PERJANTAI 19.09.08
1. VENÄJÄ on kaikessa hiljaisuudessa tuonut kymmenen sota-alusta Tartusin satamaan Syyrian rannikolla, kertoo www.debka.com. Kontra-amiraali Andrey Baranovin ilmoitus asiasta yllätti Debkafilen mukaan Israelin sotilasviranomaiset, jotka eivät olleet tietoisia näin suuren laivasto-osaston saapumisesta Tartusin satamaan, jota venäläiset laivastoinsinöörit laajentavat vieläkin suurempia laivasto-osastoja varten, kuten myös Latakian satamaa.
DEBKAFILE KERTOO, että Venäjän laivaston komentaja amiraali Vladimir Wysotski ja Syyrian laivaston komentaja kenraali Taleb al-Barri laativat sopimuksen syyskuun 12. päivänä, jonka perusteella Venäjän laivastolla on pitkäaikainen oikeus tukisatamiin Syyrian rannikolla.
WYSOTSKI ilmoitti aiemmin, että Mustanmeren ja Välimeren laivasto-osastot asetetaan yhteisen johdon alaisuuteen. Tämän uskotaan liittyvän Venäjän ja länsivaltojen välille syntyneeseen Kaukasian kiistaan Georgian sodan jälkiseurauksena. Venäjä halunnee tällä osoittaa valmistautuvansa kaikkia mahdollisuuksia, jopa kuumaa sotaa, varten.
ISRAELISSA PELÄTÄÄN, että se tahtomattaan vedetään osaksi Venäjän ja länsivaltojen välille kehittyvää kylmää sotaa, mitä Venäjän presidentti Medvedev sanoo vastustavansa.
Venäjän suuren laivasto-osaston, johon kuuluu uudenaikaisia ohjusristeilijöitä ja Venäjän ainoa lentokoneitten tukialus, läsnäolo aivan Israelin rannikon lähituntumassa rajoittaa suuresti sen toimintavapautta kriisitilanteessa. (Debkafile)
2. AL-QAIDA katsoo uskonnolliseksi velvollisuudekseen iskeä Yhdysvaltoihin tehdäkseen niin suurta tuhoa kuin mahdollista, kertoi USA:N CIA:n johtaja Michael Hayden puheessaan Los Angelesissa, ja tähän velvollisuuteen al-Qaida laskee kuuluvan ydinaseiden hankinnan.
Hayden kertoi, että Pohjois-Korea ja Iran muodostavat suurimman potentiaalisen uhkan maailmassa. Hän kertoi, että Pohjois-Korea tunnetaan ydintietoisuuden levittämisestä maailmalle sopivaa maksua vastaan.
Hayden kertoi edelleen, että Israelin koneitten tuhoama rakenteilla oleva laitos Syyriassa oli samantapainen ydinlaitos, jollainen rakennettiin Pohjois-Koreaan.
IRAN on myös saavuttanut teknisen ja tieteellisen kyvyn valmistaa ydinaseita, hän totesi.
YK:n turvallisuusneuvoston alainen IAEA kertoi syyskuun 15. päivän raportissaan, että Iran jatkaa ydinaseen rakentamistaan vastoin YK:n päätöksiä ja sen sanktioista välittämättä.
DIPLOMAATTILÄHTEET kertoivat alkuviikosta, että Iran muotoilee pitkänmatkan Shihab-3 ohjuksensa kärkiosaa ydinpommiin sopivaksi. Dokumentteja ja valokuvia operaatiosta esiteltiin IAEA:n suljetussa kokouksessa 35-valtion edustajille.
IRAN väittää, että todisteet ovat väärennöksiä. (www.debka.com)
3. IRANIN ydinasesuunnitelma on arvattavasti edennyt pisteeseen, jossa sen selvittäminen kansainvälisesti ei liene enää mahdollista, totesivat Brysselissä kokoontuneen ydintuntemuksen leviämistä käsittelevän konferenssin pyöreän pöydän asiantuntijoista kootut keskustelijat. He toteavat edelleen, että kansainväliset sanktiot Irania vastaan ovat epäonnistuneet. ”Islamilaisen tasavallan hallitsijat ovat paljon kiihkeämpiä kuin konsanaan Qomin kaupungin ajatollahit”, totesi David Wurmser. Seminaarin järjestäjinä toimivat Euroopan juutalais-kongressi sekä Herzlian kansainvälinen tutkimuskeskus (IDC). Dick Cheneyn entinen neuvonantaja David Wurmser totesi, että ”se mitä me seuraamme Iranissa, tarkoittaa teokratian muuttumisesta fasismiksi”.
Seminaarin loppulauselmassa esitetään sanktioitten koventamista Irania vastaan, vaikka kaikki osanottajat eivät sitä kannattaneetkaan. Siinä myös valitetaan sitä, ettei kansain-välinen yhteisö tarttunut kultaiseen tilaisuuteen Irakin sodan jälkeen 2003 saadakseen Iranin YK:n valvontajärjestön tarkastusten alaiseksi, ja valitetaan täten menetetystä ajasta.
Seminaarissa esitettiin huoli Pakistanin ydinaseitten valvonnasta, koska maa näyttää ajautuvan hallitsemattomaan tilanteeseen, jossa äärieinekset voivat saada käsiinsä maan ydinaseita. Pakistan oli eturivissä ydintietoisuuden levittämisessä muslimimaihin jopa internetin välityksellä, missä sen ydinteollisuuden luoja A Q Khan näytteli johtavaa osaa. Tänä päivänä asiantuntijat epäilevät, että mustilla markkinoilla on ostettavissa pitkälle rikastettua uraania, jonka myyntiä kukaan ei pysty valvomaan. (Ynetnews)
Israelin presidentti Shimon Peres totesi ennen USA:n matkaansa, ettei sota Irania vastaan sen ydinasekiistan selvittämiseksi saa olla yhtenä vaihtoehtona.
4. YK:N LÄHETTILÄS Lähi Idässä Robert Serry totesi torstaina YK:n turvallisuus-neuvoston kokouksen yhteydessä, että rauhankeskustelut Israelin ja PA:n välillä ovat päätyneet risteyskohtaan. Hän totesi, että tiettyä edistystä on tapahtunut, mutta tarvitaan vielä monia ponnistuksia niiden nopeuttamiseksi, jotta pystyttäisiin selvittämään tielle nousseet esteet ja sopimaan rauhasta vielä kuluvan vuoden aikana. Todetessaan Livnin nousun Kadiman johtoon hän kehotti kiirehtimään rauhankeskustelujen tahtia huolimatta siitä, että keskeisissä kysymyksissä osapuolet näyttävät olevan yhtä etäällä toisistaan kuin vuosi sitten.
ISRAELIN JA PA:N välillä käydyt rauhankeskustelut aloitettiin tammikuussa 2007 Annapolis konferenssin tekemästä aloitteesta pyrkiä toteuttamaan ns. ”tiekartan” asettamat velvoitteet kummallekin osapuolelle ennen Bushin virkakauden päättymistä tammikuussa 2009.
Israelin puolesta keskustelutiimiä on johtanut ulkoministeri Tzipi livni. PA:n tiimiä johtaa Ahmed Qureia. Livni lupaa jatkaa keskusteluja entiseen tahtiin. (Ynetnews)
5. TZIPI LIVNIN voitonjuhlia sumeni eilen hänen tasaväkisen kilpailijansa kenraali (res.) Shaul Mofazin ilmoitus, että hän vetäytyy syrjään politiikasta pitääkseen tarvitsemansa lepo-tauon voidakseen keskittyä tilanteen arvioimiseen ja perheensä hoitamiseen. Tarkkailijat toteavat, että Kadima-puolue menetti Mofazissa tärkeimmän sotilas- ja turvallisuus-asiantuntijansa. Toisaalta sen uskotaan hajottavan entisestään epähomogeenistä puoluetta. Mofazin kannattajat ovat syyttäneet Mofazin tappion suurelta osalta johtuneen Median välittämistä ovikyselyistä pitkin äänestyspäivää, mitä ei pidetä sopivana. Toiseksi äänestyspaikoilla kerrotaan tapahtuneen järjestyshäiriöitä. Negevissä kerrotaan erään aktivistin heittäneen äänestyslaatikon ulos ikkunasta. Näiden johdosta joukko annettuja ääniä jouduttiin hylkäämään. Livni syytti myös Mofazia äänestäjän ostamisesta, minkä äänestystä valvovat viranomaiset hylkäsivät perättömänä. (JP)
6. LIVNI ALOITTI hallituksensa muodostamiseen tähtäävät keskustelut välittömästi eilen virallisten tulosten tultua julkisuuteen. Ensimmäiseksi hän tapasi Shasin puheenjohtajan Eli Yishain, joka esitti Livnille puolueensa vähimmäisvaatimukset lapsilisien korottamisesta sekä Jerusalemin asemasta, josta Shasin mukaan ei saa edes keskustella PA:n kanssa. Keskusteluista saatujen tietojen mukaan Livni esitti uhkavaatimuksen Shasin jättämiseksi hallituksen ulkopuolelle, ellei yhteisymmärrykseen päästä nopeasti.
LABOUR-PUOLUE tutkii samoin mahdollisuuksiaan liittyä Livnin johtamaan hallitukseen, mutta mitään suurta innostusta ei ole havaittavissa. Barak ilmoitti eilen yksinkertaisesti, ettei mikään sido sitä uuteen hallitukseen, mutta toisaalta uudet vaalitkin pelottavat nykyisen vähäisen kannatuksen puitteissa. Barakille uudet vaalit ovat edellytyksenä pääministerin paikalle pääsemiseksi, koska hän jättäytyi pois Knessetistä, jonka jäsenyys on edellytyksenä pääministerin virkaan pääsemiseksi. (JP)
7. UUTISOTSIKOITA
- Kaksi palestiinalaista kuoli Siinain ja Gazan välille kaivetun salakuljetus-tunnelin romahtaessa. Egyptiläiset ovat saaneet USA:sta välineitä, joilla pystyy löytämään maan alle kaivettuja tunneleita. He ovat käyttäneet myös myrkkykaasu salakuljettajia vastaan. (JP)
- Etelä afrikkalainen arkkipiispa Nobelin rauhanpalkinnon saaja Desmond Tutu kertoi Gazassa, että juutalaisia vastaan suoritettuja hirmutekoja kuten holokaustia kostetaan palestiinalaisille. Hän kuitenkin lievensi israelilaisia kohtaan esittämiään syytöksiä todeten, että myös heitä vastaan tehdyt laittomuudet tulee huomioida kansainvälisissä instituutioissa kuten YK. (JP)
- Gazan kaistalle aktivistien mukana ns. ”Gazan vapautuslaivalla” tullut Tony Blairin käly Lauren Booth syytti Israelia siitä, että se oli saartotoimillaan tehnyt Gazasta maailman suurimman keskitysleirin verraten sitä Darfurin leiriin Sudanissa. Hänet havaittiin ja valokuvattiin supermarketissa Gazassa, jonka hyllyt ovat täynnä elintarvikkeita ja kaikkea tarpeellista, ja hänen omat ostoksensa täyttivät koko myyntipöydän. Lienee ensimmäinen keskitysleiri maailmassa, jossa tavaraa on runsaasti myytävänä. Blairin käly Booth jättäytyi pois laivasta, joka palasi Kyprokselle, eikä ole päässyt Egyptiin tai Israeliin suljettujen terminaalien kautta. (Ynetnews)
- Shaul Mofaz antoi ymmärtää saatuaan tiedon Livnin voitosta, että häntä ei oltu kohdeltu oikeudenmukaisesti. Livni pyysi puoli tuntia lisäaikaa säädetyn jälkeen, minkä aikana kolme uutistoimistoa kuuluttivat, että Livni oli voittanut. Tämän johdosta osa ihmisistä kääntyi pois ja meni kotiinsa äänestämättä. Toisaalta Mofaz kertoi, että Livni on epäluotettava ja ettei hän voi alistua sellaisen ihmisen johdettavaksi. Lähipäivät osoittanevat, miten Kadima selviää tästä murtumasta sen fasadissa ja miten Livni onnistuu vakuuttamaan vastahakoisia puolueita, että hän pystyy johtamaan maata. (Haarerz)
- Pohjois-Korea ilmoittaa käynnistävänsä ydinreaktorinsa uudelleen, koska USA ei sen mielestä ole täyttänyt 2007 sopimusehtoja aseriisunnasta, (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021