SUNNUNTAI 12.10.08
1. JOM KIPPURIN aattona alkaneet mellakoinnit Acressa (Akkossa) Haifasta pohjoiseen ovat jatkuneet sekä juutalaisten ja arabijohtajien että poliisin välitysyrityksistä huolimatta. Tarkkailijat huomauttavat, että julkisuudessa esitetyt tiedot juutalaisten ja arabien rauhallisesta ja esimerkillisestä yhteisymmärryksestä kaupungissa ovat olleet pelkkää kuorrutusta, eli vastakohtaisuudet ovat olleet jyrkät kaiken aikaa. Arabit väittävät että heitä on syrjitty 50 000 asukkaan Akressa; asukkaista kolmannes on arabeja.
JUUTALAISASUKKAAT valittavat, että mellakoiden alettua kaikkia mielenosoittajien käyttämän kadun varrella olleita autoja oli vahingoitettu, muutamia käännetty ympäri, toiset oli sytytetty tuleen. Monien liikkeitten ja asuntojen ikkunoitta oli särjetty ja kauppoja ryöstetty.
Juutalaisasukkaat pyrkivät kostamaan vahingot arabeille, mutta poliisi pystyi estämään pahimmat yhteenotot. Yksi arabiasunto sytytettiin tuleen. Poliisi oli tuonut paikalle 700 virkailijaa, joilla oli käytettävissään mellakkavarusteet; myös ratsupoliiseja oli paikalla.
ONNEKSI mellakat eivät olleet vielä tähän päivään mennessä levinneet laajemmalle arabi-alueisiin, kuten pelättiin, mutta jännitys on kasvanut.
Pahaenteisiä olivat arabimellakoitsijoitten käyttämät huudot ”atbah al-yahuda”, teurastakaa juutalaiset. Juutalaisasukkaat muistuttavat, että Akre on heidän kaupunkinsa. He sanoivat sammuttaneensa valot asunnoissaan mellakoitsijoitten kulkiessa kadulla. Ainakin yksi juutalaislapsi vahingoittui arabien kivityksessä aikuisikäisten lisäksi. (JP)
2. JATKUVAT rauhattomuudet ovat ominaisia Naalin arabikylän lähellä. Koska nyt on oliivien poiminta-aika, arabit pyrkivät alueille, joissa heidän oliivipuunsa sijaitsevat. Tämä lienee ymmärrettävää ja IDF:n sotilaat ovat tämän huomioineet, mutta poimijoitten joukkoon menee sekä paikallisia että ulkomaisia vasemmistolaisia avustajia Israelin puolelta, jotka sekoittavat tilannetta. Naalin kylän lähellä rajapoliisi meni hajottamaan arviolta sadan poimijan ryhmää, joita poliisi sanoi luulleensa mielenosoittajiksi. Koska alue on julistettu armeijan suljetuksi alueeksi mellakoitten estämiseksi, ulkopuolisten täytyy saada lupa ennen sinne menoaan. Arabit voivat mennä poimimaan oliivejaan ilman lupaa, ulkopuoliset eivät. Poliisien mennessä paikalle ryhmänjäsenet alkoivat kivittää heitä ”massiivisesti”, kuten poliisi kertoi. Kaksi poliisia haavoittui kivistä, toinen heistä vietiin sairaalaan. Rajapoliisit sanoivat käyttäneensä sekä muoviluoteja että savukranaatteja mielenosoittajien hajottamiseksi. Heidän edustajansa Jonathan Pollak väitti, että he olivat ilmoittaneet armeijalle halustaan mennä auttamaan oliivin poiminnassa, mutta on epäselvää, miksi he aloittivat kivityksen. Pollak kertoo, että poliisi aloitti tulittaa heitä, ja että 10 ihmistä haavoittui. On myös epäselvää, oliko kysymyksessä tiedotuskatkos vai oliivipoimimisen käyttäminen verhona mielen-osoituksen aloittamiseksi Israelin rakentamaa turva-aitaa vastaan kylän lähellä. (JP)
3. ARABILÄÄKÄRIT, joiden mukana oli ”lääkärit ihmisoikeuksien puolesta” (PHR) järjestöstä pyrki Gazan kaistalle viime viikolla, mutta Shin Bet peruutti heidän lupansa, joka oli annettu vain arabilääkäreille. Ryhmään kuului kokenut kirurgi, ortopedi ja ontologi sekä psykologi ja sosiaalivirkailija. Heidän tarkoituksensa oli suorittaa leikkauksia, tutkimuksia ja potilaitten konsultointia Gazan kaupungin Shita sairaalassa ja lisäksi luennoida Khan Younisin Eurooppalaisen sairaalan lääkäreille.
IDF:n taholta kerrotaan, että delegaation matka Gazaan peruttiin keskiviikkona, koska terroristien pelättiin iskevä siihen sen ylitettyä Gazan rajan. IDF:n edustaja kertoo, että delegaatiolle ilmoitettiin kiellosta ennen sen matkustamista Erez-terminaaliin, ja että lupa on edelleen voimassa. Tämä delegaatio on suurin tänä vuonna ja sen salliminen matkustaa Gazan kaistalle on ainoa israelilainen delegaatio vuoden 2007 kesäkuun jälkeen. (JP)
4. 12-VUOTIAS iranilainen poika, joka kärsii syövästä, sai harvinaisen luvan matkustaa Israeliin saamaan hoitoa. Matkan järjestelyissä välitti Iranista kotoisin oleva israelilainen liikemies. Pojasta käytetään vain nimeä Roy hänen yksityisyytensä varmistamiseksi. Hänet tuotiin paareilla Sheban lääkintäkeskukseen Tel Hashomerissa sen jälkeen, kun hänen hoitonsa Iranissa ja Turkissa oli epäonnistunut. Pojalle annettiin erikoislupa, ja hän saapui Ben Gurionin lentokentälle perjantaina. Pojan mukana tulivat hänen vanhempansa, jotka myös olivat saaneet erikoisluvan tulla maahan. Sheban sairaalan johtaja Zeev Rotstein sanoo, ettei tämä ole ensimmäinen kerta, kun sairaalassa hoidetaan potilasta vihamielisestä valtiosta. Hän sanoo, ettei sairaala harjoita politiikkaa, vaan hoitaa ihmisiä.
Sairaalan pediatrisen hemato-ontologi osaston johtaja tri Amos Toren totesi tutkimuksen jälkeen, että poika on tajuissaan ja pystyy hymyilemään, joskin vaisusti. Hänen saamansa vuoden vanha aivokasvain on yksi hyökkäävimmistä, mitä tunnetaan. Toren vakuutti, että sairaala käyttää kaikkein moderneimpia hoitomenetelmiä, mutta sanoi voivansa vain toivoa parasta. Rotstein lisäsi, että poikaa on leikattu aiemmin, ja se jouduttaneen uusimaan. Hän myös selitti, että yleensä Israelin vihollismaista tulleitten potilaitten kansalaisuus pidetään salaisena, mutta että kaikille pyritään antamaan paras mahdollinen hoito. (JP)
5. FATAHIN JA HAMASIN väliset ”kansalliset yhtenäisyysneuvottelut” Kairossa ovat ennakkouutisten mukaan alkaneet suotuisissa olosuhteissa. PA:n korkea lähettiläs Kairossa ja Abbasin tärkein neuvonantaja Nabil Amr tapasi Hamasin ulkoministeriön apulaisjohtajan Mousa Abu Marzoukin sekä Hamasin tärkeimmän virkailijan Izzat Rishegin. Mukana keskusteluissa oli Hamasin pääministeri Ismail Haniyehin poika Abdel Salam Haniyeh. Tilaisuutta luonnehditaan ystävälliseksi ja positiiviseksi. Hamasin edustaja Gazassa selittää, että tilaisuus oli yllätys ja Amrin aloitteesta järjestetty ja selitti, ettei Abbas ollut valtuuttanut ketään salaisiin keskusteluihin Hamasin kanssa. Samaa vakuuttivat myös PA:n virkailijat Ramallahissa. He myös kertoivat, ettei Abbas aio tavata Khaled Mashaalia lyhyen Damaskoksen vierailunsa yhteydessä, mutta että hän tapaa siellä muita radikaalien muslimi-ryhmien edustajia keskustellakseen heidän kanssaan Kairon neuvotteluista.
VAIKKA HAMAS on selvästi lieventänyt jyrkkää kantaansa Fatahia vastaan, Abbas aikoo pyytää, että Syyrian presidentti Bashar Assad käyttää vaikutusvaltaansa taivuttaakseen Hamasin entistäkin myöntyvämmäksi. Pahin kanto tässä kaskessa lienee Abbasin vaatimus, että Hamas lopettaa Gazan kaistan hallinnon PA:n hyväksi. Abbas on näitten tietojen mukaan valmis yhteishallituksen muodostamiseen Hamasin kanssa. (JP)
6. SADOITTAIN ääri-islamilaisia ja vasemmistolaisia mielenosoittajia piti istumamielen-osoituksen Jordaniassa Ammanin vihannestorilla. He vastustavat sitä, että Israelissa kasvatettuja eksoottisia hedelmiä ja vihanneksia myydään Jordaniassa. He selittävät, että ”ne on kasvatettu juutalaisten setlerien toimesta maalla, jonka he ovat varastaneet palestiinalaisilta”. He vaativat, että jordanialaiset kauppiaat boikotoivat Israelista tuotettuja mango-, ananas- kiwi- ja avokadohedelmiä sipulien ja tomaattien lisäksi. Mielenosoittajien takana on 170 000 henkilön järjestö, johon kuuluu lääkäreitä, sairaanhoitajia, insinöörejä ja muita älymystön edustajia. Ha vastustavat hallituksen harjoittamaa Israelille myönteistä politiikkaa ja vaativat 1994 solmitus rauhansopimuksen muuttamista. Ammattijärjestöjen unioni uhkaa erottaa jokaisen jäsenen, joka vierailee Israelissa tai on yhteyksissä sen kanssa. Hallituksen edustaja sanoo, ettei sillä ole mitään valtaa, koska rauhansopimus on laillisesti hyväksytty ja on siten laillinen.
Israelin ja Jordanian välinen kauppa on kaikesta vastustuksesta huolimatta kasvanut.
Vuonna 2003 se oli 1.6 miljoona USD, 2007 se oli 14 miljoonaa USD. (ynet)
7. HALLITUSNEUVOTTELUT jatkuivat lauantaina, jolloin Labour-johtaja Ehud Barak tapasi Kadiman Tzahi Hanegbyn myöhään yöllä. Barakin ja Livnin perjantaiksi sovittu tapaaminen peruuntui tuntemattomasta syystä. Uutiset kertovat, että osapuolet ovat selvästi lähentyneet toisiaan, ja että sopimus voitaneen saada runnotuksi lähi päivien aikana. Livnillä alkaa olla kiire, sillä 28 päivän aika umpeutuu ensi viikon maanantaina. Barak ilmoitti keskusteluissa, ettei Labour ole kiinnostunut kapeasta hallituspohjasta, koska se on liian altis kaatumaan. Yhtenä vaihtoehtona hallituskokoomukseksi on esitetty Kadiman ja Labourin rungon varaan rakennettua hallitusta, johon liittyisivät Meretz ja eläkeläiset, jos Shas ei suostu tulemaan mukaan. Kadiman parissa toiveet ovat korkealla, mutta keskustelut ammattiliito Histadrutin puheenjohtajan Ofer Einin kanssa eivät ole edistyneet sosiaali-taloudellisista kysymyksistä. Jos hallitussopimusta ei saada aikaan viikon kuluessa, Livni voi pyytää presidentiltä kahden viikon lisäaikaa. Keskusteluja sotkevat pahasti lehtimajanjuhla-pyhät (succot), jotka alkavat maanantai-iltana 13.10. ja loppuvat tiistaina 21.10.
8. UUTISOTSIKOITA
- Tzipi Livni aikoo kutsua kokoon Kadiman hallintoneuvoston ensimmäistä kertaa vaalien jälkeen 17.09.08. Aiheena on maljan nosto loma-ajan kunniaksi. Livnin ohella Shaul Mofaz aikoo puhua laittomuuksista äänestysten aikana, mitkä veivät häneltä varman voiton. Mofaz sanoo, että hänen kannattajansa edustavat 50 % Kadimasta ja että ne kuuluvat keskustaan Livnin kannattajien kuuluessa vasemmistoon, sen äärilaitaan. Mofaz piti kannattajineen joukkokokouksen Tirat Hacarmelissa lauantaina, jossa hänen tukenaan oli Kadiman kansanedustajia.(JP)
- USA:lle vihamieliset Lähi Idän valtiot ja järjestöt ovat ilkkuneet USA:n taloudellisista vaikeuksista pitäen niitä Allahin kostona sen synneistä. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh sanoi perjantaina, että ”maailma seuraa Amerikan imperiumin romahtamista”. Hän katsoo, että USA:n rikkomukset Palestiinan, Somalian, Irakin, Afganistanin ja maailman kansoja kohtaan ovat aiheuttaneet tämän romahduksen. Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad vertasi USA:n ongelmia kananpoikiin, jotka palaavat kotiin käristettäviksi. Ajatollah Ahmad Jannati sanoi, että Iranin kansa on onnellinen, että USA:n talous on sekasortoisessa tilassa ja että se on nyt saavuttamassa Euroopan. (JP)
Lämpötilat, Jsm: Su: 15-21; Ma: 19-25; Ti: 19-31 C-astetta, osittain pilvistä, sateita luvassa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019