MAANANTAI 28.01.09
1. ”TEEN KAIKKENI, jotta Israel tuomittaisiin sotarikoksista”. Näin sanoo palestiinalaisten johtajaksi itseään kutsuva, jota maailman lehdistö edelleen kutsuu Palestiinan presidentiksi, vaikka hänen virkakautensa virallisesti päättyi jo 10.01.09, ja jota Olmertin hallitus uskollisesti pitää kumppaninaan rauhanprosessissa ja vapauttaa murhista ja niiden suunnittelusta tuomittuja rikollisia muka vahvistaakseen hänen asemaansa vapaan maailman johtajien taputtaessa hyväksyvästi käsiään: ”Oikein poikani, jatkaa vain samaan tahtiin”.
Kysymys on tietenkin entisestä PA:n puheenjohtajasta Mahmoud Abbasista, joka lisäksi määritteli rauhanehtonsa näin: ”Me haluamme valtion 1967 rajoilla, oikeudenmukaisen ratkaisun pakolaisongelmaan ja kaikkien setlementtien purkamista. Ei ole mitään mahdollisuutta neuvotella näitten vaatimusten lieventämisestä.”
ABBAS puhui näitä ensimmäisessä lehdistötilaisuudessa operaatio Cast Lead jälkeen. Hän uhosi sotarikossyytösten saavan israelilaisten ihon kananlihalle lisäten, että ”hän haluaa Euroopan ja lännen johtajien ymmärtävän, ettei Israel halua rauhaa, muuten se ei olisi hyökännyt Gazan kaistalle. Haluamme, että maailma kohtelee meitä oikeudenmukaisesti edes tämän kerran”, Abbas selitti. Abbasin mielestä ”Israel vain kuluttaa aikaansa vahvistaessaan asemaansa rakentamalla setlementtejä ja aitaa”. (haaretz)
2. EILEN AAMULLA tapahtuneessa tienvarsipommi-iskussa lähellä Kissufimin terminaalia Gazan turvallisuusaitaa seuraavalla maantiellä sai surmansa beduiini-jäljittäjä, IDF:n upseeri haavoittui vaikeasti ja kaksi sotilasta lievästi. Terroristit olivat ilmeisesti onnistuneet asentamaan pommit, joita oli useita, kuten myöhemmin ilmeni, aamuyöstä vallinneen sakean sumun suojassa. IDF:n partio ajoi huolettomasti maastoautollaan turva-aidan vartta pitkin, kun terroristit sytyttivät erittäin voimakkaan pommin, joka ruhjoi autoa pahoin ja aiheutti edellä kerrotut vahingot. Terroristit olivat Hizbullahin esimerkkiä seuraten videoineet tapahtuman, joka osoitti, että ensimmäisen pommin lauettua syttyi toinen pommi, joka oli asennettu vähän kauemmas turva-aidasta.
IDF lähetti sotilaita panssarien tukemina haravoimaan turva-aidan taakse, jotka löysivät useita muita pommeja, joita he sytyttivät ampumalla niitä. Paikalle hälytetty helikopteri havaitsi yhden moottoripyörällä pakenevan terroristin Khan Younis alueella ja laukaisi ohjuksen sitä kohti haavoittaen ajajaa. Terroristi, Hussein Abu Shamaya, kuuluu Shin Betin tietojen mukaan Hamasista eronneeseen al-Qaidan global Jidah ryhmään.
Pommi-iskua seuranneessa laukaustenvaihdossa IDF:n ja palestiinalaisten välillä yksi mies sai surmansa, jota gazalaislähteet kutsuivat maanviljelijäksi.
Sekä pääministeri Olmert että puolustusministeri Barak ilmoittivat eilen, että ”päivän aikana tehdyt IDF:n vastatoimet olivat vasta lämmittelyä, varsinainen vastaisku tulee myöhemmin, eikä se tule olemaan suhteutettu pommin aiheuttamaan vahinkoon”. (JP)
3. Vastauksena terroristien asentamaan tienvarsipommiin, joka tiistaiaamuna surmasi yhden ja haavoitti kolmea sotilasta, IDF:n hävittäjät tekivät kolme iskua Philadelphia-käytävän ali kaivettuja salakuljetustunneleita vastaan. Lentäjät kertoivat ohjusten osuneen tarkoin maaleihinsa ja kaikkien koneitten palanneen turvallisesti tukikohtiinsa. Philadelphia-käytävän lähellä asuvat asukkaat pakenivat pommituksia kiireesti etsien turvallisempia paikkoja. Paikallisten antamien tietojen mukaan iskut tapahtuivat kolmessa aallossa Rafahin kaupungin läheisyydessä, ja että tuhannet ihmiset pakenivat kodeistaan.
Oliko tämä luvattu vastaisku, selvinnee päivän kuluessa. Hallitus käsittelee tilannetta tänään ylimääräisessä istunnossaan. Tilanne on Israelin kannalta hankala, sillä Obaman nimittämä Lähi Idän lähettiläs George Mitchell saapuu tänään iltapäivällä Egyptin kautta Israeliin. Tarkkailijat ovat arvioineet, että pommi-isku oli ajoitettu muistuttamaan Mitchelliä, ettei Hamasia voida jättää huomioimatta. Mitchell lupasi etukäteen pyrkivänsä keskustelemaan asukkaitten kanssa suoraan etsiessään virikkeitä ja taustoja työskentelylleen. Obama itse arvioi, että tämän matkan tarkoituksena on saada ensimmäinen tuntuma tilanteeseen ennen varsinaisten selvittelyjen aloittamista. Palestiinalaiset, sekä PA:ta edustava Mahmoud Abbas että Hamas, ovat valinneet kovan linjan pyrkiessään vaikuttamaan uuden rauhansovittelijan asenteisiin, joka ei ottane yhteyttä Hamasiin tämän matkansa aikana. (INN)
4. ISRAELIN vesiongelma on saamassa mittasuhteet, jotka edellyttävät epätavallisia toimia. Yhtenä keinona on käytetty massarukoustilaisuuksien järjestämistä, joissa yhdessä pyydetään sateita maahan. Tilanne on todella huolestuttava, sillä maa on saanut vain 45 % sademääristä, jotka tähän vuodenaikaan olisi pitänyt saada. Selvimmin tilanne näkyy Kinneretillä, jonka rannat ovat paljastuneet kymmenien tai satojen metrien matkalta, eivätkä pumppujen vettä imevät putket enää ulotu veteen. Pahiten tilanne on kuitenkin kehittymässä näkymättömissä maan alla, sillä suuret pohjavesivarastot Juudean ja Samarian alueilla saavat entistä enemmän suolaa, minkä poistuminen vedestä voi kestää vuosikymmeniä.
Tilanteen vakavuus oli näyttävästi esillä kansainvälisissä esirukoilijoitten konferenssissa, missä viikon ajan rukoiltiin Israelin Pyhän armahdusta maalle ja sateita viimeisen kahden talvikuukauden aikana, mitkä voisivat vielä pelastaa tilannetta. Koska sateita ei ole saatu normaalia määrää, vedenkäyttöä on rajoitettava. Tämä koskee sekä yksityisiä kuluttajia että varsinkin maanviljelijöitä, joiden vilja ja vihannekset eivät tuota satoa ilman keinokastelua.
Maatalousministeriö ehdottaa omaa ratkaisuaan: Vaihdetaan kaikkia ministeriön alaisten laitosten ja virastojen mezuzat uusiin, joissa pyydetään siunausta. Mooseksen lain mukaan jokaiseen oven- ja portinpieleen on asetettava pieni lieriö, mezuza, jonka sisään on pantu siunattu paperipalanen, johon on kirjoitettu kyseinen Raamatun kohta. (5.Ms.6:9) (ynetnews)
Olisi kuitenkin syytä lukea edellisen kohdan jatkokin: ”Kun Herra, sinun Jumalasi, on vienyt sinut siihen maahan, jonka Hän isillesi, Abrahamille, Iisakille ja Jakobille, vannotulla valalla on luvannut – suuret ja kauniit kaupungit, joita sinä et ole rakentanut ja talot, täynnä hyvää, joita sinä et ole täyttänyt, ja kallioon hakatut vesisäiliöt, joita sinä et ole hakannut, viinitarhat ja öljypuut, joita sinä et ole istuttanut – ja kun sinä olet syönyt ja ravittu, niin varo, ettet unhota Herraa, sinun Jumalaasi, joka vei sinut pois Egyptin maasta, orjuuden pesästä. Pelkää Herraa, sinun Jumalaasi, palvele Häntä ja vanno Hänen Nimeensä”. (5.Ms.6:10-13)
5. HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh ilmoitti tiistaina, että hänen hallituksensa pitää oikeana perustaa kansainvälinen elin, joka valvoo Gazan kaistan jälleen rakentamista. Idean esitti alun pitäen arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa, joka ehdotti, että sama elin valvoisi kansainvälisten avustusten jakamista Gazassa. Haniyeh selitti, että Gazan asukkaitten kärsimysten lieventämiseksi hän suostuu tällaiseen ratkaisuun lisäten, ettei Hamas tunne mitään tarvetta toimia vastoin tätä esitystä.
KUWAITIN hallitus ilmoitti tiistaina, ettei se siirrä Gazan kaistalle tarkoitettuja varoja PA:n talousministeriön kautta, vaan siirtää varat arabien perustamaan kehitysrahastoon, jossa on edustajia monista arabimaista. Päätöksen taustalla on useitten kuwaitilaisten parlamentaarikkojen valitukset, etteivät he luota Mahmoud Abbasiin eikä talousministeri Salaam Fayadiin.
6. PA:N TURVALLISUUSJOUKOT ovat jatkaneet Hamasin jäsenten tai sitä tukevien ihmisten pidätyksiä. Viime viikolla iskut kohdistettiin journalisteihin, jotka olivat esittäneet Hamasia tukevia kirjoituksia operaation Cast Lead aikana. Ainakin viisi journalistia pidätettiin.
Fatahin militaristinen siipi Nablusissa, joka tarkoittanee al-Aksaa, sanoo polttaneensa Abbasia kritisoineen professori Abdel Sattar Kassamin auton. Kassam oli ehdolla PA:n puheen-johtajaksi viime vaaleissa. Tämä oli toinen auto, joka häneltä poltettiin, ja häntä on kuulusteltu ja hän on ollut pidätettynä useita kertoja.
Hebronista kotoisin oleva journalisti Khaled Amayreh sanoi, että hänet vietiin PA:n estävän turvallisuuspoliisin vankilaan, jossa pidätettyjä ja vankeja kidutetaan osana kuulustelu-metodeja. Amayreh sanoo, ettei häntä kidutettu, mutta että hän kuuli selliinsä toisten vankien huutavan tuskissaan kidutusten aikana. Journalisteja hiillostettiin heidän yhteyksistään Hamasiin, jota PA pelkää enemmän kuin Israelia. (JP)
7. PAINOSTUSRYHMÄ Peace Now kiirehti julkistamaan raporttinsa ”setlementtien laajentumisesta ja laittomasta rakentamisesta”, kuten se luonnollisen lisäyksen vaatiman rakentamisen näkee. Raportin julkistaminen ajoitettiin ilmeisen tarkoituksellisesti Obaman nimittämän lähettilään Robert Mitchellin saapumisen yhteyteen. Mitchell kannattaa nimittäjänsä Obaman tavoin arabien rauhansuunnitelmaa. mikä edellyttää kaikkien ”setlementtien” purkamista ja juutalaisten asukkaitten karkottamista kodeistaan. Raportissa kerrotaan, että rakentaminen lisääntyi Juudean ja Samaria juutalaisyhteisöissä vuoden 2008 aikana 57 %, ja uusien rakenteiden valmistuminen lisääntyi 69 % edellisvuodesta. Samaan aikaan juutalaisasukkaitten määrä Juudeassa ja Samariassa nousi suuresti; vuonna 2007 se oli 270 000, viime vuoden lopussa se oli 285 000. Raportissa syytetään sekä Labour- että Kadima-puolueita, että ne antoivat tilanteen jatkua. Peace Now väittää, että 39 % rakentamisesta tapahtui tunnustettujen ”setlementtien” ulkopuolella, eli kysymys oli laajentamisesta eikä luonnollisen kasvun seurausta. Rekisteröidyistä 1 518 rakenteesta 261 oli virallisten rajojen ulkopuolella, niistä 927 eli 61 % oli turvallisuusaidan sisällä, ja 591 eli 39 % sen ulkopuolella. Uusista rakenteista 57.12 % eli yli 800 rakennelmaa oli kasvua edellisvuodesta; edelleen 748 oli pysyviä rakenteita, 509 oli parakkeja (caravillas). (JP)
8. UUTISOTSIKOITA.
- Kibbutsijärjestö kutsuu 48 orvoksi jäänyttä gazalaista lasta kahdeksi viikoksi Israeliin. Lapset ovat 8-15-vuotiaita. Uusi väkivalta voi siirtää matkaa.
- UNRWA:n entinen lakiasiain neuvonantaja James Lindsay vakuuttaa, että järjestö usein palkkaa terroristeja esim. opettajantoimiin Gazassa.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3662945,00.html
- Gilad Shalitin isä tapasi Ranskan presidentti Sarcozyn Ranskassa, jonne hänet kutsuttiin vierailulle. Sarcozy vetosi Syyrian presidentti Bashar Assadiin Gilad Shalitin, jolla on myös Ranskan kansalaisuus, vapauttamiksi.
- Libyan presidentti Mummar Ghaddafi esittää omaa ratkaisuaan palestiinalaisten ja Israelin välisiin ongelmiin. Hänen esittämänsä malli on yhteinen valtio nimeltään ”Isratine”. Hänen suunnitelmaansa esiteltiin New York Times lehdessä viime viikolla.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3661960,00.html
- Iranin johtavan viranomaisen Mahdi Khalazi kertoo web-sivullaan, että Mahmoud Ahmadinejad hyökkää Israelia vastaan peittääkseen juutalaisuutensa.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/129649

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019