PERJANTAI 19.12.08
1. HAMASIN johto kätkeytyy kaiken varalta tulitauon loppuessa virallisesti tänään. Ilmeisesti siellä pelätään, että Israel aloittaa iskut sitä vastaan. Eilen terroristit ampuivat Gazasta 11 Kassam-rakettia ja 6 kranaattia Israelin puolelle, mutta huonolla suuntauksella. Näyttää, että Hamas oli kehottanut Islamic Jihadia kiihdyttämään rakettitultaan saadakseen paremmat ehdot tulitauon jatkumiselle tai sitten vain muistuttaakseen, miltä rakettituli tuntuu.
ISRAELIN puolustusviranomaiset vakuuttavat, että IDF tulee edelleen noudattamaan tulitaukoa, mutta edellyttää samaa myös vastapuolelta. ”Nykyinen rakettitulen määrä ei ole hyväksyttävissä”, he määrittelevät pidättyvyytensä pitävyyden.
IDF näyttää varautuvan myös suurimittaiseen operaatioon odottaessaan, miten Hamas reagoi tulitauon loppuessa, ja lähetti suuren joukon panssaroituja ajoneuvoja Gazan turva-aidan läheisyyteen. Eteläisen rintaman komentaja kenraalimajuri Yoav Galant kertoi JP:n toimittajalle, että joukot ovat taisteluvalmiit ja aloittavat operaation rakettitulen kiihtyessä välittömästi, jos niin halutaan. Kolme rakettia ammuttiin aamun kuluessa Gazasta Israeliin, mutta ne eivät aiheuttaneet muutoksia IDF:n asenteissa.
YÖN KULUESSA IAF teki kaksi pommituslentoa Gazaan ”antaakseen viestin Jihadille, ettei ole viisasta toimia Hamasin käskyjen mukaan”, täsmensi IDF:n edustaja. Tämä ”viestien antaminen” lienee osa IDF:n ja Hamasin piirileikkiä, jossa ”viestejä” annetaan vuorotellen, mutta joitten ei edellytetä johtavan mihinkään.
HAMASIN sisällä Damaskoksen linja näyttää saaneen yliotteen Ismael Haniyehin linjasta Gazassa, jossa haluttiin tulitauon jatkumista. Khaled Mashaal Damaskoksessa haluaa kovempaa linjaa, ilmeisesti Iranin ja Syyrian etujen mukaisesti. (JP)
2. ”On vaikea uskoa, että Venäjä haluaisi nähdä Iranin saavan ydinaseita”, sanoo Howard Berman (Dem.), joka johtaa USA:n kongressin ulkoasioitten komiteaa. ”Uskon siellä olevan kiinnostusta asiaan, mutta se ei ole yhtä tärkeä kuin muutamat muut, joiden he katsovat uhkaavan maataan.” Berman puhui Kansallisten Turvallisuustutkimusten Instituutissa torstaina Tel Avivissa. Berman suosittelee määräaikana pidettäviä keskusteluja Iranin kanssa. Näiden tulisi kestää korkeintaan 3 kuukautta. Jos ne eivät tuota tulosta, sen jälkeen Berman arvioi, USA voi paremmin saada muut maat tukemaan todella tuskallisia sanktioita Irania vastaan. Hän suosittelee myös, että USA antaa joitakin myönnytyksiä Venäjälle suunnittelemassaan ohjusasemien rakentamisessa Euroopan itäosan maihin. Yksi tällainen myönnytys olisi se, että Venäjä saisi asentaa tarkkailuasemia USA:n ohjusasemien läheisyyteen varmistaakseen, että ne on suunnattu Irania eikä Venäjää vastaan.
BERMAN arvioi, ettei Obaman hallitus tulisi estämään Israelin ilmaiskua Iraniin, jos se katsoo tarvitsevansa sen turvallisuutensa takaamiseksi. Hän sanoi puheessaan, että Iranin uhan lisäksi raketti-iskut Gazasta ja Hamasin ponnistelut asearsenaalinsa ajanmukaistamiseksi ja salakuljetukset muodostavat todellisen uhan Israelille - sietämättömän tilanteen. Vaikka sotilaallinen isku tulisi vaatimaan kalliin hinnan, Berman arvioi, että USA:n tulisi tukea Israelia tässä. Hän katsoi, että USA:n pyrkimykset hillitä Israelia vain voimistavat Hamasia, eikä usko, että Obaman hallitus edes yrittäisi sitä.
BERMAN tähdensi, että keskusteluja Iranin kanssa sovitun ajan sisällä tulee kokeilla, koska nykyinen strategia ei toimi, mutta hän haluaisi kiirehtiä niiden aloittamista eikä jäädä odottelemaan jotain muuta ratkaisua tapahtuvaksi. (JP)
3. USA:N TALOUDEN ponnistellessa pitääkseen päänsä pinnalla ongelmien kasautuessa monelta taholta, yksi pelastusrengas autoteollisuutta uhkaavasta katastrofista on kehittymässä israelilaisilla aivoilla kehitetystä sähköllä toimivasta autosta. Presidentti Bush vihjaili torstaina, että hänen hallituksensa harkitsee vakavasti ohjattua vararikkomenettelyä. Antamatta tarkempia yksityiskohtia hallituksen edustaja selittää, että se on tapa, jolla voidaan suorittaa ”pehmeä lasku useammille”. Bushin hallituksen kommentti annettiin päivää sen jälkeen, kun Chrysler Ltd ilmoitti sulkevansa autotehtaansa Pohjois-Amerikassa ainakin kuukauden ajaksi, samaan aikaan, kun General Motors Corp. ja Ford Motor Co. odottavat hallituksen toimia.
SÄHKÖAUTOA esiteltiin torstaina Tel Avivissa näyttävästi Israelin Better Place yhtiön puheenjohtajan Idan Oferin toimesta. Oder kertoi, että Renault-Nissan suostuivat 18 kuukautta sitten valmistamaan ensimmäiset sähköautot. Nyt niillä on suunnitelmat aloittaa autojen massavalmistus vuoteen 2010 mennessä. Ofer kertoo, että ”pumpulta pistokkeeseen” operaatiossa ovat mukana Tanska ja Australia. Japani kutsui Better Place järjestön työskentelemään paikallisten valmistajien kanssa ensimmäisen sähköauton kehittämiseksi. Myös Hawaiji ja Ranska ovat ilmoittaneet kiinnostuksensa projektista. Eilisessä esittelyssä Itävallan presidentti Heinz Fischer halusi itse kokeilla autoa.
RENAULT-NISSAN sähköauto saavuttaa 150-180 tuntivauhdin, yhdellä akun latauksella auto kulkee 150 - 200 km. Tyhjäkäynnillä se käyttää virtaa tuskin ollenkaan.
Better Place suunnittelee asentavansa lukuisia asemia, jossa autoilijat voivat ladata autonsa akun uudelleen. Muutama pistoke on asennettu Tel Aviviin ja Lontooseen, mutta Ofer lupaa, että ensi vuonna niitä asennetaan todellisten sähköauton ostajien käyttöön.
OBAMAN HALLITUS on luvannut 150 miljardia USD vaihtoehtoisten energialähteitten löytämiseksi seuraavan 10 vuoden aikana. Projektin johtoon valittiin fysiikan Nobel palkinnon 1997 voittanut Steve Chu. Ofer uskoo, että hänen kanssaan on helppo löytää yhteinen päämäärä vaihtoehtoisen energian käyttämiseksi. ”Amerikka tuhlasi 500 – 700 miljardia USD vuonna 2008 öljyn tuottamiseksi maista, joista jotkut ovat vihamielisiä USA:lle”, Ofer laskee.
Better Place yhtiön perusti sen toimitusjohtaja Shai Agassi. (JP)
4. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert toimii kuin hän eläisi jossain virtuaalitodellisuudessa. Hän matkustelee eri maissa ja ehdottelee omia suunnitelmiaan palestiinalaisten ja Israelin välisen ongelman ratkaisemiseksi. Samoin hän on valmis luovuttamaan koko Golanin ylängön Syyrialle. Olmert puhui eilen Kansallisen Turvallisuustutkimusten Instituutissa Tel Avivissa. Olmert vakuutti puheessaan, että ”rauhansopimus Israelin ja Syyrian kanssa on toteutettavissa ja että se toisi mukanaan merkittäviä etuja Israelille”. Olmert alkoi sen jälkeen luetella, mitä Israel voittaisi: Rauhansopimus vähentäisi oleellisesti sodan mahdollisuutta; katkaisisi suhteet Syyrian ja Iranin välillä; johtaisi Hamasin ja Islamic Jihadin keskustoimistojen karkottamiseen Damaskoksesta, ja lopettaisi kassavirran Hizbullahille. Olmert vakuutti, ettei Syyria välttämättä halua sotaa. Syyria haluaa palauttaa suhteensa länsivaltojen ja USA:n kanssa, hän selitti. Hän ei tiennyt varmasti, onnistuuko hänen rauhantunnustelunsa Syyrian kanssa, mutta hän haluaa kuitenkin yrittää.
OLMERTIN kanslia ilmoitti eilen yllättäen, että Olmert matkustaa maanantaina Turkkiin, jossa hän tapaa pääministeri Recep Tayyp Erdoganin Ankarassa. Hallituksen edustaja Mark Regev kertoi median edustajille, että he keskustelevat alueellisista kysymyksistä kuitenkaan menemättä yksityiskohtiin.
Jotkut diplomaattilähteet haluavat vähätellä Olmertin matkan merkitystä todeten, että hän on matkustellut useisiin maihin, Yhdysvaltoihin, Venäjälle ja Englantiin ja ehdottavat, että luultavasti kysymyksessä on vain jäähyväisvierailu Israelin valtion kustannuksella. Viimeinen epäsuora keskustelutilaisuus Israelin ja Syyrian välillä pidettiin Turkissa heinäkuussa. Poliittiset tahot Israelissa vaativat, että keskustelut tulee keskeyttää, kunnes Israelin uusi hallitus on muodostettu. Reuters kertoi uutisessaan tiistaina, että Damaskos on laatinut kartan alueesta jota se vaatii ehtona rauhansopimukselle. Siinä Syyrialle luovutettava osa Golanin ylängöstä ulottuu Kinneretin järveen saakka, mitä Israel vastustaa. (JP, H Keinon ja AP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin poliisi piti suuret harjoitukset, jossa tutkittiin tilannetta, jossa maata kohtaisivat suurimittaiset mielenosoitukset samaan tapaan kuin Acressa. Potentiaalisia kohteita ovat Gazan rajaterminaalit, Jaffa, Ramle, Lod ja muut juutalaisten ja arabien yhteisesti asumat kaupungit. Harjoituksia käytiin arabikylän malliin rakennetulla harjoitusalueella Tzeelimissä Negevin länsiosassa. Harjoituksissa toisena osapuolena olivat kuvitellut arabit, jotka pyrkivät murtamaan poliisien muodostamat muurit. Kaikkiaan 53 poliisia vammautui, mikä osoittaa niiden laadun. Jotkut sanoivat niiden osoittaneen, että poliisi turvautuu tarpeettomaan väkivaltaan, kuten on tapahtunut niiden pyrkiessä karkottamaan juutalaisasukkaita kodeistaan. (JP)
- Kadima-puolue valitsi keskiviikkona omat vaaliehdokkaansa. Vanhat tutut kasvot siellä ovat edustettuina. Tarkkailijat toteavat, että Livnin kannattajat voittivat Mofazin kannattajien kustannuksella. Vaalit pidetään 10.02.09.(JP)
- Likudin vaaliehdokkaat Michael Ratzon, Ehud Yatom ja Moshe Feiglin valittivat Likudin sisäiseen oikeuteen, koska heidän paikkansa pudotettiin sijoille 34-36 vaalien jälkeen, mitä he pitävät epäoikeudenmukaisena. (JP)
- Muslimien kärräämistä sadoista autokuormallisista täyttömaata Temppelivuorelta läheiseen laaksoon vuorella suorittamiensa laittomien rakennustöittensä yhteydessä, arkeologit ovat huolellisissa tutkimuksissa löytäneet sieltä arvokkaita muinaismuistoja. Viimeinen löytö on kaksi rahaa, toinen hopeinen temppeliraha, jolla maksettiin temppeliveroa. Temppeliraha on roomalaisia vastaan käydyn suuren kapinan (66-67 eKr.) aikana painettu, sanoo professori Gabriel Barkay Bar Ilan yliopistosta. Jokainen juutalainen maksoi symbolisen puolen shekelin veron Temppelin tarpeita varten. Toisessa rahassa on Antiokus Epifaneen painettu kuva.(175-163 eKr.) Tämä kreikkalais-mielinen kuningas ryöväsi Temppelin aarteet ja häpäisi sen. Kapina nousi spontaanisti näitten toimenpiteitten johdosta. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019