SUNNUNTAI 25.01.09
1. USA:N LAIVASTON sota-alus pysäytti Kyproksen lipun alla purjehtivan iranilaisen kauppalaivan Punaisellamerellä viime viikolla, ja merisotilaat nousivat laivaan tarkastaakseen sen lastin. Tämä siksi, että laivan epäiltiin kuljettavan aseita Hamasille Gazaan. Uutinen kertoo, että he löysivät laivasta tykistön ammuksia, mutta koska heidän uskomuksensa mukaan Hamasilla ei ole tykistöä, he antoivat aluksen jatkaa matkaansa. He kuitenkin tarkkailevat sen liikkeitä ja edellyttävät, että egyptiläiset tarkistavat aluksen lastin uudelleen sen tullessa Suezin kanavaan. USA:n merisotilaat eivät ehkä olleet tietoisia, että Iranin kehittämissä tienvarsipommeissa Irakissa käytetään tykistön ammuksia.
LAIVASTON epäröinnin varsinainen syy voi kuitenkin olla epätietoisuus tällaisen tarkastus-operaation laillisuudesta. USA turvautui samanlaiseen alusten tarkastukseen kansainvälisillä vesillä Pohjois-Korean kauppa-aluksen purjehtiessa Arabiamerellä 2002. Aluksen epäiltiin kuljettavan Scud-ohjuksia, joitten uskottiin olevan matkalla palestiinalaisille, mutta joitten päämääräksi oli merkitty Jemen. Silloiseen operaatioon osallistui myös espanjalainen sota-alus. Alus sai lopulta jatkaa matkaansa Jemeniin.
USA julkisti 2003 periaatteen nimeltään ”Proliferation Securaty Initiative” (PSI), jonka tarkoituksena on estää massatuhoaseitten, niitten kuljetusvälineitten ja niitä lähellä olevien aineitten levittäminen valtioilta ja ei-valtiollisilta toimittajilta, joilla voi olla siihen kiinnostusta. USA:n viranomaiset toteavat, että olisi aihetta saada PSI:n kaltainen kansainvälinen ohjeisto valvomaan rakettien kuljettamista Iranista Hamasille, mutta ei usko sen tapahtuvan pian. Hän kuitenkin katsoo äskeisen välikohtauksen Punaisellamerellä rohkaisevan egyptiläisiä viranomaisia heidän tutkiessaan Suezin kanavan läpi kulkevia aluksia, ettei niissä kuljeteta esim. likaista ydinpommia Gazaan. Tällainen mahdollisuus olisi vaaraksi paitsi Israelille myös Egyptille, jolla on yhteinen raja Gazan kanssa. USA:n viranomainen kuvailee, millaiset jälki-seuraukset voisivat olla tilanteesta, jossa Israelin merisotilaat nousisivat Iranin vallankumous-kaartin kuljettamaan alukseen.
IRAN ei ole vielä reagoinut julkisesti tammikuun 19-20 päivinä Punaisellamerellä sattuneeseen välikohtaukseen. RANSKA on luvannut lähettää sota-aluksensa valvomaan meriliikennettä Gazan edustalla. (JP)
2. OPERAATIO Cast Lead loputtua kansainväliset tahot ovat tarjonneet yksinkertaista ratkaisua Gazan pähkinän murskaamiseksi: ”Kun Israel avaa kaikki neljä Gazaan johtavaa terminaaliaan, ongelmat poistuvat itsestään”. Tovah Lazaroff, joka asiasta kirjoittaa JP:n julkistamassa artikkelissa, totea ensiksi, että viidettä eli Rafahin terminaalin liikennettä valvoo Egypti yhdessä PA:n asettamien rajapoliisien kanssa, mutta jota ei ole voitu avata Fatahin ja Hamasin kiistellessä siitä, kumpi osapuoli asettaa rajapoliisit Rafahin terminaaliin. YK:n asettamilla rajavartijoilla on vain terminaaliliikenteen tarkkailuoikeus.
Toiseksi Lazaroff toteaa, että Israelin valvomilla raja-asemilla on myös oltava PA:n asettamat valvojat, mutta Hamas ei hyväksy tätä käytäntöä vaan haluaa sinne omat valvojansa.
Lisäksi Israelin ja Gazan väliset terminaalit ovat toistuvasti joutuneet terrorihyökkäysten kohteiksi, mikä on pakottanut Israelin turvallisuussyistä rajoittamaan liikennettä niiden kautta. Israelin sisäministeriön virkailijat esittivät jo vuonna 2005 pitämässään lehdistötilaisuudessa, että Gazan evakuoinnin johdosta odotettavissa oleva rauhantila voisi parin vuoden kuluttua sallia sotilasviranomaisten poistamisen Gazan rajaterminaaleista ja heidän korvaamisensa siviiliviranomaisilla, mikä muuttaisi niiden imagon tavanomaisiksi rajanvalvonta-asemiksi. Silloin puhuttiin vakavasti Gazan ilma- ja meriliikenneasemien avaamisesta liikenteelle.
Kuten valistunut lukija muistanee, rauhantila muuttui patologiseksi terrorismiksi, mikä kiihtyi Hamasin kaapattua vallan Gazan kaistalla 2007 ja lopulta johti IDF:n operaatioon. (JP)
3. LAZAROFF toteaa selvyyden suoksi, että niin kauan kuin Hamas valvoo Gazan kaistaa ja pitää Gilad Shalitin panttivankinaan, Israelin ja Gazan välisiä terminaaleja ei voida avata vapaalle liikenteelle, kuten on ollut tarkoitus. IDF on kokeilun luonteisesti avannut välillä esim. Sufa ja Karni terminaalit myös operaation jälkeen, mutta joutui sulkemaan ne turvallisuus-syistä. Tavara- ja henkilöliikenne on kulkenut pääasiassa Kerem Shalomin terminaalin rajoitetun kapasiteetin kautta lähellä Egyptin rajaa, jonne on siirretty myös osa öljykuljetuksista, jotka tavallisesti kulkevat Nahal Oz terminaalilaitteiden kautta.
YK:n apulaispääsihteeri ihmisoikeus- ja humanitäärisissä kysymyksissä John Holmes esitti, että olisi mahdollista avata Karni-terminaali Gazan kaistan keskiosassa kansainvälisen järjestön kuten EU tai valtion kuten Turkki asettamien rajavalvojien alaisuudessa. Holmes sanoo, ettei häntä kiinnosta poliittiset ja diplomaattiset ongelmat, vaan ihmisten tarpeet.
MAJURI Peter Lerner, IDF:n asettama koordinaattori hallituksen territorioita koskevissa asioissa kertoo, että viime viikolla kulki 1 006 rekkaa Gazaan kuljettaen 27 650 tonnia humanitäärisiä tarvikkeita Kerem Shalomin kautta, osa viljatuotteita Karnin kautta. Sen lisäksi Nahal Oz ja Kerem Shalom terminaalin kautta vietiin 1 940 000 litraa polttoöljyä Gazan voima-asemalle sekä 766 tonnia keittokaasua. YK:n viranomaiset kuitenkin hoputtavat, että Israelin tulee lisätä kuljetusten sallimista Gazan kaistalle. IDF:n edustaja lupaa, että kapasiteettia on tarkoitus nostaa siten, että 250 rekka-autoa pääsee päivässä Gazan kaistalle. Lerner sanoo, ettei hän ole tietoinen kuljetusten riittämättömyydestä. (JP)
4. BBC on joutunut harvinaiseen kiirastuleen, jota siltä ei odottaisi. BBC kieltäytyi esittämästä TV-ohjelmassaan pyyntöä lisävarojen keräämiseksi Gazan kaistan tarpeisiin. Se kieltäytyi julkistamasta Disasters Emergency Committees (DEC) vetoomusta. Komiteat on kattojärjestö 13 apujärjestölle, niiden mukana Cristian Aid ja Brittien Punainen Risti. BBC:n pääsihteeri Mark Thompson kertoi arvostelijoille, että BBC haluaa pitää kiinni puolueettomuudestaan, eikä siksi voi julkistaa vetoomusta ohjelmassaan. Toiseksi syyksi hän esitti avustusten toimittamisen epävarmoissa (volatile) olosuhteissa. Kansainvälisen kehityksen sihteeri Douglas Alexander kehotti BBC:tä harkitsemaan kieltoaan uudelleen ”suuren inhimillisen kärsimyksen vuoksi, joka edelleen jatkuu Gazassa.” Entinen Labour- kansanedustaja ja Stop the War-järjestön presidentti Tony Benn sanoo BBC:n kieltäytymistä käsittämättömäksi kansainvälisten ja YK:n järjestöjen avuntarpeen vuoksi ja esittää, että BBC:n kielto pahentaa ennestäänkin BBC:n huonoa mainetta yksipuolisuudessa. BBC:n pää-operaatiovirkailija Caroline Thomson selittää, että puolueettomuuden lisäksi BBC pitää tärkeänä, että kerätyt varat menevät ihmisille, joita varten ne kerätään. Ilmeisesti BBC epäilee, ettei näin käy varsinkaan nykyisessä epäselvässä tilanteessa. Molemmat BBC:n pahimmat kilpailijayhtiöt ovat lähettäneet vetoomuksen ohjelmissaan. (JP)
5. HAMAS haluaa osoittaa, että se on edelleen vahvasti vallankahvassa Gazan kaistalla, vaikka sen kaksi tärkeintä elossa olevaa johtajaa Ismail Haniyeh ja Mahmoud Zahar luuraavat edelleen piilopaikoissaan. Tässäkin noudatetaan Libanonin kakkossodan esimerkkiä, jonka pääsyyllinen Hizbullahin pääsihteeri Hazzan Nasrallah ei vieläkään uskalla liikkua vapaasti julkisuudessa, vaan esittää useimmat puheensa salaisessa bunkkerissa videoituina. Mutta Hamas on lähettänyt poliisinsa kaduille pitämään järjestystä ja ohjailemaan liikennettä, kuten myös antanut puskutraktorien omistajafirmoille tehtäväksi siivota kadut ja kadunvieret IDF:n operaation aiheuttamista romuista ja raunioista. Lisäksi Hamas jakaa taisteluissa haavoittuneille ja kuolleitten omaisille tukea käteistä dollareina. Hamasin ilmoituksen mukaan se on asettanut 52 miljoonaa USD käytettäväksi ihmisten auttamiseen. Avun tarvitsijat on jaettu heidän kärsimiensä vahinkojen mukaan. Kotinsa menettänyt nainen sai 500 USD ensi hätään, mitä ilmeisesti lisätään myöhemmin. Perheen kuolleesta jäsenestä maksetaan apua
1 300 USD; haavoittunut saa 650 USD; tuhoutuneesta talosta saa 5 200 USD; vaurioituneesta talosta 2 600 USD. Arvioiden mukaan 4 000 taloa tuhoutui ja 20 000 vahingoittui taisteluissa.
IDF sanoo, että n. 700 Hamasin ja muitten terrorijärjestöjen taistelijaa sai surmansa, Hamas sanoo menettäneensä 280 aseistettua miestä, suurin osa heistä asepukuisia poliiseja, jotka menehtyivät ensimmäisen päivän yllättävissä pommituksissa. Yksi pahimmista ongelmista Gazassa lienee pullotetun kaasun vähyys, mikä pakottaa asukkaat käyttämään purkkiruokaa ja leipää. Useimmat keittiöliesien keittolevyt toimivat kaasulla. Hamas joutuu vaikean ratkaisun eteen ratkaistessaan, miten sille annettuja varoja käytetään: Asukkaitten tarpeitten tyydyttämiseen vaiko aseitten hankkimiseen. Gazan kaistalle on luvattu varoja miljardeja USD, mutta esim. EU asettaa ehdoksi, ettei niitä saa antaa Hamasille.
Tarkkailijat ovat todenneet, että Hamasin suosio on edelleen vahva Gazassa.
Koululaiset ovat alkaneet palailla luokkiinsa Gazassa.
Hamas vihjailee, että se voi hyväksyä PA:n rajavartijat Rafahin terminaalissa. Hamas eli suurelta osin tunnelien kautta salakuljetetuilla varoilla, joita pitkin tulivat myös aseet ja räjähteet, mutta jos salakuljetus loppuu, Hamas on todella vaikeuksissa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Uutislähteet sanovat, että Iranin uraanivarat alkavat loppua, mikä voi hidastaa sen ydinohjelmaa. 200 kg keltakakku-uraanista saa kilon asekelpoista uraania, jota tarvitaan korkealle rikastettuna 20 kg yhtä pommia kohti. 1000 megawatin voimala tarvitsee 200 tonnia rikastettua uraania vuodessa. (haaretz)
- Presidentti Obaman nimittämä Lähi Idän rauhanlähettiläs George Michell uhkaa saapua näille rauhattomille rannoille jo keskiviikkona. (JP)
- Kadiman puheenjohtaja Tzipi Livni pyrkii vakuuttamaan vaalikarjaa, että vain hän tietää, miten Obaman kanssa pärjää ja että Netanyahun johdossa toimiva hallitus tulee joutumaan törmäyskurssille Obaman hallituksen kanssa.(haaretz)
- Kuvanveistäjä Iowassa teki Barak Obamasta elävän näköisen ja kokoisen patsaan, jota kuljetetaan kaduilla aasin selässä aitojen palmunlehvien ja poliisisaattueen suojaamana. Lienee veistetty Louis Farakhanin tunnetun toteamuksen innoittamana, että ”messias siinä puhuu”. (WND)
http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=87040
- CNN vertaa Obaman USA:n presidentiksi julistamisen juhlakokousta siihen, mitä muslimit kokevat tehdessään pyhiinvaellusmatkan Mekkaan (hajj). Molemmissa oli miljoonia ihmisiä mukana, eikä tunnelmaan pääsemiseksi riitä se, että seuraa juhlallisuuksia televisiosta. (WND)
http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=86939

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019