KESKIVIIKKO 03.12.08
1. LABOUR-PUOLUEEN eiliset vaaliehdokkaitten valinnat päättyivät nolosti. Puolue oli suostunut käyttämään pelkästään atk-pohjaista menetelmää, jossa äänestäjän olisi tarvinnut vain painaa sormellaan ehdokkaansa kuvaa, mutta järjestelmä luhistui ensi yrittämällä, vaikka sitä oli koekäytetty useasti ennen toimitusta. Noloa ja hävettävää. JP:n päätoimittaja David Horovitz sanoo nyt, että koko puolueesta on tullut hupijuttu ja kyselee, kuka uskoo puolueen pystyvän johtamaan kansaa, jos se ei pysty järjestämään omien sisäisten vaaliensa hoitoa. Valinta siirrettiin torstaiksi; silloin kokeillaan vanhaa taattua käsikonstia ilman tietokoneita. Mutta eihän tämäkään vielä takaa, etteikö tuloksia voitaisi sittenkin peukaloida, koska tulokset kuitenkin siirretään tiekoneille. Eipä olisi ensimmäinen kerta sekään.
PELKONA tässä sähläilyssä on tietenkin se, että entistä suurempi osa puolueen n. 60 000 äänestäjästä ei viitsi vaivautua toista kertaa uurnille. Sen ei tietenkään pitäisi vaikuttaa puolueen menestymiseen tammikuun 10. päivän 2009 todellisiin Knessetin vaaleihin, mutta jonkinasteisen tahran se tietenkin jättää ja voi vaikuttaa ehdokkaitten valintaan.
HOROVITZ tarkastelee artikkelissaan myös Barakin mahdollisuuksia vaaleissa, ja toteaa, että ”rauhanaatteen” esikuvana tunnettu puolue pitää Barakia liian ”sotaisena”, koska hän ei ole pystynyt estämään uusien parakkiasutusten syntymistä Juudeassa ja Samariassa eikä ole toiminut päättäväisesti niiden poistamiseksi. Horovitz toisaalta näkee aivan oikein, että Barak poltti näppinsä Jasser Arafatin kanssa 2000 eikä halua toista sitä Abbasin kanssa. (JP)
2. DEMOKRATIAA Mahmoud Abbasin tapaan, voisi otsikoida Abbasin suunnitelmaa purkaa PA:n alueilla toimivat aluevaltuustot, joita pääosin hallitsee Hamas edellisten vaalien tulosten perusteella. Hamasilla on valta useissa tärkeissä kaupungeissa kuten Nablus, Ramallah, Al-Bireh, Kalkiliya ja Betlehem.
Hamasin voitto sekä kunnallis- että parlamenttivaaleissa oli paha isku Abbasin johtaman Fatahin hallinnolle, mistä syytettiin hitaasti etenevää ”rauhanprosessia”, eli kuten tavallista, Israel oli syypää tähänkin, kuinkas muuten.
IDF on parin vuoden aikana pidättänyt useita Hamasin asettamia kunnallisjohtajia ja paikallis-valtuustojen jäseniä Juudeassa ja Samariassa, niiden mukana PLC:n (Palestiinan lakiasäätävä Neuvosto) puhemies.
PA:n turvallisuusjoukot ovat pidättäneet viitisen sataa Hamasin jäsentä Juudeassa ja Samariassa, mikä on pahasti häirinnyt Fatahin ja Hamasin välisiä sovintoneuvotteluja, joita Egypti on suunnitellut aloittavansa Kairossa. Viimeinen tapaaminen peruutettiin.
ABBASIN suunnitelman taustalla on hänen pyrkimyksensä voida jatkaa toimikauttaan sen päättyessä tammikuussa 2009, mitä Hamas vastustaa kiivaasti.
PA:n pääministeri Salaam Fayad vakuuttaa, että PA:n peruskirjan mukaan hänellä on oikeus nimittää kunnanvaltuustojen jäseniä ja kaupunkien pormestareita, koska vaaleja ei voida pitää. Useitten valtuustojen jäsenten toimikausi päättyy joulukuun puolivälissä. (JP)
3. LEVOTTOMUUDET Hebronin ”rauhantalon” lähettyvillä ovat jatkuneet. Paikalle saapui runsaasti ulkopuolisia, mikä aiheutti entistä kiivaampia yhteenottoja, lähinnä kivityksiä, juutalaisten ja arabien välillä. Eilen kerrottiin. että ainakin 18 juutalaista ja parikymmentä arabia oli saanut eriasteisia vammoja heitetyistä kivistä, tiilenkappaleista ja muista esineistä, joilla osapuolet pommittivat toisiaan. Pahiten haavoittui 16-vuotias juutalaispoika, joka sai asuintalon katolta heitetyn kiven tai ruukunkappaleen päähänsä. Hänet vietiin tajuttomana sairaalaan ja suoraan leikkauspöydälle vaarallisen kallonmurtuman vuoksi.
VÄKIVALTAISUUKSIEN vuoksi IDF:n keskusta-alueen komentaja kenraalimajuri Gadi Shamni antoi julisti ”Rauhantalon” ja sen välittömän ympäristön suljetuksi sotilasalueeksi, jonne ei päästetty sivullisia. Vain taloon jo muuttaneet parikymmentä perhettä pääsevät sotilaitten tarkastuspisteitten läpi.
SOTILAAT ja rajapoliisit käyttivät savu- ja kyynelkaasukranaatteja nuorten joukkojen hajottamiseksi myös talojen katoilta. Juutalaisnuoret kivittivät myös arabien asumia taloja ja yrittivät murtautua erään talon pihaan, mutta poliisit estivät sen. Sotilaat menivät myös joihinkin arabitaloihin ja niiden katoille tyhjentäen ne kivistä ja muista heittoesineistä. Sotilaat, jotka vartioivat taloa, sanovat olevansa enemmän peloissaan siellä kuin Gazassa, koska nyt taistellaan juutalaisia vastaan. Monet juutalaisnuoret kielsivät myös tovereitaan hyökkäilemästä poliisia tai sotilaita vastaan todeten, että ”sillä tavalla taistelu hävitään”.
PUOLUSTUSMINISTERIÖSSÄ kuitenkin valmistellaan ”Rauhantalon” asukkaitten häätämistä, vaikka korkeimman oikeuden sitä koskeva päätös on sekin kiistanalainen.(JP)
4. GAZAN TERRORISTIT jatkoivat eilen rakettien ja kranaattien ampumista Gazasta Israeliin. Ne eivät saaneet aikaan ihmis- tai ainevahinkoja. IAF lähetti koneensa Gazan eteläosaan eliminoimaan havaitsemaansa ryhmää, joka oli aikeissa ampua kranaatteja. IAF:n iskussa kuoli kaksi miestä ja haavoittui neljä muuta. Palestiinalaiset väittävät, että iskussa kuoli kaksi veljestä, jotka olivat kotinsa pihalla. Haavoittuneitten henkilöllisyydestä ei ole tietoa. Hamas tunnusti, että sen miehistöt ovat käyttäneet iskukohdetta kranaattiensa ampumiseen kuitenkaan ilmoittamatta, olivatko surmansa saaneet sen jäseniä.
TIISTAIN aikana terroristit ampuivat kaksi rakettia Gazan kaistan pohjoisalueelta Shaar Hanegev ja Eshkol alueille Israelissa. Ihmisuhreista ei ole ilmoitettu. (JP)
5. AL-QAIDAAN läheisesti liittyvä salafismi on JP:n Jonathan Spyerin kirjoittaman artikkelin mukaan saamassa runsaasti jalansijaa Hamasin aseellisessa siivessä izzadin al-Qassam prikaateissa. Kirjoittaja toteaa, että on yhä vaikeampi nähdä eroa Hamasin muslimiveljeskunnan ideologian ja salafistien välillä. Tämä tarkoittaa myös islamin uskonnon entistä fanaattisemman ideologian leviämistä Gazaan. Salafismin esiintyminen Gazassa ei kirjoittajan havainnon mukaan ole uutta, sillä jo joulukuussa 2001 IDF sai käsiinsä Gazasta pidätetyiltä dokumentteja, joissa varoitettiin salafismin leviämisestä Gazassa.
SPYER kertoo, että vuonna 2006 izzadin al-Qassamin komentaja Muhammad Deif haavoittui vaikeasti IAF:n ohjusiskussa ja joutui lähtemään Gazasta pitkäksi aikaa hoitoa varten. Hänen tilalleen joukkojen johtoon nousi Ahmad Ja´abari, jolla oli apulaisinaan kaksi samanhenkistä, Ali Jundiyeh ja Nizar Rayyan, joista jälkimmäistä pidetään al-Qassamin viimeaikaisten operaatioitten taktisena suunnittelijana. Hänen uskotaan suunnitelleen Hamasin suorittaman Gazan vallankaappauksen heinäkuussa 2007. Spyer olettaa, että hän on suunnitellut Hamasin strategian siltä varalta, että IDF toteuttaa suuroperaation Gazaan. Hän johtaa Hamasin ”aseteollisuutta” ja sen itsemurhayksikköjä. Hän pitää läheistä yhteyttä salafien hengellisen johtajan kanssa, joka tuli alueelle Saudi arabiasta.
SALAFIT ovat saaneet johtaja-aseman myös Hamasin prikaatien alemmassa komentaja-portaassa. Näistä varsinkin Khan Younisin aluekomentaja Muhammad as-Sanwar on merkittävä. Hänen uskotaan johtaneen Kerem Shalomin kommandohyökkäystä kesäkuussa 2006, jossa IDF:n sotilas Gilad Shalit joutui panttivangiksi.
MUHAMMAD DEIF palasi Gazaan salakuljetustunnelin kautta marraskuussa 2007. Hänen kerrotaan valittaneen, että hänen arvovaltansa al-Qassamin johdossa on heikentynyt. Hänen kerrotaan yrittävän saada vaikutusvaltansa takaisin poistamalla Ja´abarin prikaatien johdosta tai ainakin vähentämällä hänen valtaansa. Heinäkuussa 2008 prikaatien salafi-jäsenet perustivat uuden ryhmän nimeltä al-Jaljaleh (ukkonen).
JÄNNITYS on kirjoittajan mukaan lisääntynyt myös Hamasin toimintajoukkojen ja prikaatien välillä. Toimintajoukot halusivat pidättää kesäkuussa 2008 joukon izzadin prikaatien jäseniä, mutta Deif kieltäytyi luovuttamasta heitä ja pidätyksistä luovuttiin.
USKONNON merkityksen kasvu näkyy Gazan katukuvassa esim. siinä, että ilman päähuivia kantavien naisten osuus on lähes tyystin loppunut Hamasin vallankaappauksen jälkeen. Hamasin toimenpidejoukkojen tiedetään myös tarkkailevan naimattomien parien seurustelua ja varsinkin ramadanin (islamin paastokuukausi) noudattamista. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- IDF vastustaa kenraali James Jonesin suunnitelmia Nato-joukkojen sijoittamisesta Juudeaan ja Samariaan. Obama valitsi hänet kansallisen turvallisuuden neuvonantajakseen. Jones on entinen Nato-joukkojen komentaja. IDF katsoo, että terrorismin radikaali väheneminen johtuu ennen kaikkea IDF:n toimintavapaudesta Juudeassa ja Samariassa, eikä IDF:ssa uskota, että Nato-joukot pystyisivät edes väli-aikaisesti ottamaan vastuuta tästä. IDF on pitänyt useita työneuvotteluja Naton virkailijoitten kanssa, joissa on käsitelty PA:n joukoille annettavien aseiden ja kuljetusvälineitten laatua. Naton pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer vastustaa joka tapauksessa Nato-joukkojen sijoittamista PA:n alueille ennen kuin ”rauhansopimus” on allekirjoitettu. (JP)
- Muslimien parissa tehty mielipidehaastattelu osoittaa, että valtaosa muslimeista antaisi YK:lle oikeuden tarvittaessa estää asevoimin ydinaseitten leviämisen maailmassa. (JP)
- Jerusalemin arabiasukas on kriittisessä kunnossa sen jälkeen, kun häntä tiistai-iltana puukotettiin kolmesti selkään Mandelbaum-portin lähellä Mea Shearimin vierellä. 31-vuotias mies pystyi kävelemään poliisien luokse ja kertomaan, että häntä puukottaneet olivat kipa-päisiä juutalaisia. (ynet)
- Ultraortodoksit suunnittelevat järjestävänsä haredi-väkeä varten omat bussinsa, joissa miehet istuvat edessä ja naiset takana. (ynet)
- Arabiautoilija Taha Taha Kfar Kanasta voitti oikeudessa poliisin syytökset, että hän oli vahingoittanut poliisia. Oikeudessa todettiin, että 3 poliisia oli pysäyttänyt Tahan auton vaatien sen tarkastamista. Poliisit kuitenkin uhkailivat häntä ja alkoivat pahoinpidellä häntä, minkä aiheuttamia haavoja hän joutui hoidattamaan sairaalassa. Poliisin syytökset Tahaa vastaan mitätöitiin, mutta poliisi sai syytteet pahoinpitelystä äärimmäistä väkivaltaa käyttäen.(ynet)
- IDF:n maajoukkojen entinen komentaja Ron Tal sanoo, että ”rauhantalon” väkivaltaisuudet johtuvat hallituksen tarpeettomasta päätöksestä karkottaa asukkaat talosta. (INN)
Lämpötilat, JSM. Ke: 13-19; To: 11-21; Pe: 11-19; La: 12-20 C-astetta, yläpilviä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021