MAANANTAI 29.12.08
1. KOLMAS PÄIVÄ operaatiossa ”Card Lead” Gazassa. IAF jatkoi lentojaan Gazassa keskittyen tuhoamaan Philadelphia-käytävän ali Egyptiin kaivettuja tunneleita, tuhoten niistä eilen arvionsa mukaan 40. IAF käytti iskuissaan tunneleita ja muita maanalaisia kaivantoja tuhotessaan uusia USA:ssa valmistettuja GPU-39 täsmäpommeja, jotka ovat kooltaan pieniä, ne painavat vain 113 kg ja siinä on vain 22.7 kg räjähdettä, mutta sen räjähdys- ja tunkeutumisteho vastaa 900 kg:n pommia. Sen pituus on 175 sm. minkä ansiosta kone pystyy ottamaan useampia pommeja iskeäkseen eri kohteisiin matkallaan kohteeseensa. JP:n artikkelin mukaan, jonka kynäili Yaacov Katz, pommi pystyy tunkeutumaan ainakin 90 sm:n paksuisen teräsbetonin läpi. Lisättyjen siivekkeitten ansiosta sen liitokyky on 110 km, ja se toimii kaikissa sääolosuhteissa.
IDF otti käyttöön myös psykologisen sodankäynnin lähettäen ennalta äänitettyjä viestejä ihmisten kännyköihin Gazassa, joissa heitä varoitettiin pysyttelemään kaukana Hamasin asevarastoista ja muista laitoksista sekä erottautumaan Hamasin jäsenistä.
MAANANTAIAAMUNA IAF pommitti Islamilaista Yliopistoa Gazassa sekä hallituksen virastokompleksia. Muita kohteita oli Hamasin käyttämä vieraspalatsi lähellä Ismail Haniyehin kotitaloa Gazan pakolaisleirissä. Haniyeh ei ollut paikalla iskun sattuessa, sillä Hamasin johto on paennut maan alle pommitusten pelossa. Myös Hamasin hallituksen sisäministeriön rakennusta pommitettiin. Rafahissa palestiinalaislähteiden mukaan vauvaikäinen lapsi ja hänen kaksi alaikäistä veljeään saivat surmansa pommituksessa, jonka tarkoituksena oli osua Hamasin sotilaskomentajaan.
SUNNUNTAIN pommituksissa kerrottiin Hamasin sotilassiiven Izzadin Qassam komentajan Ahmed Ja´abarin saaneen surmansa, mutta tiedot tästä ovat ristiriitaisia. Palestiinalaisten mukaan pahoin silpoutuneita ja palaneita ruumiita tunnistetaan edelleen, ja osa kuolleista voi olla hautautuneina raunioitten alle. Samojen lähteiden mukaan suurin osa surmansa saaneista lauantain ja sunnuntain pommituksissa olivat Hamasin aktivisteja. Lauantain pommituksessa poliisien valmistumisseremonian aikana kuoli 160 koulutuksensa päättänyttä sekä korkeita Hamasin poliisiupseereita, heidän joukossaan Hamasin pelättyjen poliisi-joukkojen komentaja Ismail Ja´abari sekä siviilipoliisin pääsihteeri Rawfik Jaber. Kaikkiaan 280 palestiinalaista oli saanut surmansa pommituksissa eiliseen iltaan mennessä.
IHMISOIKEUSJÄRJESTÖN edustaja arvioi, että 60 siviiliä oli saanut surmansa, heistä kuusi alle 14 vuotta lasta, sekä 20 naista. Toinen edustaja kertoi, että alle 40 siviiliä oli kuollut.
PALESTIINALAISLÄHTEET ilmoittivat sunnuntai-iltana, että 300 ihmistä oli saanut surmansa pommituksissa ja lisäksi 1000 haavoittunut operaation alusta lukien. Palestiinalaiset journalistit valittavat vaikeuksiaan tarkistaa lähteitten todenperäisyyttä, sillä monet sukulaiset ovat haudanneet omaisensa nopeasti ilmoittamatta siitä viranomaisille. (JP)
2. EGYPTIN PELKÄÄMÄ seuraus alkoi eilen satojen palestiinalaisten murtautuessa muurin läpi Siinaille huolimatta Egyptin lisätyistä rajavartijoista, jotka paikoin ampuivat kivääreillään ilmaan varoitukseksi tai ampuivat raskailla konekivääreillään Egyptin puolelle tunkeutuneita. Yksi egyptiläinen rajavartija sai surmansa laukaustenvaihdossa rajavartijoitten ja palestiinalaisten kiväärimiesten välillä. Useita palestiinalaisia haavoittui ja vietiin sairaalaan. Palestiinalaisten pako Egyptin puolelle alkoi IAF:n alkaessa pommittaa salakuljetustunneleita rajan alla. Pakenevat palestiinalaiset huutelivat herjoja egyptiläisille rajapoliiseille syyttäen heitä yhteistyöstä Israelin kanssa. He syyttivät myös Egyptin presidentti Hosni Mubarakia sekä PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasia, joiden he sanoivat antaneen luvan Israelin iskuille. Egyptin hallintoviranomaiset Kairossa torjuivat syytökset perättöminä.
ARABIKATUJEN kovan painostuksen alaisena Mubarak määräsi Rafahin terminaalit avattaviksi Punaisen Kuunsirpin avustuskuljetuksia varten Gazan kaistalle.
MAHMOUD ABBAS oli Kairossa IAF:n aloittaessa pommituslentonsa Gazaan keskustellen Hosni Mubarakin ja ulkoministeri Ahmed Abul Gheitin kanssa. Abbas kertoi medialle, että Hamas oli syyllinen Israelin iskuihin, koska se useista pyynnöistä ja varoituksista huolimatta kieltäytyi jatkamasta 10 päivää sitten päättynyttä tulitaukoa Israelin kanssa. Abbas vihjaili samalla olevansa vastuussa palestiinalaisista, mikä ymmärretään hänen halukseen ottaa myös Gazan kaista PA:n hallinnon alle. Ulkoministeri Gheit syytti Hamasia, että se estää haavoittuneitten pääsyn Siinaille sairaalahoitoon. Hamasin edustaja Fawzi Barhoun sanoi, että haavoittuneet osoittavat kieltäytymisellään sairaalahoidosta Egyptissä mieltään Egyptiä vastaan sen toimiessa yhteistyössä Israelin kanssa.
Egyptiläinen lentokone toi sunnuntaina 50 lääkäriä el-Arishiin osana Kairon pyrkimyksille osoittaa myötätuntoaan palestiinalaisille. Lääkärit toivovat pääsevänsä Gazaan hoitamaan satoja haavoittuneita siellä.
ABBASIN korkea avustaja Ahmed Abdel Rahman syytti Hamasia, että se tarkoituksellisesti piti vangitsemiaan Fatahin jäseniä vankileireissä, jotta he joutuisivat IAF:n pommitusten uhreiksi. Eilen kerrottiin, että Fatahin jäseniä oli kuollut ilmaiskuissa vankileireihin.(JP)
3. GAZAN RAJAN tuntumassa sijaitsevien israelilaiskaupunkien asukkaat huokaisivat eilen helpotuksesta todetessaan rakettitulen oleellisesti vähentyneen joskaan ei kokonaan lakanneen lauantain shokkikäsittelyn jälkeen. IDF:n parissa ollaan jopa hämmästyneitä Hamasin heikosta vastauksesta IAF:n iskuihin. Se ei kuitenkaan tarvitse merkitä sitä, etteikö Hamas voi iskeä takaisin. Sunnuntain aikana terroristit ampuivat Gazasta kolmisenkymmentä rakettia, muutamat niistä lähes 40 km:n päähän turva-aidasta edellisen päivän yli sadasta. Ihmisvahinkoja ei raportoida, mutta niiden pahin vaikutus on yleisen moraalin ja vastustus-kyvyn heikentymisessä sekä jatkuvassa pelossa, joka varsinkin lapsissa aiheuttaa pitkäaikaisia reaktioita.
SHIN BETIN johtaja Yuval Diskin, jolla lienee paras mahdollisuus tietää, mitä Gazan palestiinalaisten parissa tapahtuu ja miltä tuntuu, varoittaa, että Hamas luultavasti etsii tapoja, joilla saada yleinen kuva muuttumaan. IAF iski Hamasin kohteisiin Gazassa lauantaina saaden sen ainakin tilapäisesti pois tasapainosta. Hän uskoo tietoihinsa perustuen, että suuri osa Gazan asukkaista tiedostaa, että Israel iski Hamasia eikä Gazan asukkaita vastaan. Diskin kertoi sunnuntain kabinetin istunnossa, että arviolta 50 % Hamasin maanalaisista rakettisiiloista ja varastoista tuhoutui pommituksissa, mutta varoitti, että jäljellä oleva arsenaali käsittää tuhansittain sekä lyhyen että pitkän matkan raketteja, joilla Hamas pystyy aiheuttamaan paljon pahaa. Ilmeisesti Hamas kokoaa rivejään ennen seuraavaa vaihetta.
Puolustusministeriö kutsui eilen 4 700 reserviläistä palvelukseen niiden 2000:n lisäksi, jotka jo on sijoitettu Gazan tuntumaan. Osa reserviläisistä menee kotirintaman tueksi.
HALLITUS päätti sunnuntain istunnossaan julistaa ”erikoistilanteen” Gazan läheisyydessä oleville kaupungeille ja kylille, ja se kestää maaliskuun loppuun saakka. Päätös antaa kotirintaman johdolle valtuudet sulkea tehtaita, määrätä asukkaat pysyttelemään kodeissaan sekä muita erikoisvaltuuksia.
4. ISRAELIN ARABIT ovat jatkaneet mielenosoituksiaan monin paikoin poliisin tarkan valvonnan alaisina. Sunnuntaiksi arabit julistivat vastalauseeksi Gazan iskuille yleislakon sulkien liikkeensä ja yrityksensä sunnuntain ajaksi. Arabeja valistettiin asiasta arabien korkean monitorikomitean päätöksestä lauantai-iltana. Yleislakon tarkoituksena on osoittaa solidaarisuutta Gazan palestiinalaisten kärsimyksille, sanoi kansanedustaja Hanna Sweid (Hadash). Komitea kokoontui uudelleen sunnuntaina vaatien operaation lopettamista.
POLIISI suoritti lauantain aikana useita pidätyksiä kaikkialla Israelin pohjois-osien arabialueilla. Kaikkiaan 41 arabia otettiin kuulusteltaviksi.
Yleislakon lisäksi palestiinalaiset kivittivät autoja ja järjestivät spontaaneja mielenosoituksia. Kaksi Umm el-Fahmin arabikaupunkiin eksynyttä israelilaista pahoinpideltiin, mutta säilyttivät sentään henkensä. Autojen kivityksiä ja autonrenkaitten polttamista teillä tapahtui myös Wadi Aran alueella Samariassa. Nilin kylässä poliisi ampui arabimielenosoittajan.
Pieniä mielenosoituksia oli Haifassa, Tel Avivissa ja Umm el-Fahmissa. Maanantai-iltana arabit kivittivät turistibussia Jerusalemin Wadi Joz lähiössä vahingoittaen bussia, mutta kukaan ei loukkaantunut kivityksessä.
Yleislakon lisäksi arabien korkea monitorikomitea lähetti kirjeitä eri tahoille pyytäen ihmisiä luovuttamaan vertaan Gazassa haavoittuneitten tarpeisiin. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Gazan terroristit ampuivat 49 rakettia lauantai-illasta lähtien. Yksi Grad-raketti putosi Ashkelonissa lähelle rakennustyömaata haavoittaen 16, yhtä 14-vuotiasta poikaa hengenvaarallisesti. Hän kuoli myöhemmin haavoihinsa.
Ashkeloniin ammuttiin 8 rakettia lauantai-illasta lähtien. (haaretz)
- Arabityöntekijä puukotti kolmea israelilaista ääriortodoksisessa Kiryat Seferin kylässä lähellä Modiinia. Yksi puukotetuista on hengenvaarassa. Toinen arabi puukotti yhtä käsiin; arabi pääsi pakoon, mutta poliisi jahtaa häntä. Päivää aiemmin 8-kuukauden ikäinen vauva sai vammoja arabin heittämästä kivestä autoon Hebronin kukkuloilla. Vähän aiemmin vuoden vanha vauva vammautui lasinsirpaleista arabien särkiessä auton tuulilasin samassa paikassa.(haaretz)
- Hamas ilmoittaa jahtaavansa Livnin ja Barakin missä ikinä he kulkevatkin, vaikka Knessetin alueella. (INN)
- Gazan terroristit ovat kiihdyttäneet raketti-iskujaan tänään. Gazan turva-aidan läheisyydessä olevien asutusten koulut pidetään suljettuina. (INN)
- Iranin korkein kaitsija Khamenei kehotti muslimeja kaikkialla puolustamaan Gazan palestiinalaisia kaikin mahdollisin keinoin. www.joelstrumpet.com
- Senegalin ulkoministeri ilmoittaa, että Khaled Mashaal on valmis alle-kirjoittamaan tulitauon, jos Israel lopettaa operaationsa ja saartonsa. (ynet)
- Olmert rankaisi tiede-, kulttuuri- ja urheiluministeri Raleb Majadelea kieltämällä häntä matkustamasta Jordaniaan, koska hän boikotoi hallituksen viikkoistuntoa vastalauseena Gazan operaatiolle. (ynet)
- Palestiinalaiset Gazassa väittävät, että Gilad Shalit haavoittui pommi-iskussa. IDF:n parissa tätä pidetään pelkkänä propagandana. (ynet)
- Päärabbi Shlomo Amar kehottaa juutalaisia kaikkialla rukoilemaan IDF:n sotilaitten puolesta, että he kokisivat todellisen hanukka-ihmeen. (ynet)
Säätila, Jsm. Ma: 8-14; Ti: 10-13; Ke: 6-11, To: 4-10 C-astetta, osittain pilvistä ja sadetta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021