SUNNUNTAI 15.02.09
1. NETAHYAHU houkuttelee Kadimaa yhteishallitukseen. Hallituksen kokoonpano alkaa
muotoutua ilmeisesti jo sunnuntaipäivän illasta lähtien.
Keskusvaalitoimikunnan puheenjohtaja, korkeimman oikeuden tuomari Eliezer Rivlin on valmis tänään kertomaan presidentti Shimon Peresille vaalien viralliset, vahvistetut tulokset. Hän on sopinut tapaamisesta presidentin kanssa tänään 18.00 ilmoittaakseen hänelle, että vaalien tulokset on julkaistu hallituksen rekisterissä, kuten laki vaatii.
Presidentti Peres kutsui vaalien voittajapuolueitten puheenjohtajat Kadiman Tzipi Livnin ja Likudin Binyamin Netanyahun edustajineen luokseen tänään edellisen tilaisuuden jälkeen. Seuraavana päivänä Peres kutsuu luokseen toisten puolueitten edustajat, minkä jälkeen hän on valmis antamaan hallituksen muodostamistehtävän sille, jolla hän katsoo olevan parhaimmat mahdollisuudet onnistua tehtävässään. Ajankohdan kriittisyydestä johtuen presidentti on painottanut hallituksen muodostamista mahdollisimman pian. (JP)
2. LIKUDIN virkailija kertoo, että presidentti Peresin annettua hallituksen muodostamisen Netahyahulle, kuten hän uskoo, tämä tulee tapaamaan Tzipi Livnin ennen muiden puolueitten puheenjohtajia, ja pyytää tätä liittymään hänen johtamaansa yhteishallitukseen. Hän lisää, että Netanyahu on jo kysynyt muitten oikeistopuolueitten mielipidettä, ja hän toteuttaa nyt lupauksensa toisen osan pyytämällä ensin Kadimaa hallitukseensa. Likudin lausunnossa lauantaina valitetaan sitä, ettei Livni ole huomioinut kansan enemmistön mielipidettä, mikä haluaa Binyamin Netanyahun kansallisen yhteishallituksen pääministeriksi. ”Netanyahu olisi valmis lähestymään Kadimaa yhteishallituksen muodostamiseksi hänen johdollaan, mutta Livnin tulee ensin luopua pikkumaisesta politiikasta kansallisen edun nimissä.” Kaikella kunnioituksella, mutta Likud olisi ehkä voinut muotoilla tervetulotoivotuksensa vähän houkuttelevampaan muotoon ja ”luopua pikkumaisesta politikoinnista”. (JP)
3. KADIMAN tulo Netanyahun johtamaan hallitukseen ei ole ollenkaan itsestään selvää,
vaikka Peres tullee sitä suosittelemaankin, jos hän antaa tehtävän Netanyahulle. Livni on vuosikaudet julkisuudessa esittänyt toiveensa päästä pääministeriksi ”voidakseen toteuttaa omaa poliittista ideaansa”, mikä se sitten lieneekin. Knessetin puheenjohtaja Dalia Yitzik on julkisuudessa suositellut, että jos Likud saa johtavan aseman hallituksessa, Kadiman on parempi jättäytyä oppositioon ja sieltä käsin vastustaa oikeistohallituksen suunnitelmia. Kadiman jäsenet ovat vaatineet, että hallituksen pääministerin asema toteutettaisiin vuorotteluperiaatteella Likudin ja Kadiman kesken. Kumpikin puheenjohtaja toimisi vuorollaan kaksi vuotta pääministerinä. Kadiman johdon enemmistö on tiettävästi kuitenkin kallistunut suljetuissa keskusteluissa siihen, että lopulta Likud ja Kadima saavat hallituksessa tasavertaisen aseman, jossa Likud saa pääministerin paikan sekä talousministeriön, Kadima puolestaan saisi puolustus- ja ulkoministeriöitten johdon. (JP)
4. ISRAEL BEITENU ei ole ilmoittanut, ketä sen puheenjohtaja Avigdor Lieberman suosittelee hallituksen muodostajaksi, vaikka useimmat pitävät itsestään selvänä, että tehtävän saa Binyamin Netanyahu. Lehdistössä jatkuu Israel Beitenun vastainen kirjoittelu, jossa käytetään hyväksi USA:n hallituksen oletettua vastustusta Liebermanin ottamisesta hallitukseen tärkeällä vakanssilla. Kirjoituksissa hänet leimataan äärioikeistolaiseksi ja häntä verrataan natseihin tai Itävallan Haideriin. Samalla poliisi vuotaa julkisuuteen tutkimustensa tuloksia, joissa vihjataan poliisin vahvoihin todisteisiin, että Lieberman on syyllistynyt rahan pesuun, ja jos tätä ei pystytä osoittamaan todeksi, syyte nostetaan hänen tytärtään Michalia sekä entistä asianajajaansa Yoav Mania vastaan, jonka poliisi uskoo yrittävän käyttää hyväkseen asianajan ja hänen asiakkaansa välistä luottamussuhdetta voidakseen välttää todistamasta Liebermania vastaan oikeudessa. Omituisinta tässä on se, että poliisin tutkimukset ovat jatkuneet 12 vuoden ajan, mutta vasta nyt, kun hänen johtamansa puolue sai vaaleissa kolmanneksi eniten kansanedustajia ja on vahvasti menossa hallitukseen, poliisi aktivoituu päästäen julkisuuteen tietoja, jotka voivat estää hänen pääsynsä ministeriksi tai ainakin karsimaan monet avainministeriöt hänen ulottuviltaan. (JP)
5. LABOUR-PUOLUE, viimeisten vaalien suurin häviäjä, jatkaa itsetutkisteluaan. Seuraava suuri vedenjakaja on puolueen puheenjohtajan valinta, jota on ollut vaatimassa suurin äänin Ehud Barakin edeltäjä Amir Peretz, joka suunnittelee uutta nousua. Hänellä on kuitenkin muita varteenotettavia kilpailijoita, kuten Isaac Herzog, Ophir Pinez-Paz, Avishai Braverman sekä ehkä Shelly Jacimovich. Valtaosa puolueen nokkamiehistä ei vaadi uusia puheenjohtajan vaaleja välittömästi, vaan haluavat Barakin johtavan puolueen eheyttämistä oppositiossa. Maariv-lehti kuitenkin kertoi perjantaina, että salaisissa keskusteluissa Livnin, Barakin ja Netanyahun välillä on tutkittu mahdollisuutta Labourin ottamisesta mukaan hallitukseen ja Israel Beitenun sivuuttamista. Tämä poistaisi tärkeän esteen hallitusta muodostettaessa. Oikeistopuolueet Shas, Habayit Hayehudi, UTJ, NU ovat ilmoittaneet halunsa liittyä Netanyahun johtamaan hallitukseen. Kommunistinen puolue Hadash voi joutua sivuutettavaksi kokonaan. NU:n edustaja Michael Ben-Ari leimataan laittoman Kach-puolueen ideologian kannattajaksi, mitä vasemmisto kammoaa. (JP)
6. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert on ensimmäistä kertaa ilmoittanut ehdoksi Gazan kaistan termivaalien avaamiseksi ja IDF:n iskujen lopettamiseksi, että Hamasin sieppaama IDF:n sotilas Gilad Shalit tulee ensin vapauttaa. Perjantaina liikkui julkisuudessa toiveikkaita uutisia, että aselepo Israelin ja Hamasin kesken allekirjoitetaan sunnuntaina. Hamasin mies Damaskoksessa Khaled Mashaal ilmoitti jo perjantai-iltana, että mukaan on tullut yllättävä käänne, mikä viivyttää sopimuksen vahvistamista. Hamasin tapa välttää kaikkea julkisuutta Gilad Shalitin yhteydessä viittaa siihen, ettei kaikkea ole kerrottu, ja että on vahvoja epäilyksiä siitä, että hän olisi elossa. Terrorijärjestöjen tapaan Hamas ei ole sallinut Kansainvälisen Punaisen Ristin tai muun järjestön edustajan vierailua hänen luonaan, mikä voi olla lisätodiste Shalitin murhaamisesta vankilassa.
Olmert käyttää lausunnossaan tutuksi tulleita ja kovin kuluneita väitteitä, ettei Israel neuvottele terroristien kanssa. Hän vakuutti, että Israelilla on kaksi kovaa vaatimusta, jotka tulee toteuttaa: Rakettituli Israelin eteläosaan tulee loppua ja Gilad Shalit tulee vapauttaa. Asiaa käsitellään hallituksen istunnossa tänään, mutta Olmert selitti, että päätös tehdään turvallisuuskabinetissa. Puolustusviranomaiset jopa vihjailivat, että lopullinen päätös sopimuksen hyväksymisestä voidaan jättää uuden hallituksen harteille. Israelissa kauhistellaan tuhannen rikollisen vapauttamista yhtä siepattua vastaan, joka voidaan palauttaa ruumisarkussa. Israelin hallitukset ovat ajautuneet huutokauppamentaliteettiin neuvotteluissaan terroristien kanssa, joita se ei tunnusta käyvänsä. (JP)
7. HAMASIN JOHTO näyttää olevan yhtä sekaisin päätöksessään aseleposopimuksen allekirjoittamisesta kuin Olmertin hallituskin. Gazan johto olisi valmis hyväksymään sopimuksen, jolla Gazan ulosmenotiet avattaisiin, mutta Damaskoksen johto on eri mieltä. Toinen erimielisyys Israelin kanssa koskee sopimuksen kestoaikaa. Israel vaatii sitä ilman määräaikaa, Hamas ei suostu siihen. Egyptin neuvottelijoitten taholta kerrotaan, ettei Olmertin vaatimus Gilad Shalitin vapauttamisesta ole kytketty aseleposopimukseen.
KAIRON keskustelujen pitkittyessä väkivalta Gazan turva-aidan molemmin puolen jatkuu entiseen tahtiin. Terroristit ampuivat viisi rakettia viikonvaihteen aikana Gazasta Israeliin. Grad-raketti putosi Gan Yavnessa, 40 km:n päässä turva-aidasta. Ihmisvahingoista ei ole raportoitu eikä suurista aineellisistakaan vahingoista. Se oli ensimmäinen raketti Gan Yavnessa operaatio Cast Lead jälkeen. Hälytyslaitteisto ei havainnut raketin tuloa.
Rakettitulen vastapainoksi IAF pommitti kahdeksaa kohdetta Gazassa. Pommiverstaat oli yksi kohde Jabaliyan pakolaisleirissä Gazan pohjoisosassa. Toiset kohteet olivat salakuljetus-tunnelit Philadelphia-käytävällä. Kuusi ihmistä haavoittui iskuissa.
Terroristien asettama pommi laukesi IDF:n autopartion vierellä Gazassa aiheuttamatta vahinkoa. Perjantaina IAF iski Khan Younisiin surmaten kaksi kansainvälisen Jihadin terroristia, jotka olivat matkalla Israeliin terrori-iskua varten.
PATRIARKKAIN haudalla Hebronissa sotilaat ampuivat 14-vuotiaan palestiinalaispojan siellä perjantaina syntyneen mellakan aikana, jossa käytettiin kivenmurikoita ja palopommeja.
8. UUTISOTSIKOITA
- Israelin asevienti Intiaan ylitti miljardin USD, joka on suurempi kuin Venäjän aseviennin arvo Intiaan, eli 875 miljoonaa USD. Israel myy Intiaan Awacs-koneita, kehittelee Spyder kehittyneen maasta-ilmaan ohjusversiota, sekä valmistelee uusien Phalcon ilmavalvonta ja ohjaus järjestelmien (Awacs) myymisestä entisen kolmen lisäksi. Viimeisen vuosikymmenen myynti oli arvoltaan 9 miljardia USD. (JP)
- Fatahin nuori kaarti alkaa olla kypsä kapinaan Abbasin johtamaa vanhojen partojen ylivaltaa vastaan, joka estää uudistusten suorittamista. Abbas kieltäytyy kutsumasta kokoon Fatahin yleiskonferenssia, joka viimeksi kokoontui 1989. Vihaisten nuorten nokkamiehiin kuuluva Israelin äskettäin vapauttama Abdel Khader vaatii, että Fatahin Vallankumousneuvosto ja Keskuskomitea täytyy hajottaa. Hän syyttää Abbasia ja muita vanhoja johtajia yhteistoiminnasta Israelin kanssa, mikä on vakava rikos Palestiinassa. (JP)
- USA:n ulkoministeri Hillary Clinton voi sovittaa Kairon matkansa yhteyteen piipahtamisen myös Israelissa, ensimmäisen uudessa virassaan. (JP)
- Kyproksen viranomaiset takavarikoivat iranilaisen konttialuksen lastin, jonka he selittivät sisältävän rakettien tekotarpeita, mutta ei valmiita aseita. (INN)
- Turkki pyytää selitystä kenraalimajuri Avi Mitzrahin Turkin vastaisiin kommentteihin, joissa hän viittaa armenialais-kysymykseen, Turkin tapaan pommittaa kurdikyliä sekä Kyproksen pohjoisosan tilanteeseen.(ynetnews)
- Englantilainen lehti vaatii boikotoimaan Israelin hallitusta, jossa Avigdor Lieberman on ministerinä. (INN)
- USA:n hallitus näyttää valmistelevan osallistumista Durban II rasismin-vastaiseen kokoukseen, jonka ensimmäisessä Israel leimattiin rasistiseksi ja joka kääntyi rajusti pelkästään Israelia tuomitsevaksi. (haaretz)
- PA:n johto painostaa Haagin kansainvälistä rikosoikeutta syyttämään Israelin johtajia sotarikoksista Gazan operaation aikana. (haaretz)
- Obama ilmoittaa kannattavansa Netanyahun johtamaa yhteishallitusta, jossa ovat mukana Kadima ja Labour. (debkafile)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021