TORSTAI 16.10.08
1. MAAILMAN osakemarkkinoitten heilahdellessa uudelleen punaisen puolelle Tel Avivin pörssi nousi hienoisesti kautta linjan. USA:N New York Dow Jones putosi 7.8 %; Euroopan osakemarkkinat putosivat samoin: UK FTSE 100 menetti 7.2 %; Ranskan CAC 40 putosi 6.8 % ja Saksan DAX menetti 6.5 %.
Loma-ajan johdosta TASE suljettiin eilen jo 14.45. Osakkeita ja vakuuksia vaihdettiin 1.87 miljardin NIS edestä. Tel Avivin indeksi nousi 0.73 % ja sulkeutui 773 pisteeseen. TA-100 indeksi nousi 1.78 % 695.74 pistettä; Tel-Tech indeksi nousi 4.68 % , 156.85 pisteeseen.
Pankki-indeksi nousi 0.8 %.
Israelin talous on menestynyt hämmästyttävän hyvin maailman talouden myrskyissä. (JP)
2. ISRAELIN poliittista kenttää hallitsevat kuitenkin meneillään olevat hallitusneuvottelut, joitten onnistumisesta kukaan ei voine ennustaa puoleen eikä toiseen.
Kadiman ja UTJ:n (United Torah Judaism) neuvottelijat keskustelivat eilen kolmen tunnin ajan, minkä jälkeen UTJ:n neuvottelijat olivat positiivisia niiden onnistumisesta, vaikka he tunnustivatkin toimivansa vain Shas-puolueen ”variksenpelättiminä”. Shahin puheenjohtaja Eli Yishai peruutti eilen sovitun tapaamisensa Livnin kanssa ”henkilökohtaisista syistä”, kuten Yishai kertoi medialle. Kadima tarjoaa sille 500 miljoonaa NIS lapsilisinä, mitä Shasin neuvottelijat pitävät naurettavina, koska se antaisi vain 100 NIS perhettä kohti. Shas vaatii 1.5 miljardia NIS, oli tiukka aika tai ei.
ELÄKELÄISTEN (GIL) PUOLUE sopi myös keskinäiset riitansa. Puolue oli välillä jakautunut kahteen osaan, ja vain pari päivää sitten puheenjohtajat Rafi Eitan ja Moshe Sharoni nimittelivät toisiaan rumasti. Nyt hymyä riitti kummallakin puolella (joskin Sharonilla vaisusti), koska puolue on ilmankin vaarassa hävitä olemattomiin, jos vaalit pidettäisiin lähi aikoina.
MERETZIN puheenjohtaja Haim Oron loisti samoin tyytyväisyyttä. Hän uskoi, että puolue saa ministeripaikan tai kaksi, jos hallitus saadaan kasaan, vaikka sopimusta ei vielä ole kirjoitettu.
KADIMA voisi näillä puolueilla saada 60 kansanedustajan hallituksen, mutta se ei sittenkään saisi enemmistöä, minkä johdosta se joutuisi tiukoissa äänestyksissä nojaamaan arabi-puolueisiin, mikä tulevia vaaleja ajatellen ei olisi järkevää.
SHAS-PUOLUE on siis kuten monta kertaa ennenkin avainasemassa. Kadiman johtava hallitusneuvottelija Tzahi Hanegbi ennusti, että jos Shas ei suostu hallitukseen, Kadimalla ei ole muuta mahdollisuutta kuin nostaa kädet pystyyn ja vaatia uusia vaaleja. (JP)
3. ISRAEL johtaa aseitten ostossa tälle vuodelle Lähi Idän maitten kesken. Tämän kyseenalaisen kunnian toi maalle Israelin asetilaukset, jotka nousivat yli 20 miljardiin USD. USA suostui viime vuonna myymään Israelille stealth F-35 hävittäjäpommittajia, kuljetuskoneita, uudenaikaisia ohjusveneitä sekä satelliitti-ohjattuja ”täsmäpommeja”.
Vuonna 2006 Israel tilasi Saksalta kaksi Dolphin-luokan sukellusvenettä. Vuonna 2007 Pentagon suostui toimittamaan Israelilla sotilastarvikkeita 1.1 miljardia USD arvosta.
F-35 STEALTH hävittäjät myytiin ensimmäisenä USA:n ulkopuoliselle valtiolle. Israel saa niitä 25 vuonna 2012, loput 50 muutaman vuoden jälkeen. Kauppa on arvoltaan 15 miljardia USD.
Israelin kauhistellessa USA:n myymiä täsmäpommeja (Joint direct attack munitions, JDAM) Emiirikunnalle ja Saudi Arabialle, USA toimitti korvaukseksi Israeliin X-band tutka-aseman.
Tel Avivin kansallisen turvallisuusinstituutin johtajan Yiftah Shapirin vuosiraportin mukaan tämä vuosi on ennätyksellinen Lähi Idän asetilauksissa. Sen todetaan olevan seurausta Iranin kasvavasta asemahdista ja sen ydinasesuunnitelmista. Lähi Idän maat pyrkivät suojaamaan itseään Iranin ballististen ohjusten aiheuttamaa uhkaa vastaan.
ASETILAUKSISSA 2008 toisena on UAE (Emiirikunnat), sen tilaukset ovat 18 miljardia USD. Saudit tilasivat aseita 12 miljardin USD arvosta, mukana 72 Eurohävittäjän tilaus 9 miljardilla USD. Vuosien 2001 –2004 välillä saudit johtivat asetilauksia 19 miljardilla USD:lla.
UAE sai Pentagonin hyväksymisen ensimmäisenä ulkomaana THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) järjestelmän arvoltaan 7 miljardia USD. Se pystyy tuhoamaan lähestyvät ohjukset. Iranin läheisyys ja sen esittämät uhkaukset iskeä kriisitilanteessa alueen öljyn-tuotantolaitteisiin on akuutti ja todellinen vaaratekijä, jonka seuraukset tuntuisivat kaikkialla maailmalla, sillä 40 % maailmanöljytoimituksista kulkee persianlahden kautta. (JP)
4. ISRAELISSA on muotoutunut omituisia ryhmiä, joista media käyttää nimitystä ”vasemmistolaiset” tai ”anarkistit”, ja jotka osallistuvat aktiivisesti IDF:n ja poliisin vastaisiin toimiin, kuten turva-aidan vastaisiin mielenosoituksiin Naalin arabikylän lähellä. Nämä mielenosoitukset ovat jatkuneet kuukaudesta toiseen, vaikka IDF on useaan kertaan julistanut alueen kielletyksi sotilasalueeksi. Niitä järjestetään ja suunnitellaan yhdessä arabien kanssa ja usein ne päättyvät verisesti. Nyt oliivien poiminta-aikana nämä vasemmistolaiset ryhmät ovat soluttautuneet arabipoimijien sekaan saaden luvan mennä kielletyille alueille.
KESKIVIIKKONA poliisi pidätti neljä tällaista anarkistia, kolme miestä ja yhden naisen Adi Ad tilapäisen kivisen majan lähellä Samariassa Shilon juutalaiskylän vieressä. Tilanne alkoi sillä, että majassa asuvat kuusi nuorta naimatonta juutalaista asukasta havaitsivat joukon arabeja suunnistavan kohti heidän hedelmätarhaansa. He kiirehtivät suojelemaan lehtoaan, mutta katsoessaan taakseen he havaitsivat, että heidän kotinsa oli sytytetty tuleen. He palasivat kiireesti takaisin majalleen, ja näkivät yhden anarkistin tulevan sieltä ulos tulitikut kädessään. Nuoret yrittivät pidättää anarkisteja, mutta he pääsivät karkuun. Shilon turvallisuusvirkailija sai heidät kuitenkin pysäytettyä, kunnes poliisit tulivat paikalle. Anarkistit olivat polttaneet nuorten huonekalut ja surmanneet majaa vartioineen koiran.
POLIISI kuitenkin päästi epäillyt anarkistit vapaaksi ja väittää, ettei tapetusta koirasta ole valitettu. Heitä puolustava asianajaja sanoo anarkistien olevan syyttömiä: ”He olivat menneet vain auttamaan arabeja oliivinkeruussa eikä heitä ole syytetty tuhopoltosta”. Anarkistit olivat sepittäneet omituisen peitetarinan, jonka mukaan he olivat menneet majalle nähdessään savun nousevan ja luulivat, että setlerit olivat sytyttäneet arabien oliivipuita tuleen, kun paikalle oli ajanut ”setleriltä näyttävä” mies poikansa kanssa. He sanoivat silloin paenneensa paikalta, mutta heidät pysäytti Shilon turvallisuusmies pistoolin kanssa.
Eräs paikallinen arabi sanoo omistavansa maan, jolla maja sijaitsee ja sanoo tehneensä useita valituksia nuorten tulosta hänen maalleen. Joku silminnäkijä epäili, että arabit olivat sytyttäneet nuorten majan tuleen. (JP)
TOISESSA tapauksessa poliisi väittää, että Gilad farmin ulkopuolella juutalaissiirtolaisten mukaan poliisin väkivaltaisesti pahoinpitelemän nuoren miehen ja hänen vaimonsa kertoma tarina on täysin väärin. Poliisin mukaan nuori mies hyökkäsi poliisin kimppuun Gilad farmin läheisellä kukkulalla maanantaina ennen succotin alkua. Nuori mies kertoo valituksessaan oikeusministeriön poliisintutkimusosastolle, ettei poliisilla ollut poliisimerkkiä eikä hän suostunut sanomaan nimeään. Hän kertoo poliisien sulkeneen pääsyn paikalle ja toisten poliisien seuranneen pahoinpitelyä sivusta. Poliisi kertoo omassa versiossaan nuoria miehiä olleen useita ja vakuuttaa, että poliisi suhtautuu hyvin vakavasti sen upseereita vastaan tehtyihin hyökkäyksiin. Poliisi sanoo olleensa paikalla suojelemassa arabipoimijoita. (JP)
ISRAELISSA toimiva NGO-järjestö B´Tselem on puolestaan keksinyt varsin oudon tavan todistaakseen israelilaisten sotilaitten ja poliisien väitetyistä julmuuksista palestiinalaisia kohtaan. Se on jo aiemmin käyttänyt heidän kertomuksiaan omissa Israelia solvaavissa kertomuksissaan ihmisoikeusrikkomuksista arabeja vastaan tiesuluillaan ja tarkastus-pisteissään. Nyt se on kuitenkin löytänyt uuden keinon: Se jakaa sadoittain videokameroita arabeille opettaen heille, miten sitä käytetään. Heidän tehtävänsä on kuvata tapahtumia ja luovuttaa filmit järjestön käyttöön. Tällaisen kameran hinta on 300 USD. B´Tselem ei saa Israelin hallituksen tukea, vaan sen rahoitus tulee YK:n ja EU:n alaisilta järjestöiltä tai yksityisiltä. Järjestön edustaja ihastelee operaation onnistumista ja sanoo, että kameroita jaetaan arabeille sadoittain. JP:n Up Front julkaisi asiasta pitkän tarinan 03.10.08.
JÄRJESTÖN huoli ihmisoikeuksien puolustajana on hyväksyttävä ja tarpeen, mutta mitä takeita sillä on, että arabien kertomukset filmiensä tueksi ovat todellisia? Arabien taito liioitteluun ja kiertelemiseen totuuden rajamailla on tunnettu ja tunnustettu tosiasia.
Toiseksi nykytekniikalla on hyvin helppoa yhdistellä kuvapätkiä sieltä toinen täältä ja väittää niiden kuvaavan todellisia tapahtumia. B´Tselemin edustaja ei peittele vastenmielisyyttään ellei silkkaa vihaansa israelilaisia uudisasukkaita Juudeassa ja Samariassa eli ns. ”setlereitä” kohtaan. Osa järjestön työntekijöistä on Israelin juutalaisia, osa ulkomaalaisia. Israelin kansalaisen toimena tällaista voidaan pitää isänmaan petturuutena, ulkomaalaista Israelin maineen häpäisijänä. Tämäkin lienee osa ns. ”itseään vihaavien juutalaisten” toimintaa. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n sotilaat surmasivat palestiinalaisen nuorukaisen tänään Ramallahista luoteeseen. Tapaus oli kolmas palestiinalaisen nuoren surmaamisesta sotilaitten pyrkiessä estämään heidän polttopullojen heittelynsä. (ynetnews)
- Jerusalemin pormestariehdokas rabbi Porush taisi sotkea mahdollisuutensa vakuuttaessaan, että hän pormestarina antaisi arabien hallita Temppelivuorella ja kieltäisi juutalaisia nousemasta sinne. (ynetnews)
- Saudilehti kertoo, että Olmertin hallitus on valmis vapauttamaan Hamasin vaatimat 1400 terroristia Israelin vankiloista. (ynetnews)
- Negevissä sijaitseva Netivotin kaupunki onnistui pyrkimyksissään löytää nuorten suosima paikka. Sen avaama yökerho on hyvin suosittu myös läheisissä kaupungeissa, Bershevan ja Ashkelonin sekä Ofakimin ja Sderotin asukkaille, joista on vain muutaman kymmenen minuutin matka. (ynetnews)
- Arviolta 35 000 marssijaa osallistui eiliseen Jerusalem-marssiin.
- Jerusalemin vanhankaupungin arabikorttelissa avattiin Ohel Yitzhak synagoga 72 vuoden jälkeen. Arabit väittävät, että sieltä johtaa tunneli juutalaislähiöön. Jordanialaiset tuhosivat Jerusalemin kaikki 58 synagogaa 1948 jälkeen.
Lämpötilat, Jsm: To: 15-22; Pe: 17-24: La: 17-26 C-astetta, pilvistä, osittain sadetta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019