Friday, August 08, 2008

PERJANTAI 08.08.08
1. ISRAEL VAROITTAA Venäjää: Jos se toteuttaa suunnitelmansa myydä S-300 ilmapuolustusjärjestelmän Iranille, Israel tulee neutraloimaan sen suunnittelun alaisena olevalla sähköisellä taistelujärjestelmällä. Tämä tarkoittanee elektromagneettista pulssia, jolla on mahdollisuus eliminoida halutun kohteen sähköiset järjestelmät. Asiasta kertoi JP:n toimittajalle Yaacov Katzille korkea puolustusministeriön virkailija nimeämättä häntä. Israelin varoitukseen liittyy lisävaroitus, että se tulisi neutraloimaan myös Venäjän ilmapuolustuksen ja saattamaan sen haavoittuvaksi ilmasta tapahtuvalle tunkeutumiselle maahan.
UUTISET Venäjän lupauksista toimittaa Iranille sen pisimmälle kehitetty ilmapuolustus-järjestelmä S-300 ovat ristiriitaisia. Iranilla on jo Venäjän toimittama TOR-M1 maasta ilmaan torjuntaohjus järjestelmä. Reuters ilmoitti pari viikkoa sitten korkean israelilaisen viranomaisen lausuntoon viitaten, että Venäjä toimittaa S-300 järjestelmän kuluvan vuoden lopussa. Pentagon kiirehti antamaan oman lausuntonsa, jossa se ilmoitti, ettei Iran saa järjestelmää vuoden 2008 aikana. IAF:n upseeri lisää, ettei kukaan todella varmasti tiedä.
IAF:n upseeri täydentää, että kyse on ns. EW-järjestelmästä (electronic warfare), jolla S-300 järjestelmä pystyttäisiin neutraloimaan, mikä olisi katastrofaalinen Venäjälle, koska se vaarantaisi samalla Venäjän kansallisen turvallisuuden. Kukaan maa ei enää haluaisi ostaa järjestelmää, joka on tehty tehottomaksi, hän arvioi.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kertoi torstaina italialaiselle lehdelle Corriere della Sera, että ydinasein varustettu Iran on vaaraksi maailman järjestykselle. Hän kertoi, että on tarpeen pitää auki kaikkia mahdollisuuksia Iranin pysäyttämiseksi. Hän katsoi, että Iranin tapa pettää ja hylätä koko maailman tarjous, on todiste sen päättäväisyydestä hankkia ydinaseita.
Barak viittasi pari vuotta sitten käytyyn Libanonin sotaan mainiten, että silloin Israel joutui maksamaan hinnan kokemattoman johdon virheistä, mutta totesi, että nyt Israel on varautunut ja tietää, miten tämän toistuminen voidaan estää. (JP)
2. YNETNEWS kertoo web-sivullaan Teheranin Damaskoksen lähetystön lehdistö-attasean Majed Bashtestanin myöntämästä haastattelusta Israelin arabilehdelle, ilmeisesti ensimmäisestä Iranin myöntämästä israelilaiselle lehdelle.
Kyseinen lehti nimeltään ”al-Sinara” ilmestyy Nasaretissa.
BASHTESTANI esitti haastattelussa varoituksen Israelille, että ”jos se uskaltaa tehdä jotain typerää, se tulee kohtaamaan vastareaktion, jollaista se ei ole koskaan ennen kokenut”.
Vastauksena toimittajan kysymykseen, mitä hän ajattelee USA:n ja Israelin hyökkäyksestä Iraniin hän totesi, ettei uhkaus ole uusi, sellaisia on esitetty Islamilaisen Tasavallan perustamisesta lähtien. Hän sanoi, että Iranilla on hyvät suhteet naapurivaltioihinsa, eikä nähnyt perustetta väitteille, että Iran haluaisi sulkea Hormuzan salmen. Hän katsoi Syyrian presidentti Bashar Assadin äskeisen Teheranin vierailun olevan todisteena tästä. Hän sanoi, että vierailu lujittaa maitten välisiä suhteita ja samalla vahvistaa alueen tasapainoa ja turvallisuutta. Hän kertoi, ettei Assadilla ollut viestiä länneltä toimitettavaksi Iranille.
BASHTESTANI kertoi, ettei Iran vastusta Syyrian ja Israelin välisiä keskusteluja, koska Syyrialla on oikeus vaatia siltä riistettyjä alueita palautettaviksi.
Hän vakuutti, ettei Iran koskaan luovu oikeuksistaan kehittää ydinteollisuuttaan rauhan-omaiseen tarkoitukseen. (Ynetnews, Roee Nahmias, Israel News)
3. ISRAEL ILMAISEE tyytymättömyytensä Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin Turkin vierailuun, joka toteutunee ensi keskiviikkona. Israelin korkea viranomainen kertoi JP:n toimittajalle H Keinolle, että tieto vierailusta tuli Ankaraan normaaleja diplomaattikanavia pitkin lisäten, ettei ole järkevää kutsua vierailulle maata, joka vaatii Israelin tuhoamista.
IRAN on melkoisesti eristetty diplomaattisesti eikä Ahmadinejad pääse useisiin maihin.
Viimeisellä vierailullaan Välimerenmaiden YK:n sponsoroimassa kokouksessa Roomassa Italian johto kieltäytyi tapaamasta Iranin presidenttiä.
TURKIN viranomaiset puolustavat vierailua todeten, että Turkki ja Iran ovat naapurivaltioita, joilla on yhteisiä asioita, joista tulee sopia. Toiseksi Turkki tarjoutuu sovittelemaan Iranin ja länsivaltojen välillä Iranin ydinteollisuudesta.
Kolmantena asiana vierailun aikana, joka tapahtuu Istanbuliin eikä Ankaraan, keskustellaan kaasuputken rakentamisesta Iranista Turkkiin, joka pystyisi välittämään vuodessa 40 miljardia kuutiota kaasua Eurooppaan, Itävaltaan. USA tukee kaasujohtoa Turkista Eurooppaan, mutta vastustaa Iranin kaasutoimituksia.
Uusi kaasujohto, jonka Iran rakentaisi 930 miljoonan USD hinnalla, palvelisi Turkin sisäistä tarvetta. Iranin nykyiset kaasutoimitukset Turkkiin ovat epävakaat.
AHMADINEJADin isäntänä Istanbulissa toimii Turkin presidentti Abdullah Gul. Vierailua kutsutaan työvierailuksi. Sovittamalla vierailu Istanbuliin vältettiin epämukava velvollisuus laskea seppele Turkin uuden tasavallan perustajan, ei-uskonnollisena pidetyn, Kemal Atatyrkin haudalle Ankarassa.
TARKKAILIJAT ovat kiinnostuneina ja huolestuneina seuranneet Turkin sisäistä poliittista kehitystä, joka on selvästi poikkeamassa Atatyrkin viitoittamalta polulta ja siirtymässä entistä selvemmin islamin johtamaan politiikkaan, jota nykyinen hallituspuolue AKP edustaa.
Iranin presidentin vierailua Turkissa edelsi Syyrian presidentti Bashar Assadin vierailu, jonka aikana Assad tapasi Turkin pääministeri Recep Tyyup Erdoganin Bodrumissa.
Turkissa on käyty oikeustaistelua korkeimmalla taholla, pitääkö valtapuolue oikeus- ja kehityspuolue (AKP) hajottaa, koska se toimii vastoin maan perustuslakia.
http://www.joelstrumpet.com/?p=1393#more-1393
4. KANSAN VASTARINTAKOMITEAN (PRC) virkailija Abu Mujahed Gazassa uhkaa, että Israelin ja Gazan terrorijärjestöjen välinen tulitaukosopimus voi raueta kolmen viikon kuluttua, ellei Israel toteuta sopimuksen ehtoja. Tärkein ehto niiden mielestä on Gazasta Israeliin ja Egyptiin johtavien ulosmenoteitten avaaminen. Muslimien ramadan-kuukausi, jolloin muslimit paastoavat päivällä mutta syövät ja juovat senkin edestä auringon laskettua, alkaa kolmen viikon päästä. Tämä kausi on joka vuosi lisännyt muslimien hyökkäyshaluja.
Israel on höllentänyt Israelista Gazaan menevien tavarakuormien tarkastuksia seitsemän viikkoa kestäneen tulitauon aikana, vaikka yksi Kassam ammuttiin tällä viikolla.
ABU MUJAHIDEEN kertoi lehtimiehille, että jos Israel ei suostu toteuttamaan ehtojaan, joihin kuuluu Hamasin vaatimien Israelin vankiloissa olevien palestiinalaisten vapauttaminen, PRC antaa tehtäväksi aseellisille joukoille puhua Israelille keskustelujen asemesta.
PRC salli lehtimiesten seurata joukkojensa harjoituksia entisen juutalaiskylän raunioilla, jonne se oli rakentanut IDF:n tukikohtaa muistuttavan rakennelman, jota vastaan aseistetut joukot hyökkäsivät kovin panoksin ja pommein. Tulitaukosopimuksessa kielletään terrori-iskut sekä IDF:n vastatoimet Gazassa. PRC uhkaa kaapata lisää IDF:n sotilaita.
APULAISPUOLUSTUSMINISTERI Matan Vilnai totesi äskettäin, että Rafahin terminaali Gazasta Egyptiin pysyy suljettuna, kunnes Gilad Shalit on vapautettu. Hamas vaatii sen avaamista ehtona sotilaan vapauttamiskeskustelujen jatkamiseksi. (INN)
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin hallitus hyväksyi maanantaina yksimielisesti esityksen sormenjäljen ja biometrisen kasvokuvan lisäämisen henkilökorttiin. Aloite tarvitsee vielä lain, joka määrittelee tarkemmin uuden käytännön vaatimukset ja oikeudet. Hallituksen päätös on jo herättänyt kovaa vastarintaa yksityisyyden kärsimisen vuoksi. Uusi käytäntö katsotaan tarpeelliseksi, koska luottokortteja ja ihmisten henkilöllisyyksiä varastetaan enenevässä määrin. (Haaretz)
- Pääministeri Ehud Olmert oli poliisin kuulusteltavana viidettä kertaa epäiltynä korruptiosta. Poliisi syyttää Olmertia kuulustelujen häiritsemisestä keksimällä kaikenlaisia verukkeita lyhentääkseen niiden aktiivista aikaa. Torstaina ilmoitettiin, että poliisi oli asettanut Olmertin ministerikauden aikana hänen avustajanaan toimineen Eldad Rotmanin kotiarestiin Olmertin kuulustelujen ajaksi. Hänen epäiltiin sopivan taktiikasta Olmertin kanssa. (Ynet)
- Kyproksesta Haifan kentälle laskeutumista yrittänyt pienkone Beechcraft Bonanza epäonnistui laskussaan ja lopulta tuhoutui tyhjää rakennusta vasten. Onnettomuudessa kuoli kolme, toinen heistä entinen everstiluutnantti, toinen laivastorakentamisen asiantuntija. Yksi haavoittunut oli eilen kuoleman-vaarassa, kaksi selvisi pintanaarmuin ja shokkitilalla. Onnettomuuden syyksi arvioidaan inhimillistä erehdystä.
- Israelin tiede- kulttuuri- ja urheiluministeri Raleb Majadele saapui Israelin lipun nosto- ja hatikvan esittämistilaisuuteen vasta, kun seremonia oli ohi, kertoo Yediot Aharonit-lehti. Lehti kertoo ministerin puolustaneen myöhästymistään sillä, että hänen kiinalainen oppaansa ei tiennyt, missä seremonia oli. Presidentti Shimon Peres on saanut erikoiskohtelun Pekingissä. Peres aluksi kieltäytyi tulemasta olympialaisten avajaisiin, koska hän ei halunnut rikkoa sapattikäskyä. Hänen sallittiin majoittua olympiakylään, josta hän voi kävellä avajaisiin rikkomatta mitään sääntöä. Peres ei ole uskonnollinen. (Ynet)
- Israelin viranomaiset epäilevät, että Iranin suurin fanfaarein ilmoittama 300 km:n kantomatkan meriohjuksen koeammunta oli pelkkää propagandaa. Kysyttäessä Iranin viranomainen väisteli suoria vastauksia todeten, ettei tilaisuudesta saatu kuvia epäpätevän kuvaajan vuoksi. (Debkafile)

Thursday, August 07, 2008

TORSTAI 07.08.08
1. JP KERTOO artikkelissaan, että kuuden maan ryhmä on hyväksynyt kovennettujen sanktioitten asettamisesta Iranille sen epätyydyttävän selvityksen vuoksi vastauksena kuuden maan Iranille antamaan pakettitarjoukseen, jossa Iran olisi lupautunut ydinsuunnitelmiensa kansainväliseen valvontaan länsivaltojen lupaamia etuisuuksia vastaan.
TOISET uutislähteet kertovat kuitenkin, että Venäjän lähettiläs kiistää tällaisen sopimuksen syntymisen. Hän toteaa, että Iran antoi vastauksen kuuden maan kesäkuun 19.päivänä tekemään tarjoukseen ja nyt on aika jatkaa keskusteluja Iranin kanssa. Näin kertoi Venäjän YK:n lähettiläs Vitali Churkin www.debkafile.com mukaan.
Debkafile kertoo edelleen, että tämä vauhdittaa Israelin uhkaamaa iskua Iranin ydinlaitoksia vastaan, kuten USA:n viranomaiset varoittavat.
ISRAEL on pikku hiljaa rakentanut pitkänmatkan lentovoimiensa iskukykyä. Sen 90 F-16I konetta pystyvät lentämään ilman välitankkausta Iraniin. Israel on myös hankkinut USA:sta bunker-buster pommeja, jotka tunkeutuvat paksun teräsbetoni- ja kalliokuoren läpi. IAF:n lentäjät ovat harjoitelleet lentoja, jotka pituudeltaan vastaavat matkaa Iraniin.
Israelilla alkaa olla kiire saada jotain näkyvää aikaan, sillä sen tiedustelujen mukaan Iranilla on tarpeeksi rikastettua uraania ydinpommia varten ensi vuoden puolivälissä tai sen lopussa.
2. ISRAELISSA on vaikea siirtymäkausi, mikä voi vaikeuttaa niin vaarallisen päätöksen tekemistä, mitä pommituslennot Iraniin olisivat. Maan hallitus on osittain halvaantunut; pääministeri on keskittynyt häntä vastaan nostettujen korruptiosyytösten torjumiseen ja tärkeät ministerit käyvät yksityisiä vaalitaistelujaan päähallituspuolue Kadiman puheen-johtajuudesta, mikä takaisi myös pääministerin paikan, ainakin tilapäisesti.
Kaikki neljä Kadiman puheenjohtajakilpaan ilmoittautuneet, Mofaz, Livni, Dichter ja Sheetrit, ovat kiertäneet arabikylissä saadakseen rekisteröityä jäseniä puolueeseen. Sheetrit totesi äskettäin, että Kadima on korruptoituneempi kuin Likud mustimpina päivinään.
MAAILMAN LIKUDIN johtaja Danny Danon toteaa, että Kadiman jäseneksi pääsee maksamalla käteisenä 50 NIS, mikä antaa oikeuden äänestää puheenjohtajan vaaleissa. Likudissa maksu tulee tehdä luottokortilla tai pankkisiirtona. Äänestysoikeuden saa oltuaan puolueen jäsenenä 15 kuukautta.
JP:n kolumnisti Gil Hoffman toteaa artikkelissaan, että Kadiman puheenjohtajuuden voivat ratkaista beduiinit ja druusit, joiden parissa puheenjohtajaehdokkaat häärivät. Tarkkailijat ovat kiinnittäneet huomionsa siihen, että jossakin druusikylässä on saatu 300 uutta jäsentä, mutta edellisissä vaaleissa kukaan ei äänestänyt Kadimaa.
Kadimassa on Hoffmanin arvion mukaan 72 000 jäsentä. Puheenjohtajavaalit pidetään syyskuun 17. päivänä, mutta toinen vaalipäivä voi olla tarpeen, jos kukaan ehdokkaista ei saavuta tarvittavaa enemmistöä. (JP)
3. PÄÄMINISTERI Olmert ja PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tapasivat eilen pääministerin virkahuoneistossa. He keskustelivat ensin 1.5 tuntia Livnin ja Qureian ollessa mukana avustajineen; sen jälkeen Olmert ja Abbas keskustelivat puoli tuntia kahdestaan.
Olmert käyttäytyi TV-kuvien mukaan yhtä isällisen tuttavallisesti kuten aina ennekin syleillen ja selkään taputellen, kuten hänen tapansa on.
Abbas valitti ennen kokousta, että Olmert on syrjäyttänyt hänet vapauttamalla Hizbullahin ja Hamasin vankeja, mutta ei ketään hänelle. Olmert lupasi korjata tämän ensi tilassa.
Olmertin puhemies Mark Regev kertoi lehtimiehille, että Olmert lupasi vapauttaa suuren joukon palestiinalaisia Israelin vankiloista, kertomatta määrää. Keskusteluissa mukana ollut Erekat tiesi, että Olmert lupasi vapauttaa 120 -150 palestiinalaista 25. elokuuta 2008.
Abbasin toivelistalla olivat ainakin viisi elinkautista kärsivä Fatahin Tanzimin johtaja Marwan Barghouti ja PFLPN johtaja Ahmed Saadat, jonka järjestö murhasi Israelin turismiministerin Rehavam Zeevin, sekä PLC:n puheenjohtaja Aziz Dweik (Hamas).
Mark Regev kielsi, että tällä olisi mitään yhteyttä Gilad Shalitin vapauttamiseen. Journalistit epäilivät, että Abbasin vaatimien vankien vapauttaminen lisää Hamasin nälkää vaatimusten lisäämiseksi kaappaamastaan IDF:n sotilaasta. (JP)
4. GILAD SHALITIN isä Noam Shalit sanoo, että pitämällä hänen poikaansa panttivankina Hamas on alistanut samalla koko Gazan väestön panttivangikseen. Tämä alkoi silloin, kun palestiinalainen kommandoyksikkö, jossa Hamas oli mukana, kidnappasi Giladin kesäkuun 25. päivänä 2006. Noam Shalit kertoi ajatuksistaan palestiinalaisessa päivälehdessä Al-Quds. Hän lisäsi, että myös ne palestiinalaiset vangit, jotka olisi voitu vapauttaa Giladin vapauttamista vastaan, viruvat edelleen vankilassa Hamasin panttivankeina.
ISRAEL VAPAUTTI keskiviikkona Issa Ja´barin, joka palveli PA:n hallituksessa Hamasin edustajana paikallishallitusten ministerinä. Viikon aikana Israel vapautti kaksi muuta Hamasin jäsentä; Abdel Razzak palveli talousministerinä Hamasin hallituksessa; Muna Mansour oli Hamasin edustaja Palestiinan lakiasäätävässä neuvostossa (PLC).
Palestiinalainen virkailija, joka ei halua nimeään julkistettavan, arvioi, että vankien vapauttaminen on osa salaista sopimusta Israelin ja Hamasin välillä. Hän ei usko, että kysymyksessä olisi pelkkä sattuma. Hamasin edustaja ei halua kommentoida asiaa, mutta arvioi, että tämä voi helpottaa vapauttamisneuvotteluja.
Osama a-Mazini, joka toimii Hamasin edustajana neuvotteluissa, kertoi, ettei neuvotteluissa Gilad Shalitin vapauttamiseksi edetä ennen kuin Israel toteuttaa velvollisuutensa, joihin se sitoutui kesäkuun tulitauko-sopimuksessa.
Hamas vaatii Gazan ulosmenoteitten ja varsinkin Rafahin avaamista.
HAMASIN edustaja Gazassa, Fawzi Barhoum, syyttää Egyptiä Gazan asukkaitten kollektiivisesta rangaistuksesta vastoin sopimuksia. Hän valittaa, että Hamasin parlamenttivaltuuskunta puhemiehensä Ahmed Bahrin johdolla on kutsuttu useisiin arabimaihin, mutta etteivät he pääse lähtemään Egyptin pitäessä Rafahin terminaalin suljettuna. (JP)
5. ISRAELIN ARABI, joka opiskeli lääketiedettä Sakassa, pidätettiin epäiltynä tietojen antamisesta Hizbullahille, Hänen tapaustaan käsiteltiin eilen Petah Tikvan piirioikeudessa syytettynä kahdessa tapauksessa vakoilusta vihollisen hyväksi.
Khaled Kashkush, 29, kotoisin Kalansuwan arabikylästä Netanyasta itään, lupautui hankkimaan tietoja Hizbullahille. Hänelle maksettiin 13 000 Euroa tiedoista omasta kylästään, sairaaloista Israelissa sekä listasta arabiopiskelijoita ulkomailla, jotka voisivat suostua työskentelemään Hizbullahin hyväksi. Shin Betin ja poliisin yhteisvoimin Khaled Kashkush pidätettiin Ben Gurionin lentokentällä 16.heinäkuuta.
Khaledin isällä on Kalansuwassa kahvila. Kylän asukkaat ovat shokissa kuultuaan pidätyksestä, sillä Khaledia pidettiin rauhallisena ja maltillisena miehenä, joka oli uskonnollinen, rukoillen viisi kertaa päivässä, mutta ei millään tavoin esiintynyt radikaalisti. Kashkush tapasi Göttingenissä vuonna 2002 libanonilaisen tri Hisham Hassanin, joka johtaa orpolasten järjestöä. Hizbullahiin yhteyksissä oleva järjestö kerää varoja ”libanonilaisten marttyyrien instituutille”, joka puolestaan avustaa itsemurhaterroristien perheitä.
Khaledin ohjaajaksi määrättiin Libanonin kansalainen Rami Mazen, joka tunnetaan nimellä Muhammad Hashem. Hän halusi tietoja Israelista, ja niin Khaled Kashkush muotoutui Hizbullahin sotilassiiven jäseneksi. Hänen isänsä ei suostu puhumaan pojastaan, mutta muutamat kyläläiset ilmaisevat katkeruuttaan JP:n toimittajalle Abe Seligille. He sanovat jääneensä aidalle; he ovat Israelin kansalaisia, mutta heidät kuitenkin leimataan helposti palestiinalaisiksi, joihin ei voi luottaa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Sata israelilaista akateemikkoa ja rauhan aktivistia laativat vetoomuksen, jossa he vaativat Israelia hylkäämään hyökkäyssuunnitelmansa Iraniin.
- Israelin brittilähetystö ei enää kutsu ”setlereitä” tilaisuuksiinsa.
- Israelilaiset lääkärit opastavat virkaveljiään Sveitsistä suorittamaan miesten ympärileikkauksia. Toimenpide auttaa taistelussa sukupuolitauteja vastaan.
- Suuri oliiviöljytehdas kuudennelta vuosisadalta löydettiin Galilean länsiosassa. Oliiviöljyn puristamo on suurin koskaan Israelissa löydetty. Se löydettiin laajennettaessa rakennusta Ahihud moshavissa. Se luultavasti kuului luostariin, joka tuhoutui 1400 vuotta sitten suuressa tulipalossa. Löytöön kuuluu kaksi suurta oliivisäiliötä, joihin mahtui yhteensä 20 000 litraa öljyä. Paikalta löydettiin suuri joukko muinaisesineitä, jotka vihjaavat, että lähellä oli kirkkorakennus. Alueen mosaiikkipäällysteet ja rakennelmien huolellinen viimeistely osoittavat, ettei se kuulunut yksityiselle omistajalle. (JP)
- Egypti aikoo suorittaa DNA-tukimuksia farao Tutankhamunin hautakammiosta löydetystä kahdesta vastasyntyneestä lapsesta selvittääkseen, ovatko ne faraon kuolleina syntyneitä lapsia. Tutkijat otaksuvat. että Tutankhamun nai 12-vuotiaana sisarpuolensa Ankhesenamunin, joka oli farao Akhenatenin ja hänen vaimonsa Nefertitin kolmas lapsi. Farao Tutankhamun kuoli 19-vuotiaana epäselvissä olosuhteissa, eikä hänellä ollut perijää. Lasten muumioita säilytettiin Kairon lääketieteellisessä laitoksessa, eikä niitä ole koskaan asetettu näytteille. Egypti on suorittanut joitain DNA-tutkimuksia muinaisista hallitsijoistaan, mutta ei ole halunnut julkistaa niitä. (JP)
- Der Spiegel kertoo, että Gazan evakuoinnin jälkeen Hamas on toteuttanut laajaa aseistautumisohjelmaansa. Viime vuonna se salakuljetti 175 tonnia räjähteitä, täsmäaseita, tuhansittain konetuliaseita ja 10 miljoonaa ammusta, kuten tiedustelulähteet lehden mukaan vahvistavat. (INN)

Wednesday, August 06, 2008

KESKIVIIKKO 06.08.08.
1. USA:N KÄRSIVÄLLISYYS alkaa loppua Iranin venkoilun vuoksi. Iran lupasi viimeisen vastauksensa kuuden maan, USA, Ranska, Englanti, Kiina, Venäjä ja Saksa, paketti-tarjoukseen tiistaina, jota maitten edustajat ovat tutkineet. USA:n edustaja totesi AP:n toimittajalle, että ”se sisältää lisää hämäännyksiä ja viivyttelyä eikä ole todellinen vastaus Iranille tarjottuun pakettiin”. ”Odotamme selkeää ja positiivista vastausta Iranilta, ja sen puuttuessa meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin asettaa uusia pakotteita heitä vastaan”, sanoi USA:n ulkoministeriön edustaja Gonzalo Gallegos.
KUUSI MAATA aikovat pitää konferenssin keskiviikkona päättääkseen seuraavista toimista. Ulko- ja talousministeriön edustajat eivät halunneet ennakoida, mitä uudet pakotteet olisivat. Israelin viranomaiset olettavat, että YK:n turvallisuusneuvosto (UNSC) asettaa edellisten pakotteiden tapaisia rajoituksia, jotka kohdistuvat määrättyihin henkilöihin ja yhtiöihin, mutta ovat laadultaan rajoitettuja. Kuuden maan toimia rajoittaa halu säilyttää yhtenäisyys, mikä särkyy Venäjän ja Kiinan vastuksen vuoksi kovemmista pakotteista.
JP:N ARTIKKELIN mukaan USA uhkaa Irania rangaistustoimilla kertomatta, mitä ne olisivat. Israel alkaa olla kuin kissa pistoksissa, sillä sen keräämien tietojen mukaan Iran oppii kuluvan vuoden aikana kokoamaan ydinpommin , jonka se valmistaisi ensi vuoden puoliväliin mennessä. Aikaa ei siten ole turhiin jaaritteluihin, mitä sanktioitten koventaminen merkitsee. Missään tapauksessa niitä ei saada nopeasti kasaan. (JP)
2. ISRAELIN TURVALLISUUSKABINETTI kokoontunee tänään keskustelemaan ”uudesta realiteetista”, mikä on syntynyt Libanonissa. Tällä tarkoitetaan Libanonin hallituksen päätöstä, jonka sen parlamentti hyväksyi, antaa Hizbullahille oikeuden ”vapauttaa libanonilaisia alueita voimatoimin”. Israelin viranomainen kertoi JP:n toimittajalle, että tämä on saanut aikaan uuden tilanteen, jonka seurauksia on syytä tarkoin harkita. ”Aseitten salakuljetus Syyriasta Libanoniin Iranin avustuksella, ja se tosiasia, että Hizbullah on osa Libanonin hallitusta, pakottavat tutkimaan tilannetta ja muotoilemaan sen mukaisen politiikan.”
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak totesi USA:n vierailunsa yhteydessä, että YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1701 on epäonnistunut eikä ole pystynyt lopettamaan aseitten laitonta salakuljetusta Hizbullahille. Israelin turvallisuuskabinetti käsitteli tilannetta Libanonissa heinäkuun alussa todeten silloin, että Litanijoen eteläpuolella on 2 500 siviiliasussa kulkevaa Hizbullahin jäsentä ja että se on kolminkertaistanut asearsenaalinsa. Sillä on arviolta 40 000 lyhyen ja keskimatkan rakettia Libanonissa.
Turvallisuuskabinetti joutunee toteamaan, että tästä lähtien Libanonin hallitus on vastuussa kaikista Hizbullahin aloittamista vihollisuuksista Israelia kohtaan. (JP, AP)
3. ISRAELILLA on tehokas vastaus Shihab-ohjuksia vastaan, toteaa ilmapuolustuksen päällikkö prikaatikenraali Daniel Milo tiistaina. Hän täsmeni lausuntoaan toteamalla, että Israelilla on sopiva vastaus mihin tahansa ballististen ohjusten aiheuttamaan uhkaan. Hän totesi samalla, että vaikka Iran kertoo maailmalle uusista ohjuskokeiluista, ne eivät kuitenkaan edusta mitään ennen kokematonta uutuutta. ”Mutta me elämme kautta, jolloin vihollinen kiihdyttää ballististen ohjusten uhkauksiaan kaikilla rintamilla”.
VIIME KUUSSA Iran kokeili kehittelemäänsä uutta Shihab-3 ohjusta, jonka kantomatkaksi kerrottiin 1300 km. Tiistaina Iranin uutistoimisto Fars raportoi web-sivullaan, että Shihab-3 ohjukset varustetaan Iranin kehittämällä uudella ohjauslaitteella, mikä oleellisesti parantaa sen osumatarkkuutta, ja joka mahdollistaa sen lennon korjaamisen ilmassa. Lisäksi raportissa kerrotaan, että ohjus on varustettu itsetuhojärjestelmällä, jos se harhautuu kohteestaan.
MILO KERTOI, että Israel suoritti tiistaina harjoituksen Arrow-ohjustentorjunta järjestelmällä IAF:n tukikohdassa Palmachissa. Harjoituksessa simuloitiin, miten järjestelmä toimisi tilanteessa, jossa maata kohti ammutaan lukuisa määrä ohjuksia Syyriasta ja Iranista. Milo totesi jälkeenpäin, ettei ole olemassa 100 %:n järjestelmää. (JP)
4. IRON DOME (Teräskupu) lyhyen matkan rakettien torjuntaan tarkoitettua järjestelmää kokeiltiin eilen. Samalla julkistettiin ensimmäisen kerran siinä käytetty ohjus. Järjestelmää on testattu useaan kertaan, ja kokeet ovat olleet positiivisia. Järjestelmää kehittää Rafael-yhtiö.
Iron Dome järjestelmä on yhtiön ilmoituksen mukaan valmis 2010.
Toinen järjestelmä, Davidin linko (Davids sling) on tarkoitettu keskimatkan ohjuksia ja raketteja varten. Näiden järjestelmien ohella Israel on jatkanut kehittelytyötään Patriot- ja Arrow-järjestelmien tehokkuuden parantamiseksi. Nämä neljä järjestelmää toimivat yhdessä ja takaavat parhaan mahdollisen suojan kaikentyyppisille raketeille ja ohjuksille, joita ammutaan Israelia vastaan.
Davidin linko lienee käyttökunnossa 2012-2013. (Haaretz)
Tarkasteltaessa uutisia Iranin uusista sotakoneista, ne ovat järjestään hyökkäyksellisiä. Israelin kehittämät ovat puolestaan puolustuksellisia. Davidin linko viittaa Sakarian mainintaan: ”Herra Sebaot on suojaava heitä, ja he syövät ja he ”tallaavat” linkokiviä ja he juovat ja pauhaavat niin kuin viinistä ja ovat täynnä, niin kuin uhrimaljat, niin kuin alttarin sarvet.” (Sak.9:15) Jerusalem Bible kääntää kohdan: ”Herra Sebaot puolustaa heitä, ja he tuhoavat ja voittavat (subdue: alistaa valtaansa, voittaa, valloittaa, nujertaa, hillitä, kesyttää, tukahduttaa, saada pysymään kurissa) linkokivillä, he ovat riehakoita kuin viinistä, ja he ovat täytetyt kuin maljat, kuten alttarin sarvet.”
5. IAF SAA sähkö-optisen järjestelmän, nimeltään Sniper (sala-ampuja), jonka asentaminen aloitettiin viime kuussa. Järjestelmä perustuu kahteen kameraan, jotka pystyvät havaitsemaan lentokoneen 70 km:n säteellä tarkkailupisteestä. Järjestelmä koostuu kahdesta kamerasta, joissa on yönäkö. Niiden ansiosta operaattorit pystyvät havaitsemaan satoja kilometrejä tunnissa kulkevia lentokoneita laajalla säteellä.
LAITE on Israelin puolustusteollisuuden (IDI) kehittämä. Se tullaan asentamaan kaikkialle Patriot torjuntaohjuspatterien lähistölle tarkkailemaan vihamielisiä tai epäilyttäviä koneita.
Päätös järjestelmän kehittämiseksi tehtiin siksi, että IAF:n koneet ovat suuresti kasvavassa määrin joutuneet nousemaan ilmaan tarkastaakseen epäilyttäviä lentäviä objekteja. Vuonna 2004 IAF joutui tarkastamaan 2349 kohdetta; vuonna 2006 jo 4977 ja vuonna 2008 luku oli 5743 epäilyttävää kohdetta. Puolustusvoimille annetaan hälytys, jos lähestyvä kone ei tunnista itseään 1000 km:n päässä rajalta. Tämä voi aiheuttaa epäilyksen, että kone on tulossa terrori-iskuun tai se on terroristien valtaama. Vuonna 2007 IAF lähetti koneet ilmaan saatuaan varoituksen Continental Airlinesin koneen lähestymisestä Ben Gurionin kenttää, eikä koneeseen saatu yhteyttä. Järjestelmä tulee suuresti avustamaan ohjustentorjuntaan keskittyneitä IDF:n osastoja tunnistamaan lähestyvän kohteen. (JP)
6. ISRAELIN TURVALLISUUSJÄRJESTÖJEN näkemykset Egyptin tavasta ja tehokkuudesta valvoa ja estää salakuljetusta Siinailta Gazan kaistalle poikkeavat toisistaan. Tämä näkemysten eroavuus sai Israelin neuvottelijan Gilad Shalitin vapauttamis-neuvotteluissa Egyptin välityksellä Amos Giladin pyytämään Shin Betin edustajan mukaan Kairon neuvotteluihin ensi sunnuntaina. Amos Giladin tukena ovat hänen neuvonantajansa David Hanan, joka vastaa puolustusministeriön yhteyksistä Shin Betin kanssa. He tapaavat Kairossa Egyptin tiedustelujohtajan Omar Suleimanin ja hänen avustajansa.
AMOS GILAD haluaisi saada vauhtia neuvotteluihin Gilad Shalitin vapauttamiseksi, jotka eivät ole edistyneet Hamasin hylättyä Egyptin vaatimuksen keskustelujen jatkamiseksi viikko sitten.
SHIN BETIN jäsenen ottamisella mukaan keskusteluihin halutaan osoittaa egyptiläisille Israelin huolen Hamasin aseistautumisen vakavuudesta. Olmert antoi Shin Betin johtajalle Yuval Diskinille tehtäväksi toimia ”erotuomarina” tarkasteltaessa salakuljetuksen määrää. Puolustusministeriön sotilastiedustelulta saamien tietojen mukaan Egypti on tehostanut valvontaansa. Amerikkalaiset asiantuntijat ovat avustaneet rajavalvojia parantamaan asian-tuntemustaan. Eilen Egypti ilmoitti löytäneensä 8 salakuljetustunnelia. Vähän aikaisemmin 5 salakuljettaa tukehtui tunneliin Egyptin räjäyttäessä löytämänsä tunnelin.
Shin Betin mukaan salakuljetus jatkuu lähes entisellään eivätkä egyptiläiset tee voitavaansa sen estämiseksi. Diskin kertoi hallitukselle, että Hamas salakuljetti 4 tonnia räjähteitä, 50 panssarintorjuntaohjusta sekä lukuisasti kiväärejä ja käsiaseita. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- 40 aktivistia 16 maasta aikoo toteuttaa merimatkan Kyprokselta Gazan rannikolle testatakseen Israelin merivoimien Gazan rannikon saartoa. Retken järjestäjä on Free Gaza ryhmä Kaliforniasta. Mukana on myös israelilaisia, palestiinalaisia, 81–vuotias Anne Montgomery, katolinen nunna, sekä Tony Blairin veljen vaimo Lauren Booth. (JP)
- Pääministeri Ehud Olmert aikoo tavata PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin ikään kuin mitään outoa ei olisi tapahtunut tai tapahtumassa. Monet kansaedustajat ovat ihmetelleet, miten toimenpidehallitusta johtava henkilö voi käydä tällaisia keskusteluja. Olmertilla on kuitenkin vakava pyrkimys saada sopimus aikaan, vaikka keskeneräisenäkin, jossa olisi hänen puumerkkinsä.
- Eilen saapui maahan 81-hengen ryhmä Falash-Mura juutalaisia Etiopiasta. Samaan aikaan hallitus teki päätöksen keskeyttää uusien juutalaisten kuljetukset Etiopiasta. Heitä on vielä ainakin 8 700 odottamassa lupaa. (JP)
- 16 tutkijaa neljän maan yliopistosta ja tutkimusinstituutioista, mukana Haifan Technion, Tekninen instituutti, ovat todenneet, että käärmeet ovat todellakin 140 miljoonaa vuotta sitten kulkeneet jaloillaan. Ne ovat kuitenkin menettäneet jalkansa, kuten 1.Mooseksen kirjassa kerrotaan. (1.Ms.3:14) Vain surkastunut lonkkaluu on todisteena tapahtumasta. Tutkijat selittävät, että käärme on samalla joutunut kehittämään terävät hampaat ja joillekin myrkkypussit saaliin kiinni ottamiseksi. Jotkut lajit saalistavat kuristamalla uhrinsa. (JP)
- Galileassa Hulalaaksossa kurjet, jotka eivät ole viitsineet muuttaa pohjoiseen, ovat valtavina laumoina syömässä maanviljelijöitten viljapellot. Viljelijät valittavat, ettei heillä ole keinoja eikä varoja kutsumattomien vieraitten häätämiseksi pois pelloiltaan. (JP)

Tuesday, August 05, 2008

TIISTAI 05.08.08
1. ”MIKSI ne aina tunkee noita heppuja kaupunkiimme”, kyseli palestiinalainen kauppias Jerikossa. ”Miksei Abu Mazen (Mahmoud Abbas) huolinut heitä Ramallahiin?” Hän kertoi, että viimeisen kahden vuoden aikana kaupunkiin lähetetyt Fatahin pyssymiehet aiheuttivat suuria ongelmia. Hän uskoi kaupunkiin lähetettyjen gazalaisten pelottelevan pois viimeisetkin turistit, joten ” joten Allah meitä auttakoon.”
PA:N KORKEA virkailija Ramallahissa selitti, että Abbas pelkäsi gazalaisten pyrkivän joukoittain pois alueiltaan, jos tämän annetaan kehittyä ennakkotapaukseksi. Siksi Abbas halusi lähettää heidät takaisin koteihinsa.
Ahmed Abdel Rahman, Abbasin läheinen avustaja, arveli, että ”alueelliset voimat” tukevat Hamasin operaatioita Gazassa. Hän tarkoitti näillä voimilla Irania ja Syyriaa, vaikka ei halunnut mainita nimiä.
HAMASIN turvallisuusjoukot pidättivät maanantaina Fatahin edustajan Hazem Abu Shanabin Gazan kaistalla. Aiemmin Hamas oli vapauttanut pidättämistään Fatahin jäsenistä 20, niiden joukossa alueen korkein Fatahin virkailija Zakariya al-Agha. (JP)
2. IDF:N TAHOLTA vakuutetaan, että sotilaat yhdessä turvallisuusjoukkojen kanssa valvovat täysin Jerikoa. ”Jokainen normaalista käyttäytymisestä poikkeava ja miten tahansa rikollisuuteen tai terrorismiin sotkeutunut poistetaan sieltä välittömästi”, vakuuttaa siviili-hallinnon johtaja kenraali Yoav Mordechai. Päätös Hilles-klaanin miesten siirtämisestä Jerikoon tehtiin sitkeissä neuvotteluissa Abbasin kanssa sunnuntaina. PA suostui lopulta sijoittamaan heitä tilapäisiin tiloihin Jerikossa lähellä PA:n kansallisen turvallisuuspalvelun päämajaa. Eilen siirrettiin 87 Hilles-klaanin jäsentä kahdella linja-autolla.
35 lähetettiin Gazaan sunnuntaina Abbasin vaatimuksesta, mutta operaatio keskeytettiin, kun ilmeni, että Hamas pidätti heidät välittömästi. Kuitenkin 25 halusi palata Gazaan. Kaikkiaan 188 Hilles-klaanin jäsentä pakeni Hamasin turvallisuusjoukkoja Israelin puolelle. Abbas vaati aluksi, että vain haavoittuneet hoidetaan Israelissa ja viisi johtomiestä siirretään Ramallahiin, niiden joukossa klaanin johtaja Ahmed Hilles, joka sai luodin jalkaansa IDF:n ja Hamasin joukkojen välisissä tulitaisteluissa rajan ylityspaikalla. (JP)
3. HAMASIN EDUSTAJA Gazassa kertoi median edustajille, että ”Fatahin viimeisen linnoituksen kukistuminen Gazassa antaa selkeän viestin kaikille siitä kiinnostuneille.” Jerikoon sijoitetut 87 Hilles-klaanin jäsentä asuvat siellä tilapäismajoituksessa, kunnes heille löydetään pysyvät asuintilat. Viisi klaanin johtomiestä saavat asua edelleen Ramallahissa, jonne heidät siirrettiin Abbasin luvalla.
HAMASIN PUHEMIES Islam Shahwan kertoi taistelujen loputtua Hilles-klaanin hallitsemassa Gazan Shijaiyeh lähiössä, että se oli hänen uskoakseen viimeinen Fatahin linnake Gazassa. Kaikkiaan 100 klaanin miestä pidätettiin kuulusteluja varten. Taisteluissa kuoli 11 ihmistä ja satakunta haavoittui. Hamas kehuu takavarikoineensa suuren määrän aseita, kranaatteja, maamiinoja, rakettikranaatteja ja rynnäkkökiväärejä. Joukko klaanin asukkaita meni taistelujen tauottua kaduille Fatahin keltaisia lippuja heilutellen, minkä he uskoivat ärsyttävän Hamasin pik-up-autoilla partioivia turvallisuusjoukkoja. Hamasin poliisi sanoi tutkivansa asukkaitten valituksia, että Hamasin joukot olivat ryöstelleet heidän kotejaan.
POLIITTINEN analysoija Hani Busnus kertoi medialle, ettei Fatahia voida sivuuttaa Gazassa, sillä ainakin 30-40 % kansasta kannattaa Fatahia. (Ynet)
4. ISRAEL kielsi toukokuussa seitsemältä gazalaiselta opiskelijalta oikeuden päästä haastatteluun viisumihakemusta varten USA:n konsulaattiin Jerusalemissa, koska USA ei tunnusta Hamasin hallitusta Gazassa eikä sillä ole diplomaattiedustusta siellä. Heille oli myönnetty Fullbright stipendit, joiden turvin he halusivat matkustaa opiskelemaan Yhdysvaltoihin. Ulkoministeri Rice tarttui asiaan ja painosti Israelia sallimaan neljän opiskelijan pääsyn Jerusalemin konsulaattiin. Kolme muuta haastateltiin konsulaatin toimesta Gazan rajalla. USA oli jo ehtinyt peruuttaa stipendit, mutta Ricen vaatimuksesta ne myönnettiin uudelleen.
VIIMEISEN uutisen mukaan Rice ilmoittaa, että kaikkien seitsemän opiskelijan USA:n viisumit on peruutettu hänen saamiensa uusien tietojen vuoksi. USA:n ulkoministeriön edustaja Gonzalo Gallegos kertoi journalisteille, että ministeriö halusi tutkia tarkemmin opiskelijoitten viisumianomuksia, ja sen perusteella peruutti neljän opiskelijan viisumin. Hän ei halunnut kertoa, mitä uusia tietoja ministeriö sai, mutta ne luultavasti perustuvat niihin selvityksiin, joiden perusteella Israel kielsi heiltä oikeuden päästä Jerusalemin konsulaattiin. Yksi opiskelijoista oli jo ehtinyt matkustaa Dallasin lentokentälle, jossa hänelle vasta kerrottiin viisumin peruuttamisesta. Hän joutui palaamaan Jordaniaan. (Ynet)
5. PUOLUSTUSMINISTERI, Labourin puheenjohtaja Ehud Barak lupasi puolueensa tilaisuudessa maanantai-iltana Jerusalemissa, että ”lohdutukseksi niille, jotka kaipaavat IDF:n ratsioita Gazassa, hän voi kertoa, että ne tulevat toistumaan”. Hänen puheensa oli suurelta osin tarkoitettu varoitukseksi kilpailijoilleen Kadimassa ja Likudissa, joitten johtajat samoin kuin hänkin havittelevat pääministerin ja kansanjohtajan paikkaa Israelissa. Barak heittäytyi runolliseksi hakien esimerkkejä ”kirjallisuudesta ja show-bisneksestä, jossa on mahdollista vaihtaa juontaja tai jonkun heimon johtaja tai jopa tuomarit etsittäessä uusia tähtiä, mutta todellisessa myrkyssä merellä kokenut kapteeni on tarpeen”.
BARAK EI ole Knessetin jäsen eikä hän siten voi päästä pääministerin paikalle muuten kuin vaalien kautta. Labourin kannatus on kuitenkin edelleen kovin vähäinen, 14-17 kansan-edustajan luokkaa, eikä sillä pääse kisaamaan pääministerin paikasta. Mutta Barak oli toiveikas ja uhkui varmuutta, että ”kuten Hillary Clintonin kannatusluvut olivat alussa vähäiset, ne nousivat kampanjan aikana”. Barak uskoo Labourin uuteen tulemiseen. (Haaretz)
6. HOMESH ENSIN liikkeen yksi johtaja Boaz Haetzni kertoo, että järjestö valmistautuu palaamaan Gazan kaistalle rakentaakseen IDF:n tuhoamat juutalaiskylät siellä. Haetzni vakuuttaa, että ”kaikki valmistellaan etukäteen, emmekä tarvitse kenenkään lupaa hankkeemme toteuttamiseksi. Me toimimme kuten Kfar Etzionin asuttajat 1967, jotka palasivat tuhotuille asuinsijoilleen ja aloittivat rakentamisen siellä”.
Järjestön johtajat uskovat, että IDF:n suuria operaatio alkaa pian, on vain ajan kysymys koska se tapahtuu. He kertovat, että kymmeniä perheitä, jotka karkotettiin Netzer Hazanista ja Gush Etzionista, ovat ilmoittaneet halukkuutensa liittyä uuteen siirtolaisjoukkoon, sanoo järjestön Netzer Hazanin uudelleenasuttamista suunnittelevan joukon koordinaattori Aviel Tokar. Ainoa heitä pidättelevä tekijä on turvallisuus, mutta he aikovat mennä Gazaan heti IDF:n joukkojen perässä. Järjestön tiistaiksi suunnitellussa kokouksessa on tarkoitus julkistaa sen toimintasuunnitelma, jonka keskeinen kysymys on paluu sekä Gazasta että Samariasta karkotettujen juutalaisten asuinsijoille ja rakentaa ne uudelleen. (Haaretz)
7. UUTISOTSIKOITA
- Kadiman kokouksessa eilen illalla tehtiin päätös, ettei puheenjohtajakilpaan osallistujan tarvitse antaa vakuutusta pysyä puolueessa senkin jälkeen, kun ei pärjää kisassa. Tzipi Livni on julkisesti vihjaillut eroavansa puolueesta, jos häntä ei valita puolueen johtoon. Livni käyttäytyy hemmotellun lapsen tavoin, joka oikuttelee ja uhkailee, jos ei saa haluamaansa.(JP)
- Korkein oikeus ei uskaltanut antaa selvää vastausta journalisti Yoav Yitzhakin anomukseen, että oikeuttaisi oikeuskansleri Mazuzin päättämään lomauttaa pääministeri Olmertin toistaiseksi. Oikeus kuitenkin vihjaili, että Mazuz voi todellakin tehdä tällaisen päätöksen, jos ilmenee, että Olmert ei suostu poliisin suorittamiin kuulusteluihin tai häiritsee niitä tavalla tai toisella. Edellinen kansallisen rikostutkimusryhmän johtaja apulaiskomentaja Boaz Guttman pitää oikeuden päätöstä hupijuttuna, koska Olmert on tehnyt ja tekee kuulustelujen häiritsemistä kaiken aikaa. Hän katsoo, että korkein oikeus pelkää asemansa puolesta eikä siksi halunnut antaa selvää päätöstä.(JP)
- Adam-juutalaisyhteisö Jerusalemin pohjoispuolella on valmis ottamaan Migronin kylän 45 juutalaisperhettä, jos he pääsevät sopimukseen heidän uudelleen sijoittamisestaan, kertoo Adamin johtaja Nissim Dahan. Hän kuitenkin esittää toiveensa, että perheet voisivat asua nykyisellä paikallaan. Migron sijaitsee turva-aidan takana, vaikka se on aivan Jerusalemin lähellä. Asukkaat ovat vaatineet, että Jerusalemin piirioikeus antaisi päätöksen, jonka mukaan alue kuuluu ns. hylättyyn omaisuuteen eikä ole palestiinalaisten yksityisomaisuutta. Asiaa on pyöritelty kuukausikaupalla eikä yhteis-ymmärrystä asukkaitten ja valtion ja toisaalta IDF:n kanssa ole löydetty. (JP)
- Israel tarjoutuu avustamaan korkea-teknisen aidan rakentamisen Rafahin kohdalle entisen gazalaisten hajottaman tilalle. Egypti ei ole vielä vastannut Israelin tarjoukseen. (INN)
- Israelin timanttiagentit Afrikan länsirannalla sanovat asuvansa Hizbullah-maassa, sillä timanttien liiketoimintaa alueella hoitavat libanonilaiset, jotka avoimesti avustavat Hizbullahia. Äskeinen varoitus Hizbullahin mahdollisesta iskusta Länsi-Afrikassa lienee tarkoitettu siellä toimivia timanttiagentteja vastaan. (Haarez)
- Jerusalemin liepeillä sijaitsevan Ramat Rachel kibbutsin kyyhkysluolasta löydettiin maahan kaivettu keramiikkapata, jossa oli viisitoista suurta toisen Temppelin aikaista (535-70 eKr.) kultarahaa. Ne oli ilmeisesti haudattu kiireessä paremman paikan puutteessa. Sellaisia rahoja käytettiin Temppelissä, mutta koska Temppeli oli hävitetty, rahat piilotettiin maanalaiseen kyyhkysluolaan (columbarium). Kibbutsin vanhat rauniot ovat askarruttaneet tutkijoita, mihin rakennuksia käytettiin. Eräs arvio on, että assyrialaiset käyttivät niitä tukikohtanaan ja viljan säilyttämiseen. (Haaretz)

Monday, August 04, 2008

MAANANTAI 04.08.08
1. ”LIBANONIN HALLITUS, jota entinen UNIFIL:n neuvonantaja Timur Goksel kuvaa ”kiihkeän Hizbullahin vastaiseksi” ja jota johtaa huomattavaa lännen tukea nauttiva enemmistö, on allekirjoittanut päätöksen, joka takaa Hizbullahille oikeuden määrättyihin toimiin ilman hallituksen suostumusta. Se myös lopettaa kuvitelmat Hizbullahin riisumiseksi aseista. Se varmistaa Hizbullahin sotilaalliset toimet”, Goksel toteaa JP:n artikkelin mukaan. Ministerineuvoston päätös on tarkoitus esittää Libanonin parlamentin hyväksyttäväksi lähipäivinä. Tekstin mukaan Hizbullah saa oikeuden ”vapauttaa tai palauttaa miehitetyt maat”.
ISRAELIN hallituksen edustajat katsovat, että tästä lähtien Israel voi pitää Libanonin hallitusta osallisena ja vastuullisena Hizbullahin hyökkäyksiin Israeliin. Hallitus aikoo aloittaa PR-kampanjan maailmalla lähtien tältä pohjalta.
LIBANONIN KAKKOSSODAN aikana kansainvälinen painostus esti Israelia iskemästä Libanonin infrastruktuuria vastaan, sillä Libanonin hallitusta ei pidetty syyllisenä IDF:n sotilaitten Eldad Regevin ja Ehud Goldwasserin kaappaamisen, vaan sen suoritti Hizbullahin kommandoyksikkö. Eräs Libanonin parlamentin riippumaton jäsen tulkitsi päätöksen sanamuotoa siten, että ”vastarinta” on valtion oikeus eikä jonkun erikoisryhmän. Hän haluaa päätökseen lisäyksen, että ”vastarinta tulee tapahtua valtion alaisuudessa”.
Päätösluonnoksessa vakuutetaan ”Libanonin, sen kansan, armeijan ja vastarintajärjestön, oikeutta vapauttaa tai palauttaa miehitetyn Shaba Farmin (Mount Dov), Kafr Shba kukkulat ja libanonilaisen osan Ghajarin kylästä, ja puolustaa Libanonia kaikkia hyökkäyksiä vastaan kaikin laillisin ja mahdollisin keinoin.” (JP)
2. IDF PALAUTTI eilen Abbasin vaatimuksesta 30 Gazasta paennutta Hilles-klaanin jäsentä takaisin Gazaan. Hamasin turvallisuusjoukot pidättivät heidät välittömästi. Abbas antoi ensin pakolaisille luvan siirtyä Juudean ja Samarian alueille, mutta hän peruutti sen välittömästi. Loput 180:stä pakolaisesta ovat edelleen Israelin alueella, osa heistä kuten klaanin 56-vuotias johtaja Ahmed Hilles, vietiin sairaalaan saamiensa vammojen vuoksi. Abbas vakuutti puolustusministeri Ehud Barakille, ettei pakolaisten palauttamisesta Gazaan ole mitään vaaraa, mutta Ahmed Hilles vakuuttaa, että jos hän palaa Gazaan, hänen henkensä on vaarassa. Hän haluaa muuttaa toistaiseksi Länsirannalle. Hän kertoo, että Hamasin joukot tulittivat heidän kotejaan raketein ja kranaatein ja uhkasivat surmata kaikki klaanin johtajat. ”He jopa estivät ambulansseja hakemaan haavoittuneita ja käyttivät niitä miestensä kuljettamiseen alueelle. Osa heistä käytti maanalaisia tunneleita päästäkseen alueemme keskelle”, Ahmed Hilles kertoo.
KRANAATIN sirpaleesta olkaan haavoittunut 28-vuotias Shadi Hilles kertoo piileskelleensä Shajayiehin lähiössä Hamasin joukkojen tunkeuduttua heidän alueelleen. ”Hamas surmaa minut välittömästi. On varma kuolemantuomio palauttaa meidät takaisin Gazaan. Toivomme, että voisimme asua toistaiseksi Länsirannalla.”
3. JP:N KOLUMNISTI Calev Ben-David analysoi tilannetta Gazassa ja vertaa sitä muihin hallituksiin Länsirannalta Libanoniin. Hän selaa ensin muutamia historian esimerkkejä todeten, että Hamas vaatii nyt kaikkien sen hallintoalueella toimivilta järjestöiltä ehdotonta kuuliaisuutta Hamasin hallitukselle, päinvastoin kuin Jasser Arafat, joka salli Hamasin pitää aseensa ja toteuttaa omia päätöksiään. Ben-David viittaa myös Ben Gurioniin, joka 1948 itsenäisyyssodan ollessa vielä käynnissä, määräsi upotettavaksi Beginin johtaman Irgunin aselaivan Altalenan. Tämä tapaus on vieläkin tuskallinen ja ristiriitainen, koska Ben Gurionin päätös oli petollinen ja perustui ilmeisesti vääristeltyihin tietoihin. Osa aseista oli tarkoitettu Haganalle. Ben-David toteaa kuitenkin, että kaikesta Hamasin hallituksen arvostelusta huolimatta Gazan kaista edustaa paremmin hallittua itsenäistä aluetta kuin Israelista pohjoiseen sijaitseva alue, jota kutsutaan Libanoniksi. Siellä äskettäin valittu presidentti Michel Suleiman menetti lopunkin 2005 vaalien tulosten uskottavuudesta suostumalla antamaan Hizbullahille itsenäisen oikeuden käydä sotia ja aiheuttaa ulkopuolisia selkkauksia hallituksen nimissä ja luvalla. Ben-David uskoo, että Bashar Assad ja Mahmoud Ahmadinejad voivat onnitella toisiaan suotuisasta kehityksestä Hamasin ja Hizbullahin valvomilla alueilla. Hän katsoo, että nämä järjestöt käyttävät tilapäistä rauhan aikaa asemiensa vahvistumiseen valmistautuessaan uusiin hyökkäyksiin Israelia vastaan. (JP)
4. MIKSI ABBAS ei halua Gazan pakolaisia Juudeaan ja Samariaan, kyselee Kh A Toameh JP:n artikkelissaan. Hän luettelee useitakin syitä. Ensiksi Fatah ei halua, että sitä tukevat asukkaat pakenevat Gazasta ja jättävät maan Hamasille, Toiseksi klaani tunnetaan itsenäisyydestään. Sillä oli omat aseet ja aseverstaita, joissa se valmisti yksinkertaisia aseitaan. Kolmanneksi klaanin jäsenet harjoittivat kaikenlaisia laittomia toimia, murhia, raiskauksia ja kiristystä, kertoo Toameh Gazan asukkaitten todenneen. Neljänneksi aiemmin Gazasta Länsirannalle paenneet eivät ole saaneet suosiollista vastaanottoa paikallisten asukkaitten taholta, jotka vierastavat ja epäilevät heitä, eivätkä he ole tervetulleita muissakaan arabimaissa. Pakolaisten on vaikeaa löytää asuntoa Länsirannalta.
TOAMEH arvioi, että tässä on tarpeeksi syitä, miksi Abbas ei halua lisää Gazan asukkaita kuljeskelemaan Ramallahin, Nablusin ja Betlehemin katuja. (JP)
5. IHMISOIKEUSJÄRJESTÖ ACRI esitti voimakkaan vastalauseen IDF:n päätökselle palauttaa Gazasta paenneet 180 Hillea-klaanin jäsentä takaisin Gazaan. Järjestön edustaja kertoo, että pakolaisia odottaa kuolema Gazassa, eikä siten voida pakottaa palaamaan sinne. Päätös palauttamisesta perustui alun pitäen Mahmoud Abbasin vastustuksekseen heidän päästämisekseen Länsirannalle.
Viimeisten uutisten mukaan Abbas on kuitenkin muuttanut mieltään ja sallii heidän kuljettamisen Ramallahiin. IDF ehti palauttaa heistä 30 eilen, mutta havaittuaan, että Hamasin turvallisuusjoukot pidättivät heidät, operaatio keskeytettiin, mutta sitä oli tarkoitus jatkaa tänään. Nyt Abbasin suostumuksesta jäljellä olevat n. 150 miestä, naista ja lasta, kuljetetaan Ramallahiin, paitsi ne, jotka tarvitsevat vielä sairaalahoitoa.
6. TURVALLISUUSVIRKAILIJAT antoivat varoituksen, että Hizbullah suunnittelee hyökkäyksiä juutalaisia asukkaita ja heidän laitoksiaan vastaan Länsi-Afrikassa. Hyökkäykset on tarkoitettu kostoksi Hizbullahin sotilasjohtajan Imaad Mughniyehin salamurhasta, josta se syyttää Mossadia, vaikka se on kiistänyt osallisuutensa. Varoituksessa todetaan, että hyökkäykset voivat tulla myös sellaisina, ettei Hizbullahin peukalonjälki näy niissä kansain-välisen kohun estämiseksi. Heinäkuun 18. 1994 pommi-iskut repivät AMIA:n talon Buenos Airesissa Argentiinassa. Iskussa kuoli 85 ihmistä ja haavoittui sadoittain.
Kaikki epäillyt olivat paikallisia, mutta todellisia teon suorittajia ei tavoitettu.
Pari vuotta myöhemmin Israelin lähetystö Buenos Airesissa joutui terroristin pommi-iskun kohteeksi. Siinä sai surmansa 29 ja haavoittui 242. Teon suorittajia tai sen suunnittelijoita on vaikea saada kiinni, mikä on osoittautunut erityisen vaikeaksi Argentiinassa.
Israel ei kuitenkaan ole antanut matkustusrajoitusta Länsi-Afrikkaan matkustaville israelilaisille, kuten edellisissä tapauksissa, mutta kehottaa varovaisuuteen. (Haaretz)
7. LIKUD-PUOLUEEN puheenjohtaja Binyamin Netanyahu syyttää päähallituspuoluetta Kadimaa siitä, että se on ensimmäinen juutalainen hallitus, joka on valmis luovuttamaan pääkaupunkinsa viholliselle, jopa pahimmalle niistä. Hän puhui rabbi Kook Instituutin perustamisen 70-vuotisjuhlilla. Tilaisuudessa oli myös entinen päärabbi ja Shas-puolueen hengellinen johtaja rabbi Ovadia Yousef , joka esitti ylisteleviä lausuntoja Netanyahusta kutsuen häntä ”rakkaaksi, rakastetuksi ystäväksi, joka tekee suuria tekoja Toran hyväksi”. Tilaisuudessa olivat läsnä myös molemmat hallitsevat päärabbit.
KADIMAN taholta Netanyahua syytettiin Hebronin luovuttamisesta PA:lle ja todettiin, että Netanyahu tulisi luovuttamaan Jerusalemin kuten Hebroninkin.
KADIMAN JÄSENET ovat käärmeissään ulkoministeri Tzipi Livnille, ettei tämä ole antanut lupausta pysyä puolueensa jäsenenä, vaikka hän häviäisikin puheenjohtajakilvan. Livni yrittää vakuuttaa, että ”hän pystyy kokoamaan kaikki rauhaa kannattavat puolueet taakseen”. Hän myös yrittää vakuuttaa, että hän edustaa Sharonin perinnettä parhaimmillaan, mutta Sharonia lähellä olleet ns. Sycamor-farmi klubissa kiistävät tämän todeten, että Livni kutsuttiin mukaan vain siksi, että hän edusti oikeusministeriötä, mutta ei kuulunut Sharonin uskottuihin.
LIIKENNEMINISTERI Shaul Mofaz lupaa koota laajan yhteishallituksen heti, kun hänet valitaan Kadiman puheenjohtajaksi. Hän myös toteaa yhä uudelleen, ettei maalle ole edullista pitää Knessetin vaaleja lähiaikoina. Tämän voi ymmärtää siten, että Kadiman 29 parlamentti-jäsenen luku putoaisi radikaalisti uusissa vaaleissa. Monet puolueen kansanedustajat menettäisivät paikkansa ja puolue johtoasemansa hallitusta muodostettaessa. (Haaretz)
8. UUTISOTSIKOITA
- Iran kokeili uutta meriohjusta, jonka kantomatka on 300 km. Vallankumous-armeijan edustaja kehuu, että se pystyy tuhoamaan minkä tahansa aluksen.
- IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Gabi Ashkenazi kertoi uusien alokkaitten vastaanottotilaisuudessa, että IDF tuo sotilaansa kotiin kaikista olosuhteista. Hän kertoi, että IDF tietää Gilad Shalitin olinpaikan ja ketkä häntä pitävät panttivankinaan. Panssarivoimien komentaja Agai Yehezkel sanoi, ettei Hizbullah ole mikään vastustaja IDF:lle, ja jos se hyökkää, se tulee yllättymään IDF:n valmiudesta. ”Panssarivoimat ovat tässä avainasemassa”. (Haaretz)
- Kuningas Davidin kaupunki on arkeologien kultakaivos. Kolme vuotta sitten sieltä löydettiin sinetti, jonka omistaja kirjoituksen mukaan oli Yuchal ben Shlemiyahu, joka oli tärkeä mies kuningas Sidkian hovissa. Äskettäin löydetty sinetin omistaja oli Gedaliyahu ben Pashur, josta Jeremia puhuu kirjassaan. Molemmat miehet palvelivat Sidkian hovissa 597-586 eKr. (Jer.38:1-4)(INN)

Sunday, August 03, 2008

SUNNUNTAI 03.08.08
1. HAMASIN TURVALLISUUSJOUKOT hajottivat lauantaina rajuissa taisteluissa Gazan kaupungin Shajayiehin lähiössä sijainneen Fatahia tukeneen Hilles-klaanin tukikohdan. Taistelut alkoivat Hamasin vaatiessa, että klaani luovuttaa yhdeksän päivää sitten Gazassa tehtyyn pommi-iskuun epäillyt, jossa kuoli viisi Hamasin aktivistia ja 7-vuotias lapsi. Satoja Hamasin pyssymiehiä suoritti kotietsintöjä klaanin jäsenten kodeissa, mutta klaanin johto kieltäytyi luovuttamasta Hamasin vaatimia miehiä.
TAISTELUISSA kuoli kuusi Hilles-klaanin jäsentä ja kolme Hamasin miestä, yli 90 haavoittui. Lopulta klaanin jäsenet antautuivat suojellakseen lapsiaan, koska Hamasin miehet tulittivat heidän kotejaan kiväärein ja panssarikranaatein. Piiritystä kesti viisi päivää.
Ainakin 12 haavoittuneista oli alle 15-vuotiaita. Hamasin sisäministeriön edustaja Ihab al-Ghissin sanoi, että yli 100 klaanin jäsentä vietiin kuulusteltaviksi. Hamasin turvallisuusjoukot löysivät suuren määrän aseita, joukossa rakettikranaatteja ja dynamiittia. Hamasin poliisin edustaja Islam Shaheen kertoi, että he löysivät asetehtaan, jota klaanin jäsenet ja Fatahin entiset turvallisuusupseerit pyörittivät.
YLI 180 klaanin jäsentä pääsi pakenemaan Gazasta, ja he tulivat aseineen Israelin rajalle, jossa he luopuivat aseistaan ja pyysivät lupaa päästä rajan yli. Jotkut heistä olivat haavoittuneita; pääosa oli miehiä, mutta myös naisia ja lapsia oli heidän joukossaan. He tulivat viiden aikaan iltapäivällä taistelujen kestettyä aamuviidestä koko päivän. Yhdeksän aikaan illalla kaikki oli tarkastuksen jälkeen päästetty Israelin puolelle. Hamasin pyssymiehet tulittivat rajan yli paenneita kiväärein ja kranaatein, mihin sotilaat vastasivat.
HILLES-KLAANIN johtoon kuuluva Ahmed Hilles oli haavoittunut jalkaan IDF:n sotilaitten ja Hamasin pyssymiesten välisessä tulituksessa. (JP)
2. FATAHIN JOHTO Ramallahissa syyttää Hamasia massamurhasta viattomia ihmisiä kohtaan. ”Tämän tarkoituksena on hyvin suunnitellun ohjelman mukaan levittää hajaannusta palestiinalaisten keskuuteen”, sanoo Fatahin virkailija Fahmi Zaarir. Toinen Fatahin virkailija Samir Mashharawi syyttää Hamasia ”sotarikoksista inhimillisyyttä vastaan”. Fatah pyysi sekä Egyptiä että arabivaltioita lopettamaan verenvuodatuksen Gazassa.
NABLUSISSA ryhmä al-Aksan pyssymiehiä pidätti Hamasin korkean edustajan Muhammad Ghazzalin uhaten teloittaa hänet, ellei Hamasin turvallisuusjoukot lopeta hyökkäyksiään Hilles-klaania vastaan. Hänet vapautettiin myöhemmin vahingoittumattomana.
HAMASIN turvallisuusjoukot pidättivät Gazassa Fatahin johtoon kuuluvia henkilöitä, heidän joukossaan oli Zakariya al-Agha, PLO:n hallituksen jäsen. Hamasin edustaja sanoi, että pidätykset tehtiin vastapainona sille, että Fatahin poliisit pidättivät 200 Hamasin jäsentä Juudeassa ja Samariassa. Mahmoud Abbas antoi myöhemmin käskyn vapauttaa heidät, mutta Hamas valittaa, että vain osa heistä on vapautettu. (JP)
3. HAMASIN TAHOLTA kerrotaan, että operaation tarkoituksena on osoittaa, ettei Hamas salli enää itsenäisiä, Hamasista riippumattomia aseellisia ryhmiä Gazan kaistalla. JP:n kolumnisti Kh A Toameh näkee tässä ”taas yhden naulan lisää Fatahin arkkuun Gazassa.” Hän toteaa. ettei Fatah ole pystynyt rakentamaan pysyviä tukikohtia Gazan kaistalle Hamasin kaapattua vallan siellä. Vain yksi vahva itsenäinen klaani on jäljellä Gazassa. Tämä on tunnettu Dughmush-klaani, jonka sisällä toimii ääri-islamilainen joukko Army of Islam (Islamin armeija). Tämä joukko on syyllistynyt lukuisiin pommi-iskuihin varsinkin länsimaisesti toimiviin ravintoloihin ja kahviloihin sekä toimien eräänlaisena ”siveyspoliisina” tarkkaillen nuorten seurustelua ja tyttöjen pukeutumista pahoinpidellen niitä, jotka sen mielestä käyttäytyvät tai pukeutuvat säädyttömästi.
HAMAS syyttää sekä Israelia että Yhdysvaltoja yrityksistä sen vallan murtamiseksi Gazassa. Boikotista ja saarrosta huolimatta Hamasin valta Gazassa ei osoita hajaannuksen merkkejä, päinvastoin sen ote on lujittunut kaiken aikaa, mistä eiliset taistelut olivat osoituksena. (JP)
4. HAMASIN joukot ampuivat lauantaista lähtien yhdeksän kranaattia Gazasta Israelia kohti, mutta vain kolme niistä tuli turvallisuusaidan yli. Hamasin pyssymiehet myös tulittivat IDF:n partioita aidan läheisyydessä, mihin sotilaat vastasivat. Kukaan ei haavoittunut. Peläten uusia yhteenottoja Hamasin joukkojen kanssa IDF lähetti turvallisuus-aidan läheisyyteen vahvistusjoukkoja Nahal Oz kibbutsin lähelle, josta lähetettiin hätäapuryhmä paikalle, koska pelättiin Hamasin aloittavan rakettitulen Israelin puolelle.
Tilanne näytti rauhoittuvat turvallisuusaidan läheisyydessä käytyjen Hamasin ja Hilles-klaanin välisten taistelujen jälkeen. Nahal Oz kibbutsissa kuultiin kivääri- ja kranaattitulitus Gazassa, mutta kibbutsin asukkaille ei annettu varoitusta mennä suojahuoneisiin.
5. ISLAMILAISEN LIIKKEEN (Islamic Movement) eteläinen haara piti perjantai-iltana vuosittaisen kokouksena Kafr Karan jalkapallokentällä. Tuhansia liikkeen kannattajia kokoontui tilaisuuteen kaikkialta maasta kunnioittaakseen ”Muhammadein matkaa kaukaisimpaan moskeijaan (al-Aksa), josta hän karautti riikinkukkopyrstöllä ja naisen kasvoilla varustetulla siivekkäällä al-Bura ratsullaan taivaaseen”. Muhamettilaiset valloittivat Jerusalemin v. 638 Muhammedin v. 632 tapahtuneen kuoleman jälkeen. Jos Temppelivuorella oli silloin jokin kulttirakennus, se oli bysanttilainen kirkko.
TILAISUUTEEN kokoontunut väki erottautui siveästi miesten ja naisten osastoihin, naisten ollessa pukeutuneina perinteisiin mustiin arabiasuihin. Lapset heiluttivat Islamin vihreitä lippuja ja hijab-asuihin pukeutuneet nuoret naiset myivät suurikokoisia ”Palestiinan karttoja ennen naqbaa”, eli katastrofia, jona palestiinalaiset pitävät Israelin itsenäistymistä 1948.
PAIKALLE SAAPUNEET poliitikot ja sheikit vaativat ”muslimien tukea veljilleen territorioissa, puolustamaan al-Aksa moskeijaa sekä taistelemaan oikeuksiensa puolesta Israelissa”.
LIIKKEEN PERUSTAJA sheikki Abdullah Nimr Darwish sanoi puheessaan kansalle, että ”palestiinalaisilla on oikeus valita vaaleilla Hamasin edustaman vastarinnan ja Fatahin edustamien neuvottelujen välillä”. Hän vaati välittömiä vaaleja, joissa kansa saa valita Abbasin ja Haniyehin välillä.
ISLAMILAINEN LIIKE, sekä sen eteläinen että pohjoinen haara, tekee lujasti työtä laillisin perustein muslimien sosiaalisen aseman parantamiseksi aina siellä, missä hallituksen talous-politiikka jättää aukkoja. Täten ne rakentavat terveysklinikoita ja jopa sairaaloita, kuten Umm el-Fahmiin, kauppakeskuksia, tukevat alipalkattuja opettajia ja perustavat urheiluseuroja ja rakentavat kenttiä urheilua harrastaville. Vaikka Israelin lainsäädäntö ja politiikka suosii juutalaisia määrättyyn rajaan saakka, muslimien sosiaalinen ja yhteiskunnallinen asema Israelissa on parempi kuin missään arabimaassa. (JP)
6. SYYRIAN presidentti Bashar Assad matkusti eilen kaksipäiväiselle viralliselle vierailulle Iraniin. Israelin viranomaiset torjuvat suoralta kädeltä Syyrian ilmoituksen, että Assad pyrkii taivuttamaan Iranin presidenttiä alistamaan ydinohjelmansa kansainväliseen tarkkailuun. Ydinsuunnitelma on keskusteluissa mukana, mutta Assad tuskin katsoo vaivan arvoiseksi edes yrittää vaikuttaa Iranin korkeimman johdon päätöksiin. Assad antoi tätä koskevan lupauksen Ranskan presidentti Nicolas Sarkozylle osallistuessaan Välimerenmaiden kokoukseen Pariisissa viime kuussa.
ISRAELIN diplomaattilähteiden mukaan Assadin Teheranin vierailun varsinainen aihe on vahvistaa maitten välisiä suhteita. Syyrian virallinen uutistoimisto Sana kertoo, että maitten väliset taloudelliset suhteet ovat jo poikineet tusinan verran projekteja Syyriassa, arvoltaan 896 miljoonaa USD. Uutistoimisto kertoo edelleen, että taloussuhteita on tarkoitus kehittää edelleen siten, että yhteiset investoinnit nousevat yli kolmeen miljardiin USD tulevienvuosien aikana. Israelissa todetaan, että Syyrian pahoin jälkeenjäänyt talous nojaa kehityksessään raskaasti Iranin varaan.
Syyrian ja Iranin lähentyminen entistä tiiviimmin yhteen asettaa Olmertin ajamat ”rauhankeskustelut” Syyrian kanssa entistä oudompaan valoon. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- SAKSA ei aio perääntyä 100 miljardin Euron kaasusopimuksestaan Iranin kanssa. Tämä torpedoi lopullisesti sanktioiden koventamisen Irania vastaan.
- Olmertin solmiman ”vankienvaihtosopimuksen” mukaan Israel vapauttaa viisi Hizbullahin jäsentä. Yleisönosastossa vaaditaan heidän teloittamistaan.(JP)
- Knessetin sisäinen komitea pyrkii saamaan Golanin luovuttamista edeltävän kansanäänestystä tarkoittavan lakiesityksen esityskuntoon Knessetin palattua kesälomaltaan elokuun loputtua. (JP)
- Knessetin puhemies Dalia Itzik pelkää Kadima-puolueen hajoamista puheenjohtajakilvan kiihtyessä Livnin ja Mofazin välillä. Livni on edelleen suositumpi Kadimassa kuin Mofaz. Itzik esittää, että puolueen johtosääntöä muutetaan siten, että vaalissa toiseksi jäänyt saa apulaispääministerin paikan. Mofaz kuitenkin uskoo vahvasti, että hän lopulta hakkaa Livnin vaaleissa. Yedior Aharonot lehden teettämässä gallupissa Netanyahu voittaisi yleisvaalit oli kumpi tahansa Kadiman johdossa. Labourin kannatus on 17 – 20 %. Maariv-lehden gallupin mukaan Likudin kannatus olisi 39.5 % (48 edustajaa) ja Kadiman 14.5 % (17 edustajaa). Labour saisi alle 20 % äänistä (24 edustajaa).
- Anti-semitismi on noussut Englannissa selvästi, 21 % vuoden alusta lähtien. Tämä trendi on havaittavissa varsinkin korkeamman opetuksen laitoksissa. Hyökkäykset ovat useimmiten verbaalisia, vihaviestejä ja anti-semiittisiä grafiitteja. Fyysiset hyökkäykset vähenivät 24 % edellisvuodesta.(JP)
- Gazasta paenneet Fatahin jäsenet palautetaan sopimuksen mukaan Gazaan.
- Syyrian presidentti Assadin tärkein neuvonantaja ja yhteysmies Hizbullahin kanssa Muhammed Suleiman sai surmansa sala-ampujan luodeista Tartossa perjantai-iltana. Ampujan henkilöllisyydestä ei ole tietoa. (Ynet)
Säätilat, Jsm: Su: 20-31; Ma: 20-31: Ti: 19-29; Ke: 18-28 C-astetta, aurinkoista.