TORSTAI 22.01.09
1. MUUTAMA PÄIVÄ operaation Cast Lead päättymisen jälkeen Gazan palestiinalaiset
aloittivat osittain tuhottujen tai täytettyjen salakuljetustunnelien kuumeisen korjaamisen ja puhdistamisen, kuten myös AP:n paikalta ottamat kuvat osoittavat. Samat lähteet kertovat, että osa tunneleista toimi kaiken aikaa myös taistelujen aikana. Salakuljettamisen lopettaminen Philadelphia-käytävän alitse kaivettujen tunnelien kautta oli yksi operaation päämääriä, joka näyttää epäonnistuneen. IAF kertoi pommittaneensa pari sataa tunnelia, mutta jos niitä oli 600, kuten väitetään, suurin osa jäi koskemattomiksi ja toimintakuntoon.
Puolustusministeriön edustaja Amos Gilad matkusti taas Kairoon, ties kuinka monennen kerran, keskustelemaan aseitten salakuljettamisen lopettamiseksi Gazaan.
JP:n kolumnistit Yaacov Katz ja Brenda Gazzar kertovat asiaa käsittelevässä artikkelissaan, että neuvotteluissa Egyptin kanssa käsitellään mekanismia, jolla salakuljetus lopetetaan, kolmella tasolla.
ENSIMMÄISEEN TASOON kuuluu tiedustelun jakaminen meriteitä tapahtuvan kuljetuksen estämiseksi. Sekä Egypti että Israel estivät iranilaisen kuljetusaluksen ankkuroimisen Gazan ja El-Arishin satamiin epäillen, että alus kuljetti aseita Hamasille.
TOINEN TASO käsittelee Philadelphia-käytävän ali kaivettujen tunnelien käyttämistä salakuljettamiseen. Egypti on väittänyt viime aikoina, ettei tunnelien kautta kuljeteta aseita vaan ruokaa ja lääkkeitä, ja että aseet viedään Gazaan muita teitä pitkin. Egypti esittää, että se saisi kasvattaa rauhansopimuksen salliman 750 rajapoliisin määrän ainakin pariin tuhanteen, mitä puolustusministeriö vastustaa todeten, että kysymys on tahdosta, ei miesten puutteesta. Tämän asemesta osapuolet ovat alkaneet tutkia, mitä mahdollisuuksia uusilla teknisillä välineillä on estää salakuljetus tunnelien kautta.
KOLMANNEN TASON muodostaa esitys, että Egypti parantaisi liikenteen valvomista Gazan kaistalle johtavilla teillä ja jopa asettaisi teille pysyviä tarkastuspisteitä. Lisäksi ehdotetaan, että Egypti rakentaisi panssariaidan, jolla estettäisiin kaikenlainen liikenne raja-alueelle paitsi valvottujen tarkastuspisteiden kautta. Philadelphia-käytävä on vain n.12 km pituinen, joten sen valvominen ei pitäisi olla ylivoimaista, jos tahtoa riittää.
EGYPTI ilmoittaa selkeästi, ettei se hyväksy vieraita joukkoja maaperälleen eikä myöskään vieraita sota-aluksia aluevesilleen, joita ulkomaat ovat tarjonneet. YK-joukkojen sijoittaminen valvontatehtäviin on Libanonissa osoittautunut käyttökelvottomaksi. Sen sijaan, että ne estäisivät laittoman aseistautumisen, ne häiritsevät Israelin omia valvontatoimia.
Egyptin ulkoministeri Gheit selvensi, ettei Livnin ja Ricen perjantaina allekirjoittama MOA-dokumentti sido millään tavoin Egyptiä. Dokumentissa USA lupaa teknistä ja asiantuntija-apua sekä Egyptille, Israelille että muille maille, jotka osallistuvat salakuljetuksen estämiseen. Gheit myös väittää, että aseet viedään Gazaan meritse. (JP)
2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak jatkoi eilen itsensä taputtelemista selkään kiitellessään, miten valtavan iskun IDF antoi Hamasille, mitä se ei ollenkaan odottanut. ”Me saimme suuren voiton”, hän kehui TV-haastattelussa. ”Hamas sai iskun, jota se ei ollenkaan odottanut ja tulee olemaan hiljaa pitkän aikaa.” Toisessa yhteydessä Barak totesi, että Israelin imago parani huomattavasti Hamasiin nähden, ja samalla koko tällä alueella. Barak puolusti IDF:n sotatoimia Gazassa, vaikka ne aiheuttivatkin suurta tuhoa rakennuksille ja infrastruktuurille. ”Emme ole onnellisia hävityksestä Gazan kaistalla, ja me olemme pahoillamme menetetyistä ihmissieluista. Hamas itse määritteli tämän konfliktin teatterin, ja sen taistelijat olivat IDF:n iskujen kohteina. Heidän operaationsa tiheästi asuttujen alueitten keskellä, kouluissa, sairaaloissa ja moskeijoissa vaaransivat Gazan asukkaitten elämän.”
IDF vapautti suurimman osan reserviläisistä eilen, mutta varoitti Hamasia, että IDF tulee vastaamaan tulitauon rikkomisiin kovalla kädellä.
Gazan taisteluihin osallistuivat myös erikoisjoukot: Merikommandojoukot (Shayetet 13), ilmavoimien kommandoyksiköt (Shaldag) sekä Duvdevan tiedustelujoukot (undercover).
K-9 erikoisjoukkojen komentaja kertoi menettäneensä 3 koulutettua koiraa. (JP)
3. OPERAATIO Cast Lead aiheutti Israelin sekä poliittisille että sotilas-johtajille epämiellyttävän uuden tilanteen. Monet ihmisoikeusjärjestöt, niiden mukana Israelin sisällä toimivat, ovat aktivoineet asianajajansa syyttääkseen heitä oikeudessa sotarikoksista ja rikoksista ihmisoikeuksia vastaan. Tätä on esiintynyt ennenkin, mutta nykyinen maailmanaika on erityisen herkkä toimimaan näillä alueilla. Jo pelkän epäilyn esittäminen kanteen muodossa useimmiten kansainvälisille oikeusistuimille käsittää samalla pyynnön kyseisten henkilöitten pidättämiseksi. Tämä tuli järkyttävästi esille ulkoministeri Tzipin Livnin suunnitellessa matkaa Brysseliin tavatakseen siellä EU-maitten kollegoitaan. Vain muutama tunti ennen Livnin matkaa ulkoministeriö kuuli huhuja, että ranskalaiset ja belgialaiset asianajajat olivat esittämässä Belgian oikeusviranomaisille pyynnön Livnin pidättämiseksi. Vaikka on hyvin epätodennäköistä, että Belgia toteuttaisi vaatimuksen vieraan valtion päämiehen tai ministerin pidättämiseksi, ulkoministeriö tutki asiaa ja antoi Livnille luvan matkustaa Brysseliin. Asia oli esillä pääministeri Ariel Sharonin aikana, jota myös uhkasi pidätysvaatimus, jolloin kansainvälinen tuomioistuin antoi päätöksen, ettei vierailevia valtion päämiehiä voida pidättää, ja sen uskotaan koskevan myös ministereitä. Oikeuden päätös ei kuitenkaan koske sotilasjohtajia, minkä IDF:n eteläisen lohkon komentaja kenraalimajuri Doron Almog sai todeta syyskuussa 2005. Hänen koneensa laskeuduttua Lontoon kentälle hänelle vihjattiin, että poliisiviranomaiset pidättävät hänet, jos hän menee ulos koneesta. Doron pysyi koneessa ja lensi saman tien takaisin Israeliin.
TRI GERALD STEINBERG Bar-Ilan yliopistosta selittää, että useimmissa tapauksissa pidätysvaatimusten tarkoituksena on saada julkisuutta, mitä ihmisoikeus- ja muut painostus-järjestöt tarvitsevat lahjoitusten saamiseksi. Niiden perusteina olevat tapahtumat eivät myöskään ole aikaan sidottuja, vaan kuten Ben-Eliezeriä syytetään 1967 kuuden päivän sodan aikaisista toimista Sayeret Shaked joukkojen komentajana. Pidätysvaatimuksissa pyydetään jokaista, joka havaitsee tällaisen henkilön saapuvan maahan, raportoimaan asiasta Haagin syyttäjänvirastolle.
Eräs tällainen syytevaatimus esitetään osoitteessa: www.wanted.org.il.
4. PA:N sosiaali- ja terveysministeri Mahmoud Habbash syytti keskiviikkona, että Hamas
oli varastanut 63 rekkavaunullista humanitäärisiä avustuksia niiden ollessa matkalla UNRWA:n varastoihin Gazassa. Habbash väitti myös, että Hamas oli operaation Cast Lead aikana pidättänyt palestiinalaisia, kiduttanut ja teloittanut heitä. 19 palestiinalaista oli hänen mukaansa kylmäverisesti ammuttu, ja lisäksi Hamas oli ampunut 63 ihmistä jalkoihin.
Hamasin edustaja Gazassa Ihab Ghissin vahvistaa, että Hamas on pidättänyt yhteistoiminnasta Israelin kanssa epäiltyjä sekä sodan aikana että sen jälkeen. Hän kieltäytyi kertomasta olivatko epäillyt Fatahin jäseniä. Hän kielsi syytökset kiduttamisesta.
Hamasin edustaja Damaskoksessa, Musa Abu Marzouk, vahvisti, että Hamas on teloittanut useita yhteistyöstä Israelin kanssa syytettyjä. Hän kertoi, että Fatahin jäsenet tulivat kaduille IAF:n koneitten pommittaessa Hamasin kohteita ja osoittivat niille hyväksymistään, jopa jakaneet makeisia onnistuneen pommitusretken jälkeen, kuten arabeilla on tapana juhlia.
Fatahin edustaja kertoo, että se on koordinoinut avustuskuljetusten ohjaamisen IDF:n avaamille rajanylityspaikoille Nahal Oz Gazan pohjoisosassa ja Kerem Shalom etelässä. Hän kertoi, että tulitauon tultua voimaan 150 rekkavaunullista tarvikkeita on kuljetettu Gazan kaistalle.
HABBASH syytti Hamasia, että se häiritsee journalistien työtä Gazassa ja varastaa tarvike-kuljetuksia ohjaten niitä omiin varastoihinsa. PA aloitti ”tilannetoimiston” Ramallahissa, jossa seurataan tilanteen kehitystä Gazassa ja voidakseen paremmin koordinoida yhteistoimintaa.
PA sanoo avustaneensa 430 haavoittunutta sairaalahoitoon Egyptissä ja muissa arabimaissa. Taistelut tuhosivat PA:n arvion mukaan 4 000 rakennusta ja 40 000 muuta vaurioitui asumis-kelvottomiksi.
HAMAS syyttää PA:n pääministeri Salaam Fayadia avustusrekkojen varastamisesta ja tarvikkeitten myymisestä mustilla markkinoilla. Hamasin edustaja sanoi, että se mielellään koordinoi avustuskuljetukset PA:n tai minkä järjestön hyvänsä kanssa. Hän kertoi, että 5 000 gazalaista perhettä on joutunut kodittomiksi taistelujen vuoksi. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Korkein oikeus kumosi keskusvaalilautakunnan päätöksen estää arabipuolueitten Balad ja United Arablist osallistumisen vaaleihin. Israel Beiteinun puheenjohtaja Avigdor Lieberman valitti oikeuden päätöstä ja sanoi sen antavan arabeille oikeuden tappaa Israel juutalaisena ja demokraattisena valtiona. Arabipuolueet juhlivat päätöstä suurena voittona. (JP)
- Israelin ja Turkin välit ovat kärsineet pahoin operaatio Cast Lead seurauksena, vaikka jotkut tarkkailijat ovat jo kuukausien aikana havainnoineet Turkin pääministeri Erdoganin selkeän siirtymisen Iranin johtamaan blokkiin. Syyria, Iran ja Turkki kaavailevat muodostavansa yhteisen liittymän, koska kuten asia ilmaistaan: Niillä on yhteneväiset intressit ja tavoitteet. Israelilaisten matkailijoitten tilaukset Turkkiin ovat pudonneet 70 %. Asiaa ei ole parantanut Erdoganin äskeiset lausunnot, joissa hän vaati Israelin erottamista YK:sta. Israelin teolliset sopimukset Turkin kanssa olivat 3.4 miljardia USD viime vuonna, kasvua 23 % edellisvuodesta; vienti Turkkiin oli 1.6 miljardia ja tuonti sieltä 1.8 miljardia USD viime vuonna. (ynetnews)
- Israelin viranomaiset tekevät karkean virheen julistamalla ennen neuvotteluja, että se joutuu maksamaan korkean hinnan Shalitin vapauttamisesta.
- Israelin merivartioalus ampui sitä tulittaneita rannalla. Luodit haavoittivat kahta kadulla kulkenutta palestiinalaista. (haaretz)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019