MAANANTAI 06.10.08
1. RANSKAN ulkoministeri Bernard Kouchner totesi eilen Israelin matkansa yhteydessä, ettei Israel tule odottamaan Iranin ydinaseen valmistumista. Hän sanoi omana mielipiteenään keskusteltuaan Israelin poliitikkojen kanssa, että Israel tulee iskemään Iranin ydinlaitoksiin, elleivät kansainväliset toimet pysty estämään Iranin edistymistä ydinaseen valmistuksessa.
ISRAEL halusi ostaa USA:lta sen F-22 stealth hävittäjiä, mutta USA ei ole halukas myymään niitä, eikä niitä ole myyty millekään valtiolle USA:n ulkopuolella.
USA on sen sijaan myynyt Israelille bunker-buster täsmäpommeja, jotka pystyvät tunkeutumaan vahvojen betonikerrosten läpi.
USA toimitti Israeliin viimeiseksi X-band tutka-aseman, joka on yhteydessä USA:n satelliittien kautta toimivaan puolustusjärjestelmään. Se asennetaan Negeviin. Sitä hoitavat 120 miehen vahvuiset USA:n sotilaat, eikä israelilaisia päästetä alueelle. Tutka pystyy seuraamaan kaikkea ilmassa liikkuvaa yli 2000 km:n päässä. Täten myös Iranin mahdolliset Shihab-3 ohjusten laukaisut Israelia kohti havaitaan välittömästi. Israelin viranomaiset ovat esittäneet huolensa, etteivät tiedot välttämättä pääse suoraan Israelin puolustuksesta vastaaville Arrow-3 pattereille, mikä voi aiheuttaa kohtalokkaita viivytyksiä. (JP)
2. HIZBULLAHIN paikalliset agentit perustivat järjestön nimeltä ”Palestiinan Hizbullah prikaatit”, kertoo www.debka.com artikkelissaan. Artikkelin mukaan se koostuu paikallisista sunni-muslimeista, eikä sillä ole mitään tekemistä politiikan kanssa.
Järjestön tarkoituksena on toimia prikaatien organisoijana ja tukijana. Sillä ei ole omia kommandojoukkojaan, vaan se palkkaa Hamasin, Jihadin, al-Aksan ja muitten terrorijärjestöjen entisiä jäseniä suorittamaan sen suunnittelemia Israelin vastaisia tehtäviä.
Näiden palkkasotureitten lisäksi Hizbullah värvää riveihinsä ilmiantajia ja vakoojia, jotka keräävät tietoja tulevia iskukohteita varten. Järjestö ilmoitti toimintansa alkamisesta lokakuun 4. päivänä, kertoo Debkafile, joka uskoo, että Hizbullah halusi tällä esittää varoituksensa IDF:n pohjoisen lohkon komentajan Gaby Eisenkottin kovasanaisesta ilmoituksesta, että jos Hizbullah iskee Israelin puolelle, IDF tulee tuhoamaan ne kylät Etelä-Libanonissa, joissa Hizbullah toimii ja joista se ampuu rakettinsa. (Debkafile)
3. YK:N JOUKOT Libanonissa ilmoittavat, että IDF pidätti libanonilaisen miehen lähellä maan etelärajaa. UNIFIL-joukkojen edustaja Libanonissa Yasmina Bouziane kertoi, että armeija ilmoitti rauhanturvajoukoille, että libanonilainen mies oli pidätetty aikaisin sunnuntaina lähellä rajaa, joka jakaa Ghajarin kaupungin.
IDF:n ilmoituksen mukaan miehellä oli ”suuri määrä laittomia tarvikkeita”, tarkoittaen näillä huumeita, Bouziane kertoi. UNIFIL ilmoitti asiasta Libanonin armeijalle, joka aloitti tutkimukset asian johdosta vahvistaakseen asiaan liittyvät tiedot.
Aiemmin sunnuntaina valtionjohtoinen uutistoimisto Libanonissa kertoi, että paikallisten asukkaitten kertomuksiin nojautuen Ahmed Muhammad Mustafa, 22, on ollut kateissa sunnuntaista lähtien.
IDF:N SOTILAAT löysivät palestiinalaiselta kaksi putkipommia Hawaran tarkastuspisteessä lähellä Nablusia. Tämän tarkastusaseman kautta palestiinalaiset yrittävät jatkuvasti saada salakuljetettua pommeja ja aseita Israelin puolelle. (JP)
4. PRESIDENTTI Shimon Peres antoi Kadiman sisäiset puheenjohtajavaalit voittaneelle ulkoministeri Tzipi Livnille maanantaina 22.09.08 tehtäväksi muodostaa uuden hallituksen. Hänellä on aikaa 28 vrk neuvotteluilleen, mitä presidentti voi jatkaa 14 vrk:lla, jos hän katsoo sen tuottavan tuloksia.
LIVNI aloitti keskustelut puolueitten kanssa välittömästi, luodaten ensiksi äärivasemmiston ja Shas-puolueen mielipiteet. Keskusteluja on sitten jatkettu varsinkin Labourin kanssa, jonka mukanaolo hallituksessa on perinteisesti asiaan kuuluva. Livni on keskustellut myös NU/NRP ja muiden pienpuolueitten kanssa. Likud ilmoitti, ettei se halua tähän ”häviäjien” hallitukseen.
KADIMAN neuvottelijat sanovat, että edistystä on saavutettu Labourin kanssa. Labourin edustajat toteavat, etteivät keskustelut ole edenneet ollenkaan. LIVNI ilmeisesti kuvitteli voivansa muodostaa hallituksen nopeasti ilman suuria ohjelmamuutoksia entisen hallitusrungon varaan, mutta hän joutui toteamaan, ettei tämä taktiikka toiminut.
PUOLUEITTEN halukkuuteen vaikuttaa oleellisesti niiden pelkona oleva uusien vaalien mahdollisuus, joissa mitataan niiden kansansuosio. Varsinkin pääoppositiopuolue Likud vaatii vaaleja, koska sen kannatus lupaa sille mielipidetiedustelujen mukaan suurta vaalivoittoa. Vastaavasti sekä Kadima että Labour pelkäävät menettävänsä kannatustaan eivätkä siksi ole halukkaita ennen aikeisiin vaaleihin.
SHAS-PUOLUE on tässä tilanteessa kuten niin usein aiemminkin avainasemassa. Ilman sen mukanaoloa toimivaa hallitusta on vaikea saada kasaan. Shasin johto on hyvin tietoinen asiasta, ja käyttää sitä hyväkseen. (JP)
5. LIVNI esitteli eilen omaa hallitusnäkemystään ja siihen liittyviä rauhantunnusteluja
sekä palestiinalaisten että Syyrian kanssa. Livni pyrki pelottelemaan kuulijoitaan todeten, että aika lipsuu käsistä, mutta toisaalta sanoi pyrkivänsä pitämään jalkansa tukevasti maan kamaralla. Livni jätti mainitsematta Jerusalemin ja pakolaiskysymykset, koska hän tietää niiden voivan mutkistaa yhteyksiä Shasin kanssa, jotka ovat ennestäänkin hankalia.
PA:n ulkoministeri Riad al-Maliki syytti Israelin neuvottelijoita lupauksensa ja velvoitteensa rikkomisesta, koska rauhansuunnitelma tuli saada kasaan kuluvan vuoden aikana. Hänen näkemyksensä mukaan viivytys johtuu pelkästään Israelin vaatimuksista, ei siitä, että heidän omat vaatimuksensa voisivat olla kohtuuttomat ja mahdottomat Israelin hyväksyttäviksi.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas otti esille, keskusteltuaan Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchnerin kanssa, ns. ”Hamas-kortin” uhkaillen, että jos rauhansopimusta ei pian saada aikaan, vaihtoehtona on samantapainen hallinto, jota Hamas toteuttaa Gazassa. Hänen toiveenaan on saada sovinto aikaan Hamasin kanssa. Hän on pitänyt yhteyksiä Hamasin edustajien kanssa, vaikka Ehud Olmert uhkasi viime vuonna Sharm el-Sheikin konferenssissa, että Israel katkaisee kaikki yhteydet PA:n kanssa heti, jos se pitää yhteyttä Hamasin kanssa. Toisaalta se oli Olmert, joka päästi Syyrian pois kansainvälisestä eristyksistä aloittamalla epäsuorat ja salaiset keskustelut Syyrian kanssa. Se oli myös Olmert, joka aloitti epäsuorat yhteydet Hamasin kanssa Kairossa, mikä on saanut monet ulkovallat pehmentämään suhtautumistaan Hamasin hallintoon Gazassa. (JP, INN)
6. HAMASIN poliittisen toimiston johtaja Khaled Mashaal sanoi eilen, ettei hän näe uutta toivoa Israelin hallituksen vaihdoksesta. Hänen mukaansa Israelin hallitus ei ole luotettava, mikä on viivyttänyt keskusteluja IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamiseksi.
MASHAAL selvitteli Hamasin suhtautumista juutalaisiin. Hän kertoi asian näin: ”Ei meillä ole mitään juutalaisia vastaan; vain niitä, jotka ovat varastaneet maamme ja miehittävät sitä.” Tämä hyvältä kuulostava lausunto tulee lukea kehyksissä, joissa se annettiin. Hamasin tarkoituksena ja päämääränä on Israelin valtion tuhoaminen ja sen tilalle islamilaisen hallinnon perustaminen. Juutalaisia sallittaisiin tässä valtiossa vain vähälukuisina ”dhimmi”-luokan asukkaina, jossa valtio takaa heidän elämänsä niin kauan, kuin he noudattavat heille annettuja rajoituksia ja määräyksiä. Heidän pääsyään määrättyihin ammatteihin rajoitettaisiin, he eivät saisi rakentaa uskonnollisia rakennuksiaan ilman muslimien lupaa ja tarkkoja rajoituksia, eivätkä he voisi todistaa muslimia vastaan oikeudessa, jossa heidän todistuksensa vastaa puolta muslimin todistuksesta. Tällaista oikeutta Mashaal lupaa niille juutalaisille, jotka vallansiirron yhteydessä suoritettujen massamurhien jälkeenkin haluaisivat jäädä asumaan esi-isiensä maahan.
ISRAELIN turvallisuusjärjestö Shin Bet esitti äskettäin suosituksen, että ainoa tapa saada Gilad Shalit vapautetuksi, on salainen kommandotyyppinen operaatio. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Lockheed Martin yhtiön edustaja vakuuttaa, etteivät saudit ole vielä tilanneet sen uutta uuden sukupolven stealth-konetta F-35. Israelin pelkona on, että se voisi menettää teknisen etumatkansa saudien ja Egyptin kanssa, jos ne saavat F-35 koneen. (JP)
- Murray Feshbach todistelee JP:n artikkelissaan, ettei Venäjän viimeaikaiset lihasten pullistelut merkitse sitä, että se olisi päässyt Neuvostovallan jälkeisestä taantumisestaan. Hän vakuuttaa 50 Venäjän matkoilta saamiinsa vaikutelmiin nojautuen, että Venäjän armeijan aseistus, sen panssarit, lentokoneet ja merivoimat ovat muutamia esittelykappaleita lukuun ottamatta ruosteisia ja ajastaan jälkeen jääneitä, kuten Georgian tapaus osoitti. Mutta vieläkin huolestuttavampi on sen kansan terveystilanne. Hän kysyykin: Mikä tappaa venäläisiä? Miesten keski-ikä on 59 vuotta, naisten 73. Hän luettelee joitakin syitä: HIV/AIDS, tuberkuloosi, alkoholi, syöpä, verenkierto ja muita sisäisiä sairauksia, itsemurhat, tupakointi, liikenneonnettomuudet. Hän kertoo, että venäläinen kärsii kolme kertaa enemmän sydänhäiriöistä 100 000 ihmistä kohti kuin länsivalloissa, samoin tuberkuloosista, josta kärsii 50 ihmistä sadasta tuhannesta. Syntyvyys laskee, 70 % synnytyksistä kärsii komplikaatioista. (JP)
- Israelilaiset säilyttävät ylpeytensä ja isänmaallisuutensa. 92 % sanoo olevansa ylpeä juutalaisuudestaan, 90 % sanoi olevansa isänmaallinen. 85 % haluaa jakaa Jerusalemin rauhaa vastaan, 92 % on valmis taistelemaan maansa puolesta. 87 % kertoi pysyvänsä israelilaisena; 87 % sanoo pysyvänsä maassa, vaikka Iran saisikin ydinaseensa. 83 % nostaa Israelin lipun itsenäisyyspäivänä; 90 % osoittaa halveksuntaa niitä kohtaan, jotka eivät välitä pysähtyä liikenteessä kaatuneitten muistopäivän kunniaksi. (JP) Tiedustelun julkisti Herzliya Inter-Diciplinary center.
- Israelissa jokainen halukas voi saada influenssa rokotuksen.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019