Friday, August 01, 2008

PERJANTAI 01.08.08
1. MEDIASOTA Israelin tulevansa pääministeristä ja johtajasta alkoi jo tosissaan vain päivä sen jälkeen, kun pääministeri Olmert ilmoitti jättäytyvänsä syrjään. Hänen keskiviikko-iltana pitämästään puheesta jäi paljon asioita epäselväksi. Hän ei sanonut, eroaako hän välittömästi paikaltaan, jos häntä syytetään virallisesti, kuten aiemmin lupasi, ja ketä hän suorittaa seuraajakseen. Ja mitä hän tarkoitti ”valtion edulla” tässä yhteydessä?
ERÄÄNÄ mahdollisuutena lehdet katsoivat olevan, että Olmert ilmoittaa jättävänsä virkansa toistaiseksi, jos virallinen syytös häntä vastaan esitetään, ja määrää Haim Ramonin hänen paikalleen hallituksen johtoon. Tämä estäisi Tzipi Livnin nousemisen hänen paikalleen, mitä Olmert kammoaa. Täten Olmert voisi jatkaa virallisena pääministerinä ja palata ”lomansa” jälkeen virkapaikalleen, kun pahin pöly on laskeutunut.
ISRAELIN poliittinen ilmapiiri on sekainen ja hajanainen, kovasti selkiintymätön. Puolueitten johtajat eivät näytä löytävän oikeaa tietä, jota lähteä etenemään. Tämä johtuu suurelta osin siitä, että Ariel Sharon hajotti maan vahvimman oikeistolinnakkeen Likudin, eikä Kadima ideologialtaan selkiintymättömänä ole pystynyt saavuttamaan kansan hyväksymistä. Kadiman sisällä alkanut johtajakilpa hajottaa sen kuvaa entisestään. (JP)
2. KANSAN MIELIPITEITÄ luotaavat järjestöt ovat myös aktivoituneet ja alkaneet julkistaa pikaisesti ellei perät hätäisesti suorittamiaan gallupeja. Vaikka ne eivät vastaa vaaleja, niillä pystytään sopivasti ryyditettyinä ohjailemaan yleistä mielipidettä.
Yediot Acharonot julkisti gallupin, joka antaa Kadimalle Livnin johdossa 31 Knessetin edustajapaikkaa, Likud saisi 27 paikkaa. Labourin suosio on 18 edustajan luokkaa.
Haaretzin suorittaman gallupin mukaan Kadima saisi yhden paikan enemmän kuin Kadima.
Maariv-lehden suorittaman gallupin mukaan Likud saisi nyt 33 paikkaa, kun Kadiman osuus olisi vain 20 paikkaa.
Näissä gallupeissa on lähdetty siitä, että Kadimaa johtaa Livni, Mofazin johtamana Kadiman suosio putoaisi jonkin verran. Mielipidetiedustelujen tulosten suuri heitto antaa osaltaan vihjeitä siitä, että suuri yleisö ei ole vielä sisäistänyt poliittisen kentän muutoksia.
Koska mediavälineet Israelissa ovat pääosiltaan vasemmistolaisia, niille on vaikeaa nähdä Likudin menestyvän. Siksi ne suosivat nyt Livnin johtamaa Kadimaa, koska Labourin suosio on edelleen liian alhaalla vaaleja varten. (Ynet, INN)
3. PÄÄMINISTERIN KANSLIA alkaa hajota, josta on ensimmäisenä merkittävänä esimerkkinä Olmertin johtavan neuvonantajan ja kansliapäällikön Yoram Turbowiczin ero. Turbowicz hoiti parin viimeisen vuoden aikana Olmertin yhteyksiä sekä presidentti Bushin kanssa että Olmertin aluksi salaisia yhteyksiä ja sitten epäsuoria neuvotteluja Syyrian kanssa.
Hän on nyt perhelomalla, ja palattuaan sieltä kuukauden sisällä jää Olmertin vapaaehtoiseksi erikoisavustajaksi, kunnes hänelle muotoillaan uudet tehtäväkuviot. Pääministerin kanslian mukaan Turbowicz hoitaa edelleen myös diplomaattisia ja muita aiemmin hoitamiaan tehtäviä. Hän johtanee myös seuraavaa neuvottelua Syyrian edustajien kanssa. Diplomaatti-lähteet arvelevat, ettei niillä neuvotteluilla ole mahdollisuuksia edetä tämän pitemmälle. Myös Syyrian pääneuvottelija epäsuorissa keskusteluissa Israelin kanssa ulkoministeri Walid Mualem on Debkafilen artikkelin mukaan eroamassa. (JP)
4. ”PERSPEKTIIVILAKI soveltuu poliitikkoihin käänteisesti: Mitä lähempänä heitä on, sitä pienemmiksi he muuttuvat”, kirjoittaa Ynetin kolumnisti Martin Sherman. Hän siteeraa myös tunnettua kolumnistia ja tutkijaa Daniel Pipesia: ”Eiliset vakoilijamestarit, sotilaalliset nerot ja poliittiset suuruudet ovat näköjään paenneet korkean teknologian palvelukseen, jättäen valtion asiat korruptoituneiden, lyhytnäköisten henkisten kääpiöitten käsiin”.
MARTIN SHERMAN on virkistävä poikkeus Ynetnews web-sivun kolumnisteista.
Sherman sanoo suoraan, että Israelin johto on selvästi saanut pysyvän tyhmyyden tartunnan, mikä on sortamassa tämän kansan polvilleen ja tuhoonsa. Tämä on hänen uskoakseen ainoa selitys – tarkoituksellisen petoksen ohella – sille järjettömälle ja tuhoisalle politiikalle, jonka se omaksui menneisyydessä, jota se seuraa nyt ja jota tulevat johtajat harkitsevat omaksuvansa ja toteuttavansa tulevaisuudessa.
SHERMAN sanoo, että on vaikea olla hyväksymättä tosiasiaa, että koko se politiikka, jonka johto omaksui 1990-luvulla, on raunioina. Yksi toisensa jälkeen kaikki sen perustukset, joitten varaan se rakentui, ovat murtuneet, hajonneet ja raunioituneet. Hän sanoo, että asian tekee vieläkin hälyttävämmäksi se, että kaikki oli etukäteen arvattavissa ja todellakin ennustettu. Kaikki ne turvallisuudelle tehdyt virheet, joihin valtio on suistunut Oslon seikkailusta lähtien, nähtiin etukäteen ja niistä varoitettu maan johtoa, olivat välittömiä ellei peräti väistämättömiä.
SHERMAN valittaa, että poliittinen johto, sen sijaan, että olisi kuunnellut varoituksia ja muuttanut tuhoisaa politiikkaansa, on hylännyt maalaisjärjen päätelmät ja sysännyt ne syrjään vanhentuneina ja primitiivisinä.
SHERMAN IHMETTELEE, miten nykyinen hallitus, Libanonin kakkossodan tai Gazan karkotusten opetuksista välittämättä jatkaa tätä tuomittua politiikkaa. Hän ennustaa, että ns. maltilliselle Abbasille luovutetut alueet tulevat joutumaan radikaalin islamin alaisuuteen, kuten kävi Gazassa. Sherman ihmettelee Israelin nykyisen johdon sokeutta, ettei se pysty tajuamaan tämän ristiriitaisen ja itsetuhoon johtavan politiikkansa luonnetta.
SAMALLA TAVOIN Sherman katsoo kauhulla, miten Olmertin hallitus on valmis luovuttamaan Golanin ylängön hallitukselle, joka oli rakentamassa ”strategista rakennelmaa” (ydinlaitosta).
Sherman kritisoi hallituksen tapaa seisoa tumput suorina Hamasin rakentaessa Gazan kaistaa pysyväksi sotilaalliseksi linnoitukseksi, kuten myös sitä auliutta, millä hallitus suostui vapauttamaan tuomittuja terroristeja, epämääräisen luvun palestiinalaisia vankeja ja pari sataa ruumista kahta kaatuneen IDF:n sotilaan ruumista vastaan antaen terrorijärjestöille uudet entistä edullisemmat motiivit ja kriteerit, joilla panttivankeja kaapataan ja vaihdetaan.
SHERMAN ihmettelee, miten hallitus voi tällä tavoin toimia vastoin kansallisia intressejä.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3576299,00.html
5. Edellisen kirjoituksen perusteella voisin pyrkiä arvioimaan ulkoministeri Tzipi Livnin toimintaa Israelin pääneuvottelijan asemassa ja potentiaalisena Kadiman puheenjohtajana ja pääministeriehdokkaana.
Kuten lienee useimmille tunnettua, ”rauhanneuvotteluja” Israelin ja PA:n tiimien kanssa on käyty Annapolis-konferenssista lähtien viime vuoden marraskuussa. Bushin antaman aikataulun ja hänen haaveellisen näkynä mukaan ”kahdesta valtiosta, jotka elävät rinnakkain rauhassa ja turvallisina”, hänen näkynsä tuli toteutua vielä kuluvan vuoden aikana, eli ennen Bushin virkakauden loppua tammikuussa 2009.
TZIPI LIVNI johtaa Israelin tiimiä ja Ahmed Qureia PA:n neuvotteluryhmää. He ovat kokoontuneet suhteellisen säännöllisesti, joko kahden tai yhden viikon välein.
Tiimit sopivat jo hyvissä ajoin, ettei keskusteluista anneta tietoja julkisuuteen eikä pidetä lehdistötilaisuuksia. PA:n neuvottelijat ovat jossain määrin rikkoneet tätä sääntöä, mutta Livni haluaa pitää edistymisen ja sovitut tulokset tiukasti omana tietonaan. Tämä on yksi keskustelujen ominaispiirteistä, minkä tulisi herättää hälytyskellot soimaan.
TOINEN ja ehkä vakavampi on se, että neuvottelutiimit aikovat allekirjoittaa sopimukset sitä mukaa, kuin niistä on saavutettu yhteisymmärrys. Ei ole täysin varmaa, mikä Livnin päätöksen takana oli, mutta muutamista vuodoista päätellen sen pääasiallinen tarkoitus on sitoa seuraavien hallitusten kädet. Tämä on erittäin arveluttavaa siksi, että ehkä pääministeri on tietoinen keskustelujen ja sovittujen asioitten sisällöstä, mutta kukaan muu edes hallituksessa ei siitä tietoinen.
LIVNIN JA OLMERTIN politiikan keskeinen teema, joilla he kävivät vaalikampanjaa, oli Juudean ja Samarian luovuttaminen PA:lle ja siellä asuvien juutalaisten karkottaminen. Näillä Israelin muinoin keskeisillä alueilla asuu nykyisin yli 275 000 juutalaista, eikä tähän lukuun sisälly Jerusalemin uudet lähiöt, jotka on rakennettu 1949 aselepolinjan taakse, mutta joita PA vaatii myös liitettäviksi tulevaan Palestiinan valtioon.
GAZASTA ja neljästä juutalaiskylästä Samariassa karkotettiin kolme vuotta sitten 9000 juutalaista. Heidän asiansa ovat edelleen hoitamatta, vain osalla on pysyvä asunto, samoin työpaikka, heidän lapsensa menettivät elämänuskonsa ja karkasivat kaduille sortuen huumeisiin, alkoholiin ja vapaisiin suhteisiin, jotka olivat lähes tuntemattomia Gazassa.
Livni on valmis sopimaan PA:n kanssa, että Israel karkottaa Juudeasta ja Samariasta 180 000 – 220 000 asukasta (määrää ei tiedä kukaan salailun vuoksi). Heidän asuttamisekseen Israelin puolelle ei ole tehty mitään. Minne heidät sijoitettaisiin, mistä he saisivat työpaikan, missä heidän lapsensa koulupaikat? Suurin osa joutui opettelemaan uuden ammatin, eikä se keski-ikäisenä ja yli ole helppoa, kuten jokainen ymmärtää. Tämä olisi kansallinen katastrofi.
LIVNI PUHUU mielellään, että Israelille tärkeät kansalliset intressit ja turvallisuusnäkökohdat huomioidaan. Hänellä ei ole neuvotteluissa tukenaan turvallisuuden asiantuntijoita. PA:n kautta tihkuneista tiedoista päätellen Israel on valmis luovuttamaan maata lähelle 1949 aselepolinjaa, mikä vaarantaa maan suurimmat asutuskeskukset. Toiseksi Jerusalemin itäosa luovutetaan, samoin Temppelivuori sekä maayhteys Gazasta Hebroniin, eikä tämäkään tyydytä PA:n neuvottelijoita. Uskon, että Martin Sherman kertoo asiat kuten ne todella ovat.
On kansallinen onnettomuus, jos Livnistä tulee pääministeri, eikä Mofaz ole yhtään parempi.
6. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas on toden teolla alkanut solmia katkenneita yhteyksiä Hamasin kanssa. Hän vapautti PA:n poliisin pidättämät 200 Hamasin jäsentä Juudeassa ja Samariassa. Se oli Olmert, joka vain muutama kuukausi sitten vannoi, että Israel lopettaa kaikki yhteydet PA:n kanssa, jos se aloittaa keskustelut Hamasin kanssa. Se oli Olmertin hallitus, joka aloitti keskustelut Hamasin kanssa, ja se oli Olmert, joka aloitti keskustelut Syyrian kanssa ilman, että Syyria sitoutui mihinkään. Olmertin myönnytys-politiikan seurauksena YK , EU ja USA ovat alkaneet lähestyä sekä Hamasia että Syyriaa hyljäten aiemmat boikottipäätöksensä. Juutalaisen kansan pahimpia vihollisia ovat aina olleet ns. ”itseään vihaavat juutalaiset”, jotka ovat hylänneet juutalaisuutensa ja pyrkivät mielistelemään ei-juutalaisia hyökkäämällä uskonnollista juutalaiskansaa vastaan. (JP)

Thursday, July 31, 2008

TORSTAI 31.07.08
1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert suostui lopultakin näkemään ”kirjoituksen seinällä”, joka oli ollut siellä kaikkien nähtävillä jo jonkin aikaa. Olmert piti eilen lyhyellä varoitusajalla ”tärkeän puheen”, joka ajoitettiin sopivasti TV-kanavien pääuutisten aikaan 20.00.
JP luonnehtii Olmertin puhetta analyysissaan ”katkeraksi mutta arvokkaaksi”, viitaten samalla presidentti Moshe Katsavin pitämään eropuheeseen, jossa ”Katsav hyökkäsi rajusti ja julkisesti lain toteuttamisvirkailijoita vastaan pyrkien tuhoamaan heidän uskottavuutensa pelastaakseen omansa”, kuten pääkirjoitus muistelee.
OLMERT oli jo viikonvaihteen aikana puhuessaan journalistien kanssa valittanut katkerasti poliisin ja valtion syyttäjänviraston tarkoituksellisista toimista hänen syrjäyttämisekseen.
TV-puheessaan eilen illalla Olmert myönsi tehneensä virheitä, mutta kielsi syyllisyytensä niihin lain rikkomuksiin, joista poliisi häntä kuulustelee. Hän sanoi, ettei hän pääministerinä ole lain yläpuolella, mutta ei myöskään sen alapuolella, mikä oikeus häneltä riistetään. Hän sanoi, että hänen oma oikeutensa jää toiseksi valtion oikeuden rinnalla. Siksi hän katsoo olevansa pakotettu jättäytymään sivuun Kadiman puheenjohtajakilvasta syykuun 17. päivänä, mikä käytännössä tarkoittaa hänen eroaan. Hän tulee kuitenkin jatkamaan ”toimenpide-ministeristön” johdossa, kunnes uusi pääministeriehdokas on muodostanut uuden hallituksen.
PRESIDENTTI antaa uuden hallituksen muodostamisen KADIMAN puheenjohtajuuden voittaneelle tai parhaaksi katsomalleen henkilölle, jolla on 28 vrk aikaa muodostaa uusi hallitus, mitä presidentti voi jatkaa 14 vrk. Jos se ei onnistu, presidentti antaa tehtävän jollekin toiselle, jolla on samoin 28 vrk aikaa muodostaa toimintakykyinen hallitus. Jos sekään ei onnistu, presidentti hajottaa Knessetin ja määrää uudet vaalit 90 vrk:n kuluessa.
Tämä tarkoittaa sitä, että Olmert tulee jatkamaan virassaan pahimmassa tapauksessa ensi kevääseen, mikä aiheuttaa vakavaa päänsärkyä maan tulevaisuudesta vastaaville. (JP)
2. EHUD OLMERT kertoi eilisessä TV-puheessaan, että hän tulee jatkamaan ”rauhan-keskusteluja” niin kauan, kuin hän on virassaan, mutta ”puhdistaakseen oman hyvän nimensä” hän katsoo valtion kannalta parhaaksi siirtyä syrjään (ainakin toistaiseksi). Tämä Olmertin ilmoitus jatkaa juutalaisvaltion kannalta elintärkeitä keskusteluja palestiinalaisten ja syyrialaisten kanssa herätti äänekkäitä vastalauseita sekä hänen oman Kadima-puolueensa että muitten hallituspuolueitten jäsenten taholta, puhumattakaan opposition vastalauseista, ettei hänellä ole oikeutta eikä minkään instanssin antama mandaattia jatkaa keskusteluja ja tehdä koko kansaa koskevia myönnytyksiä rajoista, pakolaisista ja Jerusalemista.
OLMERT ILMOITTI vain muutama päivä sitten, että vain Jerusalemin kysymys on toistaiseksi avoin, muut kysymykset on periaatteessa sovittu. Ulkoministeri Tzipi Livni keskusteli eilen PA:n pääneuvottelijan Ahmed Qureian kanssa Washingtonissa USA:n ulkoministeri Gondoleezza Ricen toimiessa välittäjänä. Keskusteluilla oli tarkoitus luodata keskustelujen nykyvaihetta ja jos mahdollista vauhdittaa pulmakysymyksiin juuttuneita keskusteluja.
USA:n viranomaiset ilmoittivat jo etukäteen, ettei keskusteluista odoteta tuloksia, kuten ilmenekin. Livni aikoi pitää lehdistötilaisuuden eilen, mutta peruutti sen saatuaan tiedon Olmertin puheesta. (JP)
3. PRESIDENTTI George Bush esitti osanottonsa Olmertille tämän päätöksen johdosta
ja ilmoitti halunsa jatkaa työskentelyä Olmertin kanssa niin kauan, kuin hän on virassaan.
USA:n ulkoministeriön edustaja Sean McCormack sanoi lausunnossaan, että USA tulee jatkamaan työtään kuten ennenkin. Hän vakuutti USA:n edelleen tähtäävän ”rauhansopimuksen” saamista valmiiksi vuoden 2008 aikana, joka johtaa kahteen valtioon.
POLIITTISET tarkkailijat kuten JP:n toimittaja L Krieger ovat hyvin pessimistisiä tämän onnistumiseksi, sillä Olmert oli Annapolis-konferenssin päätöslauselman keskeisin toimeenpanija. Livnin, Qureian ja Ricen komikantaneuvotteluista annettiin myös vihjeitä, että molemmat neuvottelijat pitivät epärealistisena saada sopimusta Bushin virkakaudella, vaikka Olmert olisikin pysynyt virassaan täysin oikeuksin. (JP)
4. JERUSALEM näyttää lopulta nousevan sille kuuluvaan asemaan. Olmert jo vihjaili ennen eropuhettaan, että Jerusalemin kysymyksen visaisuuden vuoksi on tarkoitus solmia periaatteessa muista kysymyksistä ja jättää Jerusalem myöhempien ratkaisujen varaan.
ABBASIN VIRASTOPÄÄLLIKKÖ Rafik Husseini sanoi Naalin palestiinalaiskylän levottomuuksissa surmansa saaneen 11-vuotiaan pojan hautajaisissa, että ilman sopimusta Jerusalemista ei tule olemaan mitään rauhaa. ”Me keskustelemme vuoden loppuun asti, ja silloin ”presidentti” arvioi uudelleen optiomme” lisäten, että Olmertin ilmoitus sopimuksesta ilman Jerusalemia ei ole hyväksyttävissä eikä ilman Jerusalemia ole mitään rauhaa.
Abbas uhkaa keskeyttää ”rauhankeskustelut”, ellei sopimusta saada ennen vuoden loppua.
ABBASIN NEUVONANTAJA Nabil Abu Rudaineh vahvisti tämän sanoen, että Jerusalem on heille ”punainen raja”, jota ei voi ylittää. Hän syytti Olmertia siitä, ettei ”rauhansopimusta” ole saatu aikaan vaikka hän sitoutui siihen Annapolis-konferenssissa. ”Jos emme saavuta sopimusta vuoden loppuun mennessä, ”rauhanprosessi” menettää uskottavuutensa. Me vaadimme myös, että amerikkalaiset painostavat Israelia kunnioittamaan palestiinalaisten kanssa solmimiaan sopimuksia.”
PA:n pääneuvottelija Ahmed Qureia lisäsi oman pippurinsa soppaan: ”Ei tule olemaan mitään rauhansopimusta Israelin kanssa ellei siihen sisälly sopimusta Jerusalemista. Eikä ole mitään (Palestiinan) valtiota ilman Jerusalemia. Olmertin tulee ymmärtää kuten myös koko maailman, että Jerusalem on ongelman ydin. Ilman ihmettä ei voida solmia rauhansopimusta jäljellä olevien kuuden kuukauden aikana”, hän vakuutti. (JP)
5. PALESTIINALAISTEN välinen taistelu, silloin kun se ei ole taistelua asein, jatkuu kaiken aikaa, myös psykologisena sotana. Arabeille kunnian ja kasvojen säilyttäminen on elintärkeä. Jos pystyy särkemään arabin kunniantunnon, hän on murskattu henkisesti.
Kasvojen säilyttäminen on siirtynyt Hamasin ja Fatahin kannattajien välillä todellisuudeksi. Arabimies on ylpeä komeasta parrastaan, onhan se paitsi määrätyille piireille – kuten syyrialaisille - kuuluva yhteisön ulkoinen tunnusmerkki myös miehisyyden mitta.
Hamas on omaksunut tämän psykologisen sodankäynnin aseekseen verettömässä taistelussaan hegemoniasta Fatahin kanssa. Viikon vaihteen aikana Hamas pidätti parisataa Fatahin kannattajaa kostoksi perjantaina Gazassa sattuneeseen pommi-iskuun, jossa kuoli viisi Hamasin aktiivijäsentä ja pieni lapsi. Nyt ennen vapauttamistaan pidätetyiltä ajetaan pois heidän ylähuulipartansa. Vastauksena Fatahin vastalauseisiin Hamasin taholta syytetään, että Fatah tekee samoin Juudeassa ja Samariassa pidättämilleen Hamasin jäsenille.
ASIASTA kertova JP:n kolumnisti Kh A Toameh kertoo, että Nafez al-Namnam, 51-vuotias Fatahin johtajia Gazan kaistalla ja al-Aksan jäsen, pidätettiin poikansa Ramin kanssa viikon vaihteessa. Namnam oli hyvin ylpeä erikoisen mahtavasta parrastaan, jota hän oli kantanut 30 vuoden ajan. Mutta ennen hänen vapauttamistaan pidättäjät ajoivat pois hänen partansa. Al.Aksa esitti voimakkaan vastalauseen tämän Namnamin kunnian loukkaamisesta. Hänen poikaansa oli myös kidutettu.
EIKÄ TÄMÄ ole ensimmäinen kerta, kun tätä sodankäyntitapaa on käytetty. Toameh kertoo, että alkuvuodesta Fatahin korkea virkailija Ibrahim Abu al-Naja menetti myös partansa, mistä syytettiin Hamasia. Najan pidättäjät olivat kuitenkin entisiä Fatahin turvallisuusmiehiä, jotka eivät olleet saaneet palkkaansa. Tämä oli heidän tapansa osoittaa mieltään. (JP)
TOISESSA SAMUELIN kirjassa kerrotaan muinaisesta miehen kunnian häpäisemisestä.
Israelin kuningas David lähetti delegaation onnittelemaan ammonilaisten uutta hallitsijaa. Tämä kuitenkin halusi häväistä Davidia ja ajatti Davidin lähettiläiltä heidän partansa toisen puolen ja leikkautti heidän toisen puolen heidän vaatteistaan ”peräpuolia myöten”. Tämä vihastutti Davidin siinä määrin, että hän aloitti sodan ammonilaisia vastaan, jossa nämä voitettiin perinpohjin.
David kehotti lähettiläitään menemään Jerikoon ja pysyttelemään siellä, kunnes heidän partansa kasvaisi. (2.Sam.10:1-14)
6. WASHINGTONISSA vieraileva Israelin puolustusministeri Ehud Barak tapasi eilen YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonin, jolle hän selvitti Israelin asennetta Iranin kysymykseen sekä YK:n joukkojen mandaattia Libanonissa. Barak kertoi pääsihteerille, että Israel pitää sotilaallisen ratkaisun edelleen mukana, mutta esitti YK:n koventavan Iranille annettavia pakotteita. Ban-Ki-Moon vastasi, ettei kovennettuja sanktioita Iranin ydinteollisuutta vastaan, jonka epäillään tähtäävän ydinpommin valmistamiseen, ole mahdollista saada hyväksytettyä lähiaikoina.
Toiseksi Barak informoi pääsihteeriä, että YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1701, joka määrittelee YK:n alaisten UNIFIL-joukkojen mandaatin Libanonissa, ole antanut YK:n joukoille tarvittavaa oikeutta valvoa Hizbullahin aseistautumista ja Libanonin eteläosan uudelleen miehittämistä. Barak kiitti YK:n apua sopimuksen saamiseksi Hizbullahin kanssa, joka lopetti Libanonin kakkossodan.
Barak kertoi myös YK:n pääsihteerille IDF:n pyrkimyksistä helpottaa palestiinalaisten liikkumista Juudeassa ja Samariassa. (Ynet)
7. UUTISOTSIKOITA
- Oppositiojohtaja Binyamin Netanyahu sanoi, että riippumatta siitä, kuka Kadimasta johtaa nykyistä hallitusta, se on kaatunut, ja vaati välittömiä uusia vaaleja. (INN)
- IDF pidätti 8 etsittyä terrorismista epäiltyä Juudeassa ja Samariassa.(INN)
- Poliisi ilmoittaa, ettei Olmertin eroilmoitus vaikuta korruptiotutkimuksiin. (INN)
- 100 uskonnollista nuorta yritti tunkeutua taloon Itä Jerusalemissa, jonka juutalainen omistaja sanoo antaneensa heille luvan, mutta jotka rajapoliisi esti pääsemästä sisälle. Kohde sijaitsee Shuafatin arabilähiön laidassa. Maan omistaja Ramat Ganista Eliyahu Cohanim kertoo, että hän osti maan 1970 toiselta juutalaiselta, joka luultavasti osti maan arabilta. ”Kuitenkin arabit rakentavat hänen maalleen ilman lupaa, ja nyt poliisi estää juutalaisia pääsemästä sinne”. Maa-alue,180 dunamia, rajoittuu yhdeltä puolelta Shuafatin ja Anatan lähiöihin ja toiselta puolelta Ranskalaiseen kukkulaan. (JP)
- Hamasin Länsirannan johtajan sheikki Hassan Yousefin poika Masab kertoo luopuneensa islamista ja omaksuneensa kristinuskon. Hän elää Kaliforniassa ja sanoo ikävöivänsä Ramallahia kuten myös isäänsä ja kotiaan sille ja uskoo nyt olevansa kuolemanvaarassa. Hän sanoo, ettei Hamas koskaan suostu rauhaan Israelin kanssa, koska profeetta Muhammad käski taistelemaan juutalaisten kanssa. Hän omaksui uudeksi nimekseen nimen Joseph. (Haaretz)

Wednesday, July 30, 2008

KESKIVIIKKO 30.07.08
1. BARAK AMERIKASSA. Puolustusministeri Ehud Barak yritti saada USA:n johtajat ymmärtämään, miten vaarallinen ydinasein varustettu Iran tulee olemaan Israelille. Barak pyrki tekemään selväksi, että sotilaallinen isku Iraniin on edelleen Israelin ohjelmassa.
USA:n johtajat, joita Barak tapasi vierailunsa aikana, tekivät samalla tavoin selväksi, ettei isku ole USA:n lähiajan ohjelmassa. Varmistaakseen, että sanoma menee perille ja kuin pienenä hyvityksenä, he tarjosivat Barakille USA:n uusinta tutkateknologiaa.
www.debka.com kertoo artikkelissaan, että USA asentaa Israeliin Raytheon co valmistaman liikuteltavan tutkavalvonta-järjestelmän FBX-T . Se pystyy havaitsemaan pesäpallon kokoisen kappaleen 4 700 km:n päässä. Siten se pystyy havaitsemaan esim. Iranin laukaiseman ohjuksen sen laukaisuhetkellä, mikä antaa Israelin Arrow III torjuntaohjukselle 5.5 minuuttia lisäaikaa vastaiskuun, eli ennen Iranin ampuman ohjuksen 11 minuutin matkan puoliväliä. Tämän johdosta ohjus voidaan myös tuhota korkeammalla ilmakehässä, mikä vähentää ohjuksen mahdollista saastevaikutusta. Israelin valmistama tutka Green Pine havaitsee lähestyvät ohjukset vasta sen tultua ilmakehään.
TOISEKSI USA lupaa Israelille kasvavaa yhteyttä USA:n satelliitti ilmapuolustus-järjestelmään (DSP), joka myös havaitsee ohjusten laukaisut. Tähän saakka Israelin yhteys siihen on ollut tapauskohtainen, kuten Syyrian ilmaiskun aikana. Debkafile olettaa, että järjestelmään pääsy edellyttää pitkähköjä neuvotteluja eikä siten liene mahdollinen ennen USA:n seuraavan presidentin astumista virkaansa.
KOLMANNEKSI USA lupautui osallistumaan Arrow III torjuntajärjestelmän edelleen kehittämiseen entistä tehokkaammaksi.
TUTKAJÄRJESTELMÄ FBX-T asennetaan Bushin virkakauden aikana, mutta se tuskin on käyttökunnossa ennen vuoden loppua. Näillä toimilla USA:n johto halusi sitoa Israelin kärsimättömien johtajien kädet ja siirtää ongelman hänen seuraajalleen. Barak arvioi, että luvatut tutkajärjestelmät ovat käyttökunnossa muutamassa kuukaudessa. (JP, Debkafile)
2. BARAKIN toinen keskustelunaihe USA:n johtajien kanssa koski juutalaisten rakentamista Juudeassa ja Samariassa. Tärkeä Knessetin alainen komitea teli päätöksen, joka sallii rakentamisen aloittamisen Jordanjoen laaksossa Maskiotissa, josta alkuperäinen päätös tehtiin jo 2006, mutta pantiin jäihin sen saaman ulkopuolisen kritiikin johdosta. Barak keskusteli projektista USA:n ulkoministeri Ricen kanssa, joka on hyvin kriittinen rakennus-suunnitelmiin Juudeassa ja Samariassa (koskien tietenkin vain juutalaiskohteita).
Rice ottanee tämänkin esille tavatessaan Tzipi Livnin ja Ahmed Qureian Washingtonissa keskiviikkona sekä kahden kesken että kaikki kolme yhdessä.
Barak luonnehtii Maskiotin rakennussuunnitelmia ”järjestelykysymykseksi”, koska suunnitelma ei ole uusi. Ulkoministeriön edustaja Sean McCormack kutsui Israelin juutalaisten rakentamista Juudeassa ja Samariassa ”ongelmalliseksi”, mikä ei auta yhteisymmärryksen saavuttamista ”rauhansopimuksessa” Bushin laatiman aikataulun puitteissa.
EHUD BARAK tapasi vierailunsa yhteydessä edellisten lisäksi varapresidentti Dick Cheneyn, USA:n yleisesikuntapäälliköiden puheenjohtajan amiraali Michel Mullenin ja muita korkeita virkailijoita.
MASKIOTIN rakennussuunnitelma tehtiin IDF:n hylättyyn sotilastukikohtaan. Sinne on tarkoitus rakentaa 20 asuntoyksikköä. Ahmed Qureia sanoi rakennussuunnitelman hyväksymisen osoittavan Israelin huonoa henkeä. (JP, Haaretz)
3. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas esitti taas kerran uhkauksen erota. Tällä kertaa hänen syynsä oli Israelin pidättämät ja tuomitsemat Hamasin jäsenet, mukana PLC:n parlamentaarikkoja, joita Hamas vaatii vapautettaviksi Gilad Shalitin vapauttamisen yhteydessä. Israelin johto on hyväksynyt 70 nimeä, Hamas vaatii 350, mukana ns. turvallisuusvankeja. Hamasin viimeisin vaatimus on 1000 vankia, joista 450 pitäisi vapauttaa Shalitin vapautumisen yhteydessä ja loput vaiheittain myöhemmin. Hamasin vaatimus ei tiettävästi sisällä parlamentaarikkoja tai ministereitä.
MAHMOUD ABBAS esitti erouhkauksensa ja PA:n hajottamisen PA:n siviiliasiain osastonsa johtajan Hussein al-Sheikhin kautta IDF:n keskusjohdolle kenraalimajuri Gadi Shamnille. Sheikh kutsui Abbasin lähettämää viestiä henkilökohtaiseksi varoitukseksi, joka ei tarkoita vain Abbasin eroa vaan PA:n hajottamista, jos Hamasin vaatimuksiin suostutaan.
Israel pidätti lukuisia Hamsin jäseniä sen kaapattua Gilad Shalitin Gazan turva-aidan läpi IDF:n tukikohtaan tekemän iskun aikana 25. kesäkuuta 2006. Pidätettyjen joukossa on PA:n ministereitä ja PLC:n (Palestiinan parlamentin) jäseniä.
HAMASIN kaapattua vallan Gazassa kesäkuussa 2007 Abbas purki yhteishallituksen Hamasin ja Fatahin välillä ja on sen jälkeen pyrkinyt eliminoimaan Hamasin valtaa Juudeassa ja Samariassa. Abbas kuitenkin tuomitsee IDF:n operaatiot, joissa se pidättää Hamasin aktiivijäseniä ja lopettaa sen johtamia instituutteja varsinkin Nablusissa.
Abbas on hyvin tuulisella paikalla pyrkiessään esiintymään kaikkien palestiinalaisten johtajana. Välit Hamasin kanssa ovat huonot vaikka Abbas tarjoaakin palaamista yhteishallitukseen. Hänen ehtonsa on, että Hamas luopuu vallasta Gazasta. Välejä huononsi äskettäinen pommi-isku Gazassa, joka surmasi viisi aktiivijäsentä ja 6-vuotiaan tytön, minkä seurauksena Hamas pidätti lähes parisataa Fatahin jäsentä, joskin päästäen useat heistä pian vapaaksi. Abbas vastasi siihen pidättämällä parikymmentä Hamasin jäsentä Nablusissa, joka on Hamasin tärkeimpiä tukikaupunkeja. (Haaretz)
4. IDF ON MENETTÄMÄSSÄ otteensa Juudeassa ja Samariassa, väittää Haaretzin kirjeenvaihtaja Amos Harel. Hän perustaa väitteensä jatkuviin mielenosoituksiin turva-aidan rakentamista vastaan, joista viimeiset ovat kehittyneet rajuiksi Naalin kylän lähellä. Eilen IDF ampui kuolettavasti yhdeksän-vuotiasta poikaa mielenosoituksen aikana.
Toinen palestiinalaisen kuvaama tapaus oli IDF:n pidättämän ja vaarattomaksi tehdyn palestiinalaisen nuorukaisen ampuminen kumiluodilla jalkaan, mikä on nostattanut kärkevän keskustelun IDF:n moraalin laskemisesta. Tässä tapauksessa luodin lähietäisyydeltä ampunut sotilas sanoi pataljoonan komentajan käskeneen ampua, minkä upseeri kielsi, mutta jouduttuaan valheenpaljastustestiin havaittiin syylliseksi. Hänet erotettiin.
NÄMÄ TAPAUKSET tuskin ovat tyypillisiä IDF:n sotilaitten käyttäytymisnormeja, mutta ne varmaan osaltaan osoittavat jatkuvien mielenosoitusten moraalia ja etiikkaa murentavan vaikutuksen asevelvollisiin, joiden oma persoonallisuus on kehitysvaiheessa. (Haarezt)
Ihmisoikeusjärjestöt, joista useat toimivat ulkomaisten avustusten ja henkilökunnan varassa, ovat jaelleet kameroita palestiinalaisille, jotta nämä voisivat kuvata tapahtumia Juudeassa ja Samariassa järjestöjen propagandatarkoituksia varten.
5. VALTAVA RÄJÄHDYS vavisutti Hamasin joukkojen harjoitusleiriä Gazassa entisen juutalaiskylän raunioilla lähellä Khan Younisia tiistaina. Palestiinalaiset terveysviranomaiset sanovat, että ainakin viisi ihmistä haavoittui räjähdyksessä. He epäilevät, että raunioissa voi olla vielä haavoittuneita tai kuolleita.
Hamasin taholta ei annettu selitystä räjähdykseen eikä myöskään IDF:n taholta haluttu kommentoida asiaa. IDF on pidättynyt kaikista maa- ja ilmaiskuistaan Gazan kaistalle tulitauon alkamisesta lähtien, ja Hamas on huolellisesti pyrkinyt estämään muitakin terrorijärjestöjä lopettamaan raketti- ja kranaatti-iskunsa Israeliin. Muutama raketti ja kranaatti on ammuttu, viimeksi Karni-terminaalin lähelle, mutta ilman vaurioita.
PALESTIINALAISET silminnäkijät kertoivat median edustajille, että räjähdys tuhosi rakennuksen, joka paloi ainakin tunnin verran. Sitä seurasi toinen pienempi räjähdys. (Haaretz)
6. ABBAS SYYTTÄÄ Israelia Hamasin instituutioitten sulkemisesta ja sen jäsenten pidättämisestä Juudeassa ja Samariassa. The Financiel Times Lontoossa kertoo kuitenkin, että valtaosa Hamasin johtajista Juudeassa ja Samariassa istuu Fatahin vankiloissa. Lisäksi Fatah-johtoinen PA:n poliisi on keskittynyt sulkemaan Hamasin nimissä toimivia kouluja, orpokoteja ja liikeyrityksiä. Eräs palestiinalainen kertoo, että hän koki jordanialaisten ja israelilaisten pidätykset, mutta kaikkein raaimman kohtelun hän sai Fatahin vankilassa.
Lehtitietojen ja ihmisoikeuksien antamien raporttien mukaan kidutus on yleistä kaikissa PA:n vankiloissa, kuten myös Hamasin vankiloissa Gazassa. (INN)
7. UUTISOTSIKOITA
- Knessetissä perustettiin puolueitten välinen yhteiselin keskustelemaan ja tekemään mahdollisia esityksiä palestiinalaispakolaisten asian hoitamiseksi. Tarkoituksena ei ole toimia UNRWA:n toimia vastaan, vaan sen kanssa yhteistyössä, vakuutetaan. Palestiinalaisia pakeni saamiensa väärien lupausten tai rintamatilanteen vuoksi 400 000 – 750 000 välillä. Saman verran juutalaisia pakeni arabimaista 1948 lähtien. Tarkoituksena on tutkia, millä ehdoilla arabimaat voisivat antaa pakolaisille pysyvän oleskeluoikeuden maassa pakolaisleirien hävittämiseksi. (JP)
- Israelilaiset ovat vuosien ajan ajaneet jätteitä palestiinalaisalueille Juudeassa ja Samariassa. IDF on iskenyt jätekuoma-autojen kimppuun tarkoituksenaan lopettaa tämä laiton toiminta. (JP)
- Knessetissä hyväksyttiin ensimmäisessä luennossa laki, joka armahtaa Gazan ja Samarian karkotuksia aktiivisesti vastustaneet mielenosoittajat. Ääri-vasemmistoa edustavan Meretzin edustajat vertasivat oikeistoa Weimarin Saksan hallitukseen, joka toi Hitlerin valtaan. (Ynet)
- Kadiman puheenjohtajaehdokas liikenneministeri Shaul Mofaz sanoo, ettei ole
moraalisesti oikein, että halvaantunut hallitus käy elintärkeitä neuvotteluja
Juudeasta ja Samariasta sekä Golanista. On pelättävissä, että oman uransa
pelastamiseksi Olmert on valmis mihin tahansa. Hän ilmoittaa tekevänsä
päätöksen poliittisesta tulevaisuudestaan lähi aikoina. Tzipi Livni muistaa
kaikissa tilanteissa kehua, miten hyvä hän olisi pääministerinä. (JP)

Tuesday, July 29, 2008

TIISTAI 29.07.08
1. PA ON SELVISTYSTILASSA, kertoo PA: pääministeri Salaam Fayad. Hän valittaa, että rahat on syöty eikä 150 000 virkailijaa saa heinäkuun palkkaansa, koska PA:n kassa on tyhjä. Hän myös uhkaa, että samasta syystä hallitus on pakotettu sulkemaan useita hallituksen johtamia instituutioita.
PA:n virkailijat toteavat, että PA:n budjetti on noussut 1.6 miljardista kahteen miljardiin USD. He varoittavat, että koska virkailijoille ja poliiseille ei ole varaa maksaa palkkoja, PA menettää kansansuosionsa ja luottamuksen, mikä puolestaan vähentää sen mahdollisuutta jatkaa ”rauhankeskusteluja” Israelin kanssa. ”Olemme todellisessa pulassa”, he toteavat.
Virkailijat valittavat, että he katselevat kateellisina, miten Hamas saa samaan aikaan suuria summia rahaa Iranista ja islamilaisilta ryhmiltä.
PALESTIINAN kehityksen ja rakentamisen talousneuvoston (PECDA) virkailija kertoi, että joulukuun 2007 Pariisin tukijamaiden kokouksessa luvatuista 7.7 miljardista USD kolmen vuoden aikana PA on saanut 900 miljoonaa. Tänä vuonna PA:n tuli saada 3 miljardia, mutta vain 35 % siitä on maksettu tähän mennessä.
Varsinkin arabimaat ovat haluttomia pitämään kiinni lupauksistaan. Ne asettavat kaikenlaisia ehtoja maksuilleen, kuten että PA:n tulee ensin sopia Hamasin kanssa, tai että PA:n budjetin tulee olla luotettavampi julkisuutta varten.
Saudi Arabia lupasi kolmessa vuodessa yli 500 miljoonaa, josta se on maksanut 20 %; Kuwait lupasi 80 miljoonaa tälle vuodelle ja Qatar 200 miljoonaa vuosittain, mutta ne eivät ole maksaneet lupaustensa mukaisesti. Arabimaat ovat suorittaneet 15 % lupaamistaan varoista.
Arabimaat ovat ilmoittaneet, että ne mieluummin avustavat ja rahoittavat tärkeitä taloudellisia projekteja eikä PA:n hallituksen päivittäisiä menoja.
PA:n suunnitteluministeri Samir Abdullah kertoo, että PA tarvitsee 200 miljoonaa USD kuukaudessa, mistä määrästä puolet menee palkkoihin.
TYÖTTÖMYYS länsirannalla palestiinalaisten keskuudessa on 29.5 %. Köyhyysrajan alla elävien määrä on 19 %. Varsinkin nuoret kärsivät tästä.
UNRWA:n tilastojen mukaan köyhyydestä kärsii 52 % Gazan väestöstä, köyhyysrajan alapuolella elävien talouksien luku on 51.8 % vuonna 2007.
PA:n keskusrekisterin mukaan työttömyys Gazassa on 45.3 %.
UNRWA:N virkailija syyttää -kuten aina- Israelia PA:n taloudellisista ongelmista. Suurimpana syynä hänen mielestään on IDF:n asettamat liikkumisrajoitukset Juudeassa ja Samariassa.
Kukahan mahtanee maksaa PA:n johtajien jatkuvat ulkomaanmatkat? Mahmoud Abbas tuskin edes muistaa, minkä näköinen hänen vaimonsa on, koska näkee häntä niin harvoin. (JP)
2. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert tunnustaa lopulta, ettei ”rauhansopimusta” PA:n kanssa ole mahdollista saada solmittua kuluvan vuoden aikana. Olmert esitti mielipiteensä JP:n toimittajille R A Stoil, H Keinon ja H L Krieger maanantaina.
OLMERT on kuitenkin optimistinen, että hallitus pystyy runnomaan kasaan ”historiallisen sopimuksen” PA:n kanssa muista kysymyksistä paitsi Jerusalemista.
Hän osallistui Knessetin puolustus- ja ulkomaanasioitten valiokunnan kokoukseen eilen, jossa hän totesi saman asian. Vaikein aihe keskusteluissa PA:n kanssa on Olmertin mukaan Jerusalemin kysymys. Muut aiheet voidaan Olmertin mielestä sopia melkoisella tarkkuudella. Tällainen väliaikainen (interim) sopimus tulisi käsittämään mekanismin, jonka mukaan neuvotteluja jatkemaan avoinna olevista kysymyksistä ja ennen kaikkea Jerusalemista vuoden 2009 aikana. Kysymykset rajoista, pakolaisista ja turvallisuusjärjestelyistä ovat Olmertin mukaan saaneet periaatteellisen hyväksymisen keskusteluissa.
Olmert totesi pakolaisista, että heille tulee löytää ratkaisu Israelin rajojen ulkopuolella. Hän kutsuu Israelia ”juutalaisen kansan kotimaaksi” ja Palestiinaa ”palestiinalaisen kansan kotimaaksi”. Tämä voi olla Olmertin tulkinta, mutta PA tuskin tulee koskaan hyväksymään tätä tulkintaa, kuten Abbas on useissa yhteyksissä todennut. (JP)
3. OLMERT totesi valiokunnan kokouksessa, että Israelia koskevat lopulliset kysymykset käsitellään ”demokraattisella prosessilla”, jolla hän myöhemmin selvensi tarkoittavansa keskusteluja oppositiojohtaja Netanyahun kanssa ennen lopullista päätöstä. Tämä tarkoittanee sitä, että Olmert seuraa Sharonin esimerkkiä ja sivuuttaa Knessetin koko kansaa koskevissa elintärkeissä päätöksissä.
JERUSALEMISTA Olmert vihjaili puhemiestään Haim Ramonia mukaillen, että Jerusalemissa asuu 270 000 arabia, joiden tulee muiden pääkaupungin asukkaitten mukana hyväksyä se tosiasia, että ”tulee uusia puskutraktorihyökkäyksiä”. Tämän vuoksi hän katsoo, etteivät kaupungin arabiasukkaat voi vapaasti liikkua Israelissa, vaan sitä tulee rajoittaa.
Siksi arabien asuttamat lähiöt tulee aidata kaupungin ulkopuolelle, Olmert selittää.
Täten Olmert käyttää arabiterrorismia hyväkseen oman myönnytyspolitiikkansa mukaisten ratkaisujen tukena. Jotkut tarkkailijat, kuten Aaron Klein WND:n Jerusalemin toimiston johtaja, katsovat, että Olmert tunnustaa täten virallisesti terrorismin tuottavan tuloksia.
Olmert pyrki mitätöimään Hizbullahin uuden nousun selittäen, ettei sen pääsihteeri uskalla esiintyä julkisuudessa Imaad Mughniyehin teloituksen pelottelemana. Olmert pyrki kaikin tavoin osoittamaan valiokunnan jäsenille, miten turvallinen pohjoisraja nyt on. Hän selitti, että ennen Libanonin kakkossotaa Hizbullah pelkäsi Israelia, mutta oli tietoinen, miten ”diplomaattinen johtajisto” reagoisi; nyt se ei pysty ennakoimaan sitä.
SYYRIASTA Olmert totesi, että Syyrian johdon tulee tehdä oikeat johtopäätökset, ketä se haluaa seurata, Irania vai länsivaltoja. Se ei voi seurata molempia, vaan Syyrian tulee tehdä valintansa. ”En halua esittää uhkavaatimuksia, vaan todeta tosiasiat”, hän selitti.
OLMERTIN sanavarastossa toistuu sana ”historiallinen”. Hänen suuri unelmansa on päästä historiaan suurena rauhantekijänä, ellei peräti Nobelin rauhanpalkinnon saajana. Tämä on eräänlaista kilpajuoksua, kumpi ehtii ensin, Olmertin korruptiotutkimukset vaiko hänen saavutuksensa rauhansopimuksen solmimiseksi PA:n kanssa. Jos sopimukset PA:n kanssa saadaan pian solmittua, kukaan ei uskalla syyttää häntä. Siksi hän sabotoi poliisin tutkimuksia eikä halua antautua poliisin vaikeitten ja ”tuskallisten” kysymysten ristituleen.
ULKOMINISTERI Livni ja PA:n pääneuvottelija Qureiah aloittavat tänään keskustelut USA:n ulkoministeri Ricen kanssa, joka tulee painostamaan molempia osapuolia nopeisiin ratkaisuihin. USA:n ulkoministeriön edustaja Cinzalo Gallegos totesi, että ministeriön toiveena on kaikesta huolimatta saada ”rauhansopimus” kuluvan vuoden aikana. Siksi he kutsuivat molemmat osapuolet Washingtoniin yhteisneuvotteluun ulkoministeri Ricen kanssa.(JP)
4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak lensi myös Yhdysvaltoihin. Hän ei saanut ensiksi sovittua tapaamista USA:n puolustusministeri Robert Gatesin kanssa, mutta lopulta se kuitenkin järjestyi. Gates ei halua joutua Israelin ”haukkojen” nokittavaksi Iranin kysymyksessä. Gates on tehnyt ehdokas Obaman vaaliteemaa myötäilevän päätöksen eikä halua, että USA iskee Iraniin ennen uuden presidentin valintaa, joka hänen mielestään on Obama. Obama on tiettävästi tarjonnut Gatesille, että tämä voi jatkaa puolustusministerinä hänen uudessa hallituksessaan. Jos Israel iskee Iraniin yksin, USA ei avusta sen koneita.
BARAK tapaa ohjelmansa mukaisesti varapresidentti Richard Cheneyn, ulkoministeri Ricen sekä USA:n kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Stephen Hadleyn.
KOTOAREENALLA syntyi pienoinen kriisinpoikanen eilen Labourin esitettyä uhkavaatimuksen, että jos Olmert joutuu syrjään, Labour haluaa oikeusministeriön ja oman miehensä oikeusministeri Daniel Fiedmanin tilalle. Labour on esittänyt jatkuvaa kritiikkiä Friedmanin suunnitelmista oikeuslaitoksen uusimiseksi, joista viimeinen koski oikeuskanslerin viran puolittamista uuden virkailijan muodossa. Olmert tarttui tähän uhaten erottaa Barakin mieluummin kuin Friedmanin todeten, että hän johtaa edelleen hallitusta ja Kadimaa. (JP)
5. PALESTIINALAISET journalistit ja mediavälineet ovat joutuneet kahden tulen väliin. He sanovat, että kova painostus kohdistuu heihin sekä Hamasin että PA:n taholta. Hamasin turvallisuusjoukot kielsivät maanantaina kolmen uutislehden levittämisen Gazassa. Kaksi niistä toimii suoraan PA:n tuen varassa, kolmas Itä Jerusalemissa ilmestyvä yksityinen lehti Al-Hayad Al-Jadeeda tukee hengeltään PA:n hallitusta. Hamasin turvallisuusjoukot takavarikoivat lehdet niin pian kuin ne tulivat Gazaan.
KAKSI palestiinalaista journalistia pidätettiin Hamasin turvallisuusjoukkojen toimesta parin viime päivän aikana, ja monet muut ovat saaneet tappouhkauksia. Journalistit eivät uskalla kertoa tapahtumista Gazassa vapaasti peläten pidätyksiä. He joutuvat taiteilemaan Hamasin ja PA:n painostuksen välillä, mikä vaikutta heidän raportteihinsa.
IHMISOIKEUSTAISTELIJAT syyttävät PA:n turvallisuuspoliiseja, että he systemaattisesti kiduttavat pidättämiään ihmisiä. Tämä on nolo havainto USA:n kouluttamista poliiseista, joita sekä USA että PA ylistää tehokkaina ja puolueettomina. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Knesset asetti toimikunnan selvittämään Israelin vesiongelmaa ja siinä esiintyvistä puutteista. Israelissa on pahin kuivuus vuosikymmeniin.(JP)
- Shas sai vaatimansa muutoksen avioerolakiin, joka olisi tulessaan voimaan auttanut omaisuuden jakamista ennen virallista eroa. (JP)
- Mafiatulitus Bat Yamin hiekkarannalla surmasi 2 lapsen äidin, joka oli siellä puolisonsa ja lastensa kanssa. (JP)
- Entinen tutkija epäilee, että poliisilla on jo salainen oikeuden lupa kuunnella journalisteja, joiden epäillään vuotaneen Olmertin tutkimustietoja.(JP)
- Al-Qaida antoi kuoleman tuomion saudikuninkaalle Abdullahille. (INN)
- IDF käyttää lasertykkiä miinojen räjäyttämiseen Gazan rajalla. (INN)
- Olmert haluaa vapauttaa lisää arabimurhaajia Shalitin vapauttamiseksi.

Monday, July 28, 2008

MAANANTAI 28.07.08

1. SOTA IRANIA VASTAAN olisi tuhoisa monella tasolla, sanoo USA:n puolustusministeri Robert Gates USA:n armeijan opiston lehdessä Parameters julkistamassaan artikkelissa. Gates sanoo, että USA armeija on kiinni kahdessa sodassa Lähi Idässä, eikä missään tapauksessa halua juuttua kolmanteen.

GATES toteaa, että Iran tukee terrorismia ja on Lähi Idän pahin tasapainon häiritsijä, mutta sota sitä vastaan saisi helvetin irralleen ja kiihdyttäisi toisten Lähi Idän maiden halua hankkia ydinaseita. Hän ei poista sodan mahdollisuutta USA:n suunnitelmista, mutta ilmeisesti se on hänellä viimeisenä keinona, jos kaikki neuvottelut epäonnistuvat. Gates viittaa kenraali Fox Connorin lausumaan 20. vuosisadalla: ”Älä koskaan aloita sotaa ellei sinua pakoteta siihen”. Gates ilmaisi nämä mielipiteensä jo kolme kuukautta sitten USA:n sotilasakatemiassa West Pointissa, joten asia ei ole uusi.

ROBERT GATESIN arviointiin uskotaan liittyvän henkilökohtaisia poliittisia laskelmia, sillä presidenttiehdokas Barak Hussein Obama on vihjaillut, että Gates voisi säilyttää asemansa hänen hallituksessaan.

GATES julkisti äskettäin listan valtioista, joita hän pitää USA:n uskollisimpina liittolaisina, eikä Israel sisälly tähän listaan, vaikka se on perinteisesti ollut siellä aina. Uskollisimmat liittolaiset ovat Englanti, Kanada ja Australia. Myös Japani, Etelä-Korea ja Nato saavat hänen tunnustuksensa. Gatesin suhtautuminen Israeliin voi ilmaista samalla Obaman todellisen kannan Israelin suhteen mairittelevista lausunnoista huolimatta. (Haaretz)

2. ISRAEL HARKITSEE amerikkalaisen Phalanx-järjestelmä ostamista tai vuokraamista lyhyen ja keskimatkan rakettihyökkäyksiä vastaan. Järjestelmä on välittömästi käyttökunnossa, mutta Israelin kehittämä Iron Dome järjestelmä on valmis ennusteiden mukaan vasta 2011. Puolustusministeri Ehud Barak lähti eilen viralliselle matkalle Yhdysvaltoihin, jossa hän esittää toiveensa Phalanxista USA:n yleisesikuntien puheenjohtajalle amiraali Michael Mullenille ja pyytää esittelyä sen torjuntavalmiudesta. Puolustusministeriössä mielipiteet ovat puolesta ja vastaan torjuntajärjestelmän valinnassa. Israelin hallitus pohti eilen, miten vastata Gazasta uusiutuvaan väkivaltaan ja rakettituleen, Barak ja Olmert kannattavat aiempaa ”kädet sidottuina” menetelmää, Livni, Ramon ja Diskin kannattavat rajumpia vastatoimia jokaista Israeliin ammuttua Kassam-rakettia vastaan.

SHIN BETIN johtaja Yuval Diskin kertoi hallitukselle, että Hamas on salakuljettanut Siinailta Gazaan 4 tonnia räjähdysaineita, 50 panssarintorjuntaohjusta, tusinoittain kiväärejä ja tarveaineita rakettien valmistamiseksi Gazassa. Diskin kertoi myös, että Israelista Gazaan kuljetettua sementtiä käytetään tunnelien ja linnoitusten rakentamiseen Gazassa. Diskin arvioi myös, että useat järjestöt Gazassa valmistautuvat kidnappaamaan IDF:n sotilaita.

PUOLUSTUSMINISTERI Barak puolusti Gazan tulitaukoa ja kiitteli, että Hamas on osoittautunut uskollisemmaksi kuin hän oletti vartioimaan tulitauon pysymistä.

Livni haluaa, että Rafahin terminaali Gazasta Siinaille pidetään suljettuna ja avataan vain, mikäli sillä edistetään Gilad Shalitin vapauttamista ja ”tuetaan Abbasin asemaa”. (Haaretz)

3. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice painostaa Israelia ja Palestiinan Auktoriteettia valmistamaan jonkinlaisen periaatesopimuksen syyskuussa pidettävää YK:n yleiskokousta varten. Rice katsoo, että sellainen dokumentti olisi tarpeen, koska sillä pystyttäisiin osoittamaan edistystä saadun aikaan. USA: mukaan yhteisymmärrystä on saavutettu varsinkin rajakysymyksessä sekä pakolaisasiassa. Pääosa palestiinalais-pakolaisista sallitaan muuttaa PA:n alueille; vain vähäistä perheitten yhdistämistä sallitaan Israeliin. Lähinnä erimielisyydet koskevat kompensaatiota alueista, jotka Israel vaatii 1949 tulitaukolinjan itäpuolelta. Livni lienee tarjonnut kompensaationa maata Israelin alueelta, lähinnä Siinailta ja ns. turvallista maayhteyttä varten Gazasta Länsirannalle.

AMERIKKALAISET tähdentävät, ettei tarkoituksena ole painostaa Israelia samalla tavoin kuin presidentti Bill Clinton teki vähän ennen virkakautensa loppua, mikä päättyi ikävästi ja jonka seurauksista Israelin neuvottelijat ovat saneet kärsiä, koska palestiinalaiset vetoavat aina siellä esitettyihin sopimuskohtiin, joita ei koskaan hyväksytty.

Israelin pääneuvottelija Tzipi ivni ja PA:n pääneuvottelija Ahmed Qureiah matkustavat Yhdysvaltoihin viikon keskivälillä. He tulevat neuvottelemaan Ricen kanssa ”shelf” (hylly) dokumentin valmistamisesta, joka voisi kestää hallitusten vaihdokset Israelissa ja USA:ssa sekä mahdollisesti PA:ssa. Oppositiojohtaja Netanyahu on todennut, että hänen hallituksensa ei tule hyväksymään Olmertin hallituksen neuvottelemia sopimuksia PA:n kanssa, jos hän muodostaa hallituksen seuraavien vaalien jälkeen. (JP, Haaretz)

4. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas keskusteli eilen Egyptin presidentti Hosni Mubarakin kanssa Kairossa. Mubarak on Abbasin mukaan valmis toimimaan välittäjänä Hamasin ja Fatahin välillä ja tarjoutuu johtamaan yhteyskeskusteluja osapuolten välillä. Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri sanoi, ettei hän tiedä mitään tällaisen kokouksen pitämisestä, ja että jos Kairo esittää heille kutsun, Hamas tutustuu siihen ja päättää osallistumisestaan sitten. Zuhri suhtautui hyvin skeptisesti Abbasin esittämiin surunvalitteluihin Gazassa äskeisissä pommi-iskuissa kuolleitten omaisille ja haavoittuneille. Zuhri sanoi, että Abbas vuodattaa ”krokodiilin kyyneleitä”, koska hän tietää aivan hyvin, että hänen johtamansa Fatah oli pommihyökkäyksen takana, jossa kuoli viisi Hamasin aktivistia ja 6 vuoden ikäinen lapsi ja haavoittui kymmeniä.

HAMAS ilmoitti tehneensä ratsioita Fatahin tiloihin Gazassa ja löytäneensä niistä pommeja ja aseita. Hamas pidätti arviolta 160 Fatahin kannattajaa vapauttaen useimmat heistä muutaman tunnin kuluttua.

PA:n Fatahin johtamat turvallisuusjoukot pidättivät Nablusissa parikymmentä Hamasin kannattajaa, mitä vastaan Hamas protestoi raivokkaasti.

Abbas kertoi, että hän suunnittelee arabivaltioitten valvontajoukkoja Gazan kaistalle. (JP)

5. SHIN BETIN johtaja Yuval Diskin varoittaa, että sopimus vankien vaihdosta Hizbullahin kanssa innostaa terrorijärjestöjä kaappaaman lisää IDF:n sotilaita. Toinen varoitus koskee niiden halua pitää kaappaamansa sotilaat elossa, koska Israel suostui vapauttamaan viisi terrorismista tuomittua vankia, 199 taisteluissa kaatuneen libanonilaisen ja palestiinalaisen ruumista sekä määrittelemättömän määrän palestiinalaisvankeja kahta IDF:n sotilaan ruumista vastaan. Toinen heistä kuoli jonkin verran kaappaamisen jälkeen olosuhteissa, jotka ovat epäselvät. On arvioitu, että tämä luodinhaavasta kuollut sotilas Eldad Regev surmattiin pakoyrityksestä tai sitten kidutuksen seurauksena.

VUONNA 1982 kolme IDF:n sotilasta Zachary Baumel, Tzvi Feldman ja Yehuda Katz joutuivat Hizbullahin vangeiksi Bekaan laaksossa Sultan Yakoub-taistelussa, viiden kilometrin päässä Syyrian rajalta. Heidän kohtalostaan ei ole koskaan kuultu mitään. Hizbullah on luvannut antaa tietoja heistä, mutta omaiset epäilevät lupauksen aitoutta. Heidän epäilyksensä kohdistuvat myös Israelin hallitukseen, joka ei ole tehnyt tarpeeksi tietojen saamiseksi heidän kohtalostaan. Baumel oli myös USA:n kansalainen. (JP)

6. SHAS-PUOLUE uhkaa taas kerran kaataa Olmertin hallituksen, ellei se suostu nostamaan lapsilisiä. Hallitus läpäisi viime viikolla neljä epäluottamusäänestystä, jotka kaikki saivat puoltavan enemmistön, mutta eivät yli puolta Knessetin jäsenmäärästä, jotta hallitus olisi kaatunut. Tällä viikolla Knesset äänestää kahdeksasta epäluottamuslauseesta, joissa Shas uhkaa äänestää hallituksen vastustajien kanssa.

Kadima-puolueen parissa kuitenkin uskotaan, että hallitus selviää näistäkin äänestyksistä. Olmert on alkanut osoittaa hajoamisen merkkejä. Hänen kerrotaan suunnittelevan, että hän esittää Shaul Mofasin seuraajakseen ja eroaa paikaltaan. Tällä vedolla hän uskoo voivansa vähentää Tzipi Livnin suosiota ja estää tämän nousun pääministeriksi. Livnin ja Olmertin välit ovat kehittynet avoimeksi riidaksi, eivätkä he ole enää puheväleissä. (INN)

7. UUTISOTSIKOITA.

- Kenraalimajuri Uzi Dayan on JP:n uutisen mukaan neuvotellut salaisesti jo usean viikon ajan liittymisestä Likudin jäseneksi. Netanyahun johtama Likud muutti sisäistä järjestelmäänsä siten, että puolueen 100 000 jäsentä valitsevat puolueen ehdokkaat Knessetin vaaleihin eikä puolueen keskuskomitea, koska sen havaittiin lisäävän korruptiota ja äänestäjien ostamista. Tämä ilmeisesti tyydytti korruption vastustamiseen keskittynyttä Dayania. (JP)

- USA:n presidenttiehdokas John McCain (rep) lupaa, että presidenttinä hän tulee tunnustamaan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi myös käytännössä ja siirtää USA:n lähetystön Jerusalemiin välittömästi (right away). Hän sanoo, että hän on lupautunut tähän jo vuosien ajan. Hänen kilpailijansa Obama sanoo vain epäselvästi, että hän tulisi harkitsemaan sitä, mutta ei anna mitään lupauksia. USA:n presidentillä on oikeus siirtää (vaive) senaatin päätöksen toimeenpanoa vuodelta 1995, joka velvoittaa presidentin siirtämään USA:n lähetystön Jerusalemiin. Presidentit ovat käyttäneet tätä oikeuttaan vuodesta toiseen. (JP)

- Negevin ja Galilean kehityksestä vastaava ministeri Yaacov Edri esittää, että beduiineille varsinkin Siinailla tarjottaisiin samaa kompensaatiomahdollisuutta, mitä sovelletaan Gazasta karkotettuihin juutalaisiin. Edrin esitys sai kiivaita vastalauseita Beduiinien taholta vaatien hänen eroaan. Beduiinit asuttavat Siinaita ilman suunnitelmia ja valtion hyväksymistä vallaten uusia alueita, jotka on tarkoitettu yleishyödylliseen käyttöön. (JP)

- Barghoutin lähettämien terroristien surmaamien omaiset esittivät häntä, PA:ta ja PLO:ta vastaan 450 miljoonan NIS haasteen korvausten saamiseksi.

- Haim Misgav kyselee Livnin puhtautta, mitä on pyritty varjelemaan kuin pyhää lehmää. Misgav luettelee Livnin syntejä: Hän oli tärkeällä paikalla Sharonin hallituksessa, joka karkotti 9000 juutalaista Gazasta ja Samariasta. Hän istui Olmertin vierellä tuhoisan Libanonin sodan aikana esittämättä vastalausetta, vaikka väittää jälkeenpäin nähneensä, mihin Olmertin sodanjohto vie. Ja lisäksi hän neuvottelee PA:n kanssa satojen tuhansien juutalaisten karkottamista Juudeasta ja Samariasta kertomatta, mitä heille tapahtuu, kun Gazasta karkotettujen asiatkin on vielä hoitamatta 3 vuoden jälkeen. (Ynet)

Sunday, July 27, 2008

SUNNUNTAI 27.07.08

1. IRANILLA ON nyt 6 000 toimivaa sentrifugia, ilmoitti presidentti Mahmoud Ahmadinejad lauantaina. Israelilaiset asiantuntijat ilmoittavat, että presidentti luultavasti liioittelee. Oikea luku on heidän mukaansa 3 400-3 500 sentrifugia. Iranin johtaja antoi ymmärtää, ettei sentrifugien määrää lisätä tässä vaiheessa, ja ettei tämän määrän käyttäminen tuota ongelmia. Hän puhui yliopiston johtajille Mashhadissa Koillis-Iranissa.

KANSAINVÄISET neuvottelijat Iranin ydinsuunnitelmista ovat yrittäneet saada Irania tilapäisesti keskeyttämään rikastamistoimiensa laajentamisen, mutta ilman tulosta. Valkoisen Talon edustaja Carlton Carroll totesi, että tämänkaltaiset lausunnot vain lisäävät Iranin eristäytymistä. Iran ilmoitti huhtikuussa kaksinkertaistavansa sentrifugien lukumäärän, joita se käyttää maanalaisissa tiloissa Natanzissa.

YK:N YDINVALVOJA-JÄRJESTÖ IAEA antoi YK:n turvallisuusneuvostolle raportin toukokuussa, jossa se arvioi, että Irakilla on 3 500 sentrifugia. Korkea YK:n virkailija totesi silloin, että Iran pystyy kuitenkin nostamaan sentrifugien määrän kuuteentuhanteen.

Iranin vanhemmat 164 sentrifugia ovat P1 mallia; uudet P2 ovat teholtaan kaksinkertaisia. Asiantuntijat selittävät, että 3 000 sentrifugia tuottavat tarpeeksi rikastettua uraania teollista käyttöä ja myös ydinpommin valmistamista varten. Iran on aiemmin ilmoittanut, että sen päämääränä on asentaa 54 000 sentrifugia suurimittaista uraanin rikastamista varten.

IRANIN ylin kaitsija Ali Khamanei luultavasti olisi valmis kompromissiin lännen kanssa, mutta presidentti Ahmadinejad ajaa presidentinvaaleja varten kovaa linjaa, koska hän uskoo sen parantavan hänen mahdollisuuksiaan. (JP)

2. IDF ALOITTI sunnuntaiaamuna laajan harjoituksen, johon osallistuu hallituksen ministeriöitä, hätätoimintajärjestöjä sekä paikallisia kuntia. Harjoituksissa simuloidaan äärimmäistä tilannetta, jossa esim. Ashdodin kaupunkiin ammutaan suuri määrä raketteja. Harjoituksiin osallistuvat Ashdodin ohella Ashkelon, Netivot, Kiryat Gat, Eshkolin alueneuvosto, Shaar Hanegev, Sedov Negev ja Hof Ashkelon.

HARJOITUS tapahtuu simuloituna Kiryatin tukikohdassa Tel Avivissa, eikä siten joukkojen siirtoja tai liikkeitä nähdä maastossa.

Harjoitusta johtaa apulaispuolustusministeri Matan Vilnai, joka selittää, että harjoituksella pyritään avustamaan paikallisia asukasyhteisöjä ja Kotijoukkoja mahdollisimman hyvin valmistautumaan mahdollisuuteen, että vihollisuudet Gazaan uusiutuvat ja lisääntyvät.

VILNAI tähdentää, että vaikka tilanne on nyt rauhallinen, sen ei pidä antaa tuudittaa valheelliseen turvallisuudentunteeseen, mikä voi särkyä hetkessä. Harjoituksissa käydään läpi myös mahdollisuutta, että raketti-iskun seurauksena kansa kokee massahysterian, lopettaa työntekonsa ja normaalin päivärutiininsa. Vilnai toteaa, että Israel koki samantapaisen tilanteen Libanonin kakkossodan aikana, mutta Kotirintama on suuresti ehostunut sen jälkeen. (Ynet)

3. IDF SURMASI aikaisin sunnuntaiaamuja käydyissä tulitaisteluissa Hamasin jäsenten kanssa Dimonan pommihyökkäyksen suunnittelijan ja varustajan Shihab Natshehin. Sotilaat piirittivät Hebronissa talon, jossa Natsheh avustajineen piileskeli ja vaati heitä antautumaan, mihin he eivät suostuneet. Tulitus räjäytti taloon varastoituja räjähdysaineita. Sotilaiden tunkeuduttua taloon he löysivät Natshehin ruumiin sekä hänen avustajansa Wal Bitarin ja toisen Hamasin jäsenen, jotka he pidättivät. Palestiinalaiset kertovat, että sotilaat tuhosivat talon puskutraktoreilla, ja että Natshehin ruumis kaivettiin talon raunioista.

NATSHEHIN suunnittelema ja varustama terroriteko tapahtui Dimonan kauppakeskuksen edessä helmikuun 4. päivänä. Iskussa sai surmansa 73-vuotias Liuvov Razdolskiya ja 10 muuta haavoittui. Poliisitarkastaja Kobi Mor ampui toisen terroristin ennen kuin tämä ehti sytyttää pomminsa. Hamasin ”sotilassiipi” Izza al-din Qassam uhkaa tuskallisilla vastatoimilla.

IDF:n sotilaat havaitsivat palestiinalaisen ryhmän heittelevän palopommeja ohiajavia autoja kohti Hebronin kukkuloilla valtatie 60. He avasivat tulen heitä kohti surmaten 17-vuotiaan palestiinalaisen Muhammad Abu Sarakh, joka sai luodin päähänsä.

Aiemmin viikolla IDF surmasi Jihadin Jeninin alueen johtajan ja toisen Jihadin jäsenen Nablusissa. IDF haravoi Nablusin ja Jeninin kaupunkeja yöaikaan, PA:n poliisi toimii siellä päivisin. Mahmoud Abbas kritisoi jatkuvasti IDF:n toimia selittäen niiden häiritsevän PA:n omien poliisien pyrkimyksiä lain ja järjestyksen saattamiseksi voimaan. (Ynet)

4. HAMASJOHTAJA Gazassa Ismail Haniyeh kutsui Hamasin johdon hätäkokoukseen sen jälkeen, kun kolme räjähdystä tapahtui Gazan ranta-alueella perjantaina. Yksi räjähdyksistä surmasi viisi Hamasin aktiivijäsentä ja 6-vuotiaan tytön sekä haavoitti kymmeniä. Hamas syyttää räjähdyksistä Fatahia, ja aloitti välittömästi Fatahin jäsenten pidättämisen. Yli 200 Fatahin aktiivijäsentä otettiin kuulusteltaviksi. Lisäksi Hamasin pyssymiehet ampuivat raketteja Fatahin Gazan alueen johtajan asuntoon, mutta ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. Räjähdykset sattuivat 20.30 Khalil kahvilan edessä.

Hamasin pääministeri Haniyeh kehotti turvallisuusjoukkoja pidättämään kaikki tähän ”kauheaan rikokseen” syyllistyneet ja vaati, että heitä täytyy rangaista. Hamasin turvallisuusjoukot tekivät lauantaina ratsian Wafan uutistoimiston tiloihin Gazassa takavarikoiden atk-laitteita ja dokumentteja. Hamasin taholta ilmoitettiin, että ”petolliset ainekset”, millä yleensä tarkoitetaan Fatahia, olivat räjähdysten takana. Räjähdykset tapahtuivat pian sen jälkeen, kun Hamas torjui Abbasin neuvottelutarjouksen yhteishallituksen muodostamiseksi. Hamasin uskotaan kieltävän Fatahin jäsenille aiemmin antamansa luvan pitää joukkokokouksia ja mielenosoituksia Gazassa. Hamas suki Fatahin toimistot Gazassa kuten kuvernöörin kanslian, koska hänen uskottiin palvelevan Fatahin etuja Gazassa. Hamasin parista kerrotaan, että räjähdysten takana olivat Mohammed Dahlanille uskolliset ainekset Gazassa. Fatah kiistää syyllisyytensä. (Ynet)

5. TURVALLISUUSJOUKOT ovat saaneet viime päivinä runsaasti varoituksia mahdollisista terrori-iskuista sekä Juudeassa ja Samariassa että Israelin alueella. IDF ja Shin Bet ovat näkevät, miten Hamas rakentaa verkostoaan Juudeassa ja Samariassa, ja sen takana ovat äskettäin Israelin vankiloista pienemmistä rikoksista tai terroriteoista lyhyisiin rangaistuksiin tuomitut ja vapautetut palestiinalaiset. IDF ja Shin Bet keskittyivät 2001-2006 Hamasin terrorisolujen tuhoamiseen, minkä johdosta sen toiminta tilapäisesti tyrehtyi antaen tilaa Islamic Jihadille. Nyt vuorostaan Jihad on ollut turvallisuusjoukkojen kohteena, mikä vuorostaan on aktivoinut Hamasin uuteen nousuun. Jihadin vahvoja tukialueita olivat Jenin ja Tulkarm. Nyt tilanne on muuttumassa.

TURVALLISUUSJOUKOT ovat havainneet, että äskettäin vapautettu suuri joukko Hamasin jäseniä on aktiivisesti rakentamassa infrastruktuuria Juudeassa ja Samariassa vankila-tovereiltaan saamiensa ohjeitten ja kokemusten perusteella. Vankilaviranomaisia kehotetaan pitämään lyhyitä rangaistuksia kärsivät vangit erossa pitkäaikaisiin rangaistuksiin tuomituista sekä erottelemaan Gazasta tulleet vangit muista, koska ”vankiloista on tullut terroristien koulutuslaitoksia”, Shin Betistä valitetaan. Hamas on aktiivinen varsinkin Nablusissa ja Hebronissa. Hamasin edun mukaista on jatkaa terrori-iskujaan Juudeassa ja Samariassa kansansuosionsa nostamiseksi, eikä tulitaukosopimus ole siellä voimassa. Viranomaisilla ei ole lukuja, kuinka suuri osa vapautetuista vangeista palaa terrorismiin, mutta he uskovat, että prosentti on suuri. Shin Bet on järjestelmällisesti vastustanut murhista tuomittujen vapauttamista vankienvaihdon vuoksi, mutta poliittinen päätäntävalta ei kuule heitä, mistä kurdi-terroristi Smair Kuntarin vapauttaminen oli räikeä esimerkki, koska se julkisuuteen tulleitten uutisten mukaan tapahtui valheellisin perustein. (Haaretz)

6. IRAN HIRTTI sunnuntaiaamuna 05.10 aikaan 29 tuomittua Teheranin Evin vankilassa suurimmassa massateloituksessa pitkään aikaan. Kuluvan vuoden aikana Iranissa on virallisesti teloitettu 155 ihmistä AFP:n laskelmien mukaan. Iran on Kiinan jälkeen suurin tuomittujen teloittajamaa. Kiina teloitti vuodessa 317 tuomittua.

Iranissa tänään teloitettuja syytettiin ”sopimattomista suhteista”, kuten raiskaus, murha ja kidutus sekä aseellinen varkaus. Heidän syytöksiinsä sisältyi lisäksi huumekauppaa, uhriensa surmaaminen veitsellä, alkoholin nauttiminen sekä sotilaallisten ammusten hallussapito.

IHMISOIKEUSJÄRJESTÖT ovat tuominneet Iranin toimeenpanemat teloitukset. Iranin viranomaiset puolustautuvat todeten, että tuomiot annettiin huolellisten tutkimusten perusteella, ja että ne vahvisti vallankumousoikeus ja johtavat tuomarit maassa. (Ynet)

7. POLIISI VALITTAA, että pääministeri Ehud Olmert vaikeuttaa kaikin tavoin sen suorittamia tutkimuksia Olmertin korruptiosyytöksissä. Olmert väittää aikataulunsa olevan niin kiireinen valtakunnan asioitten hoitamisessa, ettei hänellä jää vapaata aikaa poliisille. Oikeuskansleri Menachem Mazuz sanoo, että Olmert on kaikkein vaikein kansan valitsema virkailija, joka tekee kaikkensa viivyttääkseen kuulusteluja ja pitkittääkseen niitä mahdollisimman kauan. Olmert ilmeisesti kuvittelee, että lopulta yleinen mielipide lopahtaa hänen asioihinsa eikä häntä vastaan nosteta syytteitä, kuten ei Ariel Sharoniakaan vastaan.

JOURNALISTI Yoav Yitzhak, joka on kaivanut esille useita Olmertia koskevia hämäräperäisiä toimia, vaatii korkeimmalle oikeudelle lähettämässään kirjeessä, että oikeus käskee Olmertin kanslian toimittamaan poliisille kopion hänen aikataulustaan heinäkuun ajalta. Hänen kirjeensä on jatkoa oikeuskansleri Mazuzille lähettämälleen kirjeelle, jossa hän vaatii, että Mazuz vapauttaa Olmertin tehtävistään kuulustelujen ajaksi. Mazuz ilmoitti, ettei oikeuskanslerin tehtäviin kuulu erottaa pääministereitä.

Yoav Yitzhak johtaa News First Class web-sivua. (JP)

8. UUTISOTSIKOITA

- Olmert ei osaa päättää, ottaako hän osaa Kadiman puheenjohtajavaaleihin. Sekä Barak että Dichter ovat moittineet Olmertia poliisiviranomaisten perusteettomasta syyttämisestä. (JP)

- Aseelliset taistelut jatkuvat Libanonin pohjoisosassa, jossa Syyriaa tukevat joukot ajoivat Hizbullahin pyssymiehet pois Tripolista. Tulitaisteluissa on kuollut useita ihmisiä molemmin puolin. (JP)

- Maariv lehti julkaisi Obaman Länsimuurin rakoon työntämän kirjelappusen Jerusalemissa. Obama pyysi siinä Herraa suojelemaan häntä ja perhettä, antamaan anteeksi synnit, auttamaan häntä vastustamaan ylpeyttä ja epätoivoa, antamaan hänelle viisautta tehdä oikein ja oikeamielisesti, sekä tekemään hänet tahtonsa välikappaleeksi. (JP)

Lämpötilat, Jsm: Su: 17-30; Ma: 19-29; Ti: 19-29; Ke: 21-30 C-astetta, aurinkoista.