TORSTAI 25.09.08
1. VENÄJÄ vetäytyi pois korkeantason Iranin tilanteen keskusteluista, jotka oli tarkoitus pitää torstaina. Tämän uskotaan vaikeuttavan YK:n turvallisuusneuvoston uusien sanktioitten asettamista Irania vastaan, koska Iran kieltäytyy yhteistyöstä IAEA:n tarkastajien kanssa. Venäjä on kiristänyt lähinnä USA:n vastaista asennettaan vastalauseena sen kriittisestä ja Venäjää syyttävästä asenteesta sen asevoimien tunkeuduttua Georgiaan, mitä Venäjä kutsuu osaksi rauhanturvaoperaatiota Etelä-Ossetiassa ja Abkhaziassa.
VENÄJÄN ulkoministeriön edustaja Andrei Nesterenko sanoi lausunnossaan: ”Emme näe mitään tulta, mikä pakottaisi meidät syrjäyttämään kaiken muun ja keskittymään Iranin ydin-suunnitelman käsittelyyn keskellä kiireistä viikkoa YK:n yleiskokouksen aikana. Päinvastoin, on olemassa paljon kiireisempiä kysymyksiä – esimerkiksi tilanne Afganistanissa ja Afganistanin-Pakistanin rajalla – mutta läntiset kumppanimme eivät jostain syystä kiirehdi keskustelemaan niistä.”
VENÄJÄN tiukentunut asenne on isku USA:lle, joka näkee tässä Georgian tilanteen ylikiehumisen seurauksia, mutta USA:n edustaja vakuuttaa, että tämäkin kriisi on vain elettävä läpi. USA halusi Georgian tilanteesta huolimatta säilyttää korrektit työskentelysuhteet Venäjän kanssa, mikä nyt näyttää vaikeutuneen huolestuttavasti.
Venäjän uusi asenne on isku myös Ranskaa kohtaan, joka neuvotteli tulitauon Georgian ja Venäjän välille. Nyt peruutetun tapaamisen oli järjestänyt Ranskan presidentti Sarcozy.
ISRAELIN LÄHETTILÄS YK:ssa Gabriela Shalet kertoi JP:n toimittajalle, että sikäli kuin hän asiaa ymmärtää, tämä lopetti Iranin vastaiset sanktiot. Hän kertoi olleensa erityisen hämmästynyt Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin saamasta lämpimästä vastaanotosta YK:n yleiskokouksessa, jonka jäsenet seuraavana päivänä yhtä lämpimästi tervehtivät Israelin presidentti Shimon Peresiä. Shalet rauhoitteli kuitenkin todetessaan, että todellinen tilanne nähdään YK:n yleiskokouksen jälkeen, kun varsinainen työskentely alkaa. Hän valitti sitä, että Iranin ydinasesuunnitelma edistyy kaiken aikaa, ja mikä pahempaa, Iran on valmis jakamaan tietouttaan ja asettaan toisille, mikä saattaa Israelin suureen vaaraan Hizbullahista alkaen pohjoisessa Hamasiin etelässä.
SHALET ei uskonut, että Venäjä vetäytyisi pois myös kvartetin (USA, Venäjä, YK ja EU) perjantain tilaisuudesta, koska se haluaa säilyttää paikkansa siellä, missä Lähi Idästä päätetään, ja toiseksi Venäjä tarjoaa Lähi Idän rauhankonferenssia Moskovassa marraskuussa. Israelin edustaja toteaa, ettei Israelilla ole mahdollisuuksia vaikuttaa Venäjän jähmettyneeseen asenteeseen.
Toinen Israelia edustava virkailija totesi, että YK:n turvallisuusneuvosto voi pyrkiä saamaan aikaan kovempia sanktioita Irania vastaan, mutta niitä tulisivat vastustamaan Venäjä ja Kiina, minkä johdosta lauselma läpäisisi äänestyksen luvuin 9 puolesta 7 vastaan. Hän arveli, ettei Venäjä käyttäisi veto-oikeuttaan, sillä asia ei koske suoraan Venäjän intressejä. Aiemmat turvallisuusneuvoston päätöslauselmat Irania vastaan on hyväksytty yksimielisesti. (JP)
2. ISRAELIN presidentti Shimon Peres esitti oman puheenvuoronsa YK:n yleiskokouksessa tyylikkäästi pitkäaikaisella rutiinilla ja kokemuksella antautumatta samantapaiseen mudan heittelyyn, jossa Iranin presidentti kunnostautui. Peres esitti muutamia aforismejaan, joilla hän pyrkii kiteyttämään sanomansa helpommin muistettavaan joskin toisinaan monitulkintaiseen muotoon.
”IRAN on vaaraksi koko maailmalle”, hän kertoi. ”Teheran yhdistää pitkänmatkan ohjukset ja lyhyenkantaman mielen. Se on raskaana tragedioista”, Peres riimitteli.
PERES sai lämpimät aplodit YK:n yleiskokouksen läsnäolijoilta astellessaan puhuja-korokkeelle. Hän syytti puheessaan Irania uraanin rikastamisesta ydinasetta varten ja pitkänmatkan ohjusten rakentamisesta pommin kuljettamiseksi, minkä kaiken presidentti Ahmadinejad kielsi omassa puheessaan ja haastattelulausunnoissaan. Ahmadinejad kertoi CNN:n Larry King Live ohjelmassa, että ”uskonnollisista syistä meidän tulee vastustaa minkä tahansa massatuhoaseen valmistusta ja käyttöä.” Hän kutsui Israelia ei-tervetulleeksi vieraaksi, ja miehittäjäksi.
SYYTTÄESSÄÄN Iranin presidenttiä YK:n yleiskokouksen käyttämisestä anti-semitistisiin hyökkäyksiin Peres otti taskustaan mustan kipan (jarmulke, kalotti) sovittaen sen päähänsä kesken puhettaan osoittaakseen, ettei hän ollut korokkeella vain kansanjohtajana, vaan myös juutalaisen kansan edustajana. Hän toivotti edustajille ”shanaa tovah”, hyvää uutta vuotta Breslaun rabbi Nachman sanoin, joissa toivotaan ”sotien ja verenvuodatuksen lopettamista maailmasta”.
USA:n presidenttiehdokkaat ottivat myös kantaa Iranin ydinasesuunnitelmiin ja Iranin presidentin Israelin tuhoa vaativiin lausuntoihin tuomiten ne hävyttöminä ja pettymyksellisinä. USA:n juutalaisjärjestöt eivät oikein osaa päättää keskellä presidenttikamppailua, miten suhtautua Iraniin, sillä mielet jakautuvat myöntyvyyspolitiikkaa ajavan Baruck Obaman ja kovempaa linjaa ajavan John McCainin kesken. Jotkut sanoivat toivovansa, että presidentti Bush löytäisi jonkun ihmeratkaisun hatustaan, jolla ongelma voitaisiin hoitaa.
PERES sivusi puheessaan myös kysymystä rauhankeskusteluista palestiinalaisten kanssa todeten, ettei sopimusta voida saada aikaan kuluvan vuoden aikana, mutta sanoi uskovansa, että ensi vuonna keskustelut saadaan onnelliseen päätökseen. Hän muistutti yleiskokousta myös Hamasin kidnappaamasta IDF:n sotilaasta Gilad Shalitista todeten, että Hamas vain pahentaa eristyneisyyttään ja alennustilaansa pitäen häntä panttivankinaan. (JP)
3. ISRAELIN YLEINEN TURVALLISUUSPALVELU (Shin Bet) esittää lain muuttamista, jolla voitaisiin vaikuttaa terroritekoja Jerusalemissa suunnittelevia ja tekeviä Israelin henkilökortin omaavia terroristeja vastaan. Tällainen sininen henkilökortti oikeuttaa liikkumaan rajoituksetta Jerusalemissa ja kaikkialla Israelissa. Shin Bet esittää taloudellisia sanktioita terroristien perheille sekä heidän asuntonsa hajottamista. Toiseksi Shin Bet valittaa, että tällaisen Israelin henkilöllisyyskortin omistaja on tuotava tuomarin eteen 24 tunnin kuluessa, muut rikolliset 96 tunnin kuluessa. Shin Betin edustaja toteaa, että 24 tuntia on liian lyhyt aika kuulustelujen ja tutkimusten suorittamiseksi, minkä johdosta epäiltyä vastaan esitettävien pitävien syytteiden esittäminen on vaikea tai mahdotonta. Täten oikeus voi määrätä pidätetyn vapautettavaksi, mikä vaikeuttaa jatkotutkimuksia, ja miesjahti on aloitettava alusta.
Shin Betin uudet suositukset paljastettiin keskiviikkona.
VUODEN 2008 alusta lähtien viranomaiset ovat pidättäneet lähes 250 Itä Jerusalemin arabia epäiltyinä terrorismista tai sen suunnittelusta. Vuonna 2007 pidätettiin 37 ja vuonna 2005 vain 9 Itä Jerusalemin arabia samasta syystä epäiltyinä.
Taloudellisiin sanktioihin voisivat kuulua talon hajottamisen ohella Israelin kansallisen vakuutusinstituutin kansalaisille antamien etuisuuksien poistaminen.
Ongelmaa lisää se, että osa Jerusalemin arabilähiöistä on aidattu itäpuolelle, minkä johdosta Jerusalemiin niistä tulevat joutuvat kulkemaan turva-aitaan tehtyjen porttien kautta. Poliisi valittaa, ettei sillä ole mahdollisuuksia tutkia jokaista autoa sekä miehistön puutteen että käytännön vaatimusten vuoksi pitkien autojonojen välttämiseksi. Lisäksi monet siellä asuvat tulevat Länsi Jerusalemin puolella asuvien autoissa. Tällaisia lähiöitä ovat Suafat ja varsinkin sen pakolaisleiri, Jebel Mukaber, Anata, Sur Bahir ja Isawiya. Poliisi pyytää lisää henkilökuntaa varsinkin näihin arabilähiöihin. Suafat on ongelmallinen, sillä sitä hoitaa YK:n alainen UNRWA, vaikka yli 50 % sen 87 000 asukkaasta eivät ole pakolaisia. (JP)
4. KOLMEA ARABIA Itä Jerusalemista syytettiin kahden poliisin murhasta kahdessa erillisessä terrori-iskussa Jerusalemissa tänä vuonna, paljasti Jerusalemin poliisi eilen. Terrorisolua johti Khalil Adnan Abu-Sneina, 21, Anatan lähiöstä. Toiset kaksi syytettyä ovat Mahmad Julani , 21 Shuafatin pakolaisleiristä, ja Louis Abu Nigma, 24 Shuafatin pakolaisleiristä. Lisäksi kaksi muuta poliisia haavoittui terrori-iskussa.
Abu-Sneina, jonka isä pidätettiin 1981 ja tuomittiin elinkautiseen sotilas Avraham Deutschin murhasta 1978 ja Yosef Moscovitchin murhasta 1979, vapautettiin vankienvaihdon yhteydessä palestiinalaisten kanssa 1985.
Abu-Sneina perusti kaksi terrorisolua, kolmesta viiteen jäsentä kussakin, sekä Jerusalemiin että Hebroniin. Hänellä oli myyntikoju lähellä Herodeksen kahvilaa vanhassa kaupungissa, josta hän suunnitteli operaatioitaan.
Syytetyillä oli useita muitakin suunnitelmia Jerusalemissa. He suunnittelivat murhaavansa poliisiupseerin; kidnapata turvallisuusvirkailijan; ampua poliisipartiota Almog-risteyksen luona lähellä Suolamerta; tulittaa bussia Ranskalaisen kukkulan lähellä sekä tulittaa rajan-ylityspaikalla Hebronissa.
JERUSALEMIN poliisi toteaa, että kaupungin 750 000 asukkaasta joka kolmas on arabi, eikä ole mahdollisuutta valvoa kaupungin jokaista 270 000 arabia.
NELJÄ PALESTIINALAISTA pidätettiin eilen iltapäivällä heidän ajettuaan puskutraktorin pysäköityjä autoja vasten työntääkseen ne tiesulkua vartioivien sotilaitten päälle. Sotilaat ampuivat varoituslaukauksia ilmaan ja pidättivät syylliset. Tämä tapahtui Maaleh Levonan juutalaiskylään johtavan tien tarkastuspisteessä puolivälissä Ramallahia ja Nablusia. Kukaan ei loukkaantunut . Toisessa tilanteessa palestiinalainen yritti puukottaa sotilasta Hawaran tiesululla lähellä Nablusia. 16-vuotiaalla palestiinalaisella oli 10 sm:n veitsi. Estääkseen hapon heittämisen sotilaitten kasvoille heidät varustetaan tarkastuspisteissä suojalaseilla. (JP)
EGYPTIN rajavirkailijat käyttivät räjähteitä sulkeakseen salakuljetustunneleita Gazan rajalla. Räjähdyksessä sai surmansa viisi salakuljettajaa, joitten ruumiit kaivettiin esiin eilen.
TERRORIVAROITUKSESTA huolimatta 7000 israelilaista haluaa lomalle Siinaille uudenvuoden päivänä, eikä puolustusministeri Ehud Barak halua sulkea rajaa. (JP)
Eilen Pariisista Israeliin matkalla olleessa koneessa ilmoitettiin olevan pommin. Kone laskeutui kuitenkin turvallisesti, mutta kentällä käynnistettiin varotoimet ja kaksi IAF:n konetta lensi matkustajakonetta vastaan. Israelin turvallisuusvirkailijat ovat lisänneet varotoimiaan, koska terroristien epäillään suunnittelevan iskuja israelilaiskohteisiin kotona tai ulkomailla joko lähi päivinä tai jotain suuren luokan iskua lokakuun aikana. (JP)
ÄÄRIOIKEISTOLAISEKSI määritelty professori Zeev Sternhell haavoittui lievästi häntä vastaan laukaistun putkipommin sirpaleista. Media kertoo, että poliisi suhtautuu liian hölläkätisesti oikeistolaisia vastaan suunnattuihin rikoksiin. Kuin vastauksen tähän poliisi päätti asettaa henkivartijan äärivasemmistolaisen Peace Now johtajan Yariv Oppenheimerin turvallisuuden takaamiseksi. Meretzin kansanedustajat syyttävät oikeistoa. (Ynetnews)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021