PERJANTAI 10.10.08
1. RAJUJA mellakoita syntyi Israelin arabien ja juutalaisasukkaitten välillä Acren (Akkon) rannikko-kaupungissa keskiviikkona ja torstaina. Mellakat saivat osittain alkunsa huhuista, että Jerusalemin vanhankaupungin lähellä oli tapahtunut mielenosoituksia, joissa yksi arabi oli haavoittunut tai kuollut. Näiden perättömien huhujen kiihottamina sadoittain Acren arabiasukkaita lähti Acren vanhasta kaupungista kohti juutalaisten asumaa Ben Gurionin lähiötä sytyttäen autoja tuleen ja särkien kauppojen näyteikkunoita. He huutelivat juutalaisten vastaisia iskulauseita ja uhkasivat asukkaita: Jos tulet ulos kadulle, kuolet.
JUUTALAISET kertoivat, että mellakat alkoivat spontaanisti arabin ajaessa autollaan keskiviikko-iltana Jom Kippurin jo alettua heidän kaupunginosaansa pitäen autoradiota täysillä, josta tuli meluisa musiikkia. Asukkaat kertovat kehottaneensa arabia poistumaan heidän lähiöstään, mutta arabi kieltäytyi. Tämän johdosta asukkaat alkoivat kivittää autoa kivillä ja muovipulloilla. Autossa istuneet Tawfik Jamal, hänen poikansa ja tämän ystävä joutuivat pakenemaan autostaan. Heidät vietiin sairaalaan hoidattamaan lieviä vammojaan.
POLIISIN MUKAAN arabi ajoi juutalaisten Ben Gurionin kaupunginosaan tarkoituksellisesti provosoidakseen juutalaisia heidän suurimpana juhlapäivänään. Jamal kieltää tämän väittäen tulleensa hakemaan tyttärensä sulhasensa kotoa. Poliisi meni kiireesti arabien ja juutalaisten väliin estäen siten mellakan kiihtymisen paljon vaarallisemmaksi.
TORSTAI-ILTANA Jom Kippurin loputtua sekä arabit että juutalaisasukkaat yrittivät murtautua poliisien muodostaman muurin läpi, mutta poliisi pystyi estämään. Poliisi vakuuttaa, että tilanne oli jo täysin poliisin hallinnassa.
Mellakoissa haavoittui 8 ihmistä lievästi. Poliisi pidätti 10 ihmistä. (JP)
2. ACREN MELLAKAT saivat poliitikot kiihkeisiin lausuntoihin puolesta ja vastaan omasta taustastaan riippuen. Arabikansanedustaja Ahmed Tibi (UAL) kutsui mellakoita ”juutalaiseksi pogromiksi” arabi-asukkaita vastaan syrjivällä tavalla. Toinen arabikansanedustaja Muhammad Barakei (Hadash) sanaili näin: ”Fasistiset joukkiot Acressa aloittivat tämän pogromin arabeja vastaan muistumana historian mustista päivistä. Meitä on varoitettu näistä kasvavista jengeistä Acressa, joiden tarkoituksena on häiritä Acren arabiasukkaita.” Arabikansanedustaja Nadia Hilou vaati poliisia toimimaan ripeästi tällaisten mellakoitten lopettamiseksi, sillä näiden juutalaisten ja arabien yhteisesti asumista kaupungeista oli tarkoitus muodostaa esimerkkejä yhteiselosta kahden kansan välillä. Hän pelkäsi Acren esimerkin voivan levitä muihin kaupunkeihin, jossa on samantapainen tilanne.
KANSANEDUSTAJAT professori Arieh Eldad (NU/NRP) ja Yuval Steinitz (Likud) sanoivat, että Israel on ainoa Länsi-Euroopan maa, jossa järjestetään enää pogromeja juutalaisia vastaan pyrkimyksellä fyysisesti vahingoittaa juutalaisia ja heidän omaisuuttaan. (JP)
3. SILMINNÄKIJÖITTEN mukaan arabiautoilija ajoi kovalla vauhdilla poliisisulun läpi, kääntyi katuympyrässä toiseen suuntaan paikoittaen sitten autonsa kadun varteen huudattaen autoradiotaan täysillä. Autossa olleet kolme ihmistä tulivat ulos autosta, jolloin juutalaisasukkaat alkoivat kivittää heitä. Paikalle ajoi kaksi muuta arabia, jotka yrittivät osua jalankulkijoihin kadulla. Pian sen jälkeen paikalle ajoi busseja, joista purkautui sadoittain arabeja, jotka aloittivat mellakan kadulla sytyttäen autoja tuleen ja särkien kauppojen näyteikkunoita. Kysymyksessä ei näytä olleen spontaani mielenosoitus vaan luultavasti Jerusalemista tulleen väärän huhun aiheuttama suunniteltu mellakka.
POLIISI toimi tässä tapauksessa nopeasti ja oikein pystyen estämään mellakan kehittymisen veriseksi taisteluksi juutalaisten ja arabien välillä. Yuval Steinitz sanoo pahaksi merkiksi sen, että arabeilla oli heidän huudoistaan päätellen murha-aikeet mielessään: ”Tappakaa juutalaiset”. Poliisilla oli apunaan helikopterit ja heillä oli mellakka-asut yllään. Tarvittaessa heillä oli mahdollisuus käyttää kyynelkaasua ja paukkupommeja. (JP, INN)
4. FATAH JA HAMAS aloittavat ”kansalliset sovintoneuvottelut” Kairossa lähipäivien aikana. Egyptin tiedustelupäällikkö Omar Suleiman toivoo aikaisin ensi kuussa alkavien keskustelujen saavan Hamasin ja Fatahin lopettamaan kilpailunsa vallasta ja sopimaan yhteisestä taktiikasta. Suleiman toteaa, ettei hän odota vain noita ”sovintoneuvotteluja” vaan pyrkii löytämään sovintoa osapuolten välillä jo ennen sitä.
HAMASIN EDUSTAJA Abu Marzouk totesi saavuttuaan Kairoon, että sovintoneuvottelut voidaan aloittaa kuluvan kuun loppupuolella. Hän kertoi, että Hamas on hyväksynyt Kairon esittämät pääkohdat yhteiseksi sopimukseksi. Hän kutsui Egyptin esitystä hyvin positiiviseksi ja sanoi Hamasin periaatteessa hyväksyneen viiden työryhmän perustamisesta hiomaan yksityiskohtia: PA:n hallituksen asema; PLO:n uudistaminen; PA:n turvallisuusjoukkojen uudelleenjärjestely; uuden parlamentin (PLC) järjesteleminen ja presidentin vaalit sekä Gazan tilanteen siihen palauttaminen, mitä se oli ennen 2007.
TOINEN HAMASIN edustaja Khalil Abu Hayeh suhtautui samoin optimistisesti Kairon esityksiin. Hän myös oletti, että Hamas voisi hyväksyä Abbasin virkakauden jatkumisen tammikuun 9. päivän 2009 jälkeen, ja totesi, että ”vaalikomitea” tutkii asiaa.
FATAHIN korkea virkailija Azzam al-Ahmed syytti Hamasia viivyttelystä ja Kairon keskustelujen tahallisesta häirinnästä. Hän epäili, että Hamasin suostuminen ”kansallisen yhtenäisyyshallituksen” asettamiseen kuuluu sen viivytystaktiikkaan. Hän pitää Hamasin hallitusta Gazassa laittomana, eikä sillä siten ole oikeutta esittää mitään vaatimuksia.
Yasser Abed Rabbo ei mielestään näe mitään positiivista kehitystä Kairossa ja sanoo, etteivät esitetyt komiteat voi ratkoa peruskysymyksiä. ”Ongelmat ovat niille liian suuria.” (JP)
5. ISRAELIN korkeat diplomaatit taputtelivat itseään selkään uskoessaan, että Olmertin viikon alkupuolella käymä keskustelu Venäjän presidentti Dmitri Medvedevin kanssa oli saanut muutoksen aikaan Venäjän aikeisiin myydä vaarallista S-300 ilmatorjunta ohjuspatteristoa Iranille. Kuitenkin toiset virkailijat kehottavat panemaan jäitä hattuun. Venäjän viimeaikaiset toimet ovat olleet salamyhkäisiä eikä niistä juuri pidetä näyttäviä lehdistötilaisuuksia suurten otsikoitten saamiseksi. Huhut ovat kertoneet jo kuukausia sitten, että Iranilla luultavasti on jo näitä huippunykyaikaisia torjuntaohjuksia.
VENÄJÄN ulkoministeriön edustaja Andrey Nesterenko kertoi torstaina, ettei Venäjän intressien mukaista ole myydä aseita alueitten valtioille, joita voidaan kutsua ”lievästi sanoen epävakaiksi”. ”Tämä ei ole maamme edun eikä sen vakavuuden säilyttämisen mukaista yhdessä tai toisessa maailmanosassa.” Hän vakuutti, että Venäjä huomioi aseita myydessään alueen valta- ja turvallisuustasapainon säilyttämisen.
TOINEN Israelin ulkoministeriön virkailija totesi, että Nesterenkon lausunto on kovin ylimalkainen. Siinä ei mainittu nimenomaan S-300 torjuntapatteristoa, mikä jättää Venäjälle suuren liikkumavaran määritellessään, mitä se tarkoittaa jonkin alueen valta- ja turvallisuus-tasapainon säilyttämisellä. Siten esim. USA:n toimittamat ja asentamat X-tutkajärjestelmät Israeliin voidaan Venäjällä tulkita voimatasapainon horjuttamiseksi Israelin eduksi.
S-300 torjuntaohjuspatteristoa pidetään yhtenä kehittyneimmistä maailmassa. Sen teho ei perustu pelkästään sen torjuntaohjuksiin, vaan sen erittäin tehokkaaksi kehuttuun tutkajärjestelmään, jolla pystytään seuraamaan laajoja alueita ja sataa kohdetta samaan aikaan. Siten se esim. Syyriaan asennettuna pystyisi valvomaan kaikkea lentoliikennettä pitkälle Israelin sisämaahan. Toisaalta tällainen patteristo on toiminnassa Kreikassa. Israelin edustajat totesivat, että harjoitusten yhteydessä sen tutka pystyttiin eliminoimaan. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Poliisi jatkaa korkeaa hälytystilaansa Acren (Akkon) äskeisten mellakoitten vuoksi. Poliisit ovat varuillaan kaikkialla maassa, mutta varsinkin Acressa ja Jerusalemin vanhassa kaupungissa perjantain rukoustilaisuuden vuoksi.
- IAEA:n asiantuntijat tutkivat syytöksiä, että Venäjän tiedemiehet ovat aktiivisesti auttaneet Iranin ydinteollisuuden kehittämisessä.
- Israelin Teatterin ensi viikoksi suunniteltu teatterifestivaali peruttiin Acren mellakoitten vuoksi.
- Päinvastoin kuin sen viholliset, Israelilla ei ole kattavaa turvallisuus-ohjelmaa, sanoo Ynetin kolumnisti Ron Ben-Yishai. Hän selittää, että Israelin viholliset Hamas, Hizbullah ja jopa Syyria ja Iran pystyvät täysin avoimesti kertomaan, mikä on niiden turvallisuusohjelman tavoitteena. Ben-Yishai selittää, että pitkän tähtäyksen tavoitteen ohella niillä on kaksi lyhyen tähtäyksen ohjelmaa: Murtaa Israelin yhteiskunta sisältäpäin, mihin sisältyy pyrkimys saada israelilaiset muuttamaan maasta sekä murtamaan sen puolustuskyky. Toisena lyhyen tähtäyksen päämääränä on asteittain minimoida sen maa-alue siten, että asukkaat keskittyvät pienille alueille, jossa he ovat helppoja kohteita yhdistetyille raketti-, kranaatti- ja terrori-iskuille samalla vaikeuttaen IDF:n kykyä puolustaa heitä tehokkaasti. Tähän päämäärään liittyy myös uskonnollinen aspekti ”maan vapauttamiseksi vääräuskoisten vallasta”.(ynet)
- Ron Ben-Yishai selittää, että Israelilla on kolme oppisuuntaa. Olmertin opin mukaan Israelin tulee vahvistaa rajalinjansa kaikilla suunnilla. Tähän kuuluu Hamasin hallinnon lopettaminen Gazassa vaikka asevoimin, ja sen saattaminen yhteishallinnon alaiseksi Fatahin kanssa. Iranin suunnalla Olmert otaksuu estävien toimien estävän Iranin ydinaseen valmistamisen, mutta äärimmäisenä keinona Israelin tulee estää se voimatoimin.
Barakin oppisuunnan mukaan maan pohjoisrintama tulee saada
rauhoittumaan, mutta Palestiinan valtion perustamien saa odottaa
suotuisampia aikoja. Kolmantena oppisuuntana Ben-Yishai mainitsee ”Livnin
opin” , jonka sisällöstä ei ole varmuutta, mutta joka perustunee Gondoleezza
Ricen kaavailemaan Palestiinan valtioon lähitulevaisuudessa. Neljänneksi Ben-
Yishai arvioi, että jos Likud voittaa seuraavat vaalit, sen ohjelma tulee
poikkeamaan näistä kolmesta oleellisilta osiltaan, kuitenkaan menemättä
yksityiskohtiin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3607148,00.html
- Beduiini-nuoret ovat havainneet, että saadakseen pysyvän työpaikan IDF on
hyvä mahdollisuus. 2008 aikana palvelukseen astuvien beduiinien määrä
kasvoi 50:stä sataan. Kaikkiaan 300 beduiinia on IDF:n leivissä. (haaretz)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019