KESKIVIIKKO 10.12.08
1. LIKUDISSA juhlittiin eilen puolueen sisäisten vaalien tulosten tultua julkisuuteen ikään
kuin se olisi voittanut parlamenttivaalit. Taisi unohtua keskinäisessä juhlinnassa, että vaali-taistelu on vasta alkamassa. Nyt valitut ehdokkaat juhlivat voittoaan, mikä heille suotaneen. Mutta sen ei pitäisi tuudittaa puoluetta kohtalokkaaseen tunteeseen, että pahin on jo ohi. Likudin puheenjohtajan Binyamin Netanyahun jatkuva hyökkäily esivaaleissa 20. paikan saanutta ”Juutalainen Johtajisto” liikkeen johtajaa Moshe Feigliniä vastaan tuntuu vähintään typerältä. Jotkut pitävät sitä naurettavana, ellei se olisi niin vaarallista. Luulisi suuren puolueen johtajalla olevan sen verran järkeä, ettei hän jatkaisi puolueen sisäistä taistelua tilanteessa, jossa sen kilpailijat ja vastustajat hyökkäävät armotta sitä vastaan. Heidän argumenttinsa on, että Feiglinin ja hänen tukemiensa ehdokkaitten valinta vääntää Likudia vaarallisesti oikealle. Totuus on, että Feiglinin suosittelemista ehdokkaista 19 tuli valituksi kolmestakymmenestä kuudesta. Netanyahun kunniasta kai tässä lopulta lienee kysymys. Hänen tarkoituksenaan kun oli murskata Feiglin kannattajineen. He ovat aivan oikein nähneet, että Kadiman ja Labourin ajama hallituspolitiikka on johtanut maan poliittiseen umpikujaan. Hallitus on rikossyytösten kahlitseman pääministerinsä ja halvaantuneen puolustus-ministerinsä myötä lähes toimintakyvytön, eikä Livnin aikeista tiedä kukaan, tuskin itsekään. On suuri vahinko maalle, että se joutuu odottelemaan vielä pari kolme kuukautta, ennen kuin asialle saadaan selvyyttä ja maahan muodostettua uusi johto. Mutta JP:n artikkelin mukaan Netanyahu on aloittanut oikeuskampanjan muuttaakseen sisäisten vaalien ehdokaslistan hänelle suosiollisemmaksi. Tämä ei lupaa hyvää. (JP)
2. ”ISRAEL tullaan eristämään poliittisesti, jos Likud voittaa Knessetin vaalit, ja jos
Netanyahu, Begin, Yaalon ja Feiflin saavat vallan, tämä tulee aiheuttamaan melkoisen diplomaattisen tuhon Israelille”, analysoi pääministeri Ehud Olmert tilannetta. Hän muisteli aikaa, jolloin hän oli Likudissa, jolloin ”se oli rauhan puolue, jossa itse olin mukana. Nyt se on valitettavasti äärioikeistolainen puolue.” Olmertin kaihon tunteeseen liittyy aimo anos katkeruutta siitä, ettei kukaan Israelissa näytä ymmärtävän hänen ”rauhantoimiaan”, onhan hän sentään luvannut palestiinalaisille enemmän kuin kukaan pääministeri ennen häntä saamatta mitään vastalahjaksi. ”Pitäisihän sen jo osoittaa hänen kyyhkysen luonteensa”.
Kadiman puheenjohtaja Livni ounasteli, että Likudin vaaliehdokkaiden lista on asia, joka Netanyahun tulee hoitaa seuraavaksi. Livnin vaalikamppailujohtaja Eyal Arad veisteli, että Likud on näyttänyt oikeistolaiset ansionsa päivänä, jona Feiglin sai vallan.
LABOURIN puheenjohtaja Ehud Barak katsoo, että Likud meni enemmän oikealle kuin oli odotettu: ”Likudin lista osoittaa, että Labour on ainoa puolue, jonka tulisi olla tulevan hallituksen keskustassa – Labour-puolue, ei Kadima; puolue josta on vaikea sanoa, mistä se on rakennettu, joukko (opportunistisia) ihmisiä koottu yhteen, jotka kerran toisensa jälkeen ovat osoittaneet kykynsä hypätä puolueesta toiseen.” Hän lisäsi, ettei Kadima ole vastaus sille äärimmäisyydelle, minkä Likudin lista paljasti.
SHASIN puheenjohtaja Eli Yishai veti esille rotukysymyksen todetessaan, että ”Likudin lista on liian valkoinen 17 kärkipaikan osalta, koska siellä on vain kaksi sefardi-juutalaista, Silvan Shalom ja Moshe Kahlon”. Vertaus on asiaton, sillä huolimatta ihon värieroista sefardit ja ashkenazit ovat samaa seemiläistä rotua ja juutalaista kansaa. Yishai kuitenkin valittaa, että ”Likudissa on voimassa jo kerran hylätty kiintiöjärjestelmä sefardeja varten, jotka taas kerran sysättiin sivuun luonnolliselta paikaltaan”.
VASEMMISTON, johon on laskettava mukaan Kadima sellaisena kuin se on Olmertin ja Livnin jälkeen, Likudin vastaisten hyökkäysten kohteena on varsinkin Feiglin, jota pidetään vaarallisimpana ja ”jonka ansiosta koko puolueen imago on siirtynyt oikealle”. Meretzin puheenjohtaja Haim Oron ennusti, että Israelin kansa joutuu nyt äänestämään kahden vaihtoehdon välillä: ”Likudin ja sen vaihtoehtoisen kilpailijan välillä, joka yksin toimii rauhan-sopimuksen solmimiseksi, joka toimii yhdessä USA:n ja koko maailman kanssa, ja joka myös pystyy ratkaisemaan taloudelliset ongelmat, jotka Netnayahu aiheutti.”
LIKUD ANTOI julkilausuman: ”Likud on tasapuolisin puolue. Likud neuvottelee rauhasta, ja päinvastoin kuin Kadima, tekee sen hylkäämättä Sderotia ja Ashkelonia. Likud on se puolue, joka solmi rauhan Egyptin kanssa.” (JP)
3. ISRAELIN TYKISTÖ ostaa uuden tutkajärjestelmän, jonka avulla se toivoo pystyvänsä entistä paljon tarkemmin ja nopeammin paikantamaan esim. Hamasin tai Hizbullahin rakettien laukaisupaikat ja tuhoamaan ne, kertoo tykistön komentaja prikaatikenraali Michel Ben-Baruch JP:n toimittajalle Yaacon Katzille. Tutkajärjestelmä on käyttökunnossa muutamassa kuukaudessa, hän kertoo. Järjestelmää kehittää Elta-Systems – Israelin ilmateollisuuden (Israel Airspace Industries, IAI) tukema yhtiö. Tutkajärjestelmä tarjoaa tykistöasemalle 360 asteen näkymän taistelukentästä ja pystyy paikantamaan tarkasti raketin laukaisualustojen aseman, joka välitetään digitaalisesti tykille tai lähellä sijaitsevalle ohjuspatterille, minkä perusteella ne pystyvät tarkasti tuhoamaan kohteen.
BEN-BARUCH kehuu, ettei koko maailmassa ole vastaavaa tutkajärjestelmää. ”Se pystyy erittäin tarkasti paikantamaan kohteen ja laskemaan sen etäisyyden ja koordinaatit, joitten perusteella tykistö tai ohjukset voivat tuhota kohteen. Tykkimiehistön tehtävänä on vain suunnata ja laukaista”. Järjestelmä on vain yksi monista uusista, joita on otettu käyttöön Libanonin kakkossodan jälkeen.
BEN-BARUCH kertoo ylpeänä, että ensimmäistä kertaa kaikki tykistön asevelvolliset olivat sataprosenttisesti hakeneet juuri sinne, mikä on verrattavissa Givati ja Kfir jalkaväkiosastojen suosioon ohi panssarijoukkojen. Hän pitää avainasemana tälle informaatiota, jota aselajin edustajat ovat käyneet antamassa kouluissa ja instituutioissa, kertoen aselajin antamasta mahdollisuudesta tutustua teknologisiin sovelluksiin ja sen antamiin mahdollisuuksiin ase-palveluksen jälkeen. Uusien alokkaitten joukosta 35 tullaan kouluttamaan miehittämättömien pienkoneitten (UAV) valvontatehtäviin IDF:n maajoukoille. Lähiviikkojen aikana puolustusministeriö tulee pyytämään tarjouksia kevyen miehittämättömän pienkoneen rakentamiseksi tykistön tarpeisiin. Niitä operoivat tykistöjoukot, IAI ja Elbit-systems. (JP)
4. ISRAELIN merivoimat sallivat pienehkön moottoriveneen päästä Gazan satamaan huolimatta sen suomasta propaganda-arvosta Hamasille ja niille järjestöille, jotka vastustavat Israelin julistamaa Gazan kaistan saartoa. Vene lähti Kyprokselta maanantai-iltana, sen matkan oli järjestänyt Free Gaza järjestö, joka on ennen tätä tehnyt kolme onnistunutta matkaa Gazaan. Tässä veneessä kerrottiin olevan tonnin verran lääkintätarvikkeita sekä korkea-proteiinista vauvanruokaa. Järjestäjät kertoivat, että luvan alukselle päästä Gazaan antoivat puolustusministeri Ehud Barak ja pääministeri Ehud Olmert. Viranomaisten taholta selvennettiin, että libyalainen alus käännytettiin takaisin siksi, että Libya on muodollisessa sotatilassa Israelin kanssa. He vakuuttivat, että pienalusten salliminen Gazan satamaan on pienempi paha kuin aiheuttaa julkinen selkkaus merellä mahdollisine uhreineen.
YK:N IHMISOIKEUKSIEN NEUVOSTO antoi tiistaina julkilausuman, jossa sen 47 jäsen-valtiota julkistivat 99 kohtaa käsittävän ohjelman, jonka puitteissa ”Israelin tulee helpottaa palestiinalaisten kärsimyksiä”. Yksi kohteista koskee Israelin pidättämien ja eri rikoksista tuomitsemien palestiinalaisten vankien vapauttamista, kaikki vangit rikoksesta välittämättä. Tämä oli kolmas kerta vuoden 2006 jälkeen, kun Palestiinan tilanteesta keskusteltiin ja päätettiin YK:n ihmisoikeuksien neuvostossa. Israelin YK:n lähettiläs Aharon Leshno Yaar kertoi päätöksen julkistamisen jälkeen, että keskustelu oli positiivinen ja rakentava, ja että Israel on sitoutunut vahvistamaan alueita, joilla se on onnistunut ja parantamaan niitä, jotka sitä tarvitsevat. Raportin mukaan Syyrian, Egyptin ja Iranin edustajat tuomitsivat keskusteluissa Israelin vankeja koskevan politiikan sekä ”setlementtien” rakentamisen. USA ei ottanut osaa keskusteluihin, koska sen mielestä neuvosto syrjii Israelia. Kumma vain, ettei Israelin YK lähettiläs ole huomannut samaa asiaa. (JP)
5. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak määräsi eilen IDF:n avaamaan rajaterminaalit Gazaan humanitäärisen avun toimittamiseksi sinne. Päivän kuluessa rajan yli kuljetettiin 45 rekka-autoa täynnä ruokatarpeita, lääkintävarusteita kuten myös keittokaasua ja polttoainetta paikallista sähkövoimalaitosta varten. Tavarakuljetusten salliminen Gazaan on jatkuvasti sekä YK:n että eri valtioitten edustajien vaatimuksissa, usein jopa silloin, kun liikenne on saanut kulkea sinne ilman hankaluuksia.
ULKOMINISTERI Tzipi Livni, joka käy kovin nihkeän tuntuista vaalikamppailuaan Kadiman suosion pysyttelemiseksi siedettävänä, katsoi tilaisuuden sopivaksi hyökätä taas kerran Barakia vastaan, jolta näyttävät panokset loppuneen. Siksi häntä on turvallista jahdata. Tzipi Livni kävi vaalimatkalla Gazan rajakylissä ja kaupungeissa, jonka aikana hän vaati sotilas-operaatioitten lisäämistä Kassam-tulituksen lopettamiseksi. Livni osoitti surkeaa jälkiviisautta esittäessään vaatimuksen, että Israelin olisi pitänyt vastata samalla mitalla ensimmäisen Kassam-raketin ampumiseen tulitauon alkamisesta lähtien. Missähän Livnin ajatukset lienevät olleen hallituksen kokousten aikana sen puolen vuoden aikana, kun raketteja on ammuttu kaiken aikaa, joskus enemmän, välistä vähemmän. Hän sanoi nyt häpeävänsä ”tulitauon” tilaa. Livnin kommenteilta puuttuu terävyys ja iskevyys, hän puhuu kuin asianajaja, joka varoo jokaista sanaansa, ettei jäisi kiinni mistään. Se ei vakuuta. (JP)
8. UUTISOTSIKOITA
- NRP:n ja NU:n uusi puolue Habayit Hayehudi (Juutalainen Koti) valitsi puheenjohtajakseen prof. Danny Herschkovitzin ja yleisneuvoston puheenjohtajaksi kenraalimajuri (res.) Yaacov Amidrorin. Ehprain Sneh´n puolue Yisrael Hazaka valitsee vaaliehdokkaansa tänään. (JP)
- Olmert, Barak ja Livni keskustelevat IDF:n operaatiosta Gazan kaistalle.
- Umm al-Fahm vastustaa oikeiston mielenosoitusmarssia tänään, ja aikovat estää sen jollain tavalla, vaikka vastamielenosoituksella. (JP)
- Mahmoud Abbas puhui pyhiinvaellusmatkansa aikana Mekkassa, jossa hän vaati, että Israelin tulee vapauttaa kaikki 11 000 palestiinalaisvankiaan. (INN)
- Rakettituli Gazasta jatkui aamulla. Yksi raketti putosi Shaar Hanegevin aluekeskuksen lähelle lasten ollessa menossa kouluun ja lastentarhoihin.(INN)
- Viimeinen gallup: Likud 36; Kadima 27; Labour 12; arabipuolueet 11; Shas 9; Israel kotimme 9; UTJ 6; Meretz 6; Juutalainen koti (NRP+NU) 4. (INN)
- Iran on kolminkertaistanut ohjusvarastonsa viime vuodesta, kertoo TV-10. Sillä on nyt 100 Shibab-3 ohjusta, joilla se yltää kaikkialle Israeliin. (INN)
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/128769

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019