MAANANTAI 08.12.08
1. VENÄJÄ ON ottanut pientä takapakkia sotilaallisessa pullistelussaan ilmeisesti siksi, että raakaöljyn hinnan putoaminen kolmannekseen siitä, mitä se oli muutama viikko sitten, on pahasti kaventanut sen taloudellisia mahdollisuuksia. Mutta se oli vain hetkellinen uudelleen orientoituminen, jota seuraa uusi aktiivikausi.
www.debkafile.com. kertoo, että Venäjä kokoaa suurta laivasto-osastoa, joka tulee viipymään kuukausien ajan Välimerellä vieraillen useissa satamissa. Uutisen mukaan Venäjä lähettää Barentsin merellä olevan laivasto-osaston lentokoneitten emälaivan Amiraali Kutnetsovin johdolla. Osastoon liittyy kaksi ohjusristeilijää, Admiral Chabanenko ja Admiral Levchenko sekä huoltoalus. Venezuelassa vierailulla oleva yksi maailman suurimmista sotalaivoista, ydinkäyttöinen risteilijä Peter the Great johtaa toista osastoa, johon kuuluu kolme muuta alusta. Nämä osastot yhtyvät Välimerellä yhdeksi laivasto-osastoksi.
DEBKAFILE kertoo, että Venäjän toinen suuri sotilasoperaatio koskee Venäjän johdon käymiä neuvotteluja Libanonin johdon kanssa suurista asetoimituksista. Venäjän sotilas-operaatioitten johtaja Mikhail Dimitriev vieraili Beirutissa joulukuun 6. päivänä. Hänen tarkoituksensa oli valmistella Libanonin puolustusministerin Elias Murrin vierailua Moskovassa ensi viikon alussa. Murr totesi vastaanottaessaan vierastaan, ettei Libanonilla ole mitään esteitä hankkia raskasta aseistusta armeijansa tarpeisiin, ja sanoi odottavansa innolla, mitä Venäjä voisi tarjota.
DEBKAFILE ARVIOI, että Libanonin hankintalistalla ovat tankit, ohjukset, helikopterit, ja mahdollisesti lentokoneet. Hankintojen toteutuminen riippunee suurelta osalta siitä, minkälaisin ehdoin Venäjä on valmis kauppaan, sillä Libanonilla tuskin on mahdollisuuksia käteisostoihin, ellei se saa rahoittajaa ulkopuolelta, eikä sekään tapahdu ilman sitoumuksia. Libanon näyttää liikkuvan vaarallisilla vesillä. USA:n armeijan keskusjohdon komentaja kenraali David Petraeus teki yllätysvierailun Beirutiin viime tiistaina, kertoo Debkafile, jonka yhteydessä hän varoitti pääministeri Fouad Sinioraa ja Libanonin armeijan komentajaa kenraali Jean Qahwajia, ettei USA tule sallimaan raskasta aseistusta Libanoniin, koska ne voivat joutua terroristien käsiin. Niiden luulisi huolestuttavan myös Israelin johtoa, mutta Israelin media ei ole hiiskunut sanallakaan näistä hankkeista.
ISLAMIN sirppi, kuunsirppi eli scimitar, kiristyy uhkaavasti Israelin ympärillä.
2. AL-QAIDA uhkaa Intian yhtä suosituinta lomanviettokohdetta, joka on myös Israelin reppuselkäisten ja muitten lomanviettäjien suosittu matkakohde. Se tunnetaan nimellä Goa. Goan merenrannikkoa hiekkarantoineen riittää 105 km:n pituudelta, jonne on keskittynyt erilaisia rakennelmia lomailijoitten käyttöön sekä maan tärkeimpiä merisatamia.
INTIAN pääsihteeri J P Singh kertoo Intian median julkistaman muistion mukaan näin: ”Tämä on ensimmäinen kerta, kun Goan hallitus on tunnustanut, että Goa on joutunut al-Qaidan tutkaverkkoon lisäten, että tähän saakka hallitus on kieltänyt terrorin uhkaavan aluetta”. Muistiossa vaadittiin turvallisuustoimenpiteitten tuntuvaa lisäystä alueella.
ISLAMIN ja terrorijärjestöjen erikoistuntija tri. Ely Karmon kehottaa lomailijoita harkitsemaan uudelleen lomanviettokohdettaan tuoreitten terrorivaroitusten vuoksi. Karmon toimii Herzlian kansainvälisen keskuksen vastaterrorismin instituutissa. Hän selvensi, etteivät varoitukset koske muita Intian lomailukohteita ja ne ovat siksi vielä turvallisia. Hän selitti, että Siinai on edelleen kaikkein vaarallisin paikka israelilaisille, mutta että Intian viranomaisten varoitukset on otettava todesta, sillä israelilaisia kokoontuu Goan alueen kyliin ja kaupunkeihin, eikä al-Qaidalla ole mitään vaikeuksia löytää heitä, jos se niin haluaa.
MUMBAIn terrorihyökkäyksen aikana 27.11.08 eversti Behram A Satukar kertoi, että jos al-Qaida haluaa iskeä israelilaisiin, Goa ja Manali (koilliseen Delhistä) olisivat potentiaalisia kohteita. Lienee syytä huomioida, ettei Intian tiedustelu- ja terrorismin ennalta ehkäisevä toiminta ole niin pitkälle erikoistunut kuin se on esim. Israelissa, minkä johdosta se on varsin avoin päättäväisen terrorijärjestön hyökkäyskohteena. (JP)
On syytä huomioida, että vaikka terrorijärjestö väittääkin keskittyvänsä nimenomaan juutalaisten tuhoamiseen, pommit ka luodit eivät erottele rotuja. Mumbaissa kuoli lähes 200 ihmistä ja haavoittui yli 300. Surmansa saaneista kuusi oli juutalaisia, loput muita rotuja.
3. ISRAILIN pääministeri Ehud Omertin sunnuntaina hallituksen istunnon aikana juutalaisten nuorten ja palestiinalaisten välisten väkivaltaisuuksien samaistaminen ”pogromeihin”, joilla tarkoitetaan niitä kuristustoimia, joita Venäjällä järjestettiin hallituksen tieten ja joskus avustuksella maan juutalaisväestöä vastaan, on herättänyt ihmettelevää kritiikkiä sekä ministerien keskellä että maan mediassa. Olmert sanoi näin: ” Sanon tämän syvällisen ajattelun tuloksena. Muotoilen sanani parhaalla mahdollisella tavalla. Olemme kansan lapsia, joitten historian eetos on rakennettu pogromien muistolle. Näkyä, jossa juutalaiset tulittavat syyttömiä palestiinalaisia, ei voida kutsua muulla nimellä kuin pogromiksi. Jopa juutalaisten suorittamana kysymys on pogromista.”
POLIISIEN JA IDF:n sotilaitten tyhjennettyä ”rauhantalon” juutalaisista kiistanalaisissa olosuhteissa, tapahtuman jälkeen tunteet kuohahtelivat yli useilla nuorilla, jotka olivat odottaneet toisenlaista ratkaisua kiistaan. Niiden seurauksena tapahtui kivityksiä puolin ja toisin juutalaisnuorten ja palestiinalaisten välillä. Yksi kivittäminen päättyi siihen, että kaksi palestiinalaista haavoittui pistoolin luodeista, itsepuolustukseksi, sanovat syylliset.
KOLUMNISTIEN yleinen mielipide näyttää kääntyvän siihen, että talon tyhjentämisellä oli vähän tekemistä korkeimman oikeuden (KO) päätöksen kanssa ja paljonkin tekemistä Barakin vaalitaistelusta, jolla hän kuvitteli nostavansa puolueensa kannatusta.
KORKEIMMAN OIKEUDEN päätöstä edelsi outoja toimia. Sen asettamaan paneeliin, jonka tehtävänä oli ratkaista asia, kuului KO:n presidentti Dorit Beinish sekä tuomarit Admond Levy ja Uzi Fogelman. Levy on uskonnollinen. Taatakseen ”oikeansävyisen” päätöksen Beinish puheenjohtajan ominaisuudessa poisti Levyn ja Fogelmanin ja nimitti heidän tilalleen Ayala Procaccian ja Salim Joubranin. Procaccia tunnetaan äärivasemmistolaisena, Joubran on KO:n ainoa arabijäsen, eikä Beinish itsekään ole peitellyt vasemmistolaisia sympatioitaan.
Tämän perusteella ei ollut ihme, että KO:n päätös talon omistusoikeuden määrittelystä ja juutalaisten oikeudesta muuttaa taloon ennen sen omistuksen vahvistamista, oli nahkapäätös, joka epämääräisesti muotoiltuna antoi Barakille näennäisen oikeuden päättää talon tyhjentämisestä, mihin pääministeri Ehud Olmert sanoi ”sydämensä pohjasta” yhtyvänsä.
OLMERT EI suinkaan ollut ainoa, joka käytti sanaa ”pogrom”, sillä oikeusministeri vihjaili samaa. Sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter sen sijaan sanoi vakavasti, että Israelissa tulee haudata tuon termin ”pogrom” käyttäminen: ”Mielestäni se tulisi poistaa juutalaisten sanakirjasta. Tiedämme, mitä pogrom on; olemme saaneet tuntea, miten toiset kansat ovat harjoittaneet sitä meihin toisissa paikoissa.” KE Nissin Zeev, joka muutti ”rauhantaloon” vähän ennen sen tyhjentämistä, valisti Olmertia: ” Ei tässä ole pienintäkään muistumaa pogromista. Juutalaisiin kohdistettuina Euroopassa niihin kuului lasten polttaminen elävältä. Muutaman oikeistolaisen nuoren nouseminen palestiinalaisia vastaan on kaukana siitä.”
OLMERT ei kuitenkaan pahoitellut käyttämäänsä vertausta. Päinvastoin hän sanoo päättäneensä asian syvällisen pohdinnan tuloksena, eikä kahden juutalaisen ampumat laukaukset itsepuolustukseksi liikuta häntä ollenkaan, hän vakuutti. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- Israel lähettää asiantuntijoita Intiaan kouluttamaan sikäläisiä lääkäreitä trauman jälkeisten mielenterveysongelmien hoitamiseksi Mumbain terrori-iskun seurauksena. (JP)
- 17-vuotias nuorukainen tuomittiin vuodeksi vankeuteen hänen piestyään kahta arabia kepeillä, kartuilla ja veitsillä holokaust-muistopäivänä Jerusalemissa. Tekoon osallistui muitakin juutalaisnuoria. Tapaus tallentui kauppakeskuksen turvakameraan, jonka perusteella hänet tunnistettiin. (JP)
- Egyptin poliisi takavarikoi kokonaisia laumoja nautoja, lampaita ja vuohia, jotka oli tarkoitus salakuljettaa tunnelien kautta Gazan kaistalle muslimien Id al-Adha juhlien uhritoimituksiin. Laumaan kuului 17 lammasta ja muita eläimiä lähellä Rafahin kaupunkia Siinailla. Egyptiläisen virkamiehen mukaan poliisi takavarikoi viimeisen 10 päivän aikana 32 vasikkaa ja 45 lammasta, jotka oli tarkoitus salakuljettaa Gazaan. Poliisi takavarikoi myös rekka-auton. Siinä oli puoli miljoonaa litraa bensiiniä, joka oli varastettu bensiiniasemilta. (JP)
- Perinnöllisyystutkijat ovat löytäneet uusia todisteita, että Espanjan inkvisition riehuessa pahimmillaan maassa suuret joukot juutalaisia ja muhamettilaisia kääntyi kristinuskoon. Tutkijoista koottu tiimi kertoi New York Timesin mukaan, että heidän Espanjassa ja Portugalissa suorittamiensa geneettisten tutkimusten mukaan 20 % Iberian niemimaan nykyisestä asukasmäärästä omaa geneettisen Sefardi-juutalaistaustan. Sama tutkimus osoittaa, että 15. ja 16. vuosisadalla korkea määrä juutalaisia kääntyi muhamettilaisuuteen islamin Umayyad-kaudella. Tutkimukset tehtiin perustuen y-kromosomin, joka aina periytyy isältä pojalle saamatta vaikutteita muulta taholta. Tutkijat tarkastelivat geneettistä koodia 1140 miespuoliselta Iberien niemimaan ja Balearisaarten asukkaalta, keskittyen tutkimaan eroavaisuuksia y-kromosomeissa Pohjois-Afrikan muslimien ja sefardi-juutalaisten välillä. (JP)
- Likudin sisäiset esivaalit alkoivat kymmeneltä ja jatkuvat iltamyöhään. Eräällä vaalipaikalla ATK-toiminta häiriintyi, koska puhelinlinjaa oli vahingoitettu.
- Ainakin kaksi Kassam-rakettia ammuttiin aamun kuluessa Gazasta Israeliin, mutta Mr. Nice, kuten Barakia nimitetään, ei halua sotkea käsiään käskemällä sotilaallisia vastatoimia, tai edes vahvistamalla juutalaisten asuntoja. (ynet)
- Olmert on päättänyt antaa armahduksen 45 al-Aksan jäsenelle, jotka ovat olleet etsittyjen terroristien listalla. Tämän ansiosta heitä ei voida pidättää. Kuitenkin 80 % armahdetuista palaa terrorismiin.
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3634515,00.html
- Tony Blair paljastaa, että Olmert ja Abbas ovat suullisesti sopineet salaisesta sopimuksesta, tarkoituksenaan sitoa seuraavan pääministerin kädet. (ynet)
Lämpötilat. Jsm: Ma: 12-22. Ti: 11-17; Ke: 9-15, To: 6-12 C-astetta, vaihtelevaa pilvisyyttä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021