Friday, November 14, 2008

PERJANTAI 14.11.08
1. ISRAELIN GALILEASSA Bir al-Maksour kylässä asuva beduiiniheimo väittää
omaavansa sukulaisuussuhteet USA:n presidentiksi valittuun Baruck Hussein Obamaan. Tämä Israelissa asuva beduiiniheimo on 8000 ihmisen vahvuinen, kertoo the London Times torstaina. Uutinen on sitten levinnyt lukuisiin uutislähteisiin ja web-sivuille.
HEIMON johtaja sheikki Abdul Rahman Abdullah kertoo, että hänellä on kirjallisia todisteita väitteistään, mutta ettei hän ole halunnut esittää niitä julkisesti, koska hän pelkäsi sen voivan häiritä Obaman vaalityöskentelyä. Hän kertoo, että he olivat tietoisia asiasta jo vuosia sitten. Hän kirjoitti Obamalle kirjeen, jossa hän selittää asiaa, mutta ei ole vielä saanut vastausta.
Abdullah aikoo järjestää suuret juhlallisuudet Obaman kunniaksi ensi viikolla. Siinä hän teurastaa 12 lammasta vieraitaan varten. Arabitavan mukaan perhe on jo jakanut vieraille ja tuttaville makeisia Obaman voiton kunniaksi.
Tarinan avainhenkilö on Abdullahin 95-vuotias isoäiti, jonka mielestä Obama muistuttaa niitä maasta toiseen muuttavia työntekijöitä, joita paikalliset sheikit palkkasivat brittimandaatin aikana silloisessa Palestiinassa 1930-luvulla. Abdullahin äiti kertoo, että Obaman isoäidin sukulainen oli yksi tällaisia siirtolaistyöläisiä, joka nai Palestiinassa beduiinitytön, jonka kanssa hän palasi Keniaan.
SHEIKKI ABDULLAH sanoo luvanneensa äidilleen, ettei hän paljasta dokumenttejaan sukulaisuudesta Obamaan, ennen kuin hän on näyttänyt ne Obamalle. Heimo on niin vakuuttunut sukulaisuudesta Obaman kanssa, että poikalapsia nimetään hänen mukaansa.
2. TARINA OBAMAN beduiinisuhteista on herättänyt monia kiihkeitä tunteita ja odotuksia. Israelin ja Libanonin rajalla sijaitsevan jaetun Ghajarin kylän sheikki Issam al-Khalil sanoo toivovansa, että presidentti Obama tulee ja ratkaisee Ghajarin kylän ongelman, jolle YK eikä Israel ole löytänyt hyväksyttävää ratkaisua. Kylässä kaikki puhuvat Obaman beduiinisuhteista ja kaikki uskovat niiden olevan tosia. Ghajarin kylän asukkaat puhuvat hepreaa ja arabiaa, mutta he itse katsovat valtaosaltaan olevansa syyrialaisia.
Delegaatioita tulee monista kylistä onnittelemaan sheikki Abdullahia tästä hämmästyttävästä tosiasiasta, kuten he uskovat. Sheikki Abdullah kertoo, että he olivat varmoja Baruck Hussein Obaman voitosta USA:n presidentin vaalitaistelussa. Alla the London Timesin osoite:
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/us_and_americas/us_elections/article5142206.ece
Tämä kirjoitus perustuu pääosin artikkeliin http://www.joelstrumpet.com/?p=1592#comments
Artikkelin yhteydessä esitetyissä palautteissa viitataan mahdollisuuteen, että Baruch Hussein Obama olisi muslimien odottama messias, jota kristityt kutsuvat nimellä Antikristus. Tätä todistaa heidän mukaansa se, että Antikristuksesta käytetään mm. nimeä ”assyrialainen”, mikä täyttyy Obaman sukulaisuussuhteissa syyrialaisiin beduiineihin.
JP:n artikkelissa mainitaan sheikki Abdullahin kertoneen, että beduiinitavan mukaan voittajalle annetaan joko hevonen, miekka tai morsian. Koska he eivät halua hämmentää Obaman vaimoa antamalla hänelle morsiamen, he antavat hänelle lahjaksi hevosen ja miekan.
3. PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad totesi puheessaan Saudi kuninkaan Abdullahin järjestämässä uskontojen välisessä konferenssissa YK:ssa, että Jerusalem on pyhä kahdelle uskonnolle, islamille ja kristinuskolle. Hän sanoi, että kaupunki on muslimien kolmanneksi pyhin kaupunki, Mekkan ja Medinan jälkeen.
Sen sijaan hän ei maininnut mitään siitä, että se on juutalaisten kaikkein pyhin kaupunki.
”Jerusalem on islamin kolmanneksi pyhin paikka, josta Muhammed nousi taivaisiin, ja kristityille siksi, että Jeesus nousi siellä kuolleista”, hän selitti.
Fayad lisäsi, että Israel miehitti Jerusalemin 1967 sodassa, ja että se tulee olemaan Palestiinan valtion pääkaupunki.
CRISTIAN SCIENCE Monitor kertoo, että saudien järjestämä ja Islamic Conferenssin 56 jäsenvaltion tukema uskontojen välinen konferenssi on pelkkä verho muslimien ajamalle kansainväliselle laille, joka kieltää kaikenlaisen halventamisen, mitä jokin ihmisryhmä pitää pyhänä. Tällä on tarkoitus varmistaa uskontojen, pyhien paikkojen ja niiden symbolien kunnioittaminen. Monitor arvioi, että tullessaan voimaan tämä kansainvälinen laki antaa uskonnollisille johtajille oikeuden kriminalisoida puheet ja toimet, joiden he katsovat halventavan heidän uskontoaan. LAKI EI PUUTU millään tavoin valtioitten sisäiseen lainsäädäntöön tai käytäntöön, joilla maan uskonnonharjoittamista valvotaan. Esimerkiksi Saudi Arabiassa vain islamin harjoittaminen julkisesti on sallittu. Valtion asettamat partiot valvovat, että lakia noudatetaan ja sitä vastaan rikkoneita rangaistaan. Kuningas Abdullah on henkilökohtaisesti joutunut puuttumaan joihinkin sharia-oikeuden vaatimiin tuomioihin, koska tieto niistä vuosi länsivaltain medialle. Abdullah on ollut huolestunut maansa maineesta sen jälkeen, kun WTC:n ja Pentagonin iskujen terroristeista 15 oli Saudi Arabiasta, kolme muuta muista arabimaista. Abdullah armahti aviovaimon, jonka nähtiin ajavan autossa miehen kanssa, joka ei ollut hänet miehensä. Miesjoukko raiskasi naisen rangaistukseksi, minkä johdosta sharia-oikeus määräsi naiselle 200 raipaniskua siksi, että hän oli syyllistynyt aviorikokseen. Tämän raippatuomion Abdullah peruutti.
Jos tuo kansainvälinen laki toteutuu, sen varjolla islamin sharia-lain vaatimien tuomioitten toimeenpanon tai islamin ja sen toimien arvosteleminen on rikos. (INN)
4. PA:N PÄÄMINISTERI Salaam Fayad sanoi vieraillessaan Ranskassa yhteisessä lehdistötilaisuudessa Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchnerin kanssa, että Israelin harjoittama ”setlementtien” rakentaminen vaarantaa ”rauhanprosessin”. Fayad vaati, että kansainvälinen yhteisö painostaa Israelia kunnioittamaan kvartetin hyväksymiä ”tiekartta rauhaan” säädöksiä ja lopettamaan kaikenlaisen rakentamisen Juudeassa ja Samariassa. Fayad vakuutti, että peruste Israelin ja PA:n välisen konfliktin ratkaisemiseksi on kansainvälinen laki, mitä se sitten hänelle tarkoittaneekin. Palestiinalaisjohtajat vetoavat toistuvasti kansainväliseen lakiin tai kansainväliseen järjestöön, ikään kuin se koskisi pelkästään Israelia eikä ollenkaan palestiinalaisia. Tällä he kuvittelevat antavansa laillisuuden leiman kaikille omille kansainvälisen lain rikkomuksiin, kuten joko avoimesti tai verhotusti rahoittaen ja suojellen alueellaan toimivia terrorijärjestöjä, jotka heidän tulisi hajottaa. Tämä voi hyvinkin mennä kansaan, joka ei tunne tosiasioita eikä niiden taustoja.
RANSKAN ulkoministeri Kouchner totesi, että Palestiinan valtion perustaminen on Ranskan ja PA:n yhteisenä tavoitteena, eikä Israelissa meneillään oleva vaalitaistelu tai USA:n hallituksen vaihdos saa olla esteenä rauhanprosessin etenemiselle. (ynetnews)
5. TERRORISTIT ovat jatkaneet rakettiensa ampumista Israeliin perjantaina. Aamulla yksi Kassam-raketti räjähti Sderotissa sähköpylväässä haavoittaen 80-vuotiasta naista, joka sattui olemaan lähistöllä. Seitsemän ihmistä hoidettiin saamansa shokin vuoksi. IAF lähetti koneensa Gazan ylle etsimään rakettialustoja ja miehistöjä, ampuen ohjuksen miesryhmään. Palestiinalaislähteen mukaan kolme terroristia haavoittui iskussa. Ryhmän jäsenet kuuluivat Islamic Jihadin Mujahideen Prikaatiin. Tietolähteen mukaan Hamas ei ole pyrkinyt estämään rakettien ampumista, mutta etteivät sen jäsenet ole osallistuneet ampumiseen.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak salli eilen polttoainerekkojen pääsyn Gazaan rakettien ja kranaattien räjähtelemisestä huolimatta, mutta kielsi niiden pääsyn Gazaan tänään.
UNRWA:n edustaja valitti eilen, että se joutuu keskeyttämään asukkaitten aputoimintansa, koska sen varastot ovat tyhjät. Samoin Gazan ainoa sähkövoimala keskeytti toimintansa väittäen, ettei sillä ole polttoainetta, mikä pimensi Gazan kaupungin.
ISRAELILAISLÄHTEEN mukaan salakuljettajat ovat kaivaneet ainakin 1000 salakuljetustunnelia Siinailta Gazaan, joitten kautta he kuljettavat kaikkea mahdollista, kuten kotieläimiä ja polttoainetta, mutta myös hajusteita, kemikalioita ja jopa leijonia. Gazan marketeista otetuissa kuvissa kauppojen hyllyt notkuvat tavaroita, myös ruokatarpeita, mikä ei ollenkaan viittaa siihen ”Free Gaza” mielenosoittajien väitteisiin, että Gazan kansa nälkiintyy.(JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Puolustusministeriön diplomaattisen turvallisuusosaston johtaja kenraalimajuri Amos Gilad sanoo, ettei Israel salli Iranin saavan ydinasetta. Hän edelleen luottaa, että diplomaattiset ja pakotekeinot pystyvät keskeyttämään Iranin ydinsuunnitelman toteuttamisen ydinaseeseen saakka, mutta sanoo sotilaallisen iskun olevan edelleen vahvasti mukana. (ynet)
- Israelin pörssi notkahti eilen ennen sulkeutumistaan muutaman prosentin alaspäin, kuten monet johtavat pörssit maailmalla. Israelin pankin johtaja Fischer uskoo kuitenkin, ettei maassa tarvita hallituksen suoraa puuttumista pankkitoimintaan. (JP)
- Sveitsi syyttää Israelia, että se rikkoo kansainvälistä lakia hajottaessaan palestiinalaisten laittomasti rakentamia taloja Itä Jerusalemissa, jonka se katsoo kuuluvan oleellisesti ”miehitettyyn Palestiinaan territorioon”. (ynet)
- Jerusalemin pormestariksi valittu Nir Barkat uhkaa purkaa Jerusalemin kevyenliikenteen junaraiteen ja siihen kuuluvan sillan omituisine luuranko-torneineen. Hän sanoo nimittävänsä erikoiskomitean tutkimaan suunnitellun kevyen liikenteen järjestelmän mielekkyyttä, joka on maksanut runsaasti yli sen, mitä siihen varattiin varoja, ja joka on ainakin 2-3 vuotta myöhässä sovitusta aikataulustaan. Hänen neuvonantajansa varoittavat, ettei projektia voida eikä kannata peruuttaa enää tässä vaiheessa. (ynet)
- Jotkut arabijohtajat ihmettelevät, miksi Israel ei hajota Hamasin johtoa ja tuhoa sen infrastruktuuria Gazassa. He eivät voi ymmärtää Israelin hallituksen politiikkaa, joka perustuu täysin myönnytyksiin ja haaveellisiin kuvitelmiin rauhasta sitten, kun rauhansopimukset on allekirjoitettu. Tämä kaikki vastoin Hamasin omia lausuntoja ja myös PA:n johdon lausuntoja Abbasia myöten, mitkä eivät anna mitään harhakuvitelmia niiden lopullisesta päämäärästä. Ei voi olla taas kerran ihmettelemättä Livnin ja kumppaneitten sokeutta tai sinisilmäisyyttä selkeitten tosiasioitten edessä. (ynet)
Lämpötilat, Jsm: Pe: 12-17; La: 11-17; Su: 12-17; Ma: 12-20 C-astetta, vaihtelevaa pilvisyyttä.

Thursday, November 13, 2008

TORSTAI 13.11.08
1. ”JUUTALAISNAISET Egyptissä ovat vapaata riistaa kaikille arabimiehille, ja heidän tulisi harrastaa tätä jahtia innokkaasti”, vakuuttaa naispuolinen asianajaja Nagla al-Imam. Hänen videoitu haastattelunsa esitettiin Al-Arabiyah TV-kanavalla 31. lokakuuta. Hän sanoi, ettei hän näe mitään pahaa siinä, että juutalaisnaisia häiritään seksuaalisesti arabimaissa, sillä hänen mielestään se on yksi muoto taistelua (resistance). Sen tarkoituksena on hänen mukaansa ajaa juutalaiset pois arabimaista.
MEMRIN (Middle East Media Research Institute) kääntämän haastattelun mukaan al-Imam vakuutti, ettei se tarkoita raiskausta, sillä ”muslimit omaavat korkeamman moraalisen tason eivätkä antaudu sellaiseen”. Mutta hän lisäsi: ”Jos sellainen kuitenkin tapahtuisi, juutalais-naisilla ei ole oikeutta nostaa siitä oikeusjuttua, sillä se asettaisi heidät samalle moraali-tasolle”. Hän selitti, että jos juutalaisnaiset haluavat välttää joutumista seksuaalisesti häirityiksi tai jopa raiskatuiksi, heidän tulee pysytellä poissa arabimaista. ”Täten nämä asiat ovat tasapainossa: Jos juutalaisnaiset tulevat arabimaihin, he tekevät sen omalla vastuullaan ja menettävät oikeutensa valittaa seksuaalisesta häirinnästä”.
Al-Imam sanoi, ettei hän haluaisi kuulustella niitä arabinuorukaisia, jotka syyllistyvät juutalais-naisten seksuaaliseen häirintään tai raiskaukseen, vaan hän mieluummin karkottaisi nuo Israelin kansalaisuuden omaavat sionistitytöt pois arabimaista, sillä se on yksi taistelumuoto.
ISRAELIN JA EGYPTIN välillä on rauhansopimus, mutta muslimien yleisen kannan mukaan Israelin valtio on laiton eikä kuulu Lähi Itään, jota he pitävät muslimien pyhänä alueena.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/128352
2. TOINEN muslimien oikeustajunnan mukainen päätös tehtiin jokunen aika sitten Somaliassa. Siellä 13-vuotias tyttö joutui miesjoukon raiskaamaksi, joitten joukossa oli hänen serkkujaan. Asiaa käsiteltiin pelkästään miehistä muodostetussa sharia-oikeudessa, joka teki siitä seuraavan päätöksen:
Oikeus katsoi, että tyttö oli syyllistynyt moraalittomuuteen, ja sillä perusteella hänet tuomittiin aviorikokseen syyllistyneenä kuolemaan, joka muslimitavan mukaan suoritetaan kivittämällä.
Tyttö raahattiin välittömästi läheiselle urheilukentälle, jossa hänet haudattiin kaulaa myöten hiekkaan, ja paikalle kerääntynyt tuhannen miehen joukko kivitti hänet kuoliaaksi.
Raiskaukseen osallistuneita miehiä ei syytetty mistään. Tämä tapahtui Somalian eteläosassa Kimayan kaupungissa.
ENGLANNIN tiedustelupalvelu M16 tutki asiaa, ja sen raportin mukaan kivittämällä kuolemaan tuomittu 13-vuotias tyttö oli vain sievä lapsi. Tarkemmin asiaa pengottaessa huomattiin, että Aisha Ibrahim Duhulow valitti raiskauksesta sharia-oikeudelle selittäen, että hänen serkkujaan oli raiskaajien joukossa. Edelleen havaittiin, että sharia-oikeus kuului alueella toimivalle militaristiselle ryhmälle, joka harjoitti innokasta varojen keräämistä Englannissa rahoittaakseen taisteluaan Etiopiaa vastaan. Tämä ryhmä, Shahaab, on USA:ssa luokiteltu terrorijärjestöksi ja se joutui ohjusiskujen kohteeksi aiemmin tänä vuonna.
http://www.worldnetdaily.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=80733
3. PA:N BETLEHEMIN ”sotilastuomioistuin” tuomitsi keskiviikkona kuolemaan teloitusryhmän edessä PA:n turvallisuusjoukkoihin kuuluvan miehen, jonka henkilöllisyyttä ei ilmoitettu. Häntä syytettiin yhteistoiminnasta Israelin kanssa. Hänen väitettiin tunnustaneen, että hän antoi tietoja al-Aksa Marttyyrien kolmen jäsenen olinpaikoista ja liikkeistä vuonna 2002. IDF saartoi miesten olinpaikan, jotka saivat surmansa syntyneen tulituksen aikana. Tuomitun miehen kerrotaan työskennelleen bensiiniasemalla antautuessaan IDF:n ilmiantajaksi. Pian sen jälkeen hänet kelpuutettiin PA:n turvallisuusjoukkoihin.
Oikeuden päätöksessä todetaan, että mies tunnusti toimineensa IDF:n ilmiantajana, ja hän oli tunnustanut antaneensa tietoja myös kivittämisiin syyllistyneistä palestiinalaisista. Epäiltyjen tutkimukset suoritetaan tavallisesti suorasukaisen kidutuksen avulla, minkä johdosta monet tunnustavat mitä tahansa vain saadakseen kidutuksen loppumaan.
KUOLEMANTUOMIOT on Mahmoud Abbasin allekirjoitettava, mitä odottaa kuusi tuomiota.
PA:n ”sotilastuomioistuimet” sekä Jeninissä että Hebronissa ovat antaneet kuolemantuomioita yhteistoiminnasta syytetyille. Tämä osoittaa tilanteen ironisuuden, sillä varsinkin USA:n kouluttamat PA:n turvallisuusjoukot ovat kasvavassa määrin toimineet yhteistyössä IDF:n kanssa Juudeassa ja Samariassa pyrkiessään murskaamaan Hamasin potentiaaliset kapinayritykset. Keskiviikkona kuolemaan tuomittu 24-vuotias turvallisuusmies on kotoisin Khirbet al-Aroub kylästä lähellä Betlehemiä. Shin Bet rekrytoi hänet oikeuden antaman tiedon mukaan 1999. Ihmisoikeusjärjestöt kertovat, että PA on antanut yli 85 kuolemantuomiota 1994 jälkeen. Useimmat tuomiot antoi Arafatin perustamat turvallisuusoikeudet, jotka lakkautettiin 2003. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3622342,00.html (JP)
4. GAZAN TERRORISTIT jatkavat Kassam-rakettien ampumista Israeliin. Eilen iltapäivällä he ampuivat ainakin kuusi rakettia ja tänä aamuna jo yksi raketti ja viisi kranaattia. Onneksi niiden osumatarkkuus on edelleen huono, joten omaisuusvahingot ja ihmisuhrit jäivät pieniksi. Näiden rakettien suurin teho on niiden pelotteluvaikutuksessa, sillä räjähtäessään kadulla, puistossa tai talossa ne saavat aikaan suuren räjähdysäänen, mikä aiheuttaa shokki-tilan varsinkin lapsissa, naisissa ja vanhemmissa ihmisissä.
RAKETTIEN ampumiseen ovat syyllistyneet sekä Hamas että Kansan Vastarintakomiteat (PRC). Ne ovat yrittäneet osua rajan läheisyydessä oleviin kibbutseihin.
SDEROTIN vasta valittu uusi pormestari David Buskila ja eroava pormestari Eli Moyal pitivät eilen ensimmäisen keskinäisen informaatiotilaisuutensa, joka keskittyi lähes kokonaan kaupungin turvallisuuskysymyksiin. Buskila sanoo, ettei hän aio kutsua kansaa osoittamaan mieltään kaduille, vaan hän keskittyy painostamaan hallituksen ministeriöitä, joitten vastuulla kaupungin turvallisuus lepää.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak määräsi Gazaan johtavat terminaalit suljettaviksi muulta paitsi hätäaputoimituksilta ja –liikenteeltä, mutta kansainvälisen painostuksen vuoksi joutui avaamaan ne tänään raketti- ja kranaattitulituksesta huolimatta. Varsinkin ulkomaiset journalistit ovat olleet raivostuneita, ettei heitä päästetty eilen Gazan kaistalle.
EILEN ilmoitettiin, että Gazan sähkövoimala joutuu pysäyttämään toimintansa, koska sillä ei ole tarpeeksi polttoöljyä. Se tuottaa vajaan kolmanneksen Gazan sähkön tarpeesta, Israel toimittaa sinne n. 65-70 %, loput tulee Egyptistä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/128372 (JP)
5. LASKUVARJOJÄÄKÄRIT havaitsivat eilen partioidessaan Gazan turva-aidan varrella palestiinalaismiesten ryhmän lähestyvän turva-aitaa n. 300 metrin päässä lähellä Kissufimin rajanylitys terminaalia. Sotilaat avasivat tulen miehiä kohti, jotka vastasivat tuleen haavoittaen yhtä sotilasta. Tulituksen loputtua ja palestiinalaisten vetäydyttyä paikalta sotilaiden ajaessa heitä takaa he löysivät neljän terroristin ruumiit, joitten mukana oli AK-47 kiväärejä ja käsikranaatteja. Miesten tarkoituksena lienee ollut tunkeutua turva-aidan läpi Israelin puolelle ehkä läheiseen kibbutsiin.
Pian tapahtuman jälkeen palestiinalaiset ampuivat useita kranaatteja Kissufimin lähettyville Israelin puolelle. IAF teki pari ilmahyökkäystä etsiessään rakettien ja kranaattien laukaisutelineitä Khan Younisin alueella.
HAMASIN EDUSTAJA Abu Obeida uhkasi, että Hamas tulee kostamaan verisesti tämän IDF:n veriteon ja lupasi, että sionistien veri tulee vuotamaan. Hän ei mitenkään huomioinut, että koko tilanne alkoi Hamasin aseistetun joukon pyrkiessä tunkeutumaan turva-aidan läpi Israelin puolelle tarkoituksenaan päästä läheiseen kibbutsiin. Ehkä sen tarkoituksena oli ottaa panttivankeja tai sitten aiheuttaa mahdollisimman paljon tuhoa juutalaiskylässä. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Viimeisen gallupin mukaiset tulokset osoittavat Likudin kasvun. INN tuloksia:
- Likud 33 kansanedustajaa ( nyt 12)
- Kadima 28 (29)
- Labour 11 (19)
- Shas 10 (12)
- Arabit 10 ( 9)
- Israel Bt 7 (11)
- Meretz 7 ( 7)
- NU/NRP 6 (9)
- UTJ 5 (5)
- Vihreät saisivat 3 kansanedustajaa, Gil-eläkeläiset ja Gaydamak ei yhtään.
- Netanyahu saisi kasaan 61 kansanedustajaa uskonnollisten ja kansallisten puolueitten kanssa, Livnillä olisi vaikeuksia saada 49 edustajaa.
- Hallitus antoi 150 Bnei Menashe Intian juutalaiselle luvan muuttaa maahan.
- Kuollutmeri halutaan maailman seitsemän ihmeen joukkoon, mutta poliittiset laskelmat ovat esteenä. Meri on 420 metriä merenpinnan alapuolelle, sen suolapitoisuus on 30 %, 8.6-kertainen muihin meriin. Äänestysosoite:
.
- PA:n turvallisuuspoliisi soitti perheelle Jeninissä kertoen heille, että heidän
poikansa oli kuollut tulitaistelussa Israelin poliisin kanssa Nasaretissa.
Al-Aksassa toimiva poika kuitenkin soitti muutaman tunnin kuluttua sanoen
tulevansa kotiin. Perhe ehti jo rakentaa suruteltan pojan muistoksi. (ynet)

Wednesday, November 12, 2008

KESKIVIIKKO 12.11.08
1. NIR BARKAT valittiin Jerusalemin kaupunginjohtajaksi (pormestariksi) 10 %:n erolla haredi-kansan ehdokkaaseen Meir Porushiin. Äänestysprosentti nousu 53 prosenttiin, mikä auttoi ei-uskonnollisten ehdokkaana pidettyä Barkasia. Lopullisia tuloksia saatiin kuitenkin odottaa keskiviikkoaamuun, niin tiukkana kisaa pidettiin.
Nir Barkatin kannatus oli 53.4 %, Borushin kannatus 43.4 %, Gaydamakin 3.6 %; vihreiden ehdokkaan Dan Biron kannatus oli alle 1 %. Biron vaatii marihuanan laillistamista.
Entiset pormestarit säilyttivät paikkansa ainakin seuraavissa kaupungeissa: Tel Aviv, Haifa, Netanya, Rehovot, Kfar Saba ja Karnei Shomron tämän hetkisten tietojen mukaan.
Koko maata koskeva äänestysvilkkaus lienee noussut edellisestä, vaikka lopullisia tietoja ei olekaan vielä käytettävissä. Osanotto kunnallisvaaleihin on yleensä ollut alhainen.
Nir Barkat aloitti voitonjuhlallisuutensa jo hyvissä ajoin ennen lopullista siunausta ja julisti olevansa kaikkien Jerusalemin asukkaitten pormestari.
Haredi-ehdokkaan Meir Porushin vaalitoimisto keräili aamulla varusteitaan mennäkseen kotiinsa lepäämään ja murehtimaan tappiota. Jokunen haredi-kannattaja yritti järjestää mielenosoitusta Barkatin vaalitoimiston edustalla, mutta se kuihtui ponnettomana. (JP)
2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barakin ja pääministeri Ehud Olmertin päätös kieltää armeijaa asettamasta tarkka-ampujia suojaamaan sotilaspartioita Juudeassa ja Samariassa sen jälkeen, kun Lavi-pataljoonan sotilaat ampuivat kolme petrolipommeja heittelevää arabia, on johtanut siihen, että palestiinalaiset liikkuvat vapaasti teiden varsien kukkuloilla, joista he kivittävät ohiajavia autoja kivillä ja petrolipommeilla, myös poliisi- ja sotilasajoneuvoja. Tällaiset kivitykset ja palopommien heittelyt ovat kasvaneet järkyttävästi muutaman viime päivän aikana. Pelkästään tiistain aikana palestiinalaiset tekivät yli 30 hyökkäystä Juudeassa ja Samariassa israelilaisia autoilijoita vastaan. Neljä ihmistä haavoittui, mukana kaksi poliisia ja yksi sotilasyksikön komentaja, kertoo Debkafile.
DEBKAFILE arvioi artikkelissaan, että IDF on menettänyt Juudean ja Samarian alueitten valvonnan, sillä koska PA:n turvallisuusjoukot toimivat pelkästään kaupungeissa, kivittäjät ja palopommien heittelijät voivat liikkua ja toimia teitten varsilla vapaasti.
Debkafile kertoo, että tiistaina palestiinalaiset kivittivät poliisiasemia Abu Dis ja Atarot lähiöissä Jerusalemin pohjoisosassa sekä hyökkäsivät neljää IDF:n partiota vastaan.
Atarotissa Betlehemin pohjoispuolella arabit piirittivät sotilasosaston, kunnes apujoukkoja saatiin paikalle. Kiviä ja palopommeja heitettiin 14 autoa kohti, pahoin vaurioittaen muutamia niistä. Hebronissa ja sen ympäristössä heitettiin palopommeja ja tukittiin teitä palavin autonrenkain, ja poltettiin juutalaisten omistamia viljapeltoja. (www.debka.com)
ARUTZ-SHEVA (INN) kertoo web-sivullaan, että Shin Bet, poliisi, siviilihallinto ja IDF ovat keskittyneet etsimään ja tuhoamaan räjähdysaineita ja niiden tekotarpeita Juudeassa ja Samariassa. Joukot ovat löytäneet viimeisten päivien aikana satoja kiloja räjähteitä syyskuusta lähtien. Löydettyjen pommintekoaineitten joukossa on naftaliinia ja lannoitusaineita.
Turvallisuusviranomaiset varoittivat ennen Gazan evakuointia, että on vain ajan kysymys, ennen kuin väkivaltaisuudet ja pommitukset siirtyvät Gazasta Juudeaan ja Samariaan.
Syyskuussa sotilaat ja turvallisuusjoukot löysivät Kalkiliyasta lähes 20 kg räjähteitä ja 20 gallonaa materiaalia, jota voidaan käyttää pommien valmistamiseen. Kalkiliya sijaitsee lähellä 1949 tulitaukolinjaa ja muutaman kilometrin päässä useasta israelilaiskaupungista Samariassa, kuten Karnei Shomron, Emmanuel, Kedumim ja Ginot Shomron.
Pommintekoon soveltuvia aineita löydettiin myös Ramallahista, joka on lähellä Beit El juutalaiskylää sekä Jerikon pohjoispuolella Jordanjoen laaksossa. (INN)
3. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas käytti Arafatin kuolinpäivän neljättä muisto-
tilaisuutta hyväkseen hyökätäkseen rajusti Hamasin Gazan hallintoa vastaan, mikä tekee entistäkin vaikeammaksi löytää sovintoratkaisua Hamasin ja Fatahin välille. Abbas syytti Hamasia hajottavaksi ja epäisänmaalliseksi. ”Siellä on käynnissä ilkeämielinen kampanja, jota militia (Hamas) käy jokaista vastaan, joka on eri mieltä sen kanssa,” sanoi Abbas puheessaan. Hän puhui Ramallahissa sadoille osanottajille ylistäen marttyyreita, joilla arabit tarkoittavat pääasiassa itsemurhaterroristeja. ”Palestiinan johto tulee seuraamaan Jasser Arafatin viitoittamaa polkua, kunnes Palestiinan valtio on perustettu pääkaupunkinaan Jerusalem,” Abbas valisti kansaa. Arafat puhui ”miljoonasta marttyyrista, joitten vanavedessä palestiinalaiset marssivat Jerusalemiin, kunnes Palestiinan lippu liehuu jokaisessa moskeijassa, synagogassa ja kirkontornissa”.
ISRAELIN arabikansanedustaja Ahmed Tibi valitti kaipaavansa Arafatin musta-valkoista panssariaita-kuvioista päähinettä ja toivoi Arafatin nousevan haudastaan johtaakseen kansaa. Betlehemissä sijaitseva Maan uutistoimisto kertoi Abbasin puheessaan maininneen, että palestiinalaiset ovat päättäväisesti toteuttamassa ”rohkean rauhaa”, mikä oli yksi Arafatin iskulauseista, ja etteivät ulkoiset elementit sanele palestiinalaisten kansallista päättäväisyyttä.
HAMAS kielsi kaikki juhlallisuudet Arafatin kunniaksi Gazan kaistalla, mikä aiheutti lukuisia yhteenottoja Fatahin ja Hamasin kannattajien välillä. Mustapukuiset Hamasin ”poliisit” repivät alas Arafatia kunnioittavia julisteita sekä sammuttaen teille ja kaduille sytytettyjä autonrenkaista ja muista palavista aineksista tehtyjä esteitä.
GAZAN kaupungissa Hamas ei sallinut minkäänlaista kokoontumista Arafatin muisto-tilaisuuteen peläten viime vuoden vastaavaa, joka keräsi 250 000 ihmistä. (JP)
4. SAUDI-KUNINGAS Abdullah avaa YK:ssa esittämänsä kolmipäiväisen uskontojen välisen konferenssin keskiviikkona. Tämä on jatkoa Madrisissa pidetylle kokoukselle, jossa Israelista ei ollut osanottajaa eikä sitä kutsuttu virallisesti mukaan, juutalaisia edusti yksi rabbi. Sen oli järjestänyt Espanjan kuningas Juan Carlos pyöreän pöydän tapaamisena heinäkuussa.
Tänään alkavaan konferenssiin matkustivat sekä presidentti Shimon Peres että ulkoministeri Tzipi Livni. Peres puhuu tilaisuudessa heti Abdullahin puheen jälkeen. Peres toivoi, että hän voisi järjestää tapaamisia paikalle tulleitten arabimaitten johtajien kanssa, mutta toistaiseksi ilman tuloksia. Monet muslimijohtajat ovat ihmetelleet, mitä tekemistä maallisilla johtajilla on uskontojen välisen konferenssin järjestämisessä. Hizbullahin edustaja kertoi Lontoossa ilmestyvälle Al-Quds al-Arabi päivälehdelle, että koko konferenssi on peittona neuvottelujen aloittamiseksi Israelin kanssa.
PERESIN ohjelmassa oli tapaaminen YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonin kanssa tiistai-iltana ennen ohjelman mukaista illallista, johon osallistuvat tärkeimmät osanottajat, mukana johtajia Libanonista, Qatarista ja Bahrainista. (JP)
5. ISRAELIN JOHTO miettii, miten vastata Hamasin johtaman Gazan terrorijärjestöjen muodostaman koaliittion uhkaan, joka kasvaa päivittäin. Puolustusministeri Ehud Barak sekä pääministeri Ehud Olmert kävivät tutkimassa tilannetta Gazan turva-aidan vartta vartioivien laskuvarjojoukkojen päämajassa IDF:n komentajan Gabi Ashkenazin kanssa. Eteläisten joukkojen komentaja kenraalimajuri Yoav Galant antoi vierailleen tilanneselostuksen kertoen tulitauon pitävyydestä, IDF:n joukkojen viime päivien operaatioista sekä valmisteluista, joita IDF tekee tilanteen mahdollista kuumenemista varten.
OLMERT ilmaisi omana näkemyksenään, että tilanne Gazan kaistalla antaa aiheen otaksua, ettei tilanne selviä ilman sotilaallista operaatiota Gazassa. Hän sanoi sen näin: Kysymys on koska, ei jos. Hän pyrki huolellisesti varomaan sanojaan, ettei niitä voitaisi luonnehtia kiihottamiseksi selittäen, ettei Israel halua rikkoa tulitaukosopimusta Hamasin kanssa, mutta painotti, ettei IDF epäröi iskeä, jos se katsotaan tarpeelliseksi siviilien ja sotilaitten suojelemiseksi.
IDF TEKI viime viikolla lyhyen kommando-operaation Gazan kaistalle tuhoten löytämänsä salakuljetustunnelin, joka alkoi 250 metrin päässä turva-aidasta ja ulottui sen ali Israelin puolelle. Sen kautta Hamas aikoi tehdä kommandoiskun Israelin puolelle ja siepata IDF:n sotilaita yhden panttivankinaan pitämänsä seuraksi. Tämän johdosta Gazasta ammuttiin yli 60 Kassam-rakettia Israeliin, ja IAF teki muutamia lentohyökkäyksiä rakettimiehistöjä ja niiden laukaisutelineitä vastaan. Sen jälkeen tilanne on rauhoittunut. (JP)
6. YKSI SELITYS Olmertin vaatimuksiin, että Israelin tulee vetäytyä ennen 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille voi olla uutinen, joka kertoo Venäjän pääministeri Putinin neuvonantajien selittäneen tälle, että USA:n uudeksi presidentiksi valittu Baruck Hussein Obama on määrännyt USA:n armeijan valmistautumaan nopeaan ja täydelliseen Israelin tuhoamiseen sellaisena, kuin se nykyisin tunnetaan, heti hänen virkaanastumisensa jälkeen. Uutisessa tähdennetään Obaman uskovan, että ainoa tie Lähi Idän rauhaan on se, että Israel pakotetaan vetäytymään 1949 tulitaukolinjoille, ja perustetaan Palestiinan valtio pää-kaupunkinaan Jerusalem. Obaman edustajien kerrotaan tavanneen Hamasin johtoa Gazassa ennen USA:n presidentin vaalia. Olmert vaati puheessaan Knessetin järjestämässä 13. vuosipäivän kunniaksi järjestetyssä erikoisistunnossa, että Israelin tulee vetäytyä lähes kokonaan 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille, mukaan lukien Jerusalemin arabilähiöt.
http://www.whatdoesitmean.com/index1164.htm
7. UUTISOTSIKOITA
- Michelle Obaman voitonjuhlissa pitämä puku oli muinaisen afrikkalaisen bantu-heimon käyttämä juhla-asu hallitsijan kruunaustilanteessa, kertoo alla oleva artikkeli. Puvun etuosassa kuvatut kaksi toisiaan vastakkaista suurta punaista nuolta on otettu myrkyllisen hämähäkin ”mustan lesken” vastaavista selkäkuvioista. Artikkelissa kerrotaan jatkuvasta sodasta bantujen ja Lähi Idän kansojen välisessä taistelussa, joka tänään on kehittynyt maailmanlaajuiseksi taisteluksi vallasta. http://www.whatdoesitmean.com/index1162.htm
- Israelin pankki laski korkoaan puoli %, se on nyt 3 %.
- Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah uhkaa katkoa Israelin kädet, jos se iskee Libanoniin. Hän väittää, että Libanonissa toimii useita israelilaisvakoojia. Hän syytti varsinkin Peresiä massamurhista Libanonissa ja ihmetteli, mitä tekemistä tällä on uskontojen välisessä konferenssissa. (haaretz)

Tuesday, November 11, 2008

TIISTAI 11.11.08
1. ”MEIDÄN TULEE luopua Jerusalemin arabilähiöistä ja palata maa-alueelle, joka muodosti Israelin valtion vuoteen 1967 saakka, huomioiden välttämättömät muutokset, joita on tapahtunut sen jälkeen”, julisti pääministeri Ehud Olmert Knessetissä pidetyssä pääministeri Yitzhak Rabinin muistotilaisuudessa eilen. Tämä istunto oli samalla viimeinen nykyisen 17. Knessetin täysistunto.
Olmert aloitti puheensa muistuttaen, että ”jos haluamme pitää Israelin juutalaisena ja demokraattisena, meidän tulee antaa pois osia kotimaastamme, josta unelmoimme vuosisatoja ja jota muistimme rukouksissamme”. Tämän jälkeen hän viittasi Jerusalemin jakamiseen ja palaamiseen ennen 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille välttämättömin lisäyksin.
”PÄÄTÖS tulee tehdä nyt. Totuuden hetki on tullut. Emme voi välttää sitä, mutta me voimme jättää tilaisuuden käyttämättä. Jos – Jumala siitä varjelkoon (God forbid) – me epäröimme, menetämme tuen kahden valtion periaatteelle. Ei ole mitään tarvetta tutkia vaihtoehtoa – Rabin tulee voittamaan.”
Olmert vakuutti toistamiseen, että asialla on kiire ja että päätökset on tehtävä välittömästi. Sen yhteydessä hän pyrki todistelemaan, että tätä myös Rabin olisi halunnut, ”eikä se luoti, joka surmasi Rabinin, pystynyt poistamaan sitä historiallista polkua, jonne hän ohjasi”. (JP)
2. PRESIDENTTI Shimon Peres tähdensi puheessaan Knessetille, että vielä tänäänkin on niitä, jotka kiihottavat ja aiheuttavat vahinkoa, mutta vaati, että valtion tulee toteuttaa lakia sen viimeistä piirtoa myöten ilman pelkoa. Hän viittasi, että tänään, kuten silloinkin (Rabinin murhan aikaan), on pieni ääriainesten vähemmistö, joilla on kanttia kyseenalaistaa valtion auktoriteetti. Hän sanoi näiden vahingoittavan palestiinalaisia vain siksi, että he ovat palestiinalaisia, ja taistelevan lain toteuttajia, sotilaita ja poliiseja, vastaan, jotka suojelevat myös heitä. Hän vaati, että tämä väkivaltainen ja vaarallinen vähemmistö tulee tuomita ja eristää ja heidän syyttävät ja kiihottavat puheensa täytyy hiljentää eikä heidän vahingoittavia ja tuhoisia toimiaan tule sietää ikään kuin he olisivat valtio valtiossa. ”Israelin kunnia, demokratian voima ja lain toteuttaminen vaativat sitä. Ääriaineksilla ei ole mitään tulevaisuutta, koska he eivät toimi oikeudenmukaisesti. Valitsijoitten enemmistö ei tule pelkäämään tämän vähemmistön uhkauksia. Ihmiset tulevat puolustamaan maataan, rauhaa ja demokratiaa kaikin voimin. He tulevat voittamaan nuo sokeat, kuten valo voittaa pimeyden.”
PERES jatkoi, että Rabin kävi vaikean prosessin läpi, ”eikä se tapahtunut yhdessä yössä eikä se ollut vailla epäilyjä ja syvää huolta”. Peres selitti, että maan turvallisuuteen keskittyneestä Mr. Security (Herra turvallisuudesta) tuli Mr. Shalom (Herra rauha). Peres tunnusti, että Rabin teki omat virheensä, mutta ”moraalisissa ja diplomaattisissa päätöksissä hän ei koskaan katsonut taakseen. Hän pyrki eteenpäin päättäväisellä ja energisellä sydämellä. Eivätkä Rabinin selkään ammutut luodit surmanneet hänen polkuaan, koska ideat ja näyt ovat kuolemattomia”.
LABOURIN puheenjohtaja Ehud Barak sanoi puheessaan, että suru tämän miehen murhasta, joka teki suuria uhrauksia Israelin valtion ja sen turvallisuuden hyväksi, kosketti Israelin kaikkia sektoreita. ”Rabinin murha oli yhden miehen suoritus, jota tuki kiihotuksen ja ideologisen oikeutuksen ilmapiiri”. (JP)
3. OLMERTIN JA PERESIN puheet Knessetissä pidetyssä Rabinin muistotilaisuudessa saivat ärtyneen ja jopa moraalisesti järkyttyneen vastaanoton. Oikeistoa edustavien puolueitten johtajat tuomitsivat puheet, joista varsinkin Olmertin puhetta pidettiin mauttomana ja ”diplomaattisena julkilausuntona hautausmaalla”. ”Se oli sopimaton, Oli vanhinko, että on noita, jotka käyttävät hyväkseen Rabinin muistotilaisuutta edistääkseen asiaankuulumatonta ohjelmaansa,” valitti Shasin puheenjohtaja Eli Yishai.
MUUN OIKEISTON TUOMIO oli jos mahdollista vieläkin murskaavampi: ”Minun täytyy tunnustaa, että oli vaikea kuunnella miestä, joka on epäonnistuneen ja korruptoituneen hallituksen symboli, ja joka pyrkii saarnaamaan moraalista ja tulevaisuudesta Lähi Idässä. Se oli pateettinen”, sanoi Yuli Edelstein (Likud). Yuval Steinitz esitti asian näin: ”Hän teki mahdottomaksi israelilaisille surra yhdessä.” Kansanedustaja Gilad Eldan esitti, että maan luovuttamisen sijasta meidän tulee luovuttaa Olmert.
Kansallisen uskontopuolueen (NRP) johtaja Zevulun Orlev uskoi, että Rabin varmaan kääntyisi haudassaan, jos hän kuulisi, miten Olmert ohitti hänet vasemmalta, sillä hän ei olisi koskaan ollut samaa mieltä Olmertin kanssa myönnytysten suhteen.
LIKUDIN puheenjohtaja Binyamin Netanyahu, joka uskoo muodostavansa seuraavan hallituksen vaalien jälkeen, pyrki osoittamaan diplomaattisuuttaan todetessaan, että Olmertin lausunnot ovat merkityksettömiä, koska hänen kautensa elää viimeisiä päiviään. Netanyahu tapasi aiemmin päivällä kvartetin lähettilään Tony Blairin, minkä jälkeen hän puhuessaan medialle lupasi jatkaa rauhankeskusteluja palestiinalaisten kanssa. Tämä nosti monien masentuneitten tunteita uskoessaan, että Netanyahu tulisi jatkamaan keskusteluja siitä, minne ne jäivät Olmertin hallitukselta. Netanyahun edustaja Yossi Levy heitti kylmää vettä liiallisen optimismin hartioille todeten, ettei näin tulisi tapahtumaan. Steinitz selvensi Levyn lausuntoa todeten, ettei Levy edusta Netanyahua eikä Likudin johtoa. Hän selitti, että Netanyahu tulee pääministerinä hyväksymään Annapolis-konferenssin periaatteet, mutta että hän tulee lähestymään kysymystä toiselta näkökulmalta. Levy selitti omalta puoleltaan, että Netanyahu tulee keskittymään neuvotteluissa palestiinalaisten talouden kohentamiseen ja välttämättömän luottamuksen kasvattamiseen osapuolten välille. Tämä lienee myös Tony Blairille tärkeimpiä aspekteja, joita tulee ennen muuta kehittää. Levy tähdensi, ettei Netanyahu hänen ymmärtääkseen tule neuvottelemaan Jerusalemin asemasta, vaan lähtee rakentamaan keskinäistä luottamusta ja rauhaa pohjasta ylöspäin. (JP)
4. UUTISTOIMISTOJEN web-sivuilla arvioidaan Olmertin ja Peresin eilisiä puheita Knessetissä. Haaretzin kirjeenvaihtaja Aluf Benn toteaa, ettei yksikään Israelin pääministeri ole mennyt niin pitkälle myönnytyksissään kuin Olmert vaatiessaan vetäytymistä 1967 tulitaukolinjoille. Hän sanoo, että koska Olmert näkee Rabinin tulleen murhatuksi poliittisin perustein, on kohtuullista puhua samoin perustein hänen muistotilaisuudessaan. Olmertin avustajat katsovat, että Olmertin puhe osoittaa hänen paluunsa maan johtajistoon. Ulkoministeri Tzipi livni sanoutui kiireesti irti Olmertin lupauksista vetäytyä 1967 sotaa edeltäneille aselepolinjoille, koska hän katsoo välttämättömäksi irrottautua häneen liitetystä vasemmistolaisesta imagosta, joka vahingoittaa hänen suhteitaan maan oikeistoon. ”Ei ole mielekästä heittää avaimet toiselle puolen turva-aitaa ja toivoa parasta”, on Livnin iskulause.
INN (Israel Nationalnews) kertoo, että NRP:n kansanedustaja Tzvi Hendel, joka poistui vastalauseeksi Knessetin istunnosta Olmertin puheen aikana, varoittaa puolueensa jäseniä äänestämästä helmikuun vaaleissa Likudia, sillä hän ei luota siihen puolueeseen. Steinitz esitti tällaisen kehotuksen. Hendel sanoi, että Likud on pettänyt NRP:n aiemmin ja voi tehdä sen uudelleen. NRP ja NU sopivat äskettäin yhteisen oikeistopuolueen perustamisesta.
INN kertoi, että Netanyahu sanoi omassa Rabinin muistopuheessaan käyttävänsä pääministerinä ”teräsnyrkkiä” niitä kiihottajia vastaan, jotka kiihottavat mielenosoituksiin ja väkivaltaan poliisia ja sotilaita vastaan.
INN kertoo artikkelissaan myös epäilyksistä, joita sitkeästi esiintyy edelleen Rabinin murhaan liittyvästä salaliitosta. Alla oleva osoitteessa on tämä INN:n artikkeli. En liene ainoa niistä, jotka tuntevat olonsa epämukaviksi kuunnellessaan Peresin puheita, joissa hän kehuu suhteitaan Rabiniin ja tämän suuriin saavutuksiin, joita jotkut pitävät kyseenalaisina.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/128327
5. UUTISOTSIKOITA
- Kunnallisvaalit pidetään tänään Israelissa. Jerusalemin arabiasukkaat julistivat vastalauseeksi vaaleille päivän yleislakon. (ynet)
- Hamasin edustaja kehuu, että Obaman lähettämät avustajat kävivät tapaamassa Hamasin johtoa Gazassa, mutta pyysivät vaikenemaan siitä ennen vaaleja Obaman mahdollisuuksien nostamiseksi. (ynet)
- Ehud Barak on huolestunut Meretzin mandaatin laajentumisesta valitsemalla ehdokkaikseen tunnettuja nimiä kuten Amos Oz ja Uzi Baram. Baram on ollut Labourin jäsenenä. Meretz näyttää kalastelevan Labourin vesillä. (ynet)
- Sotilaat löysivät putkipommin palestiinalaiselta lähellä Jeniniä. (ynet)
- Kabatyan lähellä sotilaat löysivät kaksi 20 kg:n pommia, joita neljän hengen terrorisolu oli aikonut käyttää Israelin puolella. Putkipommi löydettiin myös Hawaran tarkastuspisteessä lähellä Nablusia. (ynet)
- Rabbi Lau, entinen päärabbi, valittiin JadVashem museon johtoon.
- Barak lupasi Blairille sallia polttoöljyn toimittamisen Gazaan, jossa bensiini-asemia on jouduttu sulkemaan. Egypti toimittaa osan tarpeesta.(ynet)
- 2000 vuotta vanha kultainen korvarengas, jossa oli kalliita helmiä, löydettiin Givat Ram maan kaivausten yhteydessä Jerusalemissa. (ynet)
- IAEA tunnustaa, että Syyriasta otetuissa maanäytteissä on käsitellyn uraanin jäänteitä, minkä johdosta IAEA vaatii jatkotutkimuksia. (haaretz)
- Hulan järvessä (Lake Hagmon) esiintyy runsaasti vedessä kasvavaa lehtisalaattia (vesikaalia), joka uhkaa levitä myös Kinneretiin. Se on voinut päästä järveen joko kotiakvaariosta tai lintujen kuljettamana. Kinneretin pinta nousi hiukan sateitten vuoksi, mutta on alkanut laskea uudelleen. (haaretz)

Monday, November 10, 2008

MAANANTAI 10.11.08
1. SAIMME KAIKEN, mitä halusimme, julisti Tzipi Livni voitonriemuisena Sharm el-Sheikin kvartetin kokouksen jälkeen. Samalla hän tunnusti, että Annapoliksen konferenssissa tuli tehtyä virheitä, joita nyt pyrittiin välttämään. Livnin riemullisen toteamuksen voi laskea hänen vaalitaistelunsa tiliin. Hän tarvitsee tunnustusta ”kokeneena ja luotettavana” neuvottelijana ja johtajana voidakseen menestyksellisesti jatkaa vaalityötään.
KADIMA-puolueen kansansuosio, jota Livni nyt johtaa, on pysytellyt korkealla kilpaillen vaihtelevasti Likudin kanssa, mutta sen romahtamiseen tarvitaan vain yksi lipsahdus.
LIVNI kertoi medialle, etteivät kvartetin edustajat asettaneet minkäänlaisia aikamääriä ”rauhanneuvotteluille” Israelin ja PA:n välillä, kuten Annapolisissa tehtiin, jossa vuoden 2008 loppu asetettiin neuvottelujen päämääräksi. Se on osoittautunut harhaksi.
TOISEKSI Sharm el-Sheikin kokouksessa hyväksyttiin Livnin ja Qureian sopima salaileva neuvottelumetodi, jonka mukaisesti Israelin kansa, kuten myös Knesset ja hallitus, on pidetty täysin pimennossa siitä, mistä on sovittu tai edes mistä keskusteltu. Livni väittää syyksi sen, että tällä halutaan välttää ennen aikaiset vuodot medialle, mutta tämä antaa samalla tilaisuuden kaikenlaisille huhuille ja poliittisesti vääristetyille ”tiedoille PA:n neuvottelutiimin jäseneltä.” Mikä lienee totuus tässä, mutta todennäköisin syy ja raaka totuus on Livnin halu saada sopimus valmiiksi ja alustavasti allekirjoitettua, joka sitten esitetään hallitukselle ja ehkä myös Knessetille uhkauksella, että ”se on sopimus, jota ei voi hylätä”, kuten USA:n mafiapomot aikoinaan. Tämä on demokratiaa israelilaisittain. Ariel Sharon käytti samaa metodia runnoessaan Gazan evakuoinnin läpi vastoin aiempia lupauksiaan.
LIVNI kuten myös Abbas vakuuttivat medialle, että kaikki kysymykset on jo nostettu pöydälle, myös kolme visaisinta: Jerusalem, pakolaiset ja rajat. Tässä vastausta Shasille, joka edelleen pyrkii osoittamaan kansalle ettei Jerusalemista neuvotella.
KVARTETTI päätti pitää seuraavan kokouksensa Moskovassa keväällä 2009.
Livni tapasi kokouksen aikana useita arabijohtajia, joita oli tullut seuraamaan kokousta. (JP)
2. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice vihjaili Sharm el-Sheikin kokouksessa, että hän pyytää ministeriönsä paneeleita laatimaan yhteenvedon Israelin ja PA:n välisten neuvottelujen kulusta omien muistiinpanojensa ja lausuntojen pohjalta. Debkafile kertoo, että Rice antaa apulaisulkoministeri David Welchille tehtäväksi johtaa tällaisen muistion laatimista, jonka Rice ojentaa seuraajalleen sitten, kun sellainen on valittu; ”eikä minusta sen jälkeen kuulla mitään”, kuten Rice selvitti.
DEBKAFILE arvioi, että tämän mukaisesti jokainen Israelin tiimin esittämä ajatus, hypoteesi tai esitys, joita heitettiin ilmaan luottamuksellisiksi sovituissa istunnoissa, tullaan merkitsemään muistiin Welchin kokoamaan muistioon, ja niitä pidetään Israelin esittäminä myönnytyksinä tai suostumuksina riippumatta siitä, tehtiinkö niistä päätöstä tai ei.
Tämä muistio esitetään sitten Obaman valitseman ulkoministeriön siirtoajan ryhmälle. DEBKAFILEN huoli on varmaan aivan aiheellinen, sillä se tulisi sitomaan Israelin seuraavan hallituksen kädet ja sen asettaman neuvottelutiimin, joka ei välttämättä ole sama kuin nykyinen Livnin johtama. Likudin puheenjohtaja Binyamin Netayahu on todennut monessa yhteydessä, etteivät Livnin tiimin tai Olmertin hallituksen sopimukset PA:n tai Syyrian kanssa välttämättä sido hänen tulevaa hallitustaan, jonka hän uskoo muodostavansa.
TÄMÄ TILANNE voi aiheuttaa vielä pahan ristiriidan USA:n ja Israelin hallitusten välille, jos edellä hahmoteltu malli toteutuu. (www.debka.com)
3. ARABIHALLITUKSET ovat hyvin huolissaan Obaman hallinnon suuntaviivoista. Se tuli ilmi Sharm el-Shekin kokouksen yhteydessä, jonne oli tullut useiden arabimaitten ulkoministereitä, ainakin Bahrainin, Jordanian, Egyptin, Marokon ja Emiirikuntien ulkoministerit olivat paikalla. Yksityisissä keskusteluissa, joihin Israelin ulkoministeri ei suoraan osallistunut, he ilmaisivat maittensa huolen Obaman puheissaan lupaamista myönnytyksistä Iranille, He katsovat, että ne voisivat suuresti lisätä Iranin vaikutusvaltaa alueella. Presidentiksi vaaleilla valittu Obama kertoi puheessaan perjantaina, ettei ydinasein varustettu Iran ole hyväksyttävissä, mutta tämä ei tyynnyttänyt arabimaitten epäluuloja. Obama on kuitenkin aiemmissa puheissaan vakuuttanut aloittavansa suorat keskustelut Iranin johdon kanssa. Lisäksi hän suunnittelee USA:n ulkoministeriön alaisen toimiston avaamista Teheranissa. Tämä ei merkitse diplomaattisuhteitten täyttä solmimista maitten välille, mutta enteilee sitä. Saudi Arabia varsinkin on ollut huolestunut Iranin vaikutuksen kasvusta Syyriassa ja sen kautta Libanonissa, jossa saudit tukevat sunni-muslimeja.
OBAMAN henkilökuntapäälliköksi valitsema Rahm Emanuel kertoi medialle, että Obaman kiireellisyyslistassa USA:n talous sekä kaksi meneillään olevaa sotaa ovat ensimmäisinä.
Emanuelin isä oli israelilainen lääkäri. Rahm muutti Yhdysvaltoihin, jossa hän asuu Chicagossa kuten Obamakin ja on läheinen Obamalle ja hänen keskeiselle henkilökunnalleen. (JP)
4. ISRAEL EI aidosti halua rauhaa, julisti Syyrian presidentti Bashar Assad Damaskokseen kokoontuneille arabi-parlamentaarikoille sunnuntaina. ”Tähän hetkeen saakka näemme edelleen rauhan iskulausetta käytettävän osana sisäistä poliittista peliä Israelissa ja tärkeimpänä tekijänä ulkoisissa poliittisissa toimissa (maneuvers). Raaka todellisuus on, ettei rauha ole ollut Israelin tärkein tavoite. He ovat pääasiassa kiinnostuneet turvallisuudesta rajoittuneessa mielessä, joka voidaan saavuttaa heidän mielestään vain arabien turvallisuuden ja heidän oikeuksiensa kustannuksella, eikä ole enää meidän velvollisuutemme pyrkiä tarjoamaan todisteita halustamme rauhaan. Israelilaisten tulee todistaa rauhantahtonsa ja vakuuttaa arabit siitä. He ovat niitä, jotka miehittävät maatamme ja hyökkäilevät kansaamme vastaan siirtäen miljoonia asukkaitamme eikä päinvastoin.”
ISRAEL on käynyt neljä epäsuoraa keskustelutilaisuutta Syyrian kanssa Turkin välityksellä Olmertin aloitteesta, ja Olmert haluaa jatkaa keskusteluja vaikka suorina, jos Assad siihen suostuu. Assad on kuitenkin ilmoittanut selkeästi, ettei Syyria tule tekemään minkäänlaisia myönnytyksiä ehtona keskusteluille, Syyria haluaa Golanin ylängön kokonaisuudessaan. Israel keskustelutiimi on periaatteessa ilmoittanut suostuvansa tähän, mutta haluaa pitää Kinneretin järven ympäristön hallussaan kansainvälisesti hyväksytyn rajan mukaisesti.
ASSAD käsitteli puheessaan myös USA:n ja Irakin välistä sopimusta, jota hän piti Amerikan tavoitteena säilyttää joukkojaan Irakissa voidakseen hyökätä sieltä Irakin naapurimaihin. Tässä hän viittasi USA:n äskeiseen iskuun Syyrian alueelle. Irakin hallitus on vaatinut USA:lta vakuutuksen, ettei se käytä sopimusta verukkeena hyökkäyksiin muita maita vastaan. Assad vaati, että myös muut arabimaat kieltäytyvät hyväksymästä Irakin ja USA:n välistä sopimusta, ja vaatii USA:n joukkojen nopeaa poistumista Irakin maaperältä. (JP)
5. ISRAELIN yksi keskeisistä vaatimuksista sopimuksesta Syyrian kanssa on ollut se, että Syyria katkaisee suhteensa ja riippuvuutensa Iranista sen lisäksi, että se lopettaa Hizbullahin ja Hamasin aseistamisen ja kouluttamisen. Yhtenä ehtona mainittiin Hamasin ja Islamic Jihadin päätoimistojen karkottaminen Damaskoksesta. Mitään näistä ehdoista ei ole toteutunut eikä ole näköpiirissä, että edes valmisteluja siihen suuntaan tehtäisiin. Miksi sitten Olmert haluaa jatkaa neuvotteluja ja mitkä Syyrian selitykset ovat niiden jatkamiseksi?
OLMERTIN sisäisistä motiiveista tuskin hän itsekään lienee täysin selvillä, sillä miten Likudin vakaasta johtajatason henkilöstä tulee yhtäkkiä äärivasemmiston ajaman rauhaprosessin kannattaja? Eräs psykologi ehdotti, että se kuuluu narsistiseen luonnekuvaan, jollaiseksi hän katsoo Olmertin. Narsistin suurimpana huolena on hänen oma hyvinvointinsa, nimenomaan materiaalin keräämisen muodossa, mutta myös jatkuvan ihailun ja hyväksymisen muodossa. Siten Olmertia vastaan nostetut epäilyt ja mahdolliset rikossyytteet merkitsevät hänelle henkistä katastrofia, jonka vastapainoksi hän epätoivoisesti etsii kompensaatiota, joksi kelpaa ”rauhantekijän” sädekehä. Hän kai kuvittelee, että tämä voisi jopa lopettaa epäilyt ja poliisitutkinnot hänen kohdallaan, sillä ”eihän kukaan voine tuomita sellaista henkilöä”.
BASHAR ASSADIN kohdalla laskelmat ovat aivan toisenlaisia. Hän tarvitsee näitä ”rauhankeskusteluja” enemmän kuin rauhaa, sillä ne suovat hänelle immuniteetin häntä vastaan nostetuille syytteille osallisuudesta naapurimaansa johtajien murhista. Toiseksi hänellä on tietenkin oman asemansa voimistaminen maansa johdossa, mitä useat Syyriassa tehdyt epämukavat ja selvittämättömät salamurhat ovat häirinneet. Mutta Syyria voi katsoa turvallisesti Iranin ehdottomaan tukeen niin kauan, kuin se pysyy kaidalla tiellä. Syyrian kääntyminen toiseen suuntaan vahingoittaisi enemmän Irania kuin Syyriaa, minkä vuoksi Iran ei varmaan suostu ilman taisteluja luopumaan Syyrian kontaktista. Toinen mahtava tukija Syyrialla on Venäjä, joka huolestuttavassa määrin on alkanut kasvattaa läsnäoloaan maassa. Se uudistaa ja laajentaa Latakian ja Tartysin satamia laivastonsa tukisatamiksi, joiden suojaksi se tuo maahan viimeisintä mallia olevia ilmatorjuntaohjuksiaan, joista vastaavat venäläiset sotilaat ja asiantuntijat. Tämä tosiasia Israelin on pakko huomioida laskelmissaan. (JP)
6. UUTISOTSIKOT
- Ehud Barak haluaisi vastata Gazasta ammuttuihin raketteihin ohjuksilla.
- Lockheed Martin neuvottelee Israelin kanssa 25 huippunykyaikaisen F-35 koneen ostamisesta. Koneet ovat valmiit viidessä vuodessa. Lukumäärää täydennettäisiin myöhemmin 50 koneen ostolla. (JP)
- Likudiin liittynyt entisenä ”Likudin prinssinä” pidetty Dan Meridor kertoi median edustajille, ettei hän suosittele sopimuksen tekemistä nykyisten PA:n johtajien kanssa. Toiseksi hän kritisoi oikeusministeri Friedmania, mistä kaikki Likudin jäsenet eivät pitäneet. Meridor on Beginin ohella yksi niistä tunnetuista julkisuuden henkilöistä, jotka ovat päättäneet palata politiikkaan. (JP)
- Ikävä näytelmä esitettiin eilen Holy Sepulchre (Pyhän haudan) kirkon sisällä, kun armenialaiset ja kreikkalaiskatoliset munkit ja papit nyrkkeilivät vuosittaisessa rituaalissaan kirkon sisätilojen käyttöoikeudesta. Paikalle kutsutut mellakkapoliisit pyrkivät erottamaan kiihkeitä fanaatikkoja toisistaan. (JP)
- Ben Gurionin lentokentällä oli ajoittaisia katkoksia henkilökunnan lakkoillessa. Tilanne rauhoittunee iltapäivän kuluessa.
- Auschwitzin kuolemanleirin alkuperäiset piirustukset löydettiin eräästä talosta. Piirustuksissa näkyy selvästi kaasukammion paikka 1200 neliömetrin alueella.

Sunday, November 09, 2008

SUNNUNTAI 09.11.08
1. MARRASKUUN 9. JA 10. päivien aikana 1938 natsien hyökkäysjoukot (storm troopers) Saksassa ja Itävallassa hyökkäsivät juutalaisiin koteihin, kulkien pitkin katuja särkien juutalaisten omistamien kauppojen näyteikkunoita ja varastellen tavaroita, sytyttäen tuleen synagogia, hyökäten holtittomasti juutalaisia miehiä, naisia ja lapsia vastaan pidättäen heitä tuhansittain. Kysymys oli kuuluisasta natsi-Saksan ensimmäisestä systemaattisesta ja suunnitellusta hyökkäyksestä maan juutalaista väestönosaa vastaan, josta on totuttu käyttämään nimitystä ”Kristallnacht”, kristallisyö kimaltavien lasin sirpaleitten täyttäessä kadut yölamppujen valossa.
Väkivaltaisuuden loputtua tehtiin inventaario tuhoista: Ainakin 96 ihmistä oli surmattu; 1 300 synagogaa ja 7 500 juutalaisten omistama liikeyritystä tuhottu. Lukemattomia juutalaisia hautausmaita ja kouluja oli häväisty ja ryöstetty. Yli 30 000 juutalaista pidätettiin ja vietiin keskistysleireille. Heistä useimmat menehtyivät myöhemmin perustetuilla tuhoamisleireillä.
MAAILMANSODAN jälkeen monet saksalaiset väittivät, etteivät he olleet tietoisia siitä, mitä natsit tekivät juutalaisille asukkailleen.
KRISTALLIYÖN jälkeen eräs Hitler-nuorison (Hitler Jugend) jäsen totesi: ”Ei yksikään saksalainen tarpeeksi vanha kävelläkseen voisi väittää tietämättömyyttään juutalaisten vainoamisesta, eikä yksikään juutalainen voisi elätellä harhakuvitelmia siitä, että Hitler halusi muodostaa Saksan ennen kaikkea vapaaksi juutalaisista, Judenrein”.
JP:n asiasta kertovan artikkelin kirjoittaja Mitchell Bard toteaa, että myös monet amerikkalaiset väittivät olleensa tietämättömiä juutalaisia kohtaan suoritetuista vainoista holokaustin aikana, vaikka marraskuun 9 ja 10. päivien tapahtumat oli hyvin dokumentoitu lehtien etusivun palstoilla, kuten myös New York Times etusivun uutinen osoittaa.
USA:N presidentti Franklin Roosevelt ei ensin reagoinut asiaan mitenkään, vaan alisti asian ulkoministeriölle. Vasta äänekkäitten vastalauseitten herättämänä useita päiviä myöhemmin Roosevelt kutsui Saksan lähettiläänsä kotiin. Hän sanoi lehdistötilaisuudessa näin: ”Uutiset muutamista menneistä päivistä Saksasta ovat syvästi shokeeranneet yleistä mielipidettä USA:ssa. Sellaiset uutiset mistä maailmanosasta tahansa olisivat herättäneet samanlaisen ahdistavan reaktion Amerikan kansan parissa maan jokaisessa kolkassa. Minun on henkilökohtaisesti vaikea uskoa, että tällaista voisi tapahtua 20. vuosisadan sivilisaatiossa.”
ROOSEVELT antoi luvan 15 000 Saksan juutalaisen, jotka olivat jo tulleet Yhdysvaltoihin, jäädä maahan, mutta kieltäytyi lisäämästä juutalaisten kiintiötä muuttaa maahan natsien valtaamista maista. Tämä tuli leimaamaan USA:n ja länsivaltojen politiikkaa yleisestikin Saksasta tihkuneisiin tietoihin raivokkaista juutalaisvainoista ja kuolemanleireistä. Ne tarjosivat laimeaa sympatiaa juutalaisten kansanmurhaa kohtaan jos sitäkään todellisten vastatoimien asemesta. (JP)
2. TOINEN Israelilaisia ja juutalaisia syvästi järkyttäneen tapahtuman muistojuhla pidettiin eilen illalla Tel Avivin Kikar Rabin aukiolla. Kysymyksessä oli pääministeri Yitzhak Rabinin murhan 13. muistotilaisuus. Tilaisuuteen osallistui järjestäjien arvioitten mukaan yli 100 000 ihmistä. Kuten Israelissa on tapana, edes tällaisen traagisen tapahtuman muistotilaisuutta ei voitu suorittaa ilman politiikkaa ja syytöksiä vastapuolelle, onhan nyt vaalikausi meneillään.
TILAISUUDESSA puhuivat sekä presidentti Shimon Peres ja ulkoministeri Tzipi Livni että puolustusministeri Ehud Barak. Varsinkin Livnin osallistumista monet vasemman laidan kulkijat vastustivat selittäen, että Rabin on heidän idolinsa. Toisaalta Livni on siinä määrin kallistunut vasemmalle, että Labour-puolueessa hänen katsotaan ohittavan heidän vasemmalta puoleltaan, ja että voidakseen kosiskella maan oikeistoa, Livni on aloittanut erikoiskampanjan osoittaakseen, ettei Kadima kuulu vasemmistoon.
SHIMON PERES sanoi esittävänsä ”haasteen, ei varoituksen”, luoda umpeen repeämä, mikä hajottaa kansaa. ”Ihmiset kysyvät itseltään, mitä itse kukin pystyy hyötymään valtiosta sen sijaan, että kysyisivät, miten kukin pystyisi hyödyttämään valtiota. Sen sijaan, että he ojentaisivat auttavan kätensä he vetävät sen pois. Tulevaisuus tulee olemaan vaikea, jos emme pysty ojentamaan kättämme vastapuolelle aloitteen tekemiseksi.” Peres viittasi puheessaan ”kokonaiseen kansanosaan, joka ei vetänyt liipaisinta; kansanosaan, jonka hän odottaa osallistuvan seuraavaan muistotilaisuuteen siten, että kansa kokonaisuudessaan voi tuomita väkivallan”. Samaa teemaa vihan hylkäämisestä esitti myös Tzipi Livni.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak viittasi puheessaan uhkakuviin, jotka maata ympäröivät monelta taholta: Iran ydinaseillaan, Hizbullah, joka veti maan sotaan, ja Hamas, joka valvoo Gazan kaistaa. Barak viittasi ”yhteen sotilaaseen, jota Rabin ei tavannut, joka oli vain koulupoika silloin, kun Rabin murhattiin, ja jota Hamas on pitänyt panttivankinaan lähes 900 päivää”. Barak siirtyi sitten päivän politiikkaan: ”Väkivalta hajottaa Israelin demokratiaa. Meillä oli tapana kutsua sen harjoittajia huonoiksi siemeniksi, mutta nyt ne ovat kehittyneet syöpä-kasvaimiksi levittäen etäispesäkkeitään. Tämä ei ole enää varoitusmerkki, tämä on uhka demokratialle, armeijalle, poliisille ja kaikille normaalin yhteiskunnan viranomaisille. Lupaan, että me tulemme poistamaan tämän pahan keskuudestamme.”
YITZHAK RABININ tytär Dalia Rabin vakuutti kansan pitävän yllä Rabinin sytyttämää liekkiä. Viitaten orjuuden poistamista ajavan Abraham Lincolnin murhaan 140 vuotta sitten hän totesi, ettei meillä ole aikaa odottaa 140 vuotta väkivallan ja vihan poistamiseksi kansanosien väliltä. Hän kehotti ”kansaa äänestämään 10. helmikuuta 2009 ja valitsemaan kansalle johtajat, jotka pystyvät sovittelemaan erimielisyydet ja vihan, ja jotka ovat kylliksi viisaita antaakseen hiljaiselle enemmistölle toivoa ja paremman tulevaisuuden”.
Paikalle eksynyt Obaman harras kannattaja yritti saada kansan yhtymään presidentiksi valitun Barack Husseinin iskulauseeseen: ”Kyllä, me voimme.” mutta kansa ei innostunut siitä. (JP)
3. PERESIN JA LIVNIN muistopuheet olivat lyhyitten otteiden mukaan suhteellisen
siistejä ja tilaisuuden henkeen sopivia, mutta Ehud Barak käy omaa vaalisotaansa, jonka teemaksi hän on valinnut rajut hyökkäykset ”setlementtejä ja setlereitä” vastaan, tosin välistä rajoittaen sanomaansa, että muutamat sadat siellä ovat väkivaltaisia. Barakin kansansuosio on hiipunut entisestään, mitä hän yrittää nostaa hyökkäämällä ns. oikeistoa ja sen esittämää väkivaltaa vastaan, johon hän laskee kuuluvaksi koko setlementtiväestön, yli 300 000 ilman Jerusalemin uusia lähiöitä, jotka on rakennettu 1967 sodassa vapauttamille alueille.
BARAK sai kovaa kritiikkiä osakseen antamalla Hebronissa pyhiinvaeltajien tien varrella sijaitsevan ns. ”rauhantalon” asukkaalle Yaron Kilaville määräyksen muuttaa välittömästi pois talosta ja samalla antaen hänelle määräyksen pysyä poissa Juudeasta ja Samariasta kolmen kuukauden ajan. Tämä on jo viides Barakin kahden kuukauden sisällä antama saman tapainen määräys, joilla rajoitetaan perheitten liikkumisvapautta ilman oikeuden päätöstä. Barak höystää joskus hyökkäyksiään sanoen, että IDF ja poliisi tulevat käsittelemään ”teräsnyrkillä” kaikkia niitä, jotka ovat häiriöksi yleiselle turvallisuudelle.
BARAKIN yksipuoliset määräykset, joita Ben-Eiliezer myös turvallisuusjohtajat tukevat omilla varoituksillaan uusista poliittisista teloituksista, jotka ovat ”aivan nurkan takana”, hämmentävät ennestäänkin kireää ja epäluuloista ilmapiiriä.
Barakin hyökkäysten takana on luultavasti pyrkimys valmistella kansaa odotettavissa oleviin Juudean ja Samarian juutalaisten massakarkotuksiin, jos Palestiinan valtion perustaminen lopultakin alkaa toteutua. Samanlainen mielipiteen muokkaus tehtiin ennen Gazan karkotuksia.
Israelissa vieraillut ulkoministeri Rice vakuutteli useaan kertaan, ettei Annapolis-suunnitelma suinkaan ole epäonnistunut, sillä se vain odottaa suotuisaa tilaisuutta toteutuakseen. Hän osallistuu tänään Sharm el-Shekissä alkaneeseen kvartetin tilaisuuteen.
4. HAMAS ilmoittaa, ettei se voi osallistua Hosni Mubarakin järjestämiin Fatahin ja
Hamasin yhtenäisyysneuvotteluihin. Hamasin päätös sai vihaisen ryöpytyksen Mubarakin taholta, joka on viimeiset viikot valmistellut konferenssia ja pyrkinyt varmistamaan kaikkien kutsuttujen osallistumisen. Hamasin kieltäytyminen vaikuttaa myös sekoittavasti kvartetin tämänpäiväiseen tapaamiseen, sillä se siirtää mahdollisuuden Palestiinan valtion perustamisesta entistä kauemmas.
Mubarak perui suunnitellun Fatahin ja Hamasin välisen keskustelun epämääräiseen tulevaisuuteen. Egyptin viranomaiset antoivat samalla käskyn kaikille palestiinalaisjärjestöjen edustajille, jotka olivat jo tulleet Kairoon, lähteä maasta välittömästi.
HAMASIN edustaja sanoo, että he havaitsivat sopimusluonnokseen lisätyn kohdan, jolla jatketaan Mahmoud Abbasin toimikautta ainakin vuodella. Hamas ei voi hyväksyä tätä. Toiseksi Hamasin edustaja sanoo, että Abbasin joukot ovat aloittaneet laajan operaation Länsirannalla Hamasin jäsenten pidättämiseksi konferenssin hämmentämiseksi. Hamas vapautti viime viikolla tusinoittain Fatahin jäseniä Gazan kaistalla. Kolmas syy Hamasin kieltäytymiseen konferenssista oli Länsirannan Hamasin edustajien sulkeminen pois konferenssin osanottajista. Neljäntenä oli Abbasin väitös, että hänen joukkojensa pidättämät ”Hamasin jäsenet olivat rikollisia ja murhaajia, joita he itse ovat”. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n sotilaat käväisivät tuhoamassa pommeja Gazan turva-aidan varrelta. Joukkoja tulitettiin panssarintorjunta ohjuksilla, kukaan ei haavoittunut.
- Lauantai-iltana IAF kävi tuhoamassa raketin laukaisutelineen raketteineen Gazassa Beit Hanoun pakolaisleirin lähellä. Ihmisuhreista ei tiedotettu.
- Sekä englannin hallitus että Baruck Obama ovat ilmoittaneet halunsa aloittaa keskustelut Hamasin kanssa määrätyin ehdoin. Hamas esittää, että Israel ja Hamas tunnustavat toisensa vastavuoroisesti ehtona keskusteluille. (JP)
- IDF on pyytänyt, että Shin Bet ja poliisi antavat sille tietoja vasemmistolaisista, joka aiheuttavat häiriöitä Juudeassa ja Samariassa. (INN)
- Gazan terroristit ampuivat raketin Sderotiin ja Ashkeloniin, asettivat pommeja turva-aidan varteen ja tulittivat sotilaita panssariohjuksilla lauantaina; IDF teki ohjusiskuja viittä laukaisutelinettä vastaan, mutta Barak ei halua tilanteen kiihtyvän eikä varsinkaan aloittaa laajamittaista hyökkäystä Gazaan peläten Labourin kansansuosion hiipuvan entisestään. (INN)
Lämpötilat Jsm: Su: 16-21; Ma: 13-21; Ti: 14-19; Ke: 14-22 C-astetta, osittain pilvistä.