TORSTAI 11.09.08
1. ISRAELIN äskettäin vapauttamat 198 palestiinalaista vankia, joilla kahdella oli ”verta käsissään” eli olivat osallistuneet israelilaisten murhaan, on osoittautunut vain vahvistamaan palestiinalaisjohtajien propagandasotaa Israelia vastaan. Olmertin hallituksen ilmoituksen mukaan tarkoituksena oli tällä vahvistaa PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasin asemaa.
PALESTINIAN MEDIA WATCH, PMW (Palestiinan mediatarkkailu), joka seuraa arabian-kielisiä lähetyksiä ja lehtiä, kertoi syyskuun toisena päivänä, että palestiinalaisten ilmoitus-välineisiin syötetään artikkeleita ja juttuja, joissa vapautettuja kunnioitetaan sankareina, ja joitten mukaan ”Israel vapautti vangit heikkoudesta ja alistuneisuudesta”. Niissä ennakoitiin edelleen, että ”Israel valmistautuu vapauttamaan kaikki palestiinalaiset vangit, niiden mukana ne 3450, jotka on tuomittu murhasta”.
PALESTIINAN KANSALLINEN NEUVOSTO julkisti lausunnon 25. elokuuta, jossa se väitti ”Palestiinan johdon varmistaneen voiton Palestiinan kansalle murskaten Israelin asettaman ehdon, ettei niitä vankeja vapauteta, joilla on verta käsissään”.
Seuraavana päivänä Al-Ayyam uutislehti kirjoitti: Hajj Mahmoud Issa Amaira, joka lähentelee kuuttakymmentä, sanoi näin: ”Koko Palestiinan kansan tulisi tervehtiä al-Utbathin ja Abu Ali Yattan (molemmat murhasta tuomittuja) vapauttamista, sillä he ovat osoituksena siitä, etteivät vankilan muurit pysy suljettuina kenellekään.” Betlehemin asukas al-Uzzah, joka itse vapautui vuosi sitten Israelin vankilasta, sanoi: ”Ei ole mitään verrattuna juhlintaamme tänään al-Utbathin ja Abu Ali Yattan vapautumisen johdosta. Israelin asettamat niin sanotut punaiset viivat (red lines) ovat menneisyyttä”.
PMW on kerta toisensa jälkeen paljastanut Palestiinan johdon suoranaisia valheita. Artikkelissa kerrotaan yhdestä tapauksesta, jossa PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kyseenalaisti uskottavuutensa vilpittömänä rauhanmiehenä. Lokakuun 3. 2006 Abbas kertoi arabiankielisessä Al-Arabiya TV-lähetyksessä, ettei ”Hamasin tarvitse tunnustaa Israelia ja lisäsi, ettei sitä vaadita myöskään Fatahilta”.
Seuraavana päivänä Abbas kertoi tavatessaan USA:n ulkoministerin Gondoleezza Ricen, että hän oli vaatinut Hamasia tunnustamaan Israelin. (INN)
2. SISÄMINISTERI Meir Sheetrit, joka on osoittautunut kiivaaksi vastustajaksi juutalaisia juuriaan etsiville ja Israeliin muuttoa suunnitteleville, esittää hallitukselle lakiluonnoksen, jolla Israel sallii 1 100 Falash Mura juutalaisten muuton Etiopiasta. Heitä lienee siellä erittäin surkeissa oloissa vielä ainakin 7 800, He ovat lähteneet kotikylistään kokoamisleireihin odottaessaan lupaa jatkaa matkaansa, mutta sisäministeriö on ollut haluton myöntämään heille pääsyn maahan paluuoikeuden perusteella.
Falash Mura juutalaiset sanovat olevansa muinaisten Etiopiaan muuttaneitten juutalaisten jälkeläisiä, mutta heidät pakotettiin kääntymään kristinuskoon. Israeliin tultuaan heidät sijoitetaan vastaanottokeskuksiin, joissa he osallistuvat kääntymiskursseille ja opettelevat hepreankielen. Koska he tulevat yhteisöistä, jotka perustuivat patriarkaaliseen järjestelmään, perheillä on ollut vaikeuksia sopeutua Israelin vapaaseen länsimaiseen kulttuuriin. Monet perheet ovat joutuneet suuriin ristiriitoihin, kun perheen pää menettää arvovaltansa eivätkä lapset kunnioita ja palvele vanhempiaan, kuten tapahtui Etiopiassa.
SISÄMINISTERI Sheetrit vakuuttaa, ettei nyt esitetty lakiluonnos merkitse Falash Mura juutalaisten muuton loppumista Israeliin. Hän aikoo laatia toisen lakiluonnoksen, jossa määritellään nykyistä tarkemmin, ketkä ovat kelvollisia muuttamaan Israeliin paluuoikeuden tai maahanmuuttolain perusteella.
YHTYNEEN ETIOPIAN JUUTALAISJÄRJESTÖN puheenjohtaja Avraham Nagusa syytti hallitusta useita viikkoja sitten, että kieltämällä Falash Mura juutalaisten paluuoikeuden Israeliin se leikkaa omaa lihaansa, ja vakuutti taistelevansa tätä vastaan.
TOINEN juutalaisten jälkeläisten yhtenäiset ryhmät, jotka ovat vuosisatojen aikana pystyneet säilyttämään alkeellisia juutalaisrituaaleja ja tapoja, löydettiin Intiasta. Osa heistä sanoo kuuluneensa Menashe-heimoon, jonka Assyrian joukot karkottivat Israelista vuosituhansia sitten. Myös heidän muuttamisellaan Israeliin on ollut vaikeuksia. (Ynetnews)
3. ISRAELIN USA:N lähettiläs Sallai Meridor kertoo Washington Times lehdelle antamassaan haastattelussa, että ensimmäinen asia, mitä Israelin tulee tutkia suhteissaan Syyriaan ja sen kanssa aloittamissaan rauhankeskusteluissa, on selvittää, mitä käytännön mahdollisuuksia on saada Syyria käännytetyksi Iranin vaikutusvallasta. ”Ei voi olla todellista rauhaa, jos Syyria jatkaa yhteistoimintaansa Iranin kanssa ja tukee terrorijärjestöjä kuten Hizbullah”, hän kertoi lehden haastattelussa. Hän vakuutti toimittajan kysymykseen, ettei Israel tee mitään Syyrian kanssa ilman, etteikö USA:n hallitus olisi siitä tietoinen. Hän kertoi, ettei epäsuorilla keskusteluilla Turkin välityksellä ole vielä saavutettu odotettuja tuloksia, mutta sanoi yrityksen olevan paikallaan.
MERIDOR sanoi, että ”jos Syyrian presidentti Bashar Assad on valmis tekemään saman, minkä Egyptin presidentti Anwar Sadat, eli matkustamaan Israeliin ja puhumaan Knessetissä, se todistaa hänen todellisen rauhantahtonsa”. Hän vakuutti, että Israel on valmis ”tuskallisiin myönnytyksiin” voidakseen saada Syyrian pois Iranin vaikutusvallasta.
IRANISTA hän sanoi, etteivät YK:n asettamat kolme painostuskeinoa ole onnistuneet. Hän vakuutti, etteivät ovet Iranin taivuttamiseksi luopumaan ydinasesuunnitelmistaan ole vielä sulkeutuneet, mutta että otollinen aika siihen pienenee kaiken aikaa. (Ynetnews)
4. OLMERTIN nimittämä neuvottelija epäsuorissa keskusteluissa Syyrian kanssa Yoram Turbowicz sanoutui irti Olmertin kansliapäällikön tehtävistä elokuun alussa vain vähän sen jälkeen, kun Olmert ilmoitti eroavansa pääministerin tehtävistä heti, kun Kadima valitsee
uuden puheenhohtajan. Turbowitz odottaa oikeuskanslerin tulkintaa, voiko hän jatkaa neuvotteluja epävirallisena vapaaehtoisena.
SYYRIAN presidentti Bashar Assad kuitenkin ilmoitti viikko sitten, että viides keskustelu-kierros on peruutettu epämääräiseen tulevaisuuteen. Hän myös selvitti, että epäsuorat keskustelut ovat ajautuneet umpikujaan, eikä niitä kannata jatkaa. Hän haluaisi, että suoriin keskusteluihin Israelin kanssa USA:n edustaja tulisi mukaan. Bushin hallitus kuitenkin vastustaa tätä, joten asia jäänee hautumaan ja odottamaan USA:n uutta presidenttiä ja hallitusta. Asiaa mutkistaa Kadiman puheenjohtajavaalit 17.syyskuuta. Molemmat puheenjohtajaehdokkaat, joilla näyttäisi olevan mahdollisuus tulla valituksi, Shaul Mofaz ja Tzipi Livni, suhtautuvat suurin varauksin Syyrian kanssa käytyihin keskusteluihin. (JP)
5. SHAS-PUOLUEEN entisen puheenjohtajan ja poliittisen mahtimiehen Ariyh Derin aktivoituminen poliittisesti aiheuttaa jo melkoisia maininkeja aina hallituspiirejä myöten. Hän sai kolmen vuoden vankeusrangaistuksen asemansa väärinkäyttämisestä ministerin ominaisuudessa eri rikoksista syytettynä ja tuomittuna. Silloisen lain mukaan hän ei voi viiteen vuoteen osallistua politiikkaan, mutta lakia on muutettu siten, että karanteeniaika on 7 vuotta. Deri odottaa, antaako korkein oikeus lausunnon asiasta vai turvautuuko hän presidentti Shimon Peresin armahdukseen. Kadimassa lasketaan, että jos Deri saa asettua Jerusalemin kaupungin pormestarinviran ehdokkaaksi, se voi vaikuttaa Shasin haluun osallistua Kadiman seuraavan puheenjohtajan hallituksen muodostamisneuvotteluihin. Shasin 12-miehen edustajisto Knessetissä on avainasemassa uutta hallitusta muodostettaessa. Olmert tulee jatkamaan toimitusministeriönsä kanssa, kunnes uusi hallitus on muodostettu. Jos se ei onnistu, maassa järjestetään uudet vaalit, mikä voi hajottaa Kadiman ja nostaa Likudin hallitsevaksi puolueeksi, joka muodostaa oletettavasti oikeisto-keskusta hallituksen.
SHAS-PUOLUEEN nykyinen puheenjohtaja Eli Yishai ei halua, että Deri tulee mukaan politiikkaan, koska hän katsoo oman asemansa vaarantuvan siitä. Derillä on edelleen huomattava kannatus ja henkisten ominaisuuksiensa puolesta hän on aivan eri luokan johtaja kuin Yishai. Derin ollessa maineensa huipulla Israelissa ei päätetty mistään ilman Derin mukana oloa. Hänen rasitteenaan on se, että hän kannatti Oslon sopimuksia, mikä on nyt nostettu esiin hänen vahingokseen. Tarkkailijat uskovat, että Yishai haluaisi Knessetin vaalit maaliskuussa ensi vuonna, joihin Deri ei voine asettua niihin ehdokkaaksi. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin kevyt rautatie on myöhässä, eivätkä katutyöt raiteiden asettamiseksi paikoilleen edisty ollenkaan toivotulla tavalla. (JP)
- Tarkkailijat kertovat, että al-Qaida on rakenteellisesti hajalla, mutta sen propaganda jauhaa entistä ahkerammin. Viimeisessä web-viestissä se kritisoi ankarasti Irania ja myös Hizbullahia. Al-Qaida pyrki siirtämään aseellisen taistelunsa Saudi Arabiaan, mutta sen saudiprinssien muodostama hallitus osoittautui yllättävän kestäväksi useista terrori-iskuista huolimatta. Vuosien 2003-2006 välisenä aikana hallituksen joukot surmasivat 260 terroristia. Al-Qaidan toiminta siirtyi syyskuun 11.päivän 2001 jälkeen Siinain niemimaalle, jossa se teki useita verisiä terrori-iskuja. Sielläkään se ei onnistunut saamaan kansaliikettä Mubarakin hallituksen kaatamiseksi, jota oikeaoppinen järjestö pitää ei-uskonnollisena ja sharialain vastaisena. (JP)
- Kaksi IDF:n cobra-helikopterimiestä kuoli heidän koneensa syöksyttyä alas suuren tulipallon mukana. Koneesta irrottautui sen peräsinroottori, mikä ilmeisesti aiheutti syöksyn. Pelastusmiehet eivät päässeet koneen lähelle kovan kuumuuden vuoksi. (JP)
- Tony Blairin käly, englantilainen vasemmistoaktivisti Lauren Booth tuli toisten aktivistien mukana Gazaan ns. Gazan vapauttamislaivalla, mutta koska hän ei halunnut palata Kyprokselle toisten mukana, hän juuttui Gazaan, koska sekä Israel että Egypti kieltäytyvät päästämästä häntä rajan yli. Hän antaa sieltä lausuntoja, joissa hän vertaa Gazaa Sudanin Darfurin pakolaisleirin olosuhteisiin. (Ynetnews)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019