MAANANTAI 17.11.08
1. VEDENSÄÄNNÖSTELY on pakko aloittaa keväällä, jos sateita ei saada ennätysmäärää talven aikana, ennusti Vesihallituksen johtaja professori Uri Shani sunnuntaina. Hän selittää, että ennusteet sademääristä talvella eivät ole lupaavia. Hallituksen edustaja Uri Schor kertoi JP:n toimittajalle, että kevyetkin säännöstelytoimet tulevat edellyttämään puutarhan kastelun kieltämistä, mikä tulee muuttamaan maan puutarhat ruskeiksi. ”Ennusteet eivät ole hyviä, eikä paremmasta ole toivoa pariin vuoteen”, hän jatkoi. Schorin mukaan Israel on kärsinyt neljä perättäistä vuotta, jolloin sateitten määrä on ollut alle normaalin, mikä on vaarantanut luonnollisten pohjavesivararastojen saastumisen.
SCHOR arvioi, että maanviljelijät tulevat tuntemaan säännöstelyn seuraukset ensimmäisinä. Kansallisen infrastruktuurin ministeri Binyamin Ben-Eliezer selittää, että potentiaaliset rajoitukset kastelussa tulevat merkitsemään maatalouden kuoliniskua. Hän vaati toisia ministeriöitä valmistelemaan kompensaatioita maanviljelijöille. Hän kertoi, että vedenkulutusta on vähennettävä 100 – 150 miljoonaa kuutiometriä, mikä tulee kompensoida maataloudelle. Ben-Eliezerin mukaan kevyt säännöstely vähentää kulutusta 40-100 kuutiometriä, mikä vastaa maataloudelle annettavaa vesimäärää. Mutta jos kuivuus on vaikkapa siedettävä, kulutusta on pienennettävä edellisen lisäksi 200 kuutiometriä talouksilta ja teollisuudelta. Normaalisademäärän aikanakin Ben-Eliezer arvioi veden määrän jäävän ensi talvena 550 kuutiometriä miinuksen puolelle, arvioi Schor.
VEDENKULUTUS on Israelissa 1.5 miljardia kuutiometriä vuodessa, eikä sademäärä normaalivuosinakaan pysty sitä tyydyttämään. Hallitus on huomioinut tilanteen kiireellisyyden ja nopeuttanut Ashdodiin rakenteilla olevan meriveden puhdistuslaitoksen rakentamista ohittamalla kansallisen vesiyhtiön normaalia urakkatarjousmenettelyä.
Hallitus päätti nostaa merivedenpuhdistuksen määrän 750:en miljoonaan kuutiometriin vuodessa niin pian kuin mahdollista. Vuonna 2013 arvioidaan, että sen kautta on käytettävissä 600 miljoonaa kuutiometriä nykyisen 150 miljoonan kuutiometrin asemesta.
Toiseksi hallitus antoi 1 miljardia NIS jäteveden puhdistuslaitosten rakentamiseksi.
BEN-ELEZER kertoo, että kansa on vastannut suosiollisesti vaatimuksiin vedenkäytön vähentämiseksi, ja sen vapaaehtoiset säännöstelyt ovat säästäneet vettä 70 miljoonaa kuutiometriä tähän mennessä, mikä vastaa yhden puhdistuslaitoksen kapasiteettia. (JP)
2. ONKO AL-AKSA moskeija rakennettu bysanttilaisen kirkon raunioille? kyselee Etgar Leifkovits JP:n artikkelissaan. Hän perustaa väitteensä britti-arkeologien ottamiin kuviin arkeologisista kaivauksista, joita he tekivät Temppelivuorella 1930-luvulla. Niissä näkyy bysanttilaista mosaiikkia al-Aksan lattian alla, mikä on israelilaisen arkeologin mukaan kuulunut joko bysanttilaiseen kirkkoon tai luostariin.
KAIVAUKSIA johti Brittimandaatin perinneosaston johtaja R W Hamilton 1930-luvulla yhdessä paikallisen islamin säätiön (wakf) kanssa ankarien maanjäristysten seurauksena, jotka vaurioittivat pahoin moskeijaa vuosina 1927 ja 1937.
WAKFIN kanssa yhteistyössä suoritettujen rakennus- ja kunnostustöitten aikana vuosien 1938 ja 1942 välisenä aikana Hamilton suoritti kaivauksia moskeijan pilareitten alapuolella ja hän dokumentoi työnsä tulokset teoksessa ”The Structural History on the Aqsa Mosque”. Hamilton löysi kaivausten yhteydessä bysanttilaisen mosaiikin sekä sen alla rituaalisen puhdistusaltaan (mikve) toisen Temppelin ajoilta. Hän ei kuitenkaan sisällyttänyt tietoja niistä teokseensa, vaan valokuvasi ne ja liitti ne moskeijan kortistoon, kertoi israelilainen arkeologi Zachi Zweig sunnuntaina, joka löysi valokuvat arkeologisista brittiarkistoista, joita pidetään perinnehallituksen tiloissa Jerusalemissa.
HAVAINTO on herättänyt suurta mielenkiintoa, sillä historiassa ei ole tietoja kirkosta tai julkisesta rakennuksesta Temppelivuorella toisen Temppelin rakentamisen jälkeen ennen Umayad-moskeijan rakentamista. Marmorikappaleita, jotka ovat kuoriristikon jäänteitä, sen sijaan on löydetty siitä jätekasasta, minkä wakf kippasi Kidronin laaksoon suorittaessaan rakennustöitä Temppelivuorella ilman valvontaa viimeisen vuosikymmenen aikana, kertovat Zachi Zweig ja tri Gabriel Barkay Bar-Ilan yliopistosta arkeologisessa konferenssissa.
HEPREALAISEN yliopiston tri Rina Talgam, joka on erikoistunut mosaiikkitöihin, arvioi, että löydetty mosaiikkilattia voidaan kuvien perusteella ajoittaa viidennelle tai seitsemännelle vuosisadalle. Hän kertoi, ettei sellaisista rakennuksista ole kerrottu alueella vierailleitten pyhiinvaeltajien kertomuksissa, eikä se voi olla peräisin al-Aksan aiemmasta rakennuksesta, koska se oli rakennettu puusta. Talgam ei pysty sanomaan, oliko se osa kirkkoa, luostaria tai majoitusrakennusta pelkän yhden kuvan perusteella.
TEMPPELIVUORELLA ei ole voitu suorittaa arkeologisia kaivauksia tilanteen arkaluonteisuuden vuoksi, eikä islamin säätiön suorittamia rakennustöitä ole valvottu arkeologien toimesta, kuten laki määrää. (JP)
3. GAZAN TILANNE jakaa Israelin arabeja. Toiset heistä syyttävät tilanteesta Israelia, mutta toiset katsovat, että palestiinalaiset ovat yhtä syyllisiä tilanteen huononemiseen. Jopa Umm el-Fahm kaupungin asukkaat, jotka ovat suurelta osin Islamilaisen järjestön (Islamic Movement) kannattajia, katsovat, että syytä on molemmissakin.
Yasser Farahat, 30-vuotias vaatetusliikkeen työntekijä sanoo, että jos Gazan palestiinalaiset olisivat pysyneet Juudean ja Samarian asukkaitten kanssa yhdessä, ei olisi taisteluja eikä ongelmia Israelin ja Gazan raja-alueella.
Arabit selittävät, että jos perheen jäsen vahingoittuu tai kuolee yhteenotoissa Israelin joukkojen kanssa, se aiheuttaa väkivaltaa. Toisaalta monet työskentelevät pajoissa ja pientehtaissa, joissa valmistetaan raketteja ja niiden laukaisutelineitä. Myös raketteja ampuvat ovat työllistettyjä ja saavat rahaa toimiessaan järjestöjen palveluksessa.
Eräs Umm el-Fahmin asukas selvitti tunteitaan siten, että häntä koskettavat sekä israelilaisia että palestiinalaisia kohtaavat haavoittumiset tai kuolemantapaukset: ”En minä immuuni ole”.
Sheikki Hashem Abdel Rahman, Umm el-Fahmin eroava pormestari ja islamilaisen järjestön jäsen sanoo, että Hamasin pääministerin Ismail Haniyehin lausunto, jonka mukaan hän suostuu rauhaan Israelin kanssa 1967 sotaa edeltäneillä tulitaukolinjoilla, on rohkaiseva ja kehotti Israelin hallitusta käyttämään tilaisuutta hyväkseen. (JP)
4. KORKEIN OIKEUS antoi eilen päätöksen, joka koskee ns. ”rauhantaloa” Hebronissa. Tämä osittain nelikerroksinen talo on pyörinyt uutisotsikoissa toistuvasti. Sen rakensi palestiinalainen, mutta sen omistaja on Hebronin juutalaisten mukaan myynyt sen heille. Ilmeisesti PA:n viranomaisten ja arabien yleisen vastuksen vuoksi maan myymisestä juutalaisille myyjä väittää peruneensa kaupan ja palauttaneensa rahan, minkä ostaja kiistää.
KORKEIN OIKEUS ei päätöksessään pystynyt selvittämään talon omistusta, mutta antoi kuitenkin talossa asuvalle 20 perheelle kolme päivää aikaa muuttaa pois. Oikeus selitti päätöstään sillä, että asukkaat olivat syyllistyneet rikokseen muuttaessaan taloon, jonka omistusoikeus on kiistanalainen.
JUUTALAISYHTEISÖJEN neuvosto Juudeassa, Samariassa ja Gazassa kutsuu oikeuden päätöstä skandaaliksi päättäessään jutussa taas kerran vastoin tosiasioita. Neuvosto katsoo lausunnossaan, että talon omistusoikeus on kiistatta todistettu, mutta siitä huolimatta oikeuslaitos, hallitus ja syyttäjän virasto ovat yhdessä liittoutuneet karkottamaan asukkaat.
Juudean, Samarian ja Gazan rabbien neuvosto kieltää asukkaita muuttamasta pois talosta. ”Se kuuluu kokonaan juutalaisille. On kiellettyä avustaa millään tavoin juutalaisten karkottamista ja uhrata asuttuja alueita. Esitämme pyhän vaatimuksen, että niiden jotka siihen pystyvät, tulee estää karkotukset, jotka vaarantavat Israelin valtion ja Israelin maan,” sanotaan lausunnossa ja selitetään, että ”on kiellettyä uhrata asuttuja alueita Israelissa ja varsinkin Hebronin keskustassa, esi-isien kaupungissa”.
Talo sijaitsee ns. ”pyhiinvaeltajien tien” varrella Kiryat Arban juutalaiskaupungin ja patriarkkojen hautakammioitten välissä. Hebronin juutalaisasukkaat ottivat haltuunsa maaliskuun 19. päivänä 2007 tyhjänä olleen talon. Israelin Peace Now järjestön ”äänitorvena” toimivat JP:n kolumnistit D Izenberg ja T Lazaroff ovat liittäneet artikkeliinsa järjestön vaatimuksen, ettei puolustusministeriö enää leiki vaan karkottaa asukkaat talosta. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Vaaleja odotellessa kansanedustajat ovat alkaneet vilkuilla vihreämpää oksaa, mikä aiheuttaa liikehdintää puolueitten sisällä ja liittymistä toisiin puolueisiin. Labouria edustava Ami Ayalon sanoo kyllästyneensä puolueensa johtoon ja etsii parempaa. Hän haikailee siirtymistä Meretziin, mutta toisaalta perusteilla oleva uusi vasemmistopuolue kiinnostaa. Joku jopa ennustaa, että myös Likud voi houkutella. Kadimassa ehdittiin jo kertoa, että Ayalon tulee sinne, minkä hän itse kieltää, eikä kaikki Kadimassa ole kiinnostuneet hänestä. (JP)
- Uzi Landau siirtyy Israel Beiteinun leipiin.
- Gazan terroristit ampuivat 8 Kassam-rakettia tänä aamuna Eskolin alueneuvoston alueelle vahingoittaen useita taloja, ilman ihmisvaurioita. IDF sulki kaikki liikenneyhteydet Gazaan rakettitulen vuoksi. Islamic Jihadin aseellinen siipi al-Quds Prikaatit sanoi ampuneensa raketit. (ynet)
- Oikeusministeri Daniel Friedman esitti lakiluonnoksen, jolla korkeimman oikeuden valtaa ulko- ja puolustusasioissa vähennetään. (ynet)
- Huumeiden salakuljetus Israelissa on lisääntynyt 40 % edellisvuodesta. (ynet)
- Al-Qaida kertoo web-sivullaan antaneensa kaadereilleen käskyn suorittaa USA:n terrori-isku, joka on moninkertainen 11/9 tehtyyn verraten. Tarkkailijat ovat huomioineet sen aktiivisuuden lisääntymisen monessa maassa. Toisena iskukohteena mainitaan Englanti, jossa sillä on runsaasti jäseniä. (debkafile)
- Debkafile kertoo, että Hamas tulee jatkamaan raketti-iskujaan Israelin vaaleihin saakka, mikä on vastoin IDF:n omia uskomuksia. Samalla Hamas ilmoittaa virallisesti lopettaneensa tulitauon Israelin kanssa.(INN)
- Englanti vaatii, että Juudeassa ja Samariassa valmistetuissa tuotteissa tulee olla selvä merkintä, missä ne on valmistettu boikotin helpottamiseksi.(ynet)
- 6 % amerikkalaisista haluaa USA:n tukevan palestiinalaisia rauhankeskusteluissa, mutta 66 % haluaa tukea Israelia. (haaretz)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019