MAANANTAI 20.10.08
1. ISRAEL valmistautuu luovuttamaan lisää palestiinalaiskaupunkeja Juudeassa ja Samariassa PA:n turvallisuusjoukkojen valvontaan, kertovat JP:n kolumnistit Y Katz ja H Keinon artikkelissaan. Mikäli suunnitelmat toteutuvat, Hebron saa 700 USA:n Jordaniassa kouluttamaa ja aseistamaa turvallisuusmiestä ehkä jo tällä viikolla. Paikalliset juutalaiset vastustavat tätä ehdottomasti, sillä kokemusten mukaan PA:n poliisit ovat käyttäneet saamiaan oppeja ja aseita juutalaisia vastaan, sekä maanteillä että sala-ampujina juutalaisia siviilejä ja sotilaita vastaan.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak on etunenässä ajamassa tätä suuremman valvonnan luovuttamista arabien käsiin. Tässä näyttää toistuvan katkerat kokemukset Barakista vuonna 2000, jolloin hän pääministerinä omalla päätöksellään komensi IDF:n sotilaat pakenemaan Libanonin eteläosasta pimeän turvin jättäen Libanonin Israelille myötämieliset joukot täysin avuttomiksi Hizbullahin verikoirille. Osa heistä pääsi pakenemaan Israelin puolelle, osan Hizbullah vei tuntemattomaan paikkaan kuulusteltaviksi kiduttamalla, kuten sillä on tapana, ja uudelleen koulutettaviksi Hizbullahin doktriinien mukaan.
PUOLUSTUSMINTERIÖ suunnittelee jatkavansa ”Jeninin mallia” Hebronin jälkeen ainakin kolmessa muussa palestiinalaiskaupungissa: Nablus, Tulkarm ja Kalkiliya. Jeninissä kaupungin valvonta luovutetaan asteittain PA:n poliisille. Samalla Israelin arabien matkustus-rajoituksia kaupunkiin lievennettiin. Tämä sallii kaupankäynnin lisääntyvän Jeninin ja Israelin puoleisten arabikaupunkien välillä, mikä nostaa Jeninin taloudellista asemaa. Tämä helpottaa kuitenkin samalla terroristien pääsyä ja pommien salakuljetusta Israelin puolelle.
Tässä on myös huomioitava, että PA:n turvallisuusjoukoissa on lukuisia al-Aksan jäseniä, joiden lojaalisuutta Abbasin hallinnolle ei kukaan pysty takaamaan. (JP)
2. TUHANSIA ihmisiä tungeksi eilen Kerem Shalomin terminaalin läheisyyteen osoittamaan mieltään Gilad Shalitin vapauttamisen puolesta ja osoittaakseen samalla kritiikkinsä hallituksen tuloksettomille ellei peräti puolivillaisille yrityksille neuvotella Hamasin kanssa – joskin Egyptin välityksellä – hänen vapauttamisekseen. Olmert tunnusti äskettäin, että oli virhe kytkeä hänen vapauttamisneuvottelunsa tulitaukosopimukseen. Päältä katsoen on vaikea nähdä, miten tämä vaikutti negatiivisesti vapauttamisneuvotteluihin. Tuntuisi järkevältä, että jos ne oli kytketty yhteen, tulitauko pitäisi olla jo menneisyyttä, koska Shalit kärsii edelleen jossain kylmässä, pimeässä ja kosteassa luolassa tunteettomien ja laittomien terroristien mielivallan alaisena.
SAADAKSEEN enemmän pontta mielipiteilleen mielenosoittajat estivät kaiken rekkaliikenteen Gazan kaistalle ja polttaen autonrenkaita alueella. Tämä aiheutti pitkät rekka-autojonot terminaalille menevällä tiellä. Lopulta autojen sallittiin jatkaa matkaansa, mutta niiden mukaan liitettiin kirjeitä Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien vankien vanhemmille, joissa heitä kehotettiin painostamaan hallitustaan Giladin vapauttamiseksi, kuten mielenosoittajat tekevät omille hallitusmiehilleen.
PUOLUSTUSMINISTERI Barakin ainoa huoli oli se, että mielenosoitus voi pahoittaa Gazan johtajien mielen, mikä hänen kuvitelmansa mukaan voisi vaikeuttaa vapauttamiskeskusteluja. Tämä lienee osa Israelin puolustusministerin myönnytyspolitiikkaa. (JP)
3. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak on alkanut uudelleen tutkia saudisuunnitelmaa, joka esitettiin kuutisen vuotta sitten ja jonka arabiliitto sittemmin hyväksyi omaksi suunnitelmakseen. Se vaatii Israelin vetäytymään 1967 sotaa edeltäneille tulitaukolinjoille, ja sallii pakolaisten palaamisen entisille asuinsijoilleen tai saamaan oikeudenmukaisen korvauksen menettämästään omaisuudesta. Tämä suunnitelma on käytännössä jo unohdettu ja haudattu. Tuskin kukaan arabimaa tänään edes viittaa siihen ratkaisumallina.
BARAK esitteli mielenmuutostaan median edustajille sunnuntaina. Hän kertoi keskustelleensa Livnin kanssa saudisuunnitelmasta, joka puolestaan kertoi suhtautuvansa myönteisesti näihin uusiin tuuliin. Livnin kanslia kieltäytyi paljastamasta Livnin ja Barakin välistenkeskustelujen laatua eikä halunnut kommentoida lehdistön uutisia asiasta.
Shimon Peres, jonka presidentin ominaisuudessa tulee pysytellä päivän politiikan ulkopuolella, malttamattomana esittää kaikkien rauhansuunnitelmien kokoamista yhdeksi kokonaisuudeksi, jota hallitus sitten toteuttaisi. Hän myöskin esitti kannattavansa saudi-suunnitelmaa, joskin Israelin esittämin varauksin. Peres kannattaa edelleen Oslon sopimusta.
SAUDISUUNNITELMA on nähtävä osana islamin maailmanvaltapyrkimyksiä. Saudi Arabia ei koskaan ole ollut ensisijaisesti kiinnostunut palestiinalaisten asiasta, sille on tärkeämpää valvoa islamin opin leviämistä Mekkasta kaikkialle maailmaan. Saudi Arabia käyttää vuosittain valtavia summia uusien moskeijoiden ja islamin keskusten rakentamiseksi kaikkialle ja taloudellisesti tukee islamilaisten ryhmien ja seurakuntien toimintaa. Se palkkaa niiden hengelliset johtajat, jotka edustavat islamin äärisuuntaa, wahhabismia tai sitä lähellä olevia oppeja. Tarkkailijat ovatkin todenneet, että saudien aktiivinen kiinnostus palestiinalaisista johtuu Iranin vaikutusvallan kasvamisesta, mikä puolestaan uhkaa Saudi Arabian asemaa johtavana islamilaisena maana ja sen pyhien paikkojen vartijana. (ynetnews)
4. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas esitti kovaa kritiikkiä juutalaisasukkaitten väitetystä väkivallasta palestiinalaisia oliivin poimijoita vastaan. Näitä väkivaltaisuuksia on esiintynyt muutamin paikoin, mitenkään yleistä se ei ole Juudeassa ja Samariassa. Näiden väkivaltaisuuksien lietsojina toimivat arabijoukkoihin soluttautuneet muualta Israelista tulleet juutalaiset ja ulkomaiset kiihottajat, jotka tarkoituksellisesti ärsyttävät juutalaisasukkaita.
Paitsi että he pyrkivät vahingoittamaan juutalaisten omistamia hedelmälehtoja, he pyrkivät myös tuhoamaan heidän muuta omaisuuttaan, varsinkin uusissa, tyhjille kukkuloille pystytyissä parakkikylissä. Kysymys on korkeintaan muutaman henkilön välisistä kahakoista, joita liioitellaan ja suurennellaan mediaa varten tai sen toimesta.
ABBAS esitti kehotuksen palestiinalaisille aloittaa miljoonan puun istuttamisen avoimille, tyhjille kukkuloille ja maille. Samalla hän vaati kansainvälistä väliintuloa näitten ”vaarallisten väkivaltaisuuksien” estämiseksi. Vaatimus kansainväliselle väliintulolle on palestiinalais-johtajien toistamaa retoriikkaa, johon he turvautuvat aina, kun tulee pienikin vastoinkäyminen.
Abbas lupasi myös, että hän itse kustantaa noitten miljoonien tainten istuttamisen. Jalomielinen lupaus, jota tuskin on edes tarkoitus toteuttaa. Kyllä rahat siihen tulevat Euroopan ja USA:n palestiinalaismyötäilijöiltä, jos se pääsee koskaan toteutumaan.
IDF:n taholta myönnetään, että levottomuudet juutalaisten ja palestiinalaisten välillä ovat lisääntyneet ja tulleet entistä väkivaltaisemmiksi, varsinkin nyt oliivien poiminta-aikana. Abbasin esittämä termi vaarallisista yhteenotoista lienee osa hänen yrityksiään oman imagonsa nostamiseksi, mutta on samalla vaarallista kiihotusta. Abbasin oma asema on tunnustetusti heikko eikä hän uskalla vapaasti liikkua Ramallahin ulkopuolella peläten sisäistä terrorismia. Reutersin asiasta kertova artikkeli esittää uutistoimiston oman poliittisen kannan: ”USA ja muut Israelin liittolaismaat ovat jo vuosia vaatineet, että Israel evakuoi puoli miljoonaa juutalaista, jotka laittomasti asuttavat Juudeaa ja Samariaa.” (ynetnews)
5. TURKI AL-FAISAL entinen Saudi Arabian tiedustelupäällikkö ja saudien kuningashuoneen jäsen, esitteli saudien rauhansuunnitelman Israelin ja palestiinalaisten välillä Oxforin tutkimusryhmän järjestämässä konferenssissa eilen. Suunnitelma laadittiin ja julkistettiin alun perin vuonna 2002. Sen mukaan Israel vetäytyy 1967 sotaan edeltäville tulitaukolinjoille. Turki esitti konferenssissa, että Israelin tulee keskeyttää turva-aidan rakentaminen ja setlementtien laajentaminen, kuten hän sanoi, ja erillisteitten rakentaminen.
Hän vaati, että molemmat osapuolet luopuvat väkivallan käyttämisestä ja Israel täsmä-pommituksista. Palestiinalaisia hän vaati luopumaan itsemurhaiskuista ja raketti-hyökkäyksistä. Lisäksi hän esitti vaatimuksen, että Israelin tulee vapauttaa kaikki turvallisuusvankinsa, ja Hamasin tulee vapauttaa IDF:n sotilas Gilad Shalit.
Tilaisuudessa oli mukana Israelin pääministerin ja ulkoministeriön kanslian edustajat sekä useita muita järjestöjä edustavia israelilaisia. Egyptistä oli mukana entinen USA:n lähettiläs, Palestiinaa edusti Jibril Rajoub. (haaretz)
6. RABBIEN päätökset pitävät elintarvikkeiden ja asuntojen hinnat alhaisina uskonnollisilla alueilla. Tämä ilmiö toistuu varsinkin ultraortodoksien asuttamissa kaupungeissa Bnei Brak ja Elat. Erikoisena ilmiönä niissä on asukkaitten sulkemat tiet sapattina, ja ajokiellon rikkojia kivitetään. ASHDODISSA vain Zain lähiössä on sapattina ajokielto, mutta sieltä voi ostaa asunnon vain rabbien luvalla. Koska ortodoksiperheet ovat suuria, heillä ei useinkaan ole varaa ostaa kalliita asuntoja. Tämä pitää asuntojen hinnat alhaalla, mutta toisaalta vaikuttaa niiden tason heikkenemiseen verrattuna muihin lähiöihin. Elintarpeitten hinnat voivat olla yli 10 % halvemmat kuin muissa kaupungeissa.
GANEI TIKVASSA asuu haredim-väkeä, joitten alueella hinnat ovat alhaiset, ja NRP:n jäseniä, jotka asuvat lähiön uudella alueella. 3h+k asunto maksaa 500 000 NIS haredim-alueella, NRP:n alueella samankokoinen 700 000 NIS. Muissa osissa hinnat ovat 1.5-kertaiset samankokoisista asunnoista.
PETAH TIKVA edustaa korkeatasoista uskonnollisten asuntoaluetta. 3h+k maksaa 800 000 NIS. Asuntojen hinnat ovat keskitasoa, mutta laatutaso on alhainen.
NETANIYASSA on laaja uskonnollinen yhteisö, joka vaatii joitakin katuja suljetuiksi sapattina. 3h+k asunto maksaa 800 000 NIS, 10 % halvemmat kuin viereisessä Kiryat Hasharonissa.
LODISSA kaksi aluetta sulkee katunsa sapattina. 3h+k asunto maksaa 550 000 NIS.
HAIFASSA Hadar-alue sulkee katunsa sapatiksi. Vanha 3h+k asunto maksaa 200 000.
REHOVOTISSA on vahva ortodoksi ja NRP-asutus. Muutamia katuja suljetaan sapattina.
3h+k asunto maksaa 750 000 – 1000 000 NIS. (Euro maksaa nyt 5.024 NIS)
7. TÄNÄ ILTANA alkaa Toran antamisen ilojuhla, ”Simhat Torah”. Päivä on nimenomaan ilojuhla. Silloin pyhät kirjakääröt otetaan esiin niitä varten rakennetuista komeroista, ”arkista”, ja niitä kuljetetaan kokouksessa seurakunnan keskellä tanssien ja laulaen. On suuri kunnia saada kantaa Torah-rullaa. Jotkut pyrkivät koskettamaan rullaa peittävää suojaa. Simhat Torah päättää 8-päiväiset succot-juhlat (lehtimajanjuhlat).

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019