TIISTAI 16.09.08
1. ”TULEMME KATUMAAN jokaista päivää, jonka menetämme tekemättä sopimusta palestiinalaisten kanssa”, sanoi tunteellisesti liikuttunut pääministeri Ehud Olmert ulko- ja puolustusasiain valiokunnassa maanantaina, ehkä viimeisessä, johon hän osallistuu. ”Jos emme saavuta sopimusta nopeasti, menetämme tilaisuuden, jonka seuraukset voivat olla kestämättömiä”. Olmert myös selvitti, että jokaista metriä vastaan maata, minkä Israel pidättää itsellään Juudeassa ja Samariassa, sen tulee korvata vastaavalla määrällä maata muualta Israelin sisällä. Tämän näyttää olevan Olmertin tulkinta presidentti Bushin kuuluisasta kirjeestä huhtikuussa 2004, jossa tämä tunnusti realiteettien huomioimisen rajoja määriteltäessä. Bush ei maininnut kirjeessään korvausperiaatteesta. Toisaalta palestiinalaiset osallistuivat innolla 1948-1973 arabivaltioitten mukana Israelin tuhoamissotiin, jotka ne hävisivät. Israelilla ei ole mitään syytä tuntea syyllisyyttä sotien lopputuloksista tai niiden aiheuttamista seurauksista vihollisen puolella taisteleville siviileille. Israel ei kuitenkaan ole millään tavoin painostanut niitä, jotka jäivät paikoilleen, tai pyrkinyt kostamaan heille.
OLMERT myös osoitti sympatiaa palestiinalaispakolaisten kohtalolle muistuttaen mieliin ajan, jolloin juutalaiset joutuivat pakenemaan henkensä kaupalla arabimaista Israelin itsenäisyys-julistuksen jälkeen 1948 joutuen jättämään kaiken omaisuutensa ja talletuksensa. Heidän korvausvaatimuksensa ovat vielä käsittelemättä.
2. OLMERT VAKUUTTAA, että rauhansopimus on aivan käden ulottuvilla. Hänen mielestään rajat on lähes sovittu ja Jerusalemista Olmert ja Abbas neuvottelevat tänään tiistaina kaksistaan ilman avustajia. Kolmas vaikea asia, palestiinalaispakolaisten kysymys, josta Olmert vuodatteli kyyneleitä Knessetin up.-valiokunnan kokouksessa, on Olmertin mielestä myöskin sovittavissa. Olmert oli huhujen mukaan tarjonnut 5000:lle pakolaiselle luvan muuttaa Israeliin, mutta Abbas vaatii ainakin 20 000. Yksi pakolaisia koskeva vaikea ongelma on se, koskeeko paluuoikeuden määrittely vain todellisia pakolaisia vai myös heidän jälkeläisiään. Shas on toistamiseen vannonut eroavansa hallituksesta Jerusalemin vuoksi.
OLMERT vakuutteli up.-valiokunnan kokouksessa, että Israelin maksama hinta rauhan-sopimuksesta on pienempi nyt kuin tulevaisuudessa. Tämä on tietenkin pelkkää spekulaatiota, mistä Olmert sen tietää? Toisaalta Olmeret sulkee silmänsä kokonaan hinnalta, jonka Israel voi joutua maksamaan siinä tapauksessa, että se on vetänyt kaikki joukkonsa Juudeasta ja Samariasta ja, jos tiedot luovutettavasta 98.1 % maasta pitävät paikkansa, karkottanut valtaosan siellä asuvista n. 285 000 juutalaisesta. Mitä heidän uudelleen asuttamisesta ja työpaikkojensa saaminen maksaisi Israelille? Ja mitä Israel joutuisi maksamaan, jos tilanne Juudeassa ja Samariassa kehittyisi samaksi, mikä se on nyt Gazassa? Israelin suurimmat väestönkeskitykset joutuisivat Kassam-rakettien kantomatkan sisään ja Ben Gurionin lentokenttä olalta laukaistavien ohjusten uhan alaiseksi? Israel asettaa turvallisuutensa kokonaan ainakin tällä hetkellä vihamielisen kansan käsiin ja hyvän tahdon varaan. Israelin tekemä rauha Egyptin ja Jordanian kanssa ei ole käännyttänyt näiden maiden kansoja Israelille myötämielisiksi. Päinvastoin, siellä elää voimakas vihamielisyys ja kostonhalu, jota pitää aisoissa vain näiden maitten hallitusten harjoittama reaalipolitiikka. Israel on ollut liian vahva vastatoimille, mutta surkeasti päättyneen Libanonin kakkossodan jälkeen Israelin voittamattomana pidetty armeija on menettänyt pelotteluvoimansa.
OLMERT esitti up.-valiokunnan kokouksessa haaveellisen tulevaisuuden näyn, jossa kaikki Israelia ympäröivät maat elävät rauhassa ja yhteisymmärryksessä Israelin kanssa. Mitäpä tähän voitaneen lisästä kuin saman, minkä profeetta Jeremia lausui kuultuaan Hananjan, väärän profeetan, ennustuksen: ”Amen, niin Herra tehköön”, lisäten siihen kuitenkin aidon Sanan Herralta. (Jer 28:5-9)
3. On syytä kirjoittaa muutama muukin Jeremian saama sanoma Herralta:
”Mutta Jerusalemin profeetoissa Minä olen nähnyt kauhistuksia: Aviorikosta ja valheessa vaeltamista, he vahvistavat pahantekijäin käsiä, niin ettei kukaan käänny pois pahuudesta. Ne ovat kaikki Minun edessäni kuin Sodoma ja kaupungin asukkaat kuin Gomorra. (vrt. Ilm.11:8)
Sen tähden, näin sanoo Herra Sebaot profeetoista: Katso, minä syötän heille koiruohoa (venäjäksi Zernobyl) ja juotan heille myrkkyvettä, sillä Jerusalemin profeetoista on jumalattomuus levinnyt koko maahan. Näin sanoo Herra Sebaot: Älkää kuulko profeettain sanoja, noiden, jotka ennustavat täyttäen teidät tyhjillä toiveilla. Oman sydämensä näkyjä he puhuvat, mutta eivät sitä, mikä tulee Herran suusta.” (Jer.23:14-16)
”Näin sanoo Herra: Pelon huudon me kuulemme: On hirmu, ei rauha! Kysykää ja katsokaa: synnyttääkö miehenpuoli? Miksi näen kaikkien miesten pitelevän lanteitansa synnyttäväisten tavalla, ja miksi ovat kaikki kasvot käyneet valjuiksi? Voi! Suuri on se päivä, ei ole sen kaltaista. Se on Jaakobin ahdistuksen aika, mutta hän on pelastuva siitä.” (JER.30:5-7)
Jeremia sai myös Sanan Israelin pahoista naapureista. (Jer.12:14-17) Viittaan kirjoitukseen ”Israelin rajat”, web-sivuni oikeassa laidassa. Pyydän tutustumaan siihen uudelleen.(http://www.israelupdate.achlak.net)
”Mutta sinä, älä rukoile tämän kansan puolesta, älä kohota heidän puolestaan huutoa ja rukousta, sillä Minä en kuule, kun he Minua avuksi huutavat onnettomuutensa tähden”
(Jer.11:14). Suokoon Herra, ettemme ole tulleet vielä tähän kohtaan!
Nuo edellä siteeratut Jeremian kirjan maininnat ”koiruohosta ja myrkkyvedestä” viittaavat karmealla tavalla Iranin, Hizbullahin ja Hamasin toistuviin uhkauksiin Israelin tuhoamisesta, mihin Israelia ympäröivät kansat halukkaasti yhtyvät. Islamin sirppi kiristyy Israelin ympärille. Mutta tämä sirppi ulottuu myös syvälle Israelin sydämeen PLO:n ja Fatahin muodossa.
OLKOON TÄMÄ vastauksena Olmertin näylle rauhanajasta, jolloin Israel elää turvallisesti sille ystävällismielisten valtioitten keskellä: ”Jos tartumme tilaisuuteen ja sopimukset Syyrian ja palestiinalaisten kanssa saadaan aikaan, olisi mahdollista saavuttaa sopimus myös Libanonin kanssa. Silloin Israelilla ei olisi mitään konfliktia ympäröivien valtioitten kanssa.” (JP)
4. YUVAL STEINITZ, entinen Knessetin up-valiokunnan puheenjohtaja (Likud) sanoi puhuessaan valiokunnan kokouksessa eilen: ”Henkilö, joka kannatti Gazan ja Siinain välillä sijaitsevan Philadelphia käytävän luovuttamista palestiinalaisille, on idiootti.” Olmertin kanslia oletti, että Steinitz tarkoitti tällä Olmertia. Steinitz selvitti myöhemmin, että hän tarkoitti tällä erästä hallituksen ministeriä, mutta ei halua nimetä häntä, ettei sekaantuisi Kadiman huomiseen puheenjohtajavaaliin. Tämä ministeri on yksi ehdokkaista, Livni tai Mofaz.
ISRAELISSA vierailulla oleva Espanjan ulkoministeri Miguel Moratinos keskusteli eilen sekä Olmertin että Abbasin kanssa. Moratinos kertoi Haaretzin toimittajalle tapaamisten jälkeen, että hänen nähdäkseen sekä Olmert että Abbas harkitsevat vakavasti sopimuksen runnomista mahdollisimman pian. Hän tarkensi, että ”neuvottelut ovat saavuttaneet tason, jolta ei ole enää paluuta”, ja odottaa kansainvälistä tukea tässä vaiheessa.
Olmert oli esitellyt Moratinolle omat ehdotuksensa, joita tämä piti hyvinä ja toteutuskelpoisina. Olmert oli myös kertonut pelkäävänsä, että palestiinalaisjohtajien parissa vastustetaan sopimuksen tekemistä, sillä ”palestiinalaiset ovat rakastuneet rauhankeskusteluihin”, tarkoittaen tällä ilmeisesti PA:n pääneuvottelijaa Ahmed Qureiha, joka haluaisi jatkaa neuvotteluja ensi vuonna.
MAHMOUD ABBASIN virkakausi PA:n puheenjohtajana päättyy tammikuussa, mutta hän on vihjaillut kokoavansa uuden hallituksen ja jatkavansa sen kanssa vielä vuoden.
MORATINOS keskusteli asioista Egyptin presidentti Hosni Mubarakin kanssa. Israelista hän jatkaa Syyriaan, jossa hän tapaa presidentti Bashar Assadin. Olmertilla oli epäilyksiä Moratinon suhteen tämän tavattua Hizbullahin varapääsihteerin Naim Kassemin, mutta ilmeisesti Olmert on niellyt kiukkunsa. (JP, Haaretz)
5. UUTISOTSIKOITA
- Hamasin ulkomaanasioitten johtajan Khaled Mashaalin sihteeri Hisham al-Labadani vedettiin ulos autostaan ja ammuttiin kuoliaaksi Homsin kaupungissa keskellä kirkasta päivää. Tämä tapahtui jo neljä päivää sitten, mutta Assadin hallitus pidätti uutista peläten sen aiheuttavan levottomuuksia Iranin kannattajien keskuudessa Syyrian hallituksessa. Muutamia päiviä sitten raportoitiin, että Assad oli kehottanut Hamasin johtajaa poistumaan Damaskoksesta tilapäisesti Israelin kanssa käytävien keskustelujen ajaksi, mutta Mashaal väittää uutista vääräksi. (Haaretz)
- Hizbullah ja palestiinalaisterroristien muodostama solu on keskittynyt tekemään terrori-iskun Siinailla siellä lomailevia israelilaisia vastaan. Egyptin turvallisuusjoukot metsästävät solua. Tämä olisi ensimmäinen kerta, kun Hizbullah osallistuisi terrorismiin Siinain niemimaalla. Israelin viranomaiset ovat varoittaneet israelilaisia matkustamasta Siinaille ja kehottaneet siellä lomailevia palaamaan välittömästi kotiin. (Haaretz)
- IDF:n sotilas haavoittui lievästi terroristin puukosta. Terroristi varasti hänen aseensa Almogin risteyksessä Suolameren pohjoispuolella. Terroristi saatiin kiinni läheisellä bensiiniasemalla. (JP)
- Hamasin turvallisuusjoukot surmasivat neljä palestiinalaista, niiden joukossa yksi al-Qaidan jäsen, Dughmush-klaanin pesäpaikkaan tekemänsä ratsian yhdessä, myös yksi Hamasin mies sai surmansa. Joukot menivät pidättämään miestä, jonka epäiltiin surmanneen Hamasin poliisin edellisenä päivänä. (Haaretz)
- Olmertin hyökkäykset juutalaisia uutisasukkaita vastaan Juudeassa ja Samariassa herättää kiivaita vastalauseita. Olmert vertasi Yitzharin kylän juutalaisten kostoretkeä läheiseen arabikylään ”pogromiin”, joita Venäjän hallitus sääti maansa juutalaisia vastaan. Se sai alkunsa siitä, että arabi sytytti tuleen juutalaisen omistaman talon asukkaitten ollessa poissa. 9-vuotias juutalaispoika meni puolustamaan taloa, jolloin arabi puukotti häntä ja heitti hänet pensasaidan yli. Juutalaiset menivät kostamaan tätä läheiseen arabikylään, minkä syytä Olmert ei halunnut kertoa puhuessaan asiasta.
Lämpötilat, Jsm: Ti:22-31; Ke: 23-33; To: 20-32; Pe: 17-26; C-astetta, osittain pilvistä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019