TORSTAI 29.01.09
1. ”HALUAMME edetä poliittisessa dynamiikassa; tämä poliittinen dynamiikka on mahdoton ilman kahden perusperiaatteen toteutumista,” selitti EU:n ulkopolitiikan johtaja Javier Solana Israelin vierailunsa aikana. ”Nämä kaksi perusperiaatetta ovat kahden valtion periaatteen ja arabirauhansuunnitelman hyväksyminen”. Tämä tarkoittaa sitä, että tähän saakka Hamasille kolmanneksi vaatimukseksi hyväksytty periaate Israelin valtion tunnustamisesta juutalaisena valtiona on pudotettu pois.
TÄMÄ UUSI suuntaus Hamasin tunnustamisesta vastuunalaisena osapuolena keskusteluissa Israelin ja palestiinalaisten välisestä rauhasta on operaation Cast Lead jälkeen saanut jalansijaa EU:n päättäjien keskuudessa, joitten mielestä aiempi kolmen kriteerin vaatiminen on osoittautunut vanhentuneeksi.
SOLANAN määritelmä uudesta politiikan dynamiikasta vahvistaa sitä, mitä esim. Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy esitti aiemmin muutamien toisten Euroopan valtioitten tapaan. Hän selitti, että Hamasille riittää, jos se hyväksyy arabien rauhansuunnitelman, joka vaatii kahden valtion periaatteen toteuttamista, mikä puolestaan johtaa Israelin tunnustamiseen.
ISRAELIN ulkoministeriössä Solanan ja Sarcozyn kantaa pidetään valitettavana, sillä se on jyrkässä ristiriidassa Israelin ehdottoman vaatimuksen kanssa, että Hamasin tulee tunnustaa Israelin valtion olemassaolo juutalaisena valtiona, jota USA on tukenut, ehtona suorien keskustelujen avaamiseksi Hamasin kanssa. Ulkoministeriössä katsotaan, että tämän suuntauksen päämääränä on EU:n pyrkimys saada suora keskusteluyhteys Hamasiin, joka tätä kautta ujutetaan keittiöportaan kautta tunnustetuksi osapuoleksi ilman, että siltä vaaditaan mitään arabisuunnitelman hyväksymisen lisäksi. Israelin valtion tunnustaminen ei sen mukaan ole enää kynnyskysymys, vaan sen toteutuminen siirretään jonnekin tulevaisuuteen riippuen siitä, miten arabien rauhansuunnitelman toteutuminen edistyy. (JP)
2. USA:N ERIKOISLÄHETTILÄS Robert Mitchell tapasi eilen pääministeri Ehud Olmertin, joka selitti vieraalleen, että operaation Cast Lead ansiosta Hamas on heikentynyt siinä määrin, että se antaa mahdollisuuden PA:lle jonkinasteiseen osallistumiseen Gazan kaistan hallintaan. Olmert selitti Mitchellille, että Gazan terminaalit Israeliin pysyvät auki humanitääristä liikennettä varten, mutta että niiden avaaminen kaikelle liikenteelle riippuu Gilad Shalitin vapauttamisesta Hamasin panttivankeudesta.
OLMERT vakuutti sitoutumistaan kahden valtion periaatteelle, Annapolis-periaatteille ja kvartetin laatimalle dokumentille ”tiekartta rauhaan”. Lisäksi Olmert muistutti presidentti Bushin kirjeestä pääministeri Ariel Sharonille huhtikuussa 2004, joka edellyttää 1967 sodan jälkeen tapahtuneitten muutosten huomioimista tosiasioina ja joka ei tue arabipakolaisten paluuoikeutta Israelin valtion alueelle.
MITCHELL antoi lyhyen lausunnon keskusteltuaan Olmertin kanssa, jossa hän toteaa tulitauon säilymisen tärkeyttä, mukaan lukien väkivaltaisuuksien ja salakuljetuksen lopettaminen sekä ulosmenoteitten avaaminen 2005 tehdyn sopimuksen mukaan. Hän vakuutti samalla USA:n uuden hallituksen ja presidentin sitoutumista Israelin turvallisuuteen sekä sen oikeuteen puolustaa itseään esille nousevia uhkia vastaan. Hän ei halunnut vastata journalistien esittämiin kysymyksiin.
Mitchell tapasi myös ulkoministeri Tzipi Livnin sekä puolustusministeri Ehud Barakin yhdessä varamiehensä Matan Vilnain, ministeriön diplomatian ja turvallisuuden johtajan Amos Giladin sekä Israelin USA:n lähettilään Sallai Meridorin kanssa. Shimon Peres oli myös ohjelmassa.
Tänään torstaina Mitchellin ohjelmassa on tapaaminen IDF:n komentajan Gabi Ashkenazin, Mossadin johtajan Meir Daganin sekä Shin Betin johtajan Yuval Diskinin kanssa. Myöhemmin päivällä hän tapaa PA:n johtoa Ramallahissa.
3. HAMAS JATKOI eilen uhitteluaan Israelia vastaan. Se ampui iltapäivän aikana kaksi
rakettia Eshkolin alueelle, mutta ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. Raketit putosivat Eshkolin alueneuvoston lähettyville, mikä oli luultavasti niiden tähtäimenä. Aleneuvoston johtaja Haim Yalin selitti journalisteille, että tämä on eräänlainen ”kanariatesti” hallitukselle. Jos se vastaa tähän nopeasti ja voimalla, sillä on mahdollista estää seuraavan sodan syttyminen. Hän kertoo selittäneensä operaation Cast Lead aikana puolustusministeri Ehud Barakille, ettei tärkeintä ole se, missä vaiheessa operaatio keskeytetään, vaan se, miten Israel reagoi ensimmäisen raketin pudottua sen alueelle. ”Me olemme saavuttaneet nyt tämän tason. Jos hallitus ei reagoi vaan selittää jonkin merkityksettömän pienryhmän ampuneen raketin, meillä on pian edessä uusi sota. Jos sen sijaan vastaamme kykyjemme mukaan, me ehkä voimme välttää uuden sodan mahdollisuuden”, hän selitti. Kanariatestillä tarkoitetaan tapaa, millä kaivoksissa työskentelevät veivät mukanaan häkkiin suljetun kanarialinnun. Jos se alkoi osoittaa heikkouden merkkejä, se tarkoitti että kaivoksessa oli vaarallisia kaasuja. (INN)
4. IAF:N koneet tekivät myöhään keskiviikkoyön aikana ohjusiskun Gazassa raketin valmistusverstasta vastaan Rafahissa. IAF oli aiemmin päivällä iskenyt kolmena aaltona salakuljetustunneleita vastaan Philadelphia-käytävällä Gazan ja Siinain välillä. Paikallisten asukkaitten mukaan ilmaiskut käytävälle pakottivat joukon asukkaita siirtymään kauemmas.
SDEROTIN kaupungissa oli torstaiaamuna aikainen herätys niille, jotka olivat tottuneet torkkumaan vuoteessaan tavallista pitempään.
Raketista varoittava hälytysmerkki soi kuuden maissa aamulla antaen unisille asukkaille vain muutaman sekunnin hakeutua suojattuun paikkaan, ennen kuin raketti räjähti, tällä kertaa onneksi kaupungin ulkolaidalla aiheuttamatta muuta vahinkoa kuin keskeytyneen yöunen. Vielä tässä vaiheessa ei tiedetä iskeekö IDF uhkauksensa mukaan jokaiseen Israelin puolelle pudonneeseen rakettiin, eli myös tähän viimeiseen. Israel ilmoitti, että se pitää Hamasin syyllisenä jokaisesta raketista riippumatta siitä mikä järjestö ilmoittautuu syylliseksi. Terroristit ampuivat eilen myös kranaatteja Gazasta Israeliin.
Hamasin Damaskoksen johto ilmoitti, että se hylkää Israelin asettamat aselepoehdot.
5. JERUSALEMIN asema näyttää nousevan monella taholla helmikuun vaalien tärkeimpien teemojen joukkoon. Kuten tiedetään, Jerusalemin pormestariksi nousi Nir Barkat, jota pidetään sekuläärinä, ja joka kaavittuaan itselleen mukavan pesämunan hai-tek markkinoilla erosi liike-elämästä ja keskittyi politiikkaan, mikä nosti hänet lopulta Jerusalemin pormestarin virkaan, missä ominaisuudessa hän aikoo nostaa kaupungin imagon sille kuuluvaan arvoonsa. Hänen lähtökohtansa on kehittää pääkaupunkia sekä kaupallisena että uskonnollisena ja turismin keskuksena. Hänen teemansa mukaan Jerusalem on yksi jakamaton kokonaisuus, mihin ei mahdu erottavaa muuria juutalaisen ja arabiosan välille.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129653
HAARETZ kertoo hepreankielisessä numerossaan, että Olmertin rauhansuunnitelman mukaan Jerusalemin arabiosat annetaan PA:n hallintaan, Temppelivuori ja siihen oleellisesti kuuluvat alueet, ns. pyhä laakso (holy basin) vanhankaupungin itäpuolisine rinteineen, jonne on keskittynyt useita kristillisiä kirkkoja, annettaisiin kansainväliseen hallintoon. Olmert lupaa suunnitelmassaan Juudean ja Samarian PA:lle lähes kokonaan, joista karkotettaisiin 60 000 juutalaista asukasta. Israelissa rukoillaan, ettei Olmert ehtisi tehdä enempää pahaa.
INN kertoo web-sivullaan, että Israel Beiteinun johtaja Avigdor Lieberman oli yhteydessä Jasser Arafatin neuvonantajan Muhammad Rachin kanssa, jolle hän kertoi voivansa kannattaa suunnitelmaa, jossa Israel luovuttaa 95 % Juudeasta ja Samariasta PA:lle sekä on valmis luopumaan Israelin oikeudesta Temppelivuoren hallintaan. Tämä tapahtui silloisen pääministeri Ehud Barakin rauhanneuvotteluissa PA:n kanssa vuonna 2000, joissa Bill Clinton toimi isäntänä Camp Davidissä. Tämä sisältyy Martin Indykin kirjaan nimeltä ”Innocent Abroad, An Intimate Account of American Peace Diplomacy” (Viaton ulkomailla, tai Syvästi hämmentynyt, Lähikuvaus Amerikan rauhandiplomatiasta). Indyk toimi aikoinaan USA:n Israelin lähettiläävä. Liebermanin toimistosta todetaan, että kirjan kuvaus on väärä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129650
6. LIKUDIN puheenjohtaja ja tämän hetken todennäköisin tuleva pääministeri Binyamin Netanyahu sanoi puhuessaan Jerusalem Konferenssissa, että USA:n uuden presidentti Obaman rauhan-ohjelmaan, jota Israelin vasemmisto kannattaa, kuuluu Jerusalemin keskeisten osien kansainvälistäminen. Hän lupasi omalta osaltaan taistella tätä suunnitelmaa vastaan. Netanyahu sanoi, että juutalaiset tietävät, ketkä rakensivat Temppelivuoren, mutta Obaman suunnitelman mukaan Jerusalemin keskeiset osat, ns. ”Holy Basin”, johon kuuluvat Temppelivuori, Öljyvuori, Siioninvuori sekä joukko kristittyjen pyhiä paikkoja, alistetaan ns. erikoishallituksen valvontaan. Netanyahu heitti retorisen kysymyksen, kuka tulee hallitsemaan Temppelivuorta, jossa Israelilla on nykyisin hallintavalta, mutta jonka päivärutiinista vastaa muslimisäätiö wakf, jonka vallasta PA ja Jordania ovat kiistelleet? Jordania luopui kaikista oikeuksistaan Juudeassa ja Samariassa, mutta piti itsellään oikeuden Temppelivuorella. Lisäksi saman kysymyksen alle tulee vanhankaupungin sisällä ja sen itäpuolella sijaitsevien arabien asuttamien lähiöitten kohtalo, joiden asukkaista suuri ellei valtaosa haluaa elää Israelin valtion alueella, koska he pelkäävät elämänsä vaikeutuvan PA:n hallintavallan alla.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129651
7. UUTISOTSIKOITA
- Israelin tiedustelujärjestöt pystyivät estämään Hizbullahin suuren terrorioperaation Euroopassa, jolla Hizbullah pyrki kostamaan Imad Mughniyehin salamurhan, josta se syyttää Israelia. Barak määräsi turvallisuusjoukot hälytystilaan, koska on pelättävissä Hizbullahin yrittävän iskua helmikuun 12. päivänä tapahtuneen murhan kostoksi. (JP)
- Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan jatkaa Israelia tuomitsevaa politiikkaansa, missä hän on ottanut Hamasia tukevan asenteen myös operaation Cast Lead aikana. Turkissa asuvat 26 000 juutalaista tuntevat olonsa kaikin tavoin uhatuksi anti-semiittisten mielenosoitusten jatkuessa monin paikoin, mikä helposti kääntyy väkivallaksi juutalaisia kohtaan.(JP)
- Arabilähteen mukaan IAF pommitti Khan Younisia torstaina aamupäivällä haavoittaen ihmisiä. (INN)
- Raketeista huolimatta avustuskuljetuksia jatketaan Gazaan, ainakin 199 rekkaa sallitaan päivän aikana Israelista Gazan kaistalle. (INN)
- Hamasin edustaja sanoo järjestön suostuvan pitkään aselepoon, jos kaikki terminaalit Gazan kaistalta Israeliin ja Egyptiin avataan. (haaretz)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019