TORSTAI 24.10.08
1. TERRORISTI iski eilen Jerusalemin Gilon kaupunginosassa. Poliisipartio pysäytti palestiinalaisen miehen rutiinitarkastuksessa Vardinonkadulla Gilossa. Sen sijaan, että mies olisi näyttänyt henkilöllisyystodistustaan, hän veti esiin pitkän veitsen, jolla hän iski rajapoliisia Daniel Motzaa haavoittaen häntä vaikeasti. Motzan parina ollut naispoliisi meni silloin kiireesti poliisiautoon pyytääkseen apujoukkoja paikalle. Palestiinalainen lähti juoksemaan karkuun puukottaen ohi juostessaan 86-vuotiasta Avraham Ozeria selkään ja rintaan. Haavoistaan huolimatta Motza pystyi tulittamaan aseellaan palestiinalaista, joka luodeista haavoittuneena alkoi väsyä. Hänet sai kiinni toinen ohikulkija Yoav Mizrahi, joka painoi hänet maata vasten odottaen, kunnes poliisin apujoukot tulivat paikalle.
PALESTIINALAINEN, Muhammad Elmadan, on kotoisin Tekoan arabikylästä lähellä Betlehemiä. Hän on joutunut kahdesti aiemmin poliisin kuulusteluun laittomasta työskentelystä Jerusalemissa, ja hän on osallistunut aktiivisesti mielenosoituksiin poliisia ja sotilaita vastaan. Hänet vietiin myös sairaalaan.
AVRAHAM OZERI vietiin kriittisessä tilassa sairaalaan, jossa hän kuoli haavoihinsa.
Tapaus on kahdeksas yksityishenkilön suorittama terrori-isku Jerusalemissa tänä vuonna.
IDF:n sotilaat tekivät eilen ratsian terroristin kotikylään, jossa he pidättivät hänen siskonsa ja tämän miehen kuulusteluja varten. Paikallisia palestiinalaisia kerääntyi nopeasti paikalle. Heitä oli lopulta ainakin 150 henkilöä, jotka kivittivät sotilaita haavoittaen yhtä. Viranomaiset toteavat, että terroristi oli löytänyt aukon Jerusalemia ympäröivässä turvallisuusverkossa. (JP)
2. TOINEN TRAAGINEN veriteko tapahtui Tel Avivissa torstaiaamuna. Nuori poliisi-
pariskunta, jolla oli positiivinen tulevaisuus, menehtyi ilmeisesti 29-vuotiaan aviomiehen Michael Fischerin toimesta, joka ampui 30-vuotiaan vaimonsa, apulaistarkastaja Hila Fischerin, parin kuukauden ikäisen tyttärensä Yardenin ja 2-vuotiaan poikansa Yuvalin sekä lopulta itsensä. Michael Fischer toimi poliisina Ramlen poliisikeskuksen osastossa. Häntä kuvataan miellyttäväksi ja pidetyksi poliisiupseeriksi, jonka eteneminen urallaan oli lupaava. Pariskunnan naapurit kuten myös sen poliisitoverit ovat täysin ymmällä, mistä tällainen tragedia johtui, sillä avioparin ei tiedetty koskaan riidelleen eikä heillä tiettävästi ollut myöskään taloudellisia ongelmia. Hila Fischerin isä on entinen keskialueen poliisikomentaja Yehuda Bahar, nyt jo eläkkeellä. Poliisi tutkii murhapaikkaa löytääkseen koko perheen surmaamiseen johtaneen tragedian aiheen. (JP)
3. PRESIDENTTIEN Hosni Mubarak ja Shimon Peres eiliset keskustelut olivat kahden ikääntyneen ja eläkeaikaansa odottavan kokeneen valtiomiehen keskenään jakamia onnen toivotuksia ja saavutusten kehuskelua. Keskustelut liikkuivat Israelin ja arabien välisten rauhanponnistelujen, neljän kuukauden ikäiseen tulitaukoon Israelin ja Hamasin välillä, ”saarron poistamiseksi Gazan kansalaisten ympäriltä”, kuten Mubarak asian ilmaisi, sekä tietenkin IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttaminen Hamasin vankeudesta, mihin Mubarak lisäsi palestiinalaisvankien vapauttamisen Israelin vankiloista. Peres toimi sekä pääministerin että ulkoministerin ominaisuudessa ilman toimivaltaa, joskin molempien viranhaltijoitten sanattomalla hyväksymisellä molempien ollessa estyneitä toimimaan normaalisti.
MUBARAK kiisti kiivaasti kaikki syytökset, että Shalitin vapauttamisen hitaus johtuu Egyptistä. ”Me kiistämme osallisuutemme mihinkään epäonnistumiseen, jos sellaista on tapahtunut, se johtuu Hamasista”, hän kiivasteli. Israelin ulkoministeriön edustajat ovat jakaantuneita, onko aihetta syyttää Egyptiä. Jotkut suosittelevat painostuksen lisäämistä Egyptiä kohtaan, jotta se kieltäisi kategorisesti kaiken tunnelien kautta kulkevan liikenteen Siinailta Egyptiin. Tämä voisi näiden mukaan olla tehokas, koska Gaza elää niiden kautta salakuljetettujen tuotteitten varassa. Eilen näytettiin TV:ssä videokuva, jossa beduiini kuljetti keskikokoisen vasikan Siinalta tunnelin kautta Gazaan. Egypti on USA:lta saamiensa laitteiden avulla pystynyt löytämään useita tunneleita, mutta niitä tuhotessaan surmannut useita salakuljettajia.
PERES IHASTELI arabien rauhansuunnitelmaa, jonka hän uskoi tuovan rauhan Lähi Itään. Hän täsmensi, että rauhankeskustelut PA:n kanssa etenevät hitaasti, mutta että edistystä on tapahtunut useilla aloilla. Peresin ideana on laajentaa rauhankeskusteluihin osallistuvien maitten lukua, koska hänen mielestään kestävä rauhantila voidaan saavuttaa vain sopimalla yhteisesti kaikkien Israelin naapurimaitten ja palestiinalaisten kanssa.
ARABIEN rauhansuunnitelman hyväksyminen edellyttää Israelin vetäytymistä periaatteessa kaikilta 1967 sodassa valtaamiltaan alueilta, myös Itä Jerusalemista. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Israel ottaa valtavan turvallisuusriskin ja asettaa maan ympäröivien arabimaitten ja PA:n hyvän tahdon alaiseksi, eikä sitä hyvää tahtoa ole tähän päivään mennessä löytynyt edes rauhansopimukset solmineitten Egyptin ja Jordanian taholta. (JP)
3. ”HIZBULLAH istuttaa seuraavan sodan siemenet Litanijoen eteläpuolella”, otsikoi JP:n
artikkelinsa kirjoittaja Jonathan Spyer, joka toimii vanhempana tutkijana kansainvälisten asiain tutkimuskeskuksessa (IDC) Herzliassa, pääotsikkona ”Beirutin puutarhurit”. Hän aloittaa kirjoituksensa kertomuksella libanonilaisesta miehestä, joka joutui perheineen pakenemaan kodistaan 2006 Libanonin kakkossodan aikana. Palattuaan äskettäin tarkastamaan koti-tanhuviaan hän ei tahtonut tuntea omaa puutarhaansa, koska se oli möyhennetty ja sen keskelle oli ilmestynyt mystinen puu, jota hän ei muistanut. Hän alkoi tiedustella ihmisiltä, jotka voisivat jotain tietää, mitä täällä oli tapahtunut ja kuka mahdollisesti oli luvatta tunkeutunut heidän puutarhaansa. Jossain tutkimusten vaiheessa hänelle vihjattiin hienovaraisesti, että hänen olisi viisasta lopettaa tiedustelut. Tutkimus pysähtyi siihen.
SPYER TOTEAA, että tämä varmalta taholta tullut esimerkki osoittaa, miten täydellisesti Hizbullah pystyy odottamaan ellei peräti taivuttamaan Etelä Libanonin asukkaita hiljaisesti hyväksymään sen toimet. Tämä myös osoittaa sen, miten Hizbullah käyttää asuttuja alueita Libanonin eteläosassa rakentaessaan sinne omaa sotilaallista infrastruktuuriaan. Se joutuu tässä huomioimaan kaiken aikaa alueella partioivat YK:n UNIFIL-joukot, mutta ne puolestaan joutuvat koordinoimaan toimensa Libanonin armeijan kanssa, jotka myös partioivat siellä. YK:n taholta ilmoitetaan, että sen joukot tekevät 400 partioretkeä Libanonin etelä-osassa, joko jalkaisin, auto- tai ilmatiedustelun avulla 24 tunnin periodein. He partioivat kuitenkin pääasiassa maaseudulla. Tehdessään partioretkiä kyliin ja kaupunkeihin heidän tulee sopia asiasta Libanonin armeijan kanssa, jonka edustajat ovat mukana kaupunkipartioissa. Tämän kautta tieto ja varoitus kulkee sujuvasti Hizbullahin johtajille, jotka ehtivät varautua tilanteeseen. Joskus tapahtuu, että YK:n partio pysäyttää epäillyn kuorma-auton maaseudulla tarkastaakseen sen lastin. Kuin tyhjästä paikalle ilmestyy aseistettu Hizbullahin osasto, joka alkaa kiistellä YK:n sotilaitten kanssa. Tämän kuluessa kuorma-auto jatkaa matkaansa.
Näitten esteiden johdosta YK-joukkojen raportit pääkonttoriin ovat vesitettyjä, eivätkä anna YK:n pääsihteerille todistusaineistoa Hizbullahia tuomitseviin lausuntoihin. (JP)
5. SAKSAN federatiivisen tiedustelupalvelun presidentti Ernst Uhrlau varoitti torstaina, että Algeriassa toimiva terroriryhmä, joka on suorittanut useita pommi-iskuja Algeriassa, pyrkii levittämään terrorismiaan Eurooppaan. Uhrlau totesi, että al-Qaida islamilaisessa Pohjois-Afrikassa haluaa ulottaa toimintansa voimakeskuksena pidetyn Algerian ulkopuolelle, jossa sen hyökkäykset kohdistuivat myös YK:n päämajaa vastaan joulukuussa. ”Eikä sen toimialue rajoitu vain Eurooppaan, sillä se on samalla se al-Qaidan toimintaryhmä, joka kehittyy kaikkein dynaamisimmin,” Uhrlau sanoi puheessaan Berliinin turvallisuuskonferenssissa. Tämä ryhmä kuuluu Algerian sisällissodan aikana 1990-luvulla toimineen ryhmän jäännöksiin, joka liittyi al-Qaidaan 2006. Väkivalta on Algeriassa kasvanut dramaattisesti sen jälkeen, ja tämä ryhmä on ottanut vastuun useimpiin verisimpiin iskuihin.
AL-QAIDAN Pohjois-Afrikan haaran johtaja Abdelmalek Droukdel kehottaa muslimeja kokoamaan joukkonsa pyhään sotaan Afrikan hallituksia vastaan. Valenimellä Abu Musak Abdul Wadud hän on myös esittänyt uhkauksia Länsi Eurooppaa vastaan, mukaan lukien Ranska, Espanja sekä Yhdysvallat. Uhrlau ei kuitenkaan nähnyt välitöntä terrorihyökkäysten vaaraa Euroopassa, mutta että sen potentiaalinen mahdollisuus kasvaa.
UHRLAU totesi, ettei terrorismi ole uusi ilmiö Pohjois-Afrikassa, mutta että sen määrä on saavuttanut uuden korkeuden vuodesta 2007 lähtien.
Hän katsoi, että al-Qaidalla on useita tukijoita Euroopassa, jotka voidaan aktivoida, mitä hänen uskomuksensa mukaan osoittaa internetliikenteen kasvaminen. (JP, AP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Shasin puheenjohtaja Eli Yishai odottaa puolueen hengellisen johtajan Ovadia Yosefin päätöstä, mennäänkö hallitukseen ja millä ehdoilla. Tarkkailijat huomioivat, että Shas on lisännyt vaatimuksiinsa eläkeläisten ja vanhusten aseman parantamisen suurperheitten tuen ohella, mikä heidän mukaansa osoittaa puolueen kypsymistä. (ynetnews)
- Kadiman hallitusneuvottelija Tzipi Livni asetti takarajaksi hallitus-neuvotteluilleen ensi sunnuntain. Jos siihen mennessä ei löydetä tarpeeksi laajaa yhteisymmärrystä, hän suosittelee Peresille uusia vaaleja. (ynetnews)
- Maailmanpankki varoittaa, että taloudellinen tilanne Juudean ja Samarian palestiinalaisalueilla on nopeasti huonontunut vuoden 2000 intifadan jälkeen. Järjestö huomioi, että maan hinta alueella on noussut rajusti. (ynetnews)
- Shas ilmoittaa tänään, ettei se liity Livnin johtamaan hallitukseen. (ynetnews)
- Bukarestissa vandaalit häpäisivät 200 juutalaishautaa.
- Debkafilen mukaan Livni teki pahoja virheitä. Hän vihjaili syrjäyttävänsä talous-ministeri Bar-Onin eikä hakenut tukea puolueen opposition parista.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019