SUNNUNTAI 19.10.08
1. ISRAEL ilmaisi tyytyväisyytensä YK:n pääsihteerin Bam Ki-Moonin vaatimukseen, että Hizbullah tulee hajottaa.
”Jos Libanonin on tarkoitettu olemaan itsenäinen valtio omalla armeijalla, sillä täytyy olla monopoliasema valtaan. Tilanne, jossa Libanonin poliittisilla puolueilla on omia armeijoita, on täysin kestämätön”, sanotaan Israelin ulkoministeriön lausunnossa lauantaina.
Ban Ki-Moon sanoi torstaina, että hän rohkaistui positiivisesta kehityksestä Syyrian ja Libanonin välisissiä suhteissa. Hän kuitenkin kehotti molempia osapuolia jatkamaan toimiaan turvallisuuden parantamiseksi maitten rajalla.
Ban Ki-Moon lisäsi, ettei Libanonia voida pitää täysin itsenäisenä valtiona, ennen kuin Hizbullah ja muut aseelliset ryhmät on hajotettu.
YK keskittyi istunnossaan Libanonin tilanteen käsittelyyn. Ban Ki-Moon raportissa todetaan, että viimeisen kuuden kuukauden aikana Libanon on käynyt läpi sekä ryhmäväkivallan raunioittavan vaikutuksen että toivon ja optimismin. Siinä myös kiitetään niitä askeleita, joita presidentit Michel Sulaiman ja Bashar Assad ovat ottaneet solmiessaan diplomaattisuhteet maiden välille ensimmäisen kerran itsenäisyyden alusta lähtien.
Libanon ja Syyria allekirjoittivat dokumentit viime viikon keskiviikkona sinetöiden näin virallisesti maiden välisten suhteiden solmimisen, ensimmäistä kertaa maitten välisissä sekavissa suhteissa. (JP)
2. TUHANSIA mielenosoittajia odotetaan Kerem Shalomin rajanylitysterminaalin lähistölle Israelin ja Gazan välillä tänään sunnuntaina. Mielenosoittajat ovat tyytymättömiä toimiin, joita hallitus on tehnyt IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamiseksi Hamasin vankeudesta.
Mielenosoittavat estävät kaiken rekkaliikenteen terminaalin kautta Gazaan. Heidän julisteissaan lukee: ”Gilad Shalit on vielä hengissä”. Kuitenkaan mitään varmuutta hänen fyysisestä tilastaan ei ole, sillä Hamas ja hänen PRC:n vartijansa eivät ole sallineet kansainvälisten tarkkailijoitten vierailla hänen luonaan vastoin yleisesti hyväksyttyjä sääntöjä.
”Me pidämme sekä Hamasia että Punaista Ristiä vastuussa hänen hyvinvoinnistaan”, sanoi kibbutsiliikkeen edustaja Yoel Marshak Kerem Shalomissa sunnuntaina. IDF:n sotilas Gilad Shalit on ollut Hamasin panttivankina kesäkuusta 2006 lähtien.
Marshak sanoo, että on täysin kestämätöntä jatkaa tilannetta, jossa rahaa ja tavaroita viedään jatkuvasti Gazaan, mutta sieltä ei anneta mitään tietoa Gilad Shalitin kohtalosta.
Mielenosoituksen aikana lähetetään Gilad Shalitin vanhempien laatima kirje Mitzpe Hilasta Gazaan Israelin vankiloissa olevien miesten vanhemmille. Kirjeessä tunnustetaan tuska, jota hekin varmaan tuntevat omien läheistensä viruessa Israelin vankiloissa, ja vakuutetaan, että he tekevät kaikkensa vakuuttaakseen Israelin viranomaiset vapauttamaan vankejaan, ja pyydetään, että palestiinalaisten vankien vanhemmat tekevät samoin omille viranomaisilleen.
Iltapäivän kuluessa autokolonna suuntaa kohti paikkaa, jossa Gilad Shalit kidnapattiin. Kolonnaa seuraa 60 pienkonetta.
Eshkolin alueneuvoston puheenjohtaja Chaim Yelin totesi, että kysymys on periaatteiden ja arvojen välisestä sodasta. ”Tässä taistelevat vastakkain Israelin päätös olla vapauttamatta terroristeja, joilla on verta käsissään, ja periaate olla hylkäämättä haavoittunutta tai vangiksi joutunutta sotilasta”. Hän lisäsi, että periaatteet vaihtelevat aikojen kuluessa, mutta arvot pysyvät muuttumattomina. ”Juutalaisen kansan luonnetta ei voida muuttaa, koska arvoja muuttaessa koko kansan karaktääri muuttuu, mitä ei voida tehdä.” Hän totesi, että Gilad Shalitin vapauttaminen on israelilaisten käsissä, ei Egyptin eikä Hamasin. Neuvotteluissa on tarpeen vain antaa riittävästi, hän arvioi.
Toiset mielenosoitukseen osallistuvat sanovat tulevansa mukaan osoittaakseen tukeaan pantti-vankina pidetyn sotilaan vanhemmille. (ynetnews)
3. IDF:N sisällä käydään kovaa itsetutkistelua, miten kaksi ulkopuolista oli pystynyt soluttautumaan IDF:n Tel Avivin Tzrifin tukikohtaan huomaamatta, yllättämään aseistetun sotilasvartijan, pahoinpitelemään hänet sairaalakuntoon, varastamaan hänen M-16 aseensa ja pakenemaan paikalta vahingoittumattomina. Alustavassa lausunnossa sanotaan, että sotilas partioi tukikohdassa aseineen juuri tällaisten tilanteitten varalta, ja hänen olisi pitänyt käyttää asettaan, mitä hän ei tehnyt. Toiseksi ihmetellään, miksei tapauksesta ilmoitettu välittömästi. Sotilas vietiin Assaf Harofeh lääkintäkeskukseen.
Sekä sotilaspoliisi että Shin Bet ovat aloittaneet tutkimukset tapahtuman johdosta. Alustavien tutkimusten mukaan päätellään, että tapauksen motiivi oli rikollinen, ei terroriin liittyvä. Miehet käyttivät panssariaidassa olevaa aukkoa, jota ei oltu havaittu, ja piileskelivät alueella pensaitten suojassa odottaen vartijan tulemista sopivalle kohdalle. Vierailuja tukikohdassa vähennetään viikonloppuisin, minkä johdosta myös vartiointia lievennetään.
Tukikohta-alueelle on asennettu useita CCTV-kameroita, joiden olisi pitänyt periaatteessa tallentaa tilanne. Vielä ei tiedetä, toimivatko kamerat.
Tapaus tapahtui lauantaina iltapäivällä. (ynetnews)
4. KARIBIANMERELLÄ myös 13 israelilaista työnantajaa panttivangeikseen ottamat 300 kiinalaista työntekijää päättivät ottaa lain omiin käsiinsä saadakseen työnantajilleen maksamansa välityspalkkiot takaisin. Kukin työntekijä joutui maksamaan 15 000 USD jo ennen kuin työt oli aloitettu. Vaatimus on vastoin kansainvälisiä sääntöjä, joitten mukaan oikeus työhön on kansainvälisesti hyväksytty inhimillinen oikeus, josta ei tarvitse maksaa. Rahat oli ilmeisesti jaettu kiinalaisten ja israelilaisten välittäjien kesken. Myös rakennusliikkeet lienevät saaneet osansa rahoista. Kaikki israelilaiset vapautettiin eiliseen mennessä.
YNETIN artikkelissa kerrotaan, että myös Israelissa toimivat yhtiöt vaativat ulkomaalaisilta työntekijöiltä maksuja oikeudesta päästä töihin Israeliin, vaikka periaatteessa se on laitonta. Käytännössä hallitus on kuitenkin sallinut tilanteen jatkuvan eikä ole aloittanut kampanjaa käytännön muuttamiseksi. Israelissa Kiinasta tuleva rakennustyöntekijä joutuu maksamaan 20 000 USD. Lain mukaan yhtiöt eivät saa veloittaa yli 1000 USD työntekijän oikeudesta työhön. Hallitus pyrki jopa oma-aloitteisesti tuoda maahan työntekijöitä Thaimaasta YK:n kanssa toimivien yhtiöitten välityksellä, mutta yritys raukesi. Heistä kukin olisi joutunut maksamaan 9000 – 12 000 USD.
Artikkelin tiedoista vastaa ynetnews/Kav Haomed (työntekijöitten kuumalinja).
5. IDF ASETTI joukkonsa sekä siviiliyhteisöt korkeaan hälytystilaan Gazan kaistan läheisyydessä saatuaan luotettavia tietoja, että Islamic Jihad on aikeissa rikkoa Israelin ja Hamasin välillä vallinneen tulitauon. Jihad on tiettävästi ärtynyt Kairon neuvotteluissa syntyneistä erimielisyyksistä. Kolme kuukautta suhteellisen hyvin kestänyt tulitauko voi rikkoutua, jos Jihad aloittaa uudelleen laajamittaiset Kassam-raketti-iskut Israelin puolelle. Ne voivat myös tehokkaasti keskeyttää Egyptin välityksellä käydyt Hamasin ja Fatahin sovintoneuvottelut Kairossa.
HAMAS vaatii, että sovintoneuvottelujen jatkamiseksi Fatahin kanssa Egyptin tulee avata Rafahin terminaali normaaliliikenteelle Gazasta Egyptiin. Toiseksi Hamas vaatii, että Israelin tulee suostua sen esittämään listaan vangeista, joita se vaatii vapautettaviksi Israelin vankiloista. Hamas hylkäsi Israelin viimeisen tarjouksen 450:stä vangista.
Sunnuntaina 12.10.09 IDF:n sotilaat havaitsivat Jihadin asettaman panssariansan Gazan turva-aidan Israelin puolelle. Se koostui neljästä suuritehoisesta pommista. Viides pommi oli asennettu Gazan puolelle aitaa ja ajoitettu siten, että se olisi räjähtänyt apujoukkojen tultua paikalle. IDF:n pioneerit räjäyttivät pommit. Asiasta kertova www.debka.com toteaa, ettei IDF silloin pitänyt löytöä vakavana, mutta on sen jälkeen joutunut muuttamaan suhtautumistaan saatuaan uusia tiedustelutietoja Islamic Jihadin hyökkäysaikeista. (Debkafile)
6. www.debka.com kertoo artikkelissaan, ettei Venäjä ole suinkaan poistanut Syyrian ostoslistalta sen haluamia tehokkaita sota-aseita. Pääministeri Ehud Olmertin Venäjän matkan yhteydessä uskottiin presidentti Dmitri Medvedevin suostuneen Israelin pyyntöön, ettei Venäjä toimittaisi Syyrialle S-300PMU-2 ohjustentorjuntapatteristoa eikä Iskander ohjuksia. Olmert vihjaili matkansa jälkeen, että Venäjä olisi suostunut pyyntöön, mitä myös Venäjän ulkoministeri varovaisesti vahvisti lausunnollaan. Nyt näyttää kuitenkin, että nämä huipputehokkaat ja varalliset aseet ovat mukana Syyrian ja Venäjän välisissä aseneuvotteluissa. Debkafile kertoo, että kauppaan tulisi kuulumaan mm. Mig-29 M2 ja Mig-31 hävittäjäpommittajia, SU-30 pommittajia, Mobile Tor-M1 ohjustentorjuntajärjestelmä, Pantzir-C ilmatorjuntaohjuksia, ATK panssarintorjuntaohjuksia, sekä Syyrian armeijan panssarikaluston ja ohjusten ajanmukaistaminen. Toimitukset maksaa Iran, joka Debkafilen mukaan ei juurikaan ole kärsinyt maailman talouskriisistä, koska sen pankkijärjestelmä oli jo suureksi osaksi irrotettu länsivaltojen pankeista sanktioitten vuoksi. (Debkafile)
7. UUTISOTSIKOITA
- Vatikaani tehostaa yrityksiään saadakseen holokaust-museon Jad Vashemin muuttamaan paavi Pius XII koskevan tekstin II maailmansodan ajoilta. Juutalaiset syyttävät häntä natsien tukemisesta pysymällä hiljaa. (JP)
- Israel toteaa tyytyväisyydellä, ettei Irania valittu YK:n turvallisuusneuvostoon, vaikka Itävalta valittiinkin Japanin, Meksikon ja Ugandan lisäksi. Israelin ja Itävallan diplomaattisuhteet ovat olleet ongelmalliset. (JP)
- Iran vaatii, että Venäjä viimeistelee Bushehrin ydinvoimalan maaliskuuhun mennessä ensi vuonna.(ynetnews)
- Israelissa kolumnistit vaativat, että sen tulee tottua ajatukseen, ettei se yksin pysty estämään Iranin ydinasehaaveiden toteutumista. (haaretz)
- Israelin ja Hamasin välinen tulitauko voi päättyä tammikuussa 2009.(haaretz)
- Kaasunaamareita ei Israelissa jaeta tänä vuonna. IDF harkitsee veloittaa 200 NIS kustakin naamarista. (haaretz)
- Livni pyytänee lisäaikaa Peresiltä hallituksen muodostamiseksi. Keskustelut Livnin (Kadiam) ja Yishain (Shas) välillä jatkuvat tänään. (haaretz)
- Poliisi laskee vain pieniä ryhmiä kerrallaan Temppelivuorelle. (INN)
- Palestiinalaiset tuhoavat oliivipuitaan syyttäen siitä Israelia. (INN)
- Jerusalemin teatteri esittää kadonneeksi luultua Temppelimusiikkia. (INN)
Lämpötila, Jsm: Su: 17-28; Ma: 16-24; Ti: 15-20 C-astetta, puolipilvistä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019