TORSTAI 11.12.08
1. UUDET PA:N turvallisuusjoukot ovat parempia kuin koskaan ennen,” vakuuttaa
kenraali Keith Dayton USA:n armeijasta, joka on vastannut joukkojen kouluttamisesta ja aseistamisesta. Hän vastaili JP:n toimittajan esittämiin kysymyksiin, josta aamun lehdessä on otteita. Dayton toimii Israelissa USA:n turvallisuuskoordinaattorin (USSC) ominaisuudessa. Dayton pyrki haastattelun aikana vakuuttamaan, että ”PA:n joukoille opetetaan kerran toisensa jälkeen, ettei heitä ole kutsuttu sinne oppimaan, miten taistella Israelin miehitystä vastaan”. Daytonin tarkoitus voi olla rehellinen ja asenteensa aito, mutta jo tuo termi ”miehitys” tässä yhteydessä sorahtaa pahasti. Dayton olisi kaivannut opetusta historiassa.
Asian selventämiseksi lienee paikallaan pieni historian kertaus.
KANSAINLIITON alkuperäiseen Englannille antamaan mandaattiin kuului koko alue Jordanjoesta Välimereen sekä nykyinen Jordania, jonka Englanti kuitenkin erotti erilliseksi Transjordanian suojelualueeksi. Tämä Transjordania miehitti Juudean ja Samarian ja Jerusalemin itäosan 1948 Israelin itsenäisyyssodassa englantilaisten upseerien kouluttamalla ja johtamalla arabilegioonallaan liittäen ne omaan valtioonsa muuttaen samalla valtion nimen ”Jordaniaksi”, koska se hallitsi nyt Jordanjoen molempia rantoja. Vain Englanti ja Pakistan tunnustivat Jordanian miehitykset ja alueitten liittämisen valtioonsa.
Israel vapautti nuo alueet - kuten myös Golanin ylängön -1967 sodassa, mistä lähtien se on hallinnut niitä kuitenkaan liittämättä niitä – paitsi Golanin – virallisesti valtioonsa. Kansainvälisessä terminologiassa Juudean ja Samarian alueita kutsutaan ”kiistanalaisiksi”. Jordania luopui muutaman vuoden jälkeen kaikista vaatimuksistaan niihin. Vain osia Jerusalemin alueista Israel myöhemmin liitti osaksi valtiotaan pääkaupungin kasvusuuntien varmistamiseksi, mutta nekään eivät ole saaneet kansainvälistä tunnustusta. (JP)
2. DAYTONIN ARMEIJA , kuten hänen kouluttamiaan PA:n joukkoja kutsutaan, käsittää nykyisin useita satoja miehiä, jotka valvovat muutamien palestiinalaiskaupunkien kuten Nablus, Jenin, Ramallah ja Betlehem päivärutiinia, yöllä niitäkin valvovat IDF:n ja Shin Betin joukot. Lisäksi useita satoja on koulutettavina Jordaniassa ja Jerikossa. Dayton selittää, että hän aloitti PA:n joukkojen kouluttamisen heti Hamasin kaapattua vallan Gazassa, ettei sama toistuisi Juudeassa ja Samariassa. Hän myös pyrkii vakuuttamaan, ettei hän ollut vastuussa niistä joukoista, joitten yli Hamasin joukot rynnistivät viidessä päivässä, vaikka nekin olivat USA:n kouluttamia. Dayton haluaa puolustaa noita PA:n joukkoja sillä, että he menettivät 250 miestä kaatuneina. Toiseksi hän selittää, ettei heillä ollut tarpeeksi aseita. Kuitenkin Hamas esitteli saamaansa sotakalustoa voittonsa jälkeen, joitten mukaan aseita oli runsaasti, mukana raskasta aseistusta ja panssaroituja miehistön kuljetusautoja. Daytonin vakuuttelut haiskahtavat oudolle. Hän myös vakuuttaa uudelleen, etteivät hänen kouluttamansa miehet missään vaiheessa käännä aseitaan Israelin sotilaita tai siviilejä vastaan. Miten hän voinee tämän varmistaa? Lisäksi hän selittää, ettei USA:n antamalla 161 miljoonalla USD ole ostettu tappavia aseita. Kuvista päätellen jokaisella miehellä on automaattikivääri. Ovatko ne leikkipyssyjä, tarkoitettu lapsille? Dayton vakuuttaa, että koulutuksessa painotetaan ihmisoikeuksia, voiman kohtuullista käyttöä ja lain noudattamista. Hyvä niin, jos pystyvät osoittautumaan sellaisiksi, mutta Daytonilta odottaisi pysymistä tosiasioissa ja parempaa alueen historian tuntemusta. Israelilla on huonoja kokemuksia ulkomaitten kouluttamista palestiinalaisista ”poliiseista”, joitten ampumatarkkuuden parantuminen on nähty siitä, miten israelilaisten autoilijoitten tulittaminen on sekin parantunut koulutuksen ansiosta. Enteellisesti PA:n puheenjohtaja Abbas vakuuttaa julkisesti, ”ettei joukkoja ja aseita käytetä palestiinalaisia vaan israelilaisten miehitysjoukkoja vastaan”. (JP)
3. HALLITUKSEN johtokolmikko Olmert, Brak ja Livni pitivät keskinäisen neuvottelutilaisuuden eilen, jossa oli tarkoitus selvittää, miten suhtautua 19. joulukuuta 08. loppuvan tulitaukosopimuksen jatkumiseen ja toisaalta, mitä tehdä Gazan tilanteen johdosta, josta on viimeisen kuukauden aikana ammuttu 200 kranaattia ja rakettia Israeliin. Livni on alkanut vähitellen kääntyä suurehkon sotilasoperaation kannalle, koska hän alkaa tajuta puolueensa vajoavan Labourin ja Meretzin väliin ellei peräti niiden vasemmalle puolelle. Puolustusministeri Ehud Barak toistelee opettelemaansa mantraa, että ”operaatio tehdään sopivalla ajalla ja tavalla”, ja sellaista aikaa odotellessa kyyristellään vain sirpalesuojissa ja katsellaan lasten vapisevan peloissaan luokkahuoneissaan jatkuvan rakettiuhan alaisena. Barak ei ole suostunut paljastamaan, millä kriteerillä hän mittaa ”sopivan ajan ja tavan”, mutta hän kehottaa kärsivällisyyteen ja pidättyvyyteen. Olmert toimi keskusteluissa tavallaan erotuomarina, mutta hänen kansliansa antama julkilausuma keskusteluista on mitään sanomattoman pyöreä: ”Olmert painotti tilaisuudessa, että huolimatta vaaliajasta, IDF:n ja turvallisuusjärjestön tulee pysytellä poliittisen keskustelun ulkopuolella, eikä voi missään tapauksessa ottaa kantaa tai osaa puolueellisiin keskusteluihin ja erimielisyyksiin. Poliittisen johdon velvollisuus on tehdä päätökset ja turvallisuusjärjestöjen velvollisuus toteuttaa ne. Poliittisia tai muita harkintoja ei tule sysätä turvallisuusjärjestöjen, IDF:n ja turvallisuus-palvelujen johtajille.” Kummalla pallilla Barak istuu, poliitikon vai puolustusministerin?
OLMERT JA LIVNI kuulivat ”tiedustelu- ja operatiivisen päivityksen” Hamasin jatkuvista tulitauon rikkomisista vastoin sopimuksia, jotka oli solmittu Egyptin avustuksella. Golani maajoukkojen harjoitusten yhteydessä ennen kokousta Barak selitti, ettei hän anna poliittisten harkintojen häiritä suunnitelmiaan eikä vetää armeijaa sotilaallisiin seikkailuihin Gazassa.
Barakin päätti sallia 100 miljoonaan NIS siirtämisen Gazan kaistan pankkeihin Länsirannalta, koska ne valittivat käteisen loppuneen ja uhkasivat sulkea ovensa. Rahan siirtämisen keskeyttäminen Gazan kaistalle oli yksi rajoituksista, joita Barak antoi rakettitulen jatkumisen vuoksi. Nyt sata miljoonaa NIS siirrettiin sunnuntaina Gazaan panssaroiduissa autoissa. Barak suostui tähän PA:n pääministeri Salaam Fayadin henkilökohtaisesta pyynnöstä, vaikka lienee selvää, että ainakin osa siitä menee Hamasin sotakassaan.
PUOLUSTUSMINISTERIÖN virkailija selittää, että Gazan terminaaleja kohtaan ammutut kranaatit ovat pääasiassa paikallisten jengien suorittamia, koska ne elävät salakuljetuksesta ja tavaroitten tuonti Gazaan Israelista ja Egyptistä vähentää niiden toimeentuloja. IDF:ssa kuitenkin katsotaan, että raketti- ja kranaattitulen estämisestä vastaa Hamas. (JP)
4. POLIISI löysi Labour-puolueen v. 2007 pidetyissä sisäisissä puheenjohtajavaaleissa selviä todisteita nimikirjoitusten väärennöksistä. Niitä esiintyi tilastoissa, joissa käsiteltiin puolueen rekisteröityneitä jäseniä, kerrotaan poliisin tiedotteessa keskiviikkona. Tutkimus keskittyi kymmeneen äänestyslaatikkoon, kaksi niistä Negevissä ja loput pohjoisessa. Joissakin tapauksissa vaalivirkailijoitten todettiin syyllistyneen nimikirjoitusten väärennöksiin. Poliisin tutkimukset ovat tältä osin valmiit ja ne siirretään valtion syyttäjille mahdollisia syyteharkintoja varten. Labour-puolueesta kerrotaan, ettei heille ole näytetty tutkimusten tuloksia, eikä siellä siksi voida kommentoida asiaa. Puolueen edustaja Lior Rothbart kuitenkin selittää, että puolue on käyttänyt runsaasti varoja sisäisten vaalien turvallisuuden varmistamiseksi, kuten puoli miljoonaa NIS viime viikolla osoittaa.
LABOURIN kansaedustaja ja juuri äsken hallituksesta eronnut Ani Ayalon, joka kilpaili puheenjohtajuudesta Barakia vastaan, ihmettelee, miksi poliisin tutkimukset asiassa kestivät näin kauan, vaikka hän heti vaalien jälkeen esitti todisteita väärennöksistä. (JP)
5. YK:N IHMISOIKEUSNEUVOSTON erikoistarkkailija tilanteesta palestiinalaisten ihmisoikeuksista Gazassa ja Länsirannalla emeritus professori Richard Falk julkisti tiistaina julkilausumansa, joka on saanut lukemattomat ihmiset sekä Israelissa että muualla täysin ymmälle. ”Estäviä toimia täytyy tehdä välittömästi, jotta voidaan estää jatkuvia ja laajalle levinneitä rikkomuksia inhimillistä perusoikeutta elämään vastaan, ja olevan tilanteen huomioiden humanitäärinen katastrofi paljastuu päivä päivältä,” Falk julistaa ja jatkaa: ”Israel edelleen pitää yllä Gazan saartoa sen kaikessa kireydessään, sallien tuskin tarpeeksi ruokaa ja polttoaineita estääkseen täydellisen nälänhädän ja sairauden. Sellainen kollektiivisen kurituksen politiikka, jonka Israel aloitti kurittaakseen Gazan asukkaita poliittisesta kehityksestä Gazan kaistalla, on jatkuva, räikeä ja massiivinen kansainvälisten ihmisoikeus-lain rikkominen.” Falk viittaa siihen, että korkeat YK:n virkailijat, niiden joukossa pääsihteeri Ban Ki-Moon, YK:n yleiskokouksen presidentti ja YK:n ihmisoikeuksien komissaari ovat kritisoineet Israelin ihmisoikeuksia. ”Tällaista syytösten virtaa tavallisesti varovaisten YK:n virkailijoitten taholta ei ole esiintynyt sitten Etelä Afrikan apartheidin aikojen”, Falk sanoo.
HUDSON INSTITUUTIN ihmisoikeuksien erikoistutkija Anne Bayefzky sanoo: ”Falk on kauan kuulunut mielenvikaiseen siipeen kansainvälisessä ihmisoikeusyhteisössä, ja tämä julki-lausuma vahvistaa todeksi pahimmat pelot, mitkä hänen nimityksensä ihmisoikeusneuvoston taholta aiheutti. Hänen villit syytöksensä verratessaan Israelin käyttäytymistä apartheidiin, ylittäen hänen normaalin sanavalintansa käyttää sanoja kuten massanälänhätä ja sairaus, ja humanitäärinen katastrofi yhdistettynä hänen tavanomaiseen terrorismin kieltämiseen Israelin tilanteessa, osoittavat, että hän on mies, joka kirjaimellisesti ei ymmärrä yhtään mitään Israelin ja palestiinalaisten välisestä konfliktista. Hän paljastaa yksipuolisuutensa, kyvyttömyytensä ja haluttomuutensa raportoida tosiasioita ilman referenssejä omiin juutalaisvastaisiin kommentteihinsa. On järkyttävää, että YK nimitti hänet ja että nyt hänelle on annettu maailmanlaajuinen kenttä levittää hänen vihanversiotaan.”
Bayefsky toteaa, että tämä ”ekspertti” on keskittynyt Israelin tuhoamiseen, ja päinvastaisista tuntemuksista huolimatta hän vaatii samoja Israelin vastaisia pakotteita, joita aikoinaan kohdistettiin Etelä Afrikkaan. JP:n pääkirjoitus sanoo suoraan, että tämä juutalaista sukua oleva 78-vuotias kansainvälisen lain tutkijaprofessori syyttää Israelia etnisestä holokaustista palestiinalaisia vastaan. Falk katsoo, että ”nämä hänen paljastamansa tosiasiat” antavat Hamasille oikeuden aseelliseen vastarintaan. (JP)
6. LISÄYKSENÄ äskeiseen Ilyan Meyerin raporttiin ruotsalaisesta kristillisestä Diakonia hyväntekeväisyysjärjestöstä. Meyer ihmettelee, ettei Diakonia vuosiraportissaan mainitse sanallakaan siitä ”uskonnollisesta puhdistuksesta”, jota islam harjoittaa PA:n hallintoalueilla Juudeassa ja Samariassa sekä Hamas Gazassa. Esimerkkinä on yksi kristittyjen suosituimmasta joulunviettokohteista Betlehem, jossa Vapahtaja syntyi. Puhdistus- ja painostustoimien johdosta kaupunki on menettämässä kokonaan kristillisen väestönsä. Vielä vajaa 20 vuotta sitten Betlehem oli kristitty-enemmistöinen kukoistava kaupunki. Nyt sen asukasluvusta alle 20 % on enää kristittyjä, ja loputkin suunnittelevat muuttoa ulkomaille. Painostukseen osallistuvat paitsi tavalliset kaupungin asukkaat myös poliisit ja virkailijat. Kristittyjen perheitten alaikäisiä tyttöjä kiusataan ja uhkaillaan tai heidät kaapataan ja raiskataan. Kristittyjen omistamia maa-alueita ja kiinteistöjä kaapataan väärennettyjen dokumenttien avulla, usein virkamiesten tai turvallisuusmiesten toimesta. Kristityt tuntevat avuttomuutensa ja haavoittuvuutensa, koska heillä ei ole mitään instanssia, jonka puoleen kääntyä saadakseen apua. Kristityt asukkaat eivät uskalla julkisesti edes puhua heihin kohdistetuista vainoista, koska jos he sen tekevät, poliisit syyttävät heitä tekaistuilla todisteilla yhteiskunnan vastaisista toimista. Samantapaisia kertomuksia kuulee Gazasta, Itä Jerusalemista, Ramallahista, Nablusista ja yleensä PA:n hallintoalueilta. On huomioitava, että islamin sharia-lain mukaan kristityn todistus oikeudessa vastaa puolet muslimin todistuksesta.
Tuntuisi oikeudenmukaiselta lisätä joulunajan tunnelmallisten ylistyslaulujen joukkoon hätähuuto-rukouksia näiden vainottujen palestiinalaisten kristittyjen puolesta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019