KESKIVIIKKO 31.12.08
1. OPERATION CAST LEAD. Tänään alkoi viides päivä IDF:n operaatiossa, jonka tarkoituksesta kiistellään sekä Israelin sisällä että myös ulkomailla. Ei edes maata johtava triumviraatti, Olmert, Barak ja Livni, pysty keskenään sopimaan asiasta. Olmert on noussut haukaksi, joka haluaa jatkaa Hamasin painostamista, Barak haluaa tutkia Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchnerin ”48 tunnin humanitääristä tulitaukoa”. Livnin kannasta ei ole mediaraporttia; hän taisi jäädä kuulolle. Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy ilmoitti, että hän tapaa Livnin torstaina, ja maanantaina hän tulee itse alueelle tutkimaan tilannetta. Aikataulut ja kohteet ovat vielä epämääräisiä. Ensi viikon aikana odotetaan useitten länsivaltojen johtajia alueelle selvittyään ensin hengissä ja tervehdyttyään uuden vuoden juhlallisuuksista.
OLMERT ilmoitti heti kuultuaan Ranskan esityksestä, että jo sen otsikointi on väärä, sillä ei Gazassa ole humanitääristä kriisiä. Ruokatarpeita ja lääkkeitä on toimitettu yli tarpeen, hän selvitteli. Lisäksi Gazan haavoittuneita hoidetaan paitsi Gazan sairaaloissa, joihin IAF:n koneet eivät ole koskeneet Hamasin levittämästä propagandasta huolimatta, myös Egyptissä ja Israelissa. Israelin hallitus on kaiken aikaa pyrkinyt selittämään, ettei hyökkäys kohdistu Gazan kansaa vaan Hamasin politiikkaa ja terrorismia vastaan, mikä tulee lopettaa.
BARAKIN kansliasta kerrotaan, ettei Barak ole suostunut Ranskan tulitaukoesitykseen, vaan sen on media itse keksinyt.
TURKKI kritisoi voimallisesti IDF:n hyökkäystä Gazaan, mutta esittää toimivansa välittäjänä taistelujen lopettamiseksi. Turkin pääministeri Recep Tayyp Erdogan matkustaa alueelle keskiviikkona. Hän vierailee Jordaniassa, Saudi Arabiassa, Egyptissä ja Syyriassa. Israel ei kuulune hänen matkaohjelmaansa. Turkin edustaja kertoo, että Hamas on esittänyt Turkille pyynnön toimia välittäjänä Israelin ja Hamasin välillä.
KVARTETIN edustajat pitivät kokouksensa eilen, ja ne vaativat lausunnossaan välitöntä tulitaukoa, jota tulee täysin noudattaa. Tilaisuuteen osallistuivat Gondoleezza Rice USA:sta, Sergei Lavrov Venäjältä, YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon sekä EU:n ulkopolitiikan johtaja Javier Solana. EU:n kanta vihollisuuksiin on jakaantunut. Saksa, Italia, Unkari, Puola, Tanska, Alankomaat ja Czechin tasavalta ovat esittäneet ymmärtäviä lausuntoja, jotkut toiset maat – kuten Irlanti ja Luxenbourg - ovat olleet kriittisempiä. Czechin tasavalta ottaa EU:n presidentin nuijan käteensä huomisesta lähtien puolen vuoden ajaksi. Sen ulkoministeri Karel Schwarzenberg tuomitsi suorasukaisesti Hamasin terrorin ja tukee IDF:n hyökkäystä tiistaina kotimaansa lehdelle antamassaan haastattelussa. Reutersin artikkelin mukaan ulkoministeri sanoi Mlada Franta lehdelle näin: ”On syytä huomata yksi asia: Hamas kiihdytti suuresti Israeliin ampumiensa rakettien määrää tulitauon loputtua 19. joulukuuta. Tätä ei voida enää hyväksyä. Ihmettelen vain, miksi minä olen yksi harvoista, jotka ilmaisevat ymmärtävänsä Israelia. Nautin ylellisyydestä kertoa totuuden.” (JP)
2. HAMASIN JOHTO syytti eilen Palestiinan Auktoriteettia (PA), että se on liittoutunut Israelin kanssa saadakseen vallan takaisin Gazassa. Asiasta kertoi Hamasin kanssa yhteyksissä oleva Palestiinan Informaatiokeskuksen web-sivu. Artikkelin mukaan Abbas on kehottanut virkailijoitaan Ramallahissa perustamaan ”hätätilahuoneen” valmistellakseen valvonnan ottamista Gazassa sen jälkeen, kun Israel on kaatanut Hamasin hallituksen. Tähän ”hätätilaryhmään” kuuluvat PA:n turvallisuusjoukkojen komentajat sekä sisäministeri. Artikkelissa syytettiin myös, että Abbas on koordinoinut liikkeensä Egyptin ja Saudi Arabian kanssa. Edelleen artikkelissa väitettiin, että Abbasin pääneuvonantaja Nimmer Hammad oli soittanut Israelin puolustusministeriön virkailijalle Amos Giladille kertoen tälle, että PA katsoo Israelilla olevan oikeuden eliminoida Hamasin hallitus Gazassa.
AIEMMIN tällä viikolla PA:n korkea virkailija kertoi JP:n toimittajalle, että PA on valmis ottamaan vastuun Gazan johdosta, kun Hamasin hallitus on kaadettu. PA:n taholta on kielletty voimallisesti uutisen todenperäisyys, mikä JP:n toimittajan Kh A Toamehin mukaan osoittaa syvenevän kiistan palestiinalaisryhmien välillä. Abbas syytti aiemmin viikolla Hamasia, että se aiheutti IDF:n hyökkäyksen Gazaan kieltäytymällä jatkamasta tulitaukoa. Hamasin johto uskoo, että IDF:n hyökkäyksen päämotiivi on Hamasin hallituksen kaataminen ja Abbasin johtaman PA:n hallinnon palauttaminen Gazassa. Hamasista kerrottiin tuoreisiin tietoihin vedoten, että PA:n johto oli tietoinen IDF:n yllätysiskusta Gazaan, ja että Fatahin Gazasta paenneet turvallisuuspäälliköt, ennen muuta Muhammad Dahlan ja Rashid Abu Shabak, ovat vehkeilleet Kairon kanssa ja pitäneet keskusteluja Kairon ja Ramallahin välillä valmistellessaan heidän paluutaan Gazaan. Fatahin Gazassa levitetyssä lentolehtisessä kehotetaan ”niitä Hamasin johtajia, joilla ei ole rikoksia Fatahia vastaan”, pakenemaan klaanien suojaan, ja samalla kehotetaan Fatahin Gazassa olevia jäseniä ja elimiä nousemaan Hamasin hallintoa vastaan. Fatahin johto kieltää olevansa lehtolehtisten takana. (JP)
3. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak pyysi hallitukselta lupaa kutsua 2 500 miestä lisää palvelukseen niiden 6 700 lisäksi, joihin hallitus oli antanut luvan. Barak haluaa varmistua, että IDF on kunnolla varautunut maahyökkäykseen Gazan kaistalle, jos sellainen lopulta toteutetaan. Puolustusviranomaiset arvioivat, että käsky operaatio Cast Lead toisen vaiheen alkamisesta voidaan antaa seuraavien lähipäivien aikana. Nyt juuri sää ei ole suotuisa sateen pehmitettyä maat Gazassa ja sumun ja pilvien häiritessä IAF:n toimia.
MAANANTAIN aikana IAF iski kahteen kohteeseen Gazan kaupungissa ja Khan Younisissa. Yksi kohteista oli Hamasin poliisiasema. Tiistain vastaisena yönä IAF:n koneet iskivät useisiin kohteisiin Gazassa. Niissä sai surmansa 10 ihmistä ja 40 muuta haavoittui. Palestiinalaislähteiden mukaan kuolleita on kaikkiaan 380 operaatio Cast Lead alusta lähtien.
IAF ilmoittaa iskeneensä El-Bureij ja Gazan kaupunkeihin, jossa iskettiin Hamasin ulkoministeriöön, ulkoministeriöön ja talousministeriön rakennuksiin. Myös pääministeri Ismail Haniyehin toimistotiloihin iskettiin Gazan kaupungissa.
IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Gadi Ashkenazi antoi myös medialle tilaisuuden haastatteluun tiistaina yhdessä presidentti Shimon Peresin kanssa. Ashkenazi ennusti, että edessä ovat vaikeat ajat, mutta sanoi olevansa varma, että niistä selvitään. Hän vakuutti, että operaation tarkoituksena Gazassa on muodostaa parempi turvallisuusrealiteetti Gazan läheisyydessä oleviin juutalaisyhteisöihin. Hän oli mielissään kansan antamasta tuesta, joka on tärkeä sotilaitten moraalin ylläpitämiseksi, ja ilmoitti olevansa tyytyväinen operaation nykyiseen vaiheeseen. (JP)
4. HAMAS ei sen sijaan osoita merkkiäkään alistumisesta. Päinvastoin se käyttää entistä tehokkaampia raketteja, jotka lienevät osa niistä yllätyksistä, joita se on luvannut antaa.
Eilen kaksi rakettia lensi Beershebaan. Yksi Grad-tyyppisistä Katjusha-raketeista osui lastentarhaan vahingoittaen rakennuksia, mutta ajankohdasta johtuen lapsia ei ollut paikalla. Toinen raketti putosi kaupungin ulkopuolelle avoimelle kentälle. Kuitenkin 54 ihmistä –puolet heistä lapsia - hoidettiin saamansa shokin vuoksi, kertoo www.debka.com joka kertoo, että yön aikana kaksi muuta Grad-rakettia ammuttiin Beershebaan. Muita pitkänmatkan rakettien kohteita olivat Netivot, Ashkelon, Ofakim ja Kiryat Malaki. Tiistain aikana Gazasta ammuttiin noin 50 rakettia Israelilaisiin kyliin ja kaupunkeihin.
Hamasin otettua Grad-raketit käyttöönsä se saattaa lähes 800 000 ihmistä niiden vaara-alueelle, heistä n. 200 000 lapsia. Koulut on tällä alueella suljettu toistaiseksi, kuten myös Beersheban yliopisto. Vaara-alue ulottuu nyt 40 km Gazan turva-aidasta.
UUTISTOIMISTOT kertovat, että Hamasin rakettitulen kohteina ovat tällä hetkellä Sderot, Eshkolin aluetoimisto, Ashdod ja Shaar Hanegev. Ashkelonissa nainen haavoittui raketin sirpaleesta. IDFvalittaa, että Hamas ja PRC ampuvat rakettejaan tiiviin asutuksen keskeltä. Beershebaan asennetut hälytyslaitteet eivät toimineet tänään. (JP, Debkafile)
5. JONATHAN SPYER Herzliyan kansainvälisestä tutkimuskeskuksesta analysoi Gazan tilannetta pyrkien arvioimaan syitä ja seurauksia. Spyer toteaa, että tapahtumat Gazassa ovat entistä selvemmin jakaneet arabimaat lännelle myötämielisiin ja Irania tukeviin. Hizbullahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin kiivas sanallinen hyökkäys Egyptin politiikkaa ja asemaa vastaan ovat saaneet vihaisia lausuntoja Kairossa. Nasrallah kehotti Egyptin kansaa avaamaan Rafahin terminaalin portit Gazaan, joita Egypti on pitänyt suljettuina, ”kunnes Fatahin turvallisuusjoukot valvovat niitä”. Presidentti Mubarak antoi luvan Gazassa haavoittuneiden kuljettamiseksi hoitoon Egyptiin, mutta ei sallinut Egyptin Punaisen Kuunsirpin avustuskuljetusten päästä Gazaan. Tämä sai Hamasin edustajan Fawzi Barhoumin antamaan myrkyllisen lausunnon, jonka mukaan ”vain ruumiit voidaan viedä Egyptiin, mutta eläviä gazalaisia ei, eikä hätäaputoimituksia sallita”. Spyer arvioi, että Hamasin syytös, jonka mukaan Egypti oli tietoinen Israelin yllätysiskusta sapattina ja Egyptin ulkoministerin tyynnyttelevä lausunto, ettei IDF iske sapattina, voi hyvinkin olla totta. Vaikka tämä asettaa Egyptin varsin hankalaan rakoseen, Spyer uskoo, että konflikti lopetetaan kuitenkin tulitaukoon Egyptin toimiessa välittäjänä. Tämä siksi, ettei enempää Egypti kuin Israelkaan voi sallia Iranin valvoman hallituksen vahvistumista niiden väliin. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- IDF aloittaa oman PR-kampanjansa avaamalla web-sivun, jossa esitetään Gazan tilannetta kuvin ja tekstein. http://www.youtube.com/user/idf-nadesk
- National Union puolue antoi lausunnon, jossa se vastustaa tulitaukoa selittäen. että seuraava kohde tulee olemaan Tel Aviv ja sitten Dimona. (ynet)
- Myös Avigdor Lieberman, Israel Beiteinu, vaatii taistelujen jatkamista. (ynet)
”Sinun muureillesi, Jerusalem, Minä asetan vartijat; älkööt he koskaan vaietko, ei päivällä eikä yöllä. Te jotka ylistätte Herraa, älkää itsellenne lepoa suoko. Älkää antako Hänelle lepoa, ennen kuin hän on asettanut ennallensa Jerusalemin. Tehnyt sen ylistykseksi maassa.” (Jes.62:6-7) Olkoon vuosi 2009 siunattu rauhan vuosi jokaisen kodissa. Gavriel.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021