MAANANTAI 22.09.08
1. IRAN ON puolivälissä tai vähän sen alle ensimmäisen ydinpommin rakentamisessa, arvioi IDF:n sotilastiedustelun tutkimusjohtaja prikaatikenraali Yossi Baidatz puhuessaan hallituksen sunnuntain istunnossa. Hän ei halunnut antaa tarkkoja päivämääriä, koska Iran on saavuttanut lopullisen tavoitteensa, mutta arvioi, että se on tuottanut lähes puolet tarvittavasta rikastetusta uraanista. Iranilla on 4000 toimivaa sentrifugia, jotka käyvät kiihdytetyllä tahdilla prosessin nopeuttamiseksi.
BAIDATZ arvioi, etteivät enempää YK:n turvallisuusneuvoston asettama järjestö IAEA kuin USA ja Euroopan valtiotkaan ole sanottavasti pystyneet vaikeuttamaan Iranin suunnitelmien toteuttamista eikä uskonut neljänsien sanktioitten juuri muuttavan tilannetta.
BAIDATZ selitti, että Iranin usko länsivaltojen heikkouteen vahvistaa sen päättäväisyyttä jatkaa valitsemallaan tiellä vastalauseista välittämättä. Iranilaiset pelaavat aikaa, joka näyttää toimivan heidän edukseen, sillä mitä kauemmin he saavat jatkaa suunnitelmiensa toteuttamista, sitä lähempänä he ovat tilannetta, joka on peruuttamaton.
BAIDATZ selitti, että Iran pyrkii syventämään vaikutusvaltaansa lähi alueella ennen kaikkea Syyrian sekä terrorijärjestöjen kuten Hizbullah ja Hamas kautta, joille se toimittaa aseita ja koulutusta sekä myös tukee niitä taloudellisesti. Toiseksi Iran tukee Irakissa amerikkalaisia joukkoja vastaan taistelevia kapinallisia, mikä vahvistaa sen asemaa johtavana ääriainesten taistelujen tukijana. Alueen ”maltilliset” turvautuvat pääasiassa retoriikkaan, hän arvioi. (JP)
2. GAZAN TILANTEESTA Baidatz arvioi, että suhteellinen rauhantila on jatkunut Israelin ja Gazan terrorijärjestöjen välillä, mutta että turvallisuusvirkailijat ovat havainneet tiettyä Hamasin ja Jihadin suhtautumisen heikentymistä tulitauon pitävyyteen. Sen alusta lähtien Gazasta on ammuttu Israeliin 15 rakettia ja 13 kranaattia. Tästä huolimatta Gazan terrorijärjestöt suunnittelevat hyökkäyksiä Israeliin, hän arvioi. Ne soluttavat terroristejaan Siinaille, josta ne pääsevät huonosti valvotun rajalinjan yli Israelin puolelle joko terrori-iskuja tai sotilaitten kidnappaamista varten.
TULITAUKOSOPIMUS Israelin ja Hizbullahin välillä solmittiin Egyptin välityksellä kesäkuun 19. päivänä 2008. Hamas on käyttänyt rauhantilaa hyväkseen kouluttaen ”sotilaitaan” pääasiassa israelilaisten entisten kylien raunioilla, joihin se on rakentanut harjoituskenttiä ja rakennelmia. Toiseksi se salakuljettaa aseita ja räjähteitä Egyptistä, mitä egyptiläiset rajavartijat eivät ole pystyneet lopettamaan USA:sta saamistaan tunnelien etsintään kehitetyistä laitteista huolimatta. Eilen tiedotettiin kahden palestiinalaisen kuolleen kaivamansa tunnelin sorruttua ja haudattua heidät maan sisään. Israel vaatii, että Egypti lähettäisi rajavartijansa salakuljettajien perään Siinain sisäosaan, jossa salakuljettamiseen erikoistuneet beduiiniheimot asuvat.
BAIDATZ kertoi, ettei hän nähnyt edistystä Gilad Shalitin vapauttamiskeskusteluissa. Päin vastoin hän katsoi, että Hamas on koventanut vaatimuksiaan tajuttuaan, että sillä on mahdollisuus saada lisäetuja vankinsa kautta. (JP)
3. RAUHANKESKUSTELUISTA Israelin ja PA:n välillä Baidatz kertoi, ettei PA ole lieventänyt vaatimuksiaan pääkysymyksissä, palestiinalaispakolaisista, rajoista, setlementtien rakentamisesta ja tulevaisuudesta sekä Jerusalemista.
Hän viittasi palestiinalaisneuvottelijoitten usein toistamiin toteamuksiin, ettei mitään ole sovittu ennen kuin kaikki kohdat on sovittu.
OLMERT yritti taivuttaa Abbasin suostumaan periaatteeseen, ettei Jerusalemista virallisesti keskustella ennen kuin vasta aivan viimeisenä aikana. Tällä Olmert pyrki säilyttämään hallituksensa yhtenäisyyden, koska Shas pitää hallituksessa pysymisensä ehtona sitä, ettei Jerusalemista neuvotella. Tässä asiassa on ollut omituinen moraalinen ristiriita, sillä sekä PA:n neuvottelijat että Livnikin ovat todenneet jo kauan sitten, että Jerusalem on ollut kaiken aikaa esillä keskusteluissa, mitä Shasin johto ei ole suostunut tajuamaan. (JP)
4. ”IRAN MURSKAA kädet jokaiselta, joka yrittää vahingoittaa sen ydinlaitoksia. Yrittäköön kuka tahansa pienimmässäkään määrin vahingoittaa Iranin laillisia intressejä, rajoja tai pyhää maata, aseelliset voimamme murskaavat hänen kätensä ennen kuin hän ehtii painaa liipaisinta,” vakuutti presidentti Mahmoud Ahmadinejad puhuessaan armeijan paraatissa. Puhe esitettiin suorana Iranin virallisessa televisiossa. Termillä ”laillisilla oikeuksilla” tarkoitetaan Iranin retoriikassa maan ydinteollisuutta.
AHMADINEJAD vakuutti, että Iranille asetetut sanktiot vain auttavat sitä saavuttamaan riippumattomuutensa ulkomaisesta avusta. Hän kehotti niitä, jotka asettavat Iranille toistuvia sanktioita, avaamaan silmänsä tajutakseen Iranin tekniset saavutukset. Hän totesi, ettei nyt ole aika osoittaa heikkoutta vihollisia kohtaan ja katsoi, että sanktiot ovat parhaimmillaan vain osa psykologista sodankäyntiä Iranin kansaa vastaan.
SOTILASPARAATI oli järjestetty Iranin ja Irakin välillä 1980 alkaneen sodan muistoksi, jota kesti 8 vuotta ja joka raunioitti kumpaakin maata.
Paraatissa esiteltiin Iranin uudenaikaisimpia ohjuksia, mukana Shihab-3 ja Ghadr. Sotilas-kuorma-autoon oli kiinnitetty suuri juliste: ”Israel tulisi hävittää universumista.”
Entinen IDF:n komentaja Moshe Yaalon sanoi, että Ahmadinejad on verrattavissa Hitleriin ja häntä tulisi kohdella samalla tavoin. Yaalon arvioi, että Iran on vielä mahdollista pysäyttää sanktioitten avulla, mutta viimeisenä keinona hän suosittaa sotilaallisia iskuja. (JP)
5. YKSI VALTIO kahta kansaa varten, näyttää saavan entistä suurempaa kannatusta palestiinalaisten keskuudessa, vaikka tarkkailijat arvioivatkin, että kysymys on enemmän neuvottelutaktiikasta ja Israelin painostamisesta. Mutta PA:n pääneuvottelija rauhan-keskusteluissa Israelin kanssa Ahmed Qureia puhuu siitä toistuvasti, joten se ei voine olla pelkästään taktiikkaa.
TÄMÄ IDEA yhdestä valtiosta oli palestiinalaisten tavoitteena siihen saakka, kun Jasser Arafat omaksui kahden valtion periaatteen taktisena suunnitelmana. Hän lähti siitä ennen tuloaan Gazan rannikolle, että tukialueen saaminen Israelin alueelta palvelee lopullista tarkoitusta koko Israelin maan kaappaamiseksi joko luonnollisen kehityksen tai aseellisen taistelun kautta. Arafat puhui siitä, että naisen kohtu toimii palestiinalaisten taktisena aseena, koska palestiinalaisten syntyvyysluvut ovat suuremmat kuin juutalaisten.
PALESTIINALAISET ovat käyttäneet demografiaa myös propagandavälineenä, sillä sen virallisissa rekisteritiedoissa ei huomioida ulkomaille muuttaneita tai kuolleita ja kaikki ennusteet tehdään vuosia sitten tehtyihin väestöennusteisiin perustuen mm. väestön lisääntymisestä, mitkä eivät enää pidä paikkaansa.
MYÖS ISRAELISSA Juudean, Samarian ja Gazan alueitten luovuttamista ja juutalaisten karkottamista niistä ajavat tahot viimeisiä hallituksia myöten ovat käyttäneet tätä demografian pelkoa saadakseen juutalaiset kannattamaan ideaansa kahdesta valtiosta. He ovat kieltäytyneet hyväksymästä uusia tutkimuksia, joilla palestiinalaisten määrän ylittäminen juutalaisiin nähden lähitulevaisuudessa osoitetaan perättömäksi. Palestiinalaisten lisääntyminen naista kohti on selvästi pienenemässä, kuten esim. Jerusalemin itäalueitten tilastot osoittavat, ja samalla syntyvyys juutalaisnaista kohti on kasvanut.
YHDEN VALTION kannatus ei tiedustelujen mukaan oli kovin suuri, mutta se on selvästi nousussa, ja myös Mahmoud Abbas on alkanut toistaa sitä varteenotettavan vaihtoehtona. Abbasin kanta perustuu havaintoon, ettei israelilaisasukkaitten määrä ja heidän rakentamisensa Juudeassa ja Samariassa osoita laskua. Päin vastoin, siellä elävä väestö lisääntyy nopeammin kuin muualla maassa ja uusien asuntojen rakentaminen kasvaa.
Israelilaisten asukkaitten lukumäärä Juudean ja Samarian 1967 sodassa vapautetuilla alueilla lienee nykyisin n. 285 000, ja kuten jo huomioitiin, kasvaa nopeasti.
6. HALLITUSNEUVOTTELUT ovat jatkuneet eilen ja tänään. Mielenkiinnolla odotettu Labour-johtaja Ehud Barakin ja Tzipi Livnin välillä antoi tarkkailijoille aiheen määrättyyn optimismiaan, vaikka erimielisyyksiä tuskin voitiin poistaa.
Erään uutisen mukaan presidentti Shimon Peres on siirtänyt USA:n matkaansa päivällä voidakseen hoitaa eri puolueitten edustajien tiedustelut ennen matkaansa ja suositella hallituksenmuodostajaa.
UUTISTIETOIHIN perustuen puolueitten kannat Livnin johtamaan hallitukseen ovat ristiriitaisia. Vain Kadima, Meretz ja eläkeläisten puolue esittivät Peresille suosittelevansa Livniä. Shas ei suositellut ketään, kuten ei myöskään NU/NRP. Labourin edustaja esitti Barakin nimittämistä hallituksen muodostajaksi, vaikka Barak ei ole Knessetin jäsen eikä siten voi päästä pääministeriksi, mutta edustajat katsoivat esteen voivan poistua lakia muuttamalla. PÄÄOPPOSITIOPUOLUE Likud suositteli puheenjohtajaansa Binyamin Netanyahua. . Israel Beiteinu ei nimennyt ketään.
OIKEISTOPUOLUEET Likud ja NU/NRP sekä Israel Beiteinu suosittelivat uusia vaaleja kolmen kuukauden sisällä.
Peres käynee loput puolueista läpi ennen illan hämärtymistä, minkä jälkeen hän tehnee päätöksensä suosittelemastaan hallituksen muodostajasta.
7. UUTISOTSIKOITA
- Shaul Mofaz ei ole ilmoittanut eroavansa hallituksesta, eikä hän voi enää erota siitä, koska se muuttui eilen toimenpidehallitukseksi.
- Libanonin oppositiojohtaja Samir Geagea syyttää Hizbullahia, että kieltäytyessään luopumasta aseistaan se estää maan kehittymistä.
- Turismiministeri Rehavam Zeevin murhan suunnittelija ja johtaja v. 2001 Majdi Rahima Rimawi tuomittiin elinkautiseen + 80 vuotta vankeuteen.
Lämpötilat, JSM: Ma: 21-29; Ti: 21-31; Ke: 16-26; To: 15-23 C-astetta, vaihtelevaa pilvisyyttä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019