Friday, August 15, 2008

PERJANTAI 15.08.08
1. GEORGIAN tilanne näyttää tällä hetkellä olevan melkoisen sekava johtuen suuressa määrin tietojen puutteellisuudesta tai ristiriitaisuudesta. USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rice on tänään Tbilisissä Georgiassa saadakseen presidentti Saakashvilin allekirjoituksen USA:n laatimaan tulitaukosopimukseen, joka AP:n ja JP:n välittämien tietojen mukaan antaa Venäjälle lisää myönnytyksiä, mutta vahvistaa Georgian nykyiset rajat. Ranskan presidentti Nocolas Sarcozyn neuvottelema tulitauko on lopettanut suorat sotilasosastojen väliset taistelut, mutta se antoi Venäjän ”rauhanturvaajille” oikeuden toimia Etelä-Ossetian ja Abkhazian rajojen ulkopuolella. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi, ettei Ossetia ja Abkhazia eivät enää koskaan tule kuulumaan Georgiaan.
JÄNNITTYNEITÄ TILANTEITA on syntynyt Georgian poliisin pyrkiessä venäläisten piirittämiin ja ilmeisesti myös miehittämiin kaupunkeihin järjestyksen palauttamiseksi niihin, mutta heidät on käännytetty tylysti pois. Joissakin tapauksissa Venäjän armeijan mukana kulkevat ei-sotilaalliset aseistetut siviilit ovat ryöstelleet ja polttaneet paitsi georgialaisten koteja myös pyrkineet väkivalloin ryöstämään paikalle tulleita journalisteja ja valokuvaajia.
www.debka.com kertoo, että Venäjän armeijan tarkoituksena on muodostaa muutamien satojen metrien levyisiä puskurivyöhykkeitä Etelä-Ossetian ja Abkhazian rajalle Georgiaa vastaan. Näitä töitä tehdään kovalla kiireellä. Samalla Venäjän armeija on tuhonnut Georgian sotilastukikohtia mm. Gorin ja Potin satamakaupungin ympäristössä. Potissa Venäjän armeijan yksiköt ovat tuhonneet ainakin neljä georgialaista sotilasalusta. Venäjän ilmavoimien toiminta näyttää laantuneen. (JP)
2. GEORGIA on virallisesti tehnyt valituksen YK:n Haagissa sijaitsevalle kansainväliselle oikeudelle, että Venäjän suorittaa etnistä puhdistusta Etelä-Ossetiassa ja Abkhaziassa. Oikeus voi tällaisissa kiireellisissä tapauksissa tehdä nopeita päätöksiä, vaikka sen päätösten tekeminen yleensä kestää vaadittavien todisteiden keräämisen vuoksi vuosikausia.
Venäjä puolestaan tutkii Georgian väitettyä etnistä puhdistusta samoilla alueilla.
GEORGIAN viranomaisten mukaan lähes 100 000 georgialaista on joutunut pakenemaan kodeistaan taistelujen ja venäläisten joukkojen jaloista. Venäjä ilmoitti jo muutaman päivän kuluessa sodan alkamisesta, että yli 30 000 ihmistä pakeni Etelä-Ossetiasta Venäjälle.
3. GLOBALRESEARCH kertoo artikkeleissaan, että Georgian sota liittyy laajempiin kuvioihin, joitten taustalla on USA:n ja Israelin suunnittelemat sotilasoperaatiot Irania vastaan. Viittaan näihin artikkeleihin paneutumatta tarkemmin niiden antamiin näkökulmiin, jotka poikkeavat suuresti yleisestä käsityksestä, miksi Georgiassa soditaan. Artikkeliin, jonka osoitteen oheistan, liittyy kuvia ja karttoja alueista kuten myös Georgian kautta kulkevasta öljyjohdosta, ns. Baku-Ceyhan-johto (BTC), joka kuljettaa raakaöljyä Kaspianmeren maista Turkin kautta Ceyhan satamaan Välimeren rannalla. Sieltä Israel haluaa öljyjohtoa jatkettavaksi Ashkeloniin ja edelleen Israelin kautta kulkevaa johtoa pitkin Eilatiin.
Toinen Kaspianmeren maitten öljyä kuljettava johto kulkee Kaspianmeren pohjoispuolelta Atyrausta Venäjän kautta Novorossiyskiin Mustanmeren pohjoisrannalla, josta se voidaan kuljettaa joko laivoilla tai öljyjohtoa pitkin maailman markkinoille. http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=9788
Globalresearch kertoo edellä mainitussa artikkelissaan, että Georgia on osallistunut läheisesti Naton ja USA:n sotilasharjoituksiin (Guam-sopimus) ja se on saanut runsaasti aseistusta sekä USA:sta että myös Israelista. Lisäksi artikkeli kertoo, että amerikkalaiset ja Naton sotilasasiantuntijat ovat kouluttaneet Georgian pientä armeijaa. Artikkelissa kerrotaan, että Georgia lähetti joukkojaan Etelä-Ossetiaan USA:n toivomuksesta ja sen laatimien suunnitelmien mukaan saadakseen kehitetyksi kriisipesäkkeen alueelle valmisteluna iskuille Irania vastaan. Koska nämä aiheet ovat vielä kovasti jäsentymättömiä, jätän niiden lähemmän tarkastelun myöhempien raporttien varaan.
ISRAEL solmi yhteistoimintasopimuksen Georgian kanssa 1999, vain hetkeä ennen Naton sopimusta. Sen mukaisesti Israel on toimittanut aseita Georgialle kuten myös Azerbaijaniin, jonka kanssa Israelilla on hyvät suhteet. Israelilaisia sotilasasiantuntijoita on ollut Georgiassa kouluttamassa maan armeijaa ja erikoisjoukkoja.
4. HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah sanoi Libanonin kakkossodan kaksivuotis- muistotilaisuudessa, että prikaatikenraali Gal Hirsch hävisi kaksi sotaa, ensin hän hävisi Libanonin sodan ja nyt toisen sodan Georgiassa. Hirsch toimi Galili-divisioonan komentajana Libanonin kakkossodan aikana ja erosi armeijan palveluksesta sen loputtua. Siviiliaikanaan toimi Georgian armeijan neuvonantajana sen rakentaessa eliittiosastoja ja uudelleen aseistamista. Hän on pitänyt Georgiassa lukuisia luentoja tiedustelutoiminnasta ja taisteluista rakennetussa ympäristössä.
NASRALLAH vinoili puheessaan, että luottaessaan israelilaisiin aseisiin ja neuvonantajiin se sai tuntuman, miksi Israel hävisi Libanonin kakkossodan. Hän myös sanoi Georgian tapauksen olevan varoitukseksi Yhdysvalloille, ettei se antautuisi vaarallisiin seikkailuihin.
HÄN väitti, että Israelin johtajat ovat keskittyneet Hizbullahin johtajien teloittamiseen, mutta sanoi, etteivät he pelkää eikä saa heitä perääntymään. Nasrallah ei juuri ole uskaltanut esiintyä julkisesti Libanonin kakkossodan alkamisesta lähtien, vaan asuu bunkkerissa.
NASRALLAH kertoi, että huhut kertovat jatkuvasti Hizbullahin aseistautumisesta ja siitä, onko se saanut hankittua ilmatorjunta-aseita, mutta ettei hän tunne mitään tarvetta paljastaa aseistuksensa määrää ja laatua. Hän kutsui tätä Hizbullahin voimaksi. Hän pilkkasi Israelin puolustusministeri Ehud Barakia, jonka hän sanoi paenneen 2000 Hizbullahin edessä, ja ihmetteli, mistä Israel kuvittelee saavansa sotilasjohtajia näiden epäonnistuneitten kenraalien tilalle, mihin kategoriaan hän laski myös IDF:n komentajan Gabi Ashkenazin.
Olmertista hän kertoi, että Olmert kuoli 2006 ja hänet haudataan poliittisesti syyskuussa.
NASRALLAH kiitteli Libanonin uutta hallitusta, jossa Hizbullahilla on ministereitä ja veto-oikeus, kuten myös Libanonin ja Syyrian suhteita, jotka presidentti Suleimanin Syyrian vierailun jälkeen nostettaneen diplomaattitasolle. (Ynetnews)
5. IRANIN PRESIDENTTI Mahmoud Ahmadinejad lensi eilen iltapäivällä kaksipäiväiselle vierailulle Turkkiin Israelin toivomusten saattelemana, että Turkki peruuttaisi vierailun. Vierailu oli tarkoitettu viralliseksi, mutta koska maat eivät löytäneet yhteisymmärrystä suunnitellusta kaasujohdosta Iranista Turkkiin, sen tasoa laskettiin; sitä kutsutaan ”työvierailuksi”. Se on kuitenkin Ahmadinejadin ensimmäinen vierailu Turkissa tultuaan valtaan 2005. Mielenkiinnolla on seurattu, suostuuko Ahmadinejad laskemaan seppeleen Turkin uuden perustuslain laatijan Kemal Atatyrkin haudalle Ankarassa. Ei-uskonnollisena Ataturk ei ole muslimien suosiossa.
AHMADINEJAD antoi haastattelun Turkin NTV:lle sekä CNN:n Turkin kanavien kautta ennen Turkin matkaansa, jossa hän taas kerran muistutti Israelin tuhosta: ”Tämän hallituksen elämä on loppunut”. Islamilaisen Tasavallan uutistoimiston lähetyksen mukaan hän sanoi: ”Sionistisen hallituksen vastustamisesta on tullut maailmanlaajuinen aihe. Voidakseen pysyä hengissä sionistinen hallitus tarvitsee hyökkäystä ja miehitystä, mutta nykyisin sen täytyy rakentaa muureja ympärilleen säilyäkseen hengissä, ja tämä tarkoittaa sen tuhoutumista.”
ISRAEL esitti tyytymättömyytensä Ahmadinejadin Turkin vierailuun sekä Turkin johdolle että sen Israelin suurlähettiläälle, koska se samalla antaa laillisuuden leiman Iranin nykyjohdolle. Turkki puolustaa vierailua, koska Iran on sen rajanaapuri. Turkki ei vastusta Iranin ydinvoimasuunnitelmaa, jos se keskittyy vain sähkön tuotantoon. (JP)
6. AV-KUUN 9. päivänä (Tisha B´Av) uskonnollinen järjestö Maayanei Haeshua levitti laatimaansa lentolehtistä, jonka etusivulla oli suurikokoinen kuva Temppelivuoresta otettuna tasanteelta, jolta laskeudutaan alas Länsimuurin tasanteelle. Normaalikuvassa sitä hallitsee Kalliomoskeija kultaisine kupoleineen, mutta retusoidussa kuvassa moskeija ja kaikki muut muslimiuskonnon aiheet oli poistettu. Kuvaa seurasi teksti: ”Tisha B´Av aattona on syytä herättää vakava kysymys, pitäisikö meidän käyttää tilaisuutta hyväksemme ja nousta Temppelivuorelle, kun se nyt on tyhjä, ja rakentaa sille kaipaamamme Talo.” Ei liene vaikea arvata, ettei tämä miellyttänyt muslimipiirejä ja kaikkein vähiten Muslimijärjestön pohjoista osaa, joka pitää itseään al-Aksan puolustajana ja vartijana. Järjestön taholta esitettiin pelko, että lehtinen voi levitä kaikkiin synagogiin Israelissa ja saada aikaan voimakkaan reaktion Temppelivuorella olevien moskeijoitten tuhoamiseksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3582570,00.html
7. UUTISOTSIKOITA
- Likudin puheenjohtaja Binyamin Netanyahu on pyrkinyt saamaan yhteyksiä uskonnollisiin puolueisiin ja ennen muuta Shasiin, etteivät ne suostuisi Kadiman johtamaan uuteen hallitukseen Olmertin astuessa syrjään syyskuussa. Hän on muuten pystytellyt viisaasti syrjässä poliittisella kentällä riehuvista myrskyistä, jotka ovat vetäneet Labour-johtajan Ehud Barakin epämukaviin kiistoihin. (Ynetnews)
- Syyttäjän päätodistaja Moshe Talansky kieltäytyy tulemasta sovittuun risti-kuulusteluun, koska häntä varoitettiin siitä. Olmertin lakimiehet ovat vetäneet tästä johtopäätöksen, että syyttäjän todisteet Olmertin korruptiotapauksessa ovat hajoamassa. Syyttäjä sanoo, ettei tämä vaikuta syytteisiin. (JP)
- Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov peruutti sovitun Puolan vierailun vastalauseena sille, että Puola allekirjoitti ohjussopimuksen USA:n kanssa.
- Georgian sisäministeriön edustaja Shota Utiashvili valittaa, että Venäjä miehittää Goria antaen sen mukana kulkevien siviilien tuhota kaupunki.
- 80 % Georgian juutalaisista haluaa muuttaa Israeliin, mutta ei ihan vielä.
- PRC sanoo kehittäneensä raketin joka lentää Ashdodiin saakka.

Thursday, August 14, 2008

TORSTAI 14.08.08
1. ”USA:N TULEE VALITA joko ”virtuaaliprojektinsa” tai todellisen kumppanuuden välillä Venäjän kanssa”, totesi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tarkastellessaan Georgian tilannetta. Lavrov käytti varsin kovaa kieltä kuvaillessaan Moskovan todellisia joskin vielä vain verbaalisia suunnitelmia pienen rajanaapurinsa suhteen. Ulkoministerin sanoista voi päätellä, ettei Moskova tule peräytymään tässä asiassa, mikä varmaan herättää kylmiä väreitä monien Itä Euroopan pienvaltioitten johtajien selkäpiissä.
VIRALLISESTI venäjä sanoo noudattavansa allekirjoittamaansa Ranskan presidentti Nicolas Sarcozyn laatimaa tulitaukosopimusta, mutta kenttätiedot taistelualueilta puhuvat toista kieltä. Vain muutama tunti sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen 50 venäläistä panssaria vyöryi Gorin kaupunkiin. Tämä 50 000 asukkaan kaupunki sijaitsee 25 km etelään Etelä-Ossetian rajasta ja 76 km länteen Georgian pääkaupungista Tbilisistä. Venäjä kielsi uutiset, vaikka ne perustuivat paikalta otettuihin videokuviin. Venäläiset joukot eivät itse ilmeisesti osallistuneet Gorin asukkaitten kotien ryöstelyyn ja heidän talojensa polttamiseen, vaan siihen syyllistyivät venäläisten mukana kulkeneet venäläissyntyiset paikallisasukkaat. (JP)
2. USA:N PRESIDENTTI George Bush vaati, että Venäjä noudattaa tulitaukosopimusta ja vetää sen mukaisesti joukkonsa pois Georgian alueelta. Hänen lausuntoaan voidaan ymmärtää siten, että venäläiset ”rauhanturvaajat”, kuten Venäjä kutsuu Georgiaan tunkeutuneita sotilaitaan, voivat pysyä Abkhazian ja Etelä-Ossetian alueilla, mutta ei Georgian alueella. Georgia on jo vetänyt armeijansa rippeet Tbilisin puolustusrenkaaseen. Georgian joukkojen kokonaisvahvuudeksi ilmoitetaan n. 28 000 sotilasta, mutta heidän aseistuksensa ja koulutustasonsa lienee kovin puutteellinen, eikä maalla ole ilmavoimia. Venäjä ilmoitti ampuneensa kaksi muuta ohjaajatonta tiedustelukonetta, joita Israel on toimittanut Georgialle. Israel perui viime vuonna solmimansa kaupan Merkava-tankkien myynnistä Georgialle, koska jo silloin sota Venäjän kanssa oli pelättävissä. (JP)
3. USA TOIMITTAA Georgialle massiivista inhimillistä apua Italiasta ja Turkista olevista tukikohdistaan. Sotilaskone C-17 lensi jo eilen Tbilisiin täynnä hätäapu- ja lääkintätarvikkeita. Toinen kone lennätetään heti, kun on selvitetty mitä tarvikkeita kipeimmin tarvitaan. USA lähettää Georgiaan myös sairaala-aluksen, mikäli se osoittautuu tarpeelliseksi. Venäjän laivasto piirittää Georgian merialueita, joten yhteenotot Venäjän sota-alusten ja USA:n lähettämien merialusten välillä ovat mahdollisia. Venäjän laivaston alukset tai lentokoneet tulittivat Potin satamaa upottaen kaksi satamassa ollutta georgialaista alusta.
PRESIDENTTI Bush vaati kireäsävyisessä puheessaan, että Venäjä vapauttaa välittömästi Georgian maa-, meri- ja ilmatilat ja poistaa armeijan yksikkönsä Georgian maanteiltä.
Pentagon arvioi, millaista sotilasapua Georgian runneltu armeija tarvitsee.
GEORGIA haki Naton jäsenyyttä muutamien muitten Itä Euroopan maitten tapaan, mutta Naton johto pani huhtikuussa asian hautumaan peläten Venäjän vastareaktiota. Presidentti Bush lupasi vieraillessaan Tbilisissä 2006, että Georgia voi luottaa USA:n kestävään tukeen. ”Tie valitsemaanne itsenäisyyteen ei ole helppo, mutta te ette kulje sinne yksin”, lupasi Bush silloin Georgian johdolle. Nyt on lupausten lunastamisen aika. (JP)
4. POLIITTISET ANALYYTIKOT pyrkivät arvioimaan, miten Georgian tilanne osoittaa tämän hetkistä lämpötilaa Venäjän ja länsivaltojen, ennen muuta sen ja USA:n, välillä. Yleisenä havaintona näyttää olevan, ettei pääasia ole Georgia, vaan se sattui joutumaan kuumenneitten välien pyörteisiin. Eräs analyytikoista, Haifan yliopiston professori Brenda Shaffer kertoo H Keinonin JPN. artikkelin mukaan, että USA:n tunnustaessa Kosovon itsenäisyyden helmikuussa, Venäjän silloinen presidentti Putin ilmoitti, että Venäjä tulee antamaan tukensa Georgian separatistiryhmille, ja ”hän tarkoitti sitä”, ei vain uhannut. Shaffer arvioi, että Venäjä muotoilee politiikkansa USA:n kanssa Iranin kautta. ”Jos USA työskentelee yhteistyössä Venäjän etujen kanssa, se tukee USA:n politiikkaa Iranissa. Jos näin ei tapahdu, Venäjä katsoo voivansa ”kurittaa” yhdysvaltoja tukemalla Irania.” Sama pätee Venäjän suhteisiin EU:n kanssa, hän arvioi. Jos EU, jonka 27 jäsenmaan mukana on NL:n entisiä osavaltioita, ottaa kovin Venäjää arvostelevan asenteen, kuten nämä uudet jäsenmaat voivat vaatia, Venäjä tuskin suostuu osallistumaan Iranin vastaisten boikottitoimien koventamiseen.
YLEISENÄ huomiona voitaneen todeta, että Venäjä käyttää kovin teräviä kyynärpäitä raivatessaan itselleen diplomaattista tilaa, jonka se menetti NL:n romahtaessa 1990-luvun alussa. Se tulee koskemaan kipeänä moneen suuntaan, eikä Venäjä itsekään jää osattomaksi. ”Aloittaakseen korjata tuhoa suhteissaan USA:n, Länsi Euroopan ja muitten maitten kanssa, ja aloittaakseen paikkansa etsimisen maailmassa, Venäjän tulee pitää sanansa ja toimia tämän kriisin lopettamiseksi”, analysoi George Bush. Hänen hallituksensa edustajat arvioivat, että välittöminä seurauksina voidaan harkita Venäjän erottamista G-8 rikkaitten maitten klubista, ja peruuttaa Naton ja Venäjän yhteiset sotaharjoitukset. Lisäksi voidaan harkita muitten sotilaallisten yhteistoimintamuotojen ja –ohjelmien peruuttamista, arvioi USA:n puolustusministeriön edustaja Bryan Whitman.
PRESIDENTTI Bushin terävistä kritiikin sanoista huolimatta tarkkailijat olettavat, ettei Venäjä tule perääntymään politiikassaan Georgiassa saavuttamansa yllättävän helpon ja nopean voiton hedelmistä Georgian armeija yksiköistä. Kysymys lienee vai siitä, minkä muodon lopullinen ratkaisu tulee saamaan, mutta sen tullee muotoilemaan Venäjä. (JP)
5. SANALLINEN sota riehuu pahantuntuisesti myös kotoisella rintamalla. Sitä käydään yllättäen Labourin puheenjohtaja ja puolustusministeri Ehud Barakin ja Kadiman tällä hetkellä niukasti gallupeja johtavan puheenjohtaja- ja pääministeriehdokkaan Tzippora (Tzipi) Livnin välillä. Barak totesi keskiviikkona armeijan radion haastattelussa viitaten Hillary Clintonin vaalipuheeseen varoittaessaan Obaman valmistumattomuudesta vastata puhelinsoittoon aamulla kolmenaikaan ja iltapäivällä kolmen aikaan, ”ettei ulkoministeri taustastaan johtuen ole tehty tekemään päätöksiä, ei aamulla kolmelta eikä iltapäivällä kolmelta. Se että sattuu olemaan huoneessa päätöstä tehtäessä ei tee ketään pystyväksi päättämään asioista.”
Livni heittäytyi kovin uskonnolliseksi nojautuen vastauksessaan Barakille Talmudiin, jossa Ben Sirahin kirjassa sanotaan: ”Älä yritä selittää sitä, mikä on käsityskykysi yläpuolella.” Livni kai yritti tällä sanoa, ettei hän pystynyt vastaamaan Barakin kritiikkiin.
BARAK syyttää Livniä myös siitä, että hän oli muotoilemassa YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa 1701, jonka Barak leimaa täysin pätemättömäksi ja riittämättömäksi. Barak sanoo, että Livni pitää tätä diplomaattisen uransa huippusaavutuksena, vaikka turvallisuus-virkailijat jo silloin pitivät sitä epäonnistuneena. Barak kutsuu Kadima-puoluetta ”pakolaisleiriksi” ja ennustaa, ettei se kestä yhtä kautta kauemmin. ”Ihmiset huomaavat pian, että Kadima toi maalle Gazan evakuoinnin, toisen Libanonin sodan sekä sarjan hämmentäviä skandaaleja, joita Kadima-johtajat eivät edes vaivautuneet protestoimaan. Barak ennustaa, että seuraavissa vaaleissa hän ja Likudin puheenjohtaja Binyamin Netanyahu tulevat kilpailemaan keskenään kahden johtavan puolueen puheenjohtajina.
KADIMAN johtajien parissa Barakin esiintymistä pidetään selvitystilassa olevan puolueen johtajan hysteriana havaitessaan, että hänen puolueensa on menettänyt uskottavuutensa.JP
6. BARAKIN JA LIVNIN väliseen sanaharkkaan on tarttunut myös Israelin USA:n lähettiläs Sallai Meridor, joka valittaa, ettei Barak äskeisen USA:n matkansa aikana pyytänyt häntä mukaan tavatessaan USA:n puolustusministeri Robert Gatesin ja kansallisen turvallisuusneuvonantajan Stephen Hadleyn Washingtonissa ”aiheuttaen näin suurta tuhoa Washingtonissa oleville virkamiehille edustaa maataan”. Hän lähetti kopion kirjeestään sekä Barakille, pääministeri Olmertille että ulkoministeri Livnille. Barak vastaa tähän, että Meridor oli mukana toisessa kokouksessa varapresidentti Dick Cheneyn ja ulkoministeri Ricen kanssa. Lisäksi hän totesi, että amerikkalaiset pyysivät Gatesin kanssa pidetyn kokouksen rajoittamista minimiin. Gates oli ilmeisen haluton kuulemaan Barakin vaatimuksia sotilaallisesta iskusta Iraniin, joka Gates ja Rice vastustavat. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Israel luovuttaa omistusoikeuden Jerusalemissa sijaitsevan Pyhän Sergiuksen kirkon maa-alueesta Venäjälle. Venäjän kreikkalaisortodoksikirkolla on useita maa-alueita Jerusalemissa, joita se on vaatinut omistukseensa. Mm. Knesset ja pääministerin virkatalo on rakennettu ortodoksikirkon omistamalle maalle.
- Jordanialaiset rajavirkailijat eivät päästäneet rajan yli israelilaisia, joilla oli heidän uskonnolliset tunnusmerkkinsä kuten tallit ja tefilin selvästi näkyvillä. Virkailijat selittivät, että tämä on tarpeen heidän turvallisuutensa vuoksi, eivätkä suostuneet kompromissiin, että häiritsevät tunnusmerkit olisi piilotettu.
- Saudi Arabia on saanut luvan jatkaa ydinvoimalahankkeitaan sovittuaan asiasta IAEA:n virkailijoitten kanssa. Saudikabinetti hyväksyi IAEA:n vaatimat turvallisuustoimenpiteet sekä lupauksen olla levittämättä ydintietoutta. (JP)
- Kyprokselta laivoilla Gazaan pyrkivät 44 aktivistia joutuivat siirtämään keskiviikkona suunnittelemansa matkan huonon sään vuoksi. Heidän tarkoituksensa on päästä Israelin laivaston pitämän saarron läpi osoittaakseen, ettei Israelilla ole oikeutta estää heitä.(JP)
- Knessetin talousvaliokunta hyväksyi 560 asuntoyksikön rakentamis-suunnitelman haredi-yhteisöön Betar Illitissä. Huhtikuussa Olmert lupasi antaa luvan 877 asuntoyksikön rakentamiselle, mutta vain 317 on saanut luvan. Olmert hyväksyi myös 550 asuntoyksikön rakentamisen Givat Zeeviin. Useita rakennuskohteita on rakenteilla Juudeassa ja Samariassa vanhojen lupien perusteella. Yksi suurimmista on 100 asuntoyksikön rakentaminen Mevo Heroniin, joka hyväksyttiin läheisen ilman lupaa rakennetun yhteisön suostuttua muuttamaan Mevo Heroniin. (JP)
- Iranin 200 parlamentaarikkoa vaativat varapresidentti Esfandiar Rahim Mashain rankaisemista hänen todettuaan, että Iran on kaikkien maailman maiden ystävä, jopa Israelin. (Ynetnews)

Wednesday, August 13, 2008

KESKIVIIKKO 13.08.08
1. MITÄ TEHDÄ VENÄJÄLLE, on länsivaltojen vaikea ongelma. Yksimielisyyttä esiintyy siinä, että Venäjää tulisi rangaista sen hyökättyä täysin voimin demokraattisesti hallittua itsenäistä rajanaapuriaan vastaan huonosti verhotulla tekosyyllä, että operaation tarkoituksena oli vahvistaa ja turvata Etelä-Ossetiassa ja Abkhaziassa olevia venäläisiä rauhanturvaajia. Mutta keinot rangaista voimistuvaa, hyökkäävää ja entistä suurvalta-asemaansa tavoittelevaa maata ovat vähissä.
USA:ssa esitetään, että Venäjä suljetaan pois kansainvälisistä klubeista, joihin se päästettiin NL: romahdettua ja uusien vapaamielisten tuulien puhaltaessa entisessä tsaarien ja diktaattorien maassa. Mutta niiden vaikutus lienee lähinnä symbolinen, ja helposti aiheuttaa vastatoimia Kremlin voimakaksikolta. Venäjän mahdollisuudet kiristää Eurooppaa öljyruuveilla lisääntyivät Georgian operaation myötä. Joku öljy-yhtiö on jo keskeyttänyt öljytoimituksensa Georgian öljyjohdon kautta. Tämä on enteellinen ja jopa uhkaava.
Venäjä sanoo hyväksyneensä Ranskan välitysehdotuksen ja presidentti Medvedev määräsi sotilastoimet lopetettaviksi kuitenkin esittäen uhkauksen, että armeijalla on oikeus murskata armotta kaikki ilmenevä vastarinta ja puolustautua. Tarkkailijoitten mukaan ilmahyökkäyksiä kuitenkin jatkettiin tulitauon aikana Venäjän koneitten iskiessä ainakin Gorin alueella. (JP)
2. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Venäjä on pahaenteisesti keskittänyt laivastoaan ja merivoimiaan vastapäätä Georgian puoli-autonomista Ajarian maakuntaa Mustanmeren alueella. Puolet Ajarian asukkaista on muslimeja, kertoo Debkafile, toinen puoli on syntyperältään venäläisiä. Venäjän Mustameren laivaston keskittyminen tapahtuu Ajarian pääkaupungin Batumin edustalle. Batumi on tärkeä Kazakstanin ja Turkmenistanin öljyn vientisatama, ja sen öljynjalostamo käsittelee Azerbaijanin raakaöljyä.
ISRAEL saa 20 % raakaöljystään Georgian kautta kulkevasta öljyjohdosta. Israelin toiveena on jatkaa Kaspianmeren öljyä kuljettavaa johtoa Turkin kautta Ashdodiin, josta se voitaisiin siirtää johtoa myöten Eilatiin ja laivata osa siitä Kaukoitään. Suunnitelmien mukaan öljyjohdon kanssa samanaikaisesti rakennettaisiin johdot Turkista kaasun ja veden kuljettamiseksi sekä Israelin että Jordanian kasvavia tarpeita varten.
DEBKAFILE toteaa, että Saakashvilin voitettua Georgian presidenttiyden viisi vuotta sitten, Ajaria kapinoi 2004, mutta joutui antautumaan Georgian vaatimuksiin. Venäjällä oli sotilas-tukikohta Batumissa, mutta suostui sulkemaan sen 2007.
DEBKAFILE kertoo, että Venäjän tarkoituksena ei ollut vain rangaista Georgiaa, kuten se sanoo, vaan ”rauhanturvaamisoperaation” varjolla lisätä vaikutusvaltaansa Balkanilla, ja samalla päästä entistä tarkemmin valvomaan Kaspianmeren öljynkuljetuksia.
3. GEORGIAN alue on ollut asutettu vuosituhansia. Kaksi muinaista valtiota olivat Colchisin ja Iberian kuningaskunnat. Iberia tunnustautui kristilliseksi valtioksi 337 jKr., omaksuen kristinuskon valtionuskontona. Nykyisin Georgian asukkaista 84 % on kristittyjä. Georgian valtio perustui Iberian varaan. Georgian kuningaskunta perustettiin 11. vuosisadalla, mutta joutui sekavien vuosikymmenien jälkeen Ottomaanien ja Persian vallan alle, sekä lopulta Venäjän hallintaan, irtaantuen siitä 1917 vallankumouksen ansiosta, vain joutuakseen uudelleen Venäjän alaisuuteen 1921. Nykyinen itsenäisyys saavutettiin NL:n hajottua 2001. Kristittynä valtiona Georgian poliittinen mielipide suuntautuu länteen, mistä osoituksena on sen pyrkimys irtautua entisen NL:n kahleista ja päästä Naton jäseneksi.
SYNTYPERÄISET georgialaiset kutsuvat maataan nimellä Sakartvelo ja itseään nimellä kartvelebi, kieltään nimellä kartuli. Legendan mukaan kartvelian ihmisten esi-isä oli Jahvetin pojanpoika Kartlos. Muinaiset kreikkalaiset historiankirjoittajat kutsuivat Itä-Georgiaa nimellä Iberia, ja länsiosaa siitä nimellä Colchis asukkaitten mukaan. Nimi Iberia yhdistetään sanaan hebrew (ivrit), ehkä maahan muuttaneiden juutalaisten mukaan.
GEORGIA-NIMEN alkuperästä tutkijoilla on useitakin arvioita. Ehkä vakuuttavin on Persian imperiumin käyttämä nimi Gurfhan, jonka muslimikirjailijat väänsivät muotoon Kurz ja Gurz; kutsuen asukkaita sen mukaan kurzilaisiksi tai gurzilaisiksi. (lähde: Wikipedia)
Juutalaisia muutti Georgiaan juutalaisten kuningaskuntien jouduttua 700- ja 800-luvuilla eKr. Assyrian ja Babylonian valtaan, jotka karkottivat juutalaiset Israelista ja Juudeasta lähes tyystin. Heitä lienee ollut Georgiassa ennen Venäjän ”rauhanturvaoperaatiota” 13 000, mutta monet heistä ovat ilmoittaneet halunsa muuttaa Israeliin tai muihin maihin.
4. TIISTAIPÄIVÄ oli kohtalokas inhimillisiä pelastustoimia seuraaville journalisteille Gorin kaupungissa Georgiassa. Tanskalainen RTL-valokuvaaja Stan Storyman sai surmansa, georgialainen journalisti haavoittui kohtalaisesti ja kreikkalainen journalisti lievemmin. Pahimmin loukkaantui israelilainen Yedioth Acharonoth kehden toimittaja Zadok Yehezkel, joka sai luodin olkapäähänsä. Hänen kiidätettiin sairaalaan Tbilisissä, jossa hänet leikattiin. Hän oli kuitenkin edelleen hengenvaarassa. Hänet lennätettiin Tbilisistä Israeliin, jossa hänet vietiin teho-osastolle. Hänen tilansa kerrotaan jonkin verran parantuneen.
Yehezkelin toimitti sairaalaan Georgiassa toinen RTL:n toimittaja, joka huolestuneena vielä tiedusteli Israelista, mikä hänen vointinsa on nyt.
Georgiaan juuttuneet israelilaiset saatiin lennätettyä eilen kotiin. Heidän mukanaan tuli myös uusia juutalaisia maahanmuuttajia, jotka joutuivat jättämään kotinsa Etelä-Ossetiassa paetessaan taistelujen jaloista. (JP)
5. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kävi eilen tutustumassa IDF:n joukkojen harjoituksiin Golanilla. Hänen mukanaan olivat IDF:n yleisesikuntapäällikkö Gabi Ashkenazi, IDF:n maajoukkojen komentaja kenraalimajuri Avi Mizrahi sekä muita upseereita. Barak kertoi mukana seuraaville journalisteille, ettei Golanin harjoitus ole sattuma. Hän totesi, että aseiden virtaaminen Hizbullahille uhkaa alueen tasapainoa ja että ne muodostavat välittömän vaaran Israelille. ”Toinen osapuoli on voimistumassa. Ei ole mikään sattuma, että pidämme alueellisen, laajan ja tiiviin harjoituksen Golanilla”. Hän toisti aiemmin esittämänsä havainnon, että YK:n turvallisuusneuvoston julkilausuma 1701 on epäonnistunut eikä ole pystynyt saamaan siltä odotettuja tuloksia. Hän katsoi, että tässä tilanteessa Israelin tulee tehdä kuten tulee tehdä ja valmistautua kaikkiin mahdollisuuksiin.
BARAK KERTOI, että harjoituksessa käytetään kovia panoksia ja ohjuksia, ja se tulee muuttamaan IDF:n perusjoukkojen valmiustilan ja suorituskyvyn myöhempiä todellisia operaatioita varten, mikäli sellaisia tilanteita syntyy.
BARAK totesi Gazan tilanteesta, että tulitauko on pitänyt tähän saakka varsin hyvin, 10 rakettia on ammuttu Gazasta Israelin puolelle tulitauon aikana, mutta niiden aiheuttamat vahingot ovat minimaalisia. Viimeinen raketti putosi lähelle lastentarhaa.
GEORGIAN tilanteesta Barak totesi, ettei Israel voi hylätä Georgiaa sen ahdingon aikana. Hän katsoi, että Israelin mahdollisuudet vaikuttaa tilanteeseen ovat rajalliset, koska Venäjä on alueellinen ja maailmanlaajuinen vaikuttaja. Hän kuitenkin vakuutti Israelin arvostavan ja ylläpitävän ystävällisiä suhteita Georgian kanssa.
ASHKENAZI valitti Naalin kylässä tapahtunutta ampumistapausta, jossa upseerin puolihuolimaton lausuma: ampukaa sitä – sai sotamiehen ampumaan pidätettyä ja silmät peitettyä palestiinalaista jalkaan. Hän sanoi, että upseeri joutuu miettimään tekojaan toisissa tehtävissä sanallisten moitteiden ohella, mutta että hänen palvelujaan tarvitaan edelleen.(JP)
6. SYYRIAN HALLITUSPIIREISTÄ saamiinsa tietoihin perustuen Qatar päivälehti
Al-Watan kertoo, että Syyrian johto pelkää Israelin valmistelevan iskua Syyriaan ja Libanoniin, ja siksi Syyrian johto seuraa tarkoin IDF:n suorittamia sotilasharjoituksia Golanilla. Lehti viittaa Syyrian presidentin entisen neuvonantajan George Jaborin lausuntoon, jonka mukaan IDF:n sotilasharjoituksilla ja Kaukasuksen sodalla on selvä yhteys. Hän kertoo, että Syyrian johto on tehnyt useita valmisteluja epäilemänsä IDF:n hyökkäyksen varalta.
JABOR varoittaa, että USA voi pitää IDF:n harjoituksia Golanilla suorana seurauksena sotaan Kaukasuksen alueella. Hän myös arvioi, että näistä syistä johtuen Israelin ja Syyrian väliset epäsuorat ”rauhankeskustelut” ovat vaikeutuneet entisestään. (Ynetnews)
7. TIENVARSIPOMMI Libanonin pohjoisessa Tripolin kaupungissa surmasi ainakin 18 ihmistä ja haavoitti useita muita Banks-kadulla tiistaina. Pommi-iskussa kuoli sekä siviilejä että sotilashenkilöitä. Iskun pelätään aloittavan uudelleen äskettäin riehuneet eri väestöryhmien keskeiset taistelut, jotka ovat vaatineet lukuisia siviili- ja sotilasuhreja. LIBANONIN PRESIDENTTI Michel Suleiman matkustaa viralliselle vierailulle Syyriaan lähi päivinä, ensimmäisenä tämän tason vierailuna kolmeen vuoteen. Vierailun yhteydessä uskotaan Syyrian ja Libanonin sopivan virallisista diplomaattisuhteista ja vaihtavan lähettiläitä. Tämän uskotaan vahvistavan edelleen Damaskoksen otetta Libanonista, mitkä heikkenivät muutama vuosi sitten.
LIBANONIN parlamentti vahvisti ns. Doha-sopimuksen mukaisen uuden hallituksen, jossa Hizbullah saa ministeripaikkoja ja veto-oikeuden hallituksen päätöksiin. Libanonin hallituksen 30:stä ministeripaikasta 11 on syyrialaismielistä ja Hizbullahin vaikutusvallan alla; länsimielinen enemmistö sai 16 ministeriötä; presidentti Suleiman nimittää kolme ministeriä. Pääministerinä jatkaa Saniora. (JP, Ynetnews)
7. UUTISOTSIKOITA
- Murtautujan rikkomista viemäriveden puhdistuslaitteista valui jätettä Kinneretin järveen eilen, minkä johdosta useita hiekkarantoja jouduttiin sulkemaan. (JP)
- Opetusministeriön budjetin leikkaukset uhkaavat siirtää koulujen avaamista.(JP)
- PA:n johto sanoo Olmertin laatimaa rauhansuunnitelmaa ”ajan tuhlaukseksi”.
- Kiitän Luojaani, että olen juutalainen, sanoo entinen epäilijä Avi Dvir tutustuttuaan elämän Kiinassa. Hän tarkastelee hallituksen valvontaa kaikessa, lähtien yhden lapsen kiintiöstä perhettä kohti, mikä johtaa tyttövauvojen abortointiin ja naisten vähyyteen; työonnettomuuksista, joissa Kiina johtaa 80 %:lla maailmassa; Kiinan väestön muuttuminen vanhusten yhteiskunnaksi, koska avioparit eivät halua edes yhtä lasta; väestön vanheneminen puolestaan poistaa nuorten aktivistien terveen protestoinnin hallituksen päätöksiä vastaan; ja lisäksi yhteiskunta, josta uskonto on poistettu lähes olemattomiin. Näiden vuoksi hän katsoo nyt entistä hyväksyvämmin elämää ja uskonnollisten ryhmien suuria perheitä Israelissa. (Ynetnews)

Tuesday, August 12, 2008

TIISTAI 12.08.08
1. ISRAEL VALMISTAUTUU juutalaisten massamuuttoon Georgiasta kahtena aaltona, ensimmäinen parin viikon ja seuraava kahden kuukauden sisällä, kertoo maahanmuutto-ministeri Eli Aflalo. Jewish Agencyn johtaja Zeev Bielski osallistuu ulkoministeriön ja Georgian juutalaisjohtajien ja muiden hallituksen virkailijoitten kanssa hätäkokoukseen, jossa käsitellään Georgian sodan aiheuttamaa tilannetta. Georgiassa lienee 13 000 juutalaista.
Ainakin 60 juutalaista Georgiasta on jo allekirjoittanut maahanmuuttosopimuksen, tusinoittain lisää halukkaita on odottamassa toimenpiteitä. Jewish Agency sanoo järjestävänsä muuttajille omat lentonsa, ja jos ne osoittautuvat mahdottomiksi sotatilanteen johdosta, se harkitsee maayhteyksiä Armenian, Azerbaijanin ja Turkin kautta. Aflalo totesi, että hälventääkseen juutalaisten maahanmuuttajien pelkoja työpaikoista ja asunnosta Israelissa, hän on laatinut laajennetun paketin heidän varalleen. (JP)
2. VENÄJÄN pommitettua Tbilisin kansainvälisen lentokentän tutkalaitteita Arkian kone joutui perumaan lentonsa sinne vakuutusyhtiön kieltäytyessä vakuuttamasta matkaa. Lentokentällä odottaa ainakin 260 israelilaista, jotka joutuivat pakenemaan sotaa. Heidän kuljettamisekseen Israeliin harkitaan bussikuljetuksia Turkkiin, josta he voivat lentää Israeliin. El Al yhtiö on tarjoutunut lentämään Tbilisiin, jos tarvetta esiintyy.
KANSANEDUSTAJA Leon Litinsky (Labour) lensi Tbilisiin avustamaan siellä asuvia juutalaisia ja sinne juuttuneita israelilaisia pyrkimyksissään löytää mahdollisuus matkustaa pois Georgiasta. Litinsky sanoo asuvansa hotellissa, jossa asuu useita israelilaisia. Hän kertoo, että hotellin lähelle pudotettiin pommeja ja venäläiset koneet lentävät toistamiseen kaupungin yllä. Hän aikoo kuitenkin päästä myös Gorin kaupunkiin Etelä-Ossetian rajan läheisyydessä, mikä lienee vaikeaa, jos tiedot maantien katkaisemista ovat tosia. (JP)
3. TILANTEESTA Georgiasta annetaan ristiriitaisia ja varmaan tarkoituksellisen harhauttaviakin tietoja riippuen uutislähteestä. Venäjän armeijan taholta vakuutetaan, etteivät sen joukot etene Etelä-Ossetian ja Abkhasian rajojen ulkopuolelle, mutta Georgian antamien virallisten tietojen mukaan Venäjän joukot ovat katkaisseet ainoan Goriin johtavan maantien eristäen sen muusta maasta. Uutislähteet kertovat Ynetnews web-sivun mukaan, että Tbilisi valmistautuu viimeisenä Georgian hallituksen tukikohtana taistelemaan eteneviä Venäjän joukkoja vastaan. Uutislähteet kertovat edelleen, että Gori, Senaki, Zugdidi ja Kurga Georgian valtion alueella ovat joutuneet Venäjän joukkojen valvontaan vastoin venäläisten kenraalien maanantaina antamia lausuntoja, ettei sotaretkeä jatketa pitemmälle.
Georgian presidentti Sakashvili ilmoitti eilen, että venäläiset joukot ovat tunkeutuneet maan keskiosiin ja jakaneet maan kahtia katkaisten yhteydet itä- ja länsiosien välillä. (JP)
4. USA:N presidentti Bush sanoi lausunnossaan eilen palattuaan Pekingistä, että jos tiedot Venäjän pommittamisesta Tbilisin kansainvälistä lentokenttää pitävät paikkansa, se tarkoittaa dramaattista ja brutaalia konfliktin laajentamista Georgiassa. Hän sanoi, että Venäjä hyökkää itsenäiseen naapurimaahan ja uhkaa sen demokraattista kansan valitsemaa hallitusta, mitä hän pitää täysin hylättävänä 21. vuosisadalle.
PÄÄMINISTERI Vladimir Putin syytti Bushia ”teeskentelystä pitäessään Georgiaa uhrina vaikka se oli hyökkääjä”. Putin sanoi, että ”Saddam Hussein piti hirttää tekemiensä rikosten vuoksi, mutta Georgian johtajat, jotka hetkessä tuhosivat 10 Ossetian kylää, ajoivat tankeillaan yli vanhusten ja lasten, jotka polttivat asukkaita elävinä katoksiinsa, heitäkö pitäisi nyt suojella?” Putin syyttää Georgiaa etnisestä puhdistamisesta. Venäjän edustajat kertovat, että nyt aloitettu sotaretki on vain ”laajennettu rauhanturvaamisoperaatio”. (Ynetnews)
5. USA:N JA VENÄJÄN välinen sananvaihto on hälyttävästi palautumassa siihen, mitä se
oli pahimpina kylmän sodan aikoina. Venäjän johtajat, Putin ja Medvedev, ovat valinneet retoriikan, jossa ei kaunistella asioita, vaan puhutaan suoraan ilmoille kaikki se katkeruus ja nöyryytys, mikä sydämen kammioihin näyttää kätkeytyneen länsivaltojen voitontunnossaan uhoamasta länsimaisen ideologian paremmuudesta kommunismin ja Venäjän harjoittaman ideologian romahtaessa NL:n hajotessa. Putin on entinen KGB:n johtaja, joka sisäpiiriin päässeenä pystyi läheltä seuraamaan tilanteen kehitystä. Hän varmaan silloin jo vannoi sydämessään, että jos vielä joskus tulee aika, jolloin pöydät on käännetty ja Venäjä päässyt nousemaan alennustilastaan, hän tulee kostamaan kaiken kokemansa nöyryytyksen. (Ynet)
6. GEORGIA kuului aikoinaan Persian ja sitten Turkin imperiumiin. Se oli siten kiitollinen, kun tsaarien Venäjä liitti tämän kristityn maan hallintonsa alle. Venäjän kommunistivallan-kumouksen myötä Georgia itsenäistyi, mutta Venäjä alisti maan väkivalloin uudelleen valtansa alle. JP:n pääartikkeli arvioi, että tänä aikana syntyivät ne etniset ja kansalliset ongelmat, jotka nyt ovat nousemassa pintaan. Stalin viekkaasti pelasi etnisiä ryhmiä toisiaan vastaan vahvistaakseen keskushallinnon otetta alueesta.
NL.n hajotessa 1991 Georgia itsenäistyi uudelleen, mutta sen maakunnat Etelä-Ossetia ja Abkhazia halusivat liittyä Venäjään. Veristen kahakoitten selvittämiseksi Venäjä sopi rauhasta osapuolten välillä asettaen venäläisiä ”rauhanturvaajia” Etelä-Ossetiaan.
Putinin ja Medvedevin päämääränä ei ole kuitenkaan pelkästään Georgian tilanne. Heidän tarkoituksenaan on päästä valvomaan Kaspianmeren maista tulevia öljyjohtoja ja niiden valvonnan kautta valvomaan Euroopan maitten öljynsaantia. Venäjä on jo menneinä vuosina käyttänyt kaasujohtojaan ”psykologisessa sodankäynnissä” Eurooppaa vastaan, nyt on kysymys paljon suuremmasta asiasta. Venäjä havittelee suurvalta-asemaa.
YNETNEWS kertoo web-sivullaan, että Ranskan presidentti Sarcozy on henkilökohtaisesti antautunut selvittelemään Georgian tilannetta. Hän matkustaa EU:n presidenttimaan ominaisuudessa ensin Moskovaan keskustelemaan Putinin ja Medvedevin kanssa ja lentää sitten Tbilisiin. Venäjän johtokaksikko hylkäsi aiemmin Ranskan ja Suomen ulkoministerien toimittaman Georgian presidentin allekirjoittaman tulitaukosopimuksen.
Georgia haluaa maahan kansainvälisiä joukkoja puhtaasti venäläisten sijaan. (JP)
7. VENÄJÄ tulee näkyvästi esille Lähi Idän kuvioihin ensi viikolla ja sitä seuraavan kahden viikon aikana, jolloin Syyrian presidentti Bashar Assad tekee virallisen vierailun Venäjälle. Asiasta kertoi Venäjän uutistoimisto RIA Novosti maanantaina JP:n mukaan. Israel on pyrkinyt astelemaan sukkasillaan Georgian tilanteen vuoksi, koska se toimitti sinne aseita, mistä Venäjä varoitteli jo aiemmin. Vaikka asevientiä vähennettiin ja niiden laatua muutettiin, Venäjä näyttää kuitenkin syyttävän Israelia osallistumisesta ”Venäjälle vihamielisen hallituksen tukemiseen”. Israelissa pelätään tämän kiihottavan ja antavan sopivan verukkeen pitkälle kehitettyjen aseitten myymisestä sekä Syyrialle että Iranille.
EDELLISEN Venäjän vierailunsa yhteydessä 2006 Assad jo esitti kiinnostuksensa S-300 ilmapuolustus-järjestelmän hankkimiseksi, mutta Venäjä kieltäytyi silloin. Nyt tilanne voi olla toinen. Venäjä esitti Iranin tavoin tyytymättömyytensä siihen, että Syyrian johto halusi USA:n keskusteluihin Israelin kanssa. Venäjä haluaa itse päästä sopimaan Lähi Idän tilanteista, ja sopivana kiihokkeena Venäjän saamiseksi mukaan Syyrian ja Israelin välisiin keskusteluihin voi olla tarjous S-300 ja muista huippunykyaikaisista taisteluvälineistä.
Venäjän uutistoimiston kertoman mukaan Assadin vierailu alkaa 20.08.08 ja kestää kaksi viikkoa. Sen aikana Assad tapaa Venäjän johdon, joiden kanssa hän keskustelee maitten välisistä suhteista, kuten myös alueellisista ja maailman akuuteista kysymyksistä. Varsinkin Lähi Idän diplomaattinen prosessi ja Irakin tilanne nousevat esille. Venäjän johto tullee myös informoimaan Georgian sen hetkisestä tilanteesta. (JP)
8. OLMERT antoi Abbasille laatimansa karttaluonnoksen, jonka mukaan hän on valmis luovuttamaan Juudean ja Samarian maita PA:n hallintoon tulevaa Palestiinan valtiota varten. Tarkoitus on, että suunnitelma hyllytetään, kunnes PA:n turvallisuusjoukot pystyvät suoriutumaan tehtävistään ja Gazan hallinto palautettu PA:lle.
Suunnitelma sisältää seuraavia pääkohtia:
- Juudeasta ja Samariasta luovutetaan 93 % PA:lle.
- Israel säilyttää Maale Adumimin, Etzion Blokin, Arielin, Jerusalemin uudet lähiöt sekä muutamia alueita Samarian pohjoisosassa.
- Israel kompensoi 5.5 % Juudean ja Samarian maista luovuttamalla maata Negevistä.
- Pakolaiset palaavat pääosin PA:n alueille, muutamia perheitten yhdistämisiä sallitaan Israelin puolelle. Suunnitelma sisältää pakolaisten monimutkaisen paluuohjelman.
- Israel sallii esteettömän kulun Gazan ja Hebronin välille sitten, kun Gaza on palautettu PA:n valvontaan. Israelia jakava tiealue jää Israelin omistukseen.
- PA:n alueella sijaitseville juutalaisasukkaille tarjotaan korvausmenetelmää, jonka mukaan he voivat muuttaa joko Israelin puolelle jääviin 1949 aselepolinjan takana sijainneisiin juutalaiskaupunkeihin tai muualle Israeliin. Toisessa vaiheessa, kun PA on suorittanut sisäisen reforminsa ja valmis ottamaan vastuun, Israel siirtää loput ”vihreän linjan”, eli tulevan rajalinjan takana olevat juutalaiskaupungit ja kylät.
- Palestiinan valtio saa omat poliisi- ja turvallisuusjoukkonsa, mutta ei omaa armeijaa. Suunnitelmaan sisältyy kenraalimajuri Ido Nehoshtanin johtaman tiimin laatima PA:n turvallisuus- ja poliisijoukkojen uudelleen organisointikaavio. http://www.haaretz.com/hasen/spages/1010812.html
Keskustelut Jerusalemista jätetään myöhempään ajankohtaan Shasin vastustuksen vuoksi. Olmert uskoo, että on mahdollista runnoa suunnitelma valmiiksi kuluvan vuoden aikana. Hän vastustaa ulkoministeri Ricen vaatimusta edes osasopimuksen käsittelemistä YK:n seuraavan yleiskokouksen aikana. Olmert antoi suunnitelmansa Mahmoud Abbasille tavatessaan tämän äskettäin. Palestiinalaisten suhtautumisesta siihen ei ole tietoa, mutta he ovat kaiken aikaa vaatineet 98 % Juudeasta ja Samariasta ja 2 %:n korvausta Negevistä. (Haaretz)

Monday, August 11, 2008

MAANANTAI 11.08.08
1. ”VENÄJÄ EI SALLI vihamielistä hallitusta naapurimaassa. Sen varmistamiseksi se käyttää asevoimiaan”, luonnehtii Venäjän asiantuntija Amnon Sella Herzlian tutkimus-keskuksesta Georgian ja Venäjän välille syntynyttä konfliktia. Hän lisää, että Georgian presidentti Saakasvili on nuori ja kokematon kansainvälisissä asioissa, joka ei aina harkitse tarpeeksi ennen päätöksiään. Hän lähetti Georgian joukot Etelä-Ossetiaan, koska siellä oli tapahtunut joitain väkivaltaisuuksia, mutta hän ei huomioinut Venäjän vain odottavan tilaisuutta voidakseen levittää vaikutusvaltaansa tähän entiseen NL:n osavaltioon. Venäjän intresseissä painoivat öljytoimitusten valvonnan ohella Naton laajentumishankkeet Venäjän naapurimaihin sekä USA:n suunnitelmat ohjustentorjunta-asemien rakentamiseksi Itä-Euroopan maihin. Israel toivoi saavansa öljyä Georgian kautta kulkevasta putkesta.
VENÄJÄN asevoimien suhteettoman suuri käyttö Georgian 18 000 miehen armeijaa vastaan osoittaa, mitkä sen todelliset päämäärät ovat. Se toi Georgian rajoille Ossetiassa 100 000 sotilasta ja panssarivoimia, pommittaa paitsi Ossetian kaupunkeja, myös Tbilisiä, Georgian pääkaupunkia ja sen kansanvälistä lentokenttää, saartaa Georgian meriyhteydet, lähettää 10 000 sotilasta sekä maalta että mereltä Abkhaziaan, jota se käytännössä miehittää. Venäjän hävittäjät pommittivat myös Gorin kaupunkia Ossetiassa, jossa syntyi Iosif Ljukashvili, paremmin tunnettu nimellä Josef Stalin, NL:n pitkäaikainen itsevaltias.
GEORGIA tarjosi aselepoa, minkä Putin hylkäsi suoralta kädeltä. Venäjä haluaa Saakashvilin eroa, uutta presidenttiä ja Venäjälle ystävällisen hallituksen muodostamista, mikä lienee sen ehtona taistelujen lopettamiseksi ja neuvottelujen aloittamiseksi. Joku vertaa tilannetta Kosovoon, jolle länsivallat halusivat itsenäisyyttä vastoin Venäjän toiveita, minkä se nyt kostaa Georgiassa. Suomalaiset voisivat ehkä paremmin mieltää tilanteen vertaamalla Etelä-Ossetia Karjalaan ja Abkhaziaa Petsamoon, jotka Venäjä kahmaisi riistäen samalla pieniä paloja keskiruumiista Kainuun tienoilta. Olisi syytä miettiä kappaleen ensimmäistä lausetta.JP
2. GEORGIA etsii kansainvälistä tukea sen maahan hyökännyttä vihollista vastaan. Se muistuttaa länsivaltoja, että sen joukkoja palveli Irakissa taistelemassa niiden mukana, nyt olisi aika vastapalveluksiin sen tarvitessa apua omassa ongelmassaan.
Bush esitti voimakkaita vastalauseita Venäjän käyttämää kohtuutonta väkivaltaa vastaan ja Euroopan maat ovat vaatineet taistelujen lopettamista ja keskustelujen aloittamista. Georgia pyysi jopa Israelin apua Venäjän painostamiseksi keskusteluihin. Diplomaattiset aloitteet etenevät kuitenkin hitaasti, minkä aikana maata tuhotaan ja ihmisiä, valtaosa heistä siviilejä, kuolee ja haavoittuu. Georgia on pieni 4.5 miljoonan asukkaan maa ja lähes avuton mahtavan Venäjän miljoona-armeijoiden maa-, meri- ja ilmavoimia vastaan.
ISRAELIN ulkoministeriö on ollut jatkuvassa yhteydessä Venäjän diplomaattien kanssa tilanteen seuraamiseksi. He vakuuttavat journalisteille, ettei maitten välisissä suhteissa ole keskinäisiä jännitteitä. Israel myi Georgialle aseita 300 – 500 miljoonan USD arvosta, ja muutti jo kuukausia sitten aseitten laadun puolustuksellisiksi Venäjän vastalauseitten johdosta. Taistelujen alettua Israel lopetti asetoimitukset Georgiaan kokonaan. Lisäksi Israel lienee investoinut Georgiaan miljardin USD arvosta, mm. lentokoneteollisuuden uusimiseen, joka myös joutui Venäjän pommitusten kohteeksi. Israelin ulkoministeriö julkaisi lausunnon, jossa se toteaa Georgian alueellisen itsenäisyyden. (JP)
3. UHKAAVA TILANNE Gazan ja Egyptin välisellä rajalla helpottui lopulta itsestään ja rauhallisesti, vaikka satoja mieltään osoittavia gazalaisia kerääntyi Rafahin terminaalin edustalle vaatien terminaalin avaamista ja pääsyä Egyptin puolelle. Egypti lähetti alueelle 700 mellakkapoliisia ja rajavartijaa kaiken varalta, ettei toistuisi väkivaltainen murtautuminen muurin läpi. Hamasin turvallisuusjoukot valvoivat järjestyksen säilymistä automaattiaseineen.
Tilaisuudessa puhui Palestiinan lakiasäätävän neuvoston vara-puhemies Ahmed Bahr, joka muistutti presidentti Hosni Mubarakia lupauksestaan, ettei hän anna gazalaisten nähdä nälkää. Hän myös kritisoi sitä, ettei Egypti avaa Rafahin terminaalia salliakseen Hamasin parlamenttiryhmän vierailla useissa arabimaissa, joihin heidät on kutsuttu.
Hän muistutti myös, että lukuisia sairaalahoitoa tai leikkausta odottavia potilaita kuolee, koska he eivät pääse hoitoon ajoissa.
Hamasin edustaja Fawzi Barhoum sanoi, että mielenosoitus oli tarkoitettu muistuttamaan, ettei ole syytä jatkaa Gazan saartoa, ja että kieltäytymällä avaamasta Rafahia terminaalia Egypti on osallinen Gazan saartotoimissa. (JP)
4. KANSAINVÄLISESTIKIN tunnettu palestiinalainen runoilija Muhammad Darwish kuoli sunnuntaina 67-vuoden ikäisenä. Hän sai massiivisen sydäninfarktin, ja kuoli leikkaus-yrityksistä huolimatta Houstonin sairaalassa. Hän syntyi Israelin itsenäisyyssodassa tuhoutuneessa Birwehin kylässä lähellä Haifaa. Hän liittyi kommunistiseen puolueeseen yläkoulun jälkeen ja alkoi kirjoittaa runoja vasemmistolehtiin.
DARWISH muutti 1970-luvulla Neuvostoliittoon opiskelemaan, mistä hän muutti Egyptiin ja Libanoniin. Hän liittyi PLO:n jäseneksi, mutta erosi siitä 1993 vastalauseeksi Oslon sopimuksille. Hän muutti Ramallahiin 1996.
Hänen runojaan on käännetty yli 20:lle kielelle. Hän oli suosittu myös Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien palestiinalaisten parissa. Israelissa on herätetty kysymys, pitäisikö hänen tuotantoaan opettaa israelilaisissa kouluissa, mitä vasemmisto suosittelee.
Mahmoud Darwish haudataan Ramallahin kulttuuritalon viereen. (JP)
5. PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA Ahmed Qureia kertoi JP:n Reutersin välittämän uutisen mukaan Fatahin uskollisille jäsenille sunnuntaina suljettujen ovien takana, että jos tai koska näyttää siltä, ettei Israel voi hyväksyä palestiinalaisten vaatimuksia vetäytyä ennen 1967 sotaa edeltäneille aselepolinjoille, PA:n tulee aloittaa toimet yhden valtion perustamiseksi kahta kansaa varten. Tämä tarkoittaisi sitä, että PA luopuu oman valtion perustamisesta. ISRAELIN JOHDON kannan mukaan, jota Olmert ja Livni edustavat puhtaimmillaan, Israelin säilyminen juutalaisenemmistöisenä valtiona edellyttää kansojen erottamista kahdeksi valtioksi. He katsovat, että palestiinalaisten suuresta syntyvyydestä johtuen Israel muuttuisi muutamassa vuosikymmenessä palestiinalaisenemmistöiseksi.
TOISET VÄESTÖTIETEILIJÄT ovat kiistäneet tämän viitaten siihen, ettei tilanne ole radikaalisti muuttunut palestiinalaisten eduksi viime vuosikymmenen aikana, koska syntyvyysluvut ovat tasoittuneet ja palestiinalaiset muuttavat suurin joukoin ulkomaille. Toiseksi he viittaavat siihen, että palestiinalaisten todellista lukumäärää on tietoisesti liioiteltu ilman luotettavaa väestönlaskentaa. Suuremman ongelman muodostaa pakolaisleireissä eri maissa asuvat palestiinalaiset. Heidän muuttamisensa yhteisvaltioon muuttaisi tilanteen ratkaisevasti.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapasivat viime viikolla, mutta keskusteluissa ei edetty ollenkaan. Olmert lupasi vapauttaa 150 palestiinalaisvankia ”hyvän tahdon eleenä” Abbasille, kuten sanonta kuuluu.
Qureia totesi puhuessaan Fatahin jäsenille, että keskustelut Livnin kanssa eivät ole edistyneet juuri ollenkaan, vaan ne ovat juuttuneet paikoilleen.
Rauhankeskustelujen jumiutuminen johtunee pääosin siitä, että palestiinalaisten vaatimukset eivät ole käytännöllisiä. Israel ei missään tapauksessa voi vetää rajalinjojaan lähelle maan suurimpia väestökeskittymiä Välimeren ranta-alueilla, eikä myöskään voi luovuttaa Jordanjoen laaksoa kokonaan PA:n hallintaan. Toisia kiistakysymyksiä ovat Jerusalemin asema, Temppelivuori, palestiinalaispakolaiset, vesivarat ja ehkä vaikeimpana nykyisessä tilanteessa Gazan asema. Jos se liitetään osaksi Palestiinan valtiota, miten Hamas integroidaan PA:n ja PLO:n kanssa, ja miten sen alue yhdistetään Länsirantaan. (Ynetnews)
6. UUTISOTSIKOITA
- Kansallinen Uskontopuolue (NRP) ja kansallinen Unioni (NU) harkitsevat mahdollisuuksia hajottaa nykyiset kansallispuolueet ja perustaa uusi yhteinen puolue, joka edustaisi mahdollisimman laajasti oikeisto-keskusta kansalaisia. Hankkeen kiireellisyyttä lisää enneaikaisten vaalien mahdollisuuden kasvaminen. Hankkeen puuhamiehet Uri Ariel (NU) ja Zevulun Orlev (NRP) sanovat, että hanke on periaatteessa jo sovittu, mutta että paljon keskusteluja tarvitaan ennen lopullisia päätöksiä. Ennenaikaisten vaalien mahdollisuutta lisää Shasin vaatimus lapsilisien korottamisesta, mihin talousministeri Roni Bar-On ei voi suostua. (JP)
- Jerusalemin Gilon lähiön 18 taksinkuljettajaa sanovat, että jos yhtiö, jossa he työskentelevät, myydään arabille, he eroavat. Yhtiön omistaja Avi Gabai sanoo, että ostaja on Israelin arabi ja Israelin kansalainen, joten ei siinä pitäisi olla mitään ongelmia. Taksinkuljettajat ovat ei mieltä. (INN)
- Hamas on vahvistanut otettaan Gazan kaupungissa rakentamalla sinne uuden tukikohdan, mikä vahvistanee Hamasin vaatimuksia Gilad Shalitin vapauttamis-keskusteluissa, arvelevat IDF:n upseerit. (INN)
- Taisteltu Kadiman puheenjohtajuudesta jatkuu. Molemmat pääehdokkaat Livni ja Mofaz syyttävät ulkopuolisia sekaantumisesta taisteluun. Viimeksi Labourin puheenjohtaja Ehud Barak arvioi, ettei Livnin valinta Kadiman johtoon ja mahdollisesti pääministeriksi olisi hyvä valinta. (JP)
- USA:lla on 40 taistelulaivaa Persianlahdella, mukana sukellusveneitä, joissa on ydinasein varustettuja ohjuksia. (Debkafile)

Sunday, August 10, 2008

SUNNUNTAI 10.08.08
1. TÄNÄÄN sunnuntaina 10.08.08, juutalaisen kalenterin mukaan yhdeksäs Av-kuuta (Tisha B´Av) juutalaiset kaikkialla maailmassa hiljentyvät muistelemaan kaikkia niitä kauhuja, mitä juutalaiset ovat joutuneet kokemaan juuri tänä vuoden päivänä. Kertauksen vuoksi esittelen muutamia tunnetuimpia tapauksia.
- Ensimmäinen Temppeli tuhottiin Babylonian toimesta v. 586 eKr.
- Roomalaiset hajottivat toisen Temppelin v. 70 jKr.
- Bar Kochba kapina kukistettiin v. 135 jKr. Temppelivuori tasoitettiin v. 136.
- Juutalaiset karkotettiin Italiasta 1000-luvulla
- Juutalaiset karkotettiin Englannista 1300-luvulla
- Juutalaiset karkotettiin Espanjasta v. 1492.
- I Maailmansota alkoi tänä päivänä v.1914.
Luettelo ei ole täydellinen, mutta määrätyt päivät näyttävät olevan kohtalokkaita juutalaisille.
INN kertoo hyvän uutisen: Messias syntyy tänä vuoden päivänä kuin osoitukseksi, että kaikkeen hävitykseen liittyy myös lunastus; ettei Israelin Pyhä ole hylännyt kansaansa.
Näin kertovat Toran oppineet juutalaiset.
JUUTALAISET kulkevat tänä päivänä murheellisina, eivätkä tervehdi toisiaan Shalom-tervehdyksellä. Juutalaisten tulisi paastota, ainakin noin puoli yhteen saakka päivällä. Silloin ei saa juoda eikä syödä, sukupuoliyhteys on kielletty, nahkakenkiä ei saa pitää. Synagogissa ja kodeissa luetaan Valitusvirsiä. Juutalaiset oppineet selittävät, että Temppelin hävittäminen johtui juutalaisten keskinäisistä riidoista ja pahan puhumisesta toisistaan.
ARIEL SHARONIN toimeenpanema 9000 juutalaisen karkottaminen Gazan juutalaiskylistä 2005 oli tarkoitus aloittaa tänä päivänä. Aloitusta siirrettiin päivällä vastalauseiden vuoksi.
Rukouksiin tänä päivänä lisätään Amidah-siunaus Jerusalemin rakentajille. Jerusalemin vanhakaupunki oli eristetty autoliikenteeltä eilen illalla sapatin loputtua, koska suuri kansanpaljous tungeksi Itkumuurille. Osa kansaa kiersi Jerusalemin vanhankaupungin muurit rukoillen ja ylistäen.
2. ISRAELISSA on seurattu syvästi huolestuneina täysimittaisen sodan puhkeamisesta lauantaina Venäjän ja Georgian välillä Ossetiasta. Venäjä sanoo saaneensa laillisen oikeuden mennä väliin, koska Georgian joukot olivat hyökänneet tähän maakuntaan ja muutamia venäläisiä ”rauhaturvaajia” oli saanut surmansa. Näin pääministeri Vladimir Putin puolusti Venäjän lentokoneitten suorittamia siviilikohteitten pommituksia ja satojen panssarien vyörymistä ”puolustamaan” maakunnassa asuvia venäläisiä. Tuhansittain ihmisiä on paennut sotaa, osa Venäjän puolelle, osa Georgiaan.
ISRAELILAISIA sotilaallisia asiantuntijoita oli arviolta tuhatkunta opastamassa georgialaisia rakentamaan armeijaansa ja turvallisuusjoukkojaan. Israel on toimittanut Georgiaan sotilas-tarvikkeita. Juutalaisia asui Gorissa maakunnan rajalla Venäjää vastaan. He ovat paenneet pääkaupunkiin Tbilisiin, jossa Israelin lähetystö pyrkii auttamaan heitä kuten myös haravoiden maata eri paikoissa asuvien juutalaisten löytämiseksi. Venäjän hävittäjät pommittivat Goria ja sen läheisyydessä olevaa öljyjohtoa, joka välittää Kaspianmeren maitten öljyä Eurooppaan.
ISRAEL HALUAISI, että öljyjohto Eurooppaan ohjattaisiin Turkin eikä Venäjän kautta, mikä voi olla yksi syy Venäjän aktiivisuuteen Ossetiassa, jonka kautta johto kulkee. Israelin tarkoituksena oli, että Kaspianmeren maitten öljyä ohjattaisiin merenalaista putkea pitkin Israelin rannikolle Ashdodiin, josta se välitetään valmista putkea pitkin Eilatiin ja sieltä laivoilla edelleen Kaukoitään. Tämä on turvallisempi reitti kuin Persianlahden kautta.
3. VENÄJÄN ULKOMINISTERI Sergei Lavrov varoitti länsivaltoja toimittamasta aseita Georgiaan todeten, että aseitten toimittajat ovat osavastuullisia ihmishenkien menetyksiin. Israel on toimittanut Georgialle aseita 300 miljoonan USD edestä. Myös USA ja Ukraina ovat toimittaneet aseita maahan. Venäläiset ampuivat äskettäin alas Israelin toimittaman ohjaajattoman tiedustelukoneen, ja Georgian armeija esitteli sotilasparaatissa Israelin toimittamaa rakettijärjestelmää nimeltä Lynx. Venäjä on aiemmin varoittanut Israelin asemyynnistä Georgiaan, minkä johdosta sinne myytiin vain puolustukseen tarkoitettuja aseita. Israelin ulkoministeriö varoitti israelilaisia matkustamasta Georgiaan.
ISRAELIN ulkoministeriö on huolestunut tilanteen kehittymisestä Georgiassa siksi, että sillä voi olla Israelille vaarallisia seurauksia Lähi Idässä. Israel on pyytänyt, ettei Venäjä toimittaisi huippuvaarallisia ilmatorjuntajärjestelmiä Syyrialle ja Iranille. Israelin toivomukset voivat näiden uusien tilanteiden johdosta mennä kuuroille korville, ja voivat jopa kiihdyttää Venäjän asetoimituksia Israelin vihollismaille.
Israelin Venäjälle antama ”varoitus” aseiden myynnistä Iranille tuskin paransi suhteita.
JUUTALAISIA muutti Georgiaan Babylonian vallattua Juudean ja karkotettua juutalaiset maasta kuudennella vuosisadalla eKr. Heitä oli siellä arviolta 100 000 vielä 1970-luvulla, mutta suurin osa muutti Israeliin ja Yhdysvaltoihin. Heitä asunee vielä maassa 13 000.
Uhrilukujen nousu kiihtyvissä taisteluissa tuhansiin pakotti Venäjän pääministeri Valdimir Putinin kiirehtimään valvomaan tilannetta Vladikavkaziin, lähelle Georgian rajaa. Putin ja Israelin presidentti Shimon tapasivat Pekingissä ennen Putinin poistumista Kiinasta. Heidän uskotaan käsitelleen myös Georgian tilannetta, vaikka siitä ei ole tiedotettu.(JP, INN)
4. YK:n turvallisuusneuvosto ei päässyt yksimielisyyteen sanamuodosta, jolla vihollisuuden Georgiassa saataisiin loppumaan. USA esitti Venäjälle vaatimuksen vetää joukkonsa Georgiasta välittömästi. Venäjä on saartanut Georgian rannikon Mustallamerellä ja pommitti Tbilisin sotilaslentokenttää.
Georgia on tiettävästi vetänyt joukkonsa pois Ossetiasta, mikä oli Venäjän vaatimuksena sotilas-operaation keskeyttämiseksi. Mutta levottomuudet ovat levinneet Abkhaziaan, toiseen kapinalliseen maakuntaan, joka myös haluaa irrottautua keskushallinnon johdosta. Se on Debkafilen mukaan tehnyt ilma- ja maahyökkäyksiä Georgian joukkoja vastaan maakunnassa. Georgian presidentti Mikhail Saakashvili kertoo, että sen joukot ovat torjuneet hyökkäykset Abkhaziassa, mutta toteaa samalla, ettei maa pysty yksin vastustamaan Venäjän päättäväistä hyökkäystä maahan. Georgia sanoo ampuneensa alas 10 Venäjän konetta ja tuhonneensa 30 panssarivaunua. Maan parlamentti julisti maahan 15 päivän sotatilan. Georgia kutsuu kotiin Irakissa olevat joukkonsa, mutta jatkanee osallistumistaan Pekingin olympialaisiin. Presidentti Bush vaatii Venäjää vetämään joukkonsa Georgiasta välittömästi ja suostumaan kansainväliseen ratkaisuun asiassa. (JP, www.debka.com)
5. HAMAS UHKAA, että se murtaa Gazan ja Siinain välisen raja-aidan protestina sille, ettei Rafahin terminaalia ole avattu eivätkä Gazan asukkaat pääse Egyptiin. Osa haluaisi vierailla sukulaisissaan, osa tehdä ostoksia, osa matkustaa ulkomaille Kairon kautta. Viime tammikuun 23. päivänä gazalaiset murtautuivat Egyptin puolelle. Raja oli auki 12 päivän ajan ja liikenne lähes valvomaton satojen tuhansien gazalaisten käyttäessä tilaisuutta hyväkseen päästä hetkeksi ulos Gazan kaistalta. Sinä aikana he kuljettivat arvioimattoman määrän kaikenlaisia tarpeellisia tarvikkeitaan rajan yli, mutta myös aseita ja ammuksia sekä räjähteitä ja terroristeja. IDF uskoo, että myös ohjuksia kuljetettiin sinä aikana Gazaan. Egypti pidätti useita Hamasin jäseniä, joita oli tullut Egyptin puolelle, mutta osa heistä pääsi vuoristoalueella
Siinailla asuvien beduiiniheimojen pariin, eikä heitä ole sieltä saatu poistettua. Osa Egyptin turvallisuusjoukkojen pidättämistä Hamasin jäsenistä on edelleen vankina, ja Hamas syyttää, että heitä kidutetaan ja häväistään kaikin tavoin. Jotkut ovat olleet vankeina yli 3 vuotta.
HAMASIN johto on esittänyt kiivasta kritiikkiä Egyptin presidentti Mubarakia vastaan syyttäen häntä Amerikan lakeijaksi. Egyptin valtionjohtoinen lehdistö on puolestaan syyttänyt Hamasia hajaannuksen levittämisestä palestiinalaisten keskuuteen ja pyrkimyksistä levittää terrorismia Egyptiin. Hamas syyttää puolestaan Egyptiä, että se antoi turvapaikan sadoille Fatahin jäsenille, jotka pyrkivät kaatamaan Hamasin hallituksen Gazassa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Olympiauutisia. Iranilainen uimari ei halunnut samaan veteen israelilaisen 100 metrin rintauimarin Tom Beerin kanssa johtajiensa käskystä. Israelilainen judoilija Gal Jekutiel hävisi pronssin hiuksenhienosti tanskalaiselle Ruben Houkesille. (JP)
- Syyria kielsi YK:n lähetystöltä pääsyn tutkimaan kahta muuta epäiltyä ydin-voimalaa Syyriassa selittäen, että lupa oli vain yhteen. Syyrian epäillään valmistavan rikastettua uraania Pohjois-Koreasta ja Iranista saamillaan laitteilla ja tietotaidolla.(JP)
- USA:n ulkoministeri Rice totesi journalisteille, että Israel tekee itse omat päätöksensä vastauksena tiedusteluihin, antaako USA Israelille luvan iskeä Iranin ydinlaitoksiin. Hän ei myöskään halunnut spekuloida, onko Israel valmistelemassa sellaista iskua. Hän painotti diplomaattisten ratkaisujen olevan etualalla myöntäen, että suoria yhteyksiä USA:n ja Iranin välillä on kehitetty ja on meneillään. Tieteen ja kansainvälisen instituutin laatimassa raportissa tutkijat David Albright ja Paula Brannan asettavat kyseenalaiseksi, että lentohyökkäyksillä pystyttäisiin oleellisesti tuhoamaan tai edes viivyttämään Iranin ydinohjelmaa, koska Iranin tekninen osaaminen pystyisi nopeasti korvaamaan tuhotut osat. (JP)
- Syyria ja Iran eivät ole löytäneet yhteistä säveltä suhteissa Israeliin, jonka kanssa Syyrian johto haluaa jatkaa epäsuoria rauhankeskusteluja. (Haaretz)
- Gazan terroristit muistuttivat olemassaolostaan ampumalla Kassamin keskiviikkona ja toisen lauantaina. Ne eivät aiheuttaneet vahinkoja. (Haaretz)
Lämpötilat, Jsm: Su: 20-30; Ma: 21-29; Ti: 19-31; Ke: 18-31, C-astetta. Aurinkoista.