KESKIVIIKKO 15.10.08
1. SHASIN PUHEENJOHTAJA Eli Yishai ilmoittaa olevansa hyvin tyytymätön Kadiman ja Labourin kesken solmittuun hallitussopimukseen. Yishai sanoo sopimuksen antavan Labourille vallan halvauttaa hallitus saadakseen oman kantansa hyväksytettyä. Sopimuksen mukaan Labourilla on veto-oikeus lainsäädäntöön ja hallituksen ohjelmaan sekä antaa Kadiman ja Labourin väliselle sopimukselle vallan yli muitten puolueitten kanssa tehtyihin sopimuksiin. Yishai sanoo, ettei Shas voi hyväksyä tällaista ja sanoo sen etäännyttävän puolueen entistä kauemmas hallitusyhteistyöstä Kadiman kanssa.
SHAS VAATII edelleen lapsilisien tuntuvaa korotusta sekä Jerusalemin pudottamista kokonaan pois ”rauhankeskusteluista” PA:n kanssa.
LIKUD-JOHTAJA Binyamin Netanyahu kävi maanantaiaamuna Shasin hengellisen johtajan rabbi Ovadia Yosefin luona yrittäen vaikuttaa häneen, ettei Shas liittyisi Livnin johtamaan hallitukseen, koska ”se jakaa Jerusalemin”. Tämä oli heidän toinen tapaamisensa sen jälkeen, kun Livni valittiin Kadima-puolueen puheenjohtajaksi 17.09.08. ”Me tarvitsemme nyt hallituksen, joka vahvista Israelin talouden ja suojelee Jerusalemia”, Netanyahu kertoi Yosefille, ”Aivan ilmeisesti tämä hallitus ei siihen kykene, minkä vuoksi tarvitsemme uudet vaalit”, hän selitti. Rabbi Yosefin vastauksesta ei ole tietoa.
SHAS vastustaa myös marxilaisen Meretz-puolueen ottamista hallitukseen. Myös Barakin nostaminen varapääministerin asemaan karsastaa Shasia. Kadima tavoittelee toista uskonnollista puoluetta UTJ hallitukseen. Labourin ja Shasin vaatimukset nostaisivat ensi vuoden budjettia ainakin 2 miljardia NIS, mitä Kadimassa vastustetaan (JP)
2. Jos neuvottelut Shasin kanssa epäonnistuvat, Kadima voi yrittää muodostaa kapeapohjaista hallitusta Labourin, Meretzin ja eläkeläisten kanssa, mitä monet Kadiman kansanedustajat vastustavat. Livnillä on aikaa ensi maanantaihin muodostaa hallituksensa, mutta hän voi pyytää presidentiltä parin viikon jatkoaikaa, minkä tämä suonee.
LABOURIN JA KADIMAN välinen sopimusluonnos on tarkoitus viimeistellä lopullisesti ehkä vasta loma-ajan jälkeen ensi viikon loppupuolella.
SOPIMUSLUONNOS jakaa myös Labourin kansanedustajat. Sisäisten asioitten ministeri Isaac Herzog pitää sitä hyvänä ja hyväksyttävänä.
Kansanedustaja Ophir Pines-Paz puolestaan kritisoi sopimusluonnosta antautumiseksi Kadimalle ja Labourin tärkeimpien päämäärien tallaamisena. ”Tämä eloonjäämissopimus, josta puuttuu tulevaisuuden näkymä, ohjeet ja toimintasuunnitelma, on pateettinen, ja joka pääasiassa käsittelee tapauskohtaista sopimista ja työjärjestystä.” Hän hyökkäsi myös henkilökohtaisesti Barakia vastaan, jonka nimittämistä ”vanhemmaksi varapääministeriksi”, hän pitää epämääräisenä, koska sitä käytännössä tuskin tultaisiin toteuttamaan. (JP)
3. IDF AVASI tulen kolmea palestiinalaista kohti Samariassa lähellä Eli juutalaiskylää tiistai-iltana. 16-vuotias palestiinalainen Abdel Rahman Badwi sai surmansa ja toinen haavoittui sotilaitten luodeista. Palestiinalaiset heittivät palopommeja ja kiviä ohiajavia israelilaisautoilijoita kohti.
PALESTIINALAISET väittävät Ramallahissa, että nuorukaiset olivat Jilazun pakolaisleiristä ja että he kivittivät autoilijoita, mutta ettei heillä ollut palopommeja. Tämän lähteen mukaan yksi heistä kuoli paikalla, ja kaksi muuta haavoittuivat lievästi.
IDF:n sotilaat partioivat alueella, jossa tapahtuu usein väkivaltaisuuksia.
PA:n turvallisuusjoukkojen edustaja valitti Ynetin toimittajalle, että tämänkaltaiset IDF:n sotilaitten toimet palestiinalaisnuoria vastaan vahingoittavat luottamusta, mitä osapuolten välille on viime aikoina pystytty rakentamaan. Hän selitti, etteivät kaikki palestiinalaisnuoret edusta olemassaolouhkaa Israelille, vaikka he kivittävätkin israelilaisia. (ynetnews)
4. PA:N TURVALLISUUSJOUKOT varoittivat IDF:n sotilaita useiden kymmenien metrien pituisesta tunnelista Hebronissa. Juudean Prikaatin komentaja eversti Udi Ben-Muha komensi tiistaina joukkonsa Hebronin keskustaan, mistä he tunkeutuivat tunneliin. Tunneli oli sillä hetkellä tyhjä. Sen pituudeksi arvioitiin 150 metriä ja se oli keskeneräinen. Tunneli oli kaivettu tien no 35 suuntaan Tarkumiyassa, Hebronista luoteeseen.
TÄMÄNTAPAISIA tunneleita lienee käytössä pari sataa Gazan ja Egyptin välisen rajan alla. Hamasin hallitus vaati äskettäin, että kaikki kaivetut salakuljetustunnelit tulee rekisteröidä ja niiden käyttäjien tulee maksaa osa voitoistaan hallitukselle.
HEBRONISTA löydetty tunneli varoittaa turvallisuusviranomaisia, että Hamas pyrkii aloittamaan uuden taistelumuodon Israelia vastaan. IDF:n taholta ei vielä tiedetä, mikä tämän tunnelin käyttötarkoitus oli, koska se ei johtanut juutalaisasutukseen tai IDF:n tukikohtaan. Se oli kuitenkin huolella rakennettu ja mies pystyy seisomaan sen vaakasuorassa osassa. IDF:n pioneerit räjäyttivät tunnelin.
IDF sallii PA:n tuoda satoja USA:n kouluttamia turvallisuusjoukkojaan Hebroniin, koska Hamasin pelätään yrittävän aiheuttaa levottomuuksia PA:n kaupungeissa, joista Hebron on yksi Hamasin tärkeimpiä tukialueita. Hebronissa on ennestään 2000 PA:n poliisia. (JP)
5. HAMASIN uusin väline propagandasodassa Israelia vastaan on sen aloittama internetsivu, nimeltään AqsaTube. Se muistuttaa rakenteeltaan YouTube sivua, mutta se palvelee pelkästään rakentajansa propagandaa. Sen kautta on mahdollista ladata omaan verkkoonsa videoita, joissa kiihotetaan Israelin vastaista mielialaa, ihannoidaan terrorismia ja saarnataan radikaalin islamin oppien mukaan. Sivulla on linkki Hamasin televisioon Al-Aqsa TV, minkä ansiosta se pystyy ohittamaan normaaleille TV-lähetyksille asetetut rajoitukset.
AQSATUBE on yhteydessä yli kahteenkymmeneen web-sivuun kahdella kymmenellä kielellä. Sitä ohjaa ja käyttää Hamas. Se on rekisteröity Dubaissa nimellä Abu Nasser Skandar, sen kansainvälisistä yhteyksistä vastaa ranskalainen yhtiö OVH.
Valtaosa videoista ovat Hamasin valmistamia, mutta myös muitten terrorijärjestöjen videoita on mukana: Hamas liitto, Fatah; Al-Aqsa lapset; PFLP; DFLP; ja muita.
AL-AQSATUBE sivuilla esitetään Hamasin ”sotilassiiven” Izzadin Kassam valmistamia videoita, joissa esitetään dokumentteja sekä koulutusohjelmia terrori-iskuista. Paitsi opastavia ja informoivia videoita, sivulla esitetään terroristeja ja terrori-iskuja ylistäviä lauluja.
AQSATUBE sivua mainostavaa materiaalia oli Googlen sivuilla, kunnes ne poistettiin JP:n esittämän vastalauseen jälkeen. Sivu sai rahaa jokaisesta mainoksen avauksesta. (JP)
6. USA:N ULKOMINISTERI Gondoleeza Rice uhkuu edelleen toimintatarmoa ja varmuutta, että Lähi Idän rauhansopimus on mahdollista runnoa kasaan ennen vuoden loppua. Pahaksi onneksi hänelle maailmantalouden ongelmat pakottivat hänet peruuttamaan Lähi Idän matkansa viikon loppupuolella. Hänen kansliansa katsoi, että hänen tulee pysytellä toimistossaan lähi päivien aikana, jos hänen apuaan ja tukeaan tarvitaan talousongelmien ratkomisessa. Hänen oli määrä matkustaa Yhtyneisiin Emiirikuntiin osallistuakseen Lähi Idän tulevaisuutta käsittelevään foorumiin
RICE VAKUUTTI Palestiinan liiketaloudellisen kehityksen foorumille, ettei hän ole suinkaan luovuttanut, vaan tulee ”kääntämään jokaisen esiin tulevan kiven” etsiessään tapaa, jolla Lähi Idän rauha voidaan sopia.
ISRAELIN viranomaiset arvelevat, että Rice voi toteuttaa Israelin matkansa vielä ennen USA:n presidentinvaaleja marraskuun 4. päivänä. Rice aikoo valmistella materiaalia USA:n seuraavaa hallitusta varten, josta se voisi jatkaa ilman katkoksia. Hän haluaisi, että Israel ja PA laatisivat jonkinasteisen väliraportin kvartetin suunniteltua kokousta varten marraskuussa. Israelissa jopa arvioidaan, että Rice voi esittää uusia suunnitelmia, esim. Egyptin kytkemiseksi tiiviimmin Israelin ja PA:n välisiin keskusteluihin. Egypti toimii nyt välittäjänä Israelin ja Hamasin välillä ja pyrkii saamaan alkuun Fatahin ja Hamasin väliset neuvottelut yhteishallituksen muodostamiseksi. Hamas kuitenkin osoittaa vastustustaan, mutta se voi olla taktiikkaa, jolla painostetaan vastapuolta.
RICE ESITTELI omat näkemyksensä, mitä PA:n ja Israelin tulee tehdä. Hän vaatii, että PA hajottaa terrorismin infrastruktuurin ja omistautuu suvaitsevaisuudelle sekä harjoittaa avoimempaa (korruptiosta vapaata) talouspolitiikkaa. Israelin tulee lopettaa ”setlementtien” rakentaminen ja lopettaa liikkumisrajoitukset Länsirannalla. Hän vaatii, että Israelin tulee lopettaa ”Juudean ja Samarian miehitys”, terminologia, jonka hän lienee ominut PA:lta.
Rice kehuu, että maailmalla PA:n maine on parantunut; ”kukaan ei epäile sen rauhantahtoa, rehellisyyttä eikä sen kykyä tehdä, mitä siltä vaaditaan”. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Syyria sanoo avaavansa lähetystön Libanonin pääkaupungissa Beirutissa. Israelissa epäillään, ettei se tule koskaan toteutumaan. (JP)
- Israelin puolustusviranomaiset arvioivat, että tulitauko Israelin ja Hamasin välillä poisti painostuksen Hamasin yltä Gilad Shalitin vapauttamiseksi.(JP)
- Poliisi pidätti arabiautoilijan, joka aiheutti Acren mellakat ajamalla autollaan juutalaisten asumalle alueelle Jom Kippurin iltana. Arabikansanedustaja Ahmed Tibi (UAL) heitti heti terävän arvostelun: Aikooko poliisi pidättää jokaisen juutalaisen, joka syö ja juo muslimien paastokuukauden aikana. Hän unohti, etteivät juutalaiset mene syömään ja juomaan arabien asuntoalueille. Syyria esitti voimakasta kritiikkiä Acren mellakoista, joiden hän sanoi osoittavan Israelin harjoittaman rasismin. Syyrian hallituksen lausunnossa syytetään, että mellakat osoittivat, miten Israel vihaa arabeja ja haluaa puhdistaa alueensa arabeista. Siinä väitettiin, että tämä alkoi Israelin valtion perustamisesta arabeilta varastetulle maalle. (JP)
- Fatahin ja Hamasin välisen jännityksen pelätään johtajan siihen, että Hamas voi teloittaa jonkun PA:n korkean virkailijan. (ynetnews)
- PFLP ilmoittaa, että se teloittaa Israel Beiteinun puheenjohtajan Avigdor Liebermanin Acren mellakoitten takia. PFLP teloitti ministeri Rehavam Zeevin.
- Ministeri Raleb Majadele kävi jakamassa makeisia ja ruokapaketteja Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsiville terroristeille ramadanin loppuessa. (ynet)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021