SUNNUNTAI 21.09.08
1. LABOUR-JOHTAJA Ehud Barak ja oppositiojohtaja Binyamin Netnayahu (Bibi) tapasivat lauantai-iltana keskustellen taktiikasta Kadiman uuden puheenjohtajan valinnan ja uuden hallituksen muodostamisen johdosta. Kuten voi arvata, Livnin leirissä seurattiin tilanteen kehitystä hyvin epäluuloisesti. Livni jopa heitti Barakille herjan, että jos hän haluaa uusia vaaleja, ne olisi pitänyt vaatia kaksi kuukautta sitten. Livnin tapa heitellä teräviä arvostelujaan tällaisessa valintatilanteessa ei tunnu kovin diplomaattiselta. Livnin edustaja kutsui Barakin ja Bibin tapaamista sovinistiseksi. Livi tavannee Barakin tänään.
UUTINEN ei kerro lähemmin, mistä Barak ja Bibi keskustelivat, mutta yhtenä aiheena oli varmaan Debkafilen viime viikon lopulla paljastama suunnitelma tarjota omaa hallituksen muodostajaa Livnin asemesta. Molemmat puhuivat tapaamisen jälkeen hätätilahallituksen muodostamisesta, mitä Labourin ja Likudin liitto tarkoittaisi.
LIVNI tapasi ensimmäiseksi Shasin puheenjohtajan, joka ei sitoutunut mihinkään, vaan luetteli vain puolueen minimivaatimukset. Shasin ainoa kriteeri on taloudellisen edun saaminen.
Toiseksi Livni tapasi marxilaisen Meretz-puolueen kansanedustajan ja johtajan Chain Oronin, jolle Livni oli luvannut ministeripaikan, mutta joka sanoi haluavansa uusia vaaleja. Kolmanneksi Livni tapasi eläkeläisten puolueen puheenjohtajan, joka sanoi periaatteessa kannattavansa pysymistä hallituksessa, mutta esittää vaatimukset myöhemmin.
LIVNILLÄ näyttää olevan kiire päästä nopeasti eteenpäin, ennen kuin hänen Kadiman puheenjohtajan vaalivoittonsa sädekehä, jos sitä olikaan, ehtii himmetä. Tarkkailijat ennakoivat, että Livni voi tarjota Netanyahulle talousministerin paikkaa, mikä asettaisi melkoisia paineita Labourille mennä mukaan Livnin johtamaan hallitukseen, ettei se menettäisi keskeisiä ministerinpaikkoja Likudille. (JP)
2. ILMOITTAAKO Olmert eroavansa pääministerin tehtävistä tämän päivän hallituksen kokouksessa, kuten Livni vaatii ja toivoo? Olmert lupasi erota heti, kun Kadiman uusi puheenjohtaja on valittu, mutta hän näyttää juopuneen vallasta eikä haluaisi millään luopua siitä. Mielenkiintoista seurata, miten Livni pystyy pidättäytymään ryöpsähtämästä Olmertille, miten hänen mielessään liikkuu.
AIKATAULU on kovin mutkallinen lähiaikoina. Presidentti Shimon Peres matkustaa huomenna Yhdysvaltoihin YK:n yleiskokoukseen, jossa hän edustaa Israelia ja osallistunee kvartetin kokoukseen sen jälkeen.
JOS OLMERT ilmoittaa erostaan tänään, Peresin tulisi seitsemän päivän kuluessa ilmoittaa, kenet hän katsoo sopivaksi uuden hallituksen muodostajaksi. Se ei kuitenkaan liene mahdollista ennen hänen USA:n matkaansa. Sen jälkeen alkavat juutalaisten ”korkeasti pyhät juhlat” pasunansoiton juhlalla (uusi vuosi) 30.09., jatkuen suurella sovintopäivällä (Jom Kippur) 09.10.; lehtimajanjuhla alkaa 13.10. ja jatkuu 20.10. saakka, mitä seuraa simhat Torah (lain antamisen ilojuhla) 21.10. Tämä voi siirtää päätökset marraskuun alkuun, mihin saakka Olmert tullee jatkamaan hallituksensa johdossa. Ja koko sen ajan Livni, jota Syyrian lehdessä mainostetaan ”Mossadin kaunottareksi” hänen väitetyn Mossadin salaisena agenttina toimimisensa johdosta, kihelmöi kärsimättömänä johtajan nuijaa odottaessaan.
Syyrian taholta viestitetään, että jos Livni haluaa rauhaa, se on käden ulottuvilla. (JP)
3. VALTIONTARKASTAJA Micha Lindenstrauss harkitsee Kadiman vaalien aikana viime keskiviikkona väitettyjen laittomuuksien ja epäselvyyksien laatua voidakseen päättää, antavatko ne aiheen aloittaa asian tutkimiseksi. Livnille niukasti hävinnyt Shaul Mofaz vihjaili vaalien tuloksen tultua ilmi, että hän harkitsee vastalauseen esittämistä vaalilautakunnalle. Koska hän ilmoitti jättävänsä politiikan, valituksen tekeminen näytti raukeavan.
Shaul Mofazia lähellä olevien aktivistien edustaja asianajaja Meir Gilboa otti yhteyttä tarkastusviraston korruption vastaiseen osastoon pyytäen sieltä aikaa esittääkseen havaitsemiaan laittomuuksia vaalitoimituksessa, jotka hänen mielestään ovat laadultaan rikollisia ja edellyttävät tutkimuksia.
GILBOAN tueksi ilmoittautui Kadiman kansanedustaja Ronit Tirosh, joka kertoi lauantaina, että vaalitoimitus oli täynnä epäselvyyksiä, jotka viittaavat rikokseen. Mofaz tapasi perjantaina pääministeri Ehud Olmertin, minkä jälkeen hän vihjaili ottavansa ”aikalisän” politiikasta, mutta ei välttämättä eroavansa hallituksesta ja Knessetistä. Livnin yritykset perjantaina Kadiman rivien saattamiseksi järjestykseen kärsivät pahoin useitten keskeisten puoluejohtajien jäädessä pois tilaisuudesta. Mofaz myös kieltäytyi tapaamasta Livniä.
Kadiman kansanedustaja Zeev Elkin sanoi harkitsevansa valituksen tekemistä vaalien johdosta joko puolueen tai ulkopuoliselle oikeusistuimelle. Hän lisäsi, että vaalin tulokseen tyytymättömät pyrkivät koordinoimaan valitusmenettelynsä.
Kaksi muuta puheen johtajaehdokasta Meir Sheetrit ja Avi Dichter sanoivat tyytyvänsä vaalien tulokseen. kansanedustaja David Tal sanoi epäilevänsä, että ashkenazi-juutalaiset, joita Livni edustaa, eivät voineet hyväksyä, että Iranissa syntynyt tummaihoinen sefardi-juutalainen Mofaz voittaisi Kadiman vaalit ja nousisi pääministeriksi. (JP)
4. IDF HARKITSEE, voisiko se sallia PA:n asettavan 150 USA:n kouluttamaa ”turvallisuusmiestään” Hebroniin varmistamaan, ettei Hamas pysty järjestämään siellä mielen-osoituksia, jotka voisivat kehittyä verisiksi yhteenotoiksi PA:n ja Hamasin edustajien välillä. Kaiken takana on pelko, että Hamas voi pyrkiä toteuttamaan uhkauksensa estää Abbasin virkakauden jatkuminen ensi vuoden tammikuun 09. päivän jälkeen, kuten Abbas vihjailee. Hamas haluaa, että PA:n uusi puheenjohtaja, jota media nykyisin yksimielisesti kutsuu ”presidentiksi”, tulee valita yleisillä vaaleilla, jossa Hamasilla on oma ehdokkaansa.
IDF vastusti PA:n turvallisuusmiesten, joita Yaacov Katz kutsuu JP:n artikkelissaan enteellisesti ”sotilaiksi”, vaikka Palestiinan valtion tulisi olla aseistamaton, sijoittamista Hebroniin, mutta on myöntymässä pääministeri Salaam Fayadin esitykseen PA:n vakuuttaessa, etteivät nämä ”sotilaat” operoi lähellä Hebronin juutalaisyhteisöjä.
HEBRON on aina ollut yksi vaikeimmista turvallisuusongelmista, mitä IDF on joutunut valvomaan. Siellä sijaitsevat patriarkkojen haudat ja siellä juutalaiset omistavat lukuisia kiinteistöjä, jotka joutuivat arabien käsiin 1929 veristen mellakoitten seurauksena, joiden johdosta kaupungin juutalaiset evakuoitiin täydellisesti.
IDF SEURAA tarkoin tilanteen kehitystä Jeninissä ja Hebronissa, jos suunnitelma toteutuu. Jeninissä IDF on vähentänyt partioitaan ja sallinut Israelin arabien vierailut Jeninissä kaupungin talouden kohentamiseksi. Jos kokemukset osoittautuvat myönteisiksi, IDF harkitsee PA:n ”sotilaitten” sallimista myös Tulkarmin valvontatehtäviin. (JP)
5. PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas kirjoittaa perjantain Wall Street Journal lehdessä, että hän uskoo vieläkin kahden valtion, Israelin ja Palestiinan, syntymiseen, mutta varoittaa samalla ajan alkavan valua käsistä. Hän uhkaa, että jos se ei toteudu, edellytykset rauhan solmimiseksi muuttuvat oleellisesti. Hän syyttää Israelia, että sallimalla ”setlerien” jatkaa rakentamistaan ja kahmia lisää maata Juudeassa ja Samariassa, se vaarantaa rauhansopimuksen syntymisen. Yksi vaihtoehto on PA:n hajottaminen.
ABBAS kirjoittaa Jerusalemin asemasta, että se voisi olla edelleen jakamaton, mutta toimia kahden valtion pääkaupunkina. Tämä tuntuu melkoiselta utopialta jo pelkästään siksi, että miten varmistettaisiin, ettei Jerusalemiin asioimaan tulevien palestiinalaisten joukossa ole terroristeja? Miten kaupungin turvallisuustoiminta järjestettäisiin, vai olisiko Jerusalem eräänlainen erityisalue, vapaakaupunki itsenäisine instituutioineen? Miten kaksi vihamielistä valtiota voisivat toimia yhteisessä pääkaupungissa ilman erottavia rajoja?
ABBAS tavannee uutisten mukaan presidentti George Bushin YK:n matkansa aikana torstaina. Abbas toivoo voivansa esittää YK:ssa omat toiveensa ja epäilynsä sopimuksen solmimiseksi vielä kuluvan vuoden aikana. Kukaan ei pystyne arvioimaan, miten Kadiman johdon ja Israelin hallituksen vaihtuminen vaikuttaa Israelin ja PA:n välisiin keskusteluihin.(JP)
6. EGYPTI AVASI Rafahin terminaalin ilmeisesti yhteisestä sopimuksesta Israelin kanssa lauantaina. Tämä sallii muslimi-pyhiinvaeltajien pääsyn Mekkaan tai minne he aikovatkin. Egyptin puolelle pyrkivien joukossa on runsaasti lääkintähoitoa tarvitsevia. Myös Tony Blairin käly Lauren Booth sallittiin päästä Egyptin puolelle ”maailman suurimmasta keskistysleiristä”, kuten hän Gazan aluetta kuvaili iranilaiselle lehdelle. Tämä ei kuitenkaan estänyt häntä käyttämästä täysin rinnoin hyväkseen Gazan supermarkettien runsasta tavaravalikoimaa. BOOTH meni Gazaan ”Free Gaza” aktivistien laivassa, mutta jättäytyi sinne eikä häntä päästetty enempää Israeliin kuin Egyptiinkään. Aktivistit aikovat uusia yrityksensä lähiaikoina ja suunnittelevat jatkuvan laivaliikenteen aloittamista Gazan ja Kyproksen välillä.
AJALLE TYYPILLISENÄ Ranskan oikeusministeri, naimaton Rachida Dati, joka on läheinen Ranskan presidentti Nicolas Sarcozille, odottaa lasta miehelle, jota hän ei ole paljastanut. Hän vieraili Israelin matkansa aikana Ramallahissa ja Temppelivuorella. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- IDF tulitti 14-vuotiasta palestiinalaispoikaa, joka pyrki Yitzharin juutalaiskylään, surmaten hänet. Pojalla oli mukanaan veitsi ja palopommi. Sotilaat tutkivat, oliko tämä poika syyllinen 9- vuotiaan juutalaispojan puukottamiseen ja talon sytyttämiseen tuleen muutama päivä sitten. Yitzharin asukkaat vaativat, että IDF estää arabien vapaan pääsyn heidän kyläänsä. (JP)
- YK:n kansainvälisenä rauhanpäivänä Lontoossa odotetaan tuhansien marssivan tänään Gilad Shalitin vapauttamisen puolesta. He laativat uudenvuoden toivotuskortin, joka lähetetään Shalitille. (JP)
- PA:n sotilasjohtaja Dhiab al-Ali uhoaa, että Gazan kaista tulee vapauttaa väkivalloin, ellei se suostu vapaaehtoisesti luopumaan vallasta. (Haaretz)
- Pakistanissa al-Qaidan autopommin tuhoamassa hotellissa kuoli ainakin 52, haavoittui 271, joukossa yksi amerikkalainen ja useita saudeja. (Haaretz)
- Jemenissä 10-vuotias Ali Nujood sai avioeron miehestään, koska ”se pieksi minua, ja minä haluan takaisin kouluun oppimaan asioita”. (LA Times)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019