TORSTAI 08.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD, 13.päivä, 2.vaiheen maaoperaation 5. päivä.
Hallitus käsitteli eilen Gazan tilannetta ylimääräisessä istunnossaan. Kiireisin aihe oli, miten suhtautua Egyptin ja muutamien muitten maitten aktiivisiin tulitaukoesityksiin. Hallitus päätti jatkaa operaatiota julistettuaan eilen 3 tunnin omaehtoisen tulitauon ruoka- ja lääkintä- tarvikkeitten kuljettamiseksi Gazan kaistalle, jonka aikana 80 rekka-autoa pääsi Gazaan. Hallitus käsitteli myös esitystä kolmannen vaiheen aloittamiseksi maaoperaatioissa, mutta ei tehnyt siitä päätöstä, vaan haluaa seurata diplomaattisten ponnistelujen etenemistä.
HALLITUS päätti lähettää Kairoon delegaation, jonka tehtävänä on keskustella Egyptin tekemästä tulitaukoesityksestä. Delegaatioon kuuluvat Amos Gilad puolustusministeriöstä ja Olmertin edustajana Shalom Turgeman. Olmert lähetti turvallisuuspoliittisen neuvonantajansa Washingtoniin kertomaan tilanteesta.
EGYPTI antoi Hamasille ultimaatumin vastata torstaiaamuun mennessä, miten se suhtautuu Egyptin esitykseen. Hamasin delegaatio on tiettävästi Kairossa.
EGYPTI esitti pyynnön Olmertille saapua Kairoon keskustelemaan tulitaukoesityksestä, mutta ajankohta näyttää olevan auki. Israelissa arvioidaan, että Olmert haluaa turvallisuuskabinetin kokoontuvan uudelleen käsittelemään tilannetta. Hallituksen istunnossa neljä ministeriä halusi operaation Cast Lead jatkuvan ja siirtyvän kolmanteen vaiheeseen. (JP)
2. IDF pudotti keskiviikkona satoja lentolehtisiä Philadelphia-käytävän lähellä oleville alueille kehottaen asukkaita poistumaan määrätyltä alueelta torstaiaamuun mennessä. Alueella asuu n. 30 000 asukasta. IAF jatkoi pommituksia pitkin päivää ja illan pimetessä keskiviikkona ja ne lienevät jatkuneen pitkin yötä. 800 asukasta pakeni YK:n ylläpitämiin kouluihin. IDF:n tarkoituksena on tuhota salakuljettajien kaivamat tunnelit Gazasta Siinaille, kuten myös talot, josta tunnelit alkavat, mahdollisimman tarkkaan ennen tulitauon alkamista. Egyptin Hamasille antaman ultimaatumin ajoittaminen torstaiaamuun voi olla koordinoitu IAF:n ilmaiskujen mukaan. IDF:n taholta ilmoitettiin eilen, että maaoperaation toisen vaiheen saattaminen loppuun saadaan suoritettua ennen sapattia.
HAMASIN edustaja ilmoitti eilen, että sen ehdot tulitaukoon ovat ehdottomat: IDF:n tulee vetää joukkonsa pois Gazan kaistalta ja avata kaikki ulosmenotiet ilman rajoituksia. IDF ei voine missään oloissa suostua näihin. Rajaterminaali-liikenteen valvomiseen lienee harkittu YK:n alaisia tai muita kansainvälisiä joukkoja. Egypti vaatii, että PA:n asettamien poliisien tulee valvoa terminaaleja, mihin Hamas ei voine suostua. Israelin taholta on vaadittu, että rajavalvojilla tulee olla laajemmat valtuudet kuin mitä Rafahin valvojilla oli. (JP)
3. IDF ILMOITTAA tuhonneensa 100 salakuljetustunnelia eiliseen iltaan mennessä, mutta niitä on siellä lisää. IDF harkitsee asentavansa maahan koko Philadelphia-käytävän pituudelta herkkiä kaapelisensoreita, jotka pystyvät tunnistamaan kaivamisen aiheuttaman tärinän maaperässä. USA:n Egyptin rajapoliiseille antamat tunnistimet eivät ole estäneet tunnelien käyttämistä ja uusien kaivamista. Panssarit avustavat tunnelien tuhoamisessa.
KESKIVIIKON taisteluissa 9 sotilasta haavoittui lievästi. 29 palestiinalaista taistelijaa sai surmansa, niiden mukana neljä, jotka IAF:n ohjus surmasi heidän autoonsa.
HAMAS kunnioitti IDF:n yksipuolisesti julistamaa tulitaukoa keskiviikkona 13.00 ja 16.00 välillä, mutta aloitti rakettitulituksensa uudelleen tulitauon loppuessa. Keskiviikkoiltaan mennessä terroristit olivat ampuneet 22 rakettia Israeliin, kolme niistä Ashkeloniin, yksi Ashdodiin, 9 Sderotiin, yksi Kiryat Malachiin, kaksi Ofakimiin ja neljä Netivotiin. Kaksi ihmistä haavoittui lievästi rakettien sirpaleista ja 26 ihmistä hoidettiin shokin vuoksi. (JP)
4. AIKAISIN TORSTAIAAMUNA Libanonista ammuttiin neljä Katjusha-rakettia Israeliin. Kolme putosi ilmeisesti asutusten ulkopuolelle Nahariyasta itään, mutta yksi raketti osui vanhustentaloon Nahariyassa haavoittaen kolmea ja saaden 14 ihmistä shokkiin. Rakettien laadusta päätellen ne ampui palestiinalaisia tukeva järjestö Libanonissa eikä Hizbullah, vaikka sen omistama TV-yhtiö al-Manar ilmoitti raketti-iskusta mainitsematta, mikä ne ampui. Hamasin edustaja Libanonissa ilmoitti, ettei se ole ampumisen takana eikä tiedä kuka oli.
Nahariyan ja Shlomin asukkaita on pyydetty pysyttelemään pommisuojissa tai lähellä niitä, ja koulut on toistaiseksi peruutettu. Raketti-isku tuli lasten ollessa menossa kouluihinsa.
IDF vastasi raketti-iskuun välittömästi tulittamalla tykistöllä alueita, joista raketit ammuttiin. Tähän mennessä ei ole tietoa, aiheuttivatko tykin ammukset vahinkoja. IDF ampui myös kranaatteja Libanoniin. Beirutissa koulut suljettiin IDF:n vastaiskun pelossa. Puolustusministeriö valmistautui tilanteen kärjistymiseen pohjoisessa Libanonin rajalla kutsumalla reserviläisiä asepalvelukseen. (ynetnews)
5. ”KERRON SINULLE, OLMERT, sinä häviäjä, turhaantunut ja voitettu Libanonissa, sinä et tule voittamaan Hamasia kuten et pysty tuhoamaan Hizbullahia”, olivat Hizbullahin pääsihteerin sheikki Hassan Nasrallahin terveiset Olmertille, jotka välitettiin Hizbullahin TV-yhtiön al-Manar kautta eilen. Hän kertoi, että Hizbullah on varustautunut ja varoitti, että Israel tulee kokemaan vieläkin suuremman tappion, jos se uskaltaa hyökätä Libanoniin. Nasrallah kehui, että heinäkuun 2006 sota Libanonissa oli puutarhakävelyä verrattuna siihen, mitä IDF tulisi kokemaan uudessa sotatilanteessa Hizbullahin kanssa. Hän hyökkäsi myös arabijohtajia vastaan, jotka kaavailevat tulitaukoa Israelin kanssa sen sijaan, että asettuisivat Gazan palestiinalaisten rinnalle. Tämä nähdään suorana hyökkäyksenä Egyptiä, Jordaniaa ja Ranskaa vastaan, jotka ovat aktiivisimmin pyrkineet saamaan taistelut Gazassa loppumaan. Hän syytti Israelia, että se haluaa tuhota koko palestiinalaisten asian ja toiveet. Hän kehotti kaikkia valppauteen: ”Me emme tunne heikkoutta, pelkoa emmekä antaudu”, hän uhosi.
ISRAELIN johto varoitti aiemmin Hizbullahia, jota se pitää osana Libanonia, että jos se kuumentaa tilanteen etelärajallaan, Israelin vastaus tulee olemaan raju. (haaretz)
6. IRANIN PARLAMENTIN puhemies Ali Larijani tapasi eilen Damaskoksessa Hamasin poliittisen toimiston johtajan Khaled Mashaalin, sekä aiemmin Islamic Jihadin johtoa. Tilaisuudesta ei ole annettu julkilausumaa, mutta sen aiheena oli varmaan Egyptin tekemä tulitaukoesitys ja sitä seuraava rauhansopimus Israelin ja Hamasin kanssa. Keskustelut Larijanin ja Mashaalin välillä käytiin Iranin Syyrian lähetystössä jatkuen pitkälle aamuyöhön. Hamasin Syyriassa majailevan ulkopoliittisen johdon ja Gazassa sijaitsevan pääministeri Ismail Haniyehin välillä raportoitiin tiettyjä erimielisyyksiä tulitauon sopimisesta Israelin kanssa. Hamasin ilmoituksen mukaan järjestö ei halua tehdä pitkäaikaista sopimusta. Haniyeh olisi ehkä halukkaampi tulitaukoon kuin Mashaal, joka asuu suhteellisen turvallisesti Damaskoksessa, ainakin niin kauan, kuin Mossad antaa hänen olla rauhassa.
Iran on Syyrian ohella Hamasin tärkein tukija sekä taloudellisesti että asetoimittajana. Hamasin Gazaan salakuljettamat aseet ovat joko Iranissa valmistettuja tai tuotu sen kautta.
Larijani tapasi keskiviikkona Syyrian presidentti Bashar Assadin keskustellen tämän kanssa Gazan tilanteesta ja mahdollisesta tulitauosta. Aiemmin Syyriassa vieraili Iranin korkea turvallisuusjohtaja Saaed Jalili, joka myös tapasi Hamasin ja Jihadin johtoa. (haaretz)
7. UUTISOTSIKOITA
- UNRWA:n edustaja vakuuttaa olevansa 99.9 % varma, ettei IAF:n tuhoaman koulun alueelta Gazassa ammuttu raketteja. Israelin arabi Taleb A-Sanaa (united arablist) aikoo nostaa syytteen korkeimmassa oikeudessa Olmertia, Barakia ja Ashkenazia vastaan koulun tuhoamisesta. Hän uhoaa, ”ettei Israel voi rikkoa kansainvälistä lakia joutumatta vastuuseen siitä”, kuten hän esittää. Täytyy muistaa, että Israelissa on nyt vaaliaika ja äänenpainot ovat sen mukaiset. Israelin arabit hyökkäävät perinteisesti kaikissa mahdollisissa ja mahdottomissa tilanteissa Israelia vastaan. Se on se viides kolonna. (JP)
- Kansanedustaja Arye Eldad (NU) puolestaan sanoi mielenosoituksen aikana pitämässään puheessa, että UNRWA on terrorismin ja vihan suojakilpi Israelissa. Varsin monelta taholta vaaditaan UNRWA:n lakkauttamista. (JP)
- Egypti vaatii, että Iran pidättää henkilöt, jotka syyllistyivät ilmoituksen laatimiseen ja julkistamiseen, jossa vaaditaan iranilaisia teloittamaan Egyptin presidentti Hosni Mubarak. Ilmoituksen julkisti opiskelijaryhmä iranilaisen Fars News agency sunnuntaina. Ilmoituksessa luvataan miljoonan USD palkkio kenelle tahansa, joka teloittaa Mubarakin. Ilmoitus julkistettiin pian sen jälkeen, kun Egypti kieltäytyi avaamasta Rafahin terminaalia Gazaan. Iranin viranomaiset yrittävät lakaista asian maton alle selittäen, että sen julkaisi ryhmä ääriaineksia ja ettei hallituksella ole valtaa yksityisen agencyn asioihin. Egyptin parlamentin ulkoasioitten neuvoston puheenjohtaja Mustafa al-Fiqi sanoo, että Iranissa hallitus valvoo kaikkea, myös yksityisfirmoja, joten Iranin hallitus ei voi vetäytyä vastuusta tuoda syylliset oikeuden eteen. (JP)
- Entinen sotilastiedustelun tutkimus- ja toimenpideosaston johtaja prikaati-kenraali Yossi Kuperwasser kertoo, että Iranin täytyy olla hyvin mielissään Gazan konfliktista, koska se taas kerran siirtää maailman huomion pois Iranin ydinasesuunnitelman toteuttamisesta. Hän arvioi, että vaikka sotilaalliselta kannalta Hamas ei vedä vertoja Hizbullahille, se on hyvin organisoitu ja aseistettu, joten se tappioistaan huolimatta pystyy vielä kovaan vastarintaan. Sen heikkous on yhteydenpito eri osastojen välillä IDF:n jaettua maan kahtia ja piirittäessä asutuskeskuksia. Hän sanoi omiin tietoihinsa perustuen että UNRWA:n koulu toimi terroristien piilo- ja rakettien laukaisupaikkana. (JP)
- Palestiinalainen yritti sytyttää tuleen bensiiniaseman Maale Adumimissa aamupäivällä, mutta vartijat havaitsivat tapauksen ja ampuivat hänet.(INN)
- Israelin pohjoisrajan tuntumassa kuultiin useita räjähdyksiä ja hälytyssireenit alkoivat soida ilmeisen uuden raketti-iskun johdosta (11.45). (INN)
- Tuhansia ihmisiä kokoontui tiistai-iltana Länsimuurille rukoilemaan sotilaitten turvallisuuden puolesta Gazassa sekä Pollardin ja Shalitin vapauttamiseksi. Tiistai oli 10. Tevet-kuuta, joka on kevyt paastopäivä. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021