TIISTAI 16.12.08
1. VUOSI 2008 merkittäköön annaaleihin ”kengän vuodeksi”, tulkitsevat Bagdadissa sattunutta välikohtausta palestiinalaiset Gazassa ja Ramallahissa, mielipide, joka lehtiuutisten mukaan on yleinen arabimaailmassa. Tämä leikki sai alkunsa USA:n presidentti Bushin tehdessä yllättävän jäähyväisvierailun Irakiin ja Afganistaniin. Seisoessaan sunnuntaina lehdistötilaisuudessa Irakin pääministeri Nouri al-Malikin rinnalla, riippumattoman Baghdadiya TV-yhtiön irakilainen journalisti Muntazer al-Zaidi heitti Bushia ensin yhdellä ja pian toisella mustalla pukukengällään, joita Bush joutui väistämään kumpaakin, vaikka osoite oli kovin huono. Bushin henkivartijat tulivat paikalle vasta toisen kengänheiton jälkeen, mutta osoittivat harvinaista pidättyvyyttä eivätkä edes vetäneet aseitaan esille, joita heillä varmaan oli. Kengänheittäjä huusi Bushille: ”Tämä on jäähyväissuukko, sinä koira”. Hänet kaatoi lattialle lähellä istunut toinen journalisti, ennen kuin turvallisuusmiehet ehtivät paikalle ja raastoivat hänet toiseen huoneeseen, jossa häntä veljen kertoman mukaan pahoinpideltiin. Bush otti koko tilanteen kovin rauhallisesti heittäen siitä huulta ja kehottaen hänen eteensä kerääntyneitä henkivartijoita siirtymään syrjään tilaisuuden jatkamiseksi. (JP, WND)
2. TAPAUS BAGDADISSA voi olla sinänsä varsin mitätön, mutta kengänheitto merkitsee arabimaailmassa symbolia, jolla ilmaistaan syvää halveksuntaa toista henkilöä kohtaan. Arabit tulkitsevat asian näin: ”Jos sinä käyt käsiksi toiseen henkilöön, sinä ottelet hänen kanssaan tasavertaisena. Mutta jos heität häntä kengällä, osoitat sillä, ettei hän ole arvokkaampi kuin lika ja pöly sinun kenkiesi alla.” Kengällä presidentti Bushia heittänyt Zaidi on pidätettynä, mutta hänen vapauttamisekseen on pidetty mielenosoituksia monin paikoin. Zaidin työnantaja Baghdadiya TV-yhtiö Kairossa ei ole esittänyt anteeksipyyntöä, vaan on esittänyt kuvia tilanteesta pitkin iltapäivää, ja Zaidin kuvaa on pidetty kuvaruudun laidassa muittenkin ohjelmien yhteydessä. Monet arabit pitävät al-Zaidia sankarina, mutta eivät kaikki.
ARABIKULTTUURIIN kuuluu vieraanvaraisuus, jota tulee osoittaa kaikille vieraille. Kerrotaan tapauksista, joissa beduiinitelttaan eksynyt kulkija otetaan vastaan mustan kahvin ellei peräti lounaan kanssa, mutta niin pian kuin kulkija jättää teltta-alueen, hänet voidaan tappaa ja hänen omaisuutensa ryöstää ilman tunnonvaivoja. Monet arabit ovat valittaneet tapausta ja muistuttavat, ettei tällainen kuulu arabikulttuuriin. He katsovat, että al-Zaidi häpäisi sekä Irakin hallitusta että koko arabimaailmaa käyttäytymällä sopimattomasti vierasta kohtaan. (WND)
3. ISRAELIN ulkoministeriö osoitti harvinaista itsenäisyyttä ja rohkeutta kieltäessään pääsyn maahan YK:n ihmisoikeusneuvoston tarkkailijalta ihmisoikeuskysymyksissä Richard Falkilta. Ulkoministeriö sanoo perusteluissaan, että Richard Falk laillistaa raporteissaan Hamasin terrorismin ja samaistaa Israelin terrorismin vastaiset toimet holokaustiin. Falk saapui ryhmänsä kanssa sunnuntaina Ben Gurionin lentokentälle, vaikka hänelle oli etukäteen ilmoitettu, ettei hän ole tervetullut maahan. Falkin ja hänen seurueensa tarkoituksena oli laatia raportti ihmisoikeustilanteesta territorioissa. Raportin tulisi olla valmis maaliskuussa. Simona Halperin, joka johtaa ulkoministeriön kansainvälisten asiain ja ihmisoikeuksien osastoa, sanoo, että ”Falk ei raporteissaan esitä vähäisintäkään objektiivisuutta. Hän samaistaa israelilaiset natseihin ja Israelin toimet palestiinalaisia kohtaan holokaustiin. Siksi hän ei ole tervetullut maahan”, hän vakuuttaa. Viime vuonna Falk kynäili artikkelin nimeltä ”Matkalla kohti palestiinalaista holokaustia”, jossa hän esitti, ettei ole ylilyönti yhdistää palestiinalaisten kohtelua kriminalisoituun natsikäytäntöön kollektiivisesta kurituksesta. Muutamia kuukausia artikkelin julkistamisen jälkeen Genevessä toimiva YK:n ihmisoikeusneuvosto nimitti Falkin erikoisreportteriksi. Falkille ilmoitettiin lauantaina, ettei häntä päästetä maahan, mutta hän päätti tulla joka tapauksessa. Falk vieraili maassa kesäkuussa osallistuen akateemiseen konferenssiin, mutta sen aikana hän matkusti Ramallahiin tehden YK:lle matkastaan sinne Israelille erittäin vihamielisen raportin. Ulkoministeriö tähdentää, ettei tässä tapauksessa ole kysymys YK:n ihmisoikeusneuvoston oikeudesta suorittaa tutkimuksia palestiinalaisalueilla, vaan ongelmana on Falkin henkilöllisyys, jota ei millään voida pitää tasapuolisena ja puolueettomana tutkijana. Falkin henkilöllisyys on sitäkin ongelmallisempi, että hän on juutalaista sukua, joskin ilmeisesti täysin assimiloitunut amerikkalaiseen yhteiskuntaan. (JP)
4. ISRAELIN YK:n lähettiläs professori Gavriela Shalev peruutti viime hetkellä sovitun tapaamisen YK:n yleiskokouksen presidentin, nicaraqualaisen katolisen papin, kanssa, koska hänelle kerrottiin, että vain tuntia ennen tapaamista presidentti Miquel D´Escoto oli esittänyt räikeää Israelin vastaista arvostelua, jossa hän oli syyttänyt Israelin mediassa esitettyjen artikkelien aiheuttaneen internetissä esiintyneet hänen henkeään uhkaavat kirjoitukset. D´Escoton kanslia täsmensi myöhemmin, etteivät hänen henkeään uhkaavat kirjoitukset perustuneet presidentin syytöksiin Israelia vastaan. YK:n yleiskokouksen presidentti D´Escoto on esittänyt kitkerää kritiikkiä sekä Yhdysvaltoja että Israelia vastaan otettuaan toimensa vastaan syyskuussa. D´Escoton viimeiset hyökkäykset Israelia vastaan ovat seurausta siitä, että Israelin rajaviranomaiset estivät YK:n ihmisoikeusneuvoston tarkkailijan Richard Falkin pääsyn maahan sunnuntaina. Välikohtaus on herättänyt katkeran riidan Israelin ja YK:n välille, eivätkä välit ole koskaan olleet hyvät. Israelin ulkoministeriössä tähdennetään, ettei YK:n ihmisoikeusneuvosto ole suoraan kytkettynä YK:n muuhun toimintaan, eikä varsinkaan sen presidentin, minkä johdosta hänen reaktiotaan pidetään kohtuuttomana. (ynetnews)
5. IDF:N SOTILAAT yrittivät pidättää etsimänsä Islamic Jihadin Jeninin alueen komentajan Jihad Nawahadan, 23. He löysivät hänet eräästä kahvilasta Jeninissä, mutta hän pyrki pakoon. Sotilaat tulittivat häntä jalkoihin, mutta syntyneen tulitaistelun aikana Nawahada sai niin pahoja luodinhaavoja, että hän kuoli matkalla sairaalaan. PA:n turvallisuusmiehet pidättivät Nawahadan alkuvuodesta, mutta häntä kuljettanut auto kääntyi ympäri, ja syntyneen hässäkän aikana PA:n poliisit ampuivat häntä, mikä aiheutti melkoisen häiriön PA:n ja Jihadin välisissä suhteissa. Nawahada oli paitsi Jeninin myös Samarian pohjoisosien Jihad-komentaja ja merkittävä Jihad-johtaja Samariassa. PA vapautti Nawahadan viime syyskuussa, minkä jälkeen hän palasi terrorismiin. IDF:n tiedustelutietojen mukaan hänellä oli suunnitelmia terrori-iskuihin Israelin puolella. Kaksi hänen veljistään on pidettynä Israelissa. Islamic Jihad on uhannut kostaa komentajansa menetyksen, mikä voi myös häiritä tulitaukoa ja sen jatkamisyrityksiä Israelin ja Hamasin välillä. Tulitauko ei ole virallisesti voimassa Juudeassa ja Samariassa, mutta sitä on kuitenkin noudatettu tähän saakka. (ynetnews)
6. TULITAUKO Israelin ja Hamasin välillä hengittää viimeisiä henkäyksiään, analysoi
Alex Fishman Ynetnews web-sivun artikkelissaan. Fishman selittää, että tilanne on tulenarka ja että se voi leimahtaa ilmiliekkiin koska tahansa, tunnissa tai päivissä. Toisaalta hän tunnustaa, ettei ajankohta ole suotuisa suuroperaation alkamiseksi juuri nyt vaalikamppailun alkaessa päästä vauhtiinsa sen jälkeen, kun Kadima on keskiviikkona saanut valituksi vaaliehdokkaansa helmikuun 2009 vaaleihin. Mutta kuten on ollut tilanne jo monen kuukauden ajan, rakettihyökkäykset Gazasta Israeliin jatkuvat tulitauosta huolimatta, eikä ole näköpiirissä, että ne vähenisivät. Hamas tuskin katsoo asiakseen auttaa Barakia tai muitakaan Israelin poliittisia johtajia heidän vaalityössään. Fishman kertoo, että IDF on laatinut sotasuunnitelmia, uusinut ja päivittänyt niitä tarpeen ja tilanteitten vaihtelun mukaan. Poliittinen johto, sen enempää Barak kuin Olmertkaan, eivät ole operaation kannalla. Livni on ainoa kolmikosta, joka katsoo hyötyvänsä kovista puheista, hänen valtansa kun ei yllä sen kauemmas. Toinen päämäärä niillä voi olla diplomaattisen oikeutuksen hankkimiseksi kansainvälisesti, sillä kaikkia Israelin toimia tutkitaan kaikkialla monella suurennuslasilla.
HAMAS on katsonut tilanteen otolliseksi kiristää vaatimuksiaan tulitauosta:
Hamas vaatii, että Egypti vapauttaa kaikki pidättämänsä Hamasin jäsenet; Avaa Rafahin terminaalin esteettömälle liikenteelle Gazasta Egyptiin; rajaterminaalit Israelista Gazaan avataan kaikenlaiselle liikenteelle; PA vapauttaa pidättämänsä Hamasin jäsenet Länsi-rannalla ja lopettaa sen jäsenten jahtaamisen; Abbasin kausi PA:n johdossa päättyy tammikuun 9. päivänä, ja hänen tilalleen tulee PLC:n puhemies Dweik.
FISHMAN arvioi, etteivät mielipide-erot Hamasin Damaskoksen ja Gazan johtajien välillä ole ratkaisevat. Molemmilla on sama päämäärä: Israelin tuhoaminen. Toiseksi hän arvioi, ettei Egyptissä katsottu suopeasti Hamasin perustamisensa vuosijuhlaa, joka keräsi yli kaksi sataa tuhatta osanottajaa, mikä osoittaa sen suosion määrän. (ynetnews)
7. UUTISOTSIKOITA
- Rakettituli Gazasta Israeliin jatkuu. Aamun kuluessa ammuttiin neljä rakettia, onneksi autioille seuduille. Vuoden 2008 alusta terroristit ovat ampuneet 2 900 rakettia ja kranaattia. Islamic Jihad ilmoitti ampuneensa tiistaiaamun raketit. Heinä-elokuussa ammuttiin keskimäärin viisi rakettia ja kuusi kranaattia/kk. Marraskuussa ammuttiin Gazasta Israeliin 148 rakettia ja lisäksi 48 kranaattia.
- Mahmoud Abbas ilmoittaa al-Hayat lehden mukaan, että PLC:n vaalit pidetään huhtikuussa 2009, eikä hän aio asettua ehdokkaaksi. Abbas antanee pian asiasta ”presidentin ilmoituksen”. Abbasin neuvonantaja Rudeinah sanoo, että Abbas päätti toimistaan keskusteltuaan useitten arabijohtajien kanssa. (ynet)
- Juutalaissyntyisen Bernard Madoffin 50 miljardin USD petosjuttu syö pahoin lukuisten israelilaisten yhtiöitten ja yksityisten hänen yhtiöönsä sijoittamia varoja. Tutkimukset ovat pahasti kesken, mutta se koskettaa raskaalla kädellä monia Israelin tukijayhtiöitä, säätiöitä ja yksityisiä lahjottajia. (JP)
- Israelissa valmistetut miehittämättömät pienkoneet tulevat entistä laajemmin lentämään tiedustelutehtävissä Afganistanin taivaalla Kanadan lipun alla. Israelissa valmistettu Heron pienkone (UAV) voi lentää 10 km:n (30 000 jalkaa) korkeudessa, ottaa 250 kg kuorman, ja lentää kaksi vuorokautta ilman bensiini-täydennystä. Elokuussa tehdyn sopimuksen arvo on 95 miljoonaa USD, mutta IAI toivoo laajempaa 750 miljoonan USD sopimusta. (JP)
- Tietoja juutalaissiirtolaisista: Lukumäärä kasvoi 107 % 12 vuodessa, eli 130 000 asukkaasta 270 000 asukkaaseen 2007; Kolmessa viime vuodessa kasvu oli 5 %, muualla maassa 1.7 %; Jokaista tuhatta henkeä kohti syntyi 35 lasta, muualla maassa 20; Maassa syntyneitä oli 82.6 %, muualla 69.5 %; Ylioppilastutkinnon suoritti 71.2 % nuorista, muualla maassa 65.8 %; Tulotaso oli km. 13 566 NIS perhettä koti v. 2006, muualla maassa 12 343 NIS. Asukasta kohti tulotaso on 13 % pienempi, koska perheet ovat siellä suurempia. Juudean ja Samarian asukkaista 91 % sanoo olevansa terveitä, muualla maassa 73 %; tyytyväisiä on 92.3 %, muualla 83 %. Tilaston mukaan rikollisuus on 22 % suurempi kuin muualla, mutta tämä selittyy sillä, että poliisi pidättää jatkuvasti ”setlerinuoria” pienestäkin rikkeestä ja syyttää heitä poliisin vastustamisesta tai hyökkäyksistä heitä vastaan itsensä provosoimissa tilanteissa. Täten he joutuvat poliisin rekisteriin ilman omaa syytään. (JP)
- Turistibussi vieri jyrkkää rinnettä alas useita kertoja lähellä Eilatia. Turmassa kuoli ainakin 24, loput 51 matkustajasta vammautui. He olivat Pietarista matkalla lomamatkalle Eilatiin.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019