SUNNUNTAI 23.11.08
1. USA:N PRESIDENTIKSI vaaleilla valittu Baruck Hussein Obama valmistelee hallitustaan ja kokoaa läheisimpiä virkamiehiään ja avustajiaan. Valituista henkilöistä voidaan päätellä, millaista politiikkaa Obama aikoo noudattaa virkakaudellaan.
ULKOMINISTERIKSI näyttää nousevan Obaman kilpailija korkeimmasta pallista Hillary Clinton, joka uutistietojen mukaan on hyväksynyt tarjouksen. Hillaryn valinta herättää Israelissa sekavia tunteita. Toisten mielestä hän tulee jatkamaan miehensä Bill Clintonin pyrkimyksiä saada Israelin ja PA:n konflikti nopeaan ratkaisuun. Toiset muistavat, miten Hillary seistessään vuosia sitten Jasser Arafatin vaimon rinnalla kuunteli tyynesti tämän solvaavan Israelia palestiinalaisten lasten myrkyttämisestä ja muista kuvitelluista rikoksista, ja miten Hillary sen jälkeen syleili tätä ikään kuin osoituksena osanotosta.
KANSALLISEN TURVALLISUUDEN neuvonantajaksi Obama nimittänee eläkkeellä olevan kenraali James Jonesin, ja toiseksi neuvonantajaksi Brent Scowcroftin, joka antoi neuvoja Gerard Fordille ja George H W Bushille. Obaman läheinen neuvonantaja Zbigniev Brzezinsky jo vaalien aikana jatkanee marxilaisen ideologian soveltamista Yhdysvaltoihin.
OBAMA, jota WND:n web-sivuilla kutsutaan nimellä ”Ubama”, aikoo ottaa Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin ratkaisun kiireellisenä asiana käsittelyyn heti virkakautensa alussa. Hänen neuvonantajansa ovat tiettävästi valmistelleet alustavan ”Obaman rauhan-suunnitelman”. Sen tulisi sisältämään seuraavat pääkohdat:
- Israel vetäytyy 1967 linjoille vähäisin tarkistuksin.
- Palestiinalaispakolaiset saavat korvauksen luopuessaan paluuoikeudesta.
- Jerusalem on yhtenäinen kahden kansan pääkaupunki.
- Itsenäisen mutta aseistamattoman Palestiinan valtion perustaminen.
OBAMAN neuvonantajat suosittelevat kansainvälisten, esim. Nato-joukkojen, sijoittamista PA:n alueille varmistamaan Israelin turvallisuustarpeet, estämään terroristihyökkäykset sekä kouluttamaan ja aseistamaan PA:n omia turvallisuusjoukkoja. He suosittelevat, että Obama antaisi pikaisen hyväksymisensä tämänkaltaiselle julkilausumalle, mikä voisi heidän arvionsa mukaan vaikututtaa positiivisesti Hamasin asenteisiin Palestiinan valtiosta.
Jerusalem tulisi Brzezinskyn suunnitelman mukaan palvelemaan molempien valtioitten yhtenäisenä pääkaupunkina erityisen hallituksen valvonnassa, jonka velvollisuuksiin kuuluisi myös valvoa kaupungin pyhiä paikkoja.
OBAMAN suunnitelman mukaan Israel suostuu purkamaan Juudean ja Samarian juutalais-kylät ja –kaupungit sovitun aikataulun mukaisesti. Suuret asutuskeskittymät säilytettäisiin Israelin rajojen sisällä, mutta ne korvattaisiin muualta Israelin alueella. (haaretz)
2. OLMERT SUUNNITTELEE paluutaan ehkä jopa pääministeriksi sitten, kun häntä vastaan nostetut poliisitutkimukset ovat osoittautuneet huitaisuksi ilmaan eikä mitään aihetta virallisiin syytöksiin lopulta löydetty, arvioi Haaretz web-sivun artikkelissaan. Artikkelin kirjoittaja Aluf Benn kertoo, että ”Olmertin mieliala on korkealla ja että hän toimii kuin presidentti päivän politiikan yläpuolella antamatta pikkuseikkojen häiritä mielenrauhaansa”. OLMERT matkustaa tänään Yhdysvaltoihin, jossa hänellä on tukku tärkeitä tapaamisia USA:n nykyisten johtohenkilöitten mutta ei Obaman kanssa. Tärkein on tietenkin tapaaminen presidentti Bushin kanssa, jonka kanssa vaihdetaan ajatuksia Syyriasta, Iranista ja palestiinalaisten asioista. Olmert on antanut ymmärtää, että jos hän olisi saanut jatkaa pääministerinä, hän olisi loppukautensa aikana ehtinyt solmia rauhan sekä palestiinalaisten että Syyrian kanssa. Olmert teki molemmilla suunnilla suurempia myönnytyksiä kuin kukaan pääministeri ennen häntä, joitten ansiosta hän katsoo olevansa Israelin tärkein rauhankyyhky. Tällä hän uskoi voivansa saavuttaa Israelin kansan hyväksymisen.
KOSKA NÄYTTÄÄ ilmeiseltä, ettei Israel saa kumppaneita suunniteltuihin iskuihin Iranin ydinvoimaloita vastaan, Israel joutunee suoriutumaan niistä yksin. Tällä perusteella Olmert aikoo pyytää, että Bush antaisi Israelille kehittyneimmän hävittäjänsä F-22, jota se ei ole myynyt rajojensa ulkopuolelle. Myös 33 miljardin USD sotilasavun jatkuminen on asialistalla.
Kolmas asia, jonka Olmert ottanee esille Bushin kanssa, on Israelin hyväksi vakoilleen Jonathan Pollardin vapauttaminen kärsittyään yli 23 vuotta eristysvankeutta elinkautisesta tuomiostaan ilman armonanomusmahdollisuutta.
OLMERT kieltää huhut, että hän pitäisi Netanyahua parempana pääministerinä kuin Tzipi Livniä, joka ei ole saavuttanut kunnioitusta Olmertin silmissä. Livnin taholla levitetään huhuja, että Netanyahun hallitus joutuisi vaikeuksiin Obaman kanssa siksi, että heidän rauhan-suunnitelmansa poikkeavat suuresti toisistaan. Netanyahu painottaa palestiinalaisten taloudellisen kehityksen tärkeyttä avaimena kestävään rauhaan Israelin kanssa. (haarerz)
3. VIIKONVAIHTEEN aikana Hebroniin patriarkkain hautakammiolle tuli yli 20 000
vierasta. Osa heistä jäi tilaisuuksien jälkeenkin paikalle kaiken varalta, jos hallitus olisi antanut käskyn tyhjentää Beit Shalom, rauhantalon nimellä kulkeva, kiistanalainen kerrostalo ns. pyhiinvaeltajien tien varrella. Poliisi oli varuillaan ja jännitys tuntui ilmassa, mutta mitään vakavaa ei kuitenkaan tapahtunut. Poliisi pidätti kaksi nuorta, joita se syyttää yrityksistä hyökätä poliisia vastaan. Israelin poliisi on kovin herkkähipiäinen, ei kestä lapsen kosketusta.
Hebronissa ja Kiryat Arbassa asuvat juutalaiset vastustavat rauhantalon luovuttamista palestiinalaisille, sillä he ovat järjestäneet useita välikohtauksia ja tulituksia surmaten ja haavoittaen sekä sotulaita että siviilejä talon editse kulkevalla tiellä.
KORKEIN OIKEUS antoi viime viikolla päätöksen, jonka mukaan talossa asuvien perheitten tulee muuttaa pois talosta kolmen päivän kuluessa. Oikeuden päätöksen laatinut tuomari Ayala Procaccia perusti päätöksensä ns. Ayala-Mishmar tapaukseen, jossa asukkaita ei pakotettu muuttamaan omistusoikeuskäsittelyn ollessa kesken. Alueoikeuden eläkkeellä oleva tuomari Uri Shtruzman moitti Procacciaa, että tämä vääristi esimerkiksi ottamansa tapauksen, eikä rauhantalon asukkaille olisi pitänyt antaa häätökäskyä.
IDF PELKÄÄ, että turvallisuusjoukot voivat kieltäytyä Hebronin rauhantalon asukkaitten väkivaltaisesta siirtämisestä pois talosta. Apulaispuolustusministeri Vilnai vakuuttaa, että talo tullaan tyhjentämään 30 vuorokauden kuluessa. JP kertoo artikkelissaan, että yhdeksän talossa asuvaa perhettä on kieltäytynyt muuttamasta kodistaan vapaaehtoisesti, ja ainakin yksi uusi perhe on kansanedustaja Nissim Zeevin (Shas) lisäksi muuttanut taloon.
Hebronin asukkaat ovat huomioineet, että häätökäsky annettiin samoihin aikoihin, kun juutalaiset muistavat päivää, jona Abraham osti Machpelan luolan, sen yläpuolella olevan kedon ja sillä olevat puut 400 hopeasekelillä (1.Ms. 23. luku). (INN)
4. UUTISOTSIKOIT
- Syyria ilmoittaa, ettei se suostu YK:n vaatimiin jatkotutkimuksiin epäillyistä ydinvoimala hankkeista Syyrian alueella. YK:n tutkijat löysivät ”merkittävän määrän” teollisesti jalostettuja uraanikappaleita kesäkuussa Al-Kibar alueelta otetuissa näytteissä. Syyrian atomijärjestön johtaja Ibrahim Othman vähättelee tutkijoitten löytöjä eikä pidä tarpeellisena suorittaa jatkotutkimuksia. (JP)
- USA:n Israeliin lähelle Egyptin rajaa asennetut X-band tutkajärjestelmät ovat toimintakunnossa joulukuun puoliväliin mennessä, kertoo USA:n armeijan edustaja. Tutka on erittäin tehokas, se pystyy havaitsemaan pesäpallon kokoisen lentävän kappaleen aina 4 800 km:n etäisyydeltä. Se on kytketty Israelin ja USA:n yhteistyönä kehitettyyn Arrow-ohjusten torjunta järjestelmään, tosin aiempien tietojen mukaan siten, että USA:n asiantuntijat saavat tiedot ensimmäiseksi ja päättävät, mitkä tiedot välitetään torjuntajärjestelmälle. X-band järjestelmää valvoo 120 USA:n henkilökunnan jäsentä, eikä israelilaisia päästetä sitä lähellekään. Kun järjestelmä on valmis, sen hoito ja valvonta annetaan USA:n armeijan hyväksymälle urakoitsijalle, mikä sallii pysyvän henkilökunnan muuttaa Eurooppaan, kertoo USA:n armeijan majuri Bryan Woods. (JP)
- Likudin leipiin siirtynyt aiempi IDF:n komentaja kenraaliluutnantti (res.) Moshe Yaalon sanoo, että palestiinalaisten, myös Israelin arabien, mielestä kaikki Israelissa asuvat juutalaiset ovat ”setlereitä”, koska he vaativat heidän muuttamistaan pois maasta. Tämä ilmenee Yaalonin mukaan heidän julkistamastaan neljästä dokumentista kahden viime vuoden aikana. Yaalon vakuutti Israelin omaavan sekä taloudellisen että sotilaallisen voiman hoitaa tämäkin erikoisuus. Yaalon syytti myös Livniä, että tämä turvautuu iskulauseisiin, joilla ei ole katetta, eikä Livni ole osoittanut johtajalle kuuluvia ominaisuuksia, ei Libanonin kakkossodan aikana eikä osallistuessaan YK:n lauselman 1701 laadintaan, joka on osoittautunut kovin hataraksi ja puutteelliseksi. (ynetnews)
- Hizbullah pitää sotilasparaateja Litanijoen eteläpuolella vastoin YK:n lauselmaa 1701, joka kieltää Hizbullahia tuomasta joukkojaan sinne, tämä YK:n joukkojen silmien alla. (JP)
- IDF joutui sulkemaan avaamansa terminaalit Israelista Gazaan toistuvien raketti-iskujen vuoksi. Hamas vakuutti noudattavansa tulitaukoa, jos IDF tekee myös niin. (JP)
- Iran ilmoittaa hirttäneensä Mossadin laskuun vakoilleen iranilaisen miehen Ali Ashtarin (45) marraskuun 17. päivänä. Hänen väitettiin välittäneen Israeliin salaisia tietoja Iranin armeijasta, puolustuksesta ja tutkimuskeskuksista, kertoo Ali Reza Jamshidi. (JP)
- Englannissa aateloitu presidentti Shimon Peres protestoi kuningaskunnan lakia, joka antaa palestiinalaisaktivisteille mahdollisuuden syyttää Englannissa vierailevia sotilasjohtajia sotarikoksista. ”Sir Shimon” valitti asiasta Englannin ulkoministeri David Milibandille. (JP)
- Entinen druusi kansanedustaja Ayoub Kara haluaa parantaa suhteita juutalaisten ja druusien välillä, ja asettuu ehdokkaaksi 1. joulukuuta pidettävissä Likudin ehdokas-vaaleissa. Hän pitää ensimmäisen tilaisuutena Peki´inissä, jossa oli rajuja Israelin vastaisia mellakoita. Hän vakuuttaa, että on aika parantaa edellisvuosien suhteita. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019