PERJANTAI 31.10.08
1. USA:N LÄHI IDÄN turvallisuus-koordinaattori kenraaliluutnantti James L. Jones ei sittenkään aio laatia dokumenttia, jossa hän kertoisi yksityiskohtaisesti Israelin turvallisuus-vaatimuksista Juudeassa ja Samariassa ”sen jälkeen, kun Palestiinan valtio on perustettu”. Israelissa on pelätty, että Jonesin mahdollinen dokumentti ei mitenkään suosisi Israelin näkemyksiä asiassa.
”Ei tule olemaan mitään Jonesin laatimaa raporttia, miltä koko strateginen kuvio tulisi näyttämään sopimuksen laatimisen jälkeen. Ei tule olemaan mitään kattavaa raporttia”, kertoo USA:n virkailija JP:n toimittajalle Herb Keinonille.
Sen sijaan, että yhdessä dokumentissa esitettäisiin Amerikan näkemys Israelin turvallisuus-vaatimuksista, joka tulisi sen jälkeen toimimaan USA:n Lähi Idän politiikan ohjeena, Jones peilaa näkemyksensä ulkoministeri Gondoleezza Ricelle muistiinpanojensa ja informaatio-ainesten välityksellä, virkailija selittää.
ISRAELISSA uskottiin, että viime marraskuussa nimitetty Jones tulisi laatimaan havainnoistaan paksun raportin, joka melkoisen seikkaperäisesti määrittelisi USA:n Lähi Idän politiikan perusteet. Israelin pelkona on ollut, että sellainen dokumentti voisi pahoin rikkoa maitten välejä, koska epäiltiin, etteivät Jonesin näkemykset ole yhteneväisiä siihen, miten Jerusalemissa asiat nähdään. Se tulisi sitomaan myös USA:n seuraavan hallituksen käsiä.
KENRAALILUUTNANTTI Jones toimi ennen siirtymistään reserviin USA:n merijalkaväen komentajana ja Naton joukkojen ylimpänä komentajana. Presidenttiehdokas Barack Hussein Obama lisäsi hänen nimensä mahdollisen varapresidenttinsä listalle ja on sittemmin esittänyt häntä mahdollisena turvallisuuspoliittisena neuvonantajana hallituksessaan. Keinon toteaa artikkelissaan, että Jonesin arvostamista Washingtonissa osoittaa se, että hän on läheinen myös John McCainille, joka on vihjaillut antavansa hänelle yhden avainviroista.
JONESIN odotettiin käsittelevän seuraavia kysymyksiä:
- Missä laajuudessa Palestiinan valtio tulisi olemaan aseistamaton.
- Turvallisuusjärjestelyt tulevan Palestiinan valtion ja Jordanian välillä.
- Poliisitoimen ja oikeuslaitoksen väliset suhteet Palestiinan valtiossa.
- Palestiinan turvallisuusjoukkojen laajuus.
- Israelin vaatiman ennakkovaroitusjärjestelmän sijoituspaikka ja muoto.
JONESIN tehtäväkuvaa ei koskaan selvästi määritelty, ja toimiensa kuluessa hän keskittyi enemmän rakentamaan perusteita Palestiinan valtiolle kuin alueelliseen turvallisuuteen. Hänen panostaan PA:n turvallisuusjoukkojen kouluttamiseksi ja sijoittamiseksi pidetään ratkaisevana. Tässä hän toimi yhteistyössä kenraaliluutnantti William Frazerin kanssa, jota on pidetty ”tiekartan” toteutumisen tarkkailijana. Hänen tilalleen tulee kenraaliluutnantti Paul Silva, sillä Frazer siirtyy USA:n ilmavoimien yleisesikuntapäälliköksi. Kolmas USA:n kenraali, kenraaliluutnantti Keith Dayton, joka kantaa määritelmää ”päätoimittaja”, on vastannut PA:n turvallisuusjoukkojen kouluttamisesta ja aseistamisesta. Näiden USA:n kouluttamien ja varustamien joukkojen odotetaan muodostavan suunnitellun Palestiinan valtion turvallisuus-joukkojen rungon, jonka varaan uuden valtion turvallisuuspolitiikka voidaan rakentaa. (JP)
2. FATAHIN JA HAMASIN väliset yhteysneuvottelut pidetään ensi kuun alkupuolella Kairossa, kertoo JP:n toimittaja Kh A Toameh artikkelissaan. Näihin ”kansallisiin yhteys-neuvotteluihin” on lähetetty kutsut eri palestiinalaisjärjestöille ja ryhmille Egyptin viranomaisten toimesta. Neuvottelut on suunniteltu kolmipäiväisiksi, ja ne alkavat 9. marraskuuta 2009 Kairossa. Niiden keskeinen kysymys on Fatahin ja Hamasin välisten erimielisyyksien hiominen ja poistaminen.
EGYPTILÄINEN virkailija vahvistaa, että PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas lupautui hetken epätietoisuuden jälkeen osallistumaan neuvotteluihin. Virkailija uskoo, että konferenssilla on kaikki osallistumisen mahdollisuudet, jos hyvää tahtoa riittää.
Ainakin kuusi arabi-ulkoministeriä osallistuu konferenssiin varmistaakseen, että se tuottaa positiivisia tuloksia. Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa ilmaisi myös halunsa osallistua. Abbasin suostumiseen konferenssiin osallistumisesta vaikutti presidentti Hosni Mubarakin taivuttelut ja vakuutukset, että Abbasin mukanaolo on välttämätön, jotta konferenssi onnistuisi. Myös Hamasin Damaskoksessa asuva ulkomaan asioitten johtaja Khaled Mashaal on kutsuttu. Mubarak pyrkii järjestämään yhteisneuvottelun Abbasin ja Mashaalin kanssa.
ABBAS on hylännyt aiemman vaatimuksensa, että Hamas luovuttaa Gazan kaistan hallinnon ehtona keskusteluille. Ahmad Abdel Rahman, Abbasin läheinen neuvonantaja, selittää, että tärkeintä on saada kansallinen yhtenäisyys ja yhdistää Gazan ja Länsirannan alueet, mikä on edellytyksenä ”Palestiinan valtion synnylle pääkaupunkinaan Jerusalem.”
Yasser Abed Rabbo, PLO:n korkea virkailija ja Abbasin neuvonantaja, sanoi, että Abbas osallistuu vain avajaisseremoniaan mutta ei seuraavana päivänä alkaviin keskusteluihin.
HAMAS vapautti hyvän tahdon eleenä pidättämänsä 17 Fatahin jäsentä ja virkailijaa, niiden joukossa Muhammad al-Nahhal, jonka Hamas pidätti Gazassa aiemmin viikolla. (JP)
3. EGYPTIN turvallisuusjoukot löysivät Siinain pohjoisosasta 8 maasta ilmaan ammuttavaa ohjusta maanalaisesta luolasta. Uutinen ei kerro tarkemmin, minkälaisista ohjuksista oli kysymys, eikä tämä ole ensimmäinen kerta, kun tämänkaltaisia aseita on löydetty Siinailta, kuten myös muita aseita, ammuksia ja räjähteitä. Valtaosan aseista lienee ollut tarkoitus salakuljettaa tunnelin kautta Gazan kaistalle. TV-kuvissa näytettiin pari päivää sitten, miten salakuljettajat saivat nuoren lehmän muilutettua tunnelin kautta Gazaan. KENRAALIMAJURI, entinen OC sotilastiedustelun johtaja Zeevi Farkash totesi, että ohjukset voivat olla matkalla Gazan kaistalle, mutta myös al-Qaidan ryhmät Siinailla haluavat niitä. Hän kertoi, että maasta maahan ammuttavia ohjuksia kuten Grad on salakuljetettu ennenkin Gazaan, mutta maasta ilmaan ammuttavien pohjusten kuljetus Gazaan on uutta. Niillä pystyttäisiin häiritsemään IDF:n helikopteri- ja hävittäjälentoja Gazan ilmatilassa.
On myös pelättävissä, että terrorijärjestöt Gazassa ovat pystyneet salakuljettamaan pitkän matkan ohjuksia, joilla ne yltävät Ashdodiin, Beershebaan ja jopa Tel Aviviin. Tämän vuoksi tulitaukosopimukseen suostuminen oli virhe, koska se antoi noille järjestöille entistä vapaammat kädet saada noita tappavia aseita haltuunsa. Egyptin viranomaiset ovat silloin tällöin ilmoittaneet löytäneensä asekätköjä Siinailta, mistä viimeinen uutinen kertoo, mutta niillä ei ole selkeää suunnitelmaa salakuljetuksen lopettamiseksi; tai ehkä heiltä puuttuu tahtoa. Kuun puolivälissä Egypti ilmoitti löytäneensä 10 salakuljetustunnelia. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- Poliisit kävivät viime yönä tuhoamassa pari päivää sitten tuhotun juutalaisasukkaan rakentaman talon paikalle kyhätyn rakennelman Kiryat Arban alueella ja pidättivät kolme asukasta. Kiryat Arban asukkaat olivat käyneet kostamassa poliisien tuhotyön hyökkäämällä läheiseen arabitaloon aiheuttaen sille melkoista tuhoa särkien ikkunoita ja taloa suojaavaa panssariverkkoaitaa sekä talon vesisäiliötä. (ynet)
- Terroristit ampuivat ensimmäisen kerran panssarintorjuntaohjuksia IDF:n panssareita vastaan lähellä Kissufim-terminaalia Nir Oz kibutsin alueella. Laskuvarjosotilaat menivät tarkastamaan aluetta saadessaan epäilyksen, että terroristit olivat asentaneet sinne tienvarsipommeja. Heitä vastaan ammuttiin sen sijaan panssarin-torjuntaohjuksia. Sotilaat menivät myöhemmin turva-aidan taakse etsimään ampujia, mutta he olivat paenneet. Sotilaat käyttivät raskaita työntötraktoreita tutkiessaan aluetta pommien varalta löytämättä mitään. (ynet)
- Al-Qaidan web-sivulla julkaisemassa videossa pyydetään Allahia nöyryyttämään Bushia ja republikaaneja. Yahiya al-Libi, jonka ramadanin lopettamisseremoniaa videossa näytettiin, kutsui Bushia tyranniksi ja pyysi Allahia rankaisemaan häntä. Libi on yksi al-Qaidan johtavista sotilasjohtajista Pakistanin ja Afganistanin rajalla. Al-Qaida on kuitenkin ilmoittanut kannattavansa McCainiä presidentiksi. (ynet)
- Kahta 15-vuotiasta arabikaksosta Lodin kaupunginosasta epäillään palopommin heittämisestä synagogaan Tel Avivissa. Vahingot jäivät pieniksi.
- Peace Now järjestö vaatii, että Barak maksaa korvauksia arabeille joitten taloja ja omaisuutta on vahingoitettu Kiryat Arban juutalaisasukkaitten toimesta. Se myös vaatii, että valtion rahoitus on lopetettava Kiryat Arballe. (ynet)
- Amerikkalaisen monimiljonäärin tytär Ivanka Trump käy kääntymiskurssia kääntyäkseen juutalaisuuteen. Hän on kihloissa juutalaisen liikemiehen Jared Kushnerin kanssa; he aikovat mennä naimisiin ensi vuonna. Sekä Trump että Kushner ovat suurliikemiehiä, joitten omaisuus lasketaan miljardeissa. (ynet)
- Olmert aikoo jatkaa keskeytyneitä epäsuoria keskusteluja Syyrian kanssa. (haaretz)
- Iran on jatkanut ydinasekokeitaan, sanoo YK:n edustaja. Iranissa äskettäin tapahtuneet kaksi ”maanjäristystä” muutaman päivän välein olivat ilmeisesti ydinpommikokeita. IAEA epäilee, että Iran käyttää Bushehrin ydinjätettä pommikokeissaan. (haaretz)
- Kadiman sisällä elää kapinahenki Livnin johtoa vastaan. Shaul Mofaz kieltäytyi ottamasta vaalitoimikunnan puheenjohtajan tointa. Mofazin kannattajat vaativat, että Livni virallisesti varaa Mofazille kakkospaikan ja varapääministerin aseman hallituksessaan, jos hän voittaa helmikuun vaalit. (JP)
- 16-vuotia palestiinalainen Betlehemistä kertoi pidättäjilleen aikoneensa vahingoittaa sotilaita. Hänellä ei kuitenkaan ollut asetta pidätyshetkellä Jaffassa. (ynet)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019