TORSTAI 27.11.08
1. TERRORI-ISKU Mumbaissa Intiassa kymmeneen eri kohteeseen surmasi ainakin 101 ihmistä ja haavoitti 287. Nämä luvut ovat tämän hetken tietoja, mutta niillä on taipumus kasvaa tietojen tullessa eri sairaaloista ja klinikoilta. Lisäksi terroristit pitävät panttivankeinaan tällä hetkellä sikäli kuin tiedetään satoja ihmisiä. Iskuja tehtiin kaupungin poliisiasemaa vastaan, ainakin kahteen suosittuun luxushotelliin Taj Mahal ja Oberoi, sekä Chabab-keskukseen jossa osa hyökkääjistä pitää sinne majoitettuja viittä perhettä panttivankeinaan. Ruumiita löydettiin keskuksen ulkopuolelta ja sisältä kuului laukauksia. Keskuksen johtaja rabbi Gavriel Holtzberg oli vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa keskuksessa ja lienee hyökkääjien vankina. Rakennuksesta nähtiin yhden naisen lapsensa ja keskuksen kokin kanssa poistuvan, mutta heidän henkilöllisyydestään ei ollut täyttä selvyyttä.
RABBI GAVRIEL HOLTZBERG ja hänen vaimonsa Rivka lähetettiin Intiaan useita vuosia sitten Chabad-opetuskeskuksen kautta, joka välittää työntekijöitä eri puolille maailmaa.
Taistelut hyökkääjien ja Intian poliisien välillä jatkuivat torstaiaamuna Taj Mahal ja Oberoi hotellien ympärillä. Taj Mahal hotellissa ei tiettävästi ole panttivankeja, mutta osa hotellista syttyi tuleen. Oberoi hotellissa hyökkääjät pitivät 4 tai 5 panttivankia, ja sisältä kuultiin tulituksen ääniä.
12 intialaista poliisia ja terrorismin vastaisen taisteluryhmän johtaja Hemant Karkare saivat surmansa tulitaisteluissa hyökkääjien kanssa. Poliisi sanoo ampuneensa neljä hyökkääjää ja pidättäneensä yhdeksän epäiltyä.
DECCAN mujahideen niminen vähän tunnettu terroriryhmä ilmoitti uutistoimistojen web-sivuille tehneensä iskut. Silminnäkijöitten mukaan hyökkääjät olivat eteläaasialaisia puhuen hindua tai urdua, mistä heidän päätellään olevan intialaisia.
VIIMEISEN TIEDON mukaan Oberoi-hotellissa on 100 – 200 hotellivierasta ja henkilökunnan jäsentä hyökkääjien vankina sekä 10 – 12 terroristia. Poliisi suunnittelee aloittavansa operaation hyökkääjiä vastaan lähituntien aikana. Terroristit vapauttivat rabbi Holtzbegin 2-vuotiaan pojan ja hänen hoitajansa, kertovat uutislähteet. (JP, ynetnews)
2. PUOLUSTUSMINISTERIÖN virkailijat esittävät, että Israelin tulee aloittaa operaatiot Gazan kaistalla Hamasin kanssa tehdyn tulitauon umpeutuessa 19. joulukuuta kuudelta aamulla. He uskovat, että tämä on ainoa tapa painostaa Hamasia vapauttamaan IDF:n sotilas Gilad Shalit, jota se on pitänyt panttivankinaan heinäkuusta 2006 lähtien. Tämän ajatusmallin mukaan Hamas haluaa tulitauon päättyvän ja aloittaa täysimittaisen terrorisodan.
TOISEN AJATUSKUVION mukaan Hamas haluaa jatkaa tulitaukoa voidakseen vahvistaa otettaan Gazasta ja varmistaakseen Gazaan johtavien terminaalien avaamisen, joista varsinkin Egyptiin johtava portti Rafahissa on sille tärkeä.
KOLMANTENA kuviona esitetään mahdollisuus, että Hamas haluaa aloittaa raketti-iskut Israeliin, joita tähän saakka tulitauon kestäessä ovat tehneet pienemmät ryhmät
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak antoi Amos Giladille tehtäväksi jatkaa neuvotteluja Kairon välityksellä tulitauon jatkamiseksi Hamasin kanssa. Barak on alusta lähtien uskonut, että tulitauko antaisi mahdollisuuden Shalitin vapauttamiselle, mikä ei ole toteutunut. Tämän vuoksi puolustusministeriön virkailijat pitävät parempana aloittaa sotilaallisen painostuksen Hamasia vastaan.
BARAK antoi keskiviikkona kansainvälisen painostuksen vuoksi 60 rekka-autolle luvan viedä humanitääristä apua Gazaan, vaikka terminaalit Israelista Gazaan ovat virallisesti suljettuina. Palestiinan polttoöljyviranomainen Mahmoud Khazundar kertoi, että myös kotitalouksien kaasuvarastot alkavat tyhjentyä. Keskiviikkona Israelista toimitettiin kaasua 70 tonnia.
YK:n ja muiden avustusjärjestöjen edustajat esittivät pyynnön kansainväliselle yhteisölle 462 miljoonan USD avustuksista palestiinalaisten territorioille hätäaputoimituksia varten vuodelle 2009. Suurin osa summasta käytetään ruoka-apuun sekä käteismaksuihin. YK on suunnitellut 159 hätäapu projektia terveydenhoidon-, opetuksen-, ruoan-, veden- ja hygienian alueilla. Tämä on kuudes vuosittainen lisävarojen pyyntö satojen miljoonien lisäksi, mitkä sisältyvät budjettiin.
YK:N apulaiskomissaari Filipp Grandi YK:n hätäapujärjestöstä valittaa, etteivät vuosittain budjetin lisäksi myönnetyt varat tunnu millään tavoin autettavien ihmisten elämän edistämisessä. Hänen mielestään näistä lisävaroista tulisi luopua ja keskittyä pitkän-tähtäyksen suunnitteluun ja operaatioitten toteuttamiseen. Viime vuonna pyydettiin samansuuruinen summa, josta saatiin 70 %. Kuwait ja Euroopan maat olivat suurimmat avustusten antajat, mutta ensi vuosi voi olla vaikea maailman talouskriisin vuoksi. (JP)
3. ISRAELIN korkea-arvoinen diplomaatti valittaa, että YK tarkoituksellisesti vähättelee Hizbullahin aseistautumista Libanonissa voidakseen pitää näennäisen rauhan maassa.
Hän syytti, että YK tahallaan ummistaa silmänsä Hizbullahin sotilaallisesta varustautumisesta ja toiminnasta Litanijoen eteläpuolella, vaikka Hizbullah itsekin myöntää sen. Viimeinen näytös esitettiin pari päivää sitten, jolloin Hizbullah piti suuren ”sotilaallisen” paraatin Libanonin eteläosassa, mikä varmaan ei jäänyt YK:n joukoilta huomaamatta. Tämä kaikki vastoin YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaa 1701, joka kieltää sellaiset toimet. Julkilausuman mukaan kaikki yksityiset sotilaalliset yksiköt Libanonissa on riisuttava aseista, aseitten kuljettaminen niille on kielletty. Se vaatii Libanonin hallitusta varmistamaan, ettei aseita salakuljeta rajojen yli. Se myös kehottaa Israelia ja Libanonia kunnioittamaan tulitaukoa sekä YK:n vahvistamaa rajalinjaa Israelin ja Libanonin välillä.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon tunnustaa, että Israel tekee toistuvia valituksia aseitten salakuljetuksista, mutta ettei YK:lla ole mahdollisuutta verifioida valituksia, vaikka toisaalta hän tunnustaa Libanonin rajan Syyrian kanssa olevan kaikkea muuta kuin tiivis. YK:n lähettämät tarkkailijat olivat huomioineet, että raja on yhtä reikäinen kuin ennenkin.
BAN Ki-Moon kehotti lausunnossaan lopettamaan kaiken aseitten salakuljetuksen Syyriasta Libanoniin mainiten erityisesti Hizbullahin, mutta samalla hän vaati, että Israel välittömästi lopettaa lentokoneittensa ylilennot Libanonin alueella. Hän vaati myös, että Israel antaa YK:lle raportin rypälepommien käyttämisestä Libanonissa 2006 sodassa.
BAN KI-MOON kiitteli Michal Suleimanin valintaa Libanonin presidentiksi, minkä hän katsoi suuresti vakauttaneen maan poliittista tilannetta. Hän vaati lopullista tulitaukoa Israelin ja Libanonin välille. Ban Ki-Moon kertoi olevansa huolestunut Israelin ja Hizbullahin välisistä uhkauksista, varsinkin, kun ne kohdistuvat siviileihin, ja kehotti lopettamaan sanailun. Hän kiitteli diplomaattisuhteitten solmimista Libanonin ja Syyrian välille. (JP)
4. OIKEUSKANSLERI Menachem Mazuz ilmoitti eilen keskiviikkona pääministeri Olmertin asianajajalle, että hän harkitsee syytteen nostamista Olmertia vastaan hänen kaksin- tai kolminkertaisista laskutuksistaan ulkomaan matkoistaan matkatoimisto Rishon Tours välityksellä. Matkatoimisto piti Olmertille yksityistiliä, jonne eri tahoilta tulleet suoritukset ohjattiin niiltä osin, kuin ne ylittivät matkan todelliset kustannukset. Olmert käytti tätä yksityistiliä perheensä ja omien yksityismatkojensa rahoittamiseen. Tälle tilille oli kertynyt tutkijoitten mukaan varoja 85 000 USD enemmän, kuin mitä hänen virallisten matkojensa kustannuksensa edellyttivät. Olmert laskutti laittomasti ainakin seuraavia järjestöjä: Akim, Israel Bonds, Yad Vashem, Shimon Wiesenthal Center, March of Life, Sotilaitten Terveys-järjestö, Keren Hayesod, World Jewish Center sekä ORT.
Olmertin tehdessä puhujamatkoja ulkomaille, hän laskutti jokaista järjestöä, joissa hän puhui saman matkan aikana, erikseen täydet matkakulut. Joskus hänellä oli muita henkilöitä mukanaan, ja hän laskutti samalla tavoin jokaisesta seuralaisestaan erikseen.
OLMERTIN kansliapäällikkö Shula Zaken ja muut virkailijat kertoivat matkajärjestelyjä hoitaessaan järjestöille, että niiden tulee maksaa matkakulut täysimääräisesti. Joissakin tapauksissa laskutukset olivat huomattavasti suuremmat kuin todelliset kulut, ja toisinaan laskun mukaan liitettiin tekaistut matkaohjelmat. (JP)
5. OLMERTIN syytösuhka perustuu yhteen poliisin tutkimaan rikokseen, mutta hänellä on useita muita poliisitutkimuksia, jotka ovat vielä kesken. Yksi niistä on ns. Talanskyn tapaus, jossa tämä Amerikan juutalainen liikemies kertoi avoimesti antaneensa Olmertille suuria rahasummia, koska ”hän lähes jumaloi Olmertia todellisena Israelin johtajana”. Tämä yhteys meni niin pitkälle, ettei Olmert enää odottanut Talanskyn omaehtoisia suorituksia, vaan esitti tälle vaatimuksen summasta, jonka hän tarvitsi, usein yksityisiin lomamatkoihin perheensä kanssa. Olmert vaati aina parhainta palvelua, karvalakkihotellit eivät kelvanneet. Hotellin piti olla viiden tähden ja siinä tuli olla uima-allas ja jumppasali häntä varten. Talaskyn tapaus odottaa, että hän voisi tulla Israeliin todistamaan puolestaan, mutta hän pelkää puhuvansa jotain sellaista, josta häntä voidaan syyttää USA:ssa.
OLMERTIN syytelistalla ovat ainakin väärien suoritusten vastaanottaminen kyseenalaisissa olosuhteissa, petos ja luottamuksen rikkominen, yhtiödokumenttien väärentäminen sekä veronkierto. Seuraavana ohjelmassa on Olmertin kuuleminen oikeudessa, jossa hänellä on oikeus tutustua poliisin keräämään syyteaineistoon. (JP, INN)
6. UUTISOTSIKOITA
- Libyassa varustettu alus Israelin julistaman Gazan saarron murtamiseksi on matkalla Gazan rannikolle. (JP)
- Likudilla on 158 Knessetin ehdokasta kilpailemassa vaalipaikasta, Kadimalla 77, Labourilla 43, Meretzillä 22. Ehdokkaat valitaan: Labour 02.12.; Likud 08.12.; Meretz 14.12.; Kadima 17.12.. Likudin puheenjohtaja Netanyahu särkee pahoin puolueensa yhtenäisyyttä hyökkäämällä Feigliniä vastaan, joka vaatii puhdasta vaalityötä ja hallintoa, ja jota hän syyttää äärioikeistolaiseksi.
- Iran väittää, että sillä on nyt 5000 sentrifugia käytössään. Iran kokeili äskettäin kolmivaiheisen ohjuksen, jonka uskotaan soveltuvan ydinpommin kuljettamiseen. Ulkoministeri Rice vähättelee Iranin saavutuksia ja toteaa, että USA on edelleen alueen suurvalta eikä pelkää Iranin ohjusuhkaa. Sekä Israel että Euroopan maat sen sijaan ovat syvästi huolestuneita.(JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019