRORISTIT Gazassa ampuivat ensimmäisen Grad-raketin Israelin yksipuolisen tulitauon tultua voimaan operaatio Cast Lead jälkeen tänään tiistaiaamuna noin 07.20 aikoihin, kun ihmiset valmistautuivat menemään töihinsä ja lapset kouluihinsa. Raketti putosi Ashkelonissa asuintalojen väliin kadulle. Voi kutsua ihmeeksi, ettei kukaan kuollut eikä haavoittunut sirpaleista, mutta kolmea ihmistä hoidettiin shokin vuoksi. Ashkelonin vanhempien edustajat vaativat koulupäivän peruuttamista mahdollisen uuden iskun pelossa.
Raketti tuhosi myös useita autoja. Eräs bussinkuljettaja kuuli hälytyssireenin äänen ajaessaan kadulla, pysäytti bussinsa ja komensi matkustajat kiireesti ulos. Mentyään kadulle he näkivät raketin lähestyvän ja iskeytyvän katuun tuhoten bussin takaosan, jossa matkustajat olivat istuneet. Kuljettaja kiitteli sitä, että kaikki kiirehtivät ulos bussista, koska joukossa on aina joitakin jukuripäitä, jotka eivät usko varoituksia.
RAKETIN ampunut terrorijärjestö ei ole vielä ilmoittautunut, mutta Grad-raketteja ampuu Hamas, jonka oletetaan olevan myös tämän raketin ampuja.
Raketteja ammuttiin Gazasta Israeliin myös eilen. Yksi Kassam-raketti ammuttiin kuuden jälkeen illalla Shaar Hanegevin alueneuvoston lähettyville, mutta ilmeisesti raketti jäi lyhyeksi. Eräs ryhmä oli ylioppilaskirjoituksissa kuullessaan hälytyssireenin äänen. Kaikki komennettiin suojattuun paikkaan, mutta he palasivat jatkamaan kirjoituksiaan muutaman minuutin jälkeen. Päivän aikana terroristit ampuivat useita kranaatteja samalle alueelle.
IAF teki pommitusiskun Rafahissa pian raketin putoamisen jälkeen tuhoten auton, joka kuljetti raketti-miehistöä. Yksi PRC:n jäsen kuoli ja kaksi haavoittui iskussa.
PA:n (entinen) puheenjohtaja Mahmoud Abbas kulkee maailmalla kertomassa, että IDF:n sotilaallisten iskujen vuoksi tulitauko on haavoittuva. Hän puhui näitä Ranskan presidentti Sarcozylle Pariisissa, jossa hän pyysi tukea PA:n yhtenäisyyden palauttamiseksi ja Gazan tuhojen rakentamiseksi. (ynetnews)
7. UUTISOTSIKOITA
- Kuivan talven vuoksi Israelin vesivarastot uhkaavat kuivua kokonaan. Sen on myös joutunut kokemaan Kuollutmeri, jonka vedenpinta aleni tammikuun aikana 8 sm. Joulukuussa se aleni 11 sm. Veden pinta on nyt 422.17 m merenpinnan alapuolella. Suunniteltu kanavahanke Punaiseltamereltä etenee kovin hitaasti. Se toisi sekä sähköä että juomavettä Israeliin ja Jordaniaan.
- Vaalitaistelun kiristyessä puolueitten perinteisten mandaattien heilahdellessa oudosti eri gallupeissa, varsinkin Israel Beiteinu on joutunut huhujen kouriin. Viimeiseksi suurin otsikoin kerrotaan, että Liebermanilla oli salainen sopimus PA:n kanssa Clintonin hallituksen aikana. Väite sisältyy Martin Indykin kirjaan, jossa väitetään, että puolue suostui Jerusalemin jakamiseen, minkä vuoksi Arafat hylkäsi Barakin tarjouksen otaksuen saavansa edullisemman oikeisto-hallituksen aikana. Indyk väittää, ettei Barak vaatinut tarpeeksi pontevasti väkivallan lopettamista. Indyk toteaa, että Clinton oli sydämistynyt Arafatin venkoiluun: ”Älä koskaan luota siihen huoranpentuun. Hän valehteli minulle ja valehtelee sinulle. Älä anna Arafat-ääliön (sucker) lyödä sinua kuten hän teki minulle”, Bill Clinton ähisi ulkoministeri Powellille. (JP)
- Gallup: Likud 28 paikkaa, Kadima 23; Israel Beiteinu 18; Labour 17; Shas 10.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021