PERJANTAI 30.01.09
1. ISRAELIN ulkoministeriö alkaa vasta nyt herätä todellisuuteen, että sen sotilaallinen johtajisto on joutunut vakavien sotarikossyytösten kohteeksi, ja tämä on vasta ensimmäinen erä, jatkoa tulee seuraamaan toisella alueella. Espanjassa alulle pantu syytös koskee IAF:n 22.07.2002 tekemää pommi-iskua Hamasin terrorijäsenen Salah Shehadehin kotiin Gazassa, jonka yhteydessä 14 muuta ihmistä sai surmansa. Nyt espanjalaisen tuomarin alulle panema tutkimus pommi-iskun mahdollisesti sisältämistä sotarikoksista koskee seitsemää israelilaista turvallisuusjohtajaa: Silloinen puolustusministeri Binyamin Ben-Eliezer, IDF:n aiempi komentaja Moshe Yaalon, IAF:n silloinen komentaja Gan Halutz, IDF:n eteläisen lohkon komentaja Doron Almog, kansallisen turvallisuusneuvoston silloinen johtaja Giora Eiland, puolustusministeriön sotilassihteeri Mike Herzog sekä Shin Betin silloinen johtaja Avi Dichter.
SHIN BETIN entinen johtaja, nykyinen yleisen turvallisuuden ministeri, Avi Dichter kertoo JP:n toimittajille H Keinonille ja R A Stohlille, että Shehadeh syyllistyi kymmenien israelilaisten siviilien murhaan, ja että Shin Bet jahtasi häntä vuosikaudet, yhdestä kerrostalosta toiseen kerrostaloon. IAF:n pudotti täsmäpommin kerrostaloon, jonka ylimmässä kerroksessa hänen tiedettiin oleskelevan vaimonsa kanssa. Dichter sanoo valittavansa, että pommi-isku surmasi 14 ja haavoitti satakunta sivullista, mikä ei ollut tarkoituksena. Shehadeh oli tietoinen, että Shin Bet jahtasi häntä ja siitä huolimatta valitsi asuntonsa kerrostaloista taajasti asutussa ympäristössä. IDF:n johtajisto oli varma, ettei sivullisia ollut kerrostalon läheisyydessä.
Salah Shehadeh perusti Izz al-Din al-Qassam järjestön, josta kehittyi Hamasin ”aseellinen siipi”. IDF pidätti hänet 1980-luvulla, mutta luovutti hänet PA:lle, joka vapautti hänet vuoden 2000 alussa. Hän osallistui aktiivisesti itsemurhapommitusten suunnitteluun, jotka surmasivat kymmeniä ja haavoittivat satoja israelilaisia siviilejä. (JP)
2. ESPANJAN syytteen Israelin johtajiston sotarikoksista pani alulle Palestiinan Ihmisoikeuskeskus (PCHR), jonka laajaa vuotuista budjettia lihottavat Euroopan Komissio, Norja, Irlanti, Ruotsi, Sveitsi ja muut Euroopan maat. Järjestöä pidetään Israelin vastaisten syytösten, sen ”demonisoimisen”, yhtenä johtavista järjestöistä maailmalla. Sen strategia kehittyi ei-hallituksen tukemien järjestöjen (NGO) forumissa Durbanissa pidetyssä ihmisoikeuksia käsittelevässä konferenssissa. Sen tarkoituksena on käyttää syrjintää ja tehdä aloitteita Israelin leimaamiseksi ”apartheid”-valtioksi, mutta samalla pyrkien laillistamaan terrorismin. Operaatio Cast Lead aikana järjestö julkisti yli 50 lausuntoa, joissa useimmissa syytetään Israelia sotarikoksista.
Israelin hallituksen virkailijat sen sijaan eivät ole kiinnittäneet näihin juuri mitään huomiota, vaan he ovat antaneet niiden tehdä salaista kiihotustyötään vastaamatta millään ravoin niissä esitettyihin syytöksiin. Yleisen mielipiteen muuttaminen jälkikäteen on toivotonta vastavirtaan soutamista, koska kaikki jälkikäteen annetut selvitykset koetaan tehtyjen virheitten peittelemiseksi.
Israelin ulkoministeriö on sekin alkanut heräillä talviunestaan ja painostamaan Euroopan valtioitten hallituksia korjaamaan lakejaan siten, etteivät NGO-järjestöt voisi vastaisuudessa esittää tällaisia syytöksiä oikeudelle. Se ei sen sijaan ole puuttunut näitten järjestöjen kuten PCHR rahoitukseen, joka suurelta osalta tulee EU:n ja hallitusten taholta. EU-maitten hallitusten tuki sotii koko NGO-ideaa vastaan, jonka tulee olla hallituksista riippumaton.
Espanjalainen tuomari Fernando Andeo sanoo hyväksyneensä PCHR:n syytteen ”yleisen oikeuden” nimissä. Hänen odotetaan lähettävän päätöksensä sekä Israelin että PA:n oikeusviranomaisille. Päätökseen ei sisältyne vaatimusta syytettyjen henkilöitten pidättämisestä, mikä tulisi koskemaan kaikkia EU-maita. (JP)
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3663932,00.html
3. RAUHANKYYHKYNÄ tunnettu ja nobelilla palkittu Israelin presidentti Shimon Peres poltti pahoin höyhenensä Davosissa Maailman talousfoorumin kokouksessa, tai ehkä kysymys ei ollut polttamisesta, mutta ryvettymisestä kuitenkin. Hän istui tilaisuudesta julkistettujen kuvien perusteella arvioiden vierekkäin Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin kanssa. Peres esitti AP:n ja H Keinonin artikkelin arviointien mukaan hyvin tunnepitoisen kuvauksen operaatioon Cast Lead johtaneesta tilanteesta: ”Ymmärtänettekö tilanteen, jossa satoja raketteja päivässä putoilee naisten ja lasten päälle, jotka eivät pysty edes nukkumaan öitään rauhassa, joitten täytyy nukkua pommisuojissa? Ette näköjään ymmärrä, enkä ole valmistautunut kuuntelemaan valheita.” Turkin pääministeri pamautti tähän: ”Sinä surmaat ihmisiä”, johon Peres vastasi: ”Sinä varmaan tulisit tekemään saman, jos raketit alkaisivat putoilla Istanbuliin”. Peresin repliikit saivat aikaan runsaat kätten-taputukset kuulijoilta, mikä ilmeisesti hämmensi siinä määrin Erdoganin mielen-rauhaa, että koska tilaisuuden juontaja Washington Postin kolumnisti David Ignatius ei enää sallinut puheoikeutta hänelle ”koska lounas oli jo jäähtymässä”, Erdogan ryntäsi kasvot vihasta punaisina ulos salista ja vannoi, ettei hän enää tule takaisin. Tämän hän kuitenkin sai sanotuksi: ”Muistan kaksi edellistä pääministeriä maassanne, jotka sanoivat olevansa onnellisia voidessaan mennä Palestiinaan tankeilla. Olen surullinen, että niin monet taputtivat hyväksyvästi sanoillesi. Useita ihmisiä sai surmansa. Uskoakseni se on väärin eikä se ole inhimillistä.” Ignatius lopetti keskustelun tähän selittäen, että ihmiset haluavat päästä jo lounaalle, eikä kuunnellut Erdoganin pyyntöä saada jatkaa, jolloin tämä puuskutti: ”Kiitos hyvin paljon, suuret kiitokset, enkä usko, että tulen takaisin Davosiin tämän jälkeen.”
Norjan aiempi pääministeri Kjell Magne Bondevik kertoi tilaisuuden jälkeen tunteneensa Peresin monilta vuosilta kuten myös Erdoganin, ja sanoi, ettei hän ole koskaan nähnyt Peresiä niin tunnepitoisena. ”Luulen, että hän tunsi, miten Israelia vastaan hyökätään niin monelta taholta kansainvälisessä yhteisössä. Hän tunsi itsensä eristetyksi. Oli surullista, että Erdogan poistui. Tämä vain osoittaa, miten vaikea tilanne on.”
Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa sanoi ymmärtävänsä, että Erdogan sanoi, mitä hän halusi ja se oli hänen oikeutensa. ”Israel on se, joka ei halua kuunnella.” Myös YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon piti Peresin selitystä IDF:n operaatiosta Gazassa vääränä. Presidentti Peres käyttäytyi juuri niin kuin Israelia aidosti edustavan valtiomiehen tuleekin puolustaessaan Israelia maailman tuomiota vastaan, mutta tämä maailma ryvetti hänen asunsa. (JP)
4. PÄÄMINISTERI Erdoganin vuodatus ei tullut yllätyksenä. Hän on jo kuukausien ajan hyökännyt Israelia vastaan suunnatessaan maansa ulkopolitiikkaa vahvasti Syyrian ja Iranin ajamaan suuntaan. Hän jopa eräässä yhteydessä vaati, että Israel tulee erottaa YK:n jäsenyydestä. Tämä kaikki kärjistyi entisestään Gazan operaation jälkeen.
Israelin ulkoministeriö valittaa tapahtunutta, koska Turkki on ollut näkyvässä osassa keskusteltaessa Hamasin kanssa aselevosta pitemmäksi aikaa, sekä Gilad Shalitin vapauttamisesta. Turkki toimi välittäjänä Olmertin aloittamissa epäsuorissa rauhan-keskusteluissa Syyrian kanssa, mitkä keskeytyivät Israelin vaalien lähestyessä. Israelin ulkoministeriön virkailija arvioi, että Israelin strateginen yhteys Turkin kanssa on tärkeä Israelille, mutta se on sitä myös Turkille. Hän arveli, ettei Davosin näytöksen jälkeen välty huomiolta, että Erdoganin Israelin vastaiset lausunnot eivät ole vain Turkin sisäistä kulutusta varten, vaan ne osoittavat sen ulkopolitiikan muutosta. Tämän vuoksi hän arvioi, ettei Israelin kannata laskea paljonkaan Turkin varaan. Kysymys ei ole vain politiikasta, sillä Israelilla on ollut useita yhteistyöprojekteja Turkin kanssa, mm. ajanmukaistamalla sen panssareita ja hävittäjäkoneita. Tämä yhteys voi olla nyt vaarassa. (JP)
En malta olla mainitsematta, mitä Hesekiel kirjoittaa Gogista: ”Ihmislapsi, käännä kasvosi kohti Gogia, Magogin maassa, Roosin, Mesekin ja Tuubalin ruhtinasta, ja ennusta häntä vastaan ja sano: Näin sanoo Herra, Herra, Katso Minä käyn sinun kimppuusi, Gog, sinä Roosin, Mesekin ja Tuubalin ruhtinas.” (Hes.38:2-3) Kaikki nämä alueet ovat nykyisen Turkin alueella. Mesek on Frygiassa Turkin keskiosassa, Tuubal Kilikiasta pohjoiseen, Goomer Mesekin itäpuolella, Roos vähän pohjoisempana. On huomioitava, että Gog on nimenomaan näitten alueitten johtaja, joihin liittyy myöhemmin Persia, Etiopia, Puut, Goomer ja Toogarma, ja myöhemmin lukuisia muita kansoja joko sopimusten tai valloitusten kautta. (38:5-6, 9)
5. UUTISOTSIKOITA
- Turkin pääministeri Erdogan sai sankarin vastaanoton Istanbulissa palaessaan Davosista. Kansa hurrasi heilutellen Turkin ja Palestiinan lippuja. Kansaa kuljetettiin lentokentälle ylimääräisillä busseilla. Shimon Peres oli hyvin pahoillaan tapahtuneesta ja pyyteli anteeksi. Erdoganin vastareaktiosta ei ole tietoa. (ynetnews)
- Venäjä kieltää edelleen syytökset, että se myy S-300 ilmatorjuntapatteristoja Iranille, vaikka uutiset kertovat, että niitä on jo toimitettu ydinlaitosten lähelle. Israelin Turkille myymät ohjaajattomat lentokoneet, arvo 180 miljoona USD, (drones) toimitetaan ensi kuussa, ja on toiveita, että Turkki haluaa niitä lisää.
- Israel aikoo jatkaa täsmäiskujaan Gazan kaistalle, jos Hamas jatkaa väkivaltaansa. IAF on tehnyt useita ohjusiskuja operaatio Cast Lead jälkeen.
- Kadima-puolueen parissa odotetaan, miten puolue pärjää vaaleissa. Jos tappio on gallupien ennustama jopa alle 20 paikkaa, kapinalliset aikovat kaataa Livnin puheenjohtajuuden, ellei hän eroa vapaaehtoisesti. (INN)
- Netanyahu sanoo, ettei hän ole sidottu Olmertin lupauksiin eikä luovu setlementeistä eikä jaa Jerusalemia. Livnillä on ollut raskas taakka pyrkiessään sanoutumaan Olmertin rauhansuunnitelmasta, joka luovuttaa valtaosan Juudeasta ja Samariasta ja jakaa Jerusalemin. (haarez)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019