PERJANTAI 03.10.08
1. OIKEUSMINISTERIÖ vaatii päärabbia estämään vieraitten uskontojen edustajien
käännyttämisen juutalaisuuteen. Ministeriö puolustaa vaatimustaan sillä, ettei Israel halua tulla leimatuksi ”käännyttäväksi kansaksi”.
Oikeusministeriö esitti vaatimuksensa sefardi-päärabbille Shlomo Amarille, joka kuitenkin on haluton muuttamaan käytäntöä. Ministeriön mukaan nykyinen vieraitten käännyttäminen juutalaisuuteen aiheuttaa juridisia ongelmia. Amar kertoo, että hän pyrkii yhdessä ministeriön kanssa löytämään ratkaisun ilmenneisiin ongelmiin, mutta haluaa jatkaa käytäntöä.
OIKEUSMINISTERIÖ JA OIKEUSKANSLERI molemmat vastustavat sellaisen lain säätämistä, jolla uskonnolliselle hallinnolle annettaisiin oikeus käännyttää vieraitten maitten kansalaisia, koska sen pelätään antavan ulkomaailmalle väärän kuvan maasta. Ne myös toteavat, ettei sellaista lainsäädäntöä ole missään muussa maassa, ja pitävät käytäntöä epäkäytännöllisenä, vaikka juutalaiseen uskoon kääntyvä sitä haluaisi vapaaehtoisesti.
MINISTERIÖ SELITTÄÄ, että jos kääntyvä haluaa Israelin kansalaisuuden, ongelma pääosin poistuu juridiselta kannalta. Mutta Amar on suostunut hoitamaan kymmenien vieraitten maitten kansalaisten kääntymisen, jotka ovat sen jälkeen palanneet omiin maihinsa. Ongelman katsotaan nousevan siitä, että Israelissa kansalaisuus ja uskonto ovat läheisesti kytkeytyneet toisiinsa. Amar sanoo, että vuosittain Israelissa kääntyy 30 – 50 vieraan maan kansalaista. Amarin laatima ohjeisto kääntymisestä viisi vuotta sitten ei sisällä vaatimusta, että kääntymisen suorittanut jäisi pysyvästi Israeliin. Ministeriön mukaan se ei myöskään anna Amarin johtamalle hallinnolle oikeutta suorittaa kääntymisiä. Tässä yhteydessä tulee esille juutalaisen kanssa naimisissa olevan puolison kääntyminen, jonka usein epäillään tapahtuvan ilman vakavaa tarkoitusta elää juutalaisen uskonnon vaatimusten mukaan. (JP)
2. SHAS-PUOLUEEN entinen puheenjohtaja ja Israelin sisäpolitiikan voimahahmo rabbi
Arieh Deri pyysi Jerusalemin piirioikeutta poistamaan hänen vaalikelpoisuuttaan rajoittavan vaatimuksen. Deri tuomittiin kuutisen vuotta sitten kolmeksi vuodeksi vankeuteen syytettynä asemansa väärinkäyttämisestä. Hänen vankeusaikansa aikana säädettiin ns. Deri-laki, jonka mukaan moraalisesta toiminnasta tuomittu ei voi 7 vuoden aikana asettua ehdokkaaksi virkaan, jossa hän joutuisi käsittelemään asioita, joista hänet tuomittiin. Deri halusi asettua ehdolle Jerusalemin pormestarin virkaan, minkä oikeuden päätös estää.
SHAS-PUOLUEEN puheenjohtaja ilmoitti Derille, että puolue tukee hänen vaaliehdokkuuttaan ja pyysi, että Deri valittaisi piirioikeuden päätöksestä korkeimpaan oikeuteen. Deri kuitenkin epäröi eikä ole siihen halukas. Hän sanoo keskustelevansa Shasin hengellisen johtajan rabbi Ovadia Yosefin ja muitten rabbien kanssa ennen lopullista päätöstään.
DERILLÄ uskotaan olevan mahdollisuudet menestyä Jerusalemin pormestarin vaaleissa. Jotkut ovat esittäneet, että tämä toimenpide riittää Derille, hänen tarkoituksensa oli vain päästä julkisuuteen, eikä hänellä ollutkaan suurta halua saada pormestarin virkaa. Varsinkin vasemmiston taholta pelätään Derin uutta tulemista, sillä hän sekoittaisi pahoin niiden suunnitelmia ja hallitusneuvotteluja. (JP)
3. ISRAEL SEURAA huolellisesti ja pahoin aavistuksin kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) yleiskonferenssin päätöksiä perjantaina Viinissä. Konferenssissa valitaan järjestön uusi hallitus, ja siinä Syyria on ehdokkaana. Iran veti ehdokkuutensa pois joko havaittuaan, ettei sillä ollut mahdollisuuksia tulla valituksi tai tehdäkseen tilaa läheiselle liittolaiselleen Syyrialle. Vahvin ehdokas hallitukseen on Afganistan. Hallituksen jäsenet pyritään valitsemaan yksimielisesti, ja jos se ei onnistu, suoritetaan äänestys, mikä nyt näyttää mahdolliselta ratkaisulta.
Hallituksen 35 jäsentä valitaan vuodeksi kerrallaan 145 jäsenmaan edustajista.
ISRAELISSA ihmetellään, miten Syyria, jota epäillään salaisesta ydinasetoiminnasta, voidaan valita ydinenergian leviämistä valvovan järjestön hallintoon. Toiseksi Syyrian lojaalisuutta järjestön toimintaperiaatteisiin epäillään sen Iranin läheisten suhteitten vuoksi.
IAEA:N pääsihteeri Mohammed ElBaradei varoitti keskiviikkona, että suurin maailman rauhaa järkyttävä tapahtuma voi olla terrorijärjestön räjäyttämä ydinpommi. Hän totesi, ettei terrorijärjestöillä ole sellaisia moraalisia tai muita rajoitteita toiminnallaan kuten valtioilla on.
HÄN KERTOI, että IAEA rekisteröi vuodesta 1993 lähtien 18 yritystä myydä pommia varten rikastettua uraania mustilla markkinoilla välittäjien kautta. Samaan aikaan järjestö rekisteröi 1300 tapausta alemmalle tasolle rikastettua ydinmateriaalia, mitä voitaisiin käyttää radio-aktiivisen saasteen levittämiseksi.
ElBaradei pyrkii saamaan järjestön 16.5 miljoonan USD budjettia nostetuksi. 90 % budjetista on tukijamaitten toimesta rajoitettu erikoiskohteisiin käytettäväksi. (JP)
4. LONTOOSSA ILMESTYVÄ arabiankielinen sanomalehti Ashang al-Awsat kertoi torstaina Israelin sotilasviranomaisiin viitaten, että Syyria on käynnistänyt uudelleen ydinasetoimintansa. Lehden mukaan Israelin sotilasviranomaiset kertoivat median edustajille, että Syyria rakentaa useita ydinreaktoreita hajautettuina eri puolille maata. Israelin hävittäjäpommittajien väitetään tuhonneen Syyrian valmisteilla olleen ydinreaktori-rakennukseen viime vuonna Deir al-Zorassa Syyrian koillisosassa.
SYYRIA ON toistuvasti kieltänyt, että rakennuksella oli mitään tekemistä ydinteollisuuden kanssa. YK:n alaisen järjestön IAEA:n lähettämä tarkastusdelegaatio kävi hakemassa maanäytteitä paikalta, jotka eivät pääsihteeri ElBaradein mukaan sisältäneet mitään merkkejä uraanista. Syyrian kuitenkin tiedetään siivonneen tuhotun rakennuksen jäljet ja rakentaneen sen paikalle uuden täysin viattoman rakennelman. Tarkastus tehtiin useita kuukausia iskun jälkeen, eikä rakennus ollut vielä käytössä, joten maanäytteissä ei voisikaan olla merkkejä uraanista. USA:n edustajat esittivät pian ilmaiskun jälkeen, että Syyrialla oli jo silloin kaksi muuta ydinreaktorirakennusta.
TOISET tarkkailijat epäilevät lontoolaislehden tietoja, sillä se on saudien kustantama ja Saudi Arabia on vahvasti Syyrian vastainen. USA:n ulkoministeriö suhtautuu tietoihin suuresti epäillen, koska niiden takana uskotaan olevan Syyrian oppositioryhmien. Toisaalta USA on aloittanut varovaiset keskustelut Syyrian kanssa eikä halua torpedoida niitä. Ulkoministeri Gondoleezza Rice ja Syyrian ulkoministeri Walid Muallem tapasivat viime viikolla, mikä voinee ennakoida USA:n muuttuvaa asennetta Syyrian suhteen.
5. SYYRIA on ollut vahvasti esillä uutislähteissä viime päivinä. Siellä äskettäin räjähtäneet pommit ovat levittäneet pelkoa ja epäluuloa Bashar Assadin hallituksen kestoon. Mitkä järjestöt tai yksityiset pommeja räjäyttelevätkin, niiden tekijät ja räjäyttäjät ovat ammattilaisia, sillä niiden alkuperää ei ole pystytty vahvistamaan. Epäilyksiä ja syytöksiä esitetään eri suuntiin, joista Israel on perinteisesti ykkösenä. Esim. viimeiseksi Damaskoksen lentokentälle vievän tien varrella räjäytetyn pommin sanottiin hyödyttävän eniten Israelia, mutta mitään vahvoja todisteita ei ole esitetty. Hizbullah varoittaa jäseniään Syyriasta.
SYYRIAN armeijan 10 000 miehen vahvuisten osastojen asettuminen asemiin Libanonin pohjoisrajan taakse on aiheuttanut pelkoja, että Syyria pyrkii miehittämään Libanonin pohjoisosan. Sen aiheena arvellaan olevan Syyrian halu turvata esteetön tieyhteys Tartusin satamasta Libanoniin ja edelleen Hizbullahin asemiin maan eteläosissa.
SYYRIA JA VENÄJÄ ovat entistä näkyvämmin lähestyneet toisiaan. Syyria antoi Venäjän laivastolle oikeuden käyttää Latakian ja Tartusin satamia merivoimiensa tuki- ja huolto-satamina. Venäjän laivaston neljä sota-alusta kävi Tartusin satamassa Venäjän lippulaivan, ydinohjuksilla varustetun Pietari Suuren, johdolla matkallaan Libyaan ja sieltä edelleen Karibianmerelle, jossa ne osallistuvat Venezuelan laivaston yhteisharjoituksiin.
ISRAELIn ja Syyrian väliset keskustelut ovat toistaiseksi jäissä, vaikka sekä Syyria että pääministeri Olmert vakuuttavat halukkuuttaan niiden jatkamiseksi. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Ehud Olmert oli eilen kahdeksatta kertaa poliisin grillattavana. He halusivat saada lisäselvityksiä sekä Olmertin osakekaupasta että hänen yksityismatkojensa rahoittamisesta kaksinkertaisella laskutuksella tukijajärjestöiltä. Olmert suhtautui poliisin uteliaisuuteen hyvin vastahakoisesti eikä ollut halukas vastaamaan kysymyksiin.
- Poliisi pidätti Kedumimin entisen pormestarin ja tunnetun aktivistin Daniela Weissin seitsemän muun ohella etsiessään professori Sternhellin pommin asettajia. Aktivistit syyttävät poliisia noitavainoista. Weiss aikoo valittaa pidätyksestä oikeuteen. Poliisi väittää, että he löysivät Weissin kotoa etsimänsä miehen, joka sytytti tuleen arabien hedelmätarhoja.
- Tzipi Livni jatkaa hallituksen muodostamisneuvottelujaan. Hän tyrmäsi Meretzin vaatimuksen oikeusministeri Daniel Friedmanin pudottamisesta pois ministerilistalta. Shas vaatii edelleen lapsilisien korotuksia, mutta ei tunnu olevan ollenkaan kiinnostunut siitä, että Livni haluaa antaa PA:lle lähes kaiken, mitä Olmertkin. Vain Jerusalemista Shas esittää laimeita vaatimuksia. Keskustelut Labourin kanssa junnaavat myös, sillä Labour vaatii lisää rahaa ensi vuoden budjettiin, mistä asiantuntijat varoittavat.
- Hizbullah-johtaja Nasrallah lupaa, että Shaba-farmi vapautetaan pian.
- Republikaanien varapresidenttiehdokas Sarah Palin lupaa, että USA:n lähetystö siirretään Jerusalemiin, mitä USA:n presidentit ovat vastustaneet.
- Israel siirtyy talviaikaan lauantaina.
Lämpötilat, JSM: Pe: 15-23; La: 19-27: Su: 22-30; C-astetta, aurinkoista.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019