SUNNUNTAI 21.12.08
1. PÄÄMINISTERI Ehud Olmertin epätoivoiset yritykset parannella historian lehdille jättämäänsä perintöä näyttävät hupenevan ilman merkittävää tulosta. Olmert aikoo matkustaa huomenna Turkkiin, jossa hän tapaa pääministeri Tyyup Erdoganin. Olmert kuvitteli, että hän lipevällä tyylillään voisi vielä kääntää vääjäämättömän kehityskulun hänen aikansa päättymisestä ja osoittaa, että hänen aikansa ei ole vielä ohi. Aamuun uutisten mukaan Olmertin toiveet näyttävät romahtavan jo ennen Turkin matkaa.
SYYRIAN presidentti Bashar Assad on myöskin aikuistunut eikä enää hamua olemattomia. Hän varmaan näkee saman, minkä monet muutkin, eli ettei Olmertilla ole mitään mandaattia. Kuin tämän vahvistukseksi Assad sanelee ehtonsa: Hän haluaa, että osoittaakseen aikeittensa todellisuuden Israel vetää joukkonsa Golanin ylängöltä ja tyhjentää sinne rakentamansa juutalaisyhteisöt ennen sopimusta. Toiseksi Assad haluaa, että USA:n tulee luvata Syyrialle samat luontaisedut, jotka se lahjoitti Egyptille ja Jordanialle näitten suostuttua solmimaan rauhansopimuksen Israelin kanssa. Kolmanneksi Syyria haluaa, että USA antaa solmii normaalit diplomaattisuhteet Syyrian kanssa, eikä puutu sen ja Libanonin välisiin suhteisiin, joitten hoitamisen haluamallaan tavalla Syyria katsoo oikeudekseen. Yhdysvalloilla on kana kynimättä Syyrian kanssa paitsi Libanonin asiassa myös Syyrian kautta Irakiin tulevien USA:n joukkoja vastaan taistelevien joukkojen mies- ja asetäydennyksissä.
VAIKKA Olmert pystyisikin käynnistämään Assadin Israelille asettaman kohtuuttoman vaatimuksen, hän ei voi luvata mitään USA:n puolesta, eikä varmaan presidentti Bushkaan ole enää halukas tällaiseen lehmäkauppaan ennen uuden hallituksen tuloa. (JP)
2. PALESTIINAN AUKTORITEETIN (PA) puheenjohtaja, josta media käyttää nimitystä ”presidentti”, Mahmoud Abbas kävi Washingtonissa hyvästelemässä USA:n presidentti George Bushin. Tilaisuudesta kertovat uutiset huomioivat, että molemmat ”presidentit” vuodattivat pelkkiä kiitoksia toisilleen. Tämän lisäksi Bush taputteli isällisesti itseäänkin selkään todeten perjantaisessa tapaamisessa: ”Ilman epäilyksiä tämä on hankala asia ratkaistavaksi, Mutta kaikesta huolimatta ihmisten täytyy huomioida, että olemme edenneet merkittävästi.” ”Presidentti” Abbas sanaili asiasta näin: ”Jotkut voivat arvioida, että ehkä kaikki nämä ponnistelut olivat turhia. Mutta minä satun olemaan eri mieltä.” Abbas pyrki tasoittamaan välistä esiin työntyviä erimielisyyksiä amerikkalaisen ”virkaveljensä” kanssa vakuuttaen, että ”ilman epäilyksiä palestiinalaiset tulevat aina muistamaan Bushin ponnistelut, joilla tämä pyrki edistämään rauhanprosessia todeten samalla, että palestiinalaiset ovat todella antautuneet rauhanprosessiin Israelin kanssa, eikä vain iskulauseiden tai retoristen lausuntojen muodossa”. Abbas oli vain huolissaan siitä, miten asia siirtyy Obaman hallituksen harteille. Tässä Abbas odotti Saeb Erekatin muistuman mukaan Bushin toimivan välittäjänä.
USA:N ULKOMINISTRERI Gondoleezza Rice, joka on ollut kovin näkymätön viime aikoina – ehkä hän on kiireinen kirjoittaessaan muistelmiaan – julkisti oman näkemyksensä Gazan tilanteesta: ”Toivon todella, ettei väkivalta uusiudu, koska se ei tule auttamaan Gazan kansaa, eikä se auta palestiinalaisia. Se ei auta Palestiinan asiaa.” Kukaan ei liene kertonut Ricelle, että väkivalta on jatkunut kaiken aikaa. Toiseksi Rice esitti huolensa vain Gazan asukkaista, vaikka Gazan terroristit ampuvat jatkuvasti rakettejaan Israelin siviilikohteisiin. IAF:n suorittamat ”täsmäiskut” Gazaan ovat tarkentuneet entisestään eivätkä haavoita sivullisia.
Tämän sunnuntaiaamun kuluessa terroristit ampuivat jo neljä rakettia Israeliin. (JP)
3. TULITAUON loppuessa Israelin ja Hamasin välillä perjantaina Gazan terroristit ampuivat perjantaiaamun ja lauantai-illan välisenä aikana 17 Kassam-rakettia ja 24 kranaattia Gazasta Israeliin. Palestiinalaiset lähteet kertovat, että IAF:n ilmaiskussa lauantaina Gazan pohjoisosaan yksi rakettimiehistön jäsen sai surmansa ja toinen haavoittui. Raketti- ja kranaattitulen ohella terroristit tulittivat kivääreilleen Nir Oz kibbutsin työntekijöitä pelloilla. IDF lähetti panssaroidun auton hakemaan työntekijät turvaan. Kukaan ei haavoittunut tulituksessa, mutta useat ajoneuvot kärsivät vaurioita.
LAUANTAINA yksi kranaateista osui Shaar Hanegevin klubitalon katolle. Ketään ei sattunut olemaan rakennuksessa, mutta rakenteet kärsivät pahoin suorasta iskusta.
IDF:N LÄHTEET kertovat, että siellä on valmisteltu joukkoja ja aseita eri vaihtoehtojen varalta.
Poliittista päätöstä iskun laadusta ja laajuudesta ei ole tehty, minkä vuoksi joukot odottavat korjaillen ja viimeistellen varusteitaan, mutta kaikki on valmiina.
Israelin hallituksen odotetaan käsittelevän Gazan tilannetta viikkokokouksessaan tänään. Hallituksen edustaja Mark Regev tunnustaa, että tilanne on kestämätön. Hän otaksui, että eri mahdollisuuksia kokeillaan, ja jos yksi ei onnistu, kokeillaan toista. Hän valitti, etteivät Egyptin ponnistelut talitauon jatkumiseksi ole tuoneet tulosta, mitä Israel olisi halunnut.
Hamasin taholta kerrotaan, että järjestö haluaa korvata Egyptin välitysyritykset jonkun toisen kanssa. Egypti pahoitti mielensä Hamasin kieltäydyttyä osallistumasta Egyptin sopimiin sopimusneuvotteluihin Fatahin ja Hamasin välillä, eivätkä välit ole siitä parantuneet. Hamas puolestaan ilmoittaa menettäneensä luottamuksensa Egyptin kykyyn toimia puolueettomana välittäjänä, koska se pitää Rafahin terminaalin kiinni suurista mielenosoituksista huolimatta. Hamasin edustaja syyttää, että Egyptin huomioi vain Abbasin ja Israelin. Hän kertoi, ettei heille ole väliä, vaikka välittäjä tulisi Euroopasta tai muualta. Hamasin edustaja Fawzi Barhoun syytti sekä Yhdysvaltoja että arabimaita tulitauon sabotoimisesta ja siitä, etteivät ne todella vaadi Gazan saarron purkamista ”ihmisten kärsimysten poistamiseksi”.
Egyptin edustaja Ahmed Zaki kertoi, että Egypti toimii tulitauon uusimiseksi, mutta ilmoitti samalla, ettei Egypti avaa Rafahin terminaalia ennen kuin sitä valvovat Abbasille uskolliset joukot. Egypti ei halua, että Hamasin poliisi valvoo sitä. (JP)
4. MUMBAIN terrori-iskun jälkeen monista maista on kyselty Israelin puolustusvoimilta ja turvallisuusjärjestöiltä sisäiseen turvallisuuteen kehiteltyä teknologiaa. Mumbain terrori-iskuissa kymmeneen eri kohteeseen kuoli yli 170 ihmistä – luvut vaihtelevat eri lähteissä –mukana kuusi israelilaista. Tiedusteluja on tullut sekä Intiasta että monista muista maista.
Yksi osoitus lisääntyneestä kiinnostuksesta oli viime viikolla USA:n Georgian osavaltion korkeatason delegaatio tutustuakseen uuteen pelastusvälineistöön jota voidaan käyttää panttivankien pelastamiseen Mumbain tapaisissa terrori-iskuissa. Välineistön on valmistanut Escape Rescue Systems. Se tarjoaa taistelu- ja pakomahdollisuudet hätätilanteissa korkeissa kerrostaloissa. Se on saanut USA:n sisäisen turvallisuusosaston hyväksymisen suositeltavana terrorinvastaisena teknologiana. Täydessä viiden osaston muodossa järjestelmä pystyy kuljettamaan 25 SWAT-henkiöä ja pelastamaan 150 ihmistä 8 minuutissa.
Georgian osavaltion vakuutus. ja turvallisuuskomissaari John Oxendine kertoo, että Atlantassa on yli 200 tornitaloa, ja niissä asuvien tai toimivien ihmisten pelastamiseksi hätätilanteessa on mietittävä vallankumouksellisia menetelmiä.
INTIA on tiettävästi päättänyt hankkia Israelista neljä EL/M-2083 ilmavalvonta tutkaa avustamaan maata USA:n 11/09/2001 tapaisia terrori-iskuja vastaan. Nämä ELTA Systemsin rakentamat tutkat asennetaan strategisiin paikkoihin ennalta varoitus-välineinä. Tämä tutka-järjestelmä on Arrow-ohjuspatteriston yhteydessä kehitetyn Green Pine tutkan yksin-kertaistettu versio. Israelin puolustusviranomaisten mukaan maan aseviennin arvo vuonna 2008 voi ylittää 4.1 miljardia USD. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Palestiinalaisvangit metelöivät Oferin vankilassa vastustaessaan vartioitten tuloa heidän telttoihinsa tupatarkastusta varten. Yhteenotoissa vartijoitten kanssa 7 vankia kärsi savuhäiriöistä sytytettyään kaksi telttaa tuleen. Kaksi vartijaa haavoittui myös. Mellakkaan osallistui 150 vankia. Vankilassa on yli tuhat vankia. (JP)
- Englanti antanee kehotuksen kansalaisilleen, etteivät he ostaisi maata ja kiinteistöjä ”miehitetyiltä alueilta”. Englannin ulkoministeriön odotetaan antavan virallisen tiedotteen asiasta, koska ”tällaiset hankinnat voivat vaikeuttaa rauhan ponnisteluja Länsirannalla ja Golanilla”. Israelin Englannin lähettiläs ihmettelee, josko tieto pitää paikkaansa, sillä pääministeri Olmertin Englannin vierailua pidettiin onnistuneena. Ehkäpä lähettiläs teeskentelee tietämätöntä, että Olmert itse voi olla Englannin tiukentuneen ilmoituksen takana. Olmertin päämääränä on saada vielä jotain näkyvää aikaan Länsirannalla ennen astumistaan – toivottavasti – lopullisesti kotitossuihin. Palestiinalaisten edustaja ihastelee Englannin muuttunutta asennetta, jossa se tarjoaa todellisia toimia pelkän retoriikan asemesta. (JP)
- Kello on nyt 10.48 sunnuntaiaamuna. Tähän mennessä terroristit ovat ampuneet 9 Kassam-rakettia ja muutaman kranaatin Israeliin. Ylsi kranaatti siru haavoitti työntekijää pellolla Ashkelonin lähellä. Siellä työskentelee 200 maataloustyöntekijää, mutta ei yhtään suoja huonetta. Toinen Sderotiin ammutuista raketeista osui omakotitaloon vahingoittaen sitä pahoin. Kukaan ei ollut talossa sisällä eikä siinä ole pommisuojaa. Koululaisille annettiin ohjeet pysytellä suojahuoneissa siihen saakka, kun hanukka-loma alkaa tiistaina.
(ynetnews)
- IAF:n koneet iskivät panssaroitua raketin laukaisualustaa vastaan rakettien ollessa valmiina ammuttaviksi. (INN)
- Hamas harkitsee aloittaa itsemurhaiskut uudelleen Israelissa. (haaretz)
Koska monet raporttien lukijat lienevät jo menossa joululomilleen, toivotan kaikille,
sekä lukijoille että tukijoille SIUNATTUA JOULUILOA JA RAUHAA.
Raportit ilmestyvät kuitenkin edelleen lehtien ilmestymisen myötä. Gavriel.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019