MAANANTAI 05.01.09
1. OPERAATIO CAST LEAD, 2.vaiheen toinen päivä, IDF:n maaoperaatio Gazassa.
IDF ilmoittaa jakaneensa Gazan kaistan tehokkaasti kahteen osaan, ei kolmeen kuten eilen raportoitiin, mutta tarkoitus on sama: Vaikeuttaa Hamasin aseitten ja miesten liikuttamista osasta toiseen sekä käskyjen välittämistä taisteleville joukoille. Eilen sunnuntain aikana IDF menetti yhden sotilaan kaatuneena ja kolmisenkymmentä haavoittuneina, yksi heistä vaarallisesti, osan joutuessa kranaattituleen, osa haavoittui sala-ampujien luodeista. Alikersantti Dvir Ammanueloff, 22 Givat Zeevistä, kertoi äidilleen puhelimella perjantaina: ”Äiti, minun tulee taistella. Minun täytyy olla siellä.” Hän kuului Golani tiedustelujoukkoihin. Hänen osastonsa joutui kranaattihyökkäykseen lähellä Jebaliyan pakolaisleiriä, jonka aikana hän haavoittui vaikeasti kranaatin-sirpaleesta monien muitten ohella. Hänet lennätettiin sairaalaan, mutta häntä ei voitu pelastaa.
IDF:N PANSSARIT menivät asemiin entisen Netzarimin juutalaisyhteisön alueella, ja toiset yksiköt saartoivat Gazan kaupunkia. Palestiinalaislähteiden mukaan IDF:n joukkoja on sijoitettu koko Gazan pohjoisosan alueelle sekä Beit Lahiyan, Sajaiyan, Jebaliyan ja al-Attartan liepeille. Gazan kaistalla taistelevat laskuvarjojääkärit, Golani- ja Givati-prikaatit. Etelässä lähellä vuosikaudet poissa käytöstä olevan Dahiniyan lentokentän liepeillä IDF:n joukot taistelivat Hamasin joukkojen kanssa.
IDF:n taholta ilmoitetaan, että maataistelujen aloittamisen jälkeen lauantai-iltana ilmavoimat ovat pommittaneet yli tuhatta kohdetta Gazassa. Palestiinalaislähteet ilmoittavat, että surmansa saaneitten luku on yli 500. IDF:n sotilaat surmasivat maaoperaation alkuvaiheen aikana lähes 40 Hamasin taistelijaa. (Hamas on terrorijärjestö ja sen rakettimiehiä kutsutaan terroristeiksi, mutta nykyisessä sotaa muistuttavassa tilanteessa sotilaita vastaan taistelevia Hamasin pyssymiehiä voitaneen kutsua taistelijoiksi.)
HAMASIN edustaja ilmoitti eilen, että Hamas on käyttänyt todellisesta voimastaan vasta 5 %. Tarkkailijat uskovat, että Hamas linnoittautuu asutuskeskuksiin, ennen muuta Gazan kaupunkiin, jossa he voivat hyödyntää kaivamiaan tunneleita ja salaisia pesäkkeitä, joista IDF:n mahdollista tunkeutumista itse kaupunkiin voidaan parhaiten vastustaa. Siellä IDF ei voi käyttää ilmavoimiaan eikä tykistöään siviiliuhrien välttämiseksi, joten taistelut tasoittuvat. IDF tuskin edes suunnittelee taistelujen ulottamista Gazan kaupunkiin. Taktiikkana lienee puhdistaa mahdollisuuksien mukaan miehitetyt alueet raketeista ja niiden laukaisualustoista ja –miehistöistä, tuhota rakettiverstaat sekä eri puolille kaivetut tunnelit. Varsinkin ns. Philadelphia-käytävä Egyptin rajalla miehitettäneen kokonaan ja sen ali kaivetut tunnelit tuhotaan, sikäli kuin niitä löydetään. IDF tuhosi niistä osan, mutta ei kaikkia.
EILEN RAPORTOITIIN Hamasin yritys siepata IDF:n sotilas näiden mennessä tutkimaan tyhjillään olevaa Hamasin johtajan taloa, josta oli kaivettu salatunneli pakoyritystä varten. Raportin mukaan talossa piileskelleet Hamasin taistelijat saivat kiinni yhden sotilaista ja ryhtyivät raahaamaan häntä pois, mutta IAF:n koneet estivät sen. IDF kieltää raportin todenperäisyyden, jonka julkaisi Reuters. (JP)
2. IDF:N TARKOITUKSENA on murtaa Hamasin taistelutahto murskaamalla sen ”sotilaallinen siipi”, izzadin al-Qassam, joka on jaettu Gazassa neljään divisioonaan kullakin oma komentajansa, kirjoittaa ynetnews kommentaattori Ron Ben-Yishai. Yhteenotot IDF:n ja Hamasin taisteluosastojen välillä ovat olleet vähäisiä kahakoita. Hamasin joukot näyttävät poliittisten johtajiensa tavoin menneen maan alle välttäen suoria yhteenottoja. Ben-Yishai arvioi, että Hamasin prikaatien päämääränä on säilyä hengissä ja taistelukuntoisina voidakseen taistelujen keskeytyessä mahdollisen tulitauon johdosta osoittaa, että se pystyi taistelemaan menestyksellisesti IDF:n kuuluisaa ja ylivoimaista armeijaa vastaan. Tämä toisi sille mahtavan propagandavoiton ja nostaisi sen arvostusta varsinkin arabimaailmassa.
Seuraava vaihe taistelujen jatkuessa onkin pyrkiä löytämään ”maaginen formula”, jonka sekä Israel että Hamas voisivat hyväksyä, ja jolla taistelut keskeytettäisiin sopimuksen muodossa. Hamasin ulkomailla olevat kaksi edustajaa Muhmad Nasar ja Imad Alami ovat Kairon kutsusta matkalla Egyptiin keskustelemaan tulitaukosopimuksen solmisesta sekä Fatahin ja Hamasin välisistä suhteista. Uutisen mukaan Hamasin ulkomailla oleva johto haluaa saada taistelut loppumaan, mutta Hamasin johto Gazassa ei vielä tässä vaiheessa. Uutisen julkisti Al-Arabi TV-asema Hamasin edustajan Iman Tehehin antamiin tietoihin perustuen. (JP, INN)
3. DIPLOMAATTISET ponnistelut Gazan taistelujen lopettamiseksi ja hyväksyttävän
ratkaisun löytämiseksi palestiinalaisongelmaan alkavat toden teolla, kun Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy saapuu tänään viralliselle vierailulle. Myös EU:n korkeantason delegaatio saapuu maahan tänään. Keskusteluja käydään sekä Jerusalemissa että Ramallahissa. Kiirettä ongelman selvittämiseksi lisää se, että YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu uudelleen keskiviikkona voidakseen vahvistaa päätöslauselman, jonka myös USA voisi hyväksyä. USA:n presidentti haluaa, ettei asiaa jätetä Obaman hallituksen harteille, vaan se on ratkaistava ennen sitä. Obaman virkaanastuminen tapahtuu 20.01.09, joten aikaa ei ole paljon. IDF:n taholta vakuutetaan, että sen päämääränä on saada tarpeeksi aikaa voidakseen suorittaa Gazassa kaiken sen, mitä varten se sinne meni, eli Hamasin sotilaallisen voiman heikentämisen, mikä mahdollistaisi jonkinlaisen Egyptin ja USA:n välisen sopimuksen kautta löydetyn mekanismin laatimisen, joka sallisi amerikkalaisten insinöörien ja teknikoiden auttavan salakuljetuksen lopettamisessa Siinailta Gazaan. Tällä toimenpiteellä estettäisiin Hamasin aseistautuminen uudelleen. Näissä suunnitelmissa ei edes mainita mahdollisuutta Hamasin hallituksen kaatamisesta, mutta päämääränä voi olla Fatahin ja Hamasin keskeisten riitaisuuksien selvittäminen ja yhteishallituksen muodostaminen. Tähän liittyy oleellisesti Mahmoud Abbasin virkakauden loppuminen 10. tammikuuta 09, mikä myös tulee ratkaista.(JP, INN)
4. RAKETTITULI Gazasta alkoi uudelleen maanantaiaamuna rauhallisen yön jälkeen. Pari Grad-rakettia putosi Kiryat Malachin alueelle sekä Gush Sharif alueelle, ne eivät tiettävästi aiheuttaneet vahinkoa. Gush Sharif sijaitsee Kiryat Malachin ja Askelonin alueen pohjoispuolella. Yksi Kassam-raketti putosi Sderotiin ja pari muuta Eshkol ja Shaar Hanegevin alueille, mutta ilman mainittavia vahinkoja. Rakettien lähtö pystytään nykyisin kuvaamaan keskeltä asutuksia, kun IDF:n joukot ovat lähietäisyydellä. Tämä helpottaa IAF:n helikopterien tehtävää rakettimiehistön paikallistamisessa vastatoimia varten.
KORKEANTASON juutalaisdelegaatio USA:sta sai omakohtaista tuntumaa elämään rakettien varjossa vieraillessaan Sderotissa. Amerikan juutalaisjärjestöjen presidentit pitivät kokoustaan Sderotissa, kun ”colour red” hälytyssireeni alkoi soida. He pakenivat ”raketinkestäväksi” vahvistetulle poliisiasemalle. Vähän ajan kuluttua raketti räjähti vain muutaman metrin päässä paikasta, jonne he olivat paenneet turvaan.
Israel Aerospace Industries (IAI) on kehittänyt Arrow-ohjusten torjuntajärjestelmään kuuluvasta tutkasta yksinkertaistetun version, joka asennettiin Ashkelonin lähelle. Järjestelmä MC4 pystyy havaitsemaan pieniä raketteja kuten Kassam ja Grad, joita ammutaan Gazasta. Käyttäen hyväkseen GPS ja kameratekniikkaa MC4 tutka pystyy havaitsemaan ammutuin raketin, laskemaan sen laukaisupaikan koordinaatit, lehtoradan ja putoamispaikan. Tämä helpottaa avustushenkilöitä löytämään nopeammin paikalle. Perinteinen tutka on liian hidas tällaiseen toimintaan, kuten havaittiin Libanonin kakkossodan aikana. Israel ja USA kehittävät yhteisvoimin Arrow-järjestelmää varsinkin keski- ja pitkänkantomatkan ohjusten torjuntaan.
KOTIRINTAMAN johto vaatii, että IDF hankkii amerikkalaisen Nautilus-torjuntajärjestelmän, koska Rafaelin kehittämä ohjustorjuntalaitteisto Iron Dome on myöhässä eikä sen nopeus riitä tuhoamaan lähestyviä raketteja. Se tarvitsee 20 sekuntia laukaisuun, kun Nautilus, nykyiseltä nimeltään Skygard, pystyy ampumaan lasersäteen 10 sekunnissa hälytyksen saatuaan.(INN)
4. UUTISOTSIKOITA
- Israel kiihdyttää humanitäärisen avun toimittamista Gazaan taistelujen ollessa käynnissä. Ne lopetettiin IDF:n maaoperaation alkaessa lauantai-iltana.
- Tzechin tasavalta on EU:n presidenttimaan ominaisuudessa muuttanut EU:n perinteisen Israelia kaikesta arvostelevan politiikan Israelia ymmärtäväksi, mitä kaikki EU-maat eivät näytä sulattavan. (JP)
- PA on kieltänyt kaikki Hamasia puoltavat tai sitä tukevat mielenosoitukset hallitsemillaan alueilla Juudeassa ja Samariassa. (JP)
- Eläkeläisten puheenjohtaja Rafi Eitan pyysi hallitusta siirtämään helmikuun vaaleja ainakin muutamalla viikolla, mutta ei saanut kannatusta. (JP)
- Israelin lupaamat 8 ulkomaista journalistia odottavat edelleen pääsyä Gazan kaistalle saadakseen tasapuolisemman kuvan tilanteista siellä. Jotkut puoluejohtajat kuten Eli Yishai (Shas) sanovat, ettei ulkomaisia journalisteja pidä päästää Gazaan, koska heistä tulee vain Hamasin propaganda-agentteja.
- Väkivaltaiset hyökkäykset siviilejä vastaan, kuten tulitukset, puukotukset, raketti- ja ohjusiskut sekä raivaustraktoreilla tehdyt hyökkäykset, joihin palestiinalaiset ja arabit syyllistyivät, yli kaksinkertaistuivat viime vuonna edelliseen verrattuna. Vuonna 2008 israelilaisia siviilejä ja turisteja kuoli näissä hyökkäyksissä 36, edellisvuonna 12, ja 29 vuonna 2006, kertoo Hatzalah Juudea ja Samaria raportissaan, joka julkistettiin viikonvaihteessa. Gazasta ammutuissa raketti-iskuissa haavoittui 947 ihmistä vuonna 2008, edellisvuonna 464 ja sitä edeltävänä 227. Gazasta ammuttiin viime vuonna
- 1 683 rakettia ja ammuttiin 108 laukausta. Raketeista kuoli Israelissa viime vuonna 8, kivääritulesta kuoli 19, yksi puukotettiin kuoliaaksi, yksi kuoli itsemurhaiskussa, yksi traktori-iskussa ja 8 sotilasta kuoli taisteluissa. Kivenheittelyä rekisteröitiin 233 tapausta, edellisvuonna 138 ja 180 vuonna 2006. Useimmat kivitykset tapahtuivat Juudeassa ja Samariassa ja niiden kohteina olivat useimmiten poliisit ja sotilaat. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021