Friday, January 18, 2008

PERJANTAI 18.01.08
1. GAZAN TERRORISTIT ampuivat viimeisen 72 tunnin aikana 130 Kassam-rakettia Gazasta Israeliin Negevin länsiosaan. IDF:n vastatoimissa ainakin 25 palestiinalaista sai surmansa. Eilen torstaina laskettiin 47 Kassam-rakettia, joista 8 putosi Sderotin kaupunkiin. Kolme asukasta haavoitti raketin sirpaleista ja 22 ihmistä hoidettiin saamansa shokin vuoksi.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak vakuuttaa, että IDF tulee jatkamaan operaatioitaan Gazan kaistalla, kunnes terroristien raketti- ja kranaattituli Gazasta Israeliin lakkaa. Barak kävi tutustumassa tilanteeseen Gazan rajalla ja kertoi, että IDF sulkee kaikki Gazaan johtavat rajaterminaalit lopettaen kaiken avustustoiminnan sinne. Käsky toteutetaan välittömästi ja se tulee jatkumaan useita päiviä, hän lupasi. Toimen tarkoituksena on lisätä painetta terrorijärjestöjä kohtaan ja samalla irrottaa Israelia lisää Gazan kaistasta. Vain humanitäärinen apu sallitaan.
2. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert uskalsi myös käydä tutustumassa vihaisten asukkaitten hätään, joille ”hän kertoi olevansa tietoinen, että heidän elämänsä on vaikea”. Tämä on kovin kyyninen vähättely heidän jokapäiväisestä elämästään pelon ja terrorin alaisena. Olmert kielsi, että hallitus voisi vahvistaa jokaista taloa” raketin-kestäväksi”, sillä ”siitä tulisi ennakkotapaus, jonka perusteella myös pohjoisessa asuvat voisivat vaatia talojensa vahvistamista.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas uhkaa erota, ellei IDF lopeta iskujaan Gazan alueelle. Abbas on soitellut USA:n, EU:n ja arabimaiden johtajille tuomiten voimakkaasti IDF:n vastatoimet Gazassa ja vaatien heitä painostamaan Israelia lopettamaan ne välittömästi. Sen sijaan raportit eivät kerro mitään siitä, että hän tuomitsisi raketti- ja kranaatti-iskut Israelia vastaan. Abbasin vetonaulana on ”rauhankeskustelujen keskeyttäminen”, ellei Israel lopeta iskujaan.
FATAH JA HAMAS ovat lähentyneet toisiaan raketti-iskujen ja IDF:n vastatoimien kiihtyessä. Mahmoud Abbas soitti Hamas-johtaja Mahmoud Zaharille Gazaan esittäen hänelle surun-valittelunsa Zaharin pojan kuoleman johdosta. Myös Fatahin Gazassa asuvat johtajat ovat käyneet esittämässä valittelunsa Zaharin menetyksen johdosta.
3. ABBASIN KERROTAAN olevan erityisen vihainen IDF:n operaatioitten lisääntymisestä heti Bushin vierailun jälkeen. PA:n viranomaiset vihjaavat, että toimien kiihtyminen on suora seuraus Bushin vierailusta. Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeineh vaatii Israelia pelastamaan ”rauhanprosessin” ja lopettamaan operaatiot välittömästi. Hän selitti, ettei Abbas voi yksin päättää keskustelujen lopettamisesta, vaan se vaati kaikkien arabien suostumista.
ABBAS kutsui torstaina kokoon PLO:n hallituksen, joka julkisti lausunnon syyttäen Israelia Länsirannan ja Gazan muuttamisesta ”veriseksi taistelukentäksi” ja nimitti IDF:n operaatioita ”terrorismiksi”, joka vaarantaa rauhankeskustelut.
Samaan aikaan Hamasin ”sotilassiipi” Izz al-din Kassam lupasi massiivisia vastaiskuja sekä rakettien että muitten hyökkäysten muodossa Israelin alueelle.
USA:N ULKOMINISTERIÖN tiedotteessa sanotaan varovaisesti, että jotkut IDF:n toimet voidaan kuvata itsepuolustukseksi ja että Israelilla on oikeus puolustautua, mutta ministeriö ”rohkaisee Israelia välttämään kaikin tavoin vahingoittamasta siviilejä, kuten USA:n armeija tekee”.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon valittaa siviiliuhreja ja kehottaa palestiinalaisia lopettamaan raketti-iskunsa sekä Israelia käyttämään äärimmäistä pidättyvyyttä vastaiskuissaan.
4. TORSTAINA ILTAPÄIVÄLLÄ terroristit ampuivat jatkuvana salvona kuusi Kassam-rakettia juutalaisyhteisöihin Negevin länsiosassa. Sderotin asukkaat aloittivat spontaanin mielenosoituksen kadulla, joka pian laajentui lähes parin sadan asukkaan kokoontumiseksi. He polttivat autonrenkaista kadulla turvallisuusjoukkojen edessä. Poliisi pidätti kaksi mielenosoittajaa, sillä ”he olivat häirinneet kaupungin rauhaa”.
Välittömästi mielenosoituksen jälkeen kolme muuta rakettia iskeytyi Saderotin alueelle, yksi niistä Shapiro-opiston alueelle, neljäs raketti iskeytyi Shar HaNegevin kibbutsin alueelle. Kaksi naista haavoittui sirpaleista ja yksi nainen nyrjäytti nilkkansa pyrkiessään sirpalesuojaan.
IAF:N VASTAISKUSSA ohjus osui autoon Beit Lahiyassa. Palestiinalaislähteiden mukaan kolme autossa ollutta Islamic Jihadin jäsentä sai surmansa.
5. ISRAELILAINEN AUTOILIJA haavoittui olkaan ohiajavasta autosta ammutuista luodeista lähellä Modiin Illittiä torstai-iltana. Magen David Adom kertoo, että 40-vuotias mies ajoi autollaan lähellä Dir Katisia Modiinissa Binyaminin alueella haavoituttuaan ohiajavasta autosta ammutuista luodeista, mutta hän pystyi ajamaan IDF:n Naalissa sijaitsevalle tarkastusasemalle. Abbasin johtaman Fatahin alainen ryhmä, joka kutsuu itseään nimellä ”Vapaus- ja Vapauttamisosastot” ilmoittautui murhayrityksen suorittajaksi.
Toisessa tapauksessa lähellä Tulkarmia ja Avnei Hefetzin tiesulkua israelilaista autoilijaa tulitettiin, mutta luodit eivät osuneet autoon. Sotilaat löysivät paikan, jossa sala-ampuja oli odottanut autoilijaa löytäen sieltä valmiin palopommin. Beit Furikin tarkastuspisteessä sotilaat löysivät palestiinalaiselta osittain kootun käsiaseen.
TORSTAINA poliisit ja Shin Betin asiamiehet saivat estettyä Jerusalemin Tel Avivin välillä kulkevaa junaa vastaan aiotun pommi-iskun pidättäen sitä suunnitelleen terrorisolun. He hajottivat myös löytämänsä pommiverstaan. Solu oli suunnitellut useita muitakin pommi-iskuja.
6. AIKAISIN perjantaiaamuna IDF:n sotilaat saartoivat talon, jossa piileskeli useita al-Aksan terroristeja. Syntyneen tulitaistelun aikana al-Aksan ”sotilasjohtaja” Nablusin alueella, Ahmed Senakre yritti paeta talosta saaden surmansa sotilaitten luodeista. Neljä muuta terroristia haavoittui tulituksessa; sotilaat eivät kärsineet vammoja. Ahmed Senakre on Ala Senakren veli, joka on al-Aksan operaatioitten johtaja Nablusissa. Hänet vapautettiin Olmertin lupaaman palestiinalaisvankien vapauttamisoperaation yhteydessä kuukausia sitten. Keskiviikkona IDF:n sotilaat surmasivat Islamic Jihadin johtajan Walid Obeidin (Abu Al-Qassam) Qabatiyan kylässä. Walid Obeidi, 44 Birkinin kylästä lähellä Jeniniä, johti Jihadin al-Quds ryhmän operaatioita vuodesta 1980 ja oli vastuussa lukuisista terrori-iskuista ja tulitaisteluista Israelissa.
AL-AKSAN EDUSTAJAT vakuuttavat, että rauhallinen aika on nyt ohi. USA:n virallisesti terrori-järjestöksi luonnehditun järjestön edustaja Abu Qudai vannoo, että Al-Aksa jatkaa Fatahin ja Abu Ammarin (Arafatin) omaksumaa taistelua aloittamalla itsemurhaiskut Israelin kaupungeissa ja israelilaisten siviilien tulitukset maanteillä. (JP, Ynet)
7. MAHMOUD ABBAS sanoo, että hän lähettää 40 % ulkomailta luvatuista 7.6 miljardin USD varoista Gazaan. Torstaina hän yhdessä useitten Fatah-johtajien kanssa vieraili Gazassa Mahmoud al-Zaharin kotona esittäen surunvalittelunsa. Al-Zahar on yksi Hamasin perustaja-jäsenistä, mutta häntä ei asetettu pääministerin virkaan hänen avoimen israelilaisten siviilien surmaamisensa vuoksi. PA:n työ- ja suunnitteluministeri Samir Abdullah kertoo, että PA on saanut lupauksen kaikkiaan 7.7 miljardin USD avusta. Tästä 40 % siirretään Gazaan.
Rahavirrat ovat alkaneet virrata EU:sta, Saudi Arabiasta ja Ranskasta.
ISRAELIN JOHTO on seurannut huolestuneena Abbasin ja muiden Fatahin virkailijoitten lähestymistä Hamasin johdon kanssa. Olmert on uhannut toistuvasti, että hän katkaisee keskustelut Abbasin kanssa, jos hän aloittaa keskustelut Hamasin kanssa. (JP, Ynet)
8. UUTISOTSIKOITA
- Ulkoministeri Tzipi Livni kävi Venäjällä kahden päivän matkalla yrittäen taivuttaa sitä lopettamaan uraanitoimitukset Iranille ja suostumaan pakotteiden koventamiseen Iranin ydinasehaaveita vastaan. Ulkoministeri Sergei Lavrov ei innostunut asiasta. (JP)
- KANSANEDUSTAJA Yisrael Katz jätti eilen Knessetiin lakialoitteen, jolla Maaleh Adumim, Givat Zeev ja Mevasseret Zion liitetään Jerusalemiin. Lähiöt säilyttäisivät paikallishallintonsa ja budjettinsa, mutta ne vahvistaisivat Jerusalemin asemaa. Olmertin kanta tähän on muuttunut. Kolme viikkoa ennen Bushin tuloa Israeliin hän vihjaili Jerusalemin arabilähiöitten luovuttamista PA:lle, mutta sen jälkeen hän kuuluttaa yhtenäistä ja vahvaa Jerusalemia, ehkä tyynnyttääkseen Shasin ja muiden hallituspuolueitten jäseniä, myös Kadimassa. (INN)
- JERUSALEM on menettänyt vuodesta 1990 lähtien 100 000 asukasta, joista valtaosa on muuttanut lähiöihin, Juudeaan tai Samariaan etsiessään halvempia asuntoja ja löytääkseen työtä. Valtaosa heistä on juutalaisia. Vuonna 2006 Jerusalemista muutti 17 300 asukasta ja sinne muutti 10 900. Kaupungin asukasluku on nyt 750 000, josta 500 000 on juutalaisia, loput arabeja. Uusista siirtolaisista 2 500 asettui Jerusalemiin (13 % muuttaneista) vuonna 2006. (JP)
- JERUSALEMIN PIIRIOIKEUS päätti vapauttaa poliisin pidättämät 7 alaikäistä nuorta tyttöä, jotka ovat olleet pidätettyinä 23 päivää. He kieltäytyivät ilmoittamasta nimiään poliisin pidätettyä heidän Givat Ha-Or kukkulalta Samariassa, jonne he olivat rakentamassa uutta parakkikylää, yhtä monista muista. Poliisi hajottaa niitä, mutta ne pystytetään uudelleen. (INN)
- RABBI Mordechai Eliyahu lisää uuden rukouksen sapattirukoukseen, jossa muistetaan Sderotin kaupungin asukkaitten hätää. Se löytyy osoitteesta:
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/124957
- WINOGRAD-KOMITEAN sisällä on erimielisyyttä, tulisiko 30.01.08 julkistettavassa raportissa suoraan esittää pääministeri Olmertin eroa. Yksi jäsen oli vaatinut sitä toisten vastustaessa. Raportin sanamuoto on tiettävästi hyvin suorasukainen.

Thursday, January 17, 2008

TORSTAI 17.01.08
1. TERRORISTIT Gazassa aloittivat torstaipäivän uudella raketti-salvolla kohti Sderotia ja Ashkelonia. Kymmenen Kassam-rakettia laskettiin pudonneen lähelle Sderotia, yksi niistä asuntoalueelle, toinen teollisuusalueelle aiheuttaen aineellisia mutta ei henkilövahinkoja. Pari Kassamia – tai Katjushaa, IDF ei aina halua ilmoittaa kumpi on kysymyksessä – putosi Ashkelonin kaupungin eteläpuolelle. Kassam-raketin kantomatka on tyypistä riippuen 8-12 km, Katjusha tai sen Grad-mallin kantomatka on 18- 20 km suuremmalla räjähdekärjellä. Molempien osumatarkkuus on huono, koska niissä ei ole ohjauslaitteita.
KESKIVIIKON AIKANA terroristit ampuivat yli 50 Kassam-rakettia Gazasta Israeliin. Yksi Sderotin asukas haavoittui sirpaleista ja 14 muuta hoidettiin shokin vuoksi. IDF:n antamien tietojen mukaan rakettitulen dramaattinen kasvu on seurausta Hamasin osallistumisesta siihen.
IDF:N sotilaat ovat jatkaneet rajoitettuja iskujaan Gazan alueelle. Ne ovat kuitenkin kovin kosmeettisia eikä niiden tarkoituksenakaan ole lopettaa Kassam-tulitusta, vain pyrkiä eliminoimaan havaitut rakettimiehistöt ja tuhoamaan rakennettuja terroripesäkkeitä.
”Sota jatkuu Gazan kaistalla kaiken aikaa. Meillä ei ole pätevää ratkaisua Kassam-rakettituleen. Siksi me voimme olla pakotetut laajentamaan operaatioitamme. Tulemme jatkamaan toimiamme ja tekemään mitä tulee tehdä tulituksen lopettamiseksi,” kertoo IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi.
ISRAELIN poliittinen ja sotilaallinen johto on toistellut tätä mantraa kuukaudesta ja vuodesta toiseen ilman näkyvää tulosta. IDF taistelee molemmat kädet sidottuina, ei vain toinen. (JP)
2. KESKIVIIKKONA IAF:n koneet ampuivat Gazan alueella ohjuksia autoa kohti, jossa tiedustelun mukaan piti olla Islamic Jihadin rakettimiehistö. Ohjus osui kuitenkin autoon, jossa kuoli kolme perheen jäsentä, 12-vuotias Amir Yazagi, hänen isänsä Muhammad ja setänsä Amr.
IDF ESITTI valittelunsa tapauksesta, mutta syytti terroristeja, jotka toimivat siviiliasutuksen keskellä vaarantaen siten sivullisten turvallisuuden. Hamasin edustaja Taher Nunu syytti Israelia tästä ”uudesta rikoksesta ja yhä useampien viattomien siviilien ja vapaustaistelijoitten surmaamisesta”.
AIEMMIN KESKIVIIKKONA IDF surmasi kaksi terroristia pian sen jälkeen, kun he olivat ampuneet raketteja Israeliin. Illalla IAF ampui ohjuksia el-Burej pakolaisleirin lähellä autoon, joka oli täynnä räjähteitä ja aseita. Kaksi autossa ollutta terroristia sai surmansa iskussa. (JP, INN)
3. JP:N KOLUMNISTI Tovah Lazaroff kertoo JP:n artikkelissaan parin Sderotin perheen omakohtaisia kokemuksia rakettitulen alla (Life in the middle of the rocket zone). Otteita siitä.
NELJÄN LAPSEN ÄITI Hadas Inataev yrittää järjestää elämäänsä kahden kerroksen talossaan, jossa ei ole pommisuojaa. Keskiviikkona naapuritalon takapihalla räjähtäneen raketin paineaalto puhalsi keittiön ikkunan sisään. Ainoa turvapaikka talossa on keittiön oviaukko, johon hän kiirehtii hälytyssireenin alkaessa varoittaa lähestyvästä raketista. Kerran hän meni suihkuun hälytyksestä välittämättä todeten ironisesti toimittajalle, että ”jos kuolen kuolenpahan ainakin puhtaana”. Välillä hänen täytyy koota vapisevat jäsenensä ja kauhistuneet ajatuksensa laittaakseen ruokaa neljälle lapselleen ja taksinkuljettaja miehelleen. Alueella on yleinen pommisuoja, mutta se on kaupungin 58:sta suojasta yksi 18:sta, jotka on suljettu, koska ne eivät täytä turvaohjeita. Joka tapauksessa 20 sekunnissa ei pitkälle ehdi, minkä hälytyssireenin ääni antaa aikaa ehtiä suojaan.
MILJONÄÄRI Arkadi Gaydamak järjesti kahdellesadalle Sderotin lapselle muutaman päivän vapaan oleskelun Jerusalemin lähellä sijaitsevassa lomanviettokeskuksessa. Keskiviikkona vain osa lapsista pääsi lähtemään odottaviin busseihin jatkuvan rakettitulen vuoksi, mutta uusi yritys tehdään tänään torstaina. Gaydamakin hyväntahdon järjestelyt saavat toistuvasti osakseen pääministerin ja ministerien sekä vasemmistopoliitikkojen ilkeämielisen tuomion.
SDEROTIN KAUPUNGIN pormestari Eli Moyal ehti jo erota vastalauseeksi hallituksen ja Olmertin kyynisyydelle kaupungin kärsimyksiä kohtaan, mutta palasi työpaikalleen Ehud Barakin vakuutettua, että IDF tulee tehostamaan toimintansa Gazan kaistalla.
YK:N ERIKOISKOORDINAATTORI Robert H Serry vieraili Sderotissa tiistaina nähdäkseen tilanteen kaupungissa ja vaati rakettitulen lopettamista. Hänen varsinainen tehtävänsä on johtaa kansainvälisiä hätäapulähetyksiä Gazan kaistalle, jossa neljä viidestä asukkaasta tarvitsee apua.
ASIANTUNTIJAT varoittavat, että Sderotin ja muiden sota-alueella asuvien yhteisöjen lapset tarvitsevat pitkäaikaista psykiatrista hoitoa parantuakseen jatkuvan pelon aiheuttamista vammoistaan. Tämä tiedostettiin Gazan kaistalta karkotettujen perheitten lasten kohdalla, mutta asia on edelleen runsaan kahden vuoden jälkeen pääosin hoitamatta. (JP)
4. ISRAEL BEITEINUN ero hallituksesta, joka tulee voimaan 48 tunnin kuluttua virallisesta ilmoituksesta, on saanut yllättävän positiivisen vastaanoton Israelin median ja poliitikkojenkin taholta. Jopa JP:n pääartikkeli, joka ei juuri jakele suosionosoituksiaan oikeiston edustajille, kiittelee Avigdor Liebermanin rohkeutta ja päättäväisyyttä pysyä lupauksessaan erota, jos Olmertin hallitus aloittaa neuvottelut PA:n kanssa keskeisistä kysymyksistä. JP:n pääartikkeli tosin toteaa heti aluksi, ettei puolue, joka vaatii Israelin arabien asumien alueitten vaihtoa vihreän linjan takana juutalaisten asumiin alueisiin, ole sopiva hallituspuolueeksi, mutta kiittelee Liebermanin päätöstä esimerkiksi muille puolueille. Puolueella oli kaksi ministeripaikkaa.
PÄÄARTIKKELIN TARKOITUKSENA on lisätä painostusta Labour-puolueen puheenjohtaja Ehud Barakille, joka lupaili erota hallituksesta Winograd-komitean laatiman raportin ensimmäisen osan julkistamisen jälkeen, mutta vielä sitovammin komitean loppuraportin julkistamisen jälkeen. Yleisesti otaksutaan, että raportti käsittelee kovakouraisesti Olmertin hallituksen ja erityisesti sen pääministerin toimia Libanonin kakkossodan aikana. Winograd itse on vihjaillut, ettei raportissa mainita nimiä eikä haeta syyllisiä, mutta ei jääne epäselväksi, kuka asioista vastasi sodan aikana.
LIEBERMAN totesi eilen lehdistötilaisuudessa, ettei keskusteluissa PA:n edustajien kanssa ole kysymys periaatteesta maata rauhaan, mitä hän pitää traagisena virheenä. ”Kuka hyvänsä vakuuttaa kansalle, että kysymys on maa-alueista, johtaa kansalaisia harhaan. Jos vetäydymme ennen 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille, konflikti ja terrori ei lopu siihen. Emme voi hyväksyä epäsuhdetta Palestiinan valtion ja kahden kansan valtion välillä, jolla on huomattava arabivähemmistö. Siksi on oltava mahdollisuus asukkaiden ja maa-alueitten vaihtoon eikä maata rauhaa vastaan.” Lieberman tunnustaa, että hän liittyi hallitukseen huonoon aikaan Libanonin sodan jälkeen ja eroaa siitä nyt yhtä huonoon aikaan, mikä vahingoitta puoluetta. Hän laskee voitokseen sen, että hän pystyi hallituksessa ollessaan poistamaan Kadiman Juudean ja Samarian vetäytymissuunnitelman (realignment plan) hallituksen ohjelmasta, mutta ettei hän osannut varautua Annapolis-konferenssin aloittamaan prosessiin.
LIEBERMAN kumoaa arvelut, että hän haluaa oppositiojohtajan paikan Likudilta tai haluaisi liittymistä Likudiin edes vaalikumppanina, mutta hän lupasi aloittaa voimakkaan työskentelyn hallituksen kaatamiseksi ja uusien vaalien pitämiseksi. (JP)
5. HAREDIM-PUOLUE SHAS on Israel Beiteinun erottua hallituksesta asetettu ”Temppelin harjalle.” On mielenkiintoista – tai paremmin surullista - seurata, miten se aikoo selittää kansalle, että se pitää edelleen kiinni puolueen hengellisen johtajan Ovadia Yosefin, hengellisestä päätöksestä (”fatwa”), että puolue eroaa, jos Olmertin hallitus jakaa Jerusalemin.
JP:n asiaa koskevan artikkelin mukaan Shas on saanut Olmertilta lupauksen, että neuvottelut Jerusalemista siirretään Annapolis-sopimuksen aloittamien keskustelujen loppuvaiheeseen. Tämä on kovin läpinäkyvä peittely-yritys päivänselvälle johtopäätökselle: Shas pysyy hallituksessa, koska Olmert on lahjonut sen lupaamalla miljoonia puolueen instituutioille.
SHASIN PUHEENJOHTAJAN kerrotaan todenneen, että on hyvä, että Temppelivuori on PA:n hallussa siihen saakka, kun Messias saapuu. Shasille ei myöskään näytä merkitsevän mitään Juudean ja Samarian sydänosien luovuttaminen palestiinalaisille ja rajojen muodostaminen muutaman kilomerin päähän Israelin väestö-keskuksista, Jerusalemin tapauksessa vain kadun toiselle puolelle, kuten ei myöskään 100 000 kodeistaan karkotetun juutalaisen kohtalo.
SHAS EI PYSTY estämään Jerusalemin jakamista, jos Olmertin keskustelutiimit saavat jatkaa esteettä loppuun saakka. Toisaalta Livni ja Qureia ovat sopineet, että keskustelut pidetään salaisina. Niistä tiedotetaan kansalle vasta sitten, kun kaikki on sovittu, myös Jerusalemia, rajoja ja pakolaisia koskevilta osin. Olmertin ainoa pelastusrengas on Shas. Meretz ilmoittaa, että se tukee hallituksen Annapolis-keskusteluja ulkopuolelta. UTJ:n aikeista ei ole varmuutta. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- ARABIKANSANEDUSTAJAT vaativat, että Israel Beiteinu on julistettava laittomaksi, koska he katsovat sen kiihottavan kansaa rasistisilla puheilla.
- LIEBERMANIN tytär on poliisin tutkittavana mahdollisista miljoonien shekelien laittomista siirroista ulkomailta Israeliin. Tämä oli odotettavissa, koska puolue ei enää nauti myönnytyspolitiikan kannattajien ”etrog-suojelua” . (JP)
- ENSIMMÄISEN TEMPPELIN aikainen 2.1x1,8 sm mustasta kivestä tehty sinetti, joka kuului Nehemian kirjassa Persiasta palanneelle Temech perheelle, löydettiin vanhan kaupungin lantaportin läheltä. Sinetissä kuvataan kaksi pappia kohotetuin käsin suitsutusalttarin äärellä, jonka yllä on Babylonian Sin-jumalan kuunsirppi.JP
- TERRORISTIT ampuivat 13 rakettia Sderotiinn juuri ennen kahdeksaa torstaina, kun lapset ovat menossa kouluun. Kolme ihmistä haavoittui sirpaleista. Monet lapset eivät uskalla mennä kouluun, vaikka heitä suojaavat poliisit ja sotilaat. (Ynet)
- YLIOPISTOJEN professorit jatkavat lakkoaan palkkavaatimustensa tueksi.
- IRANIN PRESIDENTTI Ahmadinejad sanoo Lähi Idän valtioiden olevan lähellä purkaustaan Bushin vierailun jälkeen ja lupasi tukea palestiinalaisten taistelua. Hän myös totesi, että painostus Irania kohtaan on vähentynyt. (Ynet)
- OLMERT on sopinut PA:n kanssa, ettei Israel vaadi PA:ta luovuttamaan sen pidättämien David Rubinin ja Achikam Amichain murhaajia. (INN)
- OLMERT on luvannut, että 50 000 palestiinalaispakolaista saa tulla Israeliin.

Wednesday, January 16, 2008

KESKIVIIKKO 16.01.08
1. PIENOISSOTAA GAZAN KAISTALLA, voisi kuvata eilisiä yhteenottoja IDF:n ja Hamasin joukkojen välillä. IDF:n Golani prikaatin Egoz joukko tunkeutui aikaisin tiistaiaamuna Gazan keskiosiin tankkien ja puskutraktorien tukemina etsien rakettimiehistöjä ja pyrkien tuhoamaan terrorin infrastruktuuria alueella turva-aitaa seuraillen. Yhteenotoissa sai surmansa 19 palestiinalaista, joukossa kolme siviiliä. Osa uhreista kuoli IAF:n ilmaiskuissa, joiden mukana oli Mahmoud Zaharin 24-vuotias poika Hassam Zahar.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas alias Abu Mazen tuomitsi IDF:n ”barbaarisen massamurhan Gazassa”, ja uhkasi sen voivan vahingoittaa rauhankeskusteluja Israelin kanssa. ”Emme voi pysyä vaiti näiden rikosten suhteen”, hän vakuutti.
HAMAS MÄÄRÄSI kolmen päivän suruajan Gazan alueella. Hamas-johtaja Damaskoksessa syytti, että IDF:n toimet Gazassa olivat seurausta presidentti Bushin Lähi Idän vierailusta. ”Tämä rikos on Bushin vierailun ruma hedelmä alueella. Hän kiihottaa sionisteja ja painostaa palestiinalaisia vastustamaan entistä rajummin palestiinalaisten keskinäistä keskustelua.”
MAHMOUD ZAHAR syytti Abbasia osasyyllisyydestä hänen poikansa surmaan.” Tätä Abu Mazen ja hänen toverinsa, Israelin kanssa yhteistyössä olevat ja amerikkalaisten vakoojat, toivoivat.” Hän vakuutti, että Hamas vastaa tiistain hyökkäykseen sopivalla tavalla ja että he tulevat puolustautumaan kaikin käytettävissään olevin voimin. (JP)
2. HAMAS aloitti tutkimuksen selvittääkseen, miten 13 sen jäsentä kuoli tiistain taisteluissa IDF:n kanssa. Ensimmäinen havainto on se, että Hamasin joukot menivät IDF:n asettamaan ansaan, ja että sen joukot olivat sijoittuneet vaikeaan maastoon. Yksi monista havaituista virheistä oli Hamasin edustajan mukaan se, etteivät sen maastoon sijoitetut tarkkailijat havainneet IDF:n liikkeitä, vaan tulivat yllätetyiksi. ”Ennen kuin he havaitsivat, mitä oli tapahtumassa, heitä kohti avattiin kova panssarien ja tykkien tuli sekä maajoukkojen ohjustulitus.” Toinen havainto oli se, että Hamasin joukot käyttivät rakettikranaatteja (RPG), joiden kantomatka ei ollut riittävä, kranaattien ja panssariohjusten asemesta. Muutoinkin joukot eivät käyttäneet kakkia aseitaan, selvitys havaitsi.
HAMASIN EDUSTAJA selvittää, että Hamas ei käskenyt joukkojaan peräytymään uhrien määrän vähentämiseksi siksi, että se uskoi IDF:n asettavan omia tarkkailuasemiaan tyhjiin taloihin, miinoittavan alueita sekä asettavan väijytyksiä. Siksi joukoille annettiin käsky taistella ylivoimaa vastaan. Hän varoitti, että taistelu tulee olemaan aivan toisen tasoinen, jos IDF yrittää tunkeutua Gazan kaupunkiin ja muihin asutuskeskuksiin. Hamasin sotilasedustaja sanoi, että rakettitulitus Gazasta tulee jatkumaan. Eilinen rakettitulitus oli hänen mukaansa viesti sionisteille ja varoitti juhlimasta voittoa liian aikaisin.
IDF:n taholla todetaan, että Hamasin aloittama selvitys eilisistä taisteluista osoittaa Hamasin joukkojen toimivan armeijan tavoin ja pyrkivän oppimaan virheistään. (JP, INN)
3. TIISTAIN AIKANA terroristit ampuivat yli 40 rakettia ja 17 kranaattia Gazasta Israelin puolelle. Keskiviikkoaamuna 09.30 mennessä ainakin 23 rakettia on ammuttu Gazasta Negevin länsiosaan. Ainakin yksi niistä putosi Ashkelonin teollisuusalueelle. Vahingoista ei ole tietoa. Tiistaina ammutuista raketeista yksi osui Sderotissa asuintaloon haavoittaen neljää asukasta ja saaden viisi shokkitilaan. Pahimmin haavoittui nainen ja 8-vuotias tyttö, joka oli leikkimässä naapurin pihassa toisten lasten mukana. Ainakin yksi Ashkelonia kohti ammuttu oli Grad-raketti.
Oslon sodan alusta lähtien seitsemän vuoden aikana Sderotin kaupunkiin on ammuttu 6 415 Kassam-rakettia. Yli 3 000 kaupungin asukasta on jättänyt asuntonsa ja siirtynyt muualle Israelissa. Jatkuessaan tämä kansainvaellus tulee tekemään Sderotista haamukaupungin.
TIISTAINA palestiinalainen sala-ampuja surmasi perunapellolla istutustöissä olleen 20-vuotiaan ecuadorilaisen vapaaehtoisen Carlos Chavezin. Työntekijät havaitsivat ampujan ja huusivat varoituksia toisilleen suojautuen pellolla olleen auton taakse. Chavez nousi seisomaan aikoen juosta suojaan, kun sala-ampujan luoti osui hänen selkäänsä. Hän kuoli elvytysyrityksistä huolimatta. Hän työskenteli Ein Hashlosha kibbutsin pellolla 100 metrin päässä turva-aidasta.(JP)
4. ISRAELIN POLIITTINEN JA SOTILAALLINEN johto harkitsee, onko viisasta jatkaa pieniä
sotilaallisia iskuja vai onko aika aloittaa laajemmat operaatiot Gazan kaistalla. IDF:n suorittamat rajoitetut muutaman kilometrin syvyiset iskut eivät ole vähentäneet rakettitulta. IDF on vain hipaissut suurten pakolaisleirien Zeitun, Sejaiya ja Al-Burej sivuja välttäen tunkeutumista sisälle, mikä tulisi aiheuttamaan uhreja myös IDF:n sotilaitten parissa. Toisaalta suuri operaatio keskeyttäisi lähes varmasti maanantaina alkaneet Israelin ja PA:n työryhmien väliset keskustelut, joissa on tarkoitus käsitellä kaikkia osapuolten välisiä asioita, myös rajoja, pakolaisia ja Jerusalemia koskevia. Hamas on puolestaan selvästi liittynyt toisiin terrorijärjestöihin Islamic Jihad, PRC ja al-Aksa, ja aloittanut rakettien ampumisen Israeliin, mistä se oli pidättynyt useamman kuukauden ajan lisäten arsenaaliaan ja kehittäen rakettiensa tehoa ja kantomatkaa.
KIIHTYNEEN rakettitulen tarkoituksena voi olla häiritä keskusteluja ja saada ne loppumaan.
Voidakseen saada aloitteen käsiinsä IDF:n lienee pakko aloittaa laaja operaatio, koska nykyinen tilanne ei Olmertin varovaisuudesta ja peloista huolimatta voi jatkua. (JP)
5. PRESIDENTTI BUSH on tiettävästi alkanut tiedostaa, että samaan aikaan kuin palestiinalaisia muutti pois sodan jaloista pääosin arabijohtajien kehotuksesta, arabimaissa asuvat juutalaiset pakotettiin muuttamaan pois jättäen kaiken omaisuutensa ja pankkitilinsä, vain käsitavarat olivat sallittuja. Heidän lukumääränsä vastasi suurin piirtein kodeistaan muuttaneiden palestiinalaisten lukumäärää. He muuttivat valtaosin Israeliin, joka sulatti heidät yhteiskuntaansa, mitä arabimaat eivät ole tehneet niiden alueille muuttaneille palestiinalaisille, vaan pakottaneet heidät asumaan ahtaissa pakolaisleireissä ja rajoittaneet heidän työnsaantiaan ja osallistumistaan ympäröivän yhteiskunnan toimintaan. Pakolaisleireissä asuen he ovat UNRWA:n perustamisesta lähtien saaneet enemmän kansainvälistä tukea henkeä kohti laskettuna kuin mikään muu kansa maailmassa. Bush selittää, ettei hän halua sanella ehtoja, miten pakoalisongelma tulisi hoitaa, mutta hän esittää kansainvälisen rahaston perustamista, joka suorittaisi korvaukset menetetystä omaisuudesta ja auttaisi pakolaisia aloittamaan oman elämänsä. (JP)
6. ISRAEL BEITEINUN puheenjohtaja Avigdor Lieberman ilmoitti juuri päättyneen
lehdistötilaisuuden aikana, että hänen puolueensa eroaa hallituksesta, koska Olmert ei ollut suostunut pidättymään keskeisten kysymysten käsittelemisestä työryhmissä PA:n kanssa. Lieberman kertoi, etteivät palestiinalaiset ole hänen ongelmansa, vaan Israelin arabit, kuten kansanedustajat Ahmed Tibi ja Mohammed Barakeh, joita hän pitää pahempina kuin Hamasin johtajaa Khaled Mashaalia ja Hizbullahin johtajaa Hassan Nasrallahia. Hän selitti, että jos palestiinalaisille annetaan oma valtio, Israelin arabit vaativat itsemääräämisoikeutta. Siksi hän vaatii alueitten ja asukkaitten vaihtoa. Hän hylkää ”maata rauhaa vastaan” periaatteen.
SHASIN PUHEENJOHTAJA Eli Yishai oli soittanut eilen Liebermanille Kiinasta, jossa on virallisella vierailulla, kysellen Israel Beiteinun tilanteesta. Hän ei luvannut puolueensa eroa hallituksesta, mutta kertoi, että puolue eroaa, jos hallitus neuvottelee Jerusalemin jakamisesta.
7. OLMERT ei tiettävästi ole kovinkaan pahoillaan Israel Beiteinun erosta, sillä hänellä on edelleen 67 kansanedustajan tuki 120:stä. Lisäksi hän keskustelee UTJ:n ja Meretzin tulosta hallitukseen. Molemmissa puolueissa on niitä, jotka haluavat Olmertin hallitukseen, mutta myös vastustajia. UTJ:n tulo hallitukseen helpottaisi Shasin pysymistä hallituksessa, mutta Meretzin tulo kääntäisi hallitusta vaarallisesti vasemmalle, mikä voisi ärsyttää Kadima-puolueen jäseniä, jotka loikkasivat sinne Likudista. (INN)
8. SAUDI ARABIASSA Bushin mukana vieraileva ulkoministeri Rice kehotti arabimaita solmimaan suhteita Israelin kanssa. Rice puhui lehdistölle seisoen rinnakkain Saudi Arabian ulkoministeri prinssi Saudin kanssa. Kysyttäessä tarkoittiko hän myös diplomaattisuhteiden solmimista Rice kiemurteli sanoen niiden olevan kokonaan toinen asia, mutta on joukko asioita, joita voidaan tehdä ilman diplomaattien vaihtoa, hän selitti. (JP)
VAIKKA LEHDISTÖ on vakuuttanut Bushin vakavaa päätöstä puskea sopimuksen solmimista Palestiinan valtion perustamiseksi hänen virkakautensa aikana, hän kertoi torstaina päivällisillä Olmertin virka-asunnossa, että hän vastustaa Palestiinan valtion virallista perustamista sinä aikana, koska se vahingoittaa Israelin turvallisuutta. Bush edellyttää, että molempien osapuolten tulee toteuttaa ”tiekartan” kaikki kohdat ennen sitä. Tämän totesi mukana päivällisillä ollut Avigdor Lieberman, mistä Israelin lehdistö on vaiennut. (JP)
9. UUTISOTSIKOITA
- IDF:N eliittijoukot surmasivat Islamic Jihadin paikallisjohtajan Walid Abeidin Kabatiyan kylässä Jeninistä etelään. Joukot piirittivät talon, jossa hän piileskeli. Hän sai surmansa syntyneen tulitaistelun aikana. Joukot pidättivät yön aikana 25 etsittyä terroristia. (INN)
- YESHAN ASUKKAT aikovat luopua epätoivosta hallituksen karkotussuunnitelmien vuoksi ja omaksua itsevarmuuden ja toivon. (INN)
- KYLMYYS tappoi nuoren beduiinitytön Negevissä ja rikkoo aurinkolämmittimiä.

Tuesday, January 15, 2008

TIISTAI 15.01.08
1. AVIGDOR LIEBERMAN, Israel Beiteinu puolueen puheenjohtaja, ei vielä eilen pystynyt tekemään päätöstä pysymisestään hallituksessa, jossa hänellä on strategisten asiain ministeriö. Lieberman tapaa Olmertin tänään uudelleen, mutta hän on jo valmistellut lehdistötilaisuutta huomiseksi, jossa hän ilmoittanee lopullisen päätöksensä. Olmert on pyytänyt Liebermania pysymään hallituksessa Iranin tilanteen ajankohtaisuuden vuoksi.
OLMERTIN KERROTAAN maininneen Liebermanille, että PA:n kanssa käymät keskustelut voivat olla vain silmänlumeeksi amerikkalaisten hämäämiseksi. ”Meidän tulee käsitellä PA:n kanssa keskeisiä kysymyksiä voidaksemme sanoa olevamme tosissamme neuvotteluissa.” Jos tuo Olmertin lausunto pitää paikkansa ja vuotaa PA:n johdon korviin, Livni voi olla vaikeuksissa yrittäessään vakuuttaa PA:n neuvottelijoille, että Olmert puhui vain Liebermanin hämäämiseksi.
Livni ja Qureia ovat sopineet keskustelujensa täydellisestä uutissulusta huhujen välttämiseksi.
2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak syytti eilen Knessetin puolustus- ja ulkomaanasioitten valiokunnassa Olmertia liiallisista puheista käsiteltävissä asioissa: ”Iran on suuri uhka. On paljon tehtävissä Iranin suhteen: Tiedustelun saattaminen ajan tasalle; sanktioitten asettaminen; diplomaattisten aloitteiden tekeminen…Meillä on liikaa vain puheita. Tämän hetken johtajilla on paljon puhuttavaa. Mutta sanat eivät estä ohjuksia eivätkä julkilausumat pysäytä sentrifugeja,” hän selvitti Olmertille.
OLMERT KERTOI valiokunnan jäsenille, että hän vastustaa suurta operaatiota Gazan kaistalla toistaiseksi. Hän varoitti aloittamasta operaatiota, joka voi kehittyä suuremmaksi, kuin mihin on mielekästä antautua itsehillinnän vastineeksi. Olmert kuitenkin puolustautui, ettei hän halua vähätellä Sderotin ja muitten raja-asutusten kärsimiä vaurioita, mutta muistutti, että ”Israel käy sotaa Gazassa ja sitä on käytävä viisaudella”. Hän sanoi, ettei terrorijärjestöjen kärsimät satojen jäsentensä menehtyminen ole merkityksetön.
OLMERT JOPA vilautti mahdollisuutta rauhankeskustelujen keskeyttämistä PA:n kanssa Gazan tilanteen vuoksi, sillä Mahmoud Abbas ei ole kiinnostunut tilapäiseen valtioon ilman Gazaa.
HIZBULLAHIN TILANTEESTA Olmert kertoi, että tilanne on pysynyt rauhallisena Libanonin sodan jälkeen eikä Hizbullah tunne tarvetta iskeä uudelleen Israeliin raketeillaan, vaikka hän myönsi sen varustautuneen ennen sotaa edeltäneelle tasolle tai ylikin. (JP)
3. USA:N PRESIDENTTI George Bush puhui kovia sanoja Abu Dhabissa sunnuntaina: ”Iran on tänään terrorin johtava tukija maailmassa. Se lähettää satoja miljoonia USD ääriaineksille kaikkialla maailmassa – samaan aikaan kuin sen oma kansa kärsii puutetta ja taloudellista ahdinkoa kotona. Se vaarantaa Libanonin toiveet rauhasta aseistamalla ja tukemalla terrori-järjestö Hizbullahia. Se vaarantaa toiveet rauhasta alueen muissa osissa rahoittaen terroriryhmiä kuten Hamas ja Islamic Jihad. Se lähettää aseita Talibanille Afganistaniin Shia-militaristeille Irakissa. Lopuksi, Iran vastustaa YK:ta ja vaarantaa siten alueen vakavuuden kieltäytymällä avoimuudesta ja rehellisyydestä ydinohjelmassaan ja tavoitteistaan. Siksi USA vahvistaa pitkän tähtäyksen turvallisuussitoumuksiaan ystäviemme kanssa Persianlahden alueella sekä kehottaa ystäviä kaikkialla maailmassa vastustamaan vaaraa ennen kuin on liian myöhäistä.”
BUSHILLA on kuitenkin vaikea tehtävä vakuuttaa USA:n turvallisuussuojan pitävyyttä Iranin mahdin noustessa. Toiseksi alueen kansojen keskuudessa Bushin suosio on vähäinen. Bushin tämän päivän vierailukohteessa Saudi Arabiassa suoritetun gallupin mukaan Bushin suosio on 12 %, alle puolet siitä, mitä Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad nauttii ja alle senkin, mitä Bin Laden saa saudikansalta. Arabimaitten johto tunnustaa USA:n tuen mutta kansat eivät. (JP)
4. ÄSKEISET välikohtaukset Persianlahdella - Iranin vallankumouskaartin pikaveneitten suorittamat USA:n kolmen sotalaivan häirinnät - ovat lisänneet Persianlahden maiden epävarmuutta turvallisuudestaan ja Iranin aikeista. USA on ilmoittanut että vastaavanlaisia joskin vaarattomampia häirintäyrityksiä on tapahtunut ainakin kolme ennen tätä. Bush esitti vakavan varoituksen Iranille, että se leikkii tulella, jossa se voi polttaa itsensä pahoin. Tämä epävarmuus tuntuu raakaöljyn hinnan kipuamisessa ennätyskorkeuteen ja dollarin arvon vähenemisessä.
ISRAELISSA odotettiin Bushin kehottavan alueen arabimaita lisäämään yhteistyötään tai edes aloittamaan kanssakäymistään Israelin kanssa, mutta Bush vaikeni asiasta.
TOINEN ASIA mikä puuttui Bushin puheesta Abu Dhabissa, oli kehotus Euroopan kansoille omaksumaan jämäkämpi ote suhteessaan Iranin ydinasehaaveisiin sekä siihen halukkuuteen, millä se on valmis levittämään ydintietouttaan jokaiselle, joka sitä haluaa. Iranin presidentti Ahmadinejad kierteli muutamia päiviä sitten samoja maita kuin Bush tarjoten apuaan.
USA:LLA on tietenkin omiakin intressejä tarjota ydinreaktoreitten rakentamista arabimaille, mutta se tulisi tapahtumaan pitävän kansainvälisen tarkkailun alaisena. Bush ilmoittanee tänään USA:n tarjoaman 20 miljardin asetoimitussopimuksen viimeistelystä Saudi Arabialle. (JP)
5. MYÖS RANSKA on havainnut suotuisat markkinat ydinteollisuuden alalla. Ranskan presidentti Nicholas Sarcozy kiertää Lähi Idän maita, jotka ovat ilmaisseet halukkuutensa oman ydinteollisuuden aloittamiseksi, tarjoten niille Ranskan osaamista alalla. Ranska on tarjonnut apuaan Libyalle, Egyptille, Jordanialle ja viimeksi Saudi Arabialle, jossa Sarcozy vieraili juuri ennen Bushin tuloa maahan. Ranska tarjoaa saudeilla lisäksi aseita, lentokoneita, sotalaivoja ja ohjuksia siviili-tarpeitten ohella. Sarcozy lupasi, että ranskalaiset kauppavaltuuskunnat matkustavat maahan lähiviikkojen aikana viimeistelemään aiesopimuksia.
SARCOZY vakuutti saudeille, että Ranska haluaa olla heille enemmän kuin vain luotettava kauppakumppani. Hän vakuutti saudinaisten lisääntyneiden oikeuksien ihastelun ohessa, että ranskalaiset haluavat olla saudien ystäviä. Hänen yrityksensä on kunnioitettava ja jopa kannatettava, mutta islamin opin mukaan, jota sen profeetta välitti seuraajilleen, ”muslimi ei saa ystävystyä juutalaisten ja kristittyjen kanssa, koska sillä on saastuttava vaikutus”. Kuten lienee tunnettua, Saudi Arabiassa vallalla oleva wahhabilaisuus edustaa äärilaidan islamia.
SARCOZY matkustaa Bushin vanavedessä, mutta vastakkaisessa järjestyksessä kuin Bush. Sarcozy matkusti eilen Saudi Arabiasta ensin Dohaan Qatarissa ja sieltä Abu Dhabiin, joissa hän tarjoaa yhteistoimintaa Ranskan kanssa sotilasasioissa. (JP, INN)
6. GAZAN SOTA.
IDF JA IAF ovat tiistaiaamun kuluessa 11.40 mennessä surmanneet yhdeksän palestiinalaista Gazan kaistan ulkolaidoilla. Yksi IAF:n iskuissa kuolleista oli Mahmoud al-Zaharin poika Hussein al-Zahar. Mahmoud al-Zahar on yksi Hamasin perustajajäsenistä. IAF pommitti hänen taloaan syyskuun 10. päivänä 2003. Hän haavoittui iskussa ja hänen vanhin poikansa Khaled sai surmansa. Mahmoud al-Zahar palveli ulkoministerinä PA:n edellisessä hallituksessa. Hän kertoi lehtimiehille Israelin evakuoitua siviilit ja sotilaat Gazan kaistalta, että alueesta tulee ”Hamastan”.
ISRAELILAINEN maanviljelijä Ein HaShloshan alueella Israelin puolella Gazan turva-aitaa kuoli palestiinalaisen tarkka-ampujan luodeista Gazan alueelta.
IAA:N VIRKAILIJAT (Israel airport authority) löysivät eilen Kerem Shalomin rajanylityspaikalla hätäapulähetyksestä 2 tonnia apulannoitetta, jota voidaan käyttää räjähteitten valmistamiseksi. Määrä olisi riittänyt satoihin raketteihin. Tämä on toinen paljastunut räjähdysten tekemiseen sopivan materiaalin salakuljetusyritys Israelista Gazaan viikon aikana. Joulukuun lopulla tullivirkailijat löysivät samanlaisesta apukuljetuksesta 6.5 tonnia potassium nitraattia sullottuna säkkeihin, joissa luki suurin kirjaimin: sokeria. Lähetys on EU:n humanitäärinen apulähetys.
Viranomaiset tähdentävät, ettei Israel syytä, että EU tai muut kansainväliset järjestöt toimittavat räjähdysaineita Gazaan, vaan että palestiinalaiset ovat oppineet käyttämään niitä hyväkseen.
PUOLUSTUSMINISTERI Barak vakuuttaa, ettei paljastunut salakuljetusyritys muuta hallituksen päätöstä jatkaa öljyn toimituksia Gazaan.
KANADA lupaa 300 miljoona USD PA:n turvallisuusjoukkojen kehittämiseksi viiden vuoden aikana. PA:n poliisijoukot partioivat Nablusin ja Betlehemin kaupungeissa. (INN)
7. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Bush ilmoitti saudeille USA:n myyvät heille 900 ”smart-pommia” (täsmäpommia, JDAM). Artikkelissa tähdennetään, että USA:n demokraatit aikovat estää asesopimuksen voimaantulon, sillä Saudi Arabialla on eriäviä mielipiteitä lähes kaikissa USA:n ajamissa aloitteissa. Debkafile kertoo, että USA:n ja saudien mielipiteet eroavat monissa kohdin: Terrorin vastaisessa taistelussa; saudien jatkuva tuki terrorijärjestöille; nuorten ääriainesten soluttaminen Irakiin; al-Qaidan tukikohtien rakentaminen Libanonissa ja solujen Syyriassa; saudien pyrkimykset Fatajin ja Hamasin yhteishallituksen pystyttämiseksi vastoin USA:n mielipiteitä sekä saudien jatkuva taloudellinen tuki Hamasille. Saudit ovat vaatineet, että USA vapauttaa vangitsemansa saudiarabialaiset Quantanamo Bayn vankilasta.
Israelin hallituksen edustaja ei halua kommentoida asiaa.
8. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas kuvattiin tällä viikolla osallistuessaan PLO:n keskuskomitean istuntoon tunnuskuvalla (emblem), jossa koko Israelin alue kuvataan kuuluvaksi Palestiinaan. Tämä aihe toistuu jatkuvasti PA:n ja PLO:n web-sivuilla ja julkisissa symboleissa ilman, että Israelin hallitus puuttuu asiaan.
9. ISRAELISSA jatkuva kylmyys on jo tappanut kolme vanhusta ja vienyt useita sairaalaan. Toinen Israelia vaivaava ongelma on laajalle ja varsinkin nuorisoon levinnyt vatsasairaus.

Monday, January 14, 2008

MAANANTAI 14.01.08
1. OLMERT SE ON, joka estää puolustusministeriötä hajottamasta ”laittomia” parakkikyliä (outposts) Juudeassa ja Samariassa, heittää puolustusministeriön virkailija takaisin Olmertin sunnuntaina esittämään lausuntoon: ”On häpeällistä, ettei Israel ole jo hajottanut noita parakkiasutuksia.” Olmertin lausunto oli seurausta presidentti Bushin tuohtuneeseen huomioon: ”Jo neljän vuoden ajan olen esittänyt niiden hajottamista. On tullut aika päästä niistä lopullisesti.”
PUOLUSTUSMINISTERIÖ puolustautuu, että se on esittänyt kolme kertaa suunnitelmia niiden hajottamiseksi, mutta Olmert ei ole vahvistanut niitä. Suunnitelmissa esitettiin, mitkä parakkiasutukset hajotettaisiin, mutta ne , jotka oli rakennettu juutalaisten omistamalle maalle, liitettäisiin virallisiin juutalaisyhteisöihin.
OLMERT KERTOI lausunnossaan, että jo kahden edellisen hallituksen aikana on tehty päätöksiä niiden hajottamiseksi, ja silti ne ovat pystyssä, mitä hän piti häpeällisenä. Hän myös siteerasi Bushia, joka oli ihmetellyt, miten voidaan vaatia PA:ta tekemään velvollisuutensa, kun Israel ei suoriudu omista velvollisuuksistaan. Tämä Bushin rinnastus PA:n velvollisuuteen lopettaa terrorismi alueellaan nuorten rakentamiin parakkiyhteisöihin autioille kukkuloille on häpeällinen ja vaarallinen, sillä terrorismi murhaa viattomia siviilejä, asutustoiminta säilyttää elämää.
PUOLUSTUSMINISTERI Barakin suunnitelma sisältää kolme periaatetta: Uusia asutuksia ei perusteta Juudean ja Samariaan ilman hallituksen lupaa; Yhtään parakkikylää ei hajoteta toisen säilyttämiseksi; Hajotuksia ei tehdä poliittisen painostuksen vuoksi. Viranomainen selittää, että hajottamisperusteena tulee olla lain tarkoituksen noudattaminen. Kysymys on siitä, suoritetaanko hajottaminen pakolla vai neuvottelujen kanssa. ”Tiekartan” mukaan maaliskuun 2001 jälkeen pystytetyt parakkikylät on hajotettava. Olmert oli selittänyt asiaa Bushille, joka hyväksyi Olmertin tulkinnan, että PA:n tulee tuhota alueellaan oleva terrorismin struktuuri ennen kuin Israel toteuttaa omia velvoitteitaan.
POLIITIKOT ovat tarttuneet kärkkäästi asiaan syyttäen Olmertia kaksinaamaisuudesta, jossa sanat korvaavat teot. ”Häpeällistä on Olmertin hallituksen avuttomuus ja toimettomuus, jota se osoittaa parakkikylien hajottamisen yhteydessä. Olmert on muuttanut Israelin tekemät lupaukset pilaksi,” sanoo ke. Ophir Pines-Paz (Labour). (JP)
2. AVIGDOR LIEBERMAN (Israel Beiteinu) on lupaustensa ja uhkaustensa kautta maalannut itseänsä nurkkaan, josta hän tänään yrittää luikerrella pois. Hän lupasi erota hallituksesta, jos se aloittaa keskustelut lopullisen tilanteen kysymyksistä. Hallitus aloittaa nuo keskustelut Livnin ja Qureian johtamissa työryhmissä tällä viikolla. Lieberman tapaa Olmertin tänään. Tämän keskustelun jälkeen nähdään, miten Lieberman onnistuu yrityksessään.
OLMERT sanoo toivorikkaana, ettei Israel Beiteinun ero kaada hallitusta, sillä sen taakse jää vielä 67 kansanedustajaa. Mutta jos Shas eroaa, hallituksen jatkuvuus on vaarassa.
OLMERT on varautumassa tilanteeseen aloittaen keskustelut United Tora Judaism (UTJ), haredi-puolueen kanssa sen houkuttelemiseksi hallitukseen. Täkynä Olmert käyttää 173 miljoonan NIS tukea haredim opetus- ja kulttuuri-instituutioille sekä verovähennysten myöntämistä elinten lahjoittajille. UTJ:n kansanedustaja Avraham Ravitz sanoo olleensa yllättynyt saatuaan Olmertilta kutsun keskusteluun, jota hän oli halunnut jo pitemmän aikaa. Ravitz on Olmertin perhetuttava vuosien varrelta ja on halunnut hallitusyhteistyötä jo pitkään, mutta jota hän puolueen opposition vuoksi ei ole voinut toteuttaa. UTJ:n ke Meir Porush vastustaa hallitukseen menoa, sillä ”UTJ vastustaa Jerusalemin jakamista aivan yhtä paljon kuin Israel Beiteinu”.
SHASIN PUHEENJOHTAJA Eli Yishai katsoo, että jos UTJ tulee hallitukseen, hänen puolueensa asema hallituksessa helpottuu. Yishai sanoo puolueensa eroavan hallituksesta vasta sitten, kun sopimusta Jerusalemin jakamisesta ja alueitten luovutuksia Juudeasta ja Samariasta toteutetaan käytännössä. ”Shas ei eroa hallituksesta vain neuvottelujen vuoksi”, hän selittää. Machiavelli voisi olla ylpeä Shasin tavasta toteuttaa käytännössä hänen oppejaan. (JP)
3. RAKENNUS- JA ASUNTOMINISTERI Ze´ev Boim (Kadima) sanoi sunnuntaina, ettei Israelin tule jakaa Jerusalemia minkään PA:n kanssa tehdyn rauhansopimuksen yhteydessä, ja että rakentamisen tulee jatkua Jerusalemin alueella. ”On mahdotonta jakaa itsemääräämis-oikeutta pääkaupungissa. On löydettävä rakentavia ratkaisuja kaupungin 250 000 arabi-asukkaalle ilman itsemääräämisoikeuden jakamista”, hän kertoi Jerusalemin taloudellisessa kuukausifoorumissa. Hänen mielipiteensä ovat ristiriidassa apulaispääministeri Haim Ramonin kanssa, joka selkeimmin esittää arabienemmistöisten lähiöitten luovuttamista PA:lle, kuten myös Olmertin kanssa, joka vihjailee samaa eri yhteyksissä. Kaupungin arabiasukkaat, joita sen jakaminen eniten koskee, ovat suuresti hajaantuneet mielipiteissään. Suoritettujen gallupien mukaan suuri osa ellei enemmistö ei halua siirtyä PA:n hallinnon alle. Boimin lausunto on ristiriidassa myös USA:n ulkoministeri Ricen kanssa, joka äskeisen vierailunsa yhteydessä esitti voimakasta kritiikkiä Har Homan ja Maale Adumimin jatkorakentamisesta.
BOIM TÄHDENTÄÄ, että rakentamisen kieltäminen Har Homassa vetää maton Israelin jalkojen alta, koska se kyseenalaistaa kaikki Jerusalemin 180 000 asukkaan lähiöt, myös Gilo ja Ramot.
4. ISRAELIN TAKTIIKKA Gazan alueella ei toimi, sanoo yleisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter. Hän kertoo, että IDF on viimeisen kahden vuoden aikana surmannut lähes 1000 terroristia, mutta alueella arvioidaan edelleen toimivan 20 000 terroristia, eikä IDF:n käymä asemasota ole tuottanut toivottuja tuloksia, vaan sota jatkuu.
DICHTER SANOI, että IDF pyrkii iskemään terroristeihin välttäen mahdollisuuksien mukaan siviiliuhreja, terroristit kohdistavat iskunsa siviileihin. Tämän ”epäsymmetrisen” sodankäynnin vuoksi Gazan raja-alueilla siviiliasutukset ovat joutuneet jatkuvan raketti- ja kranaattitulen alaisiksi terrorisoiden asukkaita ja tehden normaalielämän mahdottomaksi. Arviolta 3000 Sdeotin kaupungin asukasta on muuttanut tämän takia pois kaupungista. Dichter suosittaa puskuri-vyöhykkeen perustamista Gazan raja-alueelle, jota IAF:n koneet valvoisivat.
SUNNUNTAINA terroristit ampuivat 8 kranaattia Gazasta Israeliin. Toinen kahdesta kranaatista vaurioitti asuintaloa Netiv Ha´Asaran kibbutsissa ilman ihmisvahinkoja. Kuusi kranaattia putosi lähelle Eretz rajanylitysterminaalia Gazan pohjoisosassa ilman vaurioita.
IAF:N OHJUKSET tuhosivat auton lähellä Hamasin pääministeri Haniyehin taloa Gazassa. Autossa olleista kuoli Fatahin al-Aksan johtajiin kuuluva Nidal Amudi, joka oli osallistunut Kassam-rakettien ampumiseen Sderotiin, sekä PRC:n jäsen Maher Navhouh. He ajoivat autollaan Shatin pakolaisleirin läheisyydessä Gazassa. (JP)
ISRAEL täyttää ensin Gazan bensiinivarastot ja sitten katkaisee toimitukset. Taktiikka sekin!
5. ”WINOGRAD-RAPORTTI vaatii tekemään henkilökohtaisia ratkaisuja”, tuli Ehud Barak luvanneeksi valmistautuessaan Labour-puolueensa puheenjohtajan vaaliin. ”Dan Halutz ja Amir Peretz tekivät sen kukin tavallaan. Jos Olmert ei eroa Winograd-raportin lopullisen julkistamisen jälkeen, meidän tulee lopettaa yhteistyömme hänen kanssaan ja työskennellä Knessetissä uuden hallituksen muodostamiseksi tai uusien vaalien järjestämiseksi.” Tämä päätöksentekoaika on 30.01.08, jos lupauksista pidetään kiinni.
LABOUR kansanedustaja Ophir Pines-Paz, joka tuki Barakin valintaa puheenjohtajaksi, sanoo nyt, että Barakin tulee pysyä lupauksessaan ja erota tai hän tekee jotain radikaalia. Epäselväksi jää, mitä hän uhkauksellaan tarkoitti, uuden puheenjohtajan valintaa vai eroamista puolueesta.
Barakin taholta ilmoitetaan, että Barak toimii sen mukaan, mikä on parasta maalle. (JP)
6. ETIOPIASSA odottaa edelleen arviolta 8 000 Falash Mura juutalaista, jotka kertovat olevansa aikoinaan maahan muuttaneitten juutalaisten jälkeläisiä, mutta jotka pakotettiin kääntymään kristinuskoon. Hallituksen listalla on 1 400 Fakash Mura juutalaisen nimeä, mutta sisäministeri Meir Sheetrit ei halua heitä maahan, kuten ei muitakaan ”kadonneita juutalais-heimoja”, kuten hän sanoi. Hallituksen käsityksen mukaan tarina Falash Mura juutalaisten exoduksesta Israeliin on loppunut, mutta korkein oikeus on uhannut, että jos hallitus ei vapaaehtoisesti päästä heitä maahan, korkein oikeus pakottaa sen siihen. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- ISRAELISSA vallinnut nollan tienoilla tai alla pysytellyt lämpötila on aiheuttanut useita hypothermia tapauksia sekä nuorten että vanhusten parissa. Heidän lämpötilansa putoaa alle 35 astetta. Beershebassa sairaalaan tuodun naisen ruumiinlämpö oli 26.5 astetta. Lääkärien ponnisteluista huolimatta hän kuoli. Monet ihmiset kärsivät myrkytyksistä lämmityslaitteiden päästämistä carbon monoxide kaasuista. (JP)
- TUNNETTU israelilainen orkesterijohtaja Daniel Barenboim on saanut ”Palestiinan kunniakansalaisen” oikeuden. Hän johtaa usein konsertteja palestiinalaisten alueilla, ja hänen orkesterissaan on sekä israelilaisia että palestiinalaisia soittajia. Barenboim on Israelissa ristiriitainen henkilö, hän johtaa mielellään Wagnerin teoksia, jotka olivat natsien mielimusiikkia. (JP)
- DAHAF gallupin mukaan 77 % kannattaa Olmertin eroa, toisen gallupin mukaan 72 %. 52 % kannattaa uusia vaaleja, 21 % haluaa Netanyahun johtaman hallituksen. Likud saisi 28 edustajaa; Labour 21; Shas 11; Kadima 10; arabipuolueet 10 sekä Israel Beiteinu ja Shas molemmat 8 paikkaa, jos vaalit pidettäisiin nyt. 71 % haluaa Gilad Shalitin vaihdon Marwan Barghpoutiin.(INN)
- IRAN AIKOO tuhota kuningas Kyyroksen hautakammion. Tämä Persian kuningas salli juutalaisten palata maahansa Persian alueella 576-530 eKr. (INN)
- ABBAS HAVITTELEE oman parlamentin valitsemista Länsirannalle, koska nykyinen ei toimi Fatahin edustajien kieltäytyessä osallistumasta istuntoihin. Hänen mielestään PLO:n keskuskomitea voisi toimia parlamentin asemesta ylimenokautena. Palestiinalaisten reaktiot ovat ristiriitaisia. (JP)

Sunday, January 13, 2008

SUNNUNTAI 13.01.08
1. PRESIDENTTI BUSHIN Israelin vierailun jälkipuheita on aika tarkastella tänään.
Bush lähti Israelista aikataulustaan vähän myöhässä perjantaina iltapäivällä ja suuntasi matkansa Kuwaitiin, jossa hänet otettiin ruhtinaallisesti vastaan, ja syystäkin, olihan USA:n osuus keskeinen maan vapauttamisesta Saddam Husseinin tyrannian alta. Kuwaitista Bush lensi Bahrainiin, jossa hänet kuvattiin heiluttelemassa hänelle lahjoitettua miekkaa yhdessä maan yksinvaltiaan Hamad bin Isa Al-Khalifan kanssa tervetuloseremonian yhteydessä Manamassa.
ENNEN MATKUSTAMISTAAN Israelista Bush kävi katsomassa Kinneretin maisemia Galileassa. Hänet kuvattiin siellä digikameralla pitäen kahta katolista nunnaa kädestä, joitten luonnollisen elämänmyönteisestä naurusta hän kertoi nauttineensa täysin siemauksin. Se oli kai hänen Israelin matkansa kohokohta. Hän kutsui Kapernaumin vaikutusta hämmästyttäväksi.
2. IRANIN TILANNE jäi julkisissa tiedotusvälineissä sivuosaan Bushin vierailun yhteydessä, mutta uutisten mukaan Bush ja Olmert keskittyivät siihen kahdenkeskisissä keskusteluissaan. Pääministeri edustaja Mark Regev sanoi, että USA ja Israel ovat samaa mieltä siitä, miten Iraniin ja sen ydinaseohjelmaan tulee suhtautua. ”Molemmat maat näkevät uhkan vakavuuden, mitä ydinasein varustettu Iran edustaa – ja molemmat ovat päättäneet estää sen lisääntymisen.” Regev ei vahvistanut, että Israel olisi esitellyt Bushille omia havaintojaan Iranin ydinaseen valmistamisesta. Bush syytti Irania Kuwaitissa väkivaltaan kiihottamisesta, mikä on nyt paljastettu. Hän kertoi, että USA on pidättänyt iranilaisia agentteja, joilta se on saanut todisteita, miten Iran tukee ääriaineksia kouluttamalla niitä ja antamalla niille tappavia aseita.
3. MARK REGEV kertoi, että USA:n ja Israelin väliset suhteet olivat toisena aiheena Olmertin ja Bushin kahdenkeskisissä keskusteluissa. Israelissa on suhtauduttu hyvin epäluuloisesti USA:n tarjoukseen myydä Saudi Arabialle 20 miljardin USD arvosta USA:n viimeisimpiä aseita, kuten ns. ”smart bombs”, täsmäpommeja (Joint Direct Attack Munitions). Bush oli tiettävästi vakuuttanut Olmertille, että USA haluaa Israelin edelleen säilyttävän laadullisen ylivoiman Lähi Idän alueella. Bushin odotetaan vahvistavan asekaupan Saudi Arabian kanssa saudi-vierailunsa yhteydessä. Bush oli luvannut Olmertille, että USA toimittaa Israelille uudemman version täsmäpommeja, kuin mitä saudit saavat.
4. ISRAELIN JA PA:N välisissä suhteissa Regev näkee Bushin vierailun aiheuttaneen selkeän ja positiivisen sysäyksen rauhankeskustelujen jatkumiseksi. Ulkoministeri Rice kertoi, että ”Bush esitti torstaina Ramallahissa pitämässään puheessa USA:n kannan kokoavalla ja johdonmukaisella tavalla”. Hän katsoi, että Bushin vaikutus tuntui välittömästi jo ennen hänen tuloaan Israeliin ja uskoi, että hänen luvattu toukokuun matkansa Israelin 60-vuotissynttäreille tulee vaikuttamaan samoin kuitenkin varoittaen, ettei tule odottaa yhtäkkistä läpimurtoa.
BUSH LUPASI palestiinalaisille oman valtion, joka on ”elinkelpoinen, jatkuva, itsenäinen ja riippumaton”. Hän myös kehotti Israelia auttamaan PA:n turvallisuusjoukkojen ”modernisoimisessa” eikä asettamaan sille esteitä. Tämä tarkoittanee sen armeijan kokoamista.
Regev katsoi, että Bushin asettamat tieviitat ”tiekartalla rauhaan” ovat Israelille hyväksyttävät.
BUSH SANOI, että tulevan Palestiinan valtion rajat perustuvat ennen 1967sotaa edeltäneisiin tulitaukolinjoihin pienin tarkistuksin huomioiden Israelin turvallisuustarpeet.
TZIPI LIVNIN JA AHMED QUREIN johtamat työryhmät paneutuvat visaisimpiin aiheisiin: rajat, pakolaiset ja setlementit. Jerusalemin kysymys siirtyisi myöhempään ajankohtaan.
5. BUSH MAINITSI puheissaan, että USA:n päämääränä on luoda ”kaksi valtiota, jotka asuvat rauhassa ja turvallisina rinnakkain, Palestiinan valtio palestiinalaisille ja juutalainen valtio juutalaisille”. Hän myös korosti, että palestiinalaispakolaiset voivat palata Palestiinan valtioon.
PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA Saeb Erekat ilmoitti välittömästi, että Bush puhuu omiaan, ettei PA tule koskaan tunnustamaan juutalaista Israelin valtiota, ja että pakolaisten asemasta päätetään yhteisissä neuvotteluissa eikä Bushin lausuntojen perusteella. Bush antoi ymmärtää, että suuret juutalaiset asutuskeskukset 1949 tulitaukolinjojen takana voivat jäädä Israelin valtioon ja että rakentaminen niissä voi jatkua niiden nykyisten rajojen sisällä. Har Homan ja Maale Adumimin tilannetta ei tarkemmin käsitelty, mutta ulkoministeri Rice vastustaa ehdottomasti niiden jatko-rakentamista. Bush näyttää omaksuneen yhä täydemmin ulkoministeriönsä arabimyönteisen kannan, missä hän on saanut pääministeri Olmertista innostuneen myötäilijän.
6. HAMASIN PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh hylkää Bushin Israelin vierailun tulokset ja sanoo, että USA:n lupaukset ovat mahdottomia seuraavan palestiinalaisten sukupolven hyväksyä ja syytti, että Bush puolsi israelilaisia palestiinalaisten kustannuksella. Haniyeh puhui lehtimiehille Bushin vierailun päätyttyä. Hänen mielestään ”Bush antoi Israelille kaikki sen tarvitsemat vakuutukset miehityksensä jatkamiseksi antaen palestiinalaisille vain haaveita ja tyhjiä lupauksia”. Haniyeh vakuutti, että palestiinalaispakolaisten tulee saada oikeus palata alueille, joista he pakenivat joko vapaaehtoisesti, kuten valtaosaltaan tapahtui, tai IDF:n pakottamina.
HAMASIN JOHTAJA DAMASKOKSESSA Khaled Mashaal kertoi al-Arabiya uutistoimistolle myöntämässään haastattelussa torstaina, että rauhansopimus Israelin kanssa tulee perustua 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille. Hän hylkäsi nykyiset diplomaattiset keskustelut ja vakuuttaa, että aseellinen vastarinta on ainoa vaihtoehto. Hamasin johto varoittaa Abbasia myönnytyksiin oman turvallisuutensa kustannuksella.
HIZBULLAHIN PÄÄSIHTEERI Hassan Nasrallah, joka järjestön uudelleen organisoinnin yhteydessä säilyttää pääsihteerin paikkansa, mutta menettää sotilaallisen johdon, sanoo, että Israel tarjoaa palestiinalaisille vain murusia, ja presidentti Bush haluaa palestiinalaispakolaisten asettuvan pysyvästi maihin, joissa he nyt asuvat. Hän vaatii aseellisen taistelun jatkamista lopulliseen voittoon saakka ”tiedustelun, veren ja päättäväisyyden avulla”.
7. www.debka.com kertoo artikkelissaan, että Olmert ja Bush ovat periaatteessa hyväksyneet ajatuksen, jonka mukaan IDF saa vapaat kädet tehdä rajoitettuja hyökkäyksiä kolmella alueella Gazan 365 neliö km:n kaistalla: Pohjoisessa Beit Hanoun, Beit Lahiya ja osia Jabalian pakolaisleiristä; Etelässä Khan Younes alueella Sufan ja Kerem Shalomin rajaterminaaleihin saakka, sekä osia Philadelphia-käytävästä Egyptin rajalla Välimereen saakka. IDF tehtävänä on puhdistaa nämä alueet Hamasin ja muiden terrorijärjestöjen joukoista ja luovuttaa ne PA:n poliisijoukoille Juudeasta ja Samariasta. Tämän mukaan Israelin sotilaat joutuisivat taistelemaan PA:n puolesta saman mallin mukaan kuin USA:n joukot taistelevat Irakissa hallitusta vastustavia joukkoja vastaan ja luovuttavat näin puhdistamansa alueet Irakin omille joukoille, jotka saavat omissa operaatioissaan USA:n ilmavoimien tuen. ”IDF:n tulee vain välttää siviiliuhreja”.
DEBKAFILE kertoo, että Olmert ja Barak ovat suunnitelman hyväksyneet, mutta IDF ja turvallisuusjoukot vastustavat sitä kiivaasti. Sen mukaan PA:n poliisijoukot ovat epäluotettavia jo siksi, että niissä palvelee terrorijärjestöjen jäseniä, joitten uskollisuudesta ei ole takeita. Toiseksi vastuu operaation onnistumisesta olisi täysin IDF:n harteilla. Jos se epäonnistuisi, Abbas voisi kääntää takkinsa ja aloittaa keskustelut yhteishallituksesta Haniyehin kanssa. Kolmanneksi PA:n poliisijoukot ovat hajanaisia ja lahjottavia eikä niillä ole luotettavaa yhtenäistä johtoa. Debkafile katsoo Israelin vaarantavan turvallisuutensa asettamalla toivonsa epäluotettavan Mahmoud Abbasin varaan, jota palestiinalaiset kutsuvat eläkeläiseksi, jonka pitäisi mennä kotiinsa.
8. PLO:N TUNISIASSA asuva pääsihteeri Farouk Kaddoumi vaatii Fatahilta selvitystä, minne ulkomaisia tukivaroja on hävinnyt 2 miljardin USD arvosta. Varat hävisivät alustavien tutkimusten mukaan Jasser Arafatin kuoleman jälkeen. Kaddoumi sanoo, että ainakin viisi Fatahin tärkeintä johtajaa ovat syyllistyneet varojen häviämiseen kuitenkaan mainitsematta nimiä. Kaddoumin syytökset tulevat aikana, jolloin Fatahin sisällä on leviämässä tyytymättömyys vanhojen johtajien pysytellessä johtopaikoillaan tukkien kaikki mahdollisuudet uuden polven pääsemiseksi esiin. Abbas ja Fatahin johto ovat hyväksymässä Fatahin 16. yleiskonferenssin kokoontumisesta maaliskuussa, ensimmäisen kerran 18 vuoteen. Siellä päätettäisiin Fatahin sisäisten vaalien pitämisestä, mitä vanha kaarti vastustaa. Nuori polvi pelkää, että vanha kaarti tulisi joka tapauksessa kääntämään vaalien tulokset itselleen edullisiksi. Se on jo päättänyt rajoittaa konferenssin osanottajien lukumäärää, ja toiseksi toivovat, että ne pidetään ennen Marwan Barghoutin vapauttamista Israelin vankilasta, koska hänen pelätään saavan johtavan aseman.
9. IAF:N OHJUSISKUSSA lauantaina Hamasin koulutusleiriin Gazassa kuoli kaksi ja neljä haavoittui. Ohjusisku tehtiin Gazan alueen eteläosaan lähelle Khan Younisia muutama tunti sen jälkeen, kun terroristit olivat ampuneet kranaatteja Gazasta Israeliin. Perjantai-iltana terroristit ampuivat kaksi Kassam-rakettia Shar Ha Negev kibbutsin alueelle, ne eivät aiheuttaneet vahinkoa. Presidentti Bushin aikana terroristit ampuivat lukuisia raketteja ja kranaatteja Israeliin. Kaksi asuintaloa vahingoittui iskuissa ja 17-vuotias tyttö haavoittui sirpaleista jalkoihinsa.
10. BARACK HUSSEIN OBAMA on USA:n presidenttivaalien demokraattien ehdokas. Hänen
äitinsä on afrikkalainen, hänen isäpuolensa Lolo Soetero Indonesiassa oli muslimi. Barack osallistui isänsä kanssa muhamettilaisten rukoustilaisuuksiin ja kävi luokat 1-3 muslimikoulua Indonesiassa. Demokraatit ovat huolellisesti pyrkineet peittelemään näitä tietoja. Barack kääntyi katolisuuteen 21-vuotiaana. Sharia-lain mukaan hän on ”murtadd”, luopio, joka voidaan teloittaa. Juutalaiset harkitsevat, minkä ehdokkaan taakse he asettuvat.