MAANANTAI 01.12.08

1. TERRORIHYÖKKÄYKSEN jälkeen se tavallinen tarina: Mikä meni vikaan, ketä tulisi syyttää tällä kertaa, mitä olisi voitu tehdä ja mitä tulisi tehdä, ettei tällainen toistuisi.

Israelissakin näkyi muutama kriittinen lausunto maan lehdissä: Syytettiin Intian erikoisjoukkoja hitaudesta ja epävarmuudesta, joskin tunnustetaan, että joukot olivat hyvin koulutettuja. Aamun JP kertoo kissankokoisin otsikoin, että Intian kommandojoukot ovat voineet surmata joitakin panttivankeja Chabad-keskuksessa. Voi olla tottakin, taistelun kuumuudessa omiakin vahinkoja sattuu. Toisaalta asiaton kritiikki voi pahoin särkeä maitten välisiä suhteita, eikä Israelilla ole varaa menettää yhtään suosiollisesti siihen suhtautuvaa. Intian ja Israelin välit ovat vuosi vuodelta parantuneet, mikä tuntuu varsinkin maitten kauppasuhteitten kasvussa.

Mutta toisten syytellessä toisiaan, kuten Intia ja Pakistan iskujen jälkeen ja jopa uhaten täys-mittaisella sodalla, Israel hautaa kuolleitaan, terrorin uhreja. Vaikka suurin osa Mumbain arviolta kahdesta sadasta uhrista olikin muita kuin juutalaisia, ainoa eloon jäänyt terroristi vakuuttaa, että kohteena olivat juutalaiset. (JP)

2. KAIKEN TOHINAN ja syyttelyn keskellä turvallisuusviranomaiset varsinkin länsimaissa ovat alkaneet todella huolestua, sillä Mumbain terroristien toimet osoittivat heidän saaneen tehokkaan koulutuksen, mikä ilmeni monitahoisten ja useitten samanaikaisten operaatioitten suunnitelmallisessa ja kurinalaisessa toteutuksessa.

ENGLANNIN erikoisjoukkojen tutkijat ovat havainneet, että tapa, millä Mumbain operaatiot toteutettiin osoittavat pelottavan mahdollisuuden, että heidät oli koulutettu länsivalloissa, mahdollisesti muslimien toimesta, jotka olivat palvelleet USA:n armeijassa tai erikois-joukoissa tai esim. Venäjän Spesnaz-joukoissa.

Mumbain terrorit toimivat pienissä ryhmissä, ja jokaisella ryhmällä oli oma kohteensa, jonne ne suunnistivat ennalta laaditun ohjelman mukaan. Tämä saa tarkkailijat uskomaan, että joukot oli hyvin koulutettuja ja että koulutus on voinut tapahtua esim. länsivaltain joukoissa palvelleiden ja muslimiuskoon kääntyneitten erikoisjoukkojen jäsenten toimesta. Tämän johdosta he myös pelkäävät, että Mumbain iskut voivat kohdistua minne tahansa lännessä.

Al-Qaida on varoitellut viimeisissä viesteissään, että iskujen ajankohta voi olla lähellä ja kohteina voivat olla USA, Kanada, Englanti tai jotkut muut maat. (www.worldnetdaily.Com)

3. LIBYASSA varustettu alus al-Marwa seilasi lähelle Israelin rannikkoa, mutta havaittuaan Israelin merivoimien alusten odottavan sitä valmistautuen estämään sen matkan Gazan satamaan, alus käänsi kurssinsa ja meni egyptiläiseen satamaan, kertoo ynetnews uutisessaan. Aluksessa oli 3000 tonnia ruokaa, lääkkeitä ja muita tarvikkeita.

HAMAS yrittää tietenkin saada tapauksesta irti kaiken mahdollisen propagandan, ja uskoisin Fatahin ja PA:n johtajien liittyvän tuomitsijoitten kuoroon. Onhan siinä mahdollisuus saada muutamia irtopisteitä tekemättä yhtään mitään Gazan palestiinalaisten hyväksi.

Israelin kannalta oli tietenkin hyvä, ettei alus lopultakaan uskaltanut tulla Israelin laivaston ohjusveneitten asettamaan saartorenkaan luo, mikä olisi voinut aiheuttaa paljon vaarallisemman ja tuhoisamman ulkopoliittisen konfliktin kuin ne kalastaja-alukset, jotka höyrysivät Gazaan ja joiden matkan estämisestä Israelin johtajat katsoivat aiheutuvan enemmän hankaluuksia kuin vahinkoa.

Israel on tiivistänyt Gazan saartoaan viimeaikaisten Gazasta Israeliin kohdistettujen terrori-iskujen vuoksi. Tämä on vähintä, millä Israel voi osoittaa erimielisyytensä niille lausunnoille, joissa vaaditaan Gazan saarron lopettamista. Nämä vaatimukset ovat yksipuolisia ja unohtavat täysin, miksi saarto ylipäätään toteutettiin, sillä sen vaihtoehtona olisi täysimittainen hyökkäys Gazaan raketti- ja kranaattimiehistöjen eliminoimiseksi ja niiden varastojen ja niitä valmistavien metallipajojen tuhoamiseksi. (ynetnews)

4. DEMOKRATIAA ja vapautta Mahmoud Abbasin tapaan, voisi otsikoita uutisia, jotka kertovat tavasta, millä Abbasin johtamat PA:n turvallisuusvirkailijat ovat ahdistelleet Gazassa ja Länsirannalla toimivan palestiinalaisten yhden suurimmista uutistoimiston ”Ramattan news agencyn” toimintaa ja henkilökuntaa. Tällä puolueettomalla uutis- ja agentuuri-toimistolla on palveluksessaan parisataa henkilöä. Se on toiminut alueella 10 vuotta tarjoten palveluja myös ulkomaisille TV-yhtiöille ja mediakanaville. PA aloitti sunnuntaina kampanjan uutistoimiston toimintaa vastaan, jonka puitteissa sen turvallisuusjoukot tunkeutuivat Ramattanin pääkonttorin tiloihin Ramallahissa särkien ja tuhoten omaisuutta sekä pidättäen sen 8 työntekijää kuulusteluihin. Vastalauseena toimisto sulki arabinkielisen web-sivunsa maalaten koko sivun mustaksi ja selittäen sen englanninkielisessä versiossa syyksi PA:n viranomaisten toistuvat ratsiat, ahdistelut ja häirinnät.

JOTKUT palestiinalaiset journalistit selittivät JP:n uutistoimittajalle, että viranomaiset haluavat sulkea Ramattanin toiminnan, koska ”siitä on tullut Hamasin uutiskanava Gazassa”. Ramattan kertoo tilanteesta Gazassa web-sivuillaan ja haastattelee Hamasin viranomaisia video-esityksissä, joita se välittää myös ulkomaisille mediayhtiöille.

PA:n ratsiaa suorittavat poliisit vaativat, että toimiston johtajat esittävät heille ”good contact sertificate”, jonka PA:n yleinen tiedusteluvirasto voi antaa ja uudistaa vanhentuneita.

Palestiinalaiset journalistit järjestivät mielenosoituksen Gazassa Ramattanin toimintaa vastaan aloitetun PA:n kampanjan vuoksi. He sanoivat, että journalistien pidättäminen Länsirannalla on median vapauden karkea loukkaus.

TOISESSA YHTEYDESSÄ PA:n turvallisuusjoukot pidättivät sunnuntaina Hamasin kanssa yhteydessä olevan TV-yhtiön al-Aqsan toimistopäällikön. Monet Juudeassa ja Samariassa toimivat palestiinalaiset journalistit ovat jatkuvan painostuksen ja ahdistelun alaisina. Heitä syytetään Mahmoud Abbasin aseman heikentämisestä julkaisemalla uutismateriaalia, joissa Abbasin asema kyseenalaistetaan ja hänen toimiaan arvostellaan.

Monet journalistit on kutsuttu poliisin tai turvallisuusjoukkojen kuulusteluun, jonka yhteydessä heitä varoitetaan julkaisemasta Hamasia käsittelevää uutisaineistoa. (JP)

5. JOS PA:N mediakanavat ovat joutuneet tehostetun kampanjan alisiksi, Israelin mediavälineet ovat puolestaan aloittaneet innolla oman poliittisen leirinsä kehumisen ja vastapuolen mustamaalaamisen. Määrättyjen kolumnistien kyhäämät artikkelit ovat kasvavassa määrin kansoittaneet myös suhteellisen puolueettomana pidetyn JP:n sivut, mikä tekee niistä ikävää luettavaa, niin läpinäkyviä ja tökeröitä useimmat englanninkieliset selvästi propagandistiset artikkelit ovat.

ISRAELIN lehdistöä pidetään valtaosaltaan vasemmistolaisena, ja tällaisena vaalikautena se tulee räikeästi esille. Vasemmistolaisen ideologian mukaisesti hyökkäysten pääjohteina ovat ”setlerit”, juutalaiset maan kansalaiset, jotka uskalsivat valita asuinpaikkansa Juudean ja Samarian sydänmailla, joita perinteisesti on pidetty juutalaisuuden kehtona. Siellä ovat lukuista juutalaisten historian tärkeät, myös Raamatussa usein mainitut paikat kuten Sikem, jonne patriarkka Josefin muumio oletettavasti haudattiin; siellä on Eli, jossa Mesopotamiaan matkalla ollut Jacob yöpyi ja sai Jumalan vahvistuksen omistusoikeudestaan maahan; siellä on Silo, jossa Liitonarkki oli siihen saakka, kun filistealaiset tuhosivat paikan. Eikä edes Temppelivuori näytä merkitsevän heille enempää kuin mikä muu kukkula tahansa.

6. Vasemmistolaiselle ideologialle juutalaisten pyhillä paikoilla ei näytä olevan mitään merkitystä, vaan maan johtoa hallitsevat ”rauhanviruksen” saaneet poliittiset johtajat voivat ilman omantunnon tuskia ”tyrkyttää” näitä juutalaiselle korvaamattoman arvokkaita paikkoja palestiinalaisille saamatta mitään niitä vastaan. Paitsi että tällainen ”myönnytyspolitiikka” kalvaa juutalaisuuden juuria, se samalla viestittää arabimaille ja –äärijärjestöille Israelin johtajien heikkoudesta ja pelkuruudesta, mistä on lukuisia tuoreita esimerkkejä. Tätä toitottavat jopa Israelin arabijohtajat, kuten Raed Salaah äskettäin.

TOINEN VAARALLINEN seikka, mikä liittyy näihin ”rauhankeskusteluihin” palestiinalaisten kanssa, on tapa, millä Israelin johto ummistaa silmänsä ”vääräuskoisten infidelien” kanssa tekemien sopimusten sitovuudesta muslimille. Oikeaoppinen muslimi pitää esimerkkinä tapaa, millä hänen profeettansa Muhammed rikkoi Mekkan johtajien kanssa tekemänsä sopimuksen heti, kun katsoi tulleensa tarpeeksi vahvaksi hyökätä sotilaallisesti Mekkaan. Jasser Arafat uskalsi puhua tästä julkisesti Johannesburgissa, tosin arabiaksi, ja siihen ovat viitanneet hänen jälkeensä monet vähemmän tunnetut palestiinalaisjohtajat.

Vasemmistomedia levittää kauhuartikkeleita, miten Netanyahun johtaman Likudin muodostama oikeistolainen hallitus tulee lopettamaan kaikki keskustelut PA:n kanssa ja ajaa maan ulkopoliittiseen eristykseen myös Obaman johtaman USA:n kanssa. Israelissa ei näytä menevän perille se, että Israelin paras puolustus vihollisia vastaan on sen yksimielinen päättäväisyys pureutua kiinni maahan, jonka Israelin Jumala sille toistuvasti valalla vannoen lupasi. Kuvaava esimerkki ulkomaitten ihmettelystä Israelin poliittisen johdon yksisilmäisyydestä on se, miten Olmertin äskeisen USA:n matkan aikana Bush kysyi ihmetellen vieraaltaan: ”Miksi sinä olet valmis luovuttamaan Golanin ylängön Syyrialle saamatta mitään sitä vastaan?” Uutinen ei kerro Olmertin reaktiosta.

7. ISRAELIN viranomaiset ovat hämmästyneinä ihmetelleet EU:n dokumentissa ilmenneitä vaatimuksia palestiinalaisten toimien avaamiseksi Jerusalemissa. Myös Orient House sisältyy tähän dokumenttiin, jonka mukaan se tulisi avata uudelleen. Haaretz sai kopion tästä dokumentista, ja käsittelee sitä artikkelissaan. Dokumenttia , jonka nimeksi on annettu ”EU:n toimintastrategia Lähi Idän rauhan savuttamiseksi: Tie eteenpäin”. Siinä esitetään useita malleja Israelin ja palestiinalaisten konfliktin ratkaisemiseksi. Esimerkkejä: EU:n tulee tarkoin seurata ”tiekartan” ensimmäisen vaatimuksen toteutumista; rajoista esitetään kolme ratkaisumallia; Jerusalemin rakentaminen täytyy tapahtua sopimusten mukaan, mihin sisältyy, että Israel lopettaa kaiken rakentamisen myös Itä Jerusalemissa; koska Jerusalem tulee olemaan kahden kansan pääkaupunki, PA:n instituutioiden avaamista siellä tulee rohkaista; Israelin turvallisuusvaatimusten vuoksi EU tulee lähettämään PA:n alueille poliisijoukkojaan, jotka kouluttavat ja aseistavat PA:n turvallisuusjoukkoja; pakolaisten asema tulee ratkaista oikeudenmukaisella tavalla joko muutto-oikeudella entisille tai PA:n alueille tai korvausperiaatteella; PA:n turvallisuusjoukkojen valvontaoikeuksia tulee ulottaa kaupunkien ulkopuolelle; Israelin tulee lopettaa kaikki rakentaminen Juudeassa ja Samariassa ja Itä Jerusalemissa, myös juutalaisyhteisöjen luonnollisen kasvun vaatima.

MONET Israelin poliittiset johtajat ovat huolestuneina vaatineet, että Israelin tulee itse määritellä omat rajansa, muussa tapauksessa ulkovallat tekevät sen.

http://www.haaretz.com/hasen/spages/1042316.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019