TIISTAI 18.11.08
1. MAFIASOTAA ISRAELISSA. Poliisi pelkää täyttä rikollisjoukkioitten välistä sotaa sen jälkeen, kun mafiapomo Yaacov Alperin, 53, sai surmansa hänen autossaan räjähtäneestä pommista Yehuda Hamaccabi ja Derech Namir katujen kulmassa Tel Avivissa maanantaina iltapäivällä. Kolme lähellä ollutta sivullista, kaksi naista ja 13-vuotias poika, haavoittuivat räjähdyksessä. Yaacov Alperinin eloton ruumis lennähti osittain ulos auton ovesta pommin vaikutuksesta. Hänen ystävänsä kutsuivat häntä nimellä Don Alperin sisilialaispomon tapaan. Hän oli aiemmin päivällä käynyt Tel Avivin oikeustalolla seuraamassa poikaansa Droria vastaan nostettua syytöstä tähän asiaan kuulumattomasta rikkeestä.
Yaacon Alperon haudataan tiistaina Raananan hautausmaalle tarkkojen turvallisuustoimien suojaamana. Perhe pyysi, että poliisin pidättämä Dror Alperin voisi osallistua hautajaisiin.
Yaacon Alperinilla oli useita potentiaalisia ja voimakkaita vihollisia; huumerikoksista tuomittu Zeev Rosenstein, joka itse pelastui teloitusyrityksestä, kilpailijaperheet Abutbul ja Abergil, sekä Amir Mulner, jonka kanssa aiottu vihollisuuksien lopettaminen päättyi puukoniskuihin.
Yaacon Alperinia vastaan on tehty useita teloitusyrityksiä, ja hänen veljensä Nissim säilyi hengissä viime toukokuussa yhdeksännestä häntä vastaan tehdystä murhayrityksestä, jossa kolmen hengen teloitusryhmä joutui tulitaisteluun poliisin kanssa. Siinä yksi ryhmän jäsen kuoli ja poliisi haavoittui vakavasti. Yaacov Alperon on ollut syytettynä useita kertoja ja hän on kärsinyt hänelle julistettuja tuomioitaan vankilassa. Asioita seuraavat kolumnistit sanovat, että poliisi, jonka kanssa Yaacov Alperin oli tehnyt sopimuksen, epäonnistui Yaacov Alperinin suojelutehtävässään rajusti (JP)
2. ISLAMILAINEN JÄRJESTÖ (Islamic Movement), joka on Egyptissä toimivan Islamilaisen Veljeskunnan (Islamic Brotherhood) alajärjestö, sai edustajiaan kaikkiin yhdeksän kunnan valtuustoihin, joissa se kilpaili paikoista Israelin viimeisissä kuntavaaleissa. Edellisissä kuntavaaleissa 2003 se kilpaili kahdessatoista kunnassa saaden edustajia seitsemän kunnan valtuustoon. Täten se onnistui sataprosenttisesti, arvioi Arik Rudnitzky, joka johtaa Tel Avivin yliopiston Konrad Adenauerin ohjelmaa juutalaisten ja arabien välisen yhteistyön edistämiseksi, joka järjesti maanantaina pidetyn arabivaltuustojen konferenssin.
RUDNITZKY katsoo, että keskittämällä voimansa Islamilainen järjestö saavutti merkittäviä voittoja, joista enemmistön saavuttaminen Rahatin valtuustossa kuten myös Hurassa Negevissä olivat merkittävimmät. Rahat on Negevin suurin beduiinikaupunki. Samoin radikaalimpana pidetty pohjoinen haara säilytti valtuustoenemmistönsä Umm el-Fahmissa. Islamilaisen järjestön edustajat johtavat kunnanvaltuustoja kolmessa paikassa, Jaljuliassa, Hurassa ja Umm el-Fahmissa.
RUDNITZKY arvioi, että järjestön toiminnan painopiste on siirtymässä itäisen Sharonin alueella toimivasta ”kolmiosta” Negeviin, jossa sen voima kasvaa beduiiniväestön rajun lisääntymisen mukana. Kolmion alueen kaupungit ja kylät sijaitsevat lähellä turva-aitaa.
Islamilainen järjestö menetti enemmistön Kfar Kassemin kaupungissa ensimmäisen kerran 20 vuoteen, ja menetti edustajiaan Kassemin lisäksi Tirassa. Järjestön kannatuksen lisääntymiseen vaikuttavat sen toimet kansan hyvinvoinnin, terveyden ja koulutuksen alueilla, joita valtion tulisi hoitaa, sanovat ohjelman tutkijat ja lisäävät, että sen painopisteet vaihtelevat jäsenistön uudistuksen myötä nuorten saadessa valtaa. (JP)
3. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert tapasi eilen PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin ja aikoo tavata tämän vielä uudelleen palattuaan USA:n matkaltaan ensi viikolla. Johtajat tapasivat toisensa Olmertin Jerusalemin asunnossa ja keskustelivat 90 minuutin ajan.
OLMERT ei tällä kertaa luvannut lisää maata – hän oli jo luvannut kaikki, mitä oli mahdollisuus luvata Yitzhak Rabinin muistojuhlassa Knessetissä pitämässään puheessa – mutta voidakseen jotenkin osoittaa ”hyvää tahtoaan”, hän lupasi vapauttaa 250 Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivää palestiinalaista. Tarkkailijat ovat olleet huomaavinaan, ettei tällä kertaa vapauteta sellaisia, joilla on ”verta käsissään”, eli jotka ovat omakätisesti murhanneet tai lähettäneet toisia murhaamaan israelilaisia. Israelin vankiloissa lienee 9 000 palestiinalaista, joten vapautettavia jäänee vielä Olmertin seuraajallekin. Eilen IDF pidätti 34 palestiinalaista terrorismista epäiltyä Juudeassa ja Samariassa. Tyypillisen palestiinalais- mentaliteetin mukaan joka kerran, kun Israel on vapauttanut vankejaan joukoittain, palestiinalais-johtajat vähättelevät sitä ja vaativat lisää kuten myös keitä vapautetaan.
TÄRKEIN keskustelun aihe eilen lienee kuitenkin ollut tilanne Gazan ja Israelin rajalla, joka näyttää kuumenevan arveluttavasti. Toiseksi Olmert tiedotti Abbasille, että tämän Gazasta saadut tiedot välittömästä toimeentulokriisistä ovat vääriä, eli ei siellä ole sellaista kriisiä. Olmert tähdensi, että IDF seuraa tilannetta tarkoin, ja jos jotakin alkaa loppumaan kauppojen hyllyiltä, Olmert lähettää kymmeniä rekkoja täynnä kaikenlaista tarpeellista Gazaan.
Israel on toiminut näin kaiken aikaa hetkellisistä raketti- ja kranaattikuuroista välittämättä. (JP)
4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak vannoo – tai lupaa, miten vain -, että IDF tulee toimimaan Gazassa sitten, kun sen aika on tullut. Gazan terroristit sen sijaan eivät turhia lupaile, vaan lähettävät rakettejaan ja kranaattejaan aina kun muistavat tai haluavat. Tulitaukosopimus, silloin kun se vielä oli voimassa, ei ollut mikään este, sehän oli pelkkä paperinpala, joka Egyptin vaatimuksesta ja holhouksessa raapustettiin. Nyt Hamasin ilmoituksen mukaan sekin este on poistettu, eli tulitaukosopimus raukesi eilen. Kuin sen kunniaksi terroristit ampuivat ainakin kymmenen rakettia Gazasta Israeliin.
ENGLANNIN ulkoministeri David Miliband kävi Ehud Barakin opastuksella tutustumassa tilanteeseen Sderotissa, jossa Barak ”ylpeänä” esitteli vieraalleen mahtavaa rakettien jäännöskasaa, jota Miliband välillä epäuskoisena vilkaisi, mutta TV-kuvien perusteella arvioiden oli enemmän huolestunut ryvettyneistä kengänkärjistään. Barak kertoi medialle, että hän muistutti Milibandia, ettei mikään valtio siedä vieraan yhteisön (entity) harjoittamaa alueensa jatkuvaa ja summittaista tulittamista, ”eikä sitä siedä Israelkaan”. Siinä yhteydessä Barak uhkaili, että kun aika on kypsä ja on tarvetta, IDF tulee iskemään voimalla. Mutta journalistien tinkaamiseen, koska nämä ehdot toteutuvat, Barak kiemurteli keksien tekosyitä, miksi ne eivät ole jo toteutuneet, että ”operaatioon liittyy lukuisia harkinnan alaisia tekijöitä, joita hän ei kuitenkaan osannut tai halunnut yksilöidä.
Eilen aamupäivällä terroristit ampuivat kahdeksan rakettia Eshkolin alueneuvoston lähistölle vahingoittaen useita taloja. Myös Ashkeloniin ammuttiin yksi Grad-raketti, onneksi huonolla tähtäyksellä. Islamic Jihad sanoi ampuneensa raketit.
Puolustus- ja maatalousministeriöt ovat yhteisvoimin aloittaneet projektin, jolla pystytetään 50 rakettisuojaa Gazan lähialueille. Niiden avulla kuvitellaan maataloustöiden voivan jatkua, koska työntekijät voivat sen 15 sekunnin aikana, minkä varoitussignaali heille antaa, juosta suojatilaan. Projekti maksaa 4 miljoonaa NIS, ja sen kautta 10 traktoria varustetaan sirpale- ja luotisuojilla. Projektiin kuuluvat yhteisöt, jotka ovat 7 km:n sisällä turva-aidasta. (JP)
5. IDF:N AIEMPI komentaja Moshe Yaalon on mietiskellyt, mitä tehdä elämälleen tästä eteenpäin. Pääministeri Ariel Sharon syrjäytti hänet eikä jatkanut hänen kauttaan IDF:n johdossa vuodella, kuten on ollut tapana, siksi, että Yaalon vastusti Sharonin suunnitelmaa Gazan juutalaisten karkottamisesta ja IDF:n vetäytymisestä sieltä. Tässä Sharon teki kaksi Israelille kohtalokasta virhettä: Se antoi Hamasille mahdollisuuden kaapata valta Gazassa ja toiseksi Yaalonin seuraajaksi tuli ilmavoimien komentaja Dan Halutz, joka johti armeijaa Libanonin kakkossodan aikana uskoen ilmavoimien kykyyn hoitaa Hizbullahin rakettien tuhoamisen, mikä osoittautui karkeaksi virheeksi. Kolmantena Sharonin virheenä, joskin se johtui poliittisista laskelmista, oli se, että hän hyväksyi puolustusministeriksi täysin kokemattoman Amir Perezin, joka katseli sormi suussa ja kiikarin suojalaput paikoillaan Hizbullahin rakettien satamista kolmannekseen osaan Israelin maasta.
EILEN ILLALLA Yaalon sanoi harkinneensa tarpeeksi, ja ilmoitti sopineensa Likudin puheenjohtajan Binyamin Netanyahun kanssa, että hän osallistuu helmikuun parlamentti-vaaleihin Likudin listalla. Myös NU/NRP oli halukas ottamaan Yaalonin, ja antamaan hänelle ykköspaikan ehdokaslistallaan, mutta Yaalon katsoi suuren ja mahdollisen hallitusta johtavan puolueen sopivan paremmin hänen haluunsa osallistua maan kohtaloiden ratkaisemiseen kuin pienemmän, jossa vaikutusmahdollisuudet ovat myös vähäisemmät.
UZI LANDAU erosi Likudista ja liittoutui Israel Beiteinun kanssa. Kadimassa kuhistaan myös potentiaalisten vaaliehdokkaitten etsiessä omaa paikkaansa. Siellä kansanedustaja Shai Hermesh ryntäsi eilen ulos tilaisuudesta, jossa paikkoja jaettiin siksi, ettei häntä huolittu edes äänestyskierrokseen paikkoja valittaessa. Ehdokaspaikat lyödään lukkoon 16. joulukuuta.(JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Moshe Yaalon arvioi eilen, että Iranin ydinase on valmis kahdessa vuodessa, ellei sitä pystytä estämään ennen sitä. (JP)
- Sotilastiedustelun johtaja kenraalimajuri Amos Yadlin arvioi, ettei Israel joudu sotaan vihollismaittensa kanssa vuoden 2009 aikana. Hän puhui Tel Avivin yliopistossa järjestetyssä tilaisuudessa. Hän arvioi, maailman huomion keskipisteessä ovat talousongelmat sekä USA:n uuden johdon toimet Iranin kysymyksen hoitamiseksi. Syyrian tilanteesta hän arvioi, että Syyrian johto voi olla valmis rauhansopimuksen allekirjoittamiseen, jos sen kaikkiin vaatimuksiin suostutaan, mutta että Syyria tuskin katkoo suhteitaan terrorijärjestöihin.
- Likudin ke. Yehiel Hazan katsoo tulleensa kohdelluksi kaltoin kaksois-äänestyksen johdosta Knessetissä, vaikka samassa istunnossa siihen syyllistynyttä Kadiman Roni Bar-Onia ei ole syytetty. Hazan sai kaksi kuukautta yhteiskuntapalvelua ja kahden vuoden ehdollisen rangaistuksen. (JP)
- Abbas vaatii, että ”hyväntahdon eleenä” Olmert vapauttaa suurterroristin Marwan Barghoutin. (haaretrz)
- Gazan terroristit ampuivat 3 kranaattia Israeliin tiistaiaamun kuluessa. (INN)
- Sotilaat löysivät Iban tiesululla palestiinalaisen putkipommin kanssa. (INN)
- Shimon Peres veisteli, että rauhansopimus tulee solmia silmät kiinni, kuten hän ilmeisesti solmi Oslon epäonnistuneet ja kohtalokkaat sopimukset.
Lämpötilat Jsm: Ti: 14.20; Ke: 18-23; To: 18-23: Pe: 13-21 C-astetta. aurinkoista.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019