SUNNUNTAI 30.11.08
1. MUMBAIN terrori-iskussa sai surmansa tämän hetken tietojen mukaan yhdeksän israelilaista. Viisi Chabad Lubavitcher-talossa surmattua on tunnistettu. Israelin erikoistiimi matkustaa Intiaan maanantaina tunnistamaan epäselviä tapauksia. Uhrit oli sidottu ja heidän suunsa peitetty ennen heidän murhaamistaan. Neljä israelilaista on edelleen kateissa. Jotkut uhreista oli kiedottu rukousliinaan juutalaisen hautausrituaalin mukaisesti. Jotkut juutalais-ryhmät vastustavat ehdottomasti ruumiinavauksia, mikä on aiheuttanut lieviä ongelmia Intian poliisin vaatimusten suhteen.
CHABAD Mumbain Lubavitcher talon johtajan Holtzbergin kahden vuoden ikäinen poika pelastui ihmeen kautta paikallisen kokin Sandra Samuelin siepattua itsekseen kulkeneen ja itkevän pojan syliinsä ja rynnätessä luodeista välittämättä pojan kanssa ulos talosta. Toinen Holtzbergin perheen poika oli sukulaisten luona Israelissa terrori-iskun aikana, kolmas poika kuoli geneettiseen sairauteen aiemmin tänä vuonna. Vanhemmat haudataan huomenna.
LUBAVITCHER järjestöllä on 4000 kokopäiväistä lähettiläsperhettä, jotka hoitavat yli 3 300 Chabad-instituuttia kaikkialla maailmassa. (JP)
2. TOINEN VERINEN muistutus Islamin verenhimoisista aikeista saatiin Israelissa perjantai-iltana. Terroristien ampumista kranaateista IDF:n Nahal Oz tukikohtaan yksi kranaatti osui upseerien asuintiloihin, toinen naissotilaitten tiloihin. Kaksi sotilasta haavoittui vakavasti, kuusi muuta lievemmin kranaatin sirpaleista. Kaksi muuta kranaattia putosi tukikohdan ulkopuolelle sekä Sha´ar Hanegev aluekeskuksen lähelle ilman ihmisvahinkoja.
TERRORI-ISKUN suorittajaksi ilmoittautui Palestiinan Vastarintakomiteat (PRC), mutta myöhemmin Hamas ilmoitti sotilassiipensä izz al-Din al-Qassam tehneen iskut. Hamasin edustaja ilmoitti, että kranaatti-iskut olivat kostoksi Gazan terminaalien sulkemisen johdosta, vaikka niitä oli pidetty auki hätäaputoimituksille kaiken aikaa. Iskun johdosta Barak määräsi, että toistaiseksi terminaalit pidetään kiinni.
TOINEN pahasti haavoittuneista sotilaista vietiin kriittisessä tilassa sairaalaan, jossa lääkärit koko yön ajan taisteltuaan pystyivät pelastamaan hänen toisen jalkansa, toinen jouduttiin amputoimaan. Hänen tilansa parani yön aikana. Toinen pahoin haavoittunut sai sirpaleita päähänsä. Muitten kuuden haavoittuneen tila, kaksi heistä naissotilasta, on parempi.
IDF:N SOTILAAT havaitsivat perjantaina palestiinalaisryhmän lähestyvän Gazan turva-aitaa ja avasivat tulen heitä kohti. Palestiinalaislähteitten mukaan neljä palestiinalaista haavoittui, sotilaat eivät saaneet vammoja tulituksen aikana.(JP, ynet)
3. APULAISPUOLUSTUSMINISTERI Matan Vilnai esitti kovin kuluneeksi todetun hokeman, että ”IDF:n suuri operaatio Gazan kaistalle lähenee kaiken aikaa”. Ministeriö on toistellut tätä jokaisen verisen välikohtauksen jälkeen ilman näkyviä tuloksia. Hän vihjaili, että operaatio tulee olemaan erilainen kuin aiemmat antamatta kuitenkaan yksityiskohtia. Vilnai tunnusti, että tulitauko on Israelille tärkeä, ja että ”vihollinen pelkää” IDF:n voimaa. Hän kuitenkin kertoi, että IDF valitsee itse ajan ja tavan, jolla vastaoperaatio suoritetaan, jos sellainen katsotaan välttämättömäksi.
IDF tyhjensi aiemmin Zikkimin tukikohtansa Gazan turva-aidan läheisyydessä, koska se joutui toistamiseen terroristien iskujen kohteeksi. Vilnai kuitenkin selitti, ettei Nahal Oz tukikohtaa ole tarkoitus tyhjentää, vaikka sekin on alttiina kranaatti-iskuille, joitten tuli on tarkempaa kuin alkeellisten rakettien, mutta kantomatka lyhempi.
PUOLUSTUSMINISTERIÖN ainakin näennäinen saamattomuus ja päättämättömyys on herättänyt kitkeriä vastalauseita opposition taholta. Kansanedustaja Gilad Erdan (Likud) esitti, että IDF:n tulee asettaa pidättämiään Hamasin jäseniä karsinoihin Gazan turva-aidan läheisyyteen siten, että ne ovat alttiina kranaatti-iskuille. Hän ei pitänyt hyvänä raja-aidan lähellä olevien tukikohtien vahvistamista kranaatteja vastaan, vaan IDF:n tulee tehdä selväksi, että jokainen israelilaisia haavoittava raketti tai kranaatti tulee vahingoittamaan myös heitä. Hän piti tilannetta Gazassa pahempana kuin Hizbullahia Libanonissa, koska ”se on tuonut Hizbullah kakkosen Negevin sydänalueille”.
HAMASIN edustaja Gazassa Abu Obaida kertoi, että Hamas on kiinnostunut jatkamaan tulitaukoa, joka päättyy 19. joulukuutta, muuta selitti, että Hamasilla on oikeus vastata IDF:n suorittamiin rikoksiin ”eikä tulitaukosopimus sitä kiellä”. (ynetnews)
4. HEBRONISSA juutalaiset ja palestiinalaiset kivittivät toisiaan lauantaina. IDF:n kertoman mukaan kivitykset tapahtuivat lähellä kiistanalaista Beit Hashalom taloa, jossa asuu 16 juutalaisperhettä, heidän mukanaan talon palestiinalaiselta ostanut Amerikan juutalainen Morris Abraham, joka auliisti esittelee median edustajille dokumentteja, jotka todistavat kaupan olleen laillisen ja pitävän. Abrahamin sukulaiset olivat mukana Hebronin verilöylyssä 1929, jonka seurauksena englantilaiset karkottivat juutalaiset kaupungista. Hän osti talon eläkevaroillaan.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak uhkasi tyhjentää talon väkivaltaisesti, elleivät asukkaat muuta sieltä vapaaehtoisesti. Hän perustaa uhkauksensa korkeimman oikeuden päätökseen, jonka mukaan asukkaat muuttivat taloon ennen kuin sen omistusoikeus oli sitovasti todistettu. Muutamat toiset jo eläkkeellä olevat juristit ovat selittäneet, ettei korkeimman oikeuden päätös asukkaitten karkottamiseksi talosta ole pätevä eikä oikeudenmukainen, vaan sen olisi pitänyt huomioida talon omistussuhteet, mistä päättää alueoikeus.
KIVITYKSISSÄ Hebronin asukkaitten ja palestiinalaisten välillä lauantaina haavoittui 11 ihmistä, niistä 7 palestiinalaista, kertoo ynetnews. Haavoittuneista kaksi oli rajapoliiseja, jotka menivät väliin rauhoittamaan kivittäjiä. Juutalaisasukkaat vaativat, että poliisi käy etsimässä arabit, jotka olivat asettuneet väijyksiin ”pyhiinvaeltajien tien” varteen ja aloittivat kivitykset juutalaisten sapatin aikana. (ynetnews)
5. ISLAMILAISEN JÄRJESTÖN pohjoisen haaran johtaja sheikki Raed Salah kutsui Israelin johtajia ”murhaajiksi ja rikollisiksi, jotka ovat syyllistyneet sotarikoksiin”.
”Maailman oikeudenmukaisen ja tasapuolisen oikeusjärjestelmän ansiosta meillä on mahdollisuus vainota heillä kaikkialla”, hän selitti. Tuhansia Israelin arabeja oli saapunut kuuntelemaan hänen puhettaan Nasaretissa mielenosoituksessa, joka oli tarkoitettu Gazan saartotoimia vastaan. Salah kertoi kuulijoille saaneensa tietää, että Israelin johto pelkää sotilasoperaatiota Gazaan. ”Miten häpeällistä. Pelkäsittekö te pelkuriraukat aloittaessanne Gazan kaistan saarron? Meneillään olevan meidän Gazan juurevan kansamme saarron? Ettekö ole kuulleet, että te teette sotarikoksia? Te olette murhaajia ja rikollisia.” Salah sanoi, että antaa vain IDF:n turvautua ylivoimaisiin aseisiinsa ja lentokoneisiinsa, mutta ”siitä huolimatta Gazan marttyyrit tulevat voittamaan heidät”.
RAED SALAH hyökkäsi myös arabijohtajia vastaan kysellen, miksi he eivät lähetä avustustarpeita kuljettavia laivoja Gazaan. ”Lähettäisitte edes ruumisarkkuja”, hän ivaili arabijohtajien kustannuksella. Järjestön tarkoituksena on kerätä järjestön jäseniltä 50 USD kuukaudessa Gazan asukkaitten auttamiseksi. (ynetnews)
6. UUTISOTSIKOITA
- Varapääministeri Haim Ramon yhtyi niihin Kadiman jäseniin, jotka vaativat, että Olmertin tulee erota välittömästi. Ramon väittää esittäessään tällaisen vaatimuksen puhuvansa Olmertin ystävänä, jota hän sanoo kunnioittavansa. Kadiman parissa alkaa hysteria saada sijaa, kun Likudin kannatus nousee ja Kadiman laskee. Livni sanoo odottaneensa, että Likud olisi liittynyt niihin, jotka vaativat Olmertin eroa, mitä ei kuitenkaan ole tapahtunut. Livni kutsuu sitä teeskentelyksi. Likudin parissa asia nähdään toisinpäin. Livni haluaa epätoivoisesti päästä ”kalifiksi kalifin paikalle”, koska hän katsoo sen voivan edistää hänen vaalityötään. Mutta miksi Likudin pitäisi osallistua siihen? Ramon kuitenkin kritisoi Olmertia siitä, että tämä tapasi Likudin puheenjohtajan Netanyahun keskustellen tämän kanssa talouskriisistä. Kysymys lienee ollut eläkerahastojen pelastamisesta talouskriisin keskellä. (JP)
- Puolustusministeri Ehud Barak matkustaa Yhdysvaltoihin tällä viikolla, jossa hän osallistuu Saban Forumiin, ja osallistunee myös Bushin järjestämiin kutsuihin. Hän tavannee myös USA:n puolustusministerin Robert Gatesin, jonka kanssa hän keskustelee Iranin tilanteesta. (JP)
- Israelin nationalistit saivat korkeimmalta oikeudelta luvan marssia Umm el-Fahmissa runsaitten varoitusten saattelemana. Marssi tapahtuu 15. joulukuutta, sitä johtavat Baruch Marzel ja Itamar Ben-Gvir. Poliisi rajoittaa osanottajien määrän sataan, ja he saavat kuljettaa mukanaan Israelin lippua osoittaakseen, että Umm el-Fahm on israelilainen kaupunki. (INN)
- Liikenneministeri Shaul Mofaz aikoo äänestää tänään hallituksessa Olmertin esitystä vastaan vapauttaa 250 palestiinalaisvankia Israelin vankiloista ”hyvän tahdon eleenä” Mahmoud Abbasille. Mofaz sanoo, että vapautettaviksi aiotut palestiinalaiset ovat terroristeja, eikä yhtäkään saisi vapauttaa ennen kuin Hamas vapauttaa IDF:n sotilaan Gilad Shalitin. (INN)
- Mumbain Taj Mahal hotelliin iskeneistä terroristeista jotkut olivat vain 18-vuotiaita. Kaksi heistä oli hotellin työntekijöitä, ja heillä oli hotellin tarkat pohjapiirrokset. Heidän tarkoituksensa oli räjäyttää hotelli ja sen jälkeen tunkeutua tunnetun lehden tiloihin. Heidän ei tiedetä joutuneen turvatarkastukseen tullessaan hotelliin. (INN)
- Elossa oleva terroristi sanoo, että Mumbain iskun kohteina olivat juutalaiset. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021