TIISTAI 11.11.08
1. ”MEIDÄN TULEE luopua Jerusalemin arabilähiöistä ja palata maa-alueelle, joka muodosti Israelin valtion vuoteen 1967 saakka, huomioiden välttämättömät muutokset, joita on tapahtunut sen jälkeen”, julisti pääministeri Ehud Olmert Knessetissä pidetyssä pääministeri Yitzhak Rabinin muistotilaisuudessa eilen. Tämä istunto oli samalla viimeinen nykyisen 17. Knessetin täysistunto.
Olmert aloitti puheensa muistuttaen, että ”jos haluamme pitää Israelin juutalaisena ja demokraattisena, meidän tulee antaa pois osia kotimaastamme, josta unelmoimme vuosisatoja ja jota muistimme rukouksissamme”. Tämän jälkeen hän viittasi Jerusalemin jakamiseen ja palaamiseen ennen 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille välttämättömin lisäyksin.
”PÄÄTÖS tulee tehdä nyt. Totuuden hetki on tullut. Emme voi välttää sitä, mutta me voimme jättää tilaisuuden käyttämättä. Jos – Jumala siitä varjelkoon (God forbid) – me epäröimme, menetämme tuen kahden valtion periaatteelle. Ei ole mitään tarvetta tutkia vaihtoehtoa – Rabin tulee voittamaan.”
Olmert vakuutti toistamiseen, että asialla on kiire ja että päätökset on tehtävä välittömästi. Sen yhteydessä hän pyrki todistelemaan, että tätä myös Rabin olisi halunnut, ”eikä se luoti, joka surmasi Rabinin, pystynyt poistamaan sitä historiallista polkua, jonne hän ohjasi”. (JP)
2. PRESIDENTTI Shimon Peres tähdensi puheessaan Knessetille, että vielä tänäänkin on niitä, jotka kiihottavat ja aiheuttavat vahinkoa, mutta vaati, että valtion tulee toteuttaa lakia sen viimeistä piirtoa myöten ilman pelkoa. Hän viittasi, että tänään, kuten silloinkin (Rabinin murhan aikaan), on pieni ääriainesten vähemmistö, joilla on kanttia kyseenalaistaa valtion auktoriteetti. Hän sanoi näiden vahingoittavan palestiinalaisia vain siksi, että he ovat palestiinalaisia, ja taistelevan lain toteuttajia, sotilaita ja poliiseja, vastaan, jotka suojelevat myös heitä. Hän vaati, että tämä väkivaltainen ja vaarallinen vähemmistö tulee tuomita ja eristää ja heidän syyttävät ja kiihottavat puheensa täytyy hiljentää eikä heidän vahingoittavia ja tuhoisia toimiaan tule sietää ikään kuin he olisivat valtio valtiossa. ”Israelin kunnia, demokratian voima ja lain toteuttaminen vaativat sitä. Ääriaineksilla ei ole mitään tulevaisuutta, koska he eivät toimi oikeudenmukaisesti. Valitsijoitten enemmistö ei tule pelkäämään tämän vähemmistön uhkauksia. Ihmiset tulevat puolustamaan maataan, rauhaa ja demokratiaa kaikin voimin. He tulevat voittamaan nuo sokeat, kuten valo voittaa pimeyden.”
PERES jatkoi, että Rabin kävi vaikean prosessin läpi, ”eikä se tapahtunut yhdessä yössä eikä se ollut vailla epäilyjä ja syvää huolta”. Peres selitti, että maan turvallisuuteen keskittyneestä Mr. Security (Herra turvallisuudesta) tuli Mr. Shalom (Herra rauha). Peres tunnusti, että Rabin teki omat virheensä, mutta ”moraalisissa ja diplomaattisissa päätöksissä hän ei koskaan katsonut taakseen. Hän pyrki eteenpäin päättäväisellä ja energisellä sydämellä. Eivätkä Rabinin selkään ammutut luodit surmanneet hänen polkuaan, koska ideat ja näyt ovat kuolemattomia”.
LABOURIN puheenjohtaja Ehud Barak sanoi puheessaan, että suru tämän miehen murhasta, joka teki suuria uhrauksia Israelin valtion ja sen turvallisuuden hyväksi, kosketti Israelin kaikkia sektoreita. ”Rabinin murha oli yhden miehen suoritus, jota tuki kiihotuksen ja ideologisen oikeutuksen ilmapiiri”. (JP)
3. OLMERTIN JA PERESIN puheet Knessetissä pidetyssä Rabinin muistotilaisuudessa saivat ärtyneen ja jopa moraalisesti järkyttyneen vastaanoton. Oikeistoa edustavien puolueitten johtajat tuomitsivat puheet, joista varsinkin Olmertin puhetta pidettiin mauttomana ja ”diplomaattisena julkilausuntona hautausmaalla”. ”Se oli sopimaton, Oli vanhinko, että on noita, jotka käyttävät hyväkseen Rabinin muistotilaisuutta edistääkseen asiaankuulumatonta ohjelmaansa,” valitti Shasin puheenjohtaja Eli Yishai.
MUUN OIKEISTON TUOMIO oli jos mahdollista vieläkin murskaavampi: ”Minun täytyy tunnustaa, että oli vaikea kuunnella miestä, joka on epäonnistuneen ja korruptoituneen hallituksen symboli, ja joka pyrkii saarnaamaan moraalista ja tulevaisuudesta Lähi Idässä. Se oli pateettinen”, sanoi Yuli Edelstein (Likud). Yuval Steinitz esitti asian näin: ”Hän teki mahdottomaksi israelilaisille surra yhdessä.” Kansanedustaja Gilad Eldan esitti, että maan luovuttamisen sijasta meidän tulee luovuttaa Olmert.
Kansallisen uskontopuolueen (NRP) johtaja Zevulun Orlev uskoi, että Rabin varmaan kääntyisi haudassaan, jos hän kuulisi, miten Olmert ohitti hänet vasemmalta, sillä hän ei olisi koskaan ollut samaa mieltä Olmertin kanssa myönnytysten suhteen.
LIKUDIN puheenjohtaja Binyamin Netanyahu, joka uskoo muodostavansa seuraavan hallituksen vaalien jälkeen, pyrki osoittamaan diplomaattisuuttaan todetessaan, että Olmertin lausunnot ovat merkityksettömiä, koska hänen kautensa elää viimeisiä päiviään. Netanyahu tapasi aiemmin päivällä kvartetin lähettilään Tony Blairin, minkä jälkeen hän puhuessaan medialle lupasi jatkaa rauhankeskusteluja palestiinalaisten kanssa. Tämä nosti monien masentuneitten tunteita uskoessaan, että Netanyahu tulisi jatkamaan keskusteluja siitä, minne ne jäivät Olmertin hallitukselta. Netanyahun edustaja Yossi Levy heitti kylmää vettä liiallisen optimismin hartioille todeten, ettei näin tulisi tapahtumaan. Steinitz selvensi Levyn lausuntoa todeten, ettei Levy edusta Netanyahua eikä Likudin johtoa. Hän selitti, että Netanyahu tulee pääministerinä hyväksymään Annapolis-konferenssin periaatteet, mutta että hän tulee lähestymään kysymystä toiselta näkökulmalta. Levy selitti omalta puoleltaan, että Netanyahu tulee keskittymään neuvotteluissa palestiinalaisten talouden kohentamiseen ja välttämättömän luottamuksen kasvattamiseen osapuolten välille. Tämä lienee myös Tony Blairille tärkeimpiä aspekteja, joita tulee ennen muuta kehittää. Levy tähdensi, ettei Netanyahu hänen ymmärtääkseen tule neuvottelemaan Jerusalemin asemasta, vaan lähtee rakentamaan keskinäistä luottamusta ja rauhaa pohjasta ylöspäin. (JP)
4. UUTISTOIMISTOJEN web-sivuilla arvioidaan Olmertin ja Peresin eilisiä puheita Knessetissä. Haaretzin kirjeenvaihtaja Aluf Benn toteaa, ettei yksikään Israelin pääministeri ole mennyt niin pitkälle myönnytyksissään kuin Olmert vaatiessaan vetäytymistä 1967 tulitaukolinjoille. Hän sanoo, että koska Olmert näkee Rabinin tulleen murhatuksi poliittisin perustein, on kohtuullista puhua samoin perustein hänen muistotilaisuudessaan. Olmertin avustajat katsovat, että Olmertin puhe osoittaa hänen paluunsa maan johtajistoon. Ulkoministeri Tzipi livni sanoutui kiireesti irti Olmertin lupauksista vetäytyä 1967 sotaa edeltäneille aselepolinjoille, koska hän katsoo välttämättömäksi irrottautua häneen liitetystä vasemmistolaisesta imagosta, joka vahingoittaa hänen suhteitaan maan oikeistoon. ”Ei ole mielekästä heittää avaimet toiselle puolen turva-aitaa ja toivoa parasta”, on Livnin iskulause.
INN (Israel Nationalnews) kertoo, että NRP:n kansanedustaja Tzvi Hendel, joka poistui vastalauseeksi Knessetin istunnosta Olmertin puheen aikana, varoittaa puolueensa jäseniä äänestämästä helmikuun vaaleissa Likudia, sillä hän ei luota siihen puolueeseen. Steinitz esitti tällaisen kehotuksen. Hendel sanoi, että Likud on pettänyt NRP:n aiemmin ja voi tehdä sen uudelleen. NRP ja NU sopivat äskettäin yhteisen oikeistopuolueen perustamisesta.
INN kertoi, että Netanyahu sanoi omassa Rabinin muistopuheessaan käyttävänsä pääministerinä ”teräsnyrkkiä” niitä kiihottajia vastaan, jotka kiihottavat mielenosoituksiin ja väkivaltaan poliisia ja sotilaita vastaan.
INN kertoo artikkelissaan myös epäilyksistä, joita sitkeästi esiintyy edelleen Rabinin murhaan liittyvästä salaliitosta. Alla oleva osoitteessa on tämä INN:n artikkeli. En liene ainoa niistä, jotka tuntevat olonsa epämukaviksi kuunnellessaan Peresin puheita, joissa hän kehuu suhteitaan Rabiniin ja tämän suuriin saavutuksiin, joita jotkut pitävät kyseenalaisina.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/128327
5. UUTISOTSIKOITA
- Kunnallisvaalit pidetään tänään Israelissa. Jerusalemin arabiasukkaat julistivat vastalauseeksi vaaleille päivän yleislakon. (ynet)
- Hamasin edustaja kehuu, että Obaman lähettämät avustajat kävivät tapaamassa Hamasin johtoa Gazassa, mutta pyysivät vaikenemaan siitä ennen vaaleja Obaman mahdollisuuksien nostamiseksi. (ynet)
- Ehud Barak on huolestunut Meretzin mandaatin laajentumisesta valitsemalla ehdokkaikseen tunnettuja nimiä kuten Amos Oz ja Uzi Baram. Baram on ollut Labourin jäsenenä. Meretz näyttää kalastelevan Labourin vesillä. (ynet)
- Sotilaat löysivät putkipommin palestiinalaiselta lähellä Jeniniä. (ynet)
- Kabatyan lähellä sotilaat löysivät kaksi 20 kg:n pommia, joita neljän hengen terrorisolu oli aikonut käyttää Israelin puolella. Putkipommi löydettiin myös Hawaran tarkastuspisteessä lähellä Nablusia. (ynet)
- Rabbi Lau, entinen päärabbi, valittiin JadVashem museon johtoon.
- Barak lupasi Blairille sallia polttoöljyn toimittamisen Gazaan, jossa bensiini-asemia on jouduttu sulkemaan. Egypti toimittaa osan tarpeesta.(ynet)
- 2000 vuotta vanha kultainen korvarengas, jossa oli kalliita helmiä, löydettiin Givat Ram maan kaivausten yhteydessä Jerusalemissa. (ynet)
- IAEA tunnustaa, että Syyriasta otetuissa maanäytteissä on käsitellyn uraanin jäänteitä, minkä johdosta IAEA vaatii jatkotutkimuksia. (haaretz)
- Hulan järvessä (Lake Hagmon) esiintyy runsaasti vedessä kasvavaa lehtisalaattia (vesikaalia), joka uhkaa levitä myös Kinneretiin. Se on voinut päästä järveen joko kotiakvaariosta tai lintujen kuljettamana. Kinneretin pinta nousi hiukan sateitten vuoksi, mutta on alkanut laskea uudelleen. (haaretz)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019