KESKIVIIKKO 05.11.08
1. IDF TUNKEUTUI tiistai-iltana Gazan alueelle Kissufimin alueen lähellä kaistan keskiosalla. Joukot menivät n. 250 metrin päähän turva-aidasta tuhoamaan tunnelin, jonka he tiesivät johtavan raja-aidalle. Sotilaat tuhosivat myös talon, jonne tunneli päättyi.
Tuhotessaan tunnelin sotilaat havaitsivat tunnelin alkupään yllä olevan talon romahtamisesta, että sisällä oli runsaasti räjähteitä. Sotilaita tulitettiin operaation aikana, jotka vastasivat tuleen haavoittaen pari palestiinalaista. Tunneli oli valmis käytettäväksi. Joukot palasivat takaisin omalle puolelle aamulla tehtävänsä suoritettuaan, neljä sotilasta haavoittui.
Palestiinalaiset ampuivat Israelin puolelle 7 kranaattia, minkä johdosta paikalle lähetetty helikopteri ampui ohjuksen palestiinalaisjoukkoon surmaten heistä kuusi.
TUNNELIN oli kaivattanut Hamas lähelle el-Burej pakolaisleiriä. Sen kautta oli tarkoitus kommandoiskulla kidnapata IDF:n sotilaita ja viedä heidät tunnelin kautta Gazaan.
IDF:n taholta vakuutetaan, että isku oli rajoitettu eikä tarkoitettu tulitauon rikkomiseksi. Se katsottiin kuitenkin välttämättömäksi ja kiireelliseksi, koska tiedustelutiedot kertoivat, että kommandoisku panttivankien saamiseksi voi tapahtua koska vain. (JP)
2. PALESTIINALAISET Gazassa vastasivat IDF:n operaatioon tiistai-iltana ampumalla yli 35 Kassam-rakettia Israelin puolelle niiden seitsemän kranaatin lisäksi, jotka ammuttiin Kissufimin lähellä. Asukkaita kehotettiin pysymään varuillaan ja lähellä suojahuoneita. Sekä Sderotissa että Ashkelonissa varauduttiin mahdollisiin raketti-iskuihin kaupunkeja vastaan.
HAMASIN sotilassiiven izzadin al-Kassam edustaja Abu Ubeida vakuutti, että sen joukot tulevat torjumaan IDF:n hyökkäykset Gazan kaistalle, ja totesi, että Hamas tulee kostamaan iskun tulitauosta välittämättä.
PALESTIINALAISET terroristit ovat ampuneet parikymmentä Kassam-rakettia ja saman verran kranaatteja Israelin ja Hamasin välisen tulitauon tultua voimaan kesäkuussa. Ne ovat aiheuttaneet jonkin verran aineellisia tuhoja, mutta ei ihmisvahinkoja. Hamas on pyrkinyt estämään rakettien ampumisen, mihin ovat syyllistyneet Islamic Jihad sekä tuntematon ryhmä nimeltä Hizbullah Palestine. (ynet)
3. MESTARITERRORISTINA tunnettu yksi Hamasin sotilaallisen toiminnan johtajista Muhammad Deif antoi maanantaina julkilausuman, jossa hän vakuutti Hamasin suunnittelevan ja suorittavan sopivaksi katsomallaan ajalla suuren luokan operaation, suuremman kuin mitä kotitekoiset raketit edustavat. Deif tunnetaan sekä operaatioiden suunnittelijana ja joukkojen ohjaajana että pommieksperttinä, jonka omallatunnolla on kymmenien israelilaisten murha. Hän on osallistunut myös Kassam-rakettien suunnitteluun. Deif kutsui suunnittelemaa Hamasin operaatiota ”laadulliseksi erikoisiskuksi”.
DEIFIN antama lausunto, joka julkistettiin Maan-uutiskanavan kautta Betlehemissä, oli tarkoitettu kunnioittamaan Fawzi Muhammad Abu Al-Qarian muistoa. Hän sai surmansa IAF:n täsmäiskussa Gazassa 2005. Deif kertoi, että a-Qaria jätti jälkeensä kymmeniä johtajia, jotka jatkavat hänen kesken jäänyttä työtään Hamasin ”sotilasyksiköitten” kouluttajina ja johtajina. Deif sanoi, että ”Hamas tulee jatkamaan taisteluaan Allahin vihollisia, sionisteja, vastaan Allahin sallimuksen mukaan tässä pyhässä maassa, kunnes hänen tahtonsa on saavutettu”.
Deif on pystynyt selviytymään useista IDF:n teloitusyrityksistä. (INN)
4. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice saapunee Lähi Itään torstaina. Vierailunsa yhteydessä hänen odotetaan vierailevan myös Jordaniassa ja Ramallahissa, minkä jälkeen hän matkustaa Egyptin puolelle Sharm el-Sheikiin osallistuakseen kvartetin, USA:n, EU:, YK:n ja Venäjän edustajien kanssa, kokoukseen, jossa on tarkoitus tarkastella ”rauhanprosessin” tämän hetkistä vaihetta ja osapuolten osallisuutta siinä. Israelia edustanee kokouksessa ulkoministeri Tzipi Livni, PA:n edustajana on Ahmed Qureia, jotka molemmat antanevat oman selostuksensa tilanteesta.
ULKOMINISTERI Rice on tiettävästi laatinut kirjelmän, jossa hän esittelee suuntaviivat seuraavaa hallitusta varten, miten rauhanprosessia voidaan jatkaa keskeytyksettä. Sen sijaan lienee jo kaikille selvää, ettei sopimusta Israelin ja PA:n välillä saada aikaan tämän vuoden aikana, kuten presidentti Bush toivorikkaasti esitti Annapolisin konferenssissa. Israelin diplomaattipiireissä arvellaan, että presidentti Bush voisi allekirjoittaa Ricen ”parametrit”, mutta USA:n hallituspiirit eivät ole tietoisia asiasta. Rice lähtee matkalle keskiviikkona, josta lähtien lasketaan 2.5 kuukauden ylimenokausi USA:n uuden hallituksen muodostamiseksi ja vallan siirtymiseksi Barack Hussein Obamalle tammikuun 20. päivänä. Rice tapaa Olmertin torstaina ja nauttii illallisen Livnin kanssa USA:n lähettilään James Gunninghamin kotona Herzliassa. Perjantaina Rice tapaa Netanyahun ja Barakin, sekä Abbasin Ramallahissa, ja lentää sen jälkeen Jordaniaan tavaten siellä kuningas Abdullah II:n. Lauantaiaamuna Rice käy tutustumassa Jeniniin, jota pidetään mallikaupunkina USA:n kouluttamien turvallisuus-joukkojen otettua siellä turvallisuusvastuun päiväsaikaan; yöllä partioi IDF.
TIISTAINA ulkoministerit tapasivat Välimerenunionin kokouksessa Marseillesissa. Siinä Israel sai yhden pääsihteerin varamiehen kolmen vuoden kiertävän vakanssin, jota pitävät yhdessä PA, Israel, Kreikka ja Malta. Israelille myönnettiin tämä vakanssi sen luovuttua vastustuksestaan täyden tarkkailijajäsenyyden myöntämisestä Arabiliitolle. Israelia edusti kokouksessa varaulkoministeri Majallie Whbee. (JP)
5. PA VAROITTAA Jerusalemin arabiasukkaita äänestämästä kunnallisvaaleissa, ja
uhkaa rankaisevansa jokaista, joka rikkoo PA:n kieltoa vastaan. Jerusalemin 750 000:sta asukkaasta karkeasti kolmannes on arabeja, joista vain 5 % on äänestänyt edellisissä vaaleissa. Varsinkin Arkadi Gaydamak on toiminut aktiivisesti saadakseen arabeilta tukea omalle ehdokkuudelleen pääkaupungin pormestariksi. Hänen kannatuksensa kaupungin juutalaisasukkaitten parissa on nelisen prosenttia.
PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin julkistamassa lausunnossa sanotaan: ”Me vaadimme kaikkia Jerusalemin (arabi)-asukkaita pidättymään äänestämisestä vaaleissa, koska ne ovat laittomia eikä niitä voida hyväksyä.” Tämän vahvisti PA:n puheenjohtajan Abbasin kanslian päällikkö Rafik Husseini Ramallahissa järjestämässään lehdistö-tilaisuudessa. Hän vakuutti, että PA pyrkii estämään kaupungin arabien äänestämisen kaikin tavoin. Sur Bahirin muktar Hamdan, joka aikoi asettua pormestariehdokkaaksi, puolusti omaa myönteistä kantaansa arabien osallistumiseksi vaaleihin sillä, että palvelujen ulottamiseksi arabilähiöihin heidän on osallistuttava vaaleihin. Hän asetti omaksi ehdokseen äänestää pormestari-ehdokasta sen, että tämä lupaa peruuttaa kaikki laittomasti rakennettujen arabitalojen purkamismääräykset Itä Jerusalemissa. Hän arvioi, että kaikkiaan 13 000 laitonta rakennusta on purku-uhkan alaisena.
JERUSALEMISSA on lähes 530 000 äänioikeutettua asukasta, joista 180 000 eli 38 % äänesti edellisissä vaaleissa. (JP)
6. PÄÄMINISTERI Menachem Beginin poika Benny Begin, joka esitti kiivasta kritiikkiä pääministeri Netanyahua vastaan tämän luovuttaessa Hebronin palestiinalaisille ja sen seurauksena erosi hallituksesta 10 vuotta sitten, esitteli eilen järjestetyssä lehdistön tiedostustilaisuudessa, miksi hän on palaamassa Likudin jäseneksi ja aktiivipoliitikoksi. Lehdistön edustajat olivat kaivaneet esille Beginin vanhoja lausuntoja, joissa tämä hyökkäsi kiivaasti Netanyahua vastaan. Benny Begin selitti, että realiteetit ovat muuttuneet täysin kymmenessä vuodessa, ”Netanyahu on aikuistunut ja hän itse on vanhentunut.” Begin selitti haluavansa osallistua ideologiseen keskusteluun maan tulevaisuudesta. Hän selitti valinneensa suuren puolueen, jossa on tilaa useille mielipiteille, ja jonka kautta on mahdollisuus vaikuttaa asioihin.
BEGIN muistutti viitaten hänen ehdottomiin mielipiteisiinsä, että myös kansa on herännyt illuusioistaan rauhasta palestiinalaisten kanssa itsemurhapommittajien ja rakettien seurauksena, ja sanoi toivovansa, ettei tarvita uutta herätystä. Hän kritisoi tapaa luokitella ne, jotka epäilevät rauhaa naapurien kanssa, ääriaineksiksi todeten, että jopa rauhanprosessin symbolina pidetty presidentti Shimon Peres oli vihjannut siihen suuntaan. ”Liityin Likudiin osallistuakseni vaikeisiin haasteisiin, jotka meitä odottavat, koska halusin osallistua käynnissä olevaan ideologiseen keskusteluun. Pyrkimys diplomaattiseen kompromissiin, mitä Israelin hallitukset ovat kokeilleet, ei ole johtanut mihinkään muuhun kuin kasvavaan terroriin.”
Binyamin Netanyahu kiitteli Beginin siirtymistä takaisin päivän politiikkaan ja totesi, että sekä Livni että Barak tunnustavat Beginin luotettavuuden ja olisivat mielellään ottaneet hänet puolueeseensa. Hän sanoi, ettei häntä huoleta Beginin tapa ilmaista mielipiteensä eikä katso olevan syytä edes yrittää hillitä häntä. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Israelin YK:n lähettiläs Gabriela Shalev varoitti puhuessaan Saksan kristalliyön muistotilaisuudessa, että Iranin presidentti Ahmadinejadin lausunnot tulee ottaa vakavasti, sillä samalla tavoin Hitler aloitti juutalaisten tuhoamisen. (JP)
- IDF:n sotilaat pidättivät yön aikana 8 etsittyä palestiinalaista. Sotilaat pidättivät Jabasta Jeninin länsipuolella kaksi epäiltyä; yhden Tulkarmista; neljä Betlehemistä ja yhden Tukuasta, Betlehemistä etelään. (JP)
- Labour, Likud ja Meretz vastustavat vuoden 2009 budjettiesitystä Knessetin maanantain istunnossa. (JP)
- Barak ja Olmert sopivat, että Migronin parakkikylä siirretään Adamiin, joka on pysyvä juutalaiskylä Jerusalemin pohjoispuolella. Adam perustettiin 1984, siellä asuu 3 500 ihmistä. Se sijaitsee 4 km Pisgat Zeevista pohjoiseen. Uusien asukkaitten myötä Adamiin rakennetaan uusi tie ja 1 500 uutta asuintaloa, minkä puolustusministeriö kieltää. (JP)
- Kaksi terroristien ampumista Kassam-raketeista putosi Ashkeloniin saaden kaksi ihmistä hysteriatilaan, heidät vietiin sairaalaan. (INN)
- USA:n presidentiksi valittu Barack Hussein Obama lupasi PA:n edustajille kannattavansa jaettua Jerusalemia. Erään artikkelin mukaan Obaman suvussa on afrikkalaista ja arabiverta. (joelstrumpet.com)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021